Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the High-level event on ‘Green Credits Programme’ at COP-28
01 DEC 2023 10:22PM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
You all are heartily welcome to this special event.
I express my gratitude for the support of my brother and UAE President, His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed.
Even amid such a busy schedule, his coming here, spending a few moments with us, and getting his support, is a big thing in itself.
Co-hosting this event with the UAE brings me immense joy.
I also express my gratitude to the Prime Minister of Sweden, Ulf Kristersson, for joining this initiative.
Friends,
I have always felt that the scope of carbon credit has been very limited, and this philosophy has been influenced in a way by the commercial element. I have seen a lack of a sense of social responsibility in the system of Carbon Credit. We have to emphasize on new philosophy in a holistic manner and this is the foundation of Green Credit.
Generally in human life, we experience three types of things. Even in our natural interactions, when we see people, three things come to the fore of our nature.
One is Nature, i.e. Tendency,
Second distortion,
And third is culture.
There exists an inherent nature, a natural tendency, which says that I will not harm the environment. This is its tendency.
There is a distortion, a Destructive Mindset, wherein an individual believes that irrespective of the consequences to the world or the well-being of future generations, regardless of the extent of losses incurred, personal benefit should prevail. This is a distorted mentality.
And,
There is a culture, values, which sees its prosperity in the prosperity of the environment.
He feels that if I do good to the earth then it will also benefit him.
We will give up the distortion and develop our culture of prosperity in the prosperity of the environment, only then nature i.e. the environment will be protected.
The way we give importance to health card in our life, i.e. what is your health card, what is your health report, we see it regularly, we are conscious. We try to add positive points to it, similarly we should start thinking about the environment also.
We have to see what can be done to add positive points to the Earth's health card.
And this is Green Credit according to me. And that is my concept of Green Credit.
We will have to think in our policies and in our decisions, as to how Green Credit will be added to the Earth's Health Card.
One example is that of degraded waste land.
If we follow the concept of Green Credit, then first an inventory of degraded waste land will be made.
Then any person or organization will use that land for voluntary plantation.
And then, for this positive action that person or organization will be given Green Credit. These Green Credits will be helpful in future expansion and can also be tradeable. The entire process of Green Credit will be digital, be it registration, verification of plantation, or issuance of Green Credits.
And this is just a small example I have given you. We have to work together on such infinite ideas.
That is why today we are also launching a Global Platform.
This portal will collate ideas, experiences, and innovations related to plantation and environmental protection at one place.
And this knowledge repository will be helpful in shaping policies, practices and global demand for Green Credits at the global level.
Friends,
It is said here, "प्रकृति: रक्षति रक्षिता”, which means, nature protects the one who protects nature.
From this platform, I appeal to you to join this initiative.
Together, let's build a greener, cleaner and better future for this planet, for our future generations.
I express my gratitude to the President of Mozambique for taking out time to come and connect with us.
Once again, I thank you all very much for joining this forum today.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
COP-28দা পাঙথোকপা ‘গ্রীন ক্রেদিত প্রোগ্রাম’গী অৱাংবা থাক্কী থৌরমদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
