Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing programme marking the celebrations of Janjatiya Gaurav Diwas, 2023 in Khunti, Jharkhand
15 NOV 2023 5:27PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda ki – Jai!
Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda ki – Jai!
The Governor of Jharkhand C.P. Radhakrishnan ji, Chief Minister Hemant Soren ji, my fellow ministers in the central government, Arjun Munda ji and Annapurna Devi ji, our esteemed guide Shri Kariya Munda ji, my dear friend Babulal Marandi ji, other distinguished guests, and my beloved family members from Jharkhand.
Johar greetings to everyone! Today is a day filled with good fortune. I just returned a short while ago from Ulihatu, the birthplace of Bhagwan Birsa Munda. I had the pleasure of meeting his relatives, and it is an absolute honour for me to have the opportunity to place the sacred soil on my forehead. I also had the chance to visit the Bhagwan Birsa Munda Memorial Park cum Freedom Fighter Museum. Two years ago on this very day, I was fortunate enough to dedicate this museum to the nation. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all fellow citizens on ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day).
Today, esteemed individuals are also celebrating the Foundation Day of Jharkhand at numerous locations across the country. The formation of this state was made possible by the efforts of Atal ji. The nation, especially Jharkhand, has received gifts in the form of various schemes totalling 50,000 crore rupees. Several railway projects have been launched under the expansion of railway infrastructure and connectivity in Jharkhand today. You will be pleased to know that Jharkhand has now become one of the states with 100 percent electrified rail routes in the country. I extend my heartfelt congratulations to all the residents of Jharkhand for these projects.
My family members,
The saga of Bhagwan Birsa Munda, a symbol of tribal pride and struggle, inspires every citizen. Every corner of Jharkhand is connected to such great personalities, their courage, and relentless efforts. Figures like Tilka Manjhi, Sidhu Kanhu, Chand Bhairav, Phulo Jhano, Nilambar, Pitambar, Jatra Tana Bhagat, and Albert Ekka have enhanced the glory of this land. When we look at the freedom struggle, there was no corner of the country where tribal warriors did not join the movement. Who can forget the contribution of Govind Guru in Mangarh Dham? Tantia Bhil from Madhya Pradesh, Bhima Nayak, martyr Veer Narayan Singh from Chhattisgarh, Veer Gundadhur, Rani Gaidinliu from Manipur... Ramji Gond from Telangana, Alluri Sitarama Raju inspiring tribals in Andhra Pradesh, Rani Durgavati of Gondwana—these are the luminaries to whom our nation is indebted even today. Unfortunately, post-independence, justice has not been done to these heroes. I am pleased that during the Amrit Mahotsav marking 75 years of independence, we remembered and brought the memories of such brave men and women to the next generation.
Friends,
Coming to Jharkhand allows me to refresh old memories. The launch of the Ayushman Yojana, the greatest strength for the poor, began right here in Jharkhand. A few years ago, I inaugurated a solar-powered district court in Khunti. Not one but two historic campaigns are set to begin from this sacred land of Jharkhand today. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ (Developed Bharat Resolve Yatra) will serve as a strong means to achieve the saturation goals of the government. The ‘PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan’ (PM Tribal Justice Mega Campaign) will protect and empower the tribal communities standing on the verge of extinction, known to us so far as primitive tribes. It will defend them and empower them. Both of these campaigns will infuse new energy into Bharat’s developmental journey in the ‘Amrit Kaal’.
My family members,
Being at the helm of the government, as the Head of the Government, it has been more than two decades since I took on this role. I have had the opportunity to know and understand the aspirations of the citizens very closely. Based on those experiences, I am presenting an ‘Amrit Mantra’ before you today, and I am presenting it from the land of Bhagwan Birsa Munda. If we want to build the magnificent and divine structure of a developed Bharat in the next 25 years of the ‘Amrit Kal’, then we need to strengthen and continuously fortify its four ‘Amrit Stambhs’ (pillars). Our government has achieved a lot in the last 10 years, but now we need to invest even more energy into these four ‘Amrit’ pillars with a constant focus. Let me share with you these four ‘Amrit’ pillars of a developed Bharat.
What are these four ‘Amrit’ pillars?
First ‘Amrit’ Pillar: Our women of Bharat -- Our mothers, sisters, our ‘Nari Shakti’ (the power of our women).
Second ‘Amrit’ Pillar: Farmers of Bharat -- Our farmer brothers and sisters, and those associated with agriculture, be it livestock farming or fish farming— all our ‘Anna Daata’ (providers of food).
Third ‘Amrit’ Pillar: Youth of Bharat -- the young generation of Bharat, the youth power that will take the country to new heights in the coming 25 years.
Fourth ‘Amrit’ Pillar: The Middle Class of Bharat -- Neo-Middle Class, and my poor brothers and sisters of Bharat.
Strengthening these four pillars will elevate the structure of a ‘Viksit Bharat’ to new heights. I am pleased that the efforts made to empower these four pillars in the past 10 years have never been done before.
Friends,
In recent times, discussions about Bharat’s success are prevalent everywhere, acknowledging that in the past five years of our government, more than 130 million people have risen above poverty. What significant changes have occurred in the past few years that have led to such a remarkable transformation on the ground? In 2014, when you entrusted us with the responsibility of leading the government in Delhi, our ‘Seva Kaal’ (era of service) began from that day. We are here to serve people. Speaking of this period of service, a large portion of Bharat’s population was deprived of basic amenities before we formed the government. Millions of impoverished individuals had given up hope that their lives would ever change. The attitude of previous governments was such that they considered themselves as the ultimate authority. We, however, started working not with a sense of authority but as servants, focusing on providing priority to those who were marginalized. We reached out to those who were considered the furthest, bringing the government directly to their doorstep. The ones neglected for decades found support and companionship in our government. The bureaucracy remained the same, the people were the same, the files were the same, and the laws and rules were also the same. However, a change in mindset led to a change in outcomes. Before 2014, sanitation coverage in the country's villages was less than 40 per cent. Today, we are approaching the goal of 100 percent. Before the formation of our government, only 50-55 per cent of households had LPG connections. Now, women have been liberated from the burden of smoke in almost 100 per cent of households. Initially, only 55 per cent of the country's children had access to life-saving vaccines, leaving half of the children unprotected. Today, vaccination coverage is nearly 100 percent. In the seven decades since independence, only 17 percent of rural families had access to piped water, not even 20 per cent. Thanks to the Jal Jeevan Mission, this has now almost reached 70 per cent.
And friends,
We all know who were the people who received the benefits at that time? Who were the people who got the benefits initially? It was the affluent, the ones with access to the government, recognition, and facilities. They got the facilities easily. Such was the approach of the government that it easily provided resources and arrangements to those who were well-off. However, those who lagged behind in society, who were deprived of basic amenities, received little to no attention. They were living their lives amidst inconveniences. Modi made it a priority to focus on such marginalized individuals. Because these are the people among whom I have lived. I have eaten the bread and tasted the salt of such marginalised families in society. Today, I have come to repay that debt from the land of Bhagwan Birsa Munda.
My family members,
Typically, governments follow the approach of achieving easily attainable goals first. However, we worked on a different strategy. I would encourage scholars to study this; you might recall that even after so many decades of independence, there were still 18,000 villages where electricity hadn't reached. These people were forced to live in the 18th century, in the darkness. They were left to live in the dark because it was challenging to bring electricity there, facing various difficulties. I believe it was difficult; that's why it had to be done. Everyone draws lines on butter; after all, you have to mark lines on stones too. I had promised from the Red Fort that I would take up the challenging commitment of bringing electricity to 18,000 villages within a thousand days, and today, I am humbled to say that your ‘Sevak’ fulfilled that task on time.
Friends,
There were more than 110 districts in our country that lagged behind on every parameter of development. These districts were very backward. These districts were neglected by the previous governments, labelled as backward, and considered incapable of progress. And the governments slept over it. These regions suffered in terms of education, health, and facilities for decades. Interestingly, these backward districts had the highest population of my tribal families. When officers were to be given punishment postings, they were sent to these districts. A person who is tired, defeated, and unsuccessful was sent there, with the idea that there is no work for them here. Now, what would they do once they are there? Leaving these more than 110 districts in their existing state, Bharat could never become developed. Therefore, following the principle of prioritizing the marginalized, our government declared these districts as Aspirational Districts. We emphasized the appointment of the most competent officers in these districts with the consent of the respective state governments. We started working from ground zero on various issues such as education, health, roads, and many more in these districts. Today we are achieving success and reaching new heights in these districts. Jharkhand also has several districts, including Khunti, in this list. Now, the success of the Aspirational District Program is being expanded through the Aspirational Block Program.
My family members,
For decades, our country has talked about and discussed social justice and secularism. True secularism is achieved when all citizens of the country are free from any discrimination. Social justice is only realized when everyone receives the benefits of government schemes with equality and equal consideration. Unfortunately, even today, there are numerous poor individuals who lack sufficient information about government schemes in many states. There are also many poor people who are unable to participate in the race to avail the benefits of these schemes. How long will we continue to ignore their plight? Out of this pain, suffering, and empathy, a vision has emerged. With this vision, the journey of a ‘Viksit Bharat’ is commencing from today. This journey will commence on November 15, marking the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, and will continue until January 26 next year. During this journey, the government will reach every village in mission mode, making every poor and marginalized individual a beneficiary of government schemes entitled to their rights. The plans will be delivered to them, and arrangements will be made for their implementation.
You would recall, though some of my friends in media are not aware of it. In 2018, I conducted a similar experiment. The Central Government had initiated a Gram Swaraj Abhiyan, and I sent one thousand officers from the Indian government to villages. These officers were sent from air-conditioned rooms to the villages. In this campaign, we visited every village with seven key schemes. I believe that like the Gram Swaraj Abhiyan, we must embark on the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, reaching every village and every rightful claimant, and taking the pledge to make this plan successful. When we embark on this journey from the land of Bhagwan Birsa Munda, success is bound to follow.
I envision a day when every poor person will have a ration card that provides free rations. A day when every impoverished individual will have access to Ujjwala gas connection, electricity through the Saubhagya scheme, and water through pipe connections. I foresee a day when every underprivileged person will possess an Ayushman card, offering free healthcare up to 5 lakh rupees. I envision a day when each destitute person will have a permanent home of their own. I dream of the day when every farmer will be linked to the Central Government's pension scheme, and every labourer will benefit from pension plans. I foresee a day when every eligible youth can avail the benefits of the Mudra Yojana and step towards becoming an entrepreneur. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is a commitment from Modi to the country's poor, mothers and sisters, youth, and farmers. When Modi makes a guarantee, you know what is that guarantee? The guarantee of Modi is the guarantee of fulfilment.
My family members,
PM JANMAN -- the PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan -- is a pivotal component of the commitment to ‘Viksit Bharat’. While social justice has been discussed broadly, Modi has taken the initiative to address tribal justice. For decades after independence, the tribal community was consistently overlooked. During Atal ji's government, a separate ministry and budget were allocated for tribal welfare. Under our government, the budget for tribal welfare has increased up to six times compared to earlier periods. The initiative is named PM JANMAN, focusing on tribal justice. It is a campaign that aims to reach our tribal brothers and sisters who have never been reached before. These are the primitive tribes, many of whom are still compelled to live in the forests. They haven't even heard the sound of a train, forget about seeing the train. Over 75 such primitive tribal communities reside in more than 22,000 villages across the country. Our government has identified and recognized these 75 primitive tribal communities, who are among the most marginalized within the tribal population. They are the last among the adivasis, just as some are extremely backward among the backward. The number of these tribes is in lakhs across the country. The most marginalized tribal communities have not received basic amenities, even 75 years after independence. The people of this tribal society have never been provided with permanent housing. Many generations of children in this community have never seen the inside of a school. Nobody cared about the skill development for the people of this society. Therefore, the Indian government is launching a special campaign to reach these tribal communities.
