Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will chair the 26th meeting of the Eastern Zonal Council in Patna, Bihar on Sunday, 10th December
Prime Minister Shri Narendra Modi has stressed the need to leverage cooperative and competitive federalism to achieve all-round development
Zonal Councils believes that strong states create a strong nation and provide a platform and systematic mechanism for regular dialogue and discussion on issues affecting two or more states or the Center and the States
Over the last 9 years, since 2014, a total of 55 meetings of various Zonal Councils have been held including 29 meetings of Standing Committees and 26 meetings of Zonal Councils
Many issues of national importance are also discussed in every meeting of the Zonal Councils
09 DEC 2023 9:34AM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will chair the 26th meeting of the Eastern Zonal Council in Patna, Bihar on Sunday, 10th December 2023. Eastern Zonal Council comprises the states of Bihar, West Bengal, Odisha and Jharkhand.The meeting is being organized by the Inter State Council Secretariat under the Ministry of Home Affairs, Government of India, in collaboration with the Government of Bihar.The 26th meeting of the Eastern Zonal Council will be attended by the Chief Ministers of the member states along with two senior ministers from each state. The Chief Secretaries and other senior officers of the State Governments and senior officers of the Central Government will also participate in the meeting.
Five Zonal Councils were established in the year 1957 under Section 15-22 of the States Reorganization Act, 1956. Union Home Minister is the Chairman of these five Zonal Councils, while the Chief Ministers of the Statesand the Administrator/Lieutenant Governor of the Union Territories from the respective Zonal Council are its members,one of whom is the Vice-Chairman by rotation every year. Two more ministers from each State are nominated by the Governor as members of the council. Each Zonal Council has also constituted a Standing Committee at the level of Chief Secretaries. Chief Minister of Bihar is the Vice Chairman of the 26th meeting of the Eastern Zonal Council.
The issues proposed by the States are first presented for discussion before the Standing Committee of the concerned Zonal Council. Issues which cannot be resolved by mutual consent are presented for discussion in the Zonal Council meeting.
Prime Minister Shri Narendra Modi has stressed the need to leverage cooperative and competitive federalism to achieve all-round development. Zonal Councils believes that strong states create a strong nation and provide a platform and systematic mechanism for regular dialogue and discussion on issues affecting two or more states or the Center and the States. Over the last 9 years, since 2014, a total of 55 meetings of various Zonal Councils have been held including 29 meetings of Standing Committees and 26 meetings of Zonal Councils.
The Zonal Councils play an advisory role, but over the years these councils have emerged as an important mechanism for promoting mutual understanding and cooperation in various fields. In council meetings many important decisions such as minimum support price of Kodo, Kutki and other minor millets crops at par with Ragi, release of National Framework for Sediment Management in 2022 by the Ministry of Jal Shakti under the Comprehensive Silt Management Policy, decision by the State Level Technical Committeeto decide the scale of finance for lac cultivation and to include lac cultivation in Kisan Credit Card from 2022-23. The Zonal Councils discuss a wide range of issues including mining, central financial assistance on certain items, creation of infrastructure, land acquisition and land transfer, water sharing, implementation of Direct Benefit Transfer Scheme (DBT), state reorganization and other matters of common interest at the regional level.
