Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the High-level event on ‘Green Credits Programme’ at COP-28
01 DEC 2023 10:22PM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
You all are heartily welcome to this special event.
I express my gratitude for the support of my brother and UAE President, His Highness Sheikh Mohammed bin Zayed.
Even amid such a busy schedule, his coming here, spending a few moments with us, and getting his support, is a big thing in itself.
Co-hosting this event with the UAE brings me immense joy.
I also express my gratitude to the Prime Minister of Sweden, Ulf Kristersson, for joining this initiative.
Friends,
I have always felt that the scope of carbon credit has been very limited, and this philosophy has been influenced in a way by the commercial element. I have seen a lack of a sense of social responsibility in the system of Carbon Credit. We have to emphasize on new philosophy in a holistic manner and this is the foundation of Green Credit.
Generally in human life, we experience three types of things. Even in our natural interactions, when we see people, three things come to the fore of our nature.
One is Nature, i.e. Tendency,
Second distortion,
And third is culture.
There exists an inherent nature, a natural tendency, which says that I will not harm the environment. This is its tendency.
There is a distortion, a Destructive Mindset, wherein an individual believes that irrespective of the consequences to the world or the well-being of future generations, regardless of the extent of losses incurred, personal benefit should prevail. This is a distorted mentality.
And,
There is a culture, values, which sees its prosperity in the prosperity of the environment.
He feels that if I do good to the earth then it will also benefit him.
We will give up the distortion and develop our culture of prosperity in the prosperity of the environment, only then nature i.e. the environment will be protected.
The way we give importance to health card in our life, i.e. what is your health card, what is your health report, we see it regularly, we are conscious. We try to add positive points to it, similarly we should start thinking about the environment also.
We have to see what can be done to add positive points to the Earth's health card.
And this is Green Credit according to me. And that is my concept of Green Credit.
We will have to think in our policies and in our decisions, as to how Green Credit will be added to the Earth's Health Card.
One example is that of degraded waste land.
If we follow the concept of Green Credit, then first an inventory of degraded waste land will be made.
Then any person or organization will use that land for voluntary plantation.
And then, for this positive action that person or organization will be given Green Credit. These Green Credits will be helpful in future expansion and can also be tradeable. The entire process of Green Credit will be digital, be it registration, verification of plantation, or issuance of Green Credits.
And this is just a small example I have given you. We have to work together on such infinite ideas.
That is why today we are also launching a Global Platform.
This portal will collate ideas, experiences, and innovations related to plantation and environmental protection at one place.
And this knowledge repository will be helpful in shaping policies, practices and global demand for Green Credits at the global level.
Friends,
It is said here, "प्रकृति: रक्षति रक्षिता”, which means, nature protects the one who protects nature.
From this platform, I appeal to you to join this initiative.
Together, let's build a greener, cleaner and better future for this planet, for our future generations.
I express my gratitude to the President of Mozambique for taking out time to come and connect with us.
Once again, I thank you all very much for joining this forum today.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସିଓପି-୨୮ରେ “ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ' ଉପରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
01 DEC 2023 10:22PM by PIB Bhubaneswar
ମହାରାଜ,
ମହାମହିମ,
ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସ୍ୱାଗତ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର! ମୋ ଭାଇ ତଥା ୟୁଏଇର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାୟେଦଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ଏତେ ବ୍ୟସ୍ତତା ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଆସିବା, ଆମ ସହିତ କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବିତାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ମିଳିବା ନିଜ ପାଇଁ ଏକାନ୍ତ ବଡ଼ କଥା। ୟୁଏଇ ସହ ଏହି ଇଭେଣ୍ଟର ସହ ଆୟୋଜନ କରି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ସ୍ୱିଡେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଫ କ୍ରିଷ୍ଟଲର-ଶୋନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ସର୍ବଦା ଅନୁଭବ କରିଆସିଛି ଯେ କାର୍ବନ ଋଣର ପରିସର ବହୁତ ସୀମିତ, ଏବଂ ଏହି ଦର୍ଶନ ଏକ ପ୍ରକାରବାଣିଜ୍ୟିକ ଉପାଦାନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । କାର୍ବନ କ୍ରେଡିଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧର ବହୁତ ଅଭାବ ମୁଁ ଦେଖିଛି । ଆମକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଉପାୟରେ ଏକ ନୂତନ ଦର୍ଶନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ସବୁଜ ଋଣର ଆଧାର |
