শক্তি মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় শক্তি তথা নতুন আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নামনি সোৱণশিৰি জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প পৰিদৰ্শন কৰে
জলবিদ্যুত্ প্ৰকল্পৰ গুৰুত্ব বৃদ্ধি পাইছে, জলবিহীনভাৱে চব্বিশ ঘণ্টা নৱীকৰণযোগ্য শক্তি সম্ভৱ নহয়: বিদ্যুৎ আৰু এনআৰই মন্ত্ৰী আৰ কে সিং
"অৰুণাচলত স্থাপিত হ’ব লগা ১৩ টা জলবিদ্যুত্ প্ৰকল্পই ১.৪ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ সম্ভৱ কৰিব, ৰাজ্যখনৰ জনমূৰি উপাৰ্জন যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব আৰু দেশক ১৩,০০০ মেগাৱাট পৰিচ্ছন্ন বিদ্যুৎ প্ৰদান কৰিব"
28 NOV 2023 10:40AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় শক্তি আৰু নতুন তথা নৱীকৰণযোগ্য শক্তি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী আৰ কে সিঙে ২৭ নৱেম্বৰ,২০২৩ তাৰিখে অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু অসমত অৱস্থিত নামনি সোৱণশিৰি জলবিদ্যুত প্ৰকল্প পৰিদৰ্শন কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসমৰ সীমান্তৱৰ্তী গেৰুকামুখত সোৱণশিৰি প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণস্থলীৰ লগতে প্ৰকল্পটোৰ বান্ধ, সংযোগী পৰিকাঠামো আৰু জলধাৰা সলনি কৰা সুৰংগ আদি পৰিদৰ্শন কৰে। শক্তিমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিৰ্মাণৰ অগ্ৰগতিৰ বুজ লোৱাৰ লগতে পিচবেলালৈ প্ৰকল্পটো নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ নেওঁচিব পৰাকৈ গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত এক পৰ্যালোচনা সভাত মিলিত হয়। ‘এনএইচপিচি’ৰ বিষয়াবৰ্গৰ লগতে প্ৰকল্পটোৰ নিৰ্মাণৰে জড়িত সংশ্লিষ্ট নিৰ্মাতা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গক সম্বোধন কৰি মন্ত্ৰী শ্ৰী সিঙে নিৰ্দ্ধাৰিত সময়সূচীৰ ভিতৰত প্ৰকল্পটোৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰাকৈ সকলোকে অহোপুৰুষাৰ্থ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
“জলবিহীনভাৱে চব্বিশ ঘণ্টাই নৱীকৰণযোগ্য শক্তি সম্ভৱ নহয়”
পৰ্যালোচনাসভাৰ অন্তত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি সংবাদমাধ্যমেৰে হোৱা কথোপকথনত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যিহেতু জলবিহীন ভাবে চব্বিশ ঘণ্টাই নৱীকৰণযোগ্য শক্তি সম্ভৱ নহয়, সেয়েহে জলবিদ্যুত্ প্ৰকল্পসমূহৰ গুৰুত্ব বৃদ্ধি পাইছে। “মই সকলো বিষয় পুংখানুপুংখভাবে পৰ্যালোচনা কৰিছো, মই ভাবো প্ৰকল্পৰ কামকাজ কম-বেছি পৰিমাণে নিৰ্দ্ধাৰিত সূচী মতেই আগবাঢ়িছে। শক্তি ৰূপান্তৰণ সম্ভৱ কৰা, কাৰ্বন নিৰ্গমণৰ হাৰ কম কৰা আৰু নৱীকৰণযোগ্য ইন্ধন যিহেতু আমাৰ বাবে খুবেই জৰুৰী, সেয়েহে জলবিদ্যুত্ প্ৰকল্পসমূহৰ গুৰুত্ব বাঢ়িবলৈ ধৰিছে। নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উত্সসমূহৰ মাজত সৌৰ আৰু বায়ু শক্তি থকা স্বত্বেও জলবিহীন ভাবে কিন্তু চব্বিশ ঘণ্টাই নৱীকৰণযোগ্য শক্তি সম্ভৱ নহয়। আমাৰ জলবিদ্যুতৰ উত্পাদন সামৰ্থ্য বাঢ়িবলৈ ধৰিছে”।
“অৰুণাচলত ১৩,০০০ মেগাৱাট উত্পাদনক্ষম জলবিদ্যুত্ প্ৰকল্প স্থাপিত হ’ব, জনমূৰি আয় হ’ব ৪ গুণ”
