Prime Minister's Office
PM addresses programme marking celebrations of 125th Founder’s Day of The Scindia School in Gwalior, Madhya Pradesh
Lays foundation stone for Multipurpose Sports Complex in the school
Releases commemorative stamp in honour of 125th anniversary of The Scindia School
Presents school’s annual awards to distinguished alumni and top achievers
“Maharaja Madho Rao Scindia-I Ji was a visionary who had a dream of creating a brighter future for generations to come”
“Over the past decade, the nation's unprecedented long-term planning has resulted in groundbreaking decisions”
“Our endeavour is to create a positive environment in the country for today's youth to prosper”
“Every student of the Scindia School should strive to make India a Viksit Bharat, be it in the professional world or any other place”
“Whatever India is doing today, it is doing it on a mega scale”
“Your dream is my resolution”
21 OCT 2023 7:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the programme marking the 125th Founder’s Day celebration of ‘The Scindia School’ in Gwalior, Madhya Pradesh today. During the programme, the Prime Minister laid the foundation stone for the ‘Multipurpose sports complex’ in the school and presented the school’s annual awards to distinguished alumni and top achievers. The Scindia School was established in 1897 and is atop the historic Gwalior Fort. The Prime Minister also released a commemorative postal stamp on the occasion.
The Prime Minister paid floral tribute to the statue of Shivaji Maharaj. He also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion of the 125th anniversary of The Scindia School. He also congratulated the citizens on the occasion of the Foundation Day of Azad Hind Sarkar. The Prime Minister expressed gratitude for getting the opportunity to become part of the celebrations of the prestigious history of The Scindia School and the city of Gwalior. He mentioned Rishi Gwalipa, music maestro Tansen, Mahad Ji Scindia, Rajmata Vijaya Raje, Atal Bihari Vajpayee and Ustad Amjad Ali Khan and said that the land of Gwalior has always produced those who become an inspiration for others. “It is the land of Nari Shakti and valour”, the Prime Minister said as he emphasized that it was on this land that Maharani Gangabai sold her jewellery to fund the Swaraj Hind Fauj. “Coming to Gwalior is always a delightful experience”, the Prime Minister said. The Prime Minister also mentioned the contribution of the Scindia family to the preservation of the culture of India and Varanasi. He remembered several ghats constructed by the family in Kashi and contributions to BHU. He said that today’s development projects in Kashi must be a matter of satisfaction for the luminaries of the family. The Prime Minister also mentioned that Shri Jytiraditya Scindia is son in law of Gujarat and also mentioned the contribution of the Gaikawad family at his native place in Gujarat.
The Prime Minister said that a dutiful person works for the welfare of the coming generations instead of for the momentary benefits. Emphasizing the long-term benefits of establishing educational institutions, the Prime Minister paid tributes to Maharaja Madho Rao I. Shri Modi also mentioned a lesser-known fact that the Maharaja also established a public transport system that is still functioning as DTC in Delhi. Prime Minister Modi also mentioned his initiative for water conservation and irrigation and informed that Harsi Dam is Asia’s largest mud dam even after 150 years. The Prime Minister said his vision teaches us to work for the long term and avoid shortcuts in every sphere of life.
The Prime Minister highlighted the two options of working for immediate results or adopting a long-term approach when he assumed the role of Prime Minister of India in 2014. He underlined that the government decided to work with different time bands ranging from 2, 5, 8, 10, 15 and 20 years, and now that the government is close to completing 10 years, multiple pending decisions have been taken with the long-term approach. Shri Modi listed the achievements and mentioned the six-decade-old demand to abrogate Article 370 in Jammu & Kashmir, the four-decade-old demand to provide One Rank One Pension to ex-servicemen from the army, the four-decade-old demand for GST and Triple Talaq Law. He also mentioned the Nari Shakti Vandan Adhiniyam which was recently passed in the Parliament. Shri Modi underlined that these pending decisions would have been carried forward to the next generation if not for the present government which strives to create a positive atmosphere for the young generations with no shortage of opportunities. “Dream big and Achieve big”, the Prime Minister said to the students as he noted that The Scindia School also completes 150 years when India completes 100 years of independence. In the next 25 years, the Prime Minister said with confidence that the young generation will make India a developed nation. “I trust the youth and their capabilities”, the Prime Minister said and expressed the belief that the youth will accomplish the resolve taken by the nation. He reiterated that the next 25 years are as significant for the students as it is for India. “Every student of the Scindia School should strive to make India a Viksit Bharat, be it in the professional world or any other place”, he emphasized.
The Prime Minister said his interaction with Scindia School alumni has strengthened his belief in their capacity to fulfill the destiny of Viksit Bharat. He mentioned Union Minister Jitendra Singh, Radio legend Ameen Sayani, Meet brothers who presented Garba written by the Prime Minister, Salman Khan, and Singer Nitin Mukesh.
The Prime Minister dwelled on the growing global profile of India. He mentioned the landing on the moon's South Pole and the successful organization of G20. He talked about India as the fastest-growing economy. India is number one in the adoption rate of fintech, real-time digital transactions and smartphone data consumption. He informed that India is number two in terms of the number of internet users and in mobile manufacturing. India has the third largest startup ecosystem and is the third largest energy consumer in the world. He mentioned India’s preparation for a space station and the successful Gaganyaan-related test done today itself. He also listed Tejas and INS Vikrant and said “Nothing is impossible for India”.
Telling the students that the world is their oyster, the Prime Minister told them about the new avenues that have been opened for them including space and defence sectors. The Prime Minister asked the students to think outside of the box and reminded them how initiatives taken by the former railway minister Shri Madhavrao such as starting Shatabdi trains were not repeated till three decades and now the country is seeing Vande Bharat and Namo Bharat trains.
The Prime Minister highlighted the name of the Houses in The Scindia School based on the resolutions of Swaraj and said that it is a huge source of inspiration. He mentioned Shivaji House, Mahad Ji House, Rano Ji House, Datta Ji House, Kanarkhed House, Nima Ji House and Madhav House and said that it is like the strength of the Sapt Rishis. Shri Modi also handed out 9 tasks to the students and listed them as follows: to run an awareness campaign for water security, create awareness about digital payments, strive to make Gwalior the cleanest city in India, promote Made in India products and adopt the approach of Vocal for Local, explore India and travel within the country before heading out to foreign nations, create awareness about natural farming among regional farmers, inculcate millets in daily diet, make sports, Yoga or any form of fitness an integral part of lifestyle, and lastly hand holding of at least one poor family. He stated that 13 crore people have come out of poverty in the last five years by following this path and
“Whatever India is doing today, it is doing it on a mega scale”, the Prime Minister remarked as he urged the students to think big about their dreams and resolutions. “Your dream is my resolution”, he said and suggested the students share their thoughts and ideas with him via the Namo app or connect with him on WhatsApp.
Concluding the address, the Prime Minister said, “Scindia School is not just an institution but a legacy.” He said that the school has continuously carried forward the resolutions of Maharaj Madho Rao ji, both before and after independence. Shri Modi once again congratulated the students who were awarded a short while ago and conveyed his best wishes to Scindia School for a better future.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan and Union Ministers, Shri Jyotiraditya Scindia, Narendra Singh Tomar and Jitendra Singh were present on the occasion among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗ୍ୱାଲିୟର ଠାରେ ଥିବା ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲର ୧୨୫ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବହୁମୁଖୀ କ୍ରୀଡ଼ା କପ୍ଳେକ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
• ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲର ୧୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ
• ବିଶିଷ୍ଟ ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟାଳୟର ବାର୍ଷିକ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ
• “ ମହାରାଜା ମାଧୋ ରାଓ ସିନ୍ଧିଆ ପ୍ରଥମ ଜଣେ ଦୂରଦ୍ରଷ୍ଟା ଥିଲେ, ଯିଏ କି ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ”
• “ ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ , ଦେଶର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଯୋଜନା ଫଳରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି”
• “ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଦେଶରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମର ପ୍ରୟାସ”
• “ ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଥାତ୍ରୀ ବୃତ୍ତିଗତ ଦୁନିଆରେ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ହେଉ, ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ୍‌”
• “ ଆଜି ଭାରତ ଯାହା କରୁଛି, ତାହା ବୃହତ୍ ସ୍ତରରେ କରୁଛି ”
• "ତୁମ ମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ହିଁ ମୋର ସଂକଳ୍ପ"
