প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৮ ডিচেম্বৰত প্ৰথম ভাৰতীয় কলা, স্থাপত্য আৰু ডিজাইন বাইনেল-২০২৩ উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
দেশত এক ধ্বজাবাহী বিশ্ব সাংস্কৃতিক পদক্ষেপ গঢ়ি তোলা আৰু প্ৰতিষ্ঠানিকৰণৰ
বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আইএএডিবিৰ আয়োজন কৰা হৈছে
আইএএডিবিৰ সময়ত সপ্তাহৰ প্ৰতিটো দিনতে প্ৰদৰ্শিত হ’ব বিভিন্ন বিষয়ভিত্তিক প্ৰদৰ্শনী
লালকিল্লাত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত চেণ্টাৰ ফৰ ডিজাইন (এবিচিডি) উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ দৃষ্টিভংগী শক্তিশালী কৰি, এবিচিডিয়ে নতুন ডিজাইন আৰু উদ্ভাৱনৰ দ্বাৰা শিল্পী সম্প্ৰদায়সমূহক সবলীকৰণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উদ্বোধন কৰিব সমুন্নতি–শিক্ষাৰ্থী বাইনেলো উদ্বোধন কৰিব
07 DEC 2023 2:13PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ৮ ডিচেম্বৰ, বিয়লি প্ৰায় ৪ বজাত লালকিল্লাত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া প্ৰথম ভাৰতীয় কলা, স্থাপত্য আৰু ডিজাইন বাইনেল (আইএএডিবি)-২০২৩ উদ্বোধন কৰিব। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লালকিল্লাত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত চেণ্টাৰ ফৰ ডিজাইন আৰু শিক্ষাৰ্থী বাইনেল-সমুন্নতিও উদ্বোধন কৰিব।
ভেনিচ, চাও পাউলো, ছিংগাপুৰ, ছিডনী আৰু শ্বাৰজাহ আদি দেশত অনুষ্ঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাইনেলৰ দৰে দেশখনত এক ধ্বজাবাহী বিশ্ব সাংস্কৃতিক পদক্ষেপ গঢ়ি তোলা আৰু প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰাটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী আছিল। এই দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সংগ্ৰহালয়সমূহ পুনৰ উদ্ভাৱন, পুনৰ ব্ৰেণ্ডিং, সংস্কাৰ আৰু পুনৰ স্থাপনৰ বাবে দেশজোৰা অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতৰ পাঁচখন চহৰ ক্ৰমে কলকাতা, দিল্লী, মুম্বাই, আহমেদাবাদ আৰু বাৰাণসীত সাংস্কৃতিক স্থানৰ উন্নয়নৰ কথাও ঘোষণা কৰা হয়। ভাৰতীয় কলা, স্থাপত্য আৰু ডিজাইন বাইনেল (আইএএডিবি) দিল্লীৰ সাংস্কৃতিক স্থানৰ পৰিচয় হিচাপে কাম কৰিব।
নতুন দিল্লীৰ লালকিল্লাত ৯ৰ পৰা ১৫ ডিচেম্বৰলৈ আইএএডিবিৰ আয়োজন কৰা হৈছে। তদুপৰি, শেহতীয়াকৈ আয়োজন কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় এক্সপ’ (মে’, ২০২৩) আৰু গ্ৰন্থাগাৰ মহোৎসৱ (আগষ্ট, ২০২৩)ৰ দৰে মূল পদক্ষেপসমূহো অনুসৰণ কৰা হৈছে। সাংস্কৃতিক আলোচনাক শক্তিশালী কৰিবলৈ শিল্পী, স্থপতিবিদ, ডিজাইনাৰ, ফটোগ্ৰাফাৰ, সংগ্ৰাহক, পেছাদাৰী শিল্প আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত এক সামগ্ৰিক বাৰ্তালাপ আৰম্ভ কৰিবলৈ আইএএডিবিৰ ডিজাইন কৰা হৈছে। তদুপৰি, ই বিকশিত অৰ্থনীতিৰ অংশ হিচাপে শিল্প, স্থাপত্য আৰু ডিজাইন প্ৰস্তুতকৰ্তাসকলৰ সৈতে সম্প্ৰসাৰণ আৰু সহযোগিতা কৰাৰ পথ আৰু সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
আইএএডিবিয়ে সপ্তাহৰ প্ৰতিটো দিনতে বিভিন্ন বিষয়ভিত্তিক প্ৰদৰ্শনী প্ৰদৰ্শন কৰিবঃ
• প্ৰথম দিন: প্ৰৱেশ—ৰীতি: ভাৰতৰ দুৱাৰ
• দ্বিতীয় দিন: বাঘ ই বাহাৰ: বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ড হিচাপে বাগিচা: ভাৰতৰ বাগিচা
• তৃতীয় দিন: সম্প্ৰবাহঃ সম্প্ৰদায়ৰ সংগম: ভাৰতৰ বাওলি
• চতুৰ্থ দিন: স্থাপত্য: এণ্টি ফ্ৰেজিল এলগৰিদম: ভাৰতৰ মন্দিৰ
• পঞ্চম দিন: বিস্ময়: সৃষ্টিশীল ক্ৰছঅভাৰ: স্বাধীন ভাৰতৰ আশ্চৰ্য্যকৰ স্থাপত্য
• ষষ্ঠ দিন: দেশজ ভাৰত ডিজাইন: থলুৱা ডিজাইন
• সপ্তম দিন: সমত্ব: নিৰ্মাণক আকৃতি প্ৰদানঃ স্থাপত্যত মহিলাক উদযাপন কৰা
আইএএডিবিত ওপৰৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পেভিলিয়ন, পেনেল আলোচনা, কলা কৰ্মশালা, কলা বজাৰ, ঐতিহ্য ভ্ৰমণ আৰু সমান্তৰালভাৱে শিক্ষাৰ্থীৰ বাইনেল অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব। ললিত কলা একাডেমীৰ শিক্ষাৰ্থী বাইনেল (সমুন্নতি)-এ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ কাম প্ৰদৰ্শন কৰাৰ, সমনীয়া আৰু পেছাদাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰাৰ আৰু ডিজাইন প্ৰতিযোগিতা, ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন, ইনষ্টলেচন ডিজাইন, কৰ্মশালা আদিৰ জৰিয়তে স্থাপত্য সম্প্ৰদায়ৰ ভিতৰত মূল্যৱান পৰিচয় লাভ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। আইএএডিবি ২৩ দেশৰ বাবে এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত হ’ব, কাৰণ ই ভাৰতক বাইনেলৰ পৰিৱেশত প্ৰৱেশৰ পুৰ্বানুমান প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি লালকিল্লাত ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত চেণ্টাৰ ফৰ ডিজাইন’ স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াত ভাৰতৰ অনন্য আৰু থলুৱা শিল্পকৰ্মসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব আৰু কাৰিকৰ আৰু ডিজাইনাৰসকলৰ মাজত সহযোগিতামূলক স্থান প্ৰদান কৰা হ’ব। বহনক্ষম সাংস্কৃতিক অৰ্থনীতিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰি ই শিল্পী সম্প্ৰদায়সমূহক নতুন ডিজাইন আৰু উদ্ভাৱনৰ দ্বাৰা সবলীকৰণ কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate the first Indian Art, Architecture & Design Biennale 2023 on 8th December
