Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Kashi Tamil Sangamam 2.0
17 DEC 2023 9:33PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev! Greetings Kashi. Greetings Tamil Nadu!
Those who are coming from Tamilnadu, I request them to use their earphones for the first time using AI Technology.
Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji present on the stage, my Cabinet colleagues, scholars from Kashi and Tamil Nadu, my brothers and sisters who have come to Kashi from Tamil Nadu, all other dignitaries, ladies and gentlemen! All of you have come to Kashi in such large numbers after travelling hundreds of kilometers. You all have come to Kashi more as my family members than as guests. I welcome you all to the Kashi-Tamil Sangamam.
My family members,
Coming to Kashi from Tamil Nadu means coming from one house of Mahadev to his other house! Coming to Kashi from Tamil Nadu means coming from Madurai Meenakshi to Kashi Vishalakshi. That is why the love and bond that exists between the people of Tamil Nadu and the people of Kashi in their hearts is different and unique. I am sure, the people of Kashi will be leaving no stone unturned in serving you all. When you leave this place, besides the blessings of Baba Vishwanath, you will also take with you the taste of Kashi, the culture of Kashi and the memories of Kashi. Today, a new use of technology has also taken place here through Artificial Intelligence. This is a new beginning and hopefully it has made it easier for you to understand my words.
Is it ok? The friends of Tamilnadu, is it ok? Are you enjoying it? So this was my first experience. In the future, I will use it. You will have to give me the response. Now as usual I speak in Hindi; he will help me to interpret in Tamil.
My family members,
Today, Kanyakumari-Varanasi Tamil Sangamam train has been flagged off from here. I have also had the privilege of releasing translations of Thirukurral, Manimekalai and many Tamil texts into different languages. Subramania Bharati ji, who was once a student of Kashi, had written – “काशी नगर पुलवर पेसुम उरैताम् कान्चियिल केट्पदर्कु ओर करुवि सेय्वोम्” He wanted to say that it would be wonderful if arrangements were made so that people from Tamil Nadu's Kanchi city could hear the mantras being chanted in Kashi. Today Subramania Bharati ji's wish is getting fulfilled. The voice of Kashi-Tamil Sangamam is reaching all over the country and the whole world. I congratulate all the concerned ministries, the Government of UP and all the people of Tamil Nadu for organizing this event.
My family members,
Since the beginning of Kashi-Tamil Sangamam last year, lakhs of people are joining this yatra day by day. Religious leaders of various mutts, students, many artists, litterateurs, craftsmen, professionals, people from many fields have got an effective platform for mutual interaction and communication through this Sangamam. I am glad that Banaras Hindu University and IIT Madras have also come together to make this Sangamam a success. IIT Madras has started Vidyashakti initiative to provide online support in Science and Maths to thousands of students of Banaras. Several initiatives taken within a year are proof that the relations between Kashi and Tamil Nadu are both emotional and creative.
My family members,
‘Kashi Tamil Sangamam’ is one such eternal stream which is continuously strengthening the spirit of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’. With the same thinking, Ganga-Pushkaralu Utsav, i.e. Kashi-Telugu Sangamam, was also organized in Kashi some time back. We had also successfully organized Saurashtra-Tamil Sangamam in Gujarat. Our Raj Bhavans have also taken brilliant initiatives for ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’. Now foundation day of other states are celebrated with great pomp in Raj Bhavans; special events are organized by inviting people from other states. This spirit of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ was also visible when we entered the new Parliament building. The sacred Sengol has been installed in the new Parliament building. Under the guidance of the sages of Adheenam, this same Sengol became the symbol of transfer of power in 1947. It is this flow of the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’, which is watering the soul of our nation today.
My family members,
We Indians, despite being one, are full of diversity in dialects, languages, clothes, food, lifestyle. This diversity of Bharat is rooted in that spiritual consciousness, for which it is said in Tamil – 'नीरेल्लाम् गङ्गै, निलमेल्लाम् कासी'. This sentence is from the great Pandya king ‘Parakram Pandiyan’. Its meaning is – all water is Ganga water, every piece of land in Bharat is Kashi.
