Ministry of Power
Union Power and New & Renewable Energy Minister visits Subansiri Lower Hydroelectric Project
Importance of Hydel projects has increased, round-the-clock renewable energy not possible without hydro: Power and NRE Minister R. K. Singh
“13 Hydel Projects coming up in Arunachal, will bring in investment of Rs. 1.4 lakh crore, substantially increase per capita income of the state and provide 13,000 MW clean power to the nation”
28 NOV 2023 10:40AM by PIB Delhi
The Union Minister for Power and New & Renewable Energy Shri R.K Singh visited the 2000 MW Subansiri Lower Hydroelectric Project located in Arunachal Pradesh / Assam yesterday, November 27, 2023. The Minister inspected the Subansiri project construction sites, namely the dam, intake structures and diversion tunnels in Gerukamukh, Assam. He took stock of the ongoing construction activities and was briefed about the progress. Later in the day, the Power Minister took a review meeting wherein he was briefed about the various steps taken to address the challenges in the project. Addressing NHPC officials and representatives of contractors of major works, the Shri Singh instructed everyone to work with maximum zeal to complete the project as per schedule.
“Round-the-clock renewable energy is not possible without hydro
Expressing satisfaction with the review of the project, the Minister told the media that the importance of hydel projects has increased since round-the-clock renewable energy is not possible without hydro power. “I went into all the details and I believe that by and large, the project is progressing as it should. The importance of hydro projects has increased since we need to make energy transition, reduce emissions and move to renewables. While we have solar and wind too among renewables, round-the-clock renewable energy is not possible without hydro. Our hydro capacity is increasing.”
“13,000 MW Hydel Power Capacity coming up in Arunachal, will make per capita income 4 times”
Informing the media that India’s hydro power capacity is increasing, the Minister said that besides Subansiri which is a large project, the Government of Arunachal Pradesh has entered into MoUs with central public sector undertakings for 13 projects, which will amount to a hydroelectric capacity of 13,000 MW in Arunachal. “These projects will bring in investment of around Rs. 1.4 lakh crore in the state, resulting in quadrupling of per capita income. And the nation will get clean power.” Similarly, five hydel projects are under construction in Jammu & Kashmir; hence, our hydro potential in J&K too is moving ahead and a lot of investment is coming in, added Shri Singh.
“Need to utilize more of our available hydel power”
The Minister spoke of the efforts being taken to better tap into the available hydro power capacity of the country. “Today, our hydro power capacity is 47,000 MW, which is 35% of our available hydro power potential. Developed countries however have utilized around 70% - 80% of their available hydro potential.”
Shri Singh told the media how India’s power demand is growing and this requires addition of power capacity at a fast pace. “Our power demand grew by 20% in August, September and October 2023, relative to the previous year. Our demand will keep growing at this rate, since according to NITI Aayog, our economy will keep growing at 7.5% for next two decades. The peak demand in 2013 was around 1.35 lakh MW, while today it is around 2.31 lakh MW. Our power demand will become double by 2030; our total consumption today is 1,600 billion units, which will become around 3,000 billion units. However, even now, our power consumption is low compared to developed countries; Europe’s per capita power consumption is around 3 times that of ours today. Our challenge hence is to add power capacity as fast as the growth in our power demand.”
The Power and New & Renewable Energy Minister explained that India is growing fast and adding power capacity to address the challenge of growing power demand. “Earlier, we were a power deficit nation, but the government has added power capacity of 1.9 lakh MW in the last nine and a half years. Now, we have sufficient power and we are also exporting to neighbouring countries such as Bangladesh and Nepal. Our under-construction capacity in renewables is around 70,000 MW, while in thermal, it is 27,000 MW. However, we are going to add another 53,000 MW to under-construction thermal capacity so that we are able to meet the power demand of 2030.” By and large, whichever state asks us for power, we are providing and will continue to provide them, added the Minister.
Shri Singh said that India has become a world leader in energy transition and that India has been pursuing a path of responsible growth. “In COP21 in Paris, we had committed to make 40% of our capacity to be from non-fossil-fuel sources by 2030; we achieved this target in 2021, nine years in advance. Hence, we are growing faster than developed countries. Developed countries have become developed by using fossil fuels. Hence, if we need to use fossil fuels for our growth, we will use it. Our per capita carbon emissions are one third of global average; while per capita greenhouse gas emissions of developed countries are three times that of global average. 80% of the carbon dioxide load in the atmosphere due to which there has been a rise in global temperature is due to the emissions by developed countries, while our contribution to the cumulative load is just 3% and our population is 17% of world population.”