Previous governments focused on connecting with those who are closer or already empowered, relying on existing data. But for me, it's not just about connecting numbers; it's about connecting lives, weaving together existences, filling each life with vitality, and instilling a fresh spirit in every life. With this goal in mind, today marks the beginning of the PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan, or PM JANMAN. As we sing the national anthem, today, I am initiating this great campaign PM JANMAN. The Indian government is set to spend 24 thousand crore rupees on this massive campaign.
Friends,
I would like to express special gratitude to the Hon’ble President Droupadi Murmu ji for this grand campaign. We have just heard her video message. When she served as the Governor here in Jharkhand and previously as a minister in Odisha, she worked tirelessly as a social worker. She consistently made efforts to uplift the tribal communities living in the remotest areas. Even after becoming the President, she continued to invite such groups with respect to the Rashtrapati Bhavan, understanding their issues, and discussing solutions. I am confident that her guidance and inspiration will lead us to success in the PM JANMAN - PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan.
My family members,
Our President Droupadi Murmu ji is also a symbol of Women-Led Development. In the past years, the way Bharat has shown the world the path of women empowerment is unprecedented. These years were dedicated to ensure facilities, security, respect, health, and employment opportunities for our mothers, sisters, and daughters. The daughters of Jharkhand who are earning names in sports make us proud. Our government has created schemes for women, keeping every stage of their lives in mind. With the Beti Bachao Beti Padhao initiative, the number of girls has increased, and there has been an increase in the enrolment of female students in schools. The construction of separate toilets for female students in government schools has reduced the compulsion to leave school.
Under the PM Awas Yojana, millions of households have been registered in the names of women, and for the first time, they have property in their names. Admission to Sainik School and Defence Academy has been opened for girls for the first time. About 70 per cent of the women in my country, including my daughters, are getting loans without collateral under the Mudra Yojana. Even women's self-help groups are receiving significant financial assistance from the government today. The heads of several people start spinning when they are told about the Lakhpatti Didi campaign.
My dream is to make two crore women Lakhpatti Didis, empowering two crore women who run self-help groups to become Lakhpatti Didis. Just a few months ago, our government passed the Nari Shakti Vandan Adhiniyam providing reservations for women in both the Assembly and Parliament. Today is also the auspicious occasion of Bhai Dooj. This brother guarantees all the sisters in the country that he will continue to remove every obstacle in the development of his sisters. Your brother will tirelessly strive for the liberation of your difficulties. The ‘Amrit’ pillar of women's power will play a vital role in building a Viksit Bharat.
My family members,
The Central Government is committed to harnessing the potential of every individual in the journey towards a Viksit Bharat. Just two months ago, we launched the PM Vishwakarma Yojana. The government has made efforts to uplift those who are engaged in traditional skills. Whether you are a potter, blacksmith, carpenter, goldsmith, garland maker, stonemason, weaver, or involved in cloth washing, sewing, shoemaking—these are our companions, our Vishwakarma companions. Under this scheme, our Vishwakarma companions will receive modern training, financial assistance during training, access to new and improved tools, and new technology. The government is going to spend 13,000 crore rupees on this scheme.
My family members,
Today, the 15th instalment of the PM Kisan Samman Nidhi has been released, totalling an amount exceeding 2 lakh 75 thousand crore rupees, which has been sent to the accounts of millions of farmers across the country. If there are farmers among you, you may have already received a message on your mobile phone saying that 2,000 rupees have been deposited into your account. There are no middlemen or intermediaries; it's a direct connection with Modi. These are the farmers who were often overlooked in the past, but now the government is attentive to their needs. It is our government which has extended the benefits of the Kisan Credit Card to livestock and fishery farmers. Our government has spent 15,000 crore rupees on free vaccination of livestock. Thousands of crores of rupees were spent on free vaccination during the Corona pandemic. Every attempt was made to save each and every life of your family. Not only this, an additional 15,000 crore rupees have been allocated for free vaccination of animals. You should take advantage of this scheme. The government is also encouraging fish farming. There is an exhibition here which I visited. Currently, exhibitions are being organized where fish worth one and a half to two lakh rupees are being showcased, and people are engaged in making pearls from them. We are also offering economic assistance to them through the Matsya Sampada Yojana. The government's efforts have led to the formation of 10,000 new Farmer Producer Organizations (FPOs). It is playing a significant role in reducing the cost for farmers and facilitating easier access to markets. It is due to the government's efforts that the International Millet Year is being celebrated this year. Efforts are being made to recognize coarse grains and ensure their international markets by branding them as 'Shree Anna.' This will also benefit our tribal brothers and sisters.
Friends,
The efforts of the government have led to a significant reduction in Naxal violence in states like Jharkhand. As Jharkhand approaches its 25th anniversary in a year or two, it's indeed an inspiring time for the state. This milestone can be a catalyst for the initiation of 25 new schemes in Jharkhand. I would encourage the Jharkhand government and all leaders in the state to set ambitious goals for these 25 schemes. This can propel the state to new heights, making life easier for its people. Our government is committed to education and providing opportunities to the youth. With the implementation of the National Education Policy, students now have the option to pursue medical and engineering studies in their mother tongue. Over the past nine years, more than 300 universities and over 5,500 new colleges have been established across the country. The Digital India campaign has opened up new opportunities for the youth, and thousands have found employment in Common Service Centers in villages. With more than one lakh start-ups, Bharat has become the world's third-largest start-up ecosystem. Today, a new campus at IIM Ranchi and a new hostel at IIT-ISM Dhanbad have also been inaugurated.