When our spiritual centres, and Kashi, were being attacked by invaders from the north, King Parakram Pandiyan built temples in Tenkasi and Sivakasi saying that Kashi cannot be destroyed. If you look at any civilization in the world, you will hardly find such a simple and noble form of diversity in spirituality anywhere! Even recently, during the G-20 Summit, the world was amazed to see this diversity of Bharat.
My family members,
In other countries of the world, a nation has a political definition, but Bharat as a nation is made up of spiritual beliefs. Bharat has been united by sages like Adi Shankaracharya and Ramanujacharya, who awakened the national consciousness of Bharat through their travels. Adheenam sages from Tamil Nadu have also been travelling to Shaiva places like Kashi for centuries. Kumaragurupara had established mutts and temples in Kashi. Tirupanandal Adheenam is so attached to this place that even today 'Kashi' is added to its name. Similarly, Tamil spiritual literature about 'Paadal Petra Sthalam' says that a person who does this, travels from Kedar or Thirukedharam to Tirunelveli. Through these journeys and pilgrimages, Bharat has remained steadfast and eternal as a nation for thousands of years.
I am glad that through Kashi Tamil Sangamam, enthusiasm for this ancient tradition has increased among the youth of the country. A large number of people and youngsters from Tamil Nadu are coming to Kashi. From here we are also going to Prayag, Ayodhya and other pilgrimages. I have been told that special arrangements have also been made for Ayodhya darshan for the people coming to Kashi-Tamil Sangamam. It's great luck to get the darshan of both Mahadev as well as Lord Rama who had laid the foundation of Rameshwaram.
My family members,
It is said -
जानें बिनु न होइ परतीती। बिनु परतीति होइ नहि प्रीती॥
That is, knowledge increases trust, and trust increases love. Therefore, it is important to learn about each other, about each other's traditions, and our common heritage. We have the example of Kashi and Madurai in the north and south. Both are great temple cities. Both are great pilgrimage sites. Madurai is situated on the banks of Vaigai and Kashi is situated on the banks of Ganga. Tamil literature talks about both Vaigai and Ganga. When we learn about this heritage, we also realize the depth of our relationships.
My family members,
