প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ঝাৰখণ্ডৰ খুঁটিত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস, ২০২৩ উদযাপন অনুষ্ঠান উপলক্ষে আগবঢ়োৱা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 NOV 2023 5:27PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতী কী জয়,
ধৰতী আবা ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জয়,
ধৰতী আবা ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জয়,
ঝাৰখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল চি.পি ৰাধাকৃষ্ণণ জী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান হেমন্ত ছোৰেণ জী, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মোৰ সতীৰ্থ মন্ত্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডা জী, অন্নপূৰ্ণা দেৱী জী, আমাৰ সকলোৰে মাৰ্গদৰ্শক শ্ৰীমান কৰিয়া মুণ্ডা জী, মোৰ পৰম বন্ধু বাবু লাল মাৰাণ্ডী জী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু ঝাৰখণ্ডৰ মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল।
আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো!আজি সৌভাগ্যৰে ভৰা দিন। ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্মস্থান উলিহাতুৰ পৰা এইমাত্ৰ আহিছো। তেওঁৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ সৈতেও মোৰ এক অতি মধুৰ সাক্ষাৎ হৈছে আৰু সেই পবিত্ৰ মাটি মোৰ শিৰত লোৱাৰ মহান সৌভাগ্যও হ’ল। ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা স্মাৰক উদ্যান আৰু মুক্তিযোদ্ধা সংগ্ৰহালয় চোৱাৰো সুযোগ পালোঁ। দুবছৰ আগতে আজিৰ দিনটোতে এই সংগ্ৰহালয়টো দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল। জনজাতি গৌৰৱ দিৱস উপলক্ষে সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আৰু দেশৰ শ শ স্থানত দেশৰ সকলো জ্যেষ্ঠ লোকে আজি ঝাৰখণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কৰিছে। অটল জীৰ প্ৰচেষ্টাত এই ৰাজ্য গঠন হৈছিল। দেশে, বিশেষকৈ ঝাৰখণ্ডে এইমাত্ৰ লাভ কৰিছে ৫০হাজাৰ কোটি টকাৰ বিভিন্ন আঁচনিৰ উপহাৰ। আজি ঝাৰখণ্ডত ৰে’ল আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ অংশ হিচাপে বহু ৰে’ল প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। আপোনালোকে জানি সুখী হ'ব যে ঝাৰখণ্ডতো দেশত ১০০% বিদ্যুৎচালিত ৰে'লপথৰ ৰাজ্যত পৰিণত হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে মোৰ মৰমৰ ঝাৰখণ্ডবাসীক অভিনন্দন জনাইছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
জনজাতীয় গৌৰৱ আৰু সংগ্ৰামৰ প্ৰতীক ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ কাহিনীয়ে প্ৰতিজন দেশবাসীক প্ৰেৰণাৰে ভৰাই তোলে। এনে মহান ব্যক্তিত্ব, তেওঁলোকৰ সাহস আৰু অক্লান্ত পৰিশ্ৰমৰ সৈতে ঝাৰখণ্ডৰ প্ৰতিটো কোণ জড়িত। তিলকা মাঞ্জী, সিদ্ধু কানহু, চান্দ ভৈৰৱ, ফুলো ঝানো, নীলাম্বৰ, পীতাম্বৰ, যাত্ৰা তানা ভগত, এলবাৰ্ট এক্কাৰ দৰে বহু বীৰে এই ভূমিক গৌৰৱান্বিত কৰিছে। স্বাধীনতা আন্দোলনলৈ চালে দেশৰ এনে কোনো ঠাই নাছিল য’ত জনজাতীয় যোদ্ধাই অংশ লোৱা নাছিল। মানগড় ধামত গোবিন্দ গুৰুৰ অৱদান কোনে পাহৰিব পাৰে? মধ্যপ্ৰদেশৰ তন্ত্য ভীল, ভীমা নায়ক, ছত্তীশগড়ৰ শ্বহীদ বীৰ নাৰায়ণ সিং, বীৰ গুণ্ডাধুৰ, মণিপুৰৰ ৰাণী গাইদিনলিউ, তেলেংগানাৰ বীৰ ৰামজী গণ্ড, আদিবাসীক অনুপ্ৰাণিত কৰা অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজু, গোণ্ড প্ৰদেশৰ ৰাণী দুৰ্গাৱতী, এইসকল ব্যক্তিত্বৰ ওচৰত দেশ এতিয়াও ঋণী। দেশৰ দুৰ্ভাগ্য যে স্বাধীনতাৰ পাছতো এই বীৰসকলে ন্যায় পোৱা নাছিল। মই সন্তুষ্ট যে অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত স্বাধীনতাৰ ৭৫বছৰ উপলক্ষে আমি এনে সাহসী নাৰীক স্মৰণ কৰি তেওঁলোকৰ স্মৃতি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মলৈ আগবঢ়াই দিলোঁ।
বন্ধুসকল,
ঝাৰখণ্ডলৈ অহাটোৱেও পুৰণি স্মৃতিবোৰ সতেজ কৰাৰ সুযোগ দিয়ে। দুখীয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি আয়ুষ্মান যোজনাৰ আৰম্ভণি হৈছিল খোদ ঝাৰখণ্ডৰ পৰাই। মাত্ৰ কেইবছৰমানৰ আগতে খুঁটিত সৌৰশক্তিৰ দ্বাৰা চলি থকা জিলা আদালতখন উদ্বোধন কৰিছিলোঁ। এতিয়া আজি এটা নহয় দুটা ঐতিহাসিক অভিযান এই পৱিত্ৰ ঝাৰখণ্ডৰ পৰা আৰম্ভ হ'বলৈ গৈ আছে। চৰকাৰৰ ১০০শতাংশৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা এক শক্তিশালী মাধ্যমত পৰিণত হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতি ন্যায় মহা অভিযান, বিলুপ্তিৰ পথত থিয় হৈ থকা জনজাতি, যাক আমি এতিয়ালৈকে প্ৰাচীন জনজাতি বুলি জানো। তেওঁলোকক সুৰক্ষা দিম, তেওঁলোকক শক্তিশালী কৰিম। এই দুয়োটা অভিযানে অমৃতকালত ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
চৰকাৰৰ মুৰব্বী হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰাৰ দুটা দশকৰো অধিক হ’ল। দেশবাসীৰ আকাংক্ষাক জানিবলৈ আৰু বুজিবলৈ অতি ঘনিষ্ঠ সুযোগ পাইছো। মোৰ সেই অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত আজি আপোনালোকৰ সন্মুখত এটা অমৃত মন্ত্ৰ দাঙি ধৰিছো। আৰু ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ দেশৰ পৰা ৰক্ষা কৰি। যদি আমি আগন্তুক ২৫ বছৰত উন্নত ভাৰতৰ এক ভব্য আৰু ঐশ্বৰিক গৃহ নিৰ্মাণ কৰিব লাগে, তেন্তে আমি ইয়াৰ চাৰিটা অমৃত স্তম্ভক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি নিৰন্তৰভাৱে শক্তিশালী কৰিব লাগিব। এতিয়া বিগত ১০ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে যি কৰিলে তাতকৈও অধিক শক্তিৰে আমি এই চাৰিটা অমৃতৰ স্তম্ভৰ ওপৰত আমাৰ সকলো শক্তি ৰাখিব লাগিব। আৰু উন্নত ভাৰতৰ এই চাৰিটা