IAADB is being organised in line with PM’s vision to develop and institutionalise a flagship global cultural initiative in the country
Different theme based exhibitions to be showcased on each day of the week during IAADB
PM to inaugurate Aatmanirbhar Bharat Centre for Design (ABCD) at Red Fort
Strengthening the vision of ‘vocal for local’, ABCD to empower the artisan communities with new designs and innovations
PM to also inaugurate Samunnati - The Student Biennale
07 DEC 2023 2:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the first Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) 2023 being held at Red Fort on 8th December, 2023, at around 4 PM. During the programme, Prime Minister will also inaugurate Aatmanirbhar Bharat Centre for Design at Red Fort and the student Biennale- Samunnati.
It was Prime Minister’s vision to develop and institutionalise a flagship Global Cultural Initiative in the country like the International Biennales at Venice, Sao Paulo, Singapore, Sydney and Sharjah, among others. In line with this vision, a nationwide campaign to reinvent, rebrand, renovate and re-house museums was launched. Further, development of cultural spaces in five cities of India namely Kolkata, Delhi, Mumbai, Ahmedabad & Varanasi was also announced. Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) will serve as an introduction to the Cultural Space at Delhi.
The IAADB is being organised from 9th to 15th December, 2023 at Red Fort, New Delhi. It also follows key initiatives like the International Museum Expo (May 2023) and Festival of Libraries (August 2023) that were organised recently. IAADB is designed to initiate a holistic conversation between artists, architects, designers, photographers, collectors, art professionals and the public to strengthen the cultural dialogue. It will also provide avenues and opportunities to expand and collaborate with the creators of art, architecture and design as part of the evolving economy.
IAADB will showcase different theme based exhibitions on each day of the week:
• Day 1: Pravesh- Rite of Passage: Doors of India
• Day 2: Bagh e bahar: Gardens as Universe: Gardens of India
• Day 3: Sampravah: Confluence of Communities: Baolis of India
• Day 4: Sthapatya: Anti fragile algorithm: Temples of India
• Day 5: Vismaya: Creative Crossover: Architectural Wonders of Independent India
• Day 6: Deshaj Bharat Design: Indigenous Designs
• Day 7: Samatva: Shaping the Built: Celebrating Women in Architecture
IAADB will include pavilions based on the above themes, panel discussions, art workshops, art bazaar, heritage walks and a parallel student biennale. The student biennale (Samunnati) at Lalit Kala Akademi will provide an opportunity for students to showcase their work, interact with peers & professionals, and gain valuable exposure within the architecture community through design competition, display of heritage, installation designs, workshops etc. IAADB 23 is set to be a watershed moment for the country as it will herald India entering the Biennale landscape.
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Vocal for Local’, ‘Aatmanirbhar Bharat Centre for Design’ at Red Fort is being set up. It will showcase the unique and indigenous crafts of India and provide a collaborative space between the karigars and the designers. Paving the way for a sustainable cultural economy, it will empower the artisan communities with new designs and innovations.