ভাৰতৰ জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সোৱণনশিৰি যিটো বৃহৎ প্ৰকল্পৰ উপৰিও অৰুণাচল প্ৰদেশ চৰকাৰে কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগৰ সৈতে ১৩টা প্ৰকল্পৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছে, যাৰ পৰিমাণ হ’ব ১৩ হাজাৰ মেগাৱাট। ‘এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজ্যখনত প্ৰায় ১.৪ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ সম্ভৱ কৰিব, যাৰ ফলত জনমূৰি আয় চাৰিগুণ বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ সুবাদত দেশে নিকা শক্তি লাভ কৰিব।” একেদৰে জম্মু-কাশ্মীৰত পাঁচটা জলবিদ্যুত্ প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে; সেয়েহে জম্মু আৰু কাশ্মীৰতো আমাৰ জলবিদ্যুত্ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাইছে আৰু ইয়াৰ বাবেও বহু পৰিমাণৰ বিনিয়োগৰ প্ৰস্তাৱ আহি আছে বুলি শ্ৰী সিঙে লগতে জানিবলৈ দিয়ে।
“আমাৰ হাতত থকা জল শক্তিৰ অধিক ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে”
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দেশৰ উপলব্ধ জলবিদ্যুৎ সামৰ্থ্যক ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ লোৱা প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। “আজি আমাৰ জল বিদ্যুত্ উত্পাদন সামৰ্থ্য হৈছে ৪৭,০০০ মেগাৱাট, যিটো আমাৰ উপলব্ধ জলশক্তি সম্ভাৱনাৰ ৩৫%। উন্নত দেশসমূহে অৱশ্যে তেওঁলোকৰ উপলব্ধ জলশক্তি সম্ভাৱনাৰ প্ৰায় ৭০% - ৮০% ব্যৱহাৰ কৰিছে।”
শ্ৰী সিঙে সংবাদ মাধ্যমৰ আগত ভাৰতত শক্তিৰ চাহিদা কেনেদৰে বৃদ্ধি পাইছে আৰু ইয়াৰ বাবে দ্ৰুত গতিত শক্তিৰ ক্ষমতা সংযোজনৰ প্ৰয়োজন থকাৰ কথা অৱগত কৰে। “পূৰ্বৰ বছৰৰ তুলনাত ২০২৩ চনৰ আগষ্ট, ছেপ্টেম্বৰ আৰু অক্টোবৰ মাহত আমাৰ বিদ্যুতৰ চাহিদা ২০% বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ চাহিদা এই হাৰতে বাঢ়ি থাকিব, কিয়নো, ‘নিতি আয়োগ’ৰ মতে অহা দুটা দশকলৈ আমাৰ অৰ্থনীতি ৭.৫% হাৰত বৃদ্ধি পাই থাকিব। ২০১৩ চনত শীৰ্ষ চাহিদা আছিল প্ৰায় ১.৩৫ লাখ মেগাৱাট। আনহাতে, আজিৰ তাৰিখত এই চাহিদা হৈছে প্ৰায় ২.৩১ লাখ মেগাৱাট। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত আমাৰ শক্তি চাহিদা দুগুণ হ’ব; আজিৰ তাৰিখত আমাৰ মুঠ ব্যৱহাৰ ১,৬০০ বিলিয়ন ইউনিট, যিটো প্ৰায় ৩,০০০ বিলিয়ন ইউনিট হ’বগৈ। কিন্তু বৰ্তমানেও উন্নত দেশৰ তুলনাত আমাৰ শক্তি ব্যৱহাৰৰ পৰিমাণ কম; আজিৰ তাৰিখত ইউৰোপৰ জনমূৰি শক্তি ব্যৱহাৰ আমাৰ তুলনাত প্ৰায় ৩ গুণ। সেয়েহে আমাৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈছে আমাৰ শক্তিৰ চাহিদা বৃদ্ধিৰ দৰেই দ্ৰুতগতিত শক্তি উত্পাদন সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা।”