I am confident that this confluence of Kashi-Tamil Sangamam will continue to strengthen our heritage and strengthen the spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat'. I end my speech by wishing you all a pleasant stay in Kashi and at the same time, I heartily thank the renowned singer Shriram from Tamil Nadu for coming to Kashi and making us all emotional. I congratulate him. And the people of Kashi were also witnessing the strength of our unity in the devotion with which they were listening to Tamil singer Shriram. I once again extend my best wishes for this continuous journey of Kashi-Tamil Sangamam. And thank you all very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কাসি তামিল শঙ্গমম 2.0 হৌদোকপদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
17 DEC 2023 9:33PM by PIB Imphal
হর হর মহাদেব ! বনাকম কাসি। বনাকম তামিল নাদু।
তামিল নাদুদগী লাকপা মীওইশিং, অহানবা ওইনা শীজিন্নরিবা এ.আই তেক্নোলোজিগীদমক অদোমগী এয়রফোনশিং শীজিন্ননবা ময়ামগী মফমদা ঐনা হায়জরি।
উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর য়োগী অদিত্যনাথ জি ফম্বাক্তা লেংশিল্লি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং, কাসি অমসুং তামিল নাদুগী অখঙ-অহৈশিং, তামিল নাদুদগী কাসিদা লাক্লিবা ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, শক্নাইরবশিং, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং। কিলোমিতর চা কয়া চৎলবা মতুংদা অদোম মশিং ময়াম্না কাসিদা লাক্লি। অদোম কাসিদা অতিথিশিং ওইনা পাকপগী মথক্তা মফম অসিদা ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং ওইনা লাক্লি। কাসি তামিল শঙ্গমমদা ঐনা ময়াম পুম্নমক তরাম্না ওকচরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
তামিল নাদুদগী কাসিদা লাকপা অসি মহাদেবগী য়ুমদগী মহাক্কী য়ুমদা লাকপনি! তামিল নাদুদগী কাসিদা লাকপা অসি মদুরাই মিনাক্সিদগী কাসি বিসালক্ষিদা লাকপনি। মরম অদুনা তামিল নাদু অমসুং কাসিগী মীয়ামগী মরক্তা অঙকপা নুংশিনবা অমসুং হিংমিন্নবা অমা লৈরিবনি। কাসিগী মীয়াম্না ঙমজবা মওংদা অদোমগী সেবা তৌগনি হায়না ঐনা থাজৈ। বাবা বিশ্বানাথকী থৌজালগা লোয়ননা অদোমনা মফম অসিদগী চৎখিবা মতমদা, অদোমনা কাসিগী নাৎ, মথেল-লুকোইশিং অমসুং নিংশিংবশিংগা লোয়ননা তামিল নাদুদা হনখিগনি। ঙসি অহানবা ওইনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগী খুৎথাংদা অনৌবা তেক্নোলোজি অমা শীজিন্নরে। নৌনা হৌদোকপা অমনি অমসুং মসিনা ঐনা অদোমগা পাউ ফাউনবা লাইহনগনি হায়না থাজৈ।
মসি শীজিন্নবা য়ারবরা? তামিল নাদুগী মরুপশিং, মসি য়ারবরা ? অদোমনা মসি নুংঙাইনা শীজিন্নগনি। মসি ঐগী অহানবনি। তুংদা ঐনা মসি শীজিন্নগনি। অদোমনা ঐঙোন্দা পাউখুম পীগনি। হৌজিক ঐ হিন্দী ঙাংলি, তামিলদা হন্দোকপদা মহাক্না ঐগী মতেং পাংগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঙসি মফম অসিদগী কন্যকুমারি-বরানসী তামিল শঙ্গমম ত্রেন লমথাখ্রে। তিরুক্কুরাল, মনিমেকলাই অমসুং অতোপ্পা অরিবা তামিল সাহিত্য তোঙান-তোঙানবা লোলশিং অমসুং ব্রাইলদা হন্দোকপা ফোঙবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংলে। মতম অমদা কাসিদা মহৈরোয় অমা ওইরম্বা