প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ গোৱালিয়ৰৰ দ্য সিন্ধিয়া স্কুলৰ ১২৫সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠাপক দিৱস উদযাপনৰ কাৰ্যসূচী উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
বিদ্যালয়ত বহুমুখী ক্ৰীড়া চৌহদৰ আধাৰশিলা স্থাপন
দ্য সিন্ধিয়া স্কুলৰ ১২৫ বছৰীয়া জয়ন্তীৰ স্মাৰক ডাক টিকট মুকলি
বিশিষ্ট প্ৰাক্তন ছাত্ৰ আৰু শীৰ্ষ কৃতিত্বপ্ৰাপ্তসকলক বিদ্যালয়ৰ বাৰ্ষিক বঁটা প্ৰদান
“মহাৰাজা মাধো ৰাও সিন্ধিয়া-আই জী আছিল এগৰাকী দূৰদৰ্শী ব্যক্তি, যাৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত গঢ়াৰ সপোন আছিল”
“যোৱা এটা দশকত দেশৰ অভূতপূৰ্ব দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনাৰ ফলত যুগান্তকাৰী সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে”
21 OCT 2023 7:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ গোৱালিয়ৰত ‘দ্য সিন্ধিয়া স্কুল’ৰ ১২৫সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনৰ কাৰ্যসূচীত ভাষণ আগবঢ়ায়। কার্যসূচীৰ সময়ত প্রধানমন্ত্রীয়ে বিদ্যালয়খনত ‘বহুমূখী ক্ৰীড়া চৌহদ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে বিশিষ্ট প্রাক্তন ছাত্র-ছাত্রী আৰু কৃতিত্বতে উত্তীৰ্ণ হোৱা শিক্ষাৰ্থীসকলক বিদ্যালয়খনৰ বার্ষিক বঁটা প্রদান কৰে৷ ১৮৯৭ চনত প্ৰতিষ্ঠা হোৱা সিন্ধিয়া বিদ্যালয়খন ঐতিহাসিক গোৱালিয়ৰ দুৰ্গৰ ওপৰত অৱস্থিত। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক স্মাৰক ডাক টিকটো মুকলি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিৱাজী মহাৰাজৰ প্ৰতিমূৰ্তিতো পুষ্পাঞ্জলি অৰ্পণ কৰে। এই উপলক্ষে প্ৰদৰ্শিত প্ৰদৰ্শনীও পৰিদৰ্শন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে।
দ্য সিন্ধিয়া স্কুলৰ ১২৫সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। লগতে আজাদ হিন্দ চৰকাৰৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উপলক্ষে নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্য সিন্ধিয়া স্কুল আৰু গোৱালিয়ৰ চহৰৰ গৌৰৱোজ্জল ইতিহাস উদযাপনৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ ঋষি গোৱালিপা, সংগীতৰ শিক্ষয়িত্ৰী তানচেন, মহদ জী সিন্ধিয়া, ৰাজমাতা বিজয়া ৰাজে, অটল বিহাৰী বাজপেয়ী আৰু ওস্তাদ আমজাদ আলী খানৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে গোৱালিয়ৰৰ ভূমিত সদায় আনৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা হৈ পৰা লোকৰ জন্ম হয়। “এয়া নাৰী শক্তি আৰু শৌৰ্য্যৰ ভূমি৷”, এই ভূমিতে মহাৰাণী গংগাবায়ে স্বৰাজ হিন্দ ফৌজৰ পুঁজিৰ বাবে নিজৰ গহনা বিক্ৰী কৰিছিল বুলি উল্লেখ কৰি কয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। “গোৱালিয়ৰলৈ অহাটো সদায় এক আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত আৰু বাৰাণসীৰ সংস্কৃতি ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সিন্ধিয়া পৰিয়ালৰ অৱদানৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কাশীত পৰিয়ালটোৱে নিৰ্মাণ কৰা কেইবাটাও ঘাট আৰু বিএইচইউলৈ আগবঢ়োৱা অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে কাশীৰ বৰ্তমানৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহ পৰিয়ালৰ আলোকসজ্জাৰ বাবে সন্তুষ্টিৰ বিষয় হ’ব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া গুজৰাটৰ জোঁৱাই বুলিও উল্লেখ কৰাৰ লগতে গুজৰাটৰ জন্মস্থানত গাইকোৱাদ পৰিয়ালৰ অৱদানৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এগৰাকী কৰ্তব্যপৰায়ণ ব্যক্তিয়ে ক্ষণিক লাভৰ পৰিৱৰ্তে আগন্তুক প্ৰজন্মৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰে। শিক্ষানুষ্ঠান স্থাপনৰ দীৰ্ঘম্যাদী লাভৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাজা মাধো ৰাও প্ৰথমলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি নিবেদন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে এক অজানা তথ্যও উল্লেখ কৰে যে মহাৰাজে ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিছিল যিটো এতিয়াও দিল্লীত