Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing programme marking the celebrations of Janjatiya Gaurav Diwas, 2023 in Khunti, Jharkhand
15 NOV 2023 5:27PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda ki – Jai!
Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda ki – Jai!
The Governor of Jharkhand C.P. Radhakrishnan ji, Chief Minister Hemant Soren ji, my fellow ministers in the central government, Arjun Munda ji and Annapurna Devi ji, our esteemed guide Shri Kariya Munda ji, my dear friend Babulal Marandi ji, other distinguished guests, and my beloved family members from Jharkhand.
Johar greetings to everyone! Today is a day filled with good fortune. I just returned a short while ago from Ulihatu, the birthplace of Bhagwan Birsa Munda. I had the pleasure of meeting his relatives, and it is an absolute honour for me to have the opportunity to place the sacred soil on my forehead. I also had the chance to visit the Bhagwan Birsa Munda Memorial Park cum Freedom Fighter Museum. Two years ago on this very day, I was fortunate enough to dedicate this museum to the nation. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all fellow citizens on ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day).
Today, esteemed individuals are also celebrating the Foundation Day of Jharkhand at numerous locations across the country. The formation of this state was made possible by the efforts of Atal ji. The nation, especially Jharkhand, has received gifts in the form of various schemes totalling 50,000 crore rupees. Several railway projects have been launched under the expansion of railway infrastructure and connectivity in Jharkhand today. You will be pleased to know that Jharkhand has now become one of the states with 100 percent electrified rail routes in the country. I extend my heartfelt congratulations to all the residents of Jharkhand for these projects.
My family members,
The saga of Bhagwan Birsa Munda, a symbol of tribal pride and struggle, inspires every citizen. Every corner of Jharkhand is connected to such great personalities, their courage, and relentless efforts. Figures like Tilka Manjhi, Sidhu Kanhu, Chand Bhairav, Phulo Jhano, Nilambar, Pitambar, Jatra Tana Bhagat, and Albert Ekka have enhanced the glory of this land. When we look at the freedom struggle, there was no corner of the country where tribal warriors did not join the movement. Who can forget the contribution of Govind Guru in Mangarh Dham? Tantia Bhil from Madhya Pradesh, Bhima Nayak, martyr Veer Narayan Singh from Chhattisgarh, Veer Gundadhur, Rani Gaidinliu from Manipur... Ramji Gond from Telangana, Alluri Sitarama Raju inspiring tribals in Andhra Pradesh, Rani Durgavati of Gondwana—these are the luminaries to whom our nation is indebted even today. Unfortunately, post-independence, justice has not been done to these heroes. I am pleased that during the Amrit Mahotsav marking 75 years of independence, we remembered and brought the memories of such brave men and women to the next generation.
Friends,
Coming to Jharkhand allows me to refresh old memories. The launch of the Ayushman Yojana, the greatest strength for the poor, began right here in Jharkhand. A few years ago, I inaugurated a solar-powered district court in Khunti. Not one but two historic campaigns are set to begin from this sacred land of Jharkhand today. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ (Developed Bharat Resolve Yatra) will serve as a strong means to achieve the saturation goals of the government. The ‘PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan’ (PM Tribal Justice Mega Campaign) will protect and empower the tribal communities standing on the verge of extinction, known to us so far as primitive tribes. It will defend them and empower them. Both of these campaigns will infuse new energy into Bharat’s developmental journey in the ‘Amrit Kaal’.
My family members,
Being at the helm of the government, as the Head of the Government, it has been more than two decades since I took on this role. I have had the opportunity to know and understand the aspirations of the citizens very closely. Based on those experiences, I am presenting an ‘Amrit Mantra’ before you today, and I am presenting it from the land of Bhagwan Birsa Munda. If we want to build the magnificent and divine structure of a developed Bharat in the next 25 years of the ‘Amrit Kal’, then we need to strengthen and continuously fortify its four ‘Amrit Stambhs’ (pillars). Our government has achieved a lot in the last 10 years, but now we need to invest even more energy into these four ‘Amrit’ pillars with a constant focus. Let me share with you these four ‘Amrit’ pillars of a developed Bharat.
What are these four ‘Amrit’ pillars?
First ‘Amrit’ Pillar: Our women of Bharat -- Our mothers, sisters, our ‘Nari Shakti’ (the power of our women).
Second ‘Amrit’ Pillar: Farmers of Bharat -- Our farmer brothers and sisters, and those associated with agriculture, be it livestock farming or fish farming— all our ‘Anna Daata’ (providers of food).
Third ‘Amrit’ Pillar: Youth of Bharat -- the young generation of Bharat, the youth power that will take the country to new heights in the coming 25 years.
Fourth ‘Amrit’ Pillar: The Middle Class of Bharat -- Neo-Middle Class, and my poor brothers and sisters of Bharat.
Strengthening these four pillars will elevate the structure of a ‘Viksit Bharat’ to new heights. I am pleased that the efforts made to empower these four pillars in the past 10 years have never been done before.
Friends,
In recent times, discussions about Bharat’s success are prevalent everywhere, acknowledging that in the past five years of our government, more than 130 million people have risen above poverty. What significant changes have occurred in the past few years that have led to such a remarkable transformation on the ground? In 2014, when you entrusted us with the responsibility of leading the government in Delhi, our ‘Seva Kaal’ (era of service) began from that day. We are here to serve people. Speaking of this period of service, a large portion of Bharat’s population was deprived of basic amenities before we formed the government. Millions of impoverished individuals had given up hope that their lives would ever change. The attitude of previous governments was such that they considered themselves as the ultimate authority. We, however, started working not with a sense of authority but as servants, focusing on providing priority to those who were marginalized. We reached out to those who were considered the furthest, bringing the government directly to their doorstep. The ones neglected for decades found support and companionship in our government. The bureaucracy remained the same, the people were the same, the files were the same, and the laws and rules were also the same. However, a change in mindset led to a change in outcomes. Before 2014, sanitation coverage in the country's villages was less than 40 per cent. Today, we are approaching the goal of 100 percent. Before the formation of our government, only 50-55 per cent of households had LPG connections. Now, women have been liberated from the burden of smoke in almost 100 per cent of households. Initially, only 55 per cent of the country's children had access to life-saving vaccines, leaving half of the children unprotected. Today, vaccination coverage is nearly 100 percent. In the seven decades since independence, only 17 percent of rural families had access to piped water, not even 20 per cent. Thanks to the Jal Jeevan Mission, this has now almost reached 70 per cent.
