Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Kashi Tamil Sangamam 2.0
17 DEC 2023 9:33PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev! Greetings Kashi. Greetings Tamil Nadu!
Those who are coming from Tamilnadu, I request them to use their earphones for the first time using AI Technology.
Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji present on the stage, my Cabinet colleagues, scholars from Kashi and Tamil Nadu, my brothers and sisters who have come to Kashi from Tamil Nadu, all other dignitaries, ladies and gentlemen! All of you have come to Kashi in such large numbers after travelling hundreds of kilometers. You all have come to Kashi more as my family members than as guests. I welcome you all to the Kashi-Tamil Sangamam.
My family members,
Coming to Kashi from Tamil Nadu means coming from one house of Mahadev to his other house! Coming to Kashi from Tamil Nadu means coming from Madurai Meenakshi to Kashi Vishalakshi. That is why the love and bond that exists between the people of Tamil Nadu and the people of Kashi in their hearts is different and unique. I am sure, the people of Kashi will be leaving no stone unturned in serving you all. When you leave this place, besides the blessings of Baba Vishwanath, you will also take with you the taste of Kashi, the culture of Kashi and the memories of Kashi. Today, a new use of technology has also taken place here through Artificial Intelligence. This is a new beginning and hopefully it has made it easier for you to understand my words.
Is it ok? The friends of Tamilnadu, is it ok? Are you enjoying it? So this was my first experience. In the future, I will use it. You will have to give me the response. Now as usual I speak in Hindi; he will help me to interpret in Tamil.
My family members,
Today, Kanyakumari-Varanasi Tamil Sangamam train has been flagged off from here. I have also had the privilege of releasing translations of Thirukurral, Manimekalai and many Tamil texts into different languages. Subramania Bharati ji, who was once a student of Kashi, had written – “काशी नगर पुलवर पेसुम उरैताम् कान्चियिल केट्पदर्कु ओर करुवि सेय्वोम्” He wanted to say that it would be wonderful if arrangements were made so that people from Tamil Nadu's Kanchi city could hear the mantras being chanted in Kashi. Today Subramania Bharati ji's wish is getting fulfilled. The voice of Kashi-Tamil Sangamam is reaching all over the country and the whole world. I congratulate all the concerned ministries, the Government of UP and all the people of Tamil Nadu for organizing this event.
My family members,
Since the beginning of Kashi-Tamil Sangamam last year, lakhs of people are joining this yatra day by day. Religious leaders of various mutts, students, many artists, litterateurs, craftsmen, professionals, people from many fields have got an effective platform for mutual interaction and communication through this Sangamam. I am glad that Banaras Hindu University and IIT Madras have also come together to make this Sangamam a success. IIT Madras has started Vidyashakti initiative to provide online support in Science and Maths to thousands of students of Banaras. Several initiatives taken within a year are proof that the relations between Kashi and Tamil Nadu are both emotional and creative.
My family members,
‘Kashi Tamil Sangamam’ is one such eternal stream which is continuously strengthening the spirit of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’. With the same thinking, Ganga-Pushkaralu Utsav, i.e. Kashi-Telugu Sangamam, was also organized in Kashi some time back. We had also successfully organized Saurashtra-Tamil Sangamam in Gujarat. Our Raj Bhavans have also taken brilliant initiatives for ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’. Now foundation day of other states are celebrated with great pomp in Raj Bhavans; special events are organized by inviting people from other states. This spirit of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ was also visible when we entered the new Parliament building. The sacred Sengol has been installed in the new Parliament building. Under the guidance of the sages of Adheenam, this same Sengol became the symbol of transfer of power in 1947. It is this flow of the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’, which is watering the soul of our nation today.
My family members,
We Indians, despite being one, are full of diversity in dialects, languages, clothes, food, lifestyle. This diversity of Bharat is rooted in that spiritual consciousness, for which it is said in Tamil – 'नीरेल्लाम् गङ्गै, निलमेल्लाम् कासी'. This sentence is from the great Pandya king ‘Parakram Pandiyan’. Its meaning is – all water is Ganga water, every piece of land in Bharat is Kashi.
When our spiritual centres, and Kashi, were being attacked by invaders from the north, King Parakram Pandiyan built temples in Tenkasi and Sivakasi saying that Kashi cannot be destroyed. If you look at any civilization in the world, you will hardly find such a simple and noble form of diversity in spirituality anywhere! Even recently, during the G-20 Summit, the world was amazed to see this diversity of Bharat.
My family members,
In other countries of the world, a nation has a political definition, but Bharat as a nation is made up of spiritual beliefs. Bharat has been united by sages like Adi Shankaracharya and Ramanujacharya, who awakened the national consciousness of Bharat through their travels. Adheenam sages from Tamil Nadu have also been travelling to Shaiva places like Kashi for centuries. Kumaragurupara had established mutts and temples in Kashi. Tirupanandal Adheenam is so attached to this place that even today 'Kashi' is added to its name. Similarly, Tamil spiritual literature about 'Paadal Petra Sthalam' says that a person who does this, travels from Kedar or Thirukedharam to Tirunelveli. Through these journeys and pilgrimages, Bharat has remained steadfast and eternal as a nation for thousands of years.
I am glad that through Kashi Tamil Sangamam, enthusiasm for this ancient tradition has increased among the youth of the country. A large number of people and youngsters from Tamil Nadu are coming to Kashi. From here we are also going to Prayag, Ayodhya and other pilgrimages. I have been told that special arrangements have also been made for Ayodhya darshan for the people coming to Kashi-Tamil Sangamam. It's great luck to get the darshan of both Mahadev as well as Lord Rama who had laid the foundation of Rameshwaram.
My family members,
It is said -
जानें बिनु न होइ परतीती। बिनु परतीति होइ नहि प्रीती॥
That is, knowledge increases trust, and trust increases love. Therefore, it is important to learn about each other, about each other's traditions, and our common heritage. We have the example of Kashi and Madurai in the north and south. Both are great temple cities. Both are great pilgrimage sites. Madurai is situated on the banks of Vaigai and Kashi is situated on the banks of Ganga. Tamil literature talks about both Vaigai and Ganga. When we learn about this heritage, we also realize the depth of our relationships.
My family members,
I am confident that this confluence of Kashi-Tamil Sangamam will continue to strengthen our heritage and strengthen the spirit of 'Ek Bharat, Shrestha Bharat'. I end my speech by wishing you all a pleasant stay in Kashi and at the same time, I heartily thank the renowned singer Shriram from Tamil Nadu for coming to Kashi and making us all emotional. I congratulate him. And the people of Kashi were also witnessing the strength of our unity in the devotion with which they were listening to Tamil singer Shriram. I once again extend my best wishes for this continuous journey of Kashi-Tamil Sangamam. And thank you all very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ୨.୦ ଉଦ୍ ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 DEC 2023 9:33PM by PIB Bhubaneshwar
ହର ହର ମହାଦେବ ! ୱଣକମ କାଶୀ । ୱଣକମ ତାମିଲନାଡୁ !
ଯେଉଁମାନେ ତାମିଲନାଡୁରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏଆଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଇୟରଫୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।
ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହଯୋଗୀଗଣ, କାଶୀ ଓ ତାମିଲନାଡୁର ପଣ୍ଡିତ, ତାମିଲନାଡୁରୁ କାଶୀକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି! ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରି ଏତେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ କାଶୀ ଆସିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଅତିଥି ଅପେକ୍ଷା ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ କାଶୀକୁ ଅଧିକ ଆସିଛନ୍ତି । ମୁଁ କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ତାମିଲନାଡୁରୁ କାଶୀ ଆସିବା ଅର୍ଥ ମହାଦେବଙ୍କ ଗୋଟିଏ ଘରୁ ଅନ୍ୟ ଘରକୁ ଆସିବା! ତାମିଲନାଡୁରୁ କାଶୀ ଆସିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ମଦୁରାଇ ମିନାକ୍ଷୀରୁ କାଶୀ ବିଶାଳାକ୍ଷୀକୁ ଆସିବା । ସେଥିପାଇଁ ତାମିଲନାଡୁବାସୀ ଓ କାଶୀବାସୀଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଯେଉଁ ସ୍ନେହ ଓ ବନ୍ଧନ ରହିଛି ତାହା ଭିନ୍ନ ଓ ନିଆରା। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, କାଶୀବାସୀ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କ ସେବା କରିବାରେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ। ଆପଣ ଏହି ସ୍ଥାନ ଛାଡିବା ପରେ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବ୍ୟତୀତ କାଶୀର ସ୍ୱାଦ, କାଶୀର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କାଶୀର ସ୍ମୃତିକୁ ମଧ୍ୟ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇଯିବେ । ଆଜି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଏଠାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ଏହା ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଆଶା କରୁଛି ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ମୋ କଥାବୁଝିବା ପାଇଁ ସହଜ କରିଛି |
