ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପ ଅଗତୀ ବିମାନବନ୍ଦରର ଏକ ସାଧାରଣ ସଭାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
02 JAN 2024 5:52PM by PIB Bhubaneswar
ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣ ଏବଂ ମୋର ପରିବାରବର୍ଗ !
ନମସ୍କାରମ୍‌!
ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପର ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ସେତେଟା ଧ୍ୟାନ ଦିଆଗଲା ନାହିଁ । ଯଦିଓ ନୌପରିବହନ ଏଠାକାର ଜୀବନରେଖା ହୋଇ ରହିଆସିଛି । ଏହାସତ୍ୱେ ଏଠି ବନ୍ଦର ଭିତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ରହିଥିଲା । ଶିକ୍ଷା ହେଉ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉ, ଏପରିକି ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ୍ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏହିସବୁ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡିକର ବର୍ତମାନ ଆମ ସରାକର ସମାଧାନ କରୁଛନ୍ତି । ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପର ପ୍ରଥମ ପିଓଏଲ୍‌, ବୃହତ ଭଣ୍ଡାରଣ କେନ୍ଦ୍ର, କବରତୀ ଏବଂ ମିନିକାଁୟ ଦ୍ୱୀପରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତମାନ ଏଠାରେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ।
ମୋ ପରିବାରଜନ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅଗତୀରେ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଏଠାରେ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାମାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ । ବର୍ତମାନ ଅଗତୀରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ବରଫ କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନି ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସହିତ ଜଡିତ ଶିଳ୍ପ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏଠାରେ ଅନେକ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଏବେ ତ ଏଠାରୁ ଟୁନା ମାଛ ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି କାରଣରୁ ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ପାଇଁ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି ।
ମୋ ପରିବାରଜନ,
ଏଠାରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ଉର୍ଜାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତାର ପୂରଣ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବିମାନ ଇନ୍ଧନ ଭଣ୍ଡାରଣ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ଏଥିରୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ମିଳିଛି । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଅଗତୀ ଦ୍ୱୀପରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଘରେ ପାଇପ୍ ଜଳ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇସାରିଛି । ଗରିବଙ୍କ ଘର ହେଉ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଶୌଚାଳୟ ହେଉ, ବିଦ୍ୱ୍ୟତ୍‌, ଗ୍ୟାସ୍ ଭଳି ସୁବିଧା ଗୁଡିକରୁ କେହି ବି ବଂଚିତ ନରୁହନ୍ତୁ ଏହା ହିଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ । ଅଗତୀ ସମେତ ସମଗ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ମୋର ଆସନ୍ତାକାଲି କବରତୀରେ ଏଭଳି ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପର ଆପଣ ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ଭେଟି ଦେବାର ଅଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପରେ ଇଂଟ୍‌ରନେଟ୍‌ର ସୁବିଧା ଉନ୍ନତ ହେବ । ଏଠାକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ । ଆଜି ରାତିରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପରେ ହିଁ ମୋର ବିଶ୍ରାମ ନେବାର ଅଛିି । ଆସନ୍ତାକାଲି ସକାଳେ ପୁଣି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଭେଟ ହେବ, ଲକ୍ଷ୍ୟଦ୍ୱୀପର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତା ହେବ । ମୋର ସ୍ୱାଗତ ସମ୍ମାନ କରିବାକୁ ଆପଣମାନେ ଏତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବାରୁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM'S address at a public meeting at Agatti Airport, Lakshadweep
02 JAN 2024 5:52PM by PIB Delhi
Senior officials and my family members!
Greetings!
Lakshadweep holds immense potential, yet for a significant period post-independence, the region's infrastructure received limited attention. Despite shipping being a crucial lifeline, port infrastructure remained underdeveloped. Challenges were evident in various sectors, from education and healthcare to the availability of petrol and diesel. Our government is now actively addressing these issues, marking a significant shift. Lakshadweep's first-ever POL Bulk Storage Facility has been established in Kavaratti and Minicoy Islands. Consequently, new employment opportunities are being created across multiple sectors.
Dear family members,
Over the last decade, numerous development projects have been successfully executed in Agatti. Modern facilities have been set up, particularly for our valued fishermen. Agatti now boasts an airport and an ice plant, significantly enhancing possibilities in the seafood export and seafood processing sectors. This has led to the export of tuna fish from the region, contributing to increased income for Lakshadweep's fishermen.
Dear family members,
To meet the region's electricity and energy needs, a large solar plant and aviation fuel depot have been constructed, providing substantial benefits to you all. It is heartening to learn that all houses in Agatti Island now have access to tap water. The government is committed to ensuring that the underprivileged have access to housing, sanitation, electricity, gas, and other essential facilities. The Government of India is wholeheartedly dedicated to the comprehensive development of Lakshadweep, including Agatti. Tomorrow, in Kavaratti, I will be dedicating several development projects to the people of Lakshadweep. These projects will enhance internet access in Lakshadweep and boost the local tourism sector. I will spend this night in Lakshadweep, and I look forward to meeting and interacting with the people of Lakshadweep tomorrow morning. Thank you sincerely for your warm welcome and for joining in such large numbers.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.