And friends,
We all know who were the people who received the benefits at that time? Who were the people who got the benefits initially? It was the affluent, the ones with access to the government, recognition, and facilities. They got the facilities easily. Such was the approach of the government that it easily provided resources and arrangements to those who were well-off. However, those who lagged behind in society, who were deprived of basic amenities, received little to no attention. They were living their lives amidst inconveniences. Modi made it a priority to focus on such marginalized individuals. Because these are the people among whom I have lived. I have eaten the bread and tasted the salt of such marginalised families in society. Today, I have come to repay that debt from the land of Bhagwan Birsa Munda.
My family members,
Typically, governments follow the approach of achieving easily attainable goals first. However, we worked on a different strategy. I would encourage scholars to study this; you might recall that even after so many decades of independence, there were still 18,000 villages where electricity hadn't reached. These people were forced to live in the 18th century, in the darkness. They were left to live in the dark because it was challenging to bring electricity there, facing various difficulties. I believe it was difficult; that's why it had to be done. Everyone draws lines on butter; after all, you have to mark lines on stones too. I had promised from the Red Fort that I would take up the challenging commitment of bringing electricity to 18,000 villages within a thousand days, and today, I am humbled to say that your ‘Sevak’ fulfilled that task on time.
Friends,
There were more than 110 districts in our country that lagged behind on every parameter of development. These districts were very backward. These districts were neglected by the previous governments, labelled as backward, and considered incapable of progress. And the governments slept over it. These regions suffered in terms of education, health, and facilities for decades. Interestingly, these backward districts had the highest population of my tribal families. When officers were to be given punishment postings, they were sent to these districts. A person who is tired, defeated, and unsuccessful was sent there, with the idea that there is no work for them here. Now, what would they do once they are there? Leaving these more than 110 districts in their existing state, Bharat could never become developed. Therefore, following the principle of prioritizing the marginalized, our government declared these districts as Aspirational Districts. We emphasized the appointment of the most competent officers in these districts with the consent of the respective state governments. We started working from ground zero on various issues such as education, health, roads, and many more in these districts. Today we are achieving success and reaching new heights in these districts. Jharkhand also has several districts, including Khunti, in this list. Now, the success of the Aspirational District Program is being expanded through the Aspirational Block Program.
My family members,
For decades, our country has talked about and discussed social justice and secularism. True secularism is achieved when all citizens of the country are free from any discrimination. Social justice is only realized when everyone receives the benefits of government schemes with equality and equal consideration. Unfortunately, even today, there are numerous poor individuals who lack sufficient information about government schemes in many states. There are also many poor people who are unable to participate in the race to avail the benefits of these schemes. How long will we continue to ignore their plight? Out of this pain, suffering, and empathy, a vision has emerged. With this vision, the journey of a ‘Viksit Bharat’ is commencing from today. This journey will commence on November 15, marking the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, and will continue until January 26 next year. During this journey, the government will reach every village in mission mode, making every poor and marginalized individual a beneficiary of government schemes entitled to their rights. The plans will be delivered to them, and arrangements will be made for their implementation.
You would recall, though some of my friends in media are not aware of it. In 2018, I conducted a similar experiment. The Central Government had initiated a Gram Swaraj Abhiyan, and I sent one thousand officers from the Indian government to villages. These officers were sent from air-conditioned rooms to the villages. In this campaign, we visited every village with seven key schemes. I believe that like the Gram Swaraj Abhiyan, we must embark on the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, reaching every village and every rightful claimant, and taking the pledge to make this plan successful. When we embark on this journey from the land of Bhagwan Birsa Munda, success is bound to follow.
I envision a day when every poor person will have a ration card that provides free rations. A day when every impoverished individual will have access to Ujjwala gas connection, electricity through the Saubhagya scheme, and water through pipe connections. I foresee a day when every underprivileged person will possess an Ayushman card, offering free healthcare up to 5 lakh rupees. I envision a day when each destitute person will have a permanent home of their own. I dream of the day when every farmer will be linked to the Central Government's pension scheme, and every labourer will benefit from pension plans. I foresee a day when every eligible youth can avail the benefits of the Mudra Yojana and step towards becoming an entrepreneur. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is a commitment from Modi to the country's poor, mothers and sisters, youth, and farmers. When Modi makes a guarantee, you know what is that guarantee? The guarantee of Modi is the guarantee of fulfilment.
My family members,
PM JANMAN -- the PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan -- is a pivotal component of the commitment to ‘Viksit Bharat’. While social justice has been discussed broadly, Modi has taken the initiative to address tribal justice. For decades after independence, the tribal community was consistently overlooked. During Atal ji's government, a separate ministry and budget were allocated for tribal welfare. Under our government, the budget for tribal welfare has increased up to six times compared to earlier periods. The initiative is named PM JANMAN, focusing on tribal justice. It is a campaign that aims to reach our tribal brothers and sisters who have never been reached before. These are the primitive tribes, many of whom are still compelled to live in the forests. They haven't even heard the sound of a train, forget about seeing the train. Over 75 such primitive tribal communities reside in more than 22,000 villages across the country. Our government has identified and recognized these 75 primitive tribal communities, who are among the most marginalized within the tribal population. They are the last among the adivasis, just as some are extremely backward among the backward. The number of these tribes is in lakhs across the country. The most marginalized tribal communities have not received basic amenities, even 75 years after independence. The people of this tribal society have never been provided with permanent housing. Many generations of children in this community have never seen the inside of a school. Nobody cared about the skill development for the people of this society. Therefore, the Indian government is launching a special campaign to reach these tribal communities.
Previous governments focused on connecting with those who are closer or already empowered, relying on existing data. But for me, it's not just about connecting numbers; it's about connecting lives, weaving together existences, filling each life with vitality, and instilling a fresh spirit in every life. With this goal in mind, today marks the beginning of the PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan, or PM JANMAN. As we sing the national anthem, today, I am initiating this great campaign PM JANMAN. The Indian government is set to spend 24 thousand crore rupees on this massive campaign.
Friends,
I would like to express special gratitude to the Hon’ble President Droupadi Murmu ji for this grand campaign. We have just heard her video message. When she served as the Governor here in Jharkhand and previously as a minister in Odisha, she worked tirelessly as a social worker. She consistently made efforts to uplift the tribal communities living in the remotest areas. Even after becoming the President, she continued to invite such groups with respect to the Rashtrapati Bhavan, understanding their issues, and discussing solutions. I am confident that her guidance and inspiration will lead us to success in the PM JANMAN - PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan.