Many issues of national importance are also discussed in every meeting of the Zonal Councils. These include operationalization of Fast Track Special Courts (FSTC) for speedy investigation and speedy disposal of rape cases against women and children, facility of banks/India Post Payment Bank branches within 5 km of every village, formation of two lakh new Primary Agricultural Credit Societies (PACSs) in the country, eliminating malnutrition among children through nutrition campaign, reducing the drop-out rate of school children, participation of government hospitals in Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan ArogyaYojanaand other issues of common interest at the national level.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ১০ ডিচেম্বৰ দেওবাৰে বিহাৰৰ ৰাজধানী পাটনাত পূৱ মাণ্ডলিক পৰিষদ (ইষ্টাৰ্ণ জ’নেল কাউন্সিল)ৰ ২৬ সংখ্যক বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সৰ্বাংগীন বিকাশ সাধনৰ বাবে সহকাৰী আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক সংঘবাদৰ সহায় লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে
মাণ্ডলিক পৰিষদসমূহে শক্তিশালী ৰাজ্যই শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰ গঠন কৰাৰ মনোভাৱেৰে দুখন বা ততোধিক ৰাজ্য বা কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহক প্ৰভাৱিত কৰা বিষয়সমূহৰ ওপৰত নিয়মীয়া সংবাদ আৰু আলোচনাৰ বাবে এক পদ্ধতিগত ব্যৱস্থা আৰু মঞ্চ প্ৰদান কৰে
২০১৪ চনৰ পৰা এতিয়ালৈকে বিগত ৯ বছৰত বিভিন্ন মাণ্ডলিক পৰিষদৰ মুঠ ৫৫খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে, য’ত স্থায়ী সমিতিৰ ২৯খন বৈঠক আৰু মাণ্ডলিক পৰিষদৰ ২৬খন বৈঠক অন্তৰ্ভুক্ত আছে
মাণ্ডলিক পৰিষদসমূহৰ প্ৰতিখন বৈঠকত ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বৰ বহু বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হৈছে
09 DEC 2023 9:34AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে অহা ১০ ডিচেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখ দেওবাৰে বিহাৰৰ ৰাজধানী পাটনাত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া পূব মাণ্ডলিক পৰিষদৰ ২৬ সংখ্যক বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰিব। পূব মাণ্ডলিক পৰিষদত বিহাৰ, পশ্চিমবংগ, উৰিষ্যা আৰু ঝাৰখণ্ড ৰাজ্যক সামৰি লোৱা হৈছে। ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অন্তৰ্গত আন্তঃৰাজ্যিক পৰিষদ সচিবালয়ৰ উদ্যোগত বিহাৰ চৰকাৰৰ সহযোগত এই বৈঠকৰ আয়োজন কৰা হৈছে। পূৱ মাণ্ডলিক পৰিষদৰ ২৬ সংখ্যক বৈঠকত সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ লগতে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ দুজন জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ মুখ্য সচিব আৰু অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও এই বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
১৯৫৬ চনৰ ৰাজ্য পুনৰ্গঠন আইনৰ ১৫-২২ নং ধাৰাত ১৯৫৭ চনত ৫খন মাণ্ডলিক পৰিষদ গঠন কৰা হৈছিল। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী এই পাঁচখন মাণ্ডলিক পৰিষদৰ প্ৰতিটোৰ অধ্যক্ষ আৰু মাণ্ডলিক পৰিষদক সামৰি লোৱা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্যমন্ত্ৰী/উপৰাজ্যপাল/প্ৰশাসকসকল ইয়াৰ সদস্য, ইয়াৰে এজন মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰতি বছৰে ভাগে-ভাগে উপাধ্যক্ষ হয়। ৰাজ্যপালে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ পৰা আৰু দুজন মন্ত্ৰীক পৰিষদৰ সদস্য হিচাপে মনোনীত কৰে। প্ৰতিখন মাণ্ডলিক পৰিষদে মুখ্য সচিব পৰ্যায়ত এখন স্থায়ী সমিতিও গঠন কৰিছে। পূৱ মাণ্ডলিক পৰিষদৰ ২৬ সংখ্যক বৈঠকৰ উপাধ্যক্ষ বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী।
ৰাজ্যসমূহে প্ৰস্তাৱ কৰা বিষয়সমূহ প্ৰথমে সংশ্লিষ্ট মাণ্ডলিক পৰিষদৰ স্থায়ী সমিতিৰ সন্মুখত আলোচনাৰ বাবে দাখিল কৰা হয়। পাৰস্পৰিক সন্মতিৰে সমাধান কৰিব নোৱাৰা বিষয়সমূহ মাণ্ডলিক পৰিষদৰ বৈঠকত আলোচনাৰ বাবে উপস্থাপন কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সৰ্বাংগীন উন্নয়ন সাধনৰ বাবে সমবায় আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ সহায় লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। মাণ্ডলিক পৰিষদসমূহে শক্তিশালী ৰাজ্যই শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰ গঠন কৰাৰ মনোভাৱেৰে দুখন বা ততোধিক ৰাজ্য বা কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহক প্ৰভাৱিত কৰা বিষয়সমূহৰ ওপৰত নিয়মীয়া সংবাদ আৰু আলোচনাৰ বাবে এক পদ্ধতিগত ব্যৱস্থা আৰু মঞ্চ প্ৰদান কৰে। সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ সহযোগত ২০১৪ চনৰ পৰা এতিয়ালৈকে যোৱা ৯ বছৰত বিভিন্ন মাণ্ডলিক পৰিষদৰ মুঠ ৫৫খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে, য’ত স্থায়ী সমিতিৰ ২৯খন বৈঠক আৰু মাণ্ডলিক পৰিষদৰ ২৬খন বৈঠক অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
মাণ্ডলিক পৰিষদসমূহৰ ভূমিকা পৰামৰ্শদাতা, কিন্তু যোৱা কেইটামান বছৰত এই পৰিষদসমূহে বিভিন্ন অঞ্চলত পাৰস্পৰিক বুজাবুজি আৰু সহযোগিতাৰ সুস্থ বন্ধন গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। পৰিষদৰ বৈঠকত কোডো, কুটকী আৰু অন্যান্য শ্ৰী অন্ন (minor millets) শস্যৰ ৰাগীৰ সমান সমৰ্থন মূল্য, ব্যাপক ছিল্ট ব্যৱস্থাপনা নীতিৰ অধীনত জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা ২০২২ চনত ছেডিমেণ্ট ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় কাঠামো মুকলি কৰা, ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ কাৰিকৰী সমিতিৰ দ্বাৰা লাকৰ খেতিক ২০২২-২৩ চনৰ পৰা কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা আদি সিদ্ধান্ত লোৱা হয়। মাণ্ডলিক পৰিষদে বহুতো বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰে য'ত খনন, কিছুমান বিষয়ত কেন্দ্ৰীয় আৰ্থিক সাহায্য, বুনিয়াদী সুবিধাৰ নিৰ্মাণ, ভূমি অধিগ্ৰহণ আৰু ভূমি হস্তান্তৰ, পানীৰ ভাগ-বতৰা, প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ আঁচনি (ডিবিটি) ৰূপায়ণ, ৰাজ্য-পুনৰ্গঠন আৰু মাণ্ডলিক পৰ্যায়ত উমৈহতীয়া স্বাৰ্থৰ অন্যান্য বিষয়সমূহ অন্তৰ্ভুক্ত।
মাণ্ডলিক পৰিষদসমূহৰ প্ৰতিখন বৈঠকত ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বৰ বহু বিষয়ৰ ওপৰতো আলোচনা চলি আছে। ইয়াৰ ভিতৰত মহিলা আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে হোৱা অপকৰ্মৰ গোচৰৰ ক্ষিপ্ৰ তদন্ত আৰু নিষ্পত্তিৰ বাবে ফাষ্ট ট্ৰেক স্পেচিয়েল কোৰ্ট (FTSC)ৰ ৰূপায়ণ, প্ৰতিখন গাঁৱত ৫ কিলোমিটাৰৰ ভিতৰত বেংক/ইণ্ডিয়া পোষ্ট পেমেণ্ট বেংকৰ শাখাৰ সুবিধা, দেশত দুই লাখ নতুন প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (PACSs) গঠন, পুষ্টি অধিনিয়মৰ জৰিয়তে শিশুৰ মাজত পুষ্টিহীনতা দূৰ কৰা, স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ড্ৰপ আউটৰ হাৰ হ্ৰাস কৰা, আয়ুষ্মান ভাৰত-প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাত চৰকাৰী চিকিৎসালয়ৰ অংশগ্ৰহণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত সাধাৰণ স্বাৰ্থৰ অন্যান্য বিষয়সমূহ অন্তৰ্ভুক্ত।