Ministry of Development of North-East Region
NEC Scholarships to students of the North-East
21 DEC 2023 2:13PM by PIB Delhi
Government of India through North Eastern Council (NEC) provides scholarships to the students of the North Eastern Region for higher and professional education. These scholarships are available on merit basis. The merit lists are drawn from among verified applications on the basis of marks obtained by the candidates in the qualifying exams following the laid down procedure on the National Scholarship Portal. The present rate of scholarship for related Subjects/Courses at different levels is as under:
Level of Study
Scholarship amount for fresh and renewal cases (existing students)
Graduate
Rs. 22,000/- per annum
Post Graduate
Rs. 25,000/- per annum
M.Phil/Ph. D
Rs. 30,000/- per annum
Diploma
Rs. 20,000/- per annum
The disbursement of the scholarships is being made through DBT portal with effect from the year 2021-22 and there have been instances of delay due to switch over to the new system of disbursement which has now been streamlined and the system is running smoothly.
A total of 27,726 applications were received during the period from 2020-21 to 2022-23 of which a total of 4756 cases have been selected. The State-wise breakup of the number of candidates selected in various categories during the period of 2020-21 to 2022-23 is given in the table below:
Sl. No.
State
Number of candidates selected course-wise
Graduate
Post Graduate
M.Phil/Ph.D
Diploma
Total
1
Arunachal Pradesh
103
47
3
11
164
2
Assam
1206
397
54
218
1875
3
Manipur
644
238
37
69
988
4
Meghalaya
133
114
4
14
265
5
Mizoram
61
36
1
2
100
6
Nagaland
50
40
2
1
93
7
Sikkim
81
91
0
5
177
8
Tripura
722
238
4
130
1094
Total
3000
1201
105
450
4756
This information was given by the Minister of State of Development of North Eastern Region Shri B.L.Verma in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক্কী মহৈরোয়শিংগী মফমদা পীবা এন.ই.সি. স্কোলারসিপ
21 DEC 2023 2:13PM by PIB Imphal
ভারত লৈঙাক্না নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)গী খুত্থাঙদা অৱাং নোংপোক লমদমগী মহৈরোয়শিংদা হাইয়র অমদি প্রোফেস্নেল এজুকেসনগীদমক স্কোলারসিপশিং পীরি। হায়রিবা স্কোলারসিপশিং অসি মেরিত্তা য়ুম্ফম ওইরগা পীবনি‍। মেরিত লিস্ত অসি নেস্নেল স্কোলারসিপ পোর্তেলদা পীরিবা কাঙলোন মতুং ইন্না ক্বালিফাইং চাংয়েংশিংদা কেন্দিদেতশিংনা ফংলিবা মার্কতা য়ুম্ফম ওইরগা ভেরিফাই তৌরবা এপ্লিকেসনশিংদগী লৌখৎপনি‍। তোঙান তোঙানবা থাক্তা সবজেক্ত/কোর্সশিংগী মতুং ইন্না পীরিবা স্কোলারসিপকী হৌজিক্কী রেত মখাদা পীরি:
মহৈ মশিংগী থাক
ফ্রেস অমদি রিনিউএল কেসশিংগী (হান্না লৈরবা মহৈরোয়শিং) স্কোলারসিপকী শেনফম
গ্রেজুএত
চহিদা লুপা ২২,০০০
পোস্ত গ্রেজুএত
চহিদা লুপা ২৫,০০০
এম.ফিল./পি.ঐচ.দি.
চহিদা লুপা ৩০,০০০
দিপ্লোমা
চহিদা লুপা ২০,০০০
স্কোলারসিপ থাদোকপগী থবক অসি ২০২১-২২দগী হৌরগা দি.বি.তি. পোর্তেলগী খুত্থাঙদা তৌই অমদি থাদোকপগী অনৌবা থৌওংদা হোংলকপনা মরম ওইরগা থিন্থবসু য়াওখি অদুবু হৌজিক্তি মসি মওং মরিল নাইরে অমদি অপনবা লৈতনা চলাইরি‍।
২০২০-২১ দগী ২০২২-২৩ ফাওবগী মনুংদা অপুনবা এপ্লিকেসন ২৭,৭২৬ ফংখি, মসিগী মনুংদা কেস ৪৭৫৬ খনগৎখি‍। ২০২০-২১ দগী ২০২২-২৩ ফাওবগী মনুংদা তোঙান তোঙানবা কাঙলুপশিংদা খনগৎখিবা স্তেত-স্তেতকী ওইবা মশিং মখাগী তেবল অসিদা পীরি:
সেরিএল মশিং
স্তেত
কোর্সকী মতুং ইন্না খনগৎলবা কেন্দিদেত মশিং
গ্রেজুএত
পোস্ত গ্রেজুএত
এম.ফিল/পি.ঐচ.দি.
দিপ্লোমা
অপুনবা
১
অরুনাচল প্রদেশ
১০৩
৪৭
৩
১১
১৬৪
২
অসাম
১২০৬
৩৯৭
৫৪
২১৮
১৮৭৫
৩
মনিপুর
৬৪৪
২৩৮
৩৭
৬৯
৯৮৮
৪
মেঘালয়
১৩৩
১১৪
৪
১৪
২৬৫
৫
মিজোরম
৬১
৩৬
১
২
১০০
৬
নগালেন্দ
৫০
৪০
২
১
৯৩
৭
সিক্কিম
৮১
৯১
০
৫
১৭৭
৮
ত্রিপুরা
৭২২
২৩৮
৪
১৩০
১০৯৪
অপুনবা
৩০০০
১২০১
১০৫
৪৫০
৪৭৫৬
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল. ভর্মানা ফোঙদোকখিবনি‍।