অমৃতৰ স্তম্ভ আপোনালোকক জনাব বিচাৰিছো। এই চাৰিটা অমৃতৰ স্তম্ভনো কি? প্ৰথম অমৃত স্তম্ভ–আমাৰ ভাৰতৰ নাৰী, আমাৰ মাতৃ-ভগ্নী, আমাৰ নাৰী শক্তি। অমৃতৰ দ্বিতীয় স্তম্ভ হ'ল- আমাৰ ভাৰতীয় কৃষক ভাই-ভনী আৰু খেতিৰ লগত জড়িত ব্যৱসায়, পশুপালনেই হওক বা মীন পালনেই হওক, এই সকলোবোৰ আমাৰ খাদ্য যোগানকাৰী। তৃতীয় অমৃত স্তম্ভ– ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতী, আমাৰ দেশৰ যুৱ শক্তি যি অনাগত ২৫ বছৰত দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব পৰা আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। আৰু চতুৰ্থ অমৃত স্তম্ভ– ভাৰতৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, নব্য মধ্যবিত্ত আৰু ভাৰতৰ মোৰ দুখীয়া ভাই-ভনীসকল। এই চাৰিটা স্তম্ভ যিমানেই মজবুত কৰিম সিমানেই উন্নত ভাৰতৰ আগুৱাই যাব। মই সন্তুষ্ট যে যোৱা ১০ বছৰত এই চাৰিটা অমৃত স্তম্ভক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে যিমানখিনি কাম কৰা হৈছে, সেয়া আগতে কেতিয়াও হোৱা নাছিল।
বন্ধুসকল,
আজিলৈকে আৰু আজিকালি ভাৰতৰ সফলতাৰ বিষয়ে সকলোতে চৰ্চা চলি আছে যে আমাৰ চৰকাৰৰ ৫ বছৰত ১৩ কোটিৰো অধিক লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। যোৱা কেইবছৰত এনে কি কাম হ’ল যে ইয়া ইমান ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন দেখা গৈছে? ২০১৪ চনত যেতিয়া আপোনালোক সকলোৱে আমাক দিল্লীৰ সিংহাসনত বহি চৰকাৰ চলোৱাৰ দায়িত্ব দিলে, সেইদিনাৰ পৰাই আমাৰ সেৱাৰ সময় আৰম্ভ হৈছে। আমি সেৱা কৰিবলৈ আহিছো। আৰু যদি মই সেই সেৱাৰ সময়ছোৱাৰ কথা কওঁ, তেন্তে আমাৰ আগমনৰ আগৰ সেই সময়ত ভাৰতৰ এক বৃহৎ জনসংখ্যা মৌলিক সা-সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। দেশৰ কোটি কোটি দৰিদ্ৰ মানুহে তেওঁলোকৰ জীৱন কেতিয়াও সলনি হ’ব বুলি আশা এৰি দিছিল। আৰু চৰকাৰবোৰৰ মনোভাৱো এনেকুৱা আছিল যে তেওঁলোকে নিজকে জনসাধাৰণৰ পিতৃ-মাতৃ বুলি গণ্য কৰিছিল। আমি আপোনালোকৰ সেৱক হিচাপে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ, মাক-দেউতাকৰ অনুভূতিৰে নহয় সেৱকৰ অনুভৱেৰে। বঞ্চিতসকলক আমি অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ। যিসকলক আটাইতকৈ দূৰৈৰ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ চৰকাৰখনেই গ’ল৷ দশক দশক ধৰি অৱহেলিত হৈ থকাসকলৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰ তেওঁলোকৰ সমৰ্থক আৰু সংগী হৈ পৰিল। আমোলাতন্ত্ৰ একেই আছিল, ৰাইজ একে আছিল, ফাইল একে আছিল, নিয়ম-নীতি একে আছিল। কিন্তু চিন্তা সলনি হ’ল আৰু চিন্তা সলনি হ’লে ফলাফলো সলনি হ’ল। ২০১৪ চনৰ আগতে দেশৰ গাঁওসমূহত অনাময় ব্যৱস্থাই ৪০ শতাংশতকৈও কম লোকক সামৰি লৈছিল। আজি আমি ১০০ শতাংশৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছো। আমাৰ চৰকাৰৰ আগতে মাত্ৰ ৫০-৫৫ শতাংশ ঘৰতহে এল পি জি সংযোগ আছিল। আজি প্ৰায় ১০০ শতাংশ ঘৰৰ চৌকা ধোঁৱামুক্ত হৈ পৰিছে। ইয়াৰ পূৰ্বে দেশৰ মাত্ৰ ৫৫ শতাংশ শিশুৱেহে জীৱন ৰক্ষাকাৰী ভেকচিন ল’বলৈ সক্ষম হৈছিল, আধা শিশুক ইয়াৰ আওতাৰ পৰা বাহিৰত ৰখা হৈছিল। আজি প্ৰায় ১০০ শতাংশ শিশুক টিকাকৰণ কৰা হৈছে। স্বাধীনতাৰ পিছৰ সাতটা দশকত দেশৰ মাত্ৰ ১৭ শতাংশ গ্ৰাম্য পৰিয়ালেহে টেপৰ পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল। জল জীৱন মিছনৰ কাৰণে আজি এইখিনিও ৭০ শতাংশত উপনীত হৈছে।
আৰু বন্ধুসকল,
সেই সময়ত আমি সমাজত কাক লগ পাইছিলো জানেনে? এই প্ৰাৰম্ভিক ক্ৰীমটো পোৱা সেইসকল কোন আছিল? এই সকলোবোৰ আগতে একাংশ প্ৰভাৱশালী লোক আছিল। চৰকাৰত প্ৰৱেশ আৰু স্বীকৃতি থকা সমৃদ্ধিশালী জনসাধাৰণে আগতে সহজে সা-সুবিধা আৰু ব্যৱস্থা সংগ্ৰহ কৰিছিল আৰু চৰকাৰৰো এনেকুৱা এটা মন আছিল, তেওঁলোকে তেওঁলোকক অধিক দিছিল। কিন্তু সমাজত পিছ পৰি থকা, মৌলিক সা-সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হোৱা সকলৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিয়া কোনো নাছিল। অসুবিধাৰ মাজতে তেওঁ জীৱনটো কটাব ধৰিছিল। সমাজৰ পৰা এনে বঞ্চিত লোকসকলক মোদীয়ে নিজৰ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে লৈছিল। কাৰণ সেইবোৰেই মানুহ যাৰ মাজত মই বাস কৰিছো, কেতিয়াবা এনে পৰিয়ালৰ ৰুটি খাইছো, কেতিয়াবা সমাজৰ শেষ মানুহজনৰ নিমখ খাইছো, আজি সেই ঋণ পৰিশোধ কৰিবলৈ ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ এই ভূমিলৈ আহিছো ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
সাধাৰণতে চৰকাৰসমূহৰ মনোভাৱ হ’ল যে যিখিনি সহজে লাভ কৰিব পৰা যায়, সেই লক্ষ্যটো প্ৰথমে উপনীত হ’ব লাগে। কিন্তু আমি আন এটা কৌশলেৰে কাম কৰিলোঁ। মই জ্ঞানী মানুহক ক’ম এইটো অধ্যয়ন কৰক, আপোনালোকে মনত ৰাখিব যে স্বাধীনতাৰ ইমান দশকৰ পাছতো ১৮ হাজাৰ গাঁৱত বিদ্যৎ নোপোৱাকৈ আছিল। অষ্টাদশ শতিকাত জীয়াই থাকিবলৈ মানুহে আন্ধাৰত জীয়াই থাকিবলৈ বাধ্য হৈছিল। তেওঁলোকক অন্ধকাৰত থাকিবলৈ এৰি দিয়া হৈছিল। কাৰণ তাত বিদ্যুৎ পোৱাত ইমানবোৰ অসুবিধা হৈছিল। মই জানিছিলো কঠিন আছিল, সেইবাবেই কৰিব লাগিব। সকলোৱে মাখনৰ ওপৰত ৰেখা অংকন কৰে, কিন্তু শিল এটাতো ৰেখা আঁকিব লাগে। আৰু মই লালকিল্লাৰ পৰাই দেশবাসীক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ যে মই ৰাজহুৱাভাৱে ১৮ হাজাৰ গাঁৱত বিদ্যুৎ যোগান ধৰাৰ কঠিন সংকল্পটো লৈছো আৰু আজি মই মূৰ দাঙি কও যে আপোনালোকৰ সেৱকজনে সেই কাম সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰিলে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ ১১০খনতকৈও অধিক জিলা উন্নয়নৰ প্ৰতিটো পৰিমাপতে বহু পিছ পৰি আছিল। পুৰণি চৰকাৰসমূহে এই জিলাসমূহক পিছপৰা ধৰি লৈছিল। আৰু পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে ইয়াক কেৱল চিনাক্ত কৰিলে, এইবোৰ জিলা অসাৰ, পিছপৰা আৰু একো হ’ব নোৱাৰে আৰু চৰকাৰখন মনে মনে থাকিল৷ এই জিলাসমূহৰ শিক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু সুবিধাসমূহ দশক দশক ধৰি অতি বেয়া অৱস্থাত আছিল। আৰু কাকতলীয়াভাৱে এই পিছপৰা জিলাবোৰতেই মোৰ জনজাতীয় পৰিয়ালবোৰৰ দেশৰ সৰ্বাধিক জনসংখ্যা বাস কৰিছিল। যেতিয়া বিষয়াসকলত শাস্তিমুলক বদলি কৰিবলগীয়া হৈছিল তেতিয়া তেওঁলোকক এই জিলাসমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল। ভাগৰুৱা, পৰাজিত আৰু অসফল মানুহজনক কৈ থাকিব বন্ধু, তুমি তালৈ যোৱা, তোমাৰ ইয়াত কাম নাই। এতিয়া তেওঁ কি কৰিব? এই ১১০খনতকৈও অধিক জিলাক ভাগ্য ধিয়াবলৈ এৰি দিলে ভাৰত কেতিয়াও বিকাশ হ’ব নোৱাৰিলেহেঁতেন৷ সেয়ে অভাৱগ্ৰস্তক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ নীতি অনুসৰণ কৰি আমাৰ চৰকাৰে এই জিলাকেইখনক আকাংক্ষিত জিলা হিচাপে ঘোষণা কৰিলে। আমি চৰকাৰসমূহক আস্থাত লৈ এই জিলাসমূহৰ আটাইতকৈ আশাব্যঞ্জক বিষয়াসকলক নিযুক্তি দিয়াত গুৰুত্ব দিলোঁ। এই জিলাকেইখনত আমি শিক্ষা, স্বাস্থ্য, বাট-পথ আদি বিষয়ত শূন্যৰ পৰা কাম আৰম্ভ কৰি সফলতাৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছো। ইয়াতো ঝাৰখণ্ডতো আপনা খুঁটিকে ধৰি এনে বহু জিলা সেই তালিকাত আছে। এতিয়া আকাংক্ষিত জিলা অভিযানৰ এই সফলতা আকাংক্ষিত ব্লক কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ দেশত দশক দশক ধৰি সামাজিক ন্যায় আৰু ধৰ্মনিৰপেক্ষতা সম্পৰ্কীয় গীত প্ৰতিদিনে পুৱা-গধূলি বহুত গোৱা হৈছিল আৰু বহু বক্তব্যও দিয়া হৈছিল। প্ৰকৃত ধৰ্মনিৰপেক্ষতা তেতিয়াহে আহে যেতিয়া দেশৰ যিকোনো নাগৰিকৰ বিৰুদ্ধে বৈষম্যৰ সকলো সম্ভাৱনা নাইকিয়া হয়। চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা সকলোৱে সমানে আৰু একে মনোভাৱেৰে লাভ কৰিলেহে সামাজিক ন্যায় নিশ্চিত হয়। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আজিও বহু ৰাজ্যত বহু দৰিদ্ৰ লোক আছে যিসকলৰ আঁচনিৰ বিষয়ে পৰ্যাপ্ত তথ্য নাই। আঁচনিৰ সুবিধা লাভৰ বাবে যোগাযোগ পৰা নাই বহু দৰিদ্ৰ লোকে। কিমান দিনলৈ আমি তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দি থাকিম? এই যন্ত্ৰণাৰ পৰা, এই দুখৰ পৰা, এই অনুভৱৰ পৰাই এই চিন্তাৰ সৃষ্টি হৈছে। আৰু এই চিন্তাৰে আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে উন্নত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা। এই যাত্ৰা ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্মদিন ১৫ নৱেম্বৰৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব আৰু অহা বছৰৰ ২৬ জানুৱাৰীলৈকে চলিব। এই যাত্ৰাত চৰকাৰে মিছন মোডত দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱলৈ যাব, প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ, প্ৰতিজন বঞ্চিত ব্যক্তিক চৰকাৰী আঁচনিৰ হিতাধিকাৰী কৰা হ’ব, যাৰ বাবে তেওঁ প্ৰাপ্য। এই পৰিকল্পনা তেওঁৰ ওচৰ পালে তেওঁৰ বাবে ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। আৰু আপোনালোকে মনত ৰাখিব লাগিব, মোৰ কিছুমান মিডিয়া বন্ধুৱেও নাজানে। ২০১৮ চনতো মই এটা পৰীক্ষা কৰিলোঁ। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে তেনে এটা গ্ৰাম স্বৰাজ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। আৰু মই ভাৰত চৰকাৰৰ এহেজাৰ বিষয়াক গাঁৱলৈ পঠিয়াইছিলোঁ। এহেজাৰ বিষয়া বাতানুকূল কোঠাৰ পৰা আঁতৰি গাঁৱত বহি আছিল। এই অভিযানতো আমি সাতখন ডাঙৰ আঁচনি লৈ প্ৰতিখন গাঁৱলৈ গৈছিলো। মোৰ বিশ্বাস যে গ্ৰাম স্বৰাজ অভিযানৰ দৰেই আমিও প্ৰতিখন গাওঁ ভ্ৰমণ কৰি, তেনে প্ৰতিজন প্ৰাপ্য ব্যক্তিক লগ কৰি এই আঁচনিখন সফল কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈ বিকাশ ভাৰত সংকল্প যাত্ৰালৈ যাব লাগিব, আৰু যেতিয়া ঈশ্বৰে বীৰছাৰ ভূমি এৰিব, সফলতা নিশ্চিতভাৱে উপনীত হ’ব পাৰি। মই সেই দিনটো দেখিছোঁ যেতিয়া প্ৰতিজন দুখীয়া মানুহৰ হাতত বিনামূলীয়া ৰেচন কাৰ্ড থাকিব। প্ৰতিজন দুখীয়া মানুহৰ যেতিয়া উজ্জ্বলাৰ গেছ সংযোগ, সৌভাগ্যৰ বিদ্যুতৰ সংযোগ, আৰু টেপৰ পানী থাকিব। মই সেই দিনটো দেখিছোঁ যেতিয়া প্ৰতিজন দুখীয়া মানুহৰ হাতত ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা দিয়া আয়ুষ্মান কাৰ্ড থাকিব। যেতিয়া প্ৰতিজন দুখীয়াৰ নিজস্ব স্থায়ী ঘৰ থাকিব। মই সেই দিনটো দেখিছোঁ যেতিয়া প্ৰতিজন কৃষকে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পেঞ্চন আঁচনিত যোগদান কৰিব। যেতিয়া প্ৰতিজন শ্ৰমিক পেঞ্চন আঁচনিৰ হিতাধিকাৰী হ’ব। যেতিয়া প্ৰতিজন যোগ্য যুৱকে মুদ্ৰা যোজনাৰ সুবিধা ল'ব পাৰিব, আৰু উদ্যোগী হোৱাৰ দিশত খোজ দিব পাৰিব। বিকাশ ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা এক প্ৰকাৰে দেশৰ দৰিদ্ৰসকলৰ বাবে, দেশৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ বাবে, দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আৰু দেশৰ কৃষকসকলৰ বাবে মোদীৰ নিশ্চয়তা। আৰু যেতিয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা থাকে তেতিয়া সেই নিশ্চয়তা কি জানেনে? মোদীৰ নিশ্চয়তাৰ অৰ্থ হ’ল নিশ্চয়তা পূৰণৰ নিশ্চয়তা।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰ এটা ডাঙৰ ভেটি হৈছে পিএম জন মন...