শ্ৰী সিঙে কয় যে ভাৰত শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে আৰু ভাৰতে দায়িত্বশীল বৃদ্ধিৰ পথত আগবাঢ়ি আহিছে। “পেৰিছৰ ‘চিঅ’পি-২১’ত আমি ২০৩০ চনৰ ভিতৰত আমাৰ ক্ষমতাৰ ৪০% অনা-জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ উৎসৰ পৰা হ’ব বুলি প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ; আমি ৯ বছৰ আগতেই, ২০২১ চনত এই লক্ষ্যত উপনীত হৈছিলো। সেয়েহে আমি উন্নত দেশসমূহতকৈ বেছি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি আছো। উন্নত দেশসমূহে জীৱাশ্ম ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰি উন্নত হৈছে। সেয়েহে আমাৰ বিকাশৰ বাবে যদি আমি জীৱাশ্ম ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে তেন্তে আমি ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিম। আমাৰ জনমূৰি কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ হাৰ বিশ্বৰ গড়ৰ এক তৃতীয়াংশ; আনহাতে উন্নত দেশসমূহৰ জনমূৰি ‘সেউজ গৃহ গেছ’ৰ নিৰ্গমন বিশ্বৰ গড়ৰ তিনিগুণ। বায়ুমণ্ডলত কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ বোজাৰ ৮০% হৈছে উন্নত দেশসমূহৰ নিৰ্গমন, যাৰ বাবে বিশ্বৰ উষ্ণতা বৃদ্ধি পাইছে। আনহাতে ক্ৰমবৰ্ধমান বোজাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ অৱদান মাত্ৰ ৩% আৰু আমাৰ জনসংখ্যা হৈছে বিশ্বৰ জনসংখ্যাৰ ১৭%৷”
মন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে ‘নমনি সোৱনশিৰি জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প’ ভ্ৰমণৰ সময়ত উপস্থিত থাকে কেন্দ্ৰীয় শক্তি দপ্তৰৰ সচিব শ্ৰী পংকজ আগৰৱালা; ‘এন এইচ পি চি’-ৰ অধ্যক্ষ তথা পৰিচালন সঞ্চালক শ্ৰী আৰ কে বিষ্ণয়; শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব (জল) শ্ৰী মহম্মদ আফজল; ‘এন এইচ পি চি’-ৰ সঞ্চালক (প্ৰকল্প)শ্ৰী বিশ্বজিৎ বসু; ‘এন এইচ পি চি’-ৰ সঞ্চালক (কাৰিকৰী) শ্ৰী আৰ কে চৌধুৰী; আৰু ‘নামনি সোৱণশিৰি প্ৰকল্প’ৰ ‘এইচঅ’পি’ শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদ।
লগতে পঢ়ক:

Ministry of Power
Union Power and New & Renewable Energy Minister visits Subansiri Lower Hydroelectric Project
Importance of Hydel projects has increased, round-the-clock renewable energy not possible without hydro: Power and NRE Minister R. K. Singh
“13 Hydel Projects coming up in Arunachal, will bring in investment of Rs. 1.4 lakh crore, substantially increase per capita income of the state and provide 13,000 MW clean power to the nation”
28 NOV 2023 10:40AM by PIB Delhi
The Union Minister for Power and New & Renewable Energy Shri R.K Singh visited the 2000 MW Subansiri Lower Hydroelectric Project located in Arunachal Pradesh / Assam yesterday, November 27, 2023. The Minister inspected the Subansiri project construction sites, namely the dam, intake structures and diversion tunnels in Gerukamukh, Assam. He took stock of the ongoing construction activities and was briefed about the progress. Later in the day, the Power Minister took a review meeting wherein he was briefed about the various steps taken to address the challenges in the project. Addressing NHPC officials and representatives of contractors of major works, the Shri Singh instructed everyone to work with maximum zeal to complete the project as per schedule.