ডিটিচি হিচাপে কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জল সংৰক্ষণ আৰু জলসিঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁৰ পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ১৫০ বছৰৰ পাছতো হৰ্ছি বান্ধ এছিয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বোকা বান্ধ হিচাপে পৰিগণিত হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীয়ে আমাক দীৰ্ঘম্যাদী কাম কৰিবলৈ আৰু জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে শ্বৰ্টকাট এৰাই চলিবলৈ শিকায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৪ চনত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ সময়ত তাৎক্ষণিক ফলাফলৰ বাবে কাম কৰা বা দীৰ্ঘম্যাদী পন্থা গ্ৰহণৰ বিকল্প দুটাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ৮, ১০, ১৫ আৰু ২০ বছৰ আৰু এতিয়া চৰকাৰে ১০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ওচৰ চাপিছে, দীৰ্ঘম্যাদী পদ্ধতিৰে একাধিক বাকী থকা সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁ চৰকাৰৰ কৃতিত্বৰ তালিকা উল্লেখ কৰে৷ সেইবোৰৰ ভিতৰত ছয় দশক ধৰি দাবী কৰি অহা জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিল কৰা, চাৰি দশক পুৰণি সেনাবাহিনীৰ প্ৰাক্তন সৈনিকসকলক এক পদ এক পেঞ্চন প্ৰদান, চাৰি দশক পুৰণি জিএছটি আৰু তিনি তালাক আইন প্ৰণয়ণৰ কথা কয়। শেহতীয়াকৈ সংসদত গৃহীত হোৱা নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়মৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই বাকী থকা সিদ্ধান্তসমূহ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মলৈ আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে নৱ প্ৰজন্মৰ বাবে সুযোগৰ অভাৱ নোহোৱাকৈ এক ইতিবাচক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। “ড্ৰিম বিগ এণ্ড এছিভ বিগ”, বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক কয় যেতিয়া তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলে দ্য সিন্ধিয়া স্কুলেও ১৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আত্মবিশ্বাসেৰে কয় যে আগন্তুক ২৫ বছৰত যুৱ প্ৰজন্মই ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ কৰি তুলিব। “মই যুৱক-যুৱতী আৰু তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যক বিশ্বাস কৰোঁ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় আৰু দেশে লোৱা সংকল্প যুৱক-যুৱতীসকলে সম্পন্ন কৰিব বুলি বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ পুনৰ কয় যে অহা ২৫ বছৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে যিমান তাৎপৰ্যপূৰ্ণ, ভাৰতৰ বাবেও সিমানেই তাৎপৰ্যপূৰ্ণ। “পেছাদাৰী জগততেই হওক বা আন যিকোনো ঠাইতেই হওক, সিন্ধিয়া বিদ্যালয়ৰ প্ৰতিজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ভাৰতক বিকশিত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰা উচিত”, তেওঁ সজোৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সিন্ধিয়া বিদ্যালয়ৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে তেওঁৰ মত বিনিময়ে তেওঁলোকৰ বিকশিত ভাৰতৰ ভাগ্য পূৰণৰ ক্ষমতাৰ ওপৰত তেওঁৰ বিশ্বাস অধিক শক্তিশালী কৰিছে। তেওঁ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জিতেন্দ্ৰ সিং, ৰেডিঅ’ৰ কিংবদন্তি আমিন ছায়ানী, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গৰ্বা গীত সুৰ আৰু সংগীতেৰে সজাই তোলো মীট ব্ৰাডাৰ, ছলমান খান, গায়ক নীতিন মুকেশৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বৈশ্বিক সফলতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷ তেওঁ চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত অৱতৰণ আৰু জি-২০ৰ সফল আয়োজনৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ভাৰতক আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিৰ বুলি কয়৷ ফিনটেক, ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল লেনদেন আৰু স্মাৰ্টফোনৰ ডাটা ব্যৱহাৰৰ হাৰত ভাৰত প্ৰথম স্থানত আছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা আৰু মোবাইল নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত দ্বিতীয় স্থানত আছে। ভাৰতত তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম আৰু বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম শক্তি গ্ৰাহক। তেওঁ মহাকাশ কেন্দ্ৰৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰস্তুতি আৰু আজি নিজেই কৰা গগনযান সম্পৰ্কীয় সফল পৰীক্ষাৰ কথা উল্লেখ কৰে। লগতে তেওঁ তেজছ আৰু আইএনএছ বিক্ৰান্তৰ নাম উল্লেখ কৰি কয় “ভাৰতৰ বাবে একোৱেই অসম্ভৱ নহয়”।
ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক পৃথিৱীখন তেওঁলোকৰ অয়ষ্টাৰ বুলি কৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাকাশ আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডকে ধৰি তেওঁলোকৰ বাবে মুকলি কৰা নতুন পথৰ বিষয়ে কয়। প্রধানমন্ত্রীয়ে ছাত্র-ছাত্রীসকলক নিৰ্দিষ্ট গণ্ডীৰ বাহিৰত চিন্তা কৰিবলৈ কয়৷ প্রাক্তন ৰে’ল মন্ত্রী শ্রীমাধৱ ৰাৱে শতাব্দী ৰে’ল আৰম্ভ কৰাৰ দৰে পদক্ষেপসমূহ কেনেদৰে তিনি দশকলৈকে পুনৰাবৃত্তি নহ’ল বুলি উল্লেখ কৰি এতিয়া দেশত দেখা গৈছে বন্দে ভাৰত আৰু নমো ভাৰত ৰে’ল প্ৰৱৰ্তন কৰা বুলি কয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বৰাজৰ সংকল্পৰ আধাৰত দ্য সিন্ধিয়া স্কুলত থকা গৃহসমূহৰ নাম আলোকপাত কৰি কয় যে ই এক বৃহৎ প্ৰেৰণাৰ উৎস। শিৱাজী হাউচ, মহদ জী হাউচ, ৰানো জি হাউচ, দত্ত জী হাউচ, কানাৰখেড় হাউচ, নিমাজী হাউচ আৰু মাধৱ হাউচৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ ইয়াক সপ্ত ঋষিৰ শক্তিৰ দৰে বুলি কয়। শ্ৰী মোদীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ৯টা কাম কৰিবলৈ কয়৷ সেয়া হৈছে জল সুৰক্ষাৰ বাবে সজাগতা অভিযান, ডিজিটেল পেমেণ্টৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰা, গোৱালিয়ৰক ভাৰতৰ আটাইতকৈ পৰিষ্কাৰ চহৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ চেষ্টা কৰা, মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ আৰু ভোকেল ফৰ লোকেলৰ পন্থা গ্ৰহণ, ভাৰতক অন্বেষণ কৰা আৰু বিদেশী ৰাষ্ট্ৰলৈ যোৱাৰ আগতে দেশৰ বিভিন্ন ঠাই ভ্ৰমণ কৰা, আঞ্চলিক কৃষকৰ মাজত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰা, দৈনন্দিন খাদ্য হিচাপে বাজৰাৰ খেতি কৰা, ক্ৰীড়া, যোগ বা যিকোনো ধৰণৰ ফিটনেছক জীৱনশৈলীৰ অবিচ্ছেদ্য অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলা, আৰু শেষত অন্ততঃ এটা দুখীয়া পৰিয়ালৰ আগুৱাই নিয়া৷ তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত পাঁচ বছৰত ১৩ কোটি লোক এই পথ অনুসৰণ কৰি দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে আৰু “আজি ভাৰতে যি কৰিছে, বিশাল পৰিসৰত কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ সপোন আৰু সংকল্পৰ বিষয়ে ডাঙৰ চিন্তা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। “আপোনালোকৰ সপোন মোৰ সংকল্প”, বুলি তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ চিন্তা আৰু ধাৰণা নামো এপৰ জৰিয়তে শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ বা হোৱাটছএপত তেওঁৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “সিন্ধিয়া বিদ্যালয় কেৱল এটা প্ৰতিষ্ঠান নহয় বৰঞ্চ এক উত্তৰাধিকাৰ।” তেওঁ কয় যে বিদ্যালয়খনে স্বাধীনতাৰ পূৰ্বে আৰু ইয়াৰ পিছতো মহাৰাজ মাধো ৰাও জীৰ সংকল্পসমূহ ধাৰাবাহিকভাৱে আগবঢ়াই লৈ গৈছে। কিছু সময়ৰ পূৰ্বে বঁটা লাভ কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক পুনৰবাৰ শুভেচ্ছা জনাই শ্ৰী মোদীয়ে সিন্ধিয়া বিদ্যালয়লৈ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত কামনা কৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই পেটেল, মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া, নৰেন্দ্ৰ সিং টোমাৰ আৰু জিতেন্দ্ৰ সিঙৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
PM addresses programme marking celebrations of 125th Founder’s Day of The Scindia School in Gwalior, Madhya Pradesh
Lays foundation stone for Multipurpose Sports Complex in the school
Releases commemorative stamp in honour of 125th anniversary of The Scindia School
Presents school’s annual awards to distinguished alumni and top achievers
“Maharaja Madho Rao Scindia-I Ji was a visionary who had a dream of creating a brighter future for generations to come”
“Over the past decade, the nation's unprecedented long-term planning has resulted in groundbreaking decisions”
“Our endeavour is to create a positive environment in the country for today's youth to prosper”
“Every student of the Scindia School should strive to make India a Viksit Bharat, be it in the professional world or any other place”
“Whatever India is doing today, it is doing it on a mega scale”
“Your dream is my resolution”
21 OCT 2023 7:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the programme marking the 125th Founder’s Day celebration of ‘The Scindia School’ in Gwalior, Madhya Pradesh today. During the programme, the Prime Minister laid the foundation stone for the ‘Multipurpose sports complex’ in the school and presented the school’s annual awards to distinguished alumni and top achievers. The Scindia School was established in 1897 and is atop the historic Gwalior Fort. The Prime Minister also released a commemorative postal stamp on the occasion.
The Prime Minister paid floral tribute to the statue of Shivaji Maharaj. He also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion of the 125th anniversary of The Scindia School. He also congratulated the citizens on the occasion of the Foundation Day of Azad Hind Sarkar. The Prime Minister expressed gratitude for getting the opportunity to become part of the celebrations of the prestigious history of The Scindia School and the city of Gwalior. He mentioned Rishi Gwalipa, music maestro Tansen, Mahad Ji Scindia, Rajmata Vijaya Raje, Atal Bihari Vajpayee and Ustad Amjad Ali Khan and said that the land of Gwalior has always produced those who become an inspiration for others. “It is the land of Nari Shakti and valour”, the Prime Minister said as he emphasized that it was on this land that Maharani Gangabai sold her jewellery to fund the Swaraj Hind Fauj. “Coming to Gwalior is always a delightful experience”, the Prime Minister said. The Prime Minister also mentioned the contribution of the Scindia family to the preservation of the culture of India and Varanasi. He remembered several ghats constructed by the family in Kashi and contributions to BHU. He said that today’s development projects in Kashi must be a matter of satisfaction for the luminaries of the family. The Prime Minister also mentioned that Shri Jytiraditya Scindia is son in law of Gujarat and also mentioned the contribution of the Gaikawad family at his native place in Gujarat.
The Prime Minister said that a dutiful person works for the welfare of the coming generations instead of for the momentary benefits. Emphasizing the long-term benefits of establishing educational institutions, the Prime Minister paid tributes to Maharaja Madho Rao I. Shri Modi also mentioned a lesser-known fact that the Maharaja also established a public transport system that is still functioning as DTC in Delhi. Prime Minister Modi also mentioned his initiative for water conservation and irrigation and informed that Harsi Dam is Asia’s largest mud dam even after 150 years. The Prime Minister said his vision teaches us to work for the long term and avoid shortcuts in every sphere of life.