অৰ্থাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতি জনজাতি ন্যায় মহা অভিযান। সামাজিক ন্যায়ক লৈ সাধাৰণ আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছিল, জনজাতীয় ন্যায় অভিযান লৈ সাহসেৰে ওলাই আহিছে মোদী। স্বাধীনতাৰ পিছত বহু দশক ধৰি জনজাতীয় সমাজখনক অবিৰতভাৱে আওকাণ কৰা হৈছিল। মই অটল জীৰ চৰকাৰত আছিলো, যিয়ে জনজাতীয় সমাজৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিছিল আৰু সুকীয়া বাজেট প্ৰস্তুত কৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰৰ দিনত জনজাতীয় কল্যাণৰ বাজেট আগৰ তুলনাত এতিয়া ৬ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। পি এম জন মন, আঁচনিখনৰ নাম ৰখা হৈছে–পি এম জন মন। পিএম জন মন অৰ্থাৎ পিএম ট্ৰাইব জাষ্টিচ মহা অভিযান, ইয়াৰ অধীনত আমাৰ চৰকাৰে এতিয়া সেই জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ কাষ চাপিব যিসকলৰ কেতিয়াও যোগাযোগ হোৱা নাই। এইবোৰ সেই জনজাতি গোট, আমি ইতিমধ্যে কৈছো যে তেওঁলোক আদিম জনগোষ্ঠী, যাৰ অধিকাংশই এতিয়াও বনাঞ্চলত বসবাস কৰিবলৈ বাধ্য। দেখাৰ কথা পাহৰি যাওক, ৰে’লৰ শব্দও শুনা নাই। আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ ২২ হাজাৰৰো অধিক গাঁৱত বসবাস কৰা এনে ৭৫টা জনজাতীয় সম্প্ৰদায়, আদিম জনজাতি চিনাক্ত কৰিছে। পিছপৰা মানুহৰ মাজত যেনেকৈ চৰম পিছপৰা আছে, ঠিক সেইদৰে এই জনজাতিসকলো আদিবাসীসকলৰ ভিতৰত আটাইতকৈ পিছপৰা। দেশত তেওঁলোকৰ সংখ্যা লাখ লাখ। এই অতি পিছপৰা জনজাতিসকলে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছতো মৌলিক সা-সুবিধাও লাভ কৰা নাই। এই জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ মানুহে কেতিয়াও স্থায়ী ঘৰ নাপালে। বহু প্ৰজন্মৰ পৰা তেওঁলোকৰ সন্তানে স্কুলও দেখা নাই। এই সমাজৰ মানুহৰ দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল। সেয়ে এতিয়া ভাৰত চৰকাৰে বিশেষ অভিযান চলাই এই জনজাতিসকলৰ ওচৰলৈ হাত আগবঢ়াবলৈ ওলাইছে। আগৰ চৰকাৰবোৰে সংখ্যা যোগ কৰাৰ কাম কৰিছিল, নিজৰ ওচৰৰ পৰা, শীৰ্ষত উপনীত হোৱাসকলৰ পৰা কামটো কৰিছিল, কিন্তু মই কেৱল সংখ্যা যোগ কৰি বহিব নিবিচাৰো, জীৱন যোগ কৰিব লাগিব, কৰিছো জীৱনক সংযোগ কৰিবলৈ প্ৰতিটো জীৱন জীৱনেৰে ভৰিব লাগিব, প্ৰতিটো জীৱন নতুন আবেগেৰে ভৰিব লাগিব। এই উদ্দেশ্যেৰে আজি মই এই মহান অভিযান আৰম্ভ কৰিছো পিএম জন গন মন অৰ্থাৎ পিএম জন মন, আমি সকলোৱে জন গণ মন গীত গুণগুনাও। ভাৰত চৰকাৰে এই মেগা অভিযানত ২৪ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলৈ ওলাইছে।
বন্ধুসকল,
বিশেষকৈ এই মহান অভিযানৰ বাবে সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জীলৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিব বিচাৰিছো। আমি এইমাত্ৰ তেওঁৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তা শুনিছো। ঝাৰখণ্ডত যেতিয়া তেওঁ গৱৰ্ণৰ আছিল আৰু তাৰ পূৰ্বে ওড়িশাতো তেওঁ মন্ত্ৰী আৰু সমাজকৰ্মী হিচাপে কাম কৰিছিল। তেওঁ জনজাতীয় গোটবোৰক আগুৱাই নিবলৈ দিনে নিশাই চেষ্টা কৰি আহিছে। ৰাষ্ট্ৰপতি হোৱাৰ পাছতো ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনলৈ এই গোটবোৰক সন্মান সহকাৰে নিমন্ত্ৰণ কৰি আহিছে, তেওঁলোকৰ সমস্যাবোৰ বুজি পাইছে আৰু সমাধানৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আহিছে। মোৰ বিশ্বাস যে তেওঁ আমাক যি দিহা-পৰামৰ্শ দিছে, যি প্ৰেৰণা দিছে, আমি নিশ্চিতভাৱে এই পি এম জন মন বা প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতীয় ন্যায় মহা অভিযানত সফল হ’ম।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ সভাপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জীও মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ এক প্ৰেৰণাদায়ক প্ৰতীক। বিগত বছৰবোৰত ভাৰতে যিদৰে সমগ্ৰ বিশ্বক নাৰী শক্তিৰ বিকাশৰ পথ দেখুৱাইছে সেয়া অভূতপূৰ্ব। এই বছৰবোৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাৰ বাবে সুবিধা, নিৰাপত্তা, সন্মান, স্বাস্থ্য আৰু স্বনিয়োজনৰ কাম হৈ আহিছে। আমাৰ ঝাৰখণ্ডৰ কন্যাসকলে ক্ৰীড়াত যিদৰে নাম উজ্বলাই আহিছে, ই মানুহৰ হৃদয় আনন্দৰে ভৰাই তোলে। আমাৰ চৰকাৰে মহিলাসকলৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়কে মনত ৰাখি আঁচনি তৈয়াৰ কৰিছিল। বেটি বচাও বেটি পঢ়াও অভিযানত ছোৱালীৰ জনসংখ্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ লগতে বিদ্যালয়ত ছোৱালীৰ নামভৰ্তিও বৃদ্ধি পাইছে। চৰকাৰী বিদ্যালয়ত ছাত্ৰীৰ বাবে সুকীয়াকৈ শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ ফলত বিদ্যালয় এৰি যোৱাৰ বাধ্যবাধকতা হ্ৰাস পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ভগ্নীসকল কোটি টকীয়া ঘৰৰ মালিক হৈছে, ভগ্নীৰ নামত ঘৰ পঞ্জীয়ন হৈছে, প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ নামত কোনো সম্পত্তি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে কন্যা সন্তানৰ নামভৰ্তিৰ বাবে সৈনিক স্কুল, ডিফেন্স একাডেমী মুকলি কৰা হৈছে। মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত বন্ধকীমুক্ত ঋণ দিয়াসকলৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশই মোৰ দেশৰ মহিলা, আমাৰ কন্যা। মহিলা আত্মসহায়ক গোটকো আজি চৰকাৰৰ পৰা অভিলেখ পৰিমাণৰ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। আৰু লাখপতি দিদী প্ৰচাৰ, মোৰ কথা শুনি কিছুমান মানুহৰ মূৰ ঘূৰাইছিল। মোৰ সপোন দুই কোটি মহিলাক লাখপতি দিদী বনোৱা। চাওক, আত্মসহায়ক গোট চলোৱা দুই কোটি মহিলা কোটিপতি হ’বলৈ গৈ আছে। মাত্ৰ কেইমাহমানৰ আগতে আমাৰ চৰকাৰেও বিধানসভা আৰু লোকসভাত মহিলাক সংৰক্ষণ প্ৰদান কৰি নাৰীশক্তি বন্দন আইন গৃহীত কৰিছে। আজি ভাই ডোজৰ পবিত্ৰ উৎসৱ। এই ভাই ডোজে দেশৰ সকলো ভগ্নীক নিশ্চয়তা দিয়ে যে আপোনাৰ ভাতৃয়ে আপোনাৰ ভগ্নীসকলৰ বিকাশৰ প্ৰতিটো বাধা আঁতৰ কৰিব, আপোনালোকৰ জ্যেষ্ঠ ভাতৃয়ে আপোনালোকৰ কষ্ট লাঘৱ কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব। এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াত নাৰী শক্তিৰ অমৃতৰ স্তম্ভই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ সামৰ্থ্যক সদ্ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। মাত্ৰ দুমাহৰ আগতে আমি পি এম বিশ্বকৰ্মা যোজনাও আৰম্ভ কৰিছো। পৰম্পৰাগত দক্ষতাৰে পৰিচিতসকলক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। মৃৎশিল্পী, কমাৰ, কাঠমিস্ত্ৰী, সোণাৰি, মালা বনোৱা, ৰাজমিস্ত্ৰী, কাঠমিস্ত্ৰী, ধোবা, দৰ্জী, মুচি আমাৰ এই বন্ধু, যিসকল আমাৰ বিশ্বকৰ্মা বন্ধু, এই আঁচনিৰ অধীনত তেওঁলোকে আধুনিক প্ৰশিক্ষণ পাব আৰু প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত পাৰিতোষিকো লাভ কৰিব। তেওঁলোকে লাভ কৰিব ভাল নতুন সঁজুলি, নতুন প্ৰযুক্তি আৰু ইয়াৰ বাবে ১৩ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি দেশৰ কৃষক সকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ পঞ্চদশ কিস্তি মুকলি কৰা হয়। এতিয়া দেশৰ কোটি কোটি কৃষকৰ একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰা মুঠ ধনৰাশি ২ লাখ ৭৫ হাজাৰ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। ইয়াত বহি থকা কৃষক সকলে নিশ্চয় মোবাইলত এটা মেছেজ পাইছে যে আপোনাৰ একাউণ্টত ২০০০ টকা জমা হৈছে। কোনো কোম্পানী নাই, কোনো মধ্যভোগী নাই, প্ৰত্যক্ষভাৱে মোদীৰ আপোনাৰ লগত প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্কত আছে। এই একেই কৃষক যিসকলৰ আগতে কোনো প্ৰশ্ন নাছিল। এতিয়া চৰকাৰে এই কৃষক সকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিছে। আমাৰ চৰকাৰেই কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাৰে গো পালক আৰু মাছমৰীয়াক সংযোগ কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে পশুধনৰ বিনামূলীয়া টিকাকৰণৰ বাবে ১৫ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰিলে। ক’ৰোনাৰ পিছত আপোনালোকক বিনামূলীয়াকৈ ভেকচিন দিয়া হ'ল, হাজাৰ কোটি খৰচ হ'ল। আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ প্ৰতিজন সদস্যক বচাবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছিল, কেৱল ইমানেই নহয়, এতিয়া ১৫ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰি জীৱ-জন্তুকো বিনামূলীয়াকৈ টিকা দিয়া হৈছে, আপোনালোকেও ইয়াৰ সুবিধা লোৱা উচিত। মৎস্য পালনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে মই এইমাত্ৰ দেখিলো তাত ডেৰ লাখ টকাৰ মাছ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে আৰু তাৰ পৰাই তেওঁলোকে মুকুতা বনাইছে। মৎস্য সম্পদা যোজনাৰ অধীনত আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। আজি দেশত ১০ হাজাৰ নতুন কৃষক উৎপাদক সংগঠন-এফপিঅ’ গঠন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত কৃষকৰ খৰচ কমিছে আৰু বজাৰত প্ৰৱেশ সহজ হৈ পৰিছে। আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত এইবাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বছৰ উদযাপন কৰা হৈছে। মোটা শস্যক শ্ৰী অন্নৰ স্বীকৃতি দি বহিঃবজাৰলৈ নিয়াৰ বাবে সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুতি চলোৱা হৈছে। আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলো ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হ'ব।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰৰ এই সৰ্বাংগীন প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই ঝাৰখণ্ডৰ দৰে ৰাজ্যতো নক্সালজনিত হিংসা হ্ৰাস পাইছে। দুই-এবছতে ২৫সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস পালন কৰিবলৈ ওলাইছে ঝাৰখণ্ডে। এই সময় ঝাৰখণ্ডৰ বাবে অতি প্ৰেৰণাদায়ক। এই মাইলৰ খুঁটিতে ঝাৰখণ্ডৰ ২৫খন আঁচনিৰ ১০০শতাংশ সুবিধা প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে কাম আৰম্ভ কৰিব পাৰি। মই ঝাৰখণ্ড চৰকাৰকো আহ্বান জনাম, ঝাৰখণ্ডৰ সকলো নেতাক ২৫ বছৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি এক বিশাল অভিযান আৰম্ভ কৰিবলৈ আহ্বান জনাম, ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নত এক নতুন গতি লাভ হ’ব আৰু লগতে জনসাধাৰণৰ জীৱনো গঢ়ি তুলিব ইয়াত সহজ। আমাৰ চৰকাৰে শিক্ষাৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক সুযোগ প্ৰদানৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আজি দেশত আধুনিক ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ৰচনা কৰা হৈছে। এতিয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে নিজৰ মাতৃভাষাত মেডিকেল আৰু ইঞ্জিনিয়াৰিং পঢ়াৰ বিকল্প লাভ কৰিছে। যোৱা ৯ বছৰত সমগ্ৰ দেশত ৩০০ খনতকৈও অধিক বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ হোৱাৰ লগতে চাৰে পাঁচ হাজাৰৰো অধিক নতুন মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানে যুৱ প্ৰজন্মক নতুন সুযোগ দিছে। প্ৰতিখন গাঁৱৰ উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰত হাজাৰ হাজাৰ যুৱকে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। এক লাখতকৈ অধিক ষ্টাৰ্ট-আপৰ সৈতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ ভাৰতত আছে। আজি ৰাঁচীৰ আই আই এম কেম্পাছ আৰু ধনবাদৰ আই আই টি-আই এছ এমতো নতুন হোষ্টেল উদ্বোধন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
অমৃতকালৰ চাৰিটা অমৃতৰ স্তম্ভ, আমাৰ নাৰী শক্তি, আমাৰ যুৱ শক্তি, আমাৰ কৃষি শক্তি আৰু আমাৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি, নিশ্চিতভাৱে ভাৰতক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব আৰু ভাৰতক এখন উন্নত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তুলিব। এই প্ৰকল্পসমূহ আৰু এই দেশ গঠন অভিযানসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ আহ্বান জনাইছো আৰু লগতে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ লগত সকলোৱে কওক, মই ক’ম ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা– আপোনোলোকে ক’ব অমৰ হওক, অমৰ হওক। ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা–অমৰ হওক, অমৰ হওক। ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা – অমৰ হওক, অমৰ হওক। দুয়োখন হাত উঠাই পূৰ্ণ শক্তিৰে কওক, ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা – অমৰ হওক, অমৰ হওক। ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা – অমৰ হওক, অমৰ হওক। ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা – অমৰ হওক, অমৰ হওক। ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা –অমৰ হওক, অমৰ হওক। সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing programme marking the celebrations of Janjatiya Gaurav Diwas, 2023 in Khunti, Jharkhand
15 NOV 2023 5:27PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda ki – Jai!
Dharti Aaba Bhagwan Birsa Munda ki – Jai!
The Governor of Jharkhand C.P. Radhakrishnan ji, Chief Minister Hemant Soren ji, my fellow ministers in the central government, Arjun Munda ji and Annapurna Devi ji, our esteemed guide Shri Kariya Munda ji, my dear friend Babulal Marandi ji, other distinguished guests, and my beloved family members from Jharkhand.
Johar greetings to everyone! Today is a day filled with good fortune. I just returned a short while ago from Ulihatu, the birthplace of Bhagwan Birsa Munda. I had the pleasure of meeting his relatives, and it is an absolute honour for me to have the opportunity to place the sacred soil on my forehead. I also had the chance to visit the Bhagwan Birsa Munda Memorial Park cum Freedom Fighter Museum. Two years ago on this very day, I was fortunate enough to dedicate this museum to the nation. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all fellow citizens on ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (Tribal Pride Day).
Today, esteemed individuals are also celebrating the Foundation Day of Jharkhand at numerous locations across the country. The formation of this state was made possible by the efforts of Atal ji. The nation, especially Jharkhand, has received gifts in the form of various schemes totalling 50,000 crore rupees. Several railway projects have been launched under the expansion of railway infrastructure and connectivity in Jharkhand today. You will be pleased to know that Jharkhand has now become one of the states with 100 percent electrified rail routes in the country. I extend my heartfelt congratulations to all the residents of Jharkhand for these projects.
My family members,
The saga of Bhagwan Birsa Munda, a symbol of tribal pride and struggle, inspires every citizen. Every corner of Jharkhand is connected to such great personalities, their courage, and relentless efforts. Figures like Tilka Manjhi, Sidhu Kanhu, Chand Bhairav, Phulo Jhano, Nilambar, Pitambar, Jatra Tana Bhagat, and Albert Ekka have enhanced the glory of this land. When we look at the freedom struggle, there was no corner of the country where tribal warriors did not join the movement. Who can forget the contribution of Govind Guru in Mangarh Dham? Tantia Bhil from Madhya Pradesh, Bhima Nayak, martyr Veer Narayan Singh from Chhattisgarh, Veer Gundadhur, Rani Gaidinliu from Manipur... Ramji Gond from Telangana, Alluri Sitarama Raju inspiring tribals in Andhra Pradesh, Rani Durgavati of Gondwana—these are the luminaries to whom our nation is indebted even today. Unfortunately, post-independence, justice has not been done to these heroes. I am pleased that during the Amrit Mahotsav marking 75 years of independence, we remembered and brought the memories of such brave men and women to the next generation.
Friends,
Coming to Jharkhand allows me to refresh old memories. The launch of the Ayushman Yojana, the greatest strength for the poor, began right here in Jharkhand. A few years ago, I inaugurated a solar-powered district court in Khunti. Not one but two historic campaigns are set to begin from this sacred land of Jharkhand today. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ (Developed Bharat Resolve Yatra) will serve as a strong means to achieve the saturation goals of the government. The ‘PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan’ (PM Tribal Justice Mega Campaign) will protect and empower the tribal communities standing on the verge of extinction, known to us so far as primitive tribes. It will defend them and empower them. Both of these campaigns will infuse new energy into Bharat’s developmental journey in the ‘Amrit Kaal’.