21 OCT 2023 7:14PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗ୍ୱାଲିୟର ଠାରେ 'ଦି ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲ୍‌' ର ୧୨୫ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ 'ବହୁମୁଖୀ କ୍ରୀଡ଼ା କପ୍ଳେକ୍ସ' ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ବିଶିଷ୍ଟ ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟାଳୟର ବାର୍ଷିକ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲ ୧୮୯୭ ମସିହାରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଐତିହାସିକ ଗ୍ୱାଲିୟର ଦୁର୍ଗ ଉପରେ ରହିଛି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ।
ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ସେ ମଧ୍ୟ ବୁଲି ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲର ୧୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଅବସରରେ ସେ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଗ୍ୱାଲିୟର ସହରର ସମ୍ମାନଜନକ ଐତିିହାସିକ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ସେ ରିଷି ଗ୍ୱାଲିପା, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସଙ୍ଗୀତଜ୍ଞ ତାନସେନ, ମହାଦ ଜୀ ସିନ୍ଧିଆ, ରାଜମାତା ବିଜୟା ରାଜେ, ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଏବଂ ଉସ୍ତାଦ ଅମଜାଦ ଅଲ୍ଲୀ ଖାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ୱାଲିୟରର ଭୂମି ସର୍ବଦା ସେହି ମାନଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଛନ୍ତି । "ଏହା ନାରୀ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବୀରତାର ଭୂମି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ଏହି ଭୂମିରେ ହିଁ ମହାରାଣୀ ଗଙ୍ଗାବାଈ ସ୍ୱରାଜ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଅଳଙ୍କାର ବିକ୍ରି କରିଥିଲେ ।
"ଗ୍ୱାଲିୟର ଆସିବା ସବୁବେଳେ ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଅନୁଭୂତି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଭାରତ ଏବଂ ବାରଣାସୀର ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣରେ ସିନ୍ଧିଆ ପରିବାରର ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କାଶୀରେ ସିନ୍ଧିଆ ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଅନେକ ଘାଟ ସମ୍ପର୍କରେ ଏବଂ ବିଏଚ୍‌ୟୁ ପ୍ରତି ଅବଦାନକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାଶୀରେ ଆଜିର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସେହି ପରିବାରର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ ହେବା ଉଚିତ୍ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ହେଉଛିନ୍ତି ଗୁଜରାଟର ଜ୍ୱାଇଁ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ଗାଏକୱାଡ ପରିବାରର ନିଜ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ପ୍ରତି ରହିଥିବା ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟନିଷ୍ଠ ବ୍ୟକ୍ତି ସାମୟିକ ଲାଭ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲାଭ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଜା ମାଧୋ ରାଓ ପ୍ରଥମଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଜା ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦିଲ୍ଲୀରେ ଡିଟିସି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ହର୍ସି ଡ୍ୟାମ୍ ୧୫୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ମାଟି ବନ୍ଧ ଭାବେ ଜଣାଶୁଣା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଆମକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏବଂ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗଳାବାଟକୁ ଏଡାଇବାକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସମୟରେ ତୁରନ୍ତ ଫଳାଫଳ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା କିମ୍ବା ଏକ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଦୁଇଟି ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସରକାର ୨, ୫, ୮, ୧୦, ୧୫ ଓ ୨୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ସମୟ ଅବଧି ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବା ବେଳେ ଏବେ ସରକାର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଏକାଧିକ ବିଚାରାଧୀନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ପାଇଁ ୬ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଦାବି, ସେନାର ପୂର୍ବତନ ସୈନିକ ମାନଙ୍କୁ ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ଅବସରକାଳୀନ ଭତ୍ତା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ୪ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଦାବି, ଜିଏସ୍‌ଟି ଓ ତିନି ତଲାକ୍ ଆଇନ ପାଇଁ ୪ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଦାବି ଉପରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ନିକଟରେ ସଂସଦରେ ପାରିତ ହୋଇଥିବା ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ସୁଯୋଗର ଅଭାବ ନଥିବା ଯୁବପିଢ଼ି ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଯଦି ନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଏହି ବିଚାରାଧୀନ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ ଆଗେଇ ନିଆଯାଇଥାନ୍ତା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିିଥିଲେ । ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ପରେ ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲକୁ ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ କହିବା ସହିତ ‘ବଡ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ଏବଂ ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ‘ ପାଇଁ କହିଥିଲେ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବପିଢ଼ି ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିଛନ୍ତି । "ମୁଁ ଯୁବ ବର୍ଗ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବେ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେତିକି ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ । "ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ର ବୃତ୍ତିଗତ ଦୁନିଆରେ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ’ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲର ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭାଗ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ଉପରେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରିଛି । ସେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ, ରେଡିଓ କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ଅମିନ ସୟାନୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ଗରବାକୁ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଥିବା ମିତ୍ ବ୍ରଦର୍ସ, ସଲମାନ ଖାନ ଏବଂ ଗାୟକ ନୀତିନ ମୁକେଶଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରୋଫାଇଲ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ଅବତରଣ ଏବଂ ଜି - ୨୦ର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଭାରତକୁ ଏକ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଫିନଟେକ୍‌, ବାସ୍ତବ ସମୟ ଡିଜିଟାଲ ଦେଣନେଣ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରିବା ହାରରେ ଭାରତ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଶକ୍ତି ଉପଭୋକ୍ତା ଅଟେ । ସେ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଆଜି ହିଁ ସଫଳତାର ସହିତ ଗଗନାୟନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପରୀକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ତେଜସ୍ ଓ ଆଇଏନ୍‌ଏସ୍ ବିକ୍ରାନ୍ତକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ପାଇଁ କିଛି ବି ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଶାମୁକା, ମହାକାଶ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିବା ନୂତନ ମାର୍ଗ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଆବରଣ / ପରିସୀମା ବାହାରକୁ ଯାଇ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବତନ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମାଧବ ରାଓଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, କିପରି ଶତାବ୍ଦୀ ଟ୍ରେନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ପୁନରାବୃତ୍ତି ହୋଇ ନଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଦେଖୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱରାଜର ସଂକଳ୍ପ ଆଧାରରେ ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲର ଗୃହ ଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ପ୍ରେରଣାର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ । ଶିବାଜୀ ହାଉସ୍‌, ମହାଦ ଜୀ ହାଉସ୍‌, ରାନୋ ଜୀ ହାଉସ୍‌, ଦତ୍ତା ଜୀ ହାଉସ୍‌, କାନରଖେଡ ହାଉସ୍‌, ନିମା ଜୀ ହାଉସ୍ ଏବଂ ମାଧବ ହାଉସ୍ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସପ୍ତ ଋଷିମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ପରି । ଜଳ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା, ଡିଜିଟାଲ ଦେୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଗ୍ୱାଲିୟରକୁ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସହରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା, ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍‌ର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ଭାରତ ଉପରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ବିଦେଶ ଯିବା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ଭିତରେ ଭ୍ରମଣ କରିବା, ଆଞ୍ଚଳିକ କୃଷକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ବାଜରାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା, କ୍ରୀଡ଼ା, ଯୋଗ କିମ୍ବା କୌଣସି ପ୍ରକାର ଫିଟନେସ୍‌କୁ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ କରିବା ଏବଂ ଶେଷରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଆଦି ୯ଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଏହି ମାର୍ଗକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୩ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
"ଭାରତ ଆଜି ଯାହା କରୁଛି, ତାହା ବୃହତ୍ ସ୍ତରରେ କରୁଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ କହିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ବଡ଼ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । "ତୁମ ମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ମୋର ସଂକଳ୍ପ", ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ ନମୋ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ବିଚାର ତାଙ୍କ ସହ ବାଣ୍ଟିବାକୁ କିମ୍ବା ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍‌ରେ ତାଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲ କେବଳ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଐତିହ୍ୟ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଓ ପରେ ମହାରାଜ ମାଧୋ ରାଓ ଜୀ’ଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଆଗେଇ ନେଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଅଳ୍ପ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ପୁରସ୍କୃତ ହୋଇଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁଣି ଥରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲକୁ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ, ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ଏବଂ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।