“Round-the-clock renewable energy is not possible without hydro
Expressing satisfaction with the review of the project, the Minister told the media that the importance of hydel projects has increased since round-the-clock renewable energy is not possible without hydro power. “I went into all the details and I believe that by and large, the project is progressing as it should. The importance of hydro projects has increased since we need to make energy transition, reduce emissions and move to renewables. While we have solar and wind too among renewables, round-the-clock renewable energy is not possible without hydro. Our hydro capacity is increasing.”
“13,000 MW Hydel Power Capacity coming up in Arunachal, will make per capita income 4 times”
Informing the media that India’s hydro power capacity is increasing, the Minister said that besides Subansiri which is a large project, the Government of Arunachal Pradesh has entered into MoUs with central public sector undertakings for 13 projects, which will amount to a hydroelectric capacity of 13,000 MW in Arunachal. “These projects will bring in investment of around Rs. 1.4 lakh crore in the state, resulting in quadrupling of per capita income. And the nation will get clean power.” Similarly, five hydel projects are under construction in Jammu & Kashmir; hence, our hydro potential in J&K too is moving ahead and a lot of investment is coming in, added Shri Singh.
“Need to utilize more of our available hydel power”
The Minister spoke of the efforts being taken to better tap into the available hydro power capacity of the country. “Today, our hydro power capacity is 47,000 MW, which is 35% of our available hydro power potential. Developed countries however have utilized around 70% - 80% of their available hydro potential.”
Shri Singh told the media how India’s power demand is growing and this requires addition of power capacity at a fast pace. “Our power demand grew by 20% in August, September and October 2023, relative to the previous year. Our demand will keep growing at this rate, since according to NITI Aayog, our economy will keep growing at 7.5% for next two decades. The peak demand in 2013 was around 1.35 lakh MW, while today it is around 2.31 lakh MW. Our power demand will become double by 2030; our total consumption today is 1,600 billion units, which will become around 3,000 billion units. However, even now, our power consumption is low compared to developed countries; Europe’s per capita power consumption is around 3 times that of ours today. Our challenge hence is to add power capacity as fast as the growth in our power demand.”
The Power and New & Renewable Energy Minister explained that India is growing fast and adding power capacity to address the challenge of growing power demand. “Earlier, we were a power deficit nation, but the government has added power capacity of 1.9 lakh MW in the last nine and a half years. Now, we have sufficient power and we are also exporting to neighbouring countries such as Bangladesh and Nepal. Our under-construction capacity in renewables is around 70,000 MW, while in thermal, it is 27,000 MW. However, we are going to add another 53,000 MW to under-construction thermal capacity so that we are able to meet the power demand of 2030.” By and large, whichever state asks us for power, we are providing and will continue to provide them, added the Minister.
Shri Singh said that India has become a world leader in energy transition and that India has been pursuing a path of responsible growth. “In COP21 in Paris, we had committed to make 40% of our capacity to be from non-fossil-fuel sources by 2030; we achieved this target in 2021, nine years in advance. Hence, we are growing faster than developed countries. Developed countries have become developed by using fossil fuels. Hence, if we need to use fossil fuels for our growth, we will use it. Our per capita carbon emissions are one third of global average; while per capita greenhouse gas emissions of developed countries are three times that of global average. 80% of the carbon dioxide load in the atmosphere due to which there has been a rise in global temperature is due to the emissions by developed countries, while our contribution to the cumulative load is just 3% and our population is 17% of world population.”
The Minister was accompanied in his visit to Subansiri Lower Hydroelectric Project, by Union Power Secretary Shri Pankaj Agarwal; CMD, NHPC, Shri R. K. Vishnoi; Joint Secretary (Hydro), Ministry of Power, Shri Mohammad Afzal; Director (Projects), NHPC, Shri Biswajit Basu; Director (Technical), NHPC, Shri R K Chaudhary; and HOP, Subansiri Lower Project, Shri Rajendra Prasad.
Also read: