ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଡିସେମ୍ବର ୮ ତାରିଖରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜାଇନ ଦ୍ବିବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୩ କୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ସାଂସ୍କୃତିକ ପଦକ୍ଷେପର ବିକାଶ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ଆଇଏଏଡିବି ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି
ଆଇଏଏଡିବି ରେ ସପ୍ତାହର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସେଣ୍ଟର ଫର ଡିଜାଇନ୍ (ଏବିସିଡି)ର ଉଦଘାଟନ କରିବେ
'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ'ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, କାରିଗର ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ନୂତନ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବିସିଡି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସମୁନ୍ନତି - ଛାତ୍ର ଦ୍ବିବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ
07 DEC 2023 2:13PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଡିସେମ୍ବର ୮, ୨୦୨୩ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୪ଟାରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ଦ୍ବିବାର୍ଷିକ (ଆଇଏଏଡିବି) ୨୦୨୩କୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାଠାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଡିଜାଇନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଛାତ୍ରୀ ବିନାଲେ- ସମୁନ୍ନତିକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ।
ଭେନିସ୍, ସାଓ ପାଓଲୋ, ସିଙ୍ଗାପୁର, ସିଡ୍‍ନି ଏବଂ ଶାରଜାଠାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିଏନାଲ୍ ଭଳି ଦେଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ପଦକ୍ଷେପର ବିକାଶ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣ କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା | ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ପୁନଃବ୍ରାଣ୍ଡ, ନବୀକରଣ ଏବଂ ପୁନଃ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା | ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତର ୫ଟି ସହର ଯଥା କୋଲକାତା, ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଓ ବାରଣାସୀରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଆର୍ଟ, ଆର୍କିଟେକ୍ଚର ଆଣ୍ଡ ଡିଜାଇନ ଦ୍ବିବାର୍ଷିକ(ଆଇଏଏଡିବି) ଦିଲ୍ଲୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନର ପରିଚୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଡିସେମ୍ବର ୯ରୁ ୧୫ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାଠାରେ ଆଇଏଏଡିବି ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ନିକଟରେ ଆୟୋଜିତ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ମ୍ୟୁଜିୟମ ଏକ୍ସପୋ (ମେ ୨୦୨୩) ଏବଂ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ଅଫ୍ ଲାଇବ୍ରେରୀ (ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୩) ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅନୁସରଣ କରୁଛି । ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କଳାକାର, ଆର୍କିଟେକ୍ଟ, ଡିଜାଇନର, ଫଟୋଗ୍ରାଫର, ସଂଗ୍ରହକାରୀ, କଳା ପେସାଦାର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଏଏଡିବି ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି | ଏହା ବିକଶିତ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଂଶ ଭାବରେ କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜାଇନର ନିର୍ମାତାଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସହଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଆଇଏଏଡିବି ସପ୍ତାହର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ:
- ପ୍ରଥମ ଦିନ: ପ୍ରବେଶ- ପାସେଜ୍ ର ରୀତିନୀତି: ଭାରତର ଦ୍ୱାର
- ଦ୍ବିତୀୟ ଦିନ: ବାଗ ଏ ବାହାର: ବଗିଚା ଏଜ୍ ୟୁନିଭର୍ସ: ଭାରତର ବଗିଚା
- ତୃତୀୟ ଦିନ: ସମ୍ଭ୍ରବ: ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଙ୍ଗମ: ଭାରତର ବାଓଲି
- ଚତୁର୍ଥ ଦିନ: ସ୍ଥାପତ୍ୟ: ଆଣ୍ଟି ଫ୍ରାଜୁଏଲ୍ ଆଲଗୋରିଦମ୍ : ଭାରତର ମନ୍ଦିର
- ପଞ୍ଚମ ଦିନ: ବିସ୍ମୟ: ସୃଜନଶୀଳ କ୍ରସଓଭର: ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଚମତ୍କାର
- ଷଷ୍ଠ ଦିନ: ଦେଶଜ ଭାରତ ଡିଜାଇନ: ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିଜାଇନ୍
- ସପ୍ତମ ଦିନ: ସମତ୍ବ: ନିର୍ମାଣର ରୂପ: ସ୍ଥାପତ୍ୟରେ ମହିଳାଙ୍କୁ ପାଳନ କରିବା