The Prime Minister highlighted the two options of working for immediate results or adopting a long-term approach when he assumed the role of Prime Minister of India in 2014. He underlined that the government decided to work with different time bands ranging from 2, 5, 8, 10, 15 and 20 years, and now that the government is close to completing 10 years, multiple pending decisions have been taken with the long-term approach. Shri Modi listed the achievements and mentioned the six-decade-old demand to abrogate Article 370 in Jammu & Kashmir, the four-decade-old demand to provide One Rank One Pension to ex-servicemen from the army, the four-decade-old demand for GST and Triple Talaq Law. He also mentioned the Nari Shakti Vandan Adhiniyam which was recently passed in the Parliament. Shri Modi underlined that these pending decisions would have been carried forward to the next generation if not for the present government which strives to create a positive atmosphere for the young generations with no shortage of opportunities. “Dream big and Achieve big”, the Prime Minister said to the students as he noted that The Scindia School also completes 150 years when India completes 100 years of independence. In the next 25 years, the Prime Minister said with confidence that the young generation will make India a developed nation. “I trust the youth and their capabilities”, the Prime Minister said and expressed the belief that the youth will accomplish the resolve taken by the nation. He reiterated that the next 25 years are as significant for the students as it is for India. “Every student of the Scindia School should strive to make India a Viksit Bharat, be it in the professional world or any other place”, he emphasized.
The Prime Minister said his interaction with Scindia School alumni has strengthened his belief in their capacity to fulfill the destiny of Viksit Bharat. He mentioned Union Minister Jitendra Singh, Radio legend Ameen Sayani, Meet brothers who presented Garba written by the Prime Minister, Salman Khan, and Singer Nitin Mukesh.
The Prime Minister dwelled on the growing global profile of India. He mentioned the landing on the moon's South Pole and the successful organization of G20. He talked about India as the fastest-growing economy. India is number one in the adoption rate of fintech, real-time digital transactions and smartphone data consumption. He informed that India is number two in terms of the number of internet users and in mobile manufacturing. India has the third largest startup ecosystem and is the third largest energy consumer in the world. He mentioned India’s preparation for a space station and the successful Gaganyaan-related test done today itself. He also listed Tejas and INS Vikrant and said “Nothing is impossible for India”.
Telling the students that the world is their oyster, the Prime Minister told them about the new avenues that have been opened for them including space and defence sectors. The Prime Minister asked the students to think outside of the box and reminded them how initiatives taken by the former railway minister Shri Madhavrao such as starting Shatabdi trains were not repeated till three decades and now the country is seeing Vande Bharat and Namo Bharat trains.
The Prime Minister highlighted the name of the Houses in The Scindia School based on the resolutions of Swaraj and said that it is a huge source of inspiration. He mentioned Shivaji House, Mahad Ji House, Rano Ji House, Datta Ji House, Kanarkhed House, Nima Ji House and Madhav House and said that it is like the strength of the Sapt Rishis. Shri Modi also handed out 9 tasks to the students and listed them as follows: to run an awareness campaign for water security, create awareness about digital payments, strive to make Gwalior the cleanest city in India, promote Made in India products and adopt the approach of Vocal for Local, explore India and travel within the country before heading out to foreign nations, create awareness about natural farming among regional farmers, inculcate millets in daily diet, make sports, Yoga or any form of fitness an integral part of lifestyle, and lastly hand holding of at least one poor family. He stated that 13 crore people have come out of poverty in the last five years by following this path and
“Whatever India is doing today, it is doing it on a mega scale”, the Prime Minister remarked as he urged the students to think big about their dreams and resolutions. “Your dream is my resolution”, he said and suggested the students share their thoughts and ideas with him via the Namo app or connect with him on WhatsApp.
Concluding the address, the Prime Minister said, “Scindia School is not just an institution but a legacy.” He said that the school has continuously carried forward the resolutions of Maharaj Madho Rao ji, both before and after independence. Shri Modi once again congratulated the students who were awarded a short while ago and conveyed his best wishes to Scindia School for a better future.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan and Union Ministers, Shri Jyotiraditya Scindia, Narendra Singh Tomar and Jitendra Singh were present on the occasion among others.