ଏହା ଠିକ୍ ଅଛି କି? ତାମିଲନାଡୁର ବନ୍ଧୁଗଣ, ଠିକ୍ ଅଛି କି? ଆପଣ ଏହାକୁ ଉପଭୋଗ କରୁଛନ୍ତି କି? ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ଅନୁଭୂତି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ମୁଁ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବି। ଆପଣଙ୍କୁ ମୋତେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏବେ ସବୁଦିନ ଭଳି ମୁଁ ହିନ୍ଦୀରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି; ସେ ମୋତେ ତାମିଲରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଜି ଏଠାରେ କନ୍ୟାକୁମାରୀ-ବାରାଣାସୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଟ୍ରେନ୍ କୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଯାଇଛି। ତିରୁକୁରାଲ, ମଣିମେକାଲାଇ ଏବଂ ଅନେକ ତାମିଲ ଗ୍ରନ୍ଥର ଅନୁବାଦକୁ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ମୁକ୍ତିଲାଭ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପାଇଛି । ଏକଦା କାଶୀର ଛାତ୍ରଥିବା ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ଜୀ ଲେଖିଥିଲେ “ କାଶୀ ନଗର ପୁଲୱର ପେସୁମ ଓରୋତାମ କାଞ୍ଜିୟଲ କେଟପଦକୁ ଔର କରୱ୍ ସେୱମ ସେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଏ ତେବେ ଏହା ଚମତ୍କାର ହେବ ଯେପରି ତାମିଲନାଡୁର କାଞ୍ଚି ସହରର ଲୋକମାନେ କାଶୀରେ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଜପ ହେଉଥିବା ଶୁଣିପାରିବେ । ଆଜି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ ହେଉଛି। କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ସ୍ୱର ସାରା ଦେଶ ତଥା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ସଂପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ୟୁପି ସରକାର ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଗତବର୍ଷ କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଆରମ୍ଭରୁ ଦିନକୁ ଦିନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି। ବିଭିନ୍ନ ମଠର ଧାର୍ମିକ ନେତା, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଅନେକ କଳାକାର, ସାହିତ୍ୟିକ, କାରିଗର, ବୃତ୍ତିଜୀବୀ, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନେ ଏହି ସଙ୍ଗମମ ମାଧ୍ୟମରେ ପାରସ୍ପରିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମଞ୍ଚ ପାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଙ୍ଗମମକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ ବନାରସର ହଜାର ହଜାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗଣିତରେ ଅନଲାଇନ୍ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ କାଶୀ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଉଭୟ ଭାବନାତ୍ମକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ମଧ୍ୟ ଅଟେ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
'କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍' ହେଉଛି ଏଭଳି ଏକ ଅନନ୍ତ ଧାରା ଯାହା 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଭାବନାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରାରେ କିଛି ସମୟ ତଳେ କାଶୀରେ ଗଙ୍ଗା-ପୁଷ୍କରଲୁ ଉତ୍ସବ ଅର୍ଥାତ୍ କାଶୀ-ତେଲୁଗୁ ସଙ୍ଗମର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଗୁଜରାଟରେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ଆମ ରାଜଭବନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ପାଇଁ ଚମତ୍କାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଏବେ ରାଜଭବନରେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଧୁମଧାମରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ। ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପରେ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଏହି ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥିଲା। ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ପବିତ୍ର ସେଙ୍ଗୋଲ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଅଧୀନାମର ଋଷିମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଏହି ସେଙ୍ଗୋଲ ୧୯୪୭ ମସିହାରେ କ୍ଷମତା ହସ୍ତାନ୍ତରର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଥିଲା । 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଆତ୍ମାର ଏହି ପ୍ରବାହ ହିଁ ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଆତ୍ମାକୁ ସୂଦୃଢ କରୁଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଏକ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଉପଭାଷା, ଭାଷା, ବେଶ-ଭୂଷା , ଖାଦ୍ୟ, ଜୀବନଶୈଳୀ ଅନେକ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଭାରତର ଏହି ବିବିଧତା ସେହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାରେ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ତାମିଲ ଭାଷାରେ କୁହାଯାଇଛି- “ ନିରେଲାମ ଗଙ୍ଗେ, ନୀଳମେ ଲ୍ୟାମ କାଶୀ । ଏହି ବାକ୍ୟ ମହାନ ପଣ୍ଡିତ ରାଜା 'ପରାକ୍ରମ ପାଣ୍ଡିଆନ'ଙ୍କ ଠାରୁ ଆସିଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି - ସମସ୍ତ ଜଳ ହେଉଛି ଗଙ୍ଗା ଜଳ, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖଣ୍ଡ ହେଉଛି କାଶୀ ଅଟେ ।