01 DEC 2023 10:22PM by PIB Imphal
য়োর হাইনেস,
এক্সিলেন্সীশিং,
অখন্নবা থৌরম অসিদা ময়ামবু তরাম্না ওকচরি। ঐগী ইনাও অমসুং UAEগী রাস্ত্রপতি, হিস হাইনেস শেখ মোহম্মদ বিন জায়েদকী সপ্পোর্তকীদমক ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
য়াম্না চিল্লবা সেদ্যুল মরক্তা মফম অসিদা মহাক্না লাকপীবা, ঐখোয়গা লোয়ননা মতম কাইথোকপা অমসুং মহাক্কী সপ্পোর্ত ফংজবা অসি য়াম্না অচৌবা ৱাফমনি। UAEগা লোয়ননা থৌরম অসি কো-হোস্ত তৌবা ফংজবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ঐহাক্না স্বিদেনগী প্রধান মন্ত্রী, উল্ফ খৃস্তর-শোনবু ইনিসিএতিব অসিদা য়াওবীবগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মতম চুপ্পদা কার্বোন ক্রেদিতকী স্কোপ অসি য়াম্না লিমিতেদ ওই অমসুং ফিলোসোফী অসি কম্মর্সিএল ইলিমেন্তনা মওং অমদা ইথিল পী হায়না খল্লি। কার্বোন ক্রেদিতকী সিস্তেমদা সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতীগী ৱাখল্লোনগী অৱাৎপা চাউনা লৈবা ঐনা উবা ফংই। ঐখোয়না হোলিস্তিক ওইবা মওং অমদা অনৌবা ফিলোসোফী অসিদা মীৎয়েং চংবা তাই অমসুং মসিনা গ্রীন ক্রেদিতকী য়ুম্ফম ওইরগনি।
মীওইবগী পুন্সিদা মহৌশানা ঐখোয়না হীরম মখল অহুম থেংনৈ। ঐখোয়গী মহৌশাগী পুন্সিদা ফাওবা ঐখোয়না মীওই অমা উবা মতমদা ঐখোয়গী মওং-মতৌদা হীরম অহুম মাংদা থোরকই। অহানবা অসি মহৌশা হায়বদি তেন্দেন্সী, অনিশুবা অসি দিস্তোর্সন অমসুং অহুমশুবা অসি সংস্কৃতিনি। মহৌশা অমা লৈ, নেচরেল তেন্দেন্সী অমা ওই, মসিনা হায় ঐহাক্না অকোইবদা অকাইবা পীরোই। মসি মহাক্কী তেন্দেন্সীনি।
দিস্তোর্সন অমা লৈ, দেস্ত্রক্তিব মাইনসেত অমা লৈ, মসিদা কনাগুম্বনা মালেমদা থোক্নীংবা থোক্লবদু, তুংগী মীরোলদা থোক্নীংবা থোক্লবসু, ফনা চাউনা অমাংবা থোক্লবসু মসিনা ঐঙোন্দা কান্নবা পীবা ওইগদবনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি অকাইবা পীবা মেন্তেলিতীনি। অমসুং চৎনবী অমা লৈ, অকোইবগী ফজবদা মাগী চাউখৎপা উবা ফংবা।
মহাক্না ফাওই মদুদি মহাক্না পৃথিবীদা অমাংবা থোকহনবা মতমদা মসিনা মঙোন্দা কান্নবা পীগনি। ঐখোয়না দিস্তোর্সন অসি থাদোক্তুনা অকোইবগী চাউখৎনবা চাউখৎপগী ঐখোয়গী কলচর দিবেলপ তৌগদবনি, মসিদা খক্তা মহৌশা হায়বদি অকোইববু ঙাকশেনবা ঙমগনি।
ঐখোয়গী পুন্সিদা হেল্থ কার্দপু ঐখোয়না মরু ওইনা লৌবা অদুগুম্নবা, অদোমগী হেল্থ কার্দ অসি করিনো, অদোমগী হেল্থ রিপোর্ত করি ওই, মসি অদোম্না চাং নাইনা য়েংই, ঐখোয়না লুম্না লৌই, মসিদা পোজিতিব পোইন্ত খরা হাপচিন্নব হোৎনৈ মতৌ অসুম্না অকোইবদসু মসিগী ৱাখল্লোন খনবা হৌগদবনি।
ঐখোয়না পৃথিবীগী হেল্থ কার্দতা পোজিতিব পোইন্তশিং হাপচিন্নবা করি তৌবা য়াবগে য়েংগদবনি। অমসুং ঐহাক্কী মতুং ইন্না গ্রীন ক্রেদিত অসি মসিগী ৱাখল্লোন অদুনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিংদা পৃথিবীগী হেল্থ কার্দতা গ্রীন ক্রেদিত করম্না হাপকনি খনগদবনি।
ঐহাক্না মাংলবা ৱেস্ত লেন্তগী খুদম পীজগে। করিগুম্বা ঐখোয়না গ্রীন ক্রেদিতকী ৱাখল্লোন অসি শীজিন্নরবদি দিগ্রেদেদ ৱেস্ত লেন্দগী ইনভেন্তরী অমা হান্না শেমগনি। মতুংদা মীওই নত্ত্রগা ওর্গনাইজেসন অমা হেক্তনা লম অদু ভোল্যুন্তরী প্লান্তেসনগীদমক শীজিন্নগনি।
অমসুং পোজিতিব এক্সন অসিগীদমক মীওই নত্ত্রগা ওর্গনাইজেসন অদুদা গ্রীন ক্রেদিত পীগনি। গ্রীন ক্রেদিতশিং অসিনা তুংগী এক্সপান্সন অমসুং ত্রেদ তৌবদা কান্নগনি। গ্রীন ক্রেদিতকী অপুনবা প্রোসেস অসি রিগ্যুলেসন, প্লান্তেসনগী ভেরিফিকেসন, নত্ত্রগা গ্রীন ক্রেদিতশিং পীবা ওইরবসু মসি দিজিতেল ওইগনি।
অমসুং ঐহাক্না নখোয়দা পীরিবা অসি শুপ্নগী অপীকপা খুদম অমনি। ঐখোয়না অসিগুম্বা লোইনাইদ্রবা আইদিয়াশিংদা পুন্না থবক তৌবা তাই। মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয়না গ্লোবেল প্লেৎফোর্ম অমসু লোঞ্চ তৌরি। পোর্তেল অসিদা প্লান্তেসন অমসুং অকোইবা ঙাকশেনবগা মরী লৈনবা আইদিয়াশিং, এক্সপরিয়েন্সশিং অমসুং ইন্নোবেসনশিং কোল্লেৎ তৌগনি। অমসুং মসিগী নোলেজ রিপোজিতরী অসি গ্রীন ক্রেদিতশিংগী গ্লোবেল পোলিসীশিং, প্রেক্তিসশিং অমসুং গ্লোবেল দিমান্দশিং শেম্বদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং ,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা হায়নৈ, “প্রকৃতি: রক্ষতি রক্ষিতা” হায়বদি মহৌশানা মহৌশাবু ঙাকশেনবা মীওই ঙাকপী-শেনবী। ঐহাক্না প্লেৎফোর্ম অসিদগী মীয়ামদা ইনিসিএতিব অসি য়াওবীনবা অপীল তৌজরি। পুন্না পৃথিবীগীদমক, ঐখোয়গী তুংগী মীরোলগীদমক হেন্না শংবা, হেন্না নানবা অমসুং অফবা তুংলমচৎ শেম্লসি।
ঐহাক্না মোজমিক্কী রাস্ত্রপিবু মসিদা লাকপগী মতম কাইথোকপীবা অমসুং ঐখোয়গী মরী থম্বগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
অমুক হন্না ঐহাক্না ফোরম অসিগা মরী থম্বীবগীদমক ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।