The Minister was accompanied in his visit to Subansiri Lower Hydroelectric Project, by Union Power Secretary Shri Pankaj Agarwal; CMD, NHPC, Shri R. K. Vishnoi; Joint Secretary (Hydro), Ministry of Power, Shri Mohammad Afzal; Director (Projects), NHPC, Shri Biswajit Basu; Director (Technical), NHPC, Shri R K Chaudhary; and HOP, Subansiri Lower Project, Shri Rajendra Prasad.
Also read:

ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁବନସିରି ଲୋୟର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱ ବଢିଛି, ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ବିନା ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ: ଶକ୍ତି ଓ ଏନଆରଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆର.କେ. ସିଂହ
ଅରୁଣାଚଳରେ ୧୩ଟି ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ୧.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହେବ, ରାଜ୍ୟର ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ୧୩,୦୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
28 NOV 2023 10:40AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆର.କେ.ସିଂହ ନଭେମ୍ବର ୨୭, ୨୦୨୩ ରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ / ଆସାମରେ ଅବସ୍ଥିତ ୨୦ ମେଗାୱାଟ ସୁବନସିରି ଲୋୟର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ମନ୍ତ୍ରୀ ଆସାମର ଗେରୁକାମୁଖରେ ସୁବାନସିରି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ସ୍ଥଳ ଯଥା ଡ୍ୟାମ, ଇଣ୍ଟେକ୍ ଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର ଏବଂ ଡାଇଭର୍ସନ୍ ଟନେଲ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେ ଚାଲିଥିବା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାପରେ ଶକ୍ତିମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରି ପ୍ରକଳ୍ପର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଇଥିଲା। NHPCର ଅଧିକାରୀ ଓ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟର ଠିକାଦାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ସିଂହ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।
"ହାଇଡ୍ରୋ ବିନା ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ"
ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷାରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ବିନା ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ଭବ ହେଉନଥିବାରୁ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। "ମୁଁ ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ମୋଟାମୋଟି ଭାବରେ, ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେପରି ହେବା ଉଚିତ୍ ତାହା ହେଉଛି । ଆମକୁ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା, ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଆଡକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବାରୁ ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ସୌର ଓ ପବନ ମଧ୍ୟ ଥିବା ବେଳେ ହାଇଡ୍ରୋ ବିନା ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଆମର ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ଅରୁଣାଚଳରେ ନିର୍ମାଣ ହେବ ୧୩,୦୦୦ ମେଗାଓ୍ଵାଟ୍ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷମତା, ଯାହାଦ୍ବାରା ପ୍ରତି ବ୍ୟକ୍ତି ଆୟ ୪ ଗୁଣ ହୋଇଯିବ।
ଭାରତର ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୁବନସିରି ଏକ ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପ ବ୍ୟତୀତ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ୧୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗସହ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅରୁଣାଚଳରେ ୧୩,୦୦୦ ମେଗାୱାଟ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷମତା ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହେବ ଏବଂ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଆୟ ଚାରିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏବଂ ଦେଶକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ମିଳିବ। ସେହିପରି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ୫ଟି ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି। ତେଣୁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଆମର ଜଳ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ବହୁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି।
"ଆମର ଉପଲବ୍ଧ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତଶକ୍ତିର ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି"