ଯେତେବେଳେ ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କାଶୀ ଉପରେ ଉତ୍ତରର ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ ଆକ୍ରମଣ କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ରାଜା ପରାକ୍ରମ ପାଣ୍ଡିଆନ୍ ତେନକାସି ଏବଂ ଶିବକାଶୀରେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀକୁ ନଷ୍ଟ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ପୃଥିବୀର କୌଣସି ସଭ୍ୟତାକୁ ଦେଖିଲେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାରେ ବିବିଧତାର ଏତେ ସରଳ ଓ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ରୂପ କେଉଁଠି ବି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ନାହିଁ। ନିକଟରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଭାରତର ଏହି ବିବିଧତା ଦେଖି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥିଲା।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ପୃଥିବୀର ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ରାଜନୈତିକ ସଂଜ୍ଞା ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବିଶ୍ୱାସକୁ ନେଇ ଗଠିତ । ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଓ ରାମାନୁଜାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଭଳି ଋଷିମାନେ ଭାରତକୁ ଏକାଠି କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଚେତନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲେ । ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଆଦିନାମ ଋଷିମାନେ ମଧ୍ୟ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି କାଶୀ ଭଳି ଶୈବ ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରି ଆସୁଛନ୍ତି। କୁମାରଗୁରୁପଡ଼ା କାଶୀରେ ମଠ ଓ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ତିରୁପାନନ୍ଦଲ ଆଦିନାମ ଏହି ସ୍ଥାନ ସହିତ ଏତେ ଜଡ଼ିତ ଯେ ଆଜି ବି ଏହାର ନାମରେ 'କାଶୀ' ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି। ସେହିପରି 'ପାଡାଲ୍ ପେଟ୍ରା ଥାଲମ୍' ବିଷୟରେ ତାମିଲ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାହିତ୍ୟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଯିଏ ଏପରି କରେ, ସେ କେଦାର କିମ୍ବା ଥିରୁକେଧାରାମ୍ ରୁ ତିରୁନେଲଭେଲି କୁ ଯାତ୍ରା କରିଥାଏ । ଏହି ଯାତ୍ରା ଓ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଅମର ରହିଆସିଛି ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ତାମିଲନାଡୁରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଓ ଯୁବକ କାଶୀକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ଏଠାରୁ ଆମେ ପ୍ରୟାଗ, ଅଯୋଧ୍ୟା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଯାଉଛୁ । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ରାମେଶ୍ୱରମର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ଉଭୟ ମହାଦେବ ଓ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଛି – ଜାନେଂ ବିନୁ ନ ହୋଇ ପରତିତି। ବିନୁ ପରତିତି ହୋଇ ନାହି ପ୍ରୀତି ।।
ଅର୍ଥାତ୍ ଜାଣିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଥାଏ ଓ ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ଵାର ପ୍ରେମକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ତେଣୁ ପରସ୍ପର ବିଷୟରେ, ପରସ୍ପରର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆମର ମିଳିତ ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଜରୁରୀ । ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣରେ କାଶୀ ଓ ମଦୁରାଇର ଉଦାହରଣ ଆମ ପାଖରେ ରହିଛି। ଉଭୟ ମହାନ ମନ୍ଦିରର ସହର ଅଟେ । ଉଭୟ ମହାନ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ ଅଟେ । ମଦୁରାଇ ବୈଗାଇ କୂଳରେ ଏବଂ କାଶୀ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ । ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟରେ ଉଭୟ ବୈଗାଇ ଏବଂ ଗଙ୍ଗା ବିଷୟରେ କୁହାଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିଥାଉ, ଆମେ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିଥାଉ |
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ଏହି ସଙ୍ଗମ ଆମଐତିହ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କାଶୀରେ ସୁଖଦ ରହଣିର କାମନା କରି ମୋର ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି ଏବଂ ଏହା ସହିତ ମୁଁ ତାମିଲନାଡୁର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗାୟକ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କୁ କାଶୀ ଆସି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାବପ୍ରବଣ କରିଥିବାରୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ କାଶୀବାସୀ ମଧ୍ୟ ତାମିଲ ଗାୟକ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ କଥା ଯେଉଁ ଭକ୍ତିରେ ଶୁଣୁଥିଲେ ସେଥିରେ ଆମର ଏକତାର ଶକ୍ତି ଦେଖୁଥିଲେ । କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ଏହି ନିରନ୍ତର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।