ମନୁଷ୍ୟ ଜୀବନରେ ସାଧାରଣତଃ ଆମେ ତିନି ପ୍ରକାରର ଜିନିଷ ଅନୁଭବ କରିଥାଉ । ଏପରିକି ଆମ ପ୍ରାକୃତିକ ଜୀବନରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖିଥାଉ, ଆମ ପ୍ରକୃତି ସାମ୍ନାରେ ତିନୋଟି ଜିନିଷ ଆସିଥାଏ । ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତି, ଦ୍ବିତୀୟଟି ହେଉଛି ବିକୃତି ଓ ତୃତୀୟଟି ହେଉଛି ସଂସ୍କୃତି। ଏକ ପ୍ରକୃତି ଅଛି, ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରବୃତ୍ତି ଅଛି ଯାହା କହୁଛି ଯେ ମୁଁ ପରିବେଶର କ୍ଷତି କରିବି ନାହିଁ । ଏହା ହେଉଛି ତାଙ୍କର ପ୍ରବୃତ୍ତି।
ଏକ ବିବୃତି ଅଛି- ଏକ ବିନାଶକାରୀ ମାନସିକତା ଅଛି, ଏକ ବିନାଶକାରୀ ମାନସିକତା ଅଛି ଯାହା ଭାବୁଛି ଯେ ଦୁନିଆରେ ଯାହା ବି ଘଟୁଛି, ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଯାହା ବି ହୁଏ, ଯେତେ କ୍ଷତି ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଏହା ମୋର ଲାଭ। ଏହା ଏକ ବିକୃତ ମାନସିକତା । ଏବଂ, ଏକ ସଂସ୍କୃତି, ଏକ ସଂସ୍କୃତି, ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଅଛି, ଯାହା ପରିବେଶର ସମୃଦ୍ଧିରେ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧି ଦେଖାଯାଏ।
ତାଙ୍କୁ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ମୁଁ ପୃଥିବୀର ଭଲ କରିବି, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ହେବ | ବିକୃତିକୁ ତ୍ୟାଗ କରି ପରିବେଶର ସମୃଦ୍ଧିରେ ନିଜର ସମୃଦ୍ଧିର ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ କରିବୁ, ତା'ହେଲେ ହିଁ ପ୍ରକୃତି ଅର୍ଥାତ୍ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ।
ଆମେ ଆମ ଜୀବନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡକୁ ଯେପରି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଉ, ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ କ'ଣ, ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ କ'ଣ, ଆପଣ ଏହାକୁ ନିୟମିତ ଦେଖିଥିଲି, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସଚେତନ । ସେମାନେ ଏଥିରେ ସକାରାତ୍ମକ ପଏଣ୍ଟ ଯୋଡିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି, ଠିକ୍ ସେହିପରି ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉଚିତ୍ |
ପୃଥିବୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡରେ ସକାରାତ୍ମକ ପଏଣ୍ଟ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ଆମକୁ କ'ଣ କରିବାକୁ ହେବ ତାହା ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ସବୁଜ କ୍ରେଡିଟ୍ ହେଉଛି ଏହା ବିଷୟରେ। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ବିଷୟରେ ମୋର ଧାରଣା | ଏହା କିପରି ପୃଥିବୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡକୁ ସବୁଜ ଶ୍ରେୟ ଦେବ, ତାହା ଆମକୁ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତିରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ |
ଯେମିତି ମୁଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି, ସେଠାରେ ଅବକ୍ଷୟ ହୋଇଥିବା ବର୍ଜ୍ୟ ଭୂମି ଅଛି । ଯଦି ଆମେ ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ଧାରଣା ରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ, ତେବେ ପ୍ରଥମେ ଖରାପ ବର୍ଜ୍ୟ ଜମିର ତାଲିକା ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହାପରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ସେହି ଜମିକୁ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ।
ଏହାପରେ ଏହି ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ବା ସଂସ୍ଥାକୁ ସବୁଜ ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯିବ। ଏହି ସବୁଜ କ୍ରେଡିଟ୍ ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ ହୋଇପାରିବ । ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଡିଜିଟାଲ ହେବ, ତାହା ପଞ୍ଜୀକରଣ ହେଉ, ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଯାଞ୍ଚ ହେଉ କିମ୍ବା ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ପ୍ରଦାନ ହେଉ।
ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏଠାରେ କେବଳ ଏକ ଛୋଟ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି | ଏଭଳି ଅସୀମ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ଆମକୁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆମେ ଏକ ଗ୍ଲୋବାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଲଞ୍ଚ କରୁଛୁ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଧାରଣା, ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ଏକାଠି କରିବ । ଏବଂ ଏହି ଜ୍ଞାନ ଭଣ୍ଡାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନିୟମର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଚାହିଦା, ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ସବୁଜ କ୍ରେଡିଟ୍ ଆକାର ଦେବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ଏକ କଥା ଅଛି, "ପ୍ରକୃତିଃ ରକ୍ଷିତ ରକ୍ଷିତା" ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରକୃତି ତାହାର ନିଜର ସୁରକ୍ଷା ନେଇଥାଏ, ଯିଏ ପ୍ରକୃତିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ। ଏହି ମଞ୍ଚରେ ମୁଁ ଆହ୍ବାନ କରୁଛି ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ। ଆସନ୍ତୁ ମିଳିମିଶି ଏହି ପୃଥିବୀପାଇଁ, ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ସବୁଜ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବା।
ଆମ ଭିତରେ ସମୟ ବାହାର କରି ଆମ ସହ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ମୋଜାମ୍ବିକ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଫୋରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।