ଆଇଏଏଡିବିରେ ଉପରୋକ୍ତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପ୍ୟାଭିଲିୟନ୍, ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା, କଳା କର୍ମଶାଳା, ଆର୍ଟ ବଜାର, ଐତିହ୍ୟ ପଦଯାତ୍ରା ଏବଂ ସମାନ୍ତରାଳ ଛାତ୍ର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଲଳିତ କଳା ଏକାଡେମୀର ଛାତ୍ର ବିଜ୍ଞାନ (ସମୁନ୍ନତି) ଡିଜାଇନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଡିଜାଇନ୍ ଡିଜାଇନ୍, କର୍ମଶାଳା ଇତ୍ୟାଦି ମାଧ୍ୟମରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା, ସାଥୀ ଏବଂ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ସମୁଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ପରିଚୟ ହାସଲ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ | ଆଇଏଏଡିବି ୨୩ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି କାରଣ ଏହା ଭାରତକୁ ବିଏନାଲେ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ କରାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ'ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଡିଜାଇନ୍' ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି | ଏହା ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ଏବଂ କାରିଗର ଏବଂଡିଜାଇନରଙ୍କମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗୀ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ | ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ, ଏହା କାରିଗର ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ନୂତନ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate the first Indian Art, Architecture & Design Biennale 2023 on 8th December
IAADB is being organised in line with PM’s vision to develop and institutionalise a flagship global cultural initiative in the country
Different theme based exhibitions to be showcased on each day of the week during IAADB
PM to inaugurate Aatmanirbhar Bharat Centre for Design (ABCD) at Red Fort
Strengthening the vision of ‘vocal for local’, ABCD to empower the artisan communities with new designs and innovations
PM to also inaugurate Samunnati - The Student Biennale
07 DEC 2023 2:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the first Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) 2023 being held at Red Fort on 8th December, 2023, at around 4 PM. During the programme, Prime Minister will also inaugurate Aatmanirbhar Bharat Centre for Design at Red Fort and the student Biennale- Samunnati.
It was Prime Minister’s vision to develop and institutionalise a flagship Global Cultural Initiative in the country like the International Biennales at Venice, Sao Paulo, Singapore, Sydney and Sharjah, among others. In line with this vision, a nationwide campaign to reinvent, rebrand, renovate and re-house museums was launched. Further, development of cultural spaces in five cities of India namely Kolkata, Delhi, Mumbai, Ahmedabad & Varanasi was also announced. Indian Art, Architecture & Design Biennale (IAADB) will serve as an introduction to the Cultural Space at Delhi.
The IAADB is being organised from 9th to 15th December, 2023 at Red Fort, New Delhi. It also follows key initiatives like the International Museum Expo (May 2023) and Festival of Libraries (August 2023) that were organised recently. IAADB is designed to initiate a holistic conversation between artists, architects, designers, photographers, collectors, art professionals and the public to strengthen the cultural dialogue. It will also provide avenues and opportunities to expand and collaborate with the creators of art, architecture and design as part of the evolving economy.
IAADB will showcase different theme based exhibitions on each day of the week:
• Day 1: Pravesh- Rite of Passage: Doors of India
• Day 2: Bagh e bahar: Gardens as Universe: Gardens of India
• Day 3: Sampravah: Confluence of Communities: Baolis of India
• Day 4: Sthapatya: Anti fragile algorithm: Temples of India
• Day 5: Vismaya: Creative Crossover: Architectural Wonders of Independent India
• Day 6: Deshaj Bharat Design: Indigenous Designs
• Day 7: Samatva: Shaping the Built: Celebrating Women in Architecture
IAADB will include pavilions based on the above themes, panel discussions, art workshops, art bazaar, heritage walks and a parallel student biennale. The student biennale (Samunnati) at Lalit Kala Akademi will provide an opportunity for students to showcase their work, interact with peers & professionals, and gain valuable exposure within the architecture community through design competition, display of heritage, installation designs, workshops etc. IAADB 23 is set to be a watershed moment for the country as it will herald India entering the Biennale landscape.
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Vocal for Local’, ‘Aatmanirbhar Bharat Centre for Design’ at Red Fort is being set up. It will showcase the unique and indigenous crafts of India and provide a collaborative space between the karigars and the designers. Paving the way for a sustainable cultural economy, it will empower the artisan communities with new designs and innovations.