Friends,
The four ‘Amrit’ pillars of the ‘Amrit Kaal’, our women power, our youth power, our agricultural strength, and the empowerment of our poor and middle-class, will undoubtedly elevate Bharat to new heights and build a developed nation. I once again extend an invitation to all of you for these projects, for the nation-building campaigns. Congratulations to all of you! I would say, "Bhagwan Birsa Munda” – you say, “Amar Rahe, Amar Rahe”.
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Raise your both hands and say it with full force:
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଖୁଣ୍ଟିଠାରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ, ୨୦୨୩ ପାଳନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
15 NOV 2023 5:27PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭଗବାନ ବିର୍ସାମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟ,
ଭଗବାନ ବିର୍ସାମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟ,
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟପାଳ ସିପି ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେମନ୍ତ ସୋରେନ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମୋର ସହଯୋଗୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ଜୀ, ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀଜୀ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ବରିଷ୍ଠ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଶ୍ରୀମାନ କରିଆ ମୁଣ୍ଡା ଜୀ, ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ବାବୁଲାଲ ମାରାଣ୍ଡିଜୀ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଝାଡଖଣ୍ଡର ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜୁହାର! ଆଜିର ଦିନଟି ସୌଭାଗ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ। ମୁଁ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଉଲିହାତୁରୁ ଫେରିଛି। ତାଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଏକ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ସାକ୍ଷାତ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି, ଏବଂ ସେହି ପବିତ୍ର ମାଟିକୁ ମଥାରେ ଲଗାଇବାର ଏକ ପରମ ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି । ମୋତେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ମେମୋରିଆଲ ପାର୍କ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆଜିର ଦିନରେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଅବସରରେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦେଶର ଶତାଧିକ ସ୍ଥାନରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି । ଅଟଳଜୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏହି ରାଜ୍ୟ ଗଠନ ହୋଇଥିଲା। ଦେଶକୁ, ବିଶେଷ କରି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ଉପହାର ମିଳିଛି। ଆଜି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅଧୀନରେ ଅନେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆପଣ ଏହା ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ରେଳ ପଥ ଥିବା ଏକ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଜନଜାତୀୟ ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ଓ ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରତୀକ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ କାହାଣୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣାରେ ଭରି ଦେଇଥାଏ। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ସେମାନଙ୍କ ସାହସ ଓ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ସହ ଜଡ଼ିତ। ତିଲକା ମାଝୀ, ସିଦ୍ଧୁ କାହ୍ନୁ, ଚାନ୍ଦ ଭୈରବ, ଫୁଲୋ ଝାନୋ, ନୀଳାମ୍ବର, ପୀତାମ୍ବର, ଜାତରା ତାନା ଭଗତ ଏବଂ ଆଲବର୍ଟ ଏକ୍କାଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ବୀର ଏହି ପୃଥିବୀକୁ ଗର୍ବିତ କରିଛନ୍ତି। ଯଦି ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନଉପରେ ନଜର ପକାଇବେ ତେବେ ଦେଶର ଏମିତି କୌଣସି କୋଣ ନଥିଲା ଯେଉଁଠି ଆଦିବାସୀ ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇନଥିଲେ। ମାନଗଡ଼ ଧାମରେ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କ ଅବଦାନକୁ କିଏ ଭୁଲିପାରିବ? ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ତାନ୍ତ୍ୟା ଭିଲ, ଭୀମା ନାୟକ, ଛତିଶଗଡ଼ର ସହିଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ, ବୀର ଗୁଣ୍ଡାଧୁର, ମଣିପୁରର ରାଣୀ ଗାଇଡିନ୍ୟୁଲ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବୀର ରାମଜୀ ଗୋଣ୍ଡ, ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିବା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଆଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁ, ଗୋଣ୍ଡ ପ୍ରଦେଶର ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ, ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଯେଉଁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଦେଶ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଋଣୀ ଅଟେ। ଯାହା ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏଭଳି ବୀରମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିନଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଆମେ ଏଭଳି ବୀରମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଲେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ମୃତିଗୁଡ଼ିକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇଲୁ।
ସାଥୀମାନେ,
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଆସିବା ମୋତେ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତିକୁ ତାଜା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ। ଗରିବଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ଖୁଣ୍ଟିରେ ମୁଁ ଏକ ସୌରଶକ୍ତି ଚାଳିତ ଜିଲ୍ଲା ଅଦାଲତକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି, ଆଜି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ଗୋଟିଏ ନୁହେଁ ଦୁଇଟି ଐତିହାସିକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବ । ପିଏମ୍ ଜନଜାତି ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନ, ବିଲୁପ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ନିକଟରେ, ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିବା ଜନଜାତି, ଯେମିତି ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଦିମ ଜନଜାତି ଭାବରେ ଜାଣିଛୁ । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବ, ସଶକ୍ତ କରିବ। ଏହି ଦୁଇଟି ଅଭିଯାନ, ଅମୃତକାଳରେ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ମୋତେ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖିଆ ଭାବରେ, ସରକାର ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ବିତିଗଲାଣି। ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଜାଣିବାର ଓ ବୁଝିବାର କେତେ ବହୁତ ନିକଟରୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଆପଣଙ୍କର ସେହି ଅନୁଭୂତି କୁ ଆଧାର କରି ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଏକ ଅମୃତ ମନ୍ତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଭୂମିରୁ ରଖୁଛି। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ଅମୃତ କାଳ ମଧ୍ୟରେ ଯଦି ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭବ୍ୟ ଓ ଦିବ୍ୟ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତେବେ ଆମକୁ ଏହାର ୪ଟି ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ହେବ, କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମ ସରକାର ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଯେତିକି ଶକ୍ତି ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଆମକୁ ଏହି ଚାରିଟି ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆମର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଲଗାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ଏହି ଚାରିଟି ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ । ଏହି ଚାରିଟି ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ କ'ଣ? ପ୍ରଥମ ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ - ଆମର ଭାରତର ନାରୀ, ଆମର ମା' ଭଉଣୀ, ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତି । ଦ୍ବିତୀୟ ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭଟି ହେଉଛି- ଆମର ଭାରତର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଚାଷ ସହ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବସାୟ, ସେ ଗୋପାଳକ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମର ଅନ୍ନଦାତା ଅଟନ୍ତି । ତୃତୀୟ ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି- ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତି, ଆମ ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି, ଯାହା ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଅଟେ। ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ତମ୍ଭ - ଭାରତର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ଭାରତର ମୋର ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ । ଆମେ ଏହି ଚାରିଟି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା, ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ସେତେ ଅଧିକ ଶିଖରକୁ ଠିବ। ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଚାରିଟି ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ସେତିକି ପୂର୍ବରୁ କେବେ ହୋଇନାହିଁ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠି ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି ଯେ ଆମ ସରକାରର ୫ ବର୍ଷରେ ୧୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ପାରିଛନ୍ତି। ତେବେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏମିତି କ'ଣ ଘଟିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ଥଳଭାଗରେ ଏତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି? ୨୦୧୪ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମକୁ ଦିଲ୍ଲୀର ସିଂହାସନରେ ବସାଇଲେ ସରକାର ଚଳାଇବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ, ସେହି ଦିନଠାରୁ ଆମର ସେବା ଅବଧି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆମେ ସେବା କରିବାକୁ ଆସିଛୁ। ଏବଂ ଯଦି ମୁଁ ସେହି ସେବା ଅବଧି ବିଷୟରେ କହିବି, ସେତେବେଳେ ଆମେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଭାରତର ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ । ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ କେବେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ ବୋଲି ଆଶା ଛାଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ। ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମନୋଭାବ ଏପରି ଥିଲା ଯେ ସେମାନେ ନିଜକୁ ଲୋକଙ୍କ ପିତାମାତା ବୋଲି ଭାବୁଥିଲୁ । ଆମ୍ଭେ ଆପଣଙ୍କର ପିତାମାତାର ଭାବନା ନେଇ ନୁହେଁ, ସେବକ ଭାବରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ। ଯେଉଁମାନେ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଛୁଆଁ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ସରକାର ନିଜେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ଥିଲେ, ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ବଳ ହେଲେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗୀ ହେଲେ। ଅମଲାତନ୍ତ୍ର ତାହା ଥିଲା, ଲୋକମଧ୍ୟେ ସେମାନେ ଥିଲେ, ଫାଇଲ୍ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଥିଲା, ଆଇନ ଓ ନିୟମ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଚିନ୍ତାଧାରା ବଦଳିଲା ଓ ଚିନ୍ତାଧାରା ବଦଳିଗଲା, ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଗଲା । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ ପରିମଳର ବ୍ୟବସ୍ଥା ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଥିଲା। ଆଜି ଆମେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ। ଆମ ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ମାତ୍ର ୫୦ରୁ ୫୫ ପ୍ରତିଶତ ପରିବାରପାଖରେ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଥିଲା। ଆଜି ପାଖାପାଖି ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଘରେ ମହିଳାଙ୍କୁ ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିପାରିଛି। ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ମାତ୍ର ୫୫ ପ୍ରତିଶତ ପିଲାଙ୍କର ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଟିକା ପାଇପାରୁଥିବା ବେଳେ, ଅଧା ପିଲା ବାକି ରହି ଯାଉଥିଲେ। ଆଜି ପ୍ରାୟ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପିଲାଙ୍କୁ ଟିକା ଦିଆଯାଉଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ମାତ୍ର ୧୭ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରପାଖରେ ନଳରୁ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା, ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟ ନୁହେଁ। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଏହା ୭୦ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସେହି ସମୟରେ ସମାଜରେ ଯେଉଁମାନେ ଏହା ପାଇଥିଲେ, ସେମାନେ କିଏ ଥିଲେ? ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ କ୍ରିମ୍ ପାଇଥିବା ଲୋକମାନେ କିଏ ଥିଲେ? ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ଧନୀ ଲୋକ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାତ ଥିଲା, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପରିଚୟ ଥିଲା, ସେମାନେ ସହଜରେ ସୁବିଧା ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେତିକି ସହଜରେ ପାଉଥିଲେ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ମନୋଭାବ ଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଦିଆଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ସମାଜରେ ପଛରେ ରହୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ନଥିଲେ। ସେମାନେ ଅସୁବିଧା ଭିତରେ ଜୀବନ ବିତାଉଥିଲେ। ସମାଜର ଏଭଳି ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମୋଦି ନିଜେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। କାରଣ ଏମିତି କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ରହିଛି, ମୁଁ କେବେ ଏଭଳି ପରିବାରର ରୁଟି ଖାଇଛି, ମୁଁ କେବେ ବି ସମାଜର ଶେଷ ସ୍ଥାନରେ ରହୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଲୁଣ ଖାଇଛି, ସେହି ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆଜି ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଏହି ଭୂମିକୁ ଆସିଛି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବିଶେଷ ଭାବରେ ସାଧାରଣତଃ ସରକାରଙ୍କ ମନୋଭାବ ହେଉଛି ସହଜରେ ଯାହା ହାସଲ ହୋଇଯାଏ, ହୁଏ ତାହା ହାସଲ କରିବା, ପ୍ରଥମେ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଅନ୍ୟ ଏକ ରଣନୀତି ଉପରେ କାମ କରିଥିଲୁ। ମୁଁ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଲୋକଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଏହାକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତୁ, ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେଥିବ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ୧୮ ହଜାର ଗାଁ ଏମିତି ଥିଲା ଯେଉଁଠି ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚି ପାରୁଥିଲା । ଅଷ୍ଟାଦଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଅନ୍ଧାରରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ସେଠାରେ ବିଜୁଳି ପାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା କଷ୍ଟକର ହୋଇଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ଧାରରେ ରହିବାକୁ ମଜବୁର ଥିଲେ। ତାଙ୍କୁ ଅନ୍ଧାରରେ ରହିବାକୁ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଉଥିଲା, କାରଣ ସେଠାକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ପହଂଚିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା, ମୁଁ ମାନୁଛି କିନ୍ତୁ କଠିନ ଥିଲା, ସେଥିପାଇଁ ତ କରିବା କଥା। ବଟରରେ ରେଖା ଟାଣିବା ସମସ୍ତେ କରିଦେବେ, କିନ୍ତୁ ପଥର ଉପରେ ଖୋ କରିବା ଦରକାର। ଏବଂ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଏକ ହଜାର ଦିନରେ ୧୮,୦୦୦ ଗାଁକୁ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କଠିନ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲି ଏବଂ ଆଜି ମୋତେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ କହିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସେବକ ସେହି କାମ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ କରିଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ ୧୧୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ଥିଲା, ଯାହା ବିକାଶର ସବୁ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପଛରେ ଥିଲା । ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଲେବଲ୍ ଲଗେଇ ନେଲେ, ସେମାନେ ପଛୁଆ। ଏବଂ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଏହାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଅକାମୀ, ପଛୁଆ ଅଟନ୍ତି, ଆଗକୁ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ସରକାର ଶୋଇରହିଲେ । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁବିଧା ଦୟନୀୟ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଥିଲା। ଏବଂ ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଦେଖନ୍ତୁ ଏହି ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ଜନସଂଖ୍ୟା ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ପୋଷ୍ଟିଂ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଯାଊଥିଲା। ଥକିଯାଉଥିବା, ପରାଜିତ ବିଫଳ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କୁହନ୍ତି ଯାଅ ତୁମେ ସେଠାକୁ ଯାଅ, ତୁମର ଏଠାରେ କୌଣସି କାମ ନାହିଁ । ଏବେ ସେ କ'ଣ କରିବେ? ଏହି ୧୧୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଏକାକୀ ଛାଡି ଭାରତ କେବେ ବି ବିକଶିତ ହୋଇପାରିନଥାନ୍ତା । ତେଣୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବା ନୀତିକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଆମ ସରକାର ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସରକାରଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସରେ ନେଇ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଭାବାନ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ ଦେଉଛୁ। ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସଡ଼କ ଆଦି ଅନେକ ବିଷୟରେ ଆରମ୍ଭରୁ କାମ ଆରମ୍ଭ କରି ସଫଳତାର ନୂଆ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚୁଛୁ। ଏଠାରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ନିଜସ୍ବ ସ୍ତମ୍ଭ ସମେତ ଏଭଳି ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା ସେହି ତାଲିକାରେ ରହିଛି। ଏବେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଅଭିଯାନର ଏହି ସଫଳତାକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ନ ଜାଣି ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳେ ଓ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଏହାର ବହୁତ ଗୀତ ଗାନ ହେଉଥିଲା, ଭାଷଣ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ହେଉଥିଲା। ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ସେତେବେଳେ ହିଁ ଆସିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶର କୌଣସି ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ଭେଦଭାବର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନା ଦୂର ହୋଇଯାଏ । ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ନିଶ୍ଚିତତା ସେତେବେଳେ ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତେ ସମାନ ଭାବରେ, ସମାନ ଭାବନାରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବେ । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଆଜି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ଗରିବ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୂଚନା ନାହିଁ। ଏମିତି ଅନେକ ଗରିବ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଦୌଡ଼ି ପାରୁନାହାନ୍ତି। ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ କେତେଦିନ ନିଜ ପାଇଁ ଛାଡିଦେବୁ? ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ, ଏହି କଷ୍ଟ, ଏହି ସମ୍ବେଦନାରୁ ଏକ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆଉ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ନଭେମ୍ବର ୧୫ତାରିଖରୁ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଜାନୁଆରି ୨୬ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ। ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସରକାର ମିଶନ ମୋଡରେ ଦେଶର ଗାଁ ଗାଁକୁ ଯିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଞ୍ଚିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଯେଉଁମାନେ ହକଦାର, ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀ କରାଯିବ । ନିକଟରେ ଏହି ଯୋଜନା ପହଂଚୁ, ତାହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ। ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ, ମୋର କିଛି ମିଡିଆ ବନ୍ଧୁ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ । ୨୦୧୮ରେ ମୁଁ ଏକ ପରୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏଭଳି ଏକ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିଲେ। ଏବଂ ମୁଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ହଜାର ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଗାଁକୁ ପଠାଇଥିଲି । ଏୟାର କଣ୍ଡିସନ୍ ରୁମ୍ ବାହାର କରିବା ପରେ ୧୦୦୦ ଅଫିସର ଗାଁକୁ ଯାଇ ବସିଥିଲେ। ଏହି ଅଭିଯାନରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ୭ଟି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ନେଇ ପ୍ରତି ଗାଁକୁ ଯାଇଥିଲୁ। ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଅଭିଯାନ ପରି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ଯାଇ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଭଗବାନ ବିର୍ସାଙ୍କ ଭୂମିରୁ ବାହାରିବୁ ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତ ମିଳିବ। ମୁଁ ସେହି ଦିନକୁ ଦେଖୁଛି ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କ ପାଖରେ ମାଗଣା ରାସନ କାର୍ଡ ରହିବ । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ରହିବ, ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ହେବ ଏବଂ ନଳରୁ ପାଣି ଆସିବ । ମୁଁ ସେହି ଦିନକୁ ଦେଖୁଛି, ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କ ପାଖରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ରହିବ ଯେଉଁଥିରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ମିଳିବ । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜସ୍ୱ ପକ୍କା ଘର ଥିବ। ମୁଁ ସେହି ଦିନ ଦେଖୁଛି ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପେନସନ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହେବେ । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରମିକ ପେନସନ୍ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀ ହେବେ। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ଯୁବକ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେବା ଦିଗରେ ପାଦ ଥାପିପାରିବେ । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଦେଶର ଗରିବ, ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ, ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୋଦିଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରହିଛି ନା ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ସେହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କ'ଣ? ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର ହେଉଛି- ପିଏମ୍ ଜନମନ ଅର୍ଥାତ୍ ପିଏମ୍ ଜନଜାତି ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନ। ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଜେନେରାଲ - ଜେନେରାଲଙ୍କ କଥା ଉଠିଲା, ମୋଦୀ ସାହସ କରି ବାହାର କଲେ ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ଅଭିଯାନ। ସ୍ବାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିଲା। ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଅଲଗା ବଜେଟ୍ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପିଏମ ଜନମନ, ଏହି ଯୋଜନାର ନାମ ରଖାଯାଇଛି - ପିଏମ ଜନମନ । ପିଏମ୍ ଜନମନ ଅର୍ଥାତ୍ ପିଏମ୍ ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଆମ ସରକାର ଏବେ ସେହି ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ କେବେ କେହି ପହଞ୍ଚି ନାହାନ୍ତି। ଏମାନେ ଯେଉଁ ଆଦିବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଆମେ କହିଛୁ ଯେ ସେମାନେ ଆଦିମ ଜନଜାତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଏବେ ବି ଜଙ୍ଗଲରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ। ସେମାନେ ରେଳବାଇର ଦେଖିବା ତ ଦୂରର କଥା ସେମାନେ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟ ଶୁଣି ନାହାନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ଦେଶର ୨୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ୭୫ଟି ଜନଜାତିଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି। ପଛୁଆ ମାନେ ଯେମିତି ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ । ଦେଶରେ ଏମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ରେ ରହିଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀମାନେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପାଇପାରୁନାହାନ୍ତି। ଏହି ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିନଥିଲା । ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ପିଲାମାନେ ସ୍କୁଲ୍ ମଧ୍ୟ ଦେଖି ନାହାନ୍ତି। ସମାଜର ଲୋକଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରତି କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇନଥିଲା। ତେଣୁ ଏବେ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ଏହି ଜନଜାତିଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ସଂଖ୍ୟା ସଂଯୋଗ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ନିକଟତର ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ କାମ କରେଇନେବା, କିନ୍ତୁ ମୋତେ କେବଳ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଯୋଡି ବସିବି ନାହିଁ, ମୋତେ ଜୀବନକୁ ଯୋଡିବାକୁ ପଡିବ, ଜୀବନକୁ ଯୋଡିବାକୁ ପଡିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବନକୁ ଭରିବାକୁ ପଡିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବନକୁ ନୂତନ ଉତ୍ସାହରେ ଭରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଜି ପିଏମ୍ ଜନଜାତି ଆସିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନ ଅର୍ଥାତ୍ ପିଏମ୍ ଜନମନ, ଆମେ ଜନଗଣ ଗୀତ ଗାଇଥାଉ, ଆଜି ମୁଁ ପିଏମ୍ ଜନ ମନ ସହ ଏହି ମହାନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରୁଛି । ଏହି ମହାନ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ୨୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ମହା ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଜୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆମେ ଏବେ ତାଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଶୁଣିଛୁ। ସେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ରାଜ୍ୟପାଳ ଥିବା ବେଳେ ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ସେ ଓଡ଼ିଶାରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଜଣେ ସମାଜସେବୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ତେଣୁ ଏଭଳି ଶେଷ ମୁଣ୍ଡରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଆଗକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ସେ ଦିନରାତି ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ଏଭଳି ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରି ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବୁଝିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲେ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସେ ଆମକୁ ଯେଉଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେ ଆମକୁ ଯେଉଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହି ପ୍ରେରଣା ସହିତ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ପିଏମ୍ ଜନମନ, ୧୩ ଜନଜାତି ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନରେ ନିଶ୍ଚିତ ସଫଳ ହୋଇପାରିବୁ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଜୀ ମଧ୍ୟ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ପ୍ରତୀକ ଅଟନ୍ତି । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ ଯେଭଳି ଭାବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ବିକାଶର ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଛି, ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ସୁବିଧା, ନିରାପତ୍ତା, ସମ୍ମାନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ରହିଥିଲା। ଆମ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଝିଅମାନେ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଯେଉଁ ନାମ ଅର୍ଜନ କରୁଛନ୍ତି, ଗର୍ବରେ ଆମେ ଉତଫୁଲ୍ଲିତ ହୋଇ ପଡୁଛୁ। ଆମ ସରକାର ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି। ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଯୋଗୁଁ ଝିଅଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ସ୍କୁଲରେ ଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୃଥକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଗୁଁ ସ୍କୁଲ ଛାଡିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକତା ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ କୋଟି କୋଟି ଘର ଭଉଣୀଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ରହିଛି, ଭଉଣୀଙ୍କ ନାଁରେ ଘର ପଞ୍ଜୀକରଣ ହୋଇଛି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ନାମରେ ସମ୍ପତ୍ତି ପଞ୍ଜୀକରଣ ହୋଇଛି। ଝିଅଙ୍କ ନାମଲେଖା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ, ଡିଫେନ୍ସ ଏକାଡେମୀ ଖୋଲାଯାଇଛି । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଋଣ ପ୍ରଦାନକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମୋ ଦେଶର ମହିଳା ଏବଂ ମୋର ଝିଅମାନେ। ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ରେକର୍ଡ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଆଉ ଲଖପତି ଦିଦି ଅଭିଯାନ, ମୋ କଥା ଶୁଣି କିଛି ଲୋକ ଚକିତ ହୋଇଯାଆନ୍ତି । ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ୨ କୋଟି ମହିଳା ଲଖପତି ଦିଦି, ୨ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ତିଆରି କରିବା । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଚଳାଉଥିବା ୨ କୋଟି ମହିଳା କୋଟିପତି ଭାବେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । କିଛି ମାସ ତଳେ ଆମ ସରକାର ବିଧାନସଭା ଓ ଲୋକସଭାରେ ମହିଳାଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଦେବା ପାଇଁ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନା ଆଇନକୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଭାଇଦୂଜର ପବିତ୍ର ପର୍ବ । ଏହି ଭାଇ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି ଯେ ଏହି ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ବିକାଶରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ଜାରି ରଖିବ, ଆପଣଙ୍କ ଭାଇ ଆପଣଙ୍କ ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବ । ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସ୍ତମ୍ଭ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ଦୁଇ ମାସ ତଳେ ଆମେ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆଣିବାକୁ ସରକାର ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି। କୁମ୍ଭାର, ଲୁହାର ହୁଅନ୍ତୁ, କାର୍ପେଣ୍ଟର ହୁଅନ୍ତୁ, ସୁନାକାର ହୁଅନ୍ତୁ, ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, କାଠମିସ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେ ଲଣ୍ଡ୍ରି, ପୋଷାକ ସିଲେଇ ଓ ଜୋତା ତିଆରିକାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏମିତି ଆମର ସାଥୀ, ଏହି ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଆଧୁନିକ ତାଲିମ ପାଇବେ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ମିଳିବ। ସେମାନଙ୍କୁ ଭଲ ନୂଆ ଉପକରଣ, ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମିଳିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଜି ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ୧୫ତମ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଯାଇଥିବା ମୋଟ ରାଶି ୨ ଲକ୍ଷ ୭୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁ କୃଷକମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମୋବାଇଲରେ ଏକ ମେସେଜ ଆସିଥିବ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଦୁଇ ହଜାର ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଛି । କୌଣସି କଟ କମ୍ପାନି ନାହିଁ, ମଧ୍ୟସ୍ଥି ନାହାନ୍ତି, ସିଧାସଳଖ ମୋଦିଙ୍କର ଆପଣଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି କୃଷକ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ ନଥିଲା। ଏବେ ସରକାର ଏହି କୃଷକମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ହିଁ ଗୋପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ମାଗଣା ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। କରୋନା ପରେ ଆପଣଙ୍କୁ ମାଗଣା ଟିକା ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିଲା ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା। ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା, କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏବେ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ପଶୁମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଟିକା ଦିଆଯାଉଛି। ମାଛ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମାଛର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କରିବାକୁ ଆସିଛି ଏବଂ ଆମେ ସେଥିରୁ ମୋତି ତିଆରି କରୁଛୁ । ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନାରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ୧୦ ହଜାର ନୂଆ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦ ସଂଘ (ଏଫପିଓ) ଗଠନ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଚାଷୀଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହ ବଜାରକୁ ଯିବା ସହଜ ହୋଇଛି। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ଶ୍ରୀଅନ୍ନର ପରିଚୟ ଦେଇ ବିଦେଶ ବଜାରକୁ ନେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ସରକାରଙ୍କ ଏହି ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ନକ୍ସଲ ହିଂସା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ବର୍ଷେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ସମୟ। ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ୨୫ଟି ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିବ। ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ସମସ୍ତ ନେତାଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ୨୫ ବର୍ଷର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରି ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚଳାନ୍ତୁ, ଏହା ରାଜ୍ୟର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରିବ । ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରସାର ଓ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଆଜି ଦେଶରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ମାତୃଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପଢ଼ିବାର ବିକଳ୍ପ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମିଳୁଛି। ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ୫୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। ଗାଁଗାଁର ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିଛି। ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଭାରତରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆଜି ରାଞ୍ଚିରେ ଆଇଆଇଏମ୍ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି-ଆଇଏସ୍ଏମ୍ ଧାନବାଦରେ ନୂତନ ହଷ୍ଟେଲ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଅମୃତ କାଳର ଚାରିଟି ଅମୃତ ସ୍ତମ୍ଭ, ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତି, ଆମର ଯୁବଶକ୍ତି, ଆମର କୃଷି ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଶକ୍ତି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଭାରତକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବ । ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଦେଶ ନିର୍ମାଣର ଏହି ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ମୋ ସହିତ ମୁଁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା କହିବି- ତୁମେ କହୁଛ ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା - ଅମର ରହିବେ, ଅମର ରହିବେ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା - ଆପଣ ଅମର ରହେ, ଅମର ରହେ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା- ଦୁଇ ହାତ ଉଠାଇ ପୂରା ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ, ଅମର ରୁହନ୍ତୁ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା - ଆପଣ ଅମର ରୁହନ୍ତୁ, ଅମର ରୁହନ୍ତୁ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା - ଆପଣ ଅମର ରୁହନ୍ତୁ, ଅମର ରୁହନ୍ତୁ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା - ଆପଣ ଅମର ରୁହନ୍ତୁ, ଅମର ରୁହନ୍ତୁ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।