My family members,
Being at the helm of the government, as the Head of the Government, it has been more than two decades since I took on this role. I have had the opportunity to know and understand the aspirations of the citizens very closely. Based on those experiences, I am presenting an ‘Amrit Mantra’ before you today, and I am presenting it from the land of Bhagwan Birsa Munda. If we want to build the magnificent and divine structure of a developed Bharat in the next 25 years of the ‘Amrit Kal’, then we need to strengthen and continuously fortify its four ‘Amrit Stambhs’ (pillars). Our government has achieved a lot in the last 10 years, but now we need to invest even more energy into these four ‘Amrit’ pillars with a constant focus. Let me share with you these four ‘Amrit’ pillars of a developed Bharat.
What are these four ‘Amrit’ pillars?
First ‘Amrit’ Pillar: Our women of Bharat -- Our mothers, sisters, our ‘Nari Shakti’ (the power of our women).
Second ‘Amrit’ Pillar: Farmers of Bharat -- Our farmer brothers and sisters, and those associated with agriculture, be it livestock farming or fish farming— all our ‘Anna Daata’ (providers of food).
Third ‘Amrit’ Pillar: Youth of Bharat -- the young generation of Bharat, the youth power that will take the country to new heights in the coming 25 years.
Fourth ‘Amrit’ Pillar: The Middle Class of Bharat -- Neo-Middle Class, and my poor brothers and sisters of Bharat.
Strengthening these four pillars will elevate the structure of a ‘Viksit Bharat’ to new heights. I am pleased that the efforts made to empower these four pillars in the past 10 years have never been done before.
Friends,
In recent times, discussions about Bharat’s success are prevalent everywhere, acknowledging that in the past five years of our government, more than 130 million people have risen above poverty. What significant changes have occurred in the past few years that have led to such a remarkable transformation on the ground? In 2014, when you entrusted us with the responsibility of leading the government in Delhi, our ‘Seva Kaal’ (era of service) began from that day. We are here to serve people. Speaking of this period of service, a large portion of Bharat’s population was deprived of basic amenities before we formed the government. Millions of impoverished individuals had given up hope that their lives would ever change. The attitude of previous governments was such that they considered themselves as the ultimate authority. We, however, started working not with a sense of authority but as servants, focusing on providing priority to those who were marginalized. We reached out to those who were considered the furthest, bringing the government directly to their doorstep. The ones neglected for decades found support and companionship in our government. The bureaucracy remained the same, the people were the same, the files were the same, and the laws and rules were also the same. However, a change in mindset led to a change in outcomes. Before 2014, sanitation coverage in the country's villages was less than 40 per cent. Today, we are approaching the goal of 100 percent. Before the formation of our government, only 50-55 per cent of households had LPG connections. Now, women have been liberated from the burden of smoke in almost 100 per cent of households. Initially, only 55 per cent of the country's children had access to life-saving vaccines, leaving half of the children unprotected. Today, vaccination coverage is nearly 100 percent. In the seven decades since independence, only 17 percent of rural families had access to piped water, not even 20 per cent. Thanks to the Jal Jeevan Mission, this has now almost reached 70 per cent.
And friends,
We all know who were the people who received the benefits at that time? Who were the people who got the benefits initially? It was the affluent, the ones with access to the government, recognition, and facilities. They got the facilities easily. Such was the approach of the government that it easily provided resources and arrangements to those who were well-off. However, those who lagged behind in society, who were deprived of basic amenities, received little to no attention. They were living their lives amidst inconveniences. Modi made it a priority to focus on such marginalized individuals. Because these are the people among whom I have lived. I have eaten the bread and tasted the salt of such marginalised families in society. Today, I have come to repay that debt from the land of Bhagwan Birsa Munda.
My family members,
Typically, governments follow the approach of achieving easily attainable goals first. However, we worked on a different strategy. I would encourage scholars to study this; you might recall that even after so many decades of independence, there were still 18,000 villages where electricity hadn't reached. These people were forced to live in the 18th century, in the darkness. They were left to live in the dark because it was challenging to bring electricity there, facing various difficulties. I believe it was difficult; that's why it had to be done. Everyone draws lines on butter; after all, you have to mark lines on stones too. I had promised from the Red Fort that I would take up the challenging commitment of bringing electricity to 18,000 villages within a thousand days, and today, I am humbled to say that your ‘Sevak’ fulfilled that task on time.
Friends,
There were more than 110 districts in our country that lagged behind on every parameter of development. These districts were very backward. These districts were neglected by the previous governments, labelled as backward, and considered incapable of progress. And the governments slept over it. These regions suffered in terms of education, health, and facilities for decades. Interestingly, these backward districts had the highest population of my tribal families. When officers were to be given punishment postings, they were sent to these districts. A person who is tired, defeated, and unsuccessful was sent there, with the idea that there is no work for them here. Now, what would they do once they are there? Leaving these more than 110 districts in their existing state, Bharat could never become developed. Therefore, following the principle of prioritizing the marginalized, our government declared these districts as Aspirational Districts. We emphasized the appointment of the most competent officers in these districts with the consent of the respective state governments. We started working from ground zero on various issues such as education, health, roads, and many more in these districts. Today we are achieving success and reaching new heights in these districts. Jharkhand also has several districts, including Khunti, in this list. Now, the success of the Aspirational District Program is being expanded through the Aspirational Block Program.
My family members,
For decades, our country has talked about and discussed social justice and secularism. True secularism is achieved when all citizens of the country are free from any discrimination. Social justice is only realized when everyone receives the benefits of government schemes with equality and equal consideration. Unfortunately, even today, there are numerous poor individuals who lack sufficient information about government schemes in many states. There are also many poor people who are unable to participate in the race to avail the benefits of these schemes. How long will we continue to ignore their plight? Out of this pain, suffering, and empathy, a vision has emerged. With this vision, the journey of a ‘Viksit Bharat’ is commencing from today. This journey will commence on November 15, marking the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, and will continue until January 26 next year. During this journey, the government will reach every village in mission mode, making every poor and marginalized individual a beneficiary of government schemes entitled to their rights. The plans will be delivered to them, and arrangements will be made for their implementation.
You would recall, though some of my friends in media are not aware of it. In 2018, I conducted a similar experiment. The Central Government had initiated a Gram Swaraj Abhiyan, and I sent one thousand officers from the Indian government to villages. These officers were sent from air-conditioned rooms to the villages. In this campaign, we visited every village with seven key schemes. I believe that like the Gram Swaraj Abhiyan, we must embark on the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, reaching every village and every rightful claimant, and taking the pledge to make this plan successful. When we embark on this journey from the land of Bhagwan Birsa Munda, success is bound to follow.
I envision a day when every poor person will have a ration card that provides free rations. A day when every impoverished individual will have access to Ujjwala gas connection, electricity through the Saubhagya scheme, and water through pipe connections. I foresee a day when every underprivileged person will possess an Ayushman card, offering free healthcare up to 5 lakh rupees. I envision a day when each destitute person will have a permanent home of their own. I dream of the day when every farmer will be linked to the Central Government's pension scheme, and every labourer will benefit from pension plans. I foresee a day when every eligible youth can avail the benefits of the Mudra Yojana and step towards becoming an entrepreneur. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is a commitment from Modi to the country's poor, mothers and sisters, youth, and farmers. When Modi makes a guarantee, you know what is that guarantee? The guarantee of Modi is the guarantee of fulfilment.
My family members,
PM JANMAN -- the PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan -- is a pivotal component of the commitment to ‘Viksit Bharat’. While social justice has been discussed broadly, Modi has taken the initiative to address tribal justice. For decades after independence, the tribal community was consistently overlooked. During Atal ji's government, a separate ministry and budget were allocated for tribal welfare. Under our government, the budget for tribal welfare has increased up to six times compared to earlier periods. The initiative is named PM JANMAN, focusing on tribal justice. It is a campaign that aims to reach our tribal brothers and sisters who have never been reached before. These are the primitive tribes, many of whom are still compelled to live in the forests. They haven't even heard the sound of a train, forget about seeing the train. Over 75 such primitive tribal communities reside in more than 22,000 villages across the country. Our government has identified and recognized these 75 primitive tribal communities, who are among the most marginalized within the tribal population. They are the last among the adivasis, just as some are extremely backward among the backward. The number of these tribes is in lakhs across the country. The most marginalized tribal communities have not received basic amenities, even 75 years after independence. The people of this tribal society have never been provided with permanent housing. Many generations of children in this community have never seen the inside of a school. Nobody cared about the skill development for the people of this society. Therefore, the Indian government is launching a special campaign to reach these tribal communities.
Previous governments focused on connecting with those who are closer or already empowered, relying on existing data. But for me, it's not just about connecting numbers; it's about connecting lives, weaving together existences, filling each life with vitality, and instilling a fresh spirit in every life. With this goal in mind, today marks the beginning of the PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan, or PM JANMAN. As we sing the national anthem, today, I am initiating this great campaign PM JANMAN. The Indian government is set to spend 24 thousand crore rupees on this massive campaign.
Friends,
I would like to express special gratitude to the Hon’ble President Droupadi Murmu ji for this grand campaign. We have just heard her video message. When she served as the Governor here in Jharkhand and previously as a minister in Odisha, she worked tirelessly as a social worker. She consistently made efforts to uplift the tribal communities living in the remotest areas. Even after becoming the President, she continued to invite such groups with respect to the Rashtrapati Bhavan, understanding their issues, and discussing solutions. I am confident that her guidance and inspiration will lead us to success in the PM JANMAN - PM Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan.
My family members,
Our President Droupadi Murmu ji is also a symbol of Women-Led Development. In the past years, the way Bharat has shown the world the path of women empowerment is unprecedented. These years were dedicated to ensure facilities, security, respect, health, and employment opportunities for our mothers, sisters, and daughters. The daughters of Jharkhand who are earning names in sports make us proud. Our government has created schemes for women, keeping every stage of their lives in mind. With the Beti Bachao Beti Padhao initiative, the number of girls has increased, and there has been an increase in the enrolment of female students in schools. The construction of separate toilets for female students in government schools has reduced the compulsion to leave school.
Under the PM Awas Yojana, millions of households have been registered in the names of women, and for the first time, they have property in their names. Admission to Sainik School and Defence Academy has been opened for girls for the first time. About 70 per cent of the women in my country, including my daughters, are getting loans without collateral under the Mudra Yojana. Even women's self-help groups are receiving significant financial assistance from the government today. The heads of several people start spinning when they are told about the Lakhpatti Didi campaign.
My dream is to make two crore women Lakhpatti Didis, empowering two crore women who run self-help groups to become Lakhpatti Didis. Just a few months ago, our government passed the Nari Shakti Vandan Adhiniyam providing reservations for women in both the Assembly and Parliament. Today is also the auspicious occasion of Bhai Dooj. This brother guarantees all the sisters in the country that he will continue to remove every obstacle in the development of his sisters. Your brother will tirelessly strive for the liberation of your difficulties. The ‘Amrit’ pillar of women's power will play a vital role in building a Viksit Bharat.
My family members,
The Central Government is committed to harnessing the potential of every individual in the journey towards a Viksit Bharat. Just two months ago, we launched the PM Vishwakarma Yojana. The government has made efforts to uplift those who are engaged in traditional skills. Whether you are a potter, blacksmith, carpenter, goldsmith, garland maker, stonemason, weaver, or involved in cloth washing, sewing, shoemaking—these are our companions, our Vishwakarma companions. Under this scheme, our Vishwakarma companions will receive modern training, financial assistance during training, access to new and improved tools, and new technology. The government is going to spend 13,000 crore rupees on this scheme.
My family members,
Today, the 15th instalment of the PM Kisan Samman Nidhi has been released, totalling an amount exceeding 2 lakh 75 thousand crore rupees, which has been sent to the accounts of millions of farmers across the country. If there are farmers among you, you may have already received a message on your mobile phone saying that 2,000 rupees have been deposited into your account. There are no middlemen or intermediaries; it's a direct connection with Modi. These are the farmers who were often overlooked in the past, but now the government is attentive to their needs. It is our government which has extended the benefits of the Kisan Credit Card to livestock and fishery farmers. Our government has spent 15,000 crore rupees on free vaccination of livestock. Thousands of crores of rupees were spent on free vaccination during the Corona pandemic. Every attempt was made to save each and every life of your family. Not only this, an additional 15,000 crore rupees have been allocated for free vaccination of animals. You should take advantage of this scheme. The government is also encouraging fish farming. There is an exhibition here which I visited. Currently, exhibitions are being organized where fish worth one and a half to two lakh rupees are being showcased, and people are engaged in making pearls from them. We are also offering economic assistance to them through the Matsya Sampada Yojana. The government's efforts have led to the formation of 10,000 new Farmer Producer Organizations (FPOs). It is playing a significant role in reducing the cost for farmers and facilitating easier access to markets. It is due to the government's efforts that the International Millet Year is being celebrated this year. Efforts are being made to recognize coarse grains and ensure their international markets by branding them as 'Shree Anna.' This will also benefit our tribal brothers and sisters.
Friends,
The efforts of the government have led to a significant reduction in Naxal violence in states like Jharkhand. As Jharkhand approaches its 25th anniversary in a year or two, it's indeed an inspiring time for the state. This milestone can be a catalyst for the initiation of 25 new schemes in Jharkhand. I would encourage the Jharkhand government and all leaders in the state to set ambitious goals for these 25 schemes. This can propel the state to new heights, making life easier for its people. Our government is committed to education and providing opportunities to the youth. With the implementation of the National Education Policy, students now have the option to pursue medical and engineering studies in their mother tongue. Over the past nine years, more than 300 universities and over 5,500 new colleges have been established across the country. The Digital India campaign has opened up new opportunities for the youth, and thousands have found employment in Common Service Centers in villages. With more than one lakh start-ups, Bharat has become the world's third-largest start-up ecosystem. Today, a new campus at IIM Ranchi and a new hostel at IIT-ISM Dhanbad have also been inaugurated.
Friends,
The four ‘Amrit’ pillars of the ‘Amrit Kaal’, our women power, our youth power, our agricultural strength, and the empowerment of our poor and middle-class, will undoubtedly elevate Bharat to new heights and build a developed nation. I once again extend an invitation to all of you for these projects, for the nation-building campaigns. Congratulations to all of you! I would say, "Bhagwan Birsa Munda” – you say, “Amar Rahe, Amar Rahe”.
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Raise your both hands and say it with full force:
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda – Amar Rahe, Amar Rahe!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.