My family members,
Our President Droupadi Murmu ji is also a symbol of Women-Led Development. In the past years, the way Bharat has shown the world the path of women empowerment is unprecedented. These years were dedicated to ensure facilities, security, respect, health, and employment opportunities for our mothers, sisters, and daughters. The daughters of Jharkhand who are earning names in sports make us proud. Our government has created schemes for women, keeping every stage of their lives in mind. With the Beti Bachao Beti Padhao initiative, the number of girls has increased, and there has been an increase in the enrolment of female students in schools. The construction of separate toilets for female students in government schools has reduced the compulsion to leave school.
Under the PM Awas Yojana, millions of households have been registered in the names of women, and for the first time, they have property in their names. Admission to Sainik School and Defence Academy has been opened for girls for the first time. About 70 per cent of the women in my country, including my daughters, are getting loans without collateral under the Mudra Yojana. Even women's self-help groups are receiving significant financial assistance from the government today. The heads of several people start spinning when they are told about the Lakhpatti Didi campaign.
My dream is to make two crore women Lakhpatti Didis, empowering two crore women who run self-help groups to become Lakhpatti Didis. Just a few months ago, our government passed the Nari Shakti Vandan Adhiniyam providing reservations for women in both the Assembly and Parliament. Today is also the auspicious occasion of Bhai Dooj. This brother guarantees all the sisters in the country that he will continue to remove every obstacle in the development of his sisters. Your brother will tirelessly strive for the liberation of your difficulties. The ‘Amrit’ pillar of women's power will play a vital role in building a Viksit Bharat.
My family members,
The Central Government is committed to harnessing the potential of every individual in the journey towards a Viksit Bharat. Just two months ago, we launched the PM Vishwakarma Yojana. The government has made efforts to uplift those who are engaged in traditional skills. Whether you are a potter, blacksmith, carpenter, goldsmith, garland maker, stonemason, weaver, or involved in cloth washing, sewing, shoemaking—these are our companions, our Vishwakarma companions. Under this scheme, our Vishwakarma companions will receive modern training, financial assistance during training, access to new and improved tools, and new technology. The government is going to spend 13,000 crore rupees on this scheme.
My family members,
Today, the 15th instalment of the PM Kisan Samman Nidhi has been released, totalling an amount exceeding 2 lakh 75 thousand crore rupees, which has been sent to the accounts of millions of farmers across the country. If there are farmers among you, you may have already received a message on your mobile phone saying that 2,000 rupees have been deposited into your account. There are no middlemen or intermediaries; it's a direct connection with Modi. These are the farmers who were often overlooked in the past, but now the government is attentive to their needs. It is our government which has extended the benefits of the Kisan Credit Card to livestock and fishery farmers. Our government has spent 15,000 crore rupees on free vaccination of livestock. Thousands of crores of rupees were spent on free vaccination during the Corona pandemic. Every attempt was made to save each and every life of your family. Not only this, an additional 15,000 crore rupees have been allocated for free vaccination of animals. You should take advantage of this scheme. The government is also encouraging fish farming. There is an exhibition here which I visited. Currently, exhibitions are being organized where fish worth one and a half to two lakh rupees are being showcased, and people are engaged in making pearls from them. We are also offering economic assistance to them through the Matsya Sampada Yojana. The government's efforts have led to the formation of 10,000 new Farmer Producer Organizations (FPOs). It is playing a significant role in reducing the cost for farmers and facilitating easier access to markets. It is due to the government's efforts that the International Millet Year is being celebrated this year. Efforts are being made to recognize coarse grains and ensure their international markets by branding them as 'Shree Anna.' This will also benefit our tribal brothers and sisters.
Friends,
The efforts of the government have led to a significant reduction in Naxal violence in states like Jharkhand. As Jharkhand approaches its 25th anniversary in a year or two, it's indeed an inspiring time for the state. This milestone can be a catalyst for the initiation of 25 new schemes in Jharkhand. I would encourage the Jharkhand government and all leaders in the state to set ambitious goals for these 25 schemes. This can propel the state to new heights, making life easier for its people. Our government is committed to education and providing opportunities to the youth. With the implementation of the National Education Policy, students now have the option to pursue medical and engineering studies in their mother tongue. Over the past nine years, more than 300 universities and over 5,500 new colleges have been established across the country. The Digital India campaign has opened up new opportunities for the youth, and thousands have found employment in Common Service Centers in villages. With more than one lakh start-ups, Bharat has become the world's third-largest start-up ecosystem. Today, a new campus at IIM Ranchi and a new hostel at IIT-ISM Dhanbad have also been inaugurated.
Friends,
The four ‘Amrit’ pillars of the ‘Amrit Kaal’, our women power, our youth power, our agricultural strength, and the empowerment of our poor and middle-class, will undoubtedly elevate Bharat to new heights and build a developed nation. I once again extend an invitation to all of you for these projects, for the nation-building campaigns. Congratulations to all of you! I would say, "Bhagwan Birsa Munda” – you say, “Amar Rahe, Amar Rahe”.
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Raise your both hands and say it with full force:
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ঝারখন্দগী খুন্তিদা পাংথোকপা জনজাতিয়া গৌরব দিৱস,২০২৩ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
15 NOV 2023 5:27PM by PIB Imphal
ইমা ভারতনা য়াইফরে,
ইমা ভারতনা য়াইফরে.
ভাগবান বিরসা মুন্দানা য়াইফরে.
ভাগবান বিরসা মুন্দানা য়াইফরে.
ঝারখন্দগী রাজ্যপাল সি.পি রাধাকৃষ্ণন জি, চীফ মিনিস্তর হেমন্ত সোরেন জি, কেন্দ্র সরকারগী মিনিস্তরশিং অর্জুন মুন্দা জি অন্নাপুর্না দেবী জি, ঐখোয়গী অহল ওইরবা লুচিংবা করিয়া মুন্দা জি, ঐগী নুংশিরবা মরুপ বাবু লাল মরান্দি জি, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং ঝারখন্দগী ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং।
ঙসি অসি মপুংফাবা হরাওবা নুমিৎ অমনি। ঐ ঙাইহাক্কী মমাঙদা ভাগবন বিরসা মুন্দগী পোক্নফম উলিহাতুদগী হল্লকপনি। ঐনা মহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগা উনখি অমসুং ঐগী লাইবক্তা শেংলবা লৈবাক-লৈহাও নম্নবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা লৈনা ফংলে। ঐনা ভাগবন বিরসা মুন্দা মেমোরিএল পার্ক অমসুং ফ্রিদম ফাইত্তর মিউজমদা চৎনবগী খুদোংচাবা অমসু ফংখি। ঙসিদগী চহি অনিগী মমাঙদা, মিউজম অসি লৈবাক অসিগী মীয়ামদা কৎথোক্নবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংখি। জনজাতিয়া গৌরব দিবস লাকপদা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা, লৈবাক অসিগী অহল-লমনশিংসু ঙসি ঝারখন্দ লিংখৎখিবগী নুমিৎকী থৌরম পাংথোক্লি। অতল জিনা হোৎনবদগী রাজ্য অসি শেমখিবনি। লৈবাক অসিনা, মরুওইনা ঝারখন্দনা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী লুপা করোর লিশিং ৫০গী খুদোল অমা ফংলে। রেলৱে অমসুং লম্বী-থোংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা ঙসি ঝারখন্দদা তোঙান-তোঙানবা রেলৱে প্রোজেক কয়া হৌদোক্লে। ঝারখন্দ অসি লৈবাক অসিদা চাদা ১০০ রেল রুতশিং ইলেক্ত্রিক ফংবা রাজ্য ওইরে হায়বা খঙবদা অদোম হরাওগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা ঝারখন্দগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ত্রাইবেলগী চাউথোকচবা অমসুং লালহৌগী খুদম অমা ওইরিবা ভাগবন বিরসা মুন্দাগী ৱারিনা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক ইথিল পীরি। ঝারখন্দগী মফম খুদিংমক মহাকগুম্বা অথৌবশিংগী থৌনা অমসুং চোকথবা নাইদনা হোৎনবগা মরী লৈনরি। তিলকা মানঝি, সিধু কানহু, চান্দ ভাইরব, ফুলো ঝানো, নিলম্বর, পিতাম্বর, জাতারা তানা ভাগৎ অমসুং অলবার্ত ইক্কাগুম্বা অথৌবা কয়ানা লৈবাক অসি চাউথোকচবা পোকহল্লে। করিগুম্বা ঐখোয়না নিংতম ইহৌ হনগৎনা য়েংলবদি, ত্রাইবেল লান্মীশিংনা মাংজিল থাখিদবা লানফম অমতা লৈবাক অসিগী মফম অতৈদা থিবা ফংলোই। মনগার্হ ধামদা গুরু গোবিন্দনা পাংথোকখিবা থবক কনানা কাউবা ঙমগনি। মধ্য প্রদেসকী তনত্যা ভিল, ছতিসগরগী অথৌবা নরায়ন সিংহ, বির গুন্দাধুর, মনিপুরগী রানি গাইদিনলু, তেলঙ্গানাগী বির রামজি গোন্দ, অন্ধ্র প্রদেসকী অল্লুরি সিতারম রাজুনা ত্রাইবেলশিং ইনোৎ হাপখি। ঙসি লৈবাক অসিনা অথৌবশিং অসিগী লমন তোল্লে। নিংতম্লবা মতুংদা অসিগুম্বা অথৌবশিং অসি লৈবাক অসিনা ইকায়খুম্নবা উৎতবা অসি অরানবা অমনি। নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী অমৃত মহোৎসবতা অথৌবশিং নিংশিংবা অমসুং তুংগী মীরোলদা মখোয়গী ৱারিশিং খঙহনবা অসিদা ঐ অপেনবা পোকই।
মরুপশিং,
ঝারখন্দা লাকপা অসিদা হৌখ্রবা থৌদোকশিং নিংশিংনবা খুদোংচাবা অমা ঐঙোন্দা পীরে। লায়রবশিংদা থৌনা হাপ্লিবা অয়ুস্মান য়োজনা ঝারখন্দদা হৌদোকখিবনি। চহি খরগী মমাঙদা ঐনা খুন্তিদা সোলারনা মৈ পীবা দিস্ত্রিক কোর্ত অমা শঙ্গাখি। ঙসি শেংলবা ঝারখন্দ লমদমদা পুৱারি ওইনা লৈহৌরগদবা কেম্পেন অনি হৌদোক্লগনি। বিকাস ভারত সংকল্প যাত্রা অসি সরকারগী পান্দমশিং ফংনবা শক্তি লৈরবা পাম্বৈ অমনি। পি.এম ত্রাইব অদিবাসি ন্যয়া মহা অভিয়াননা মুৎখিগদৌরবা ত্রাইবশিং ঙাক-শেনগনি অমসুং মখোয়গী য়াইফনবা থবক তৌগনি। হায়রিবা কেম্পেন অনি অসিনা অমৃত কালদা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎতা অনৌবা থৌনা পীগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐনা সরকারগী মকোক ওইনা থৌ পুরকপা চহি ২০ হেল্লে। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অনিংবশিং খঙনবা খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংখি। ঙসি ঐনা অদোমগী মাঙদা অমৃত মন্ত্র অমা থম্লে। মসি ঐনা ভাগবন বিরসা মুন্দাগী লৈশাদগী লৌরকপনি। করিগুম্বা ঐখোয়না মথং চহি ২৫দা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎলবদি, ঐখোয়না মসিগী অমৃত য়ুম্বী মখোঙ মরি মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি, মখা তানা মখোয়না ফনা থমগদবনি। চহি ১০গী ঐখোয়গী সরকারগী মতম অসিদা, হৌজিক ঐখোয়না অমৃত য়ুম্বী মরি অসিদা শেন থাদরে অমসুং অহেনবা থৌনা হাপ্লে। চাউখৎলবা ভারতকী অমৃত য়ুম্বী মরি অসি অদোমগী মফমদা খঙহনবা ঐনা পাম্মী। অহানবা অমৃত য়ুম্বীদি- ঐখোয়গী ভারতকী নুপীশিং, ঐখোয়গী ইমাশিং-ইচলশিং, ঐখোয়গী নুপীশিংগী থৌনা অসিনি। অনিশুবা অমৃত য়ুম্বীনা-ঐখোয়গী ভারতকী লৌমীশিং ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং অমসুং লৌউ-শিংউগা মরি লৈনবা থবকশিং, শা-ষন লোইবা, ঙা য়োকপা ওইবা য়াই, হায়রিবা থবকশিং অসিনা ঐখোয়গী চীঞ্জাক পীরি। অহুমশুবা য়ুম্বীনা-ভারতকী নহারোলশিং, মথং চহি ২৫দা লৈবাক অসি অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকদৌরিবা খ্বাইদগী চাউবা শক্তি ওইরিবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলশিংগী শক্তি অসিনি। মরিশুবা অমৃত য়ুম্বী অসিনা- ভারতকী মিদল ক্লাস, নিও মিদল ক্লাস অমসুং ভারতকী ঐগী লায়রবা ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং অসিনি। ঐখোয়না য়ুম্বী মরি অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবমখৈ, চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহনবা ঙমগনি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা হায়রিবা অমৃত য়ুম্বী মরি অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হান্না অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা থবক পাংথোকপা অসিদা ঐ অপেনবা পোকই।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৫দা ঐখোয়গী সরকারনা মীওই করোর ১৩ হেন্না লায়রবা কোকহল্লে। হৌখিবা চহি খর অসিদা অচৌবা অওনবশিং পুরকপা উরে। ২০১৪দা মীয়ামদা ঐখোয় দিল্লিদা সরকার পায়হনখি, সরকার চল্লাইনবা দাইত্ব শীন্নখি, নুমিৎ অদুদগী ঐখোয়গী থবক তৌবগী মতম হৌখি। মীয়ামগী থবক তৌনবা ঐখোয় লাকখিবনি। ঐখোয়না সরকার পায়দ্রিঙৈ মমাঙদা মশিং য়াম্লবা ভারতকী মীওই কয়া তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংখিদে। লৈবাক অসিগী লায়রবা মীওই করোর কয়া মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপগী মতাংদা থাজবা মাঙখি। সরকারশিংনা মখোয় অসি মীয়ামগী মমা অমসুং মপানি হায়না খঞ্জখি। ঐখোয়না মমা অমসুং মপাগী ৱাখল্লোন নত্তনা মীনাইগী ৱাখল্লোন্দা অদোমগী মীনাই অমগুম থবক তৌবা হৌখি। ঐখোয়না তোল্লবশিংদা খুদোংচাবশিং পীবা হৌখি। খ্বাইদগী লাপ্না লৈরে হায়না মশানা খঞ্জবা মীওইশিংগী মনাক্তা সরকারনা চৎখি। চহি কয়া মীরাইদুনা থম্লক্লবা মীওইশিং ঐখোয়গী সরকারনা মখোয় শৌগৎখি। ফম্নাইবগী থবক চপ মান্নখি, মীওই চপ মান্নৈ, ফাইলশিং চপ মান্নৈ, আইনশিং চপ মান্নৈ। অদুবু ৱাখল খনবগী মওংদি হোঙলে অমসুং ৱাখল হোঙলে, ফলশু হোঙলে। ২০১৪গী মমাঙদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা সেনিতেসনগী থবক চাদা ৪০গী মখাদা লৈখি। ঙসিদি ঐখোয়না পান্দমগী চাদা ১০০ ফংবা ঙম্লে। ঐখোয়গী সরকার লাক্ত্রিঙৈদা শুপ্নগী য়ুমথোং চাদা ৫০-৫৫ খক এল.পি.জি শীজিন্নরমখি। ঙসিদি য়ুমশিংদা চাদা ১০০ নুপীশিং মৈখু থাংদ্রে। হান্না লৈবাক অসিগী অঙাং চাদা ৫৫ খক তিকা থাখি, অঙাং তঙ্খায় অমা তিকা থাখিদে। ঙসিদি অঙাং চাদা ১০০ তিকা থারে। নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭০গী মতুংদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং চাদা ১৭ খক তোতি ঈশিং ফংখি, চাদা ২০ ফাওবা য়ৌখিদে। ঙসিদি জল জিবন মিসন্না মরম ওইদুনা চাদা ৭০ তোতি ঈশিং ফংলে।
মরুপশিং,
মতম অদুদা খুন্নাই অসিদা অদোম্না কনা উনখি হায়বা ঐখোয় খঙই। অহানবদা ঐনা কনা কনা উনখি? মখোয় মশক-মতৌ ফজবা মীওই ঙাক্তনি। মখোয় সরকারগা শম্নবা ইনাকখুনবা মীওই ঙাক্তনি, মখোয়না খুদোংচাবশিং ইরাই লাইনা ফংখি অমসুং মখোয়দা হেন্না পীনবা সরকারগী থৌরাং অমসুং ৱাখল্লোন লৈখি। অদুবু খুন্নাইদা নৈহৎপীরবশিং, তোল্লবশিং, কনা অমতনা য়েংশিনখিদে। লায়রবা মীওই অমগী পুন্সি খুদোংচাদবা কয়াগী মরক্তা হিংখি। মোদীনা অসিগুম্বা খুন্নাইগী তোল্লবশিং মরুওইনা লৌখি। মখোয়গুম্বা মীওইশিংগী মরক্তা হিংলকপা মরম্না, অসিগুম্বা ইমুংশিংগী তল ঐনা চাখি, খুন্নাইগী খ্বাইদগী তোল্লবা মীওইগী থুম ঐনা চাখি। ভাগবন বিরসা মুন্দগী লমন শিংনবা ঙসি মফম অসিদা লাকপনি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
মহৌশানা, সরকার অমগী থৌওংদি, ইরাই লাইনা ফংবা পান্দম অদু ফংবনি। অদুবু ঐখোয়না অতোপ্পা লাল্লোং অমদা থবক তৌখি। ঐখোয়না লাল্লোং অদু থিজিনখি, নিংতম্বা ফংলবা চহি কয়াগী মতুংদা ফাওবা খুঙ্গং লিশিং ১৮ হেন্না মৈ ফংদনা লৈখি। ইলেক্ত্রিক ফংবদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নবা মরম্না মখোয় অমম্বা মরক্তা লৈখি। নুমিৎ লিশিং অমগী মনুংদা খুঙ্গং লিশিং ১৮ মৈ ফংহনগনি হায়না অরুবা ৱারেপ অমা ঐনা লাল কিলাদগী লৈবাক অসিদা ৱাশকখি অমসুং ঙসি ঐনা মীয়ামগী মীনাই অমা ওইনা হায়রিবা থবক অদু মতম চানা পাংথোকপা ঙমখি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎত্রিবা জিলা ১১০ হেন্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরি। অরিবা সরকারশিংনা মখোয় চাউখৎত্রবা জিলাশিংনি হায়না মশক তাকখি। চহি কয়া হায়রিবা জিলাশিং অসি ইজুকেসন, হকশেল, খুদোংচাবা কয়া তমথিরবা ফিবম অমদা থমখি। হায়রিবা চাউখৎত্রিবা জিলাশিং অসি লৈবাক অসিদা ত্রাইবেল ইমুং-মনুংশিং মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা জিলাশিংনি। ওফিসারশিং চৈরাক পীবা ওইনা পোস্তিং পীবদা হায়রিবা জিলাশিং অসি থাখি। চোকথরবা মীওই অমা, মাইথিরবা মীওই অমা,নহাক মফম অদুদা চৎলু, মফম অদুদা করিসু তৌনিংঙাই লৈতে হায়গনি। হৌজিক মহাক করি তৌরিবগে? জিলা ১১০ হেনবা অসি মথন্থা থাদোক্তুনা থম্লবদি, ভারত কৈদৌঙৈদা চাউখৎপা ঙম্লোই। মরম অদুনা তোল্লবশিংদা খুদোংচাবা পীবগী ৱাখল্লোন্দা ঐখোয়গী সরকারনা হায়রিবা জিলাশিং অসি এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং ওইনা লাউথোক্লে। সরকারগী থাজবা লৈহন্নবা হায়রিবা জিলাশিং অসি খ্বাইদগী ফবা ওফিসারশিং থবক হাপ্নবা ঐখোয়না তকশিনখি। লাইরিক-লাইশু, হকশেল অমসুং লম্বীশিং য়াওনা হিরম কয়াদা মখোঙদগী হৌনা থবক তৌবা হৌরকপদগী হায়রিবা জিলাশিং অসি ঐখোয়না মাইপাকপগী অনৌবা থবক অমদা পুখৎলে। হৌজিক অকানক্ষি দিস্ত্রিক কেম্পেনগী মাইপাকপা অসি অকানক্ষি ব্লোক প্রোগ্রামগী মখাদা পাকথোক-চাউথোক্লে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
লৈবাক্কী নাগরিক অমগী মথক্তা তাথি-তওইনা তৌদ্রবা মতমদা অশেংবা সেকুলারিজম লাক্কনি। মীওই খুদিংমক সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং চপ মান্না ফংলবা মতমদা খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্কনি। লাইবক থিবদি, ঙসি ফাওবা রাজ্য কয়াগী লায়রবা মীওইশিং স্কিমশিংগী মতাংদা নিংথিনা খঙদ্রি। স্কিমশিংগী কান্নবা ফংনবা লায়রবা মীওই কয়া চেনশিনবা ঙম্নদ্রি। কয়াম কুইনা ঐখোয়না মখোয় মথন্থা থাদোক্তুনা থমগনি? মখোয়গী অৱাবা উবদগী ৱাখল অসি লাকপনি। মসিগী ৱাখল অসিদগী, ঙসি বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রা হৌদোকপনি। ঙসি ভাগবন বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ নবেম্বর ১৫দগী হৌদোক্লিবা কেম্পেন অসি মথং চহিগী জনুৱারি ২৬ ফাওবা চৎথগনি। কেম্পেন অসিদা, মিসনগী মওংদা সরকারনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা, লায়রবা খুদিংমক্তা চৎকনি অমসুং ফংফম থোকপা মীওইশিংদা সরকারনা কান্নবশিং ফংহনগনি। ২০১৮দা ঐনা চাংয়েং অমা তৌখি। কেন্দ্র সরকারনা গ্রাম শ্বারাজ কেম্পেন হৌদোকখি। ঐনা ভারত সরকারগী ওফিসার লিশিং ১ খুঙ্গংশিংদা থাখি। ওফিসার ১০০০ এয়র কন্দিসন কাশিং থাদোক্তুনা খুঙ্গংদা লৈখি। হন্দক্কী কেম্পেন অসিদসু অচৌবা স্কিম তরেৎকা লোয়ননা ঐখোয় খুঙ্গং খুদিংমক্তা চৎকনি। গ্রাম শ্বারাজ অভিয়ানগুম, বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রাদা ঐখোয়না খুঙ্গং খুদিংমক্তা চৎকনি, মীওই খুদিংমক উনগনি অমসুং মসিগী থৌরাং অসি মাইপাক্নবা ৱাশক লৌগনি। শোইদনা মাইপাক্কনি। মীওই খুদিংমক লেম্না চঙ ফংনবা রেসন কার্দ অমা পায়গদবা নুমিৎ অদু লাক্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মীওই খুদিংমক উজৱালা গ্যাস ফংবা, সৌভাগ্যগী মৈ ফংবা অমসুং তোতি ঈশিং ফংবা মতম অদু লাক্লগনি। লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা ফংবা অয়ুস্মান কার্দ অমা লায়রবা মীওই খুদিংমক পায়খগদবা মতম অদু য়ৌরক্লে। লায়রবা মীওই খুদিংম মশাগী য়ুম লৈরগনি। লৌমী খুদিংমক কেন্দ্র সরকারগী পেন্সন স্কিম শরুক য়াবা মতম অদু লাক্লে হায়না ঐনা থাজৈ। শীন্মী খুদিংমক পেন্সন স্কিমগী খুদোংচাবা ফংলগনি। নহারোল খুদিংমক মুদ্রা য়োজনাগী কন্নবা ফংলগনি অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র অমা ওইনবা মাইকৈদা খোং থাংজিল্লগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
চাউখৎলবা ভারতকী মরুওইবা ৱারেপতি পি.এম ত্রাইব অদিবাসি ন্যয়া মহা অভিয়ান অসিনি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা চহি কয়া ত্রাইবেল খুন্নাই মীরাইদুনা থমখি। অতল জিগী সরকার লাকপা মতমদা, ত্রাইবেল খুন্নাইগী তোখায়বা মিনিস্ত্রি অমা শেমখি, তোখায়বা বজেত অমা শেমখি। ঐখোয়গী সরকারগী মতমদা, হৌজিক ত্রাইবেলগী য়াইফনবা বজেত হান্নদগী শরুক ৬ হেনগৎলে। স্কিম অসিগী মমিং পি.এম জনমান হায়বদি পি.এম ত্রাইব অদিবাসি ন্যয়া মহা অভিয়ানগী মখাদা ঐখোয়গী সরকারনা হৌজিক কনা অমতা য়ৌদ্রিবা ত্রাইবেল ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং উনগনি। অরিবা মৈরোলগী ত্রাইবশিং অসি হৌজিক ফাওবা নমদুনা উমংশিংদা খুন্দাহল্লি। মহাক হৌজিক ফাওবা ত্রেন মখোল তাদ্রি। অসিগুম্বা ত্রাইবশিং লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লিশিং ২২ হেনবদা লৈরি, অসিগুম্বা অরিবা ত্রাইব ফুরুপ ৭৫ ঐখোয়গী সরকারনা মশক খঙদোক্লে। হায়রিবা ত্রাইবেলশিং অসি খ্বাইদগী চাউখৎত্রিবা ত্রাইবেলশিংগী মনুংদা য়াওরি। লৈবাক অসিদা মখোয়গী মশিং লাখ কয়ানি। নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭৫গী মতুংদা ফাওবা, খ্বাইদগী ফিবম শোক্লবা ত্রাইবেলশিং তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংদ্রি।
ত্রাইবেল খুন্নাইগী মীওইশিং লেংদবা য়ুম লৈতে। মীরোল কয়া মখোয়গী অঙাংশিং স্কুল ফাওবা উদ্রি। খুন্নাই অসিগী মীওইশিং স্কিল হেনগৎহন্নবা হোৎনখিদে। হৌজিক ভারত সরকারনা অখন্নবা কেম্পেন অমা পাংথোক্তুনা হায়রিবা ত্রাইবশিং অসি শেমগৎলগনি। পুন্সি খুদিংমক মপুংফানা হিংবা, পুন্সি খুদিংমক অনৌবা অপাম্বনা পীক থনবা ঐনা পাম্মী। মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ননা ঙসি ঐনা পি.এম ত্রাইব অদিবাসি ন্যয়া মহা অভিয়ান হৌদোক্লে। কেম্পেন অসিগীদমক ভারত সরকারনা লুপা করোর লিশিং ২৪ চাদিং তৌগনি।
মরুপশিং,
অচৌবা কেম্পেন অসিগীদমক ইকায়খুম্নরবী রাস্ত্রপতি দ্রৌপতি মুর্মুজি থাগৎপা ঐনা পাম্মী। ঐখোয়না মহাক্কী ভিদিও মেসেজসু তাখ্রে। মহাক ঝাখন্দগী রাজ্যপাল ওইরমখি অমসুং মদুগী মমাঙদা মহাক ওরিসাদা মিনিস্তর অমা ওইরমখি অমসুং মহাক্না মীয়ামগী থবক তৌবা মীওই অমা ওইখি। মহাক্না ত্রাইবেলশিং চাউখৎনবা অহিং-নুংথিল থবক তৌখি। রাস্ত্রপতি ওইরবা ফাওবদা, মহাক মখা তানা ত্রাইবেলশিং রাস্ত্রপতি ভাবন্দা কৌখি অমসুং মখোয়গী খুদোংচাদবশিং খঙখি অমসুং মখোয়গী খুদোংচাদবশিং কোক্নবা পাম্বৈশিং খন্নখি। মহাক্না ঐখোয়দা পীরিবা থৌনা অমসুং ইথিলগা লোয়ননা পি.এম ত্রাইব অদিবাসি ন্যয়া মহা অভিয়ান অসি শোইদনা মাইপাক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী রাস্ত্রপতি দ্রৌপতি মুর্মু জিসু নুপীনা মাংজিল থাদুনা চাউখৎপগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা খুদম অমনি। হৌখিবা চহি খরদা নুপীশিংগী শক্তি হেনগৎহন্নবা লম্বীশিং ভারতনা মালেম শীনবা থুংনা তাক্লে। চহি অসি ঐখোয়গী ইমাশিং-ইচলশিং-ইচানুপীশিং নুংঙাইনা, অশোই-অঙাম য়াওদনা, ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা, হকচাং ফানা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীদুনা লৈবা চহিনি। ঐখোয়গী ঝারখন্দগী নু্পীমচাশিং শান্নবদা মিংচৎ পুরক্লে। মখোয়গী পুন্সিগী তাঙ্কক খুদিংমক য়াইফনবা ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংগী স্কিম কয়া পায়খৎলে। বেতি বচাউ বেতি পরাউনা নুপীমচাশিংগী অপুনবা মীশিং হেনগৎহল্লে অমসুং স্কুলশিংদা নুপীমচাশিং মিংচনবা হেনগৎলে। সরকারগী স্কুলশিংদা নুপীমচাশিংগী তোখায়বা তোইলেতশিং শাবা অসিনা নুপীমচাশিং নমদুনা স্কুল কাবা তোকপা হন্থহল্লে। পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা ইচলশিং য়ুম করোর কয়াগী মপু ওইরে, অহানবা ওইনা য়ুমশিং মখোয়গী মিংদা পাল্লে। অহানবা ওইনা সাইনিক স্কুল অমসুং দিফেন্স একাদেমিদা নুপীমচাশিং তম্বা য়াহল্লে। মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লোন লৌরিবশিংগী চাদা ৭০ ঐগী লৈবাক্কী নুপীশিং, ঐগী ইচানুপীশিংনি। ঙসি নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং সরকারদগী শেন্থং মতিক চানা ফংলে। লাখপতি দিদি কেম্পেন অসি তাবদা মীওই খর অঙকপা ফাওরমগনি। ঐগী মঙলান্দি নুপী করোর অনি মিল্লিয়ন্নরিশিং ওইহনবনি। নুপীশিংগী নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রু করোর ২ মিল্লিয়ন্নরিশিং ওইবা হৌরক্লে। বিধান সভা অমসুং লোক সভাদা নুপীশিংগী সিত খাক্তুনা থম্নবা থা খরগী মমাঙদা ঐখোয়গী সরকারনা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখ্রে। ঙসি শেংলবা ভাই দুজগী থৌরম্নি। লৈবাক অসিগী নুপীশিং চাউখৎনবা লম্বীদা থেংনবা অপনবা খুদিংমক মবুং ঐনা লৌথোক্কনি হায়না মবুং ঐনা থাজবা পীরি। অদোমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা নহাক্কী নবুংনা থবক তৌগনি। চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা নারী শক্তিগী অমৃত য়ুম্বীনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমগী খোঙচৎতা মীওই খুদিংমক্কী থৌনা শীজিন্ননবা কেন্দ্র সরকারনা থবক পায়খৎলে। থা খরগী মমাঙদা ঐখোয়না পি.এম বিশ্বকর্মা য়োজনা হৌদোকখ্রে। মখোয়গী অরিবা খুৎকী হৈথোই-শিংথোইবশিংগীদমক মমিং চৎলবা মীওইশিং চাউখৎহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। চফু শাবশিং, য়োৎ শুবশিং, উ শুবশিং, সনা শাবশিং, চেক শুবশিং, ফি শুবশিং, ফুরিৎ তুবশিং, খোঙউপ শাবশিং অসি ঐখোয়গী মরুপশিংনি, মখোয় স্কিম অসিগী মখাদা ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা মরুপশিংনি। মখোয়গী মতমগী অনৌবা ত্রেনিং ফংলগনি অমসুং ত্রেনিং মনুংদা মখোয় শেনশু ফংগনি। মখোয়না অনৌবা খুৎলায়শিং, অনৌবা তেক্নোলোজি ফংগনি অমসুং মসিগীদমক লুপা কোরোর লিশিং ১৩ চাদিং তৌগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঙসি লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী ১৫শুবা ইন্সতোলমেন্ত পীরে। হৌজিক লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা হাপচিনখিবা শেনফম লুপা করোর লাখ ২.৭৫ হেল্লে। মফম অসিদা ফম্লিবা লৌমীশিং, অদোমগী একাউন্ততা লুপা লিশিং ২ হাপচিনখিবগী মেসেজ অমা অদোমগী মোবাইল ফোনশিংদা লাক্লগনি। শেন কক্নবা কম্পেনি অমতা লৈতে, মিদলমেন অমতা লৈতে, হকথেংননা অদোমগী নাক্তা য়ৌরবনি। লৌমীশিং অসি মমাঙদা করিগুম্বা অমতা হংলকখিদবা লৌমীশিং অদুনি। হৌজিক সরকার অসিনা হায়রিবা লৌমীশিং অসিগী দরকার ওইবশিং ফংহল্লে। ঐখোয়গী সরকারনা শা-ষন লোইবা অমসুং ঙা য়োকপা লৌমীশিং কিষান ক্রেদিদ কার্দকী খুদোংচাবা ফংহল্লে। শা-ষনশিং লেম্না তিকা থানবা ঐখোয়গী সরকারনা লুপা করোর লিশিং ১৫ চাদিং তৌরে। কোরোনা মতুংদা অদোমদা তিকা থানবা লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌরে। অদোমগী ইমুং-মনুংগী পুন্সি কন্নবা থবক খুদিংমক পায়খৎপতা নত্তনা, হৌজিক শা-ষনশিং লেম্না তিকা থানবা লুপা করোর লিশিং ১৫ চাদিং তৌরিবা অসিগী কান্নবা অদোমসু ফংলে। ঙা য়োকপগী থবক পুক্নিং থৌগৎনবা, মফম অসিদা ঐ একজিবিসন অমা শরুক য়াগনি, মসিদা লুপা লাখ কয়াগী ঙা অমসুং মুক্তাশিং উৎলে। মতস্যা সম্পদা য়োজনাগী মখাদা ঙামীশিংদা শেন্থং পীরে। হৌজিক, লৈবাক অসিদা অনৌবা ফারমর্স প্রদক য়ুনিয়ন্স(এফ পি ও) ১০,০০০ শেম্লে। মসিনা লৌমীশিং শেন চংবা হন্থহল্লে অমসুং য়োনফমশিং মরাং কাইনা ফংলে। ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনবদগী চহি অসিদা মালেমগী মিল্লেতশিংগী চহি পাংথোক্লি। কোর্স গ্রেনশিং শ্রী অন্ন হায়না খঙনদুনা মপান লৈবাকশিংগী কৈথেলশিংদা য়োন্নবা মপুংফানা থৌরাং তৌরে। মসিনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিংশু কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা ঝারখন্দ য়াওনা রাজ্যশিংদা নেক্সলাইতকী হিংশা হন্থরে। চহি খরগী মনুংদা, ঝারখন্দ শেমখিবা চহি ২৫ মপুংফারগনি। হায়রিবা মতম অসি ঝারখন্দগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা মতমনি। খুমাঙচাউশিনবা অসিগা লোয়ননা, ঝারখন্দদা স্কিম ২৫ মপুংফানা পায়খৎনবা থবক হৌবা য়ারগনি। মথং চহি ২৫গী পান্দম থম্নবা অমসুং অচৌবা কেম্পেন অমা হৌনবা ঐনা ঝারখন্দ সরকার অমসুং ঝারখন্দগী লুচিংবশিংদা তকশিনগনি, মসিনা রাজ্য অসি চাউখৎনবা অনৌবা ইনোৎ অমা পীগনি অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়াম হিংবদা লাইহনগনি।
লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক হেনগৎহন্নবা অমসুং নহারোলশিংদা খুদোংচাবশিং পীনবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে। ঙসি লৈবাক অসিদা অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি অমা শেম্লে। হৌজিক মহৈরোয়শিং মখোয়গী ইমারোলদা মেদিকেল অমসুং ইঞ্জিনিয়ারিং তম্নবা খুদোংচাবা লৈরে। হৌখিবা চহি ৯দা লৈবাক অসিদা য়ুনিভর্সিতি ৩০০ হেন্না অমসুং অনৌবা কলেজ ৫,৫০০ হেন্না লিংখৎলে। দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেন্না নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে। খুঙ্গং খুদিংদা লৈরিবা কম্মন সর্বিস সেন্তরশিংনা নহারোল লিশিং কয়া থবক ফংহল্লে। স্তার্দ-অপ লাখ অমা হেন্না লৈদুনা মালেমদা স্তার্দ-অপ ইকোসিস্তেম লৈবা খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা লৈবাক ভারত ওইরে। ঙসি রাঞ্চিদা আই.আই.এম কেম্পসতা অনৌবা হোস্তেলশিং অমসুং ধনবাদতা আই.আই.তি.আই.এস.এম শঙ্গারে।
মরুপশিং,
অমৃত কালগী অমৃত য়ুম্বী মরি- ঐখোয়গী নুপীশিংগী শক্তি, ঐখোয়গী নহারোলশিংগী শক্তি, ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী শক্তি অমসুং ঐখোয়গী মিদল ক্লাসকী শক্তি অসিনা শোইদনা ভারত অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকনি অমসুং ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা শেমগনি। লৈবাক শেমগৎনবা থবকশিং অসিদা শরুক য়ানবা ঐনা অমুক হন্না অদোমগী মফমদা হায়জরি। ঐনা মীয়াম পুম্নমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐনা ভাগবন বিরসা মুন্দা হায়রকপা মতমদা, অদোম্না লোম্বা নাইদনা লৈরসনু হায়বীয়ু। ভাগবন বিরসা মুন্দা-লোম্বা নাইদনা লৈরসনু। ভাগবন বিরসা মুন্দা-লোম্বা নাইদনা লৈরসনু। ময়াম পুম্নমক ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।