সুব্রামনিয়া ভারতি জিনা ইখি-“কাসি নাগর পুলভর পেসুম উরাইতম কাঞ্চিয়িল কেতপাদারকু অমসুং কারুভি সেয়াভোম”। মহাক্না হায়খি কাসিদা মন্ত্রশিং শোনবা অদু তানবা হোৎনবা অদু করিগুম্বা তামিল নাদুগী কাঞ্চি সহরদা থৌরাং তৌবা ওইরবদি কমদৌগনি। মসি ফজবা অমা ওইগনি। ঙসিদি সুব্রামনয়া ভারতি জিগী অনিংবা থুংবগা মান্নরে। লৈবাক শীনবা থুংনা অমসুং মালেম শীনবা থুংনা কাসি-তামিল শঙ্গমমগী মগুনশিং শন্দোক্লে। থৌরম অসি শীনবগীদমক ঐনা মরী লৈনবা মিনিস্ত্রিশিং, য়ু.পি সরকার অমসুং তামিল নাদুগী মীওই খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
হৌখিবা চহিদা কাসি তামিল শঙ্গমম হৌদোকপদগী মসিগী যাত্রা অসিদা নোংম নোংমগী মীওই লাখ কয়া শরুক য়ারি। মুতশিংগী লুচিংবশিং, মহৈরোয়শিং, কলাকারশিং, অইবশিং, খুৎহৈবশিং অমসুং শীনফম কয়াগী মীওইশিং য়াওনা মীওই লাখ কয়া কাসি তামিল শঙ্গমমগী শরুক অমা ওইরে অমসুং মসি ৱারি শান্নবা অমসুং অনৌবা ৱাখলশিং পীথোক-পীশিন তৌন্নবা অফবা মফম অমা ওইরক্লে। বিদ্য শক্তি ইনিসিয়েতিপকী মখাদা বরানস হিন্দু য়ুনিভর্সিতি অমসুং আই.আই.তি চেন্নাইনা অপুনবা থবক অমদা, আই.আই.তি চেন্নাইনা বরানসীগী মহৈরোয় লিশিং কয়া সাইন্স অমসুং মেথেমেতিক্সতা ওনলাইনদা মতেং পাংবা অসিদা ঐ অপেনবা পোকই। চহি অমগী মনুংদা থবক কয়া পাংথোকপা অসি কাসি অমসুং তামিল নাদুগী মীয়ামগী মরক্তা থম্মোয়গী অমসুং অফবা মরী লৈনবা খুদম্নি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
কাসি তামিল শঙ্গমমনা ‘এক ভারত, শ্রেস্থা ভারত’কী ৱাখল্লোন ফগৎহল্লে। মসিগা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা, মতম খরগী মমাঙদা গঙ্গা-পুসকারালু উৎসব হায়বদি কাসি কাসি তেলুগু শঙ্গমম কাসিদা পাংথোকখ্রে। ঐখোয়না মাইপাক্না গুজরাত্তা সৌরাস্ত্রা কাসি শঙ্গমম পাংথোকখ্রে। ঐখোয়গী রাজ ভাবনশিংদা অতোপ্পশিংগী স্তেৎহুদ নুমিৎশিং থৌরম পাংথোকপগী অনৌবা চৎনবী অসিনা ‘এক ভারত, শ্রেস্থা ভারত’গী থৌনা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। আদিনাম সাধুশিংগী মীৎয়েং মখাদা অনৌবা সংসদতা শেংলবা সেঙ্গোল থমখিবা অসিদা ‘এক ভারত, শ্রেস্থা ভারত’গী চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অদু মমি তারে। মসিগী‘এক ভারত, শ্রেস্থা ভারত’গী ইচেল অসিনা ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী থৱায় ওইরে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং.
ঐখোয় ভারতমচাশিং অমতা ওইরবসু, লোল, ফিজেৎ-চাকচা, পুন্সি মহিংদা খেন্নবা কয়া পীক থন্না লৈরি। ভারতকী খেন্নবা অসি অধ্যতিক্কী ৱাখল্লোন্দা মরা তারে, মসি তামিলদা হায়খি-‘নীরেল্লাম গঙ্গাই, নিলামেল্লাম কাসি’। মসিগী ৱাহৈ পরেং অসি পান্দিয়া নিংথৌ ‘পারাক্রম পান্দিয়ান’ না হায়রম্বনি। মসিনা হায়রি-ভারত্তা ঈশিং খুদিংমক গঙ্গজলনি, অমসুং লৈবাক অসিগী লম্মিৎ-তুমিৎ খুদিংমক কাসিনি। অৱাং থংবা ভারত্তা লাইনিংগী মফমশিং মপানগী শক্তিশিংনা লেপতনা লান্দারকপদা, তেনকাসি অমসুং সিবাকাসি লাইশঙশিং শাদুনা নিংথৌ পারাক্রাম পান্দিয়ানগী থবকশিংনা কাসিগী হেরিতেচ হিংহন্দুনা থমখি। ভারতকী খেন্নবশিংদা জি-২০ মীফম শরুক য়াখিবা শক্নাইরবশিং অঙকপা অমা ওইখ্রে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
অতোপ্পা লৈবাকশিংদা, লৈবাক হায়বসি রাজনিতিগী তার্মশিংনা মশক তাকখি, অদুগা ভারত্তা লৈবাক অমা হায়বসি, অধ্যতিক্কী থাজবশিংদা শেমখি। লৈবাক অসি অদি সঙ্করচারয়া অমসুং রমানজুয়ামগুম্বা সাধুশিংনা অমতা ওইনা পুনশিনখি। অদিনাম সাধুশিং তামিল নাদুদগী সিবাগী লৈফমশিং হায়বদি কাসিগুম্বা মফমশিংদা চহিচা কয়াদগী চৎতুনা লাক্লি। কুমারাগুরুপারনা কাসিদা মোনাস্ত্রি কয়া অমসুং লাইশঙ কয়া লিংখৎখি। তুরুপানন্দাল অদিনাম অসি মফম অসিগা অসুক্কী মতিক নকশিন্নখি, ঙসি ফাওবদা মহাক্কী মমিংগী মমাংদা মহাক্না কাসি হাপ্লি। কেদারদগী তিরুনেলভেলি ফাওবা মহাক উনবা লাকখিবা মীওই অমা ‘পাদাল পেত্রা তালাম’গী মরমদা তামিল সাহিত্যদা ইরি। হায়রিবা খোঙচৎশিং অমসুং লাইফম কোইবা অসিনা চহি লিশিং কয়া ভারত শিবা নাইদনা লৈহল্লে।
লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা অরিবা চৎনবীশিংদা থৱায় য়াওবদা অপেনবা ফোঙদোকলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তামিল নাদুদগী মশিং য়াম্লবা মীওই, মহৈরোয়শিং কাসি, প্রয়াগ, অয়োধ্যা অমসুং অতোপ্পা লাইফমশিংদা চৎলি। অয়োধ্যদা ভাগবান রামগী দর্শন অমসুং রামেশ্বরমদা ভাগবান মহাদেব লৈরিবা অসি ঈশ্বরগী ওইবনি। কাসি তামিল শঙ্গমম শরুক য়ারিবশিং অয়োধ্যদা চৎনবা অখন্নবা থৌরাং তৌনবা ঐনা খঙহনখ্রে। মহাদেবগা লোয়ননা রামেশ্বারম লিংখৎখিবা ভাগবান রামগী দর্শন ফংবা অসি লাইবক ফবনি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী লমদা হায়নবা অমা লৈরি-
মসি য়াওদবদা অমাঙবা অমতা লৈতে হায়বা খঙই। নুংশিবা য়াওদনা নুংশিবা লৈতে।
মরম অদুনা, খঙবদগী থাজবা হেনগৎলকই, থাজবা হেনগৎলকপদগী নুংশিবা হেনগৎলকই। মরম অদুনা, ঐখোয় অমনা অমদগী তম্নগদবনি, অমগী অমগী চৎনবীশিং অমসুং ঐখোয়গী মান্নবা হেরিতেচ তমগদবনি। খা অমসুং অৱাংদা কাসি অমসুং মদুরাইগী খুদম লৈরি। অনিমক অচৌবা লাইশঙগী সহরশিংনি। অনিমক অচৌবা লাই খুরুমফমশিংনি। মদুরাইনা বাইগাইগী মপান্দা লৈরি অমসুং কাসিনা গঙ্গা তুরেল মপান্দা লৈরি। তামিল সাহিত্যনা ভগাই অমসুং গঙ্গাই(গঙ্গা) অনিমক পনখি। ঐখোয়না মসিগী হেরিতেচ অসি খঙলকপা মতমদা ঐখোয়গী মরীশিংগী ঐখোয় চাউথোকচবা ফাওখি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
কাসি-তামিল শঙ্গমমগী অপুনবা অসিনা মখা তানা ভারতকী হেরিতেচ মপাঙ্গল হাপকনি অমসুং এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। কাসিদা লাক্লিবা মীওইশিং নুংঙাইনা লৈগনি হায়না অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীদুনা ঐগী ৱারোল লোইশিঞ্জরে অমসুং মহাক্কী ঈশৈনা তিনখিবা মীয়াম পুক্নিং চিংশিনবগীদমক শক্নাইরবা শৈশকপা শ্রীরাম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐনা মহাক থাগৎচরি অমসুং শৈশকপা রামগী তামিল ঈশৈ মখোয়না তাবগীদমক ঐনা কাসিগী মীয়াম থাগৎচরি। কাসি তামিল শঙ্গমমগী মখা তারকপা খোঙচৎ অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ময়াম পুম্নমক ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি!