Prime Minister's Office
PM to inaugurate the first Indian Art, Architecture & Design Biennale 2023 on 8th December
IAADB is being organised in line with PM’s vision to develop and institutionalise a flagship global cultural initiative in the country
Different theme based exhibitions to be showcased on each day of the week during IAADB
PM to inaugurate Aatmanirbhar Bharat Centre for Design (ABCD) at Red Fort
Strengthening the vision of ‘vocal for local’, ABCD to empower the artisan communities with new designs and innovations
PM to also inaugurate Samunnati - The Student Biennale
07 DEC 2023 2:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the first Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) 2023 being held at Red Fort on 8th December, 2023, at around 4 PM. During the programme, Prime Minister will also inaugurate Aatmanirbhar Bharat Centre for Design at Red Fort and the student Biennale- Samunnati.
It was Prime Minister’s vision to develop and institutionalise a flagship Global Cultural Initiative in the country like the International Biennales at Venice, Sao Paulo, Singapore, Sydney and Sharjah, among others. In line with this vision, a nationwide campaign to reinvent, rebrand, renovate and re-house museums was launched. Further, development of cultural spaces in five cities of India namely Kolkata, Delhi, Mumbai, Ahmedabad & Varanasi was also announced. Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) will serve as an introduction to the Cultural Space at Delhi.
The IAADB is being organised from 9th to 15th December, 2023 at Red Fort, New Delhi. It also follows key initiatives like the International Museum Expo (May 2023) and Festival of Libraries (August 2023) that were organised recently. IAADB is designed to initiate a holistic conversation between artists, architects, designers, photographers, collectors, art professionals and the public to strengthen the cultural dialogue. It will also provide avenues and opportunities to expand and collaborate with the creators of art, architecture and design as part of the evolving economy.
IAADB will showcase different theme based exhibitions on each day of the week:
• Day 1: Pravesh- Rite of Passage: Doors of India
• Day 2: Bagh e bahar: Gardens as Universe: Gardens of India
• Day 3: Sampravah: Confluence of Communities: Baolis of India
• Day 4: Sthapatya: Anti fragile algorithm: Temples of India
• Day 5: Vismaya: Creative Crossover: Architectural Wonders of Independent India
• Day 6: Deshaj Bharat Design: Indigenous Designs
• Day 7: Samatva: Shaping the Built: Celebrating Women in Architecture
IAADB will include pavilions based on the above themes, panel discussions, art workshops, art bazaar, heritage walks and a parallel student biennale. The student biennale (Samunnati) at Lalit Kala Akademi will provide an opportunity for students to showcase their work, interact with peers & professionals, and gain valuable exposure within the architecture community through design competition, display of heritage, installation designs, workshops etc. IAADB 23 is set to be a watershed moment for the country as it will herald India entering the Biennale landscape.
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Vocal for Local’, ‘Aatmanirbhar Bharat Centre for Design’ at Red Fort is being set up. It will showcase the unique and indigenous crafts of India and provide a collaborative space between the karigars and the designers. Paving the way for a sustainable cultural economy, it will empower the artisan communities with new designs and innovations.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দিসেম্বর 8দা অহানবা ইন্দিয়ন আর্ত, আর্কিতেকচর এন্দ দিজাইন বিএননেল 2023 হৌদোক্কনি
IAADB অসি লৈবাক অসিদা ফ্লেগশিপ গ্লোবেল কলচরেল ইনিসিএতিব অমা দিবেলপ তৌনবা অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা পি.এম.গী বিজনগী পরিং মখাদা IAADB পাঙথোকপনি
IAADB মনুংদা চয়োলগী নুমিৎ খুদিং তোঙান-তোঙানবা থিমদা য়ুম্ফম ওইবা একজিবিসনশিং উৎকনি
পি.এম.না লাল কিলাদা আত্মনির্ভর ভারত সেন্তর ফোর দিজাইন (ABCD) শঙ্গাগনি
‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী বিজন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ABCDনা অনৌবা দিজাইনশিং অমসুং ইন্নোবেসনশিংগা লোয়ননা আর্তিসান কম্ম্যুনিতীশিংদা শক্তি পীগনি
পি.এম.না সমুন্নতি – দি স্তুদেন্ত বিএননেলসু হৌদোক্কনি।
07 DEC 2023 2:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিসেম্বর 8, 2023গী নুংথিল পুং 4 তাবা মতমদা লাল কিলাদা পাঙথোকপা অহানবা ইন্দিয়ন আর্ত, আর্কিতেকচর এন্দ দিজাইন বিএননেল (IAADB) 2023 হৌদোক্কনি। থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাদা আত্মনির্ভর ভারত সেন্তর ফোর দিজাইনসু শঙ্গাগনি অমসুং স্তুদেন্ত বিএননেল – সমুন্নতিসু হৌদোক্কনি।
বেনিস, সাও পৌলো, সিঙ্গাপুর, সীদনী অমসুং শারজাহদা লৈরিবা ইন্তরনেস্নেল বিএননেলশিংগুম্না লৈবাক অসিদা ফ্লেগশিপ গ্লোবেল কলচরেল ইনিসিএতিব অমা দিবেলপ অমসুং ইনস্তিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা মসি প্রধান মন্ত্রীগী বিজননি। বিজন অসিগী পরিং মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা ম্যুজিয়মশিং রিইনভেন্ত, রিব্রান্দ, রিনোভেৎ অমসুং রি-হাউস তৌনবা কেম্পেন অমা লোঞ্চ তৌখি। মখা তানা ভারতকী সহর মঙা মমিং ওইনা পল্লবদা কোলকাতা, দিল্লী, মুম্বাই, অহমদাবাদ অমসুং বারানসীদা কলচরেল স্পেসশিং শেমগৎনবসু লাউথোকখি। ইন্দিয়ন আর্ত, আর্কিতেকচর এন্দ দিজাইন বিএননেল (IAADB)না দিল্লীদা কলচরেল স্পেসকী ৱাহৌদোক অমা ওইরগনি।
IAADB অসি নই দিল্লীগী লাল কিলাদা দিসেম্বর 9-15, 2023দা পাঙথোক্কনি। মসি হন্দক্তা পাঙথোকখিবা ইন্তরনেস্নেল ম্যুজিয়ম এক্সপো (মে 2023) অমসুং ফেস্তিবেল ওফ লাইব্রেরীজ (ওগস্ত 2023)গুম্বা মরু ওইবা ইনিসিএতিবশিং মসি পাঙথোকপনি। IAADB অসি আর্তিস্তশিং, আর্কিতেকশিং, দিজাইনরশিং, ফোতোগ্রাফরশিং, কল্লেক্তরশিং, আর্ত প্রোফেস্নেলশিং অমসুং মীয়ামগী মরক্তা হোলিস্তিক কনভর্জেসন অমা তৌদুনা কলচরেল দাইলোগ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দিজাইন তৌখি। মসিনা হোংলক্লিবা ইকনোমীগী শরুক ওইনা আর্ত, আর্তিতেকচর অমসুং দিজাইনগী ক্রিএতরশিংদা পাকথোক চাউথোক্নবা অমসুং মখোয়গা লোয়ননা চুংশিন্ননবা এভেন্যুশিং অমসুং খুদোংচাবশিং পীগনি।
IAADBনা চয়োলগী নুমিৎ খুদিংগী তোঙান-তোঙানবা থিমদা য়ুম্ফম ওইবা একজিবিসনশিং উৎকনি:
• দে 1: প্রভেশ – রাইৎ ওফ পেসেজ: দোর্স ওফ ইন্দিয়া
• দে 2: বাঘ ই বহার: গার্দেন্স এস য়ুনিভর্স: গার্দেন্স ওফ ইন্দিয়া
• দে 3: সসম্প্রবা: কনফ্যুন্স ওফ কম্ম্যুনিতীজ: বাওলিস ওফ ইন্দিয়া
• দে 4: স্থাপত্য: এন্তি ফ্রেজাইল অলগোরিথম: তেম্পল্স ওফ ইন্দিয়া
• দে 5: বিস্ময়: ক্রিএতিব ক্রোসওভর: আর্কিতেকচরেল ৱান্দর্স ওফ ইন্দিপেন্দেন্ত ইন্দিয়া
• দে 6: দেশজ ভারত দিজাইন: ইন্দিজিনস দিজাইন্স
• দে 7: সমত্য: শেপিং দি বিল্ত: সেলেব্রেতিং ৱুমেন ইন আর্কিতেকচর
IAADBনা মথক্তা পল্লিবা থিমশিংদা য়ুম্ফম ওইবা পেবিলিয়নশিং, পেনেল দিস্কসনশিং, আর্ত ৱার্কশোপশিং, আর্ত বজার, হেরিতেজ ৱাক্স অমসুং পেরেলেল স্তুদেন্ত বিএননেল য়াওগনি। ললিত কালা অকাদেমিদা পাঙথোক্কদবা স্তুদেন্ত বিএননেল (সমুন্নতি) অসিনা মহৈরোয়শিংগীদমক মখোয়গী ৱার্ক উৎনবা, পীয়র অমসুং প্রোফেস্নেলশিংগা লোয়ননা ৱারী-ৱাতাই শানবা, অমসুং দিজাইন কম্পিতিসন, হেরিতেজ দিস্প্লে তৌবা, দিজাইন ইনস্তোলেসন তৌবা, ৱার্কশোপশিংগী খুত্থাংদা আর্তিতেকচর কম্ম্যুনিতীগী মনুংদা কান্নরবা এক্সপোজর ফংনবা খুদোংচাবা ফংগনি। IAADB 23না লৈবাক্কীদমক মরু ওইবা মীকুপ অমা ওইরগনি মরমদি মসিনা ভারতনা বিএননেল লেন্দস্কেপতা চংশিনবগী খুদম ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীগী ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী বিজনগী পরিং মখাদা লাল কিলাদা ‘আত্মনির্ভর ভারত সেন্তর ফোর দিজাইন’ হাংদোক্লি। মসিনা ভারতকী অখন্নবা অমসুং ইন্দিজিনস ওইনা ক্রাফশিং উৎকনি অমসুং মসিনা করিগারশিং অমসুং দিজাইনরশিংগী মরক্তা চুংশিন্ননবা মফম অমা পীরগনি। মসিনা সস্তেনেবল কলচরেল ইকনোমী অমগী লম্বী য়াৎলগনি, মসিনা অনৌবা দিজাইনশিং অমসুং ইন্নোবেসনশিংগা লোয়ননা আর্তিসান কম্ম্যুনিতীশিংদা শক্তি পীরগনি।