ଦେଶର ଉପଲବ୍ଧ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷମତାକୁ ଉତ୍ତମ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଆଜି ଆମର ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷମତା ୪୭,୦୦୦ ମେଗାୱାଟ, ଯାହା କି ଆମର ଉପଲବ୍ଧ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷମତାର ୩୫% ଅଟେ। ତେବେ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କଉପଲବ୍ଧ ଜଳ କ୍ଷମତାର ପ୍ରାୟ ୭୦%ରୁ ୮୦% ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଚାହିଦା କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ୨୦୨୩ ଅଗଷ୍ଟ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଓ ଅକ୍ଟୋବରରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂର୍ବବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆମର ଚାହିଦା ଏହି ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, କାରଣ ନୀତି ଆୟୋଗ ଅନୁଯାୟୀ, ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଅର୍ଥନୀତି ୭.୫% ହାରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଜାରି ରଖିବ । ୨୦୧୩ରେ ସର୍ବାଧିକ ଚାହିଦା ପ୍ରାୟ ୧.୩୫ ଲକ୍ଷ ମେଗାୱାଟ୍ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହା ପ୍ରାୟ ୨.୩୧ ଲକ୍ଷ ମେଗାୱାଟ୍ ରହିଛି। ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଆମର ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବ। ଆଜି ଆମର ମୋଟ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ୧,୬୦୦ ବିଲିୟନ ୟୁନିଟ୍, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୩,୦୦୦ ବିଲିୟନ ୟୁନିଟ ରେ ପରିଣତ ହେବ । ତେବେ ଏବେ ବି ବିକଶିତ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଆମର ବିଜୁଳି ବ୍ୟବହାର କମ୍ ରହିଛି। ୟୁରୋପର ମୁଣ୍ଡପିଛା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବ୍ୟବହାର ବର୍ତ୍ତମାନ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୩ ଗୁଣ ଅଧିକ। ତେଣୁ ଆମର ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ଯେତିକି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ସେତିକି ଶୀଘ୍ର ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିବା ଆମର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ।
ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ବଢୁଥିବା ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦାର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଯୋଡିଛି । ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ବିଜୁଳି ନିଅଣ୍ଟିଆ ଦେଶ ଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଗତ ସାଢ଼େ ୯ ବର୍ଷ ରେ ସରକାର ୧.୯ ଲକ୍ଷ ମେଗାୱାଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ପାଖରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଶକ୍ତି ଅଛି ଏବଂ ଆମେ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ଯଥା ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ନେପାଳକୁ ମଧ୍ୟ ରପ୍ତାନି କରୁଛୁ । ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ନିର୍ମାଣାଧୀନ କ୍ଷମତା ପ୍ରାୟ ୭୦,୦୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ଥିବା ବେଳେ ତାପଜରେ ଏହା ୨୭,୦୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ । ତେବେ ଆମେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ତାପଜ କ୍ଷମତାରେ ଆଉ ୫୩,୦୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ୨୦୩୦ ର ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବା। ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଆମକୁ କ୍ଷମତା ମାଗିବ, ଆମେ ତାହା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ ଓ ଜାରି ରଖିବୁ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥଅନୁସରଣ କରୁଛି । ପ୍ୟାରିସରେ ସିଓପି-୨୧ରେ ଆମେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଆମର କ୍ଷମତାର ୪୦% ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ସରୁ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲୁ। ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୧ରେ, ଆମେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥିଲୁ। ତେଣୁ ବିକଶିତ ଦେଶତୁଳନାରେ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛୁ। ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରି ବିକଶିତ ହୋଇଛନ୍ତି ତେଣୁ ଯଦି ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତେବେ ଆମେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବୁ। ଆମର ମୁଣ୍ଡପିଛା କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ; ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କର ମୁଣ୍ଡପିଛା ଗ୍ରୀନହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ନିର୍ଗମନ ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ତୁଳନାରେ ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ। ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ କାର୍ବନ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ୍ ଲୋଡ୍ ର ୮୦% ଯାହା କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ତାହା ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଗମନ କାରଣରୁ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସମୁଦାୟ ଭାରରେ ଆମର ଅବଦାନ ମାତ୍ର ୩% ଏବଂ ଆମର ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୧୭% ଅଟେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଅଗ୍ରଓ୍ଵାଲ ସୁବନସିରି ଲୋୟର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଦର୍ଶନରେ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଥିଲେ। ଏନଏଚପିସିର ସିଏମଡି ଶ୍ରୀ ଆର.କେ. ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ଜଳ ସଚିବ) ଶ୍ରୀ ମହମ୍ମଦ ଅଫଜଲ; ଏନଏଚପିସିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ପ୍ରକଳ୍ପ) ଶ୍ରୀ ବିଶ୍ୱଜିତ ବସୁ; ଏନଏଚପିସିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ବୈଷୟିକ) ଶ୍ରୀ ଆର କେ ଚୌଧୁରୀ; ଏବଂ ଏଚ୍ଓପି, ସୁବନସିରି ଲୋୟର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ, ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ।
ଅଧିକ ପଢନ୍ତୁ: