Ministry of Power
Union Power and New & Renewable Energy Minister launches dashboard for Data on Adoption and Forecasts of Electric Vehicles
Future is Electric, diesel and petrol SUVs will become history: Power and New & Renewable Energy Minister R. K. Singh
EV-Ready India dashboard forecasts 45.5% Compounded Annual Growth Rate in electric vehicles between 2022 and 2030; Annual sales of 1.6 crore EVs in India by 2030
16 OCT 2023 4:58PM by PIB Delhi
The Union Minister for Power and New & Renewable Energy, Shri R. K. Singh launched a brand-new EV-Ready India Dashboard (evreadyindia.org) in New Delhi today. Developed by policy and industry experts at thinktank OMI Foundation, the dashboard is a free digital platform focussed on near real-time Electric Vehicle adoption and forecasts, associated battery demand, charging density, and market growth trends. The dashboard is expected to facilitate greater inclusion across audiences, for the industry, policymakers and end users of electric vehicles. The platform leverages the power of data and AI and seeks to address the need for macroeconomic data and analysis on India’s massively growing electric mobility segment. The EV-Ready India dashboard has forecast a 45.5% Compounded Annual Growth Rate (CAGR) in electric vehicles between calendar year (CY) 2022 and CY 2030, increasing from annual sales of 6,90,550 electric two-wheelers (E2Ws) in 2022 to 1,39,36,691 E2Ws in 2030.
A booklet on the dashboard has been released at the event; the same can be accessed here. The launch ceremony can be watched here.
“Future is Electric, nobody can stop this, diesel and petrol SUVs will become history”
Addressing representatives of central and state governments, industry, World Bank and other stakeholders at the launch event, the Union Minister for Power and New & Renewable Energy asserted that the future is going to be electric. “The future is electric. Nobody can stop this. The price of storage will come down, and once that comes down, diesel and petrol SUVs will be history. We will have electric, which suits in our journey as one of the largest economies of the world.”
Shri Singh said that it is absolutely essential for India as a country to switch to electric mobility. “We want to move up from 5th largest to 3rd largest economy and increase our heft in strategic affairs. This requires energy independence, which is the primary reason for Electric Vehicles.”
“Decarbonizing transport absolutely essential to reduce carbon emissions"
The Union Minister for Power and New & Renewable Energy emphasized the importance of decarbonizing transport sector and said that transport accounts for 18% of our emissions, just below industry and the government was actively promoting EVs. “Our Prime Minister bought solar at Rs. 15 per unit when he was Chief Minister of Gujarat; many people criticized him then saying that thermal power was available at Rs. 4.50 per unit, but he said that unless he buys at that rate, the price will not come down. And today, the price of solar has come down. This is the motive behind our push for electric vehicles.” The Minister recalled that the government first came out with guidelines for charging of electric vehicles, in April 2018, much before anybody had started talking about EVs.
The Minister informed that the government has launched a dashboard (https://evyatra.beeindia.gov.in/) where we will get to know the location of charging stations and whether they are occupied or not. That dashboard enables one to book charging space before you reach the destination.
“Coming out with another PLI for batteries, to increase volume and reduce storage cost”
Speaking about hurdles in adoption of electric vehicles, the Minister said that one hurdle is price, which in turn is because of the cost of storage. “We have come up with Production Linked Incentive for manufacturing of batteries, we are going to come up with another PLI. We need to reduce price of storage. The West kept talking about importance of reducing carbon emissions, but they did not do anything about reducing storage cost. The price of storage will come down only if we add volume, and that is why we are coming out with another PLI to increase manufacturing, capacity and volumes.”
“Supply chain issues are strategic issues, need to shift away from lithium to other chemistries”
The Minister pointed out that the other hurdle for adoption of EVs is lithium resources. “80% of the lithium reserves are tied up by one country, and 88% of lithium processing is located in one country. Supply chain issues have now come to the forefront. What needs to be done is to shift away from lithium to other chemistries, such as sodium ion. Alternative chemistries are absolutely essential for security of supply chain.” Pointing out that supply chain issues are strategic in nature, Shri Singh asked the industry to invest in research in alternate chemistries.
“EVs Critical for a Growing Economy and for Climate Action”
Shri Singh emphasized that that the adoption of electric vehicles is critical for a growing economy like India as well as for climate action. “It is necessary to change the climate change discourse and make it real. The discourse on climate action has been driven by developed countries, which has been nothing but hypocritical. Our per capita emissions are one third of global average, while that of developed countries is three times the global average. We are responsible for only 4% of legacy carbon dioxide load on the planet even though our population is 17%. So, we have added least quantum of carbon on a per capita basis and we are adding at the slowest possible rate on a per capita basis.”
The Minister reiterated that any assessment of carbon emissions has to be on per capita basis, not on absolute terms. “Moreover, India is the only major economy whose energy transition actions are consonant with the sub-two-degrees-Celsius rise in global temperature. We are the only major economy which has achieved all its NDC commitments in advance. In no other country has renewable energy capacity has grown so fast. We achieved NDC of reducing emission intensity in 2019, 11 years in advance. So, in Glasgow, we said that we will have 50% of our power capacity coming from non-fossil-fuel sources. We pledged that we will reduce our emissions intensity by 45%.” Shri Singh said that transition to EVs will reduce our emissions. “It is important to us as a government since we value our planet, it is in our culture. We are taking action since we believe in the environment."
Joining the event virtually, G20 Sherpa, Government of India, Shri Amitabh Kant remarked: "OMI Foundation's EV-Ready India Dashboard is a transformative platform that consolidates vital insights on electric mobility. Recognising that the real action in electric mobility occurs at the state level, the dashboard offers comprehensive, state-specific insights, empowering policymakers to make informed decisions, fostering India's journey into a global EV leader.”
EV-Ready India dashboard
According to OMI Foundation, EV-Ready India Dashboard is the only dashboard in India that compiles sales data across all Vahan states and Telangana, along with a direct view into the state of charging infrastructure, demand trends and comparisons of Total Cost of Ownership, making it useful for the EV buyers as well. Additionally, it tracks the current investment climate for EVs, and forecasts on market growth and EV hotspots for the country. It further measures emissions avoided, aiming to accelerate India’s journey to Net Zero.
The Foundation has said that the dashboard estimates over 1.6 crore annual EV deployments in India by 2030. “With this, it also cites Maharashtra and Delhi operating with the highest number of charging stations in India (2531 and 1815 respectively). Tamil Nadu emerges as the E2W manufacturing hub of the country, Telangana leads in E3W manufacturing, Maharashtra in E4W manufacturing, Gujarat in battery manufacturing, and Karnataka in R&D. Chandigarh reports the lowest public charging supply tariff at INR 3.6/kWh, 73% lower compared to the national average of INR 13.74/kWh. The dashboard also reports that India has avoided an estimated 5.18 million tonnes of CO2 emissions in 2023 so far, equivalent to 85.47 million tree seedlings covering twice the cumulative area of Lakshadweep islands.”
Executive Director of OMI Foundation, Aishwarya Raman added: "EV-Ready India is a dashboard that is all-in-one and free for all. It is for all those who want to be a part of India’s EV journey. This is a milestone for OMI Foundation, as it culminates extensive research, statistical analysis, and relentless dedication of our inhouse experts. The platform is meant to enhance knowledge, foster ecosystem-wide collaboration and underpin effective policy making – as we continue to make this dashboard more comprehensive, and insightful. It is our contribution towards positioning India as a leader in sustainable mobility.”
Key Features of the EV-Ready India Dashboard:
1. For the policymakers and industry, the dashboard presents consolidated sales data for all 34 Vahan states and Union Territories, and the additional Telangana. The data is visualised for easy understanding of adoption rates and trends presented by time period, form factors, states, and more.
2. The dashboard shows forecasts on EV adoption, and associated battery demand till 2030, allowing both policymakers and industry alike to strategize and execute their clean mobility goals. In addition to pan-India projections, the dashboard presents state-wise projections, in a first-of-its-kind approach.
3. For the end user, i.e. the (potential) buyer of EVs, the dashboard shows financial benefits of EV ownership, including potential savings on upfront costs, operating and maintenance costs, etc. On the click of a button, the user can also review the list of EV models that are eligible for subsidies and the quantum of such subsidy.
4. It also includes a comprehensive repository of all policies and regulations covering all value chains of the EV ecosystem. The policy module helps states compare their policies, update them based on their competitive advantages,
5. For users, industry, and policymakers alike, the dashboard presents a comprehensive overview of charging infrastructure covering both charging stations and points across the country. Additionally, the dashboard shows the density of charging points with respect to EVs on the road. This module also shows charging tariffs allowing states to improve their rates vis-a-vis others,
6. By tracking and benchmarking investments across EV value chains such as vehicle manufacturing, battery technology, battery recycling or urban mining, etc., and research and development, the dashboard maps the contributions to India’s economic growth and job creation.
7. The dashboard, further, measures India’s journey towards net zero by tracking emissions avoided due to accelerated EV adoption across the length and breadth of the country.
8. Lastly, the dashboard presents news and blogs on EV adoption and data-driven decision-making pertaining to all value chains of the EV ecosystem in a single place.
The launch event also featured a panel discussion around “Data-Driven Decision Making in the EV Sector”.
Access the dashboard at https://evreadyindia.org/
You may also like to check this out:
1. https://powermin.gov.in/en/content/electric-vehicle
2. Centre sanctions Rs. 800 crores under FAME Scheme Phase II for 7432 public fast charging stations
3. Three schemes launched and several steps taken by the Centre to promote adoption of electric vehicles in India
4. ELECTRIC VEHICLES
5. EVs purchased under FAME INDIA scheme

পাৱর মন্ত্রালয়
ইলেকত্রিক গারিগী এদোপসন অমসুং ফোরকাস্তকী দেতাগী দাসবোর্দ পৱার অমসুং নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মিনিস্তরনা হৌদোকখ্রে
তুংগীদি ইলেক্ত্রিক্নি, দিজল অমসুং পেত্রোল এস.য়ু.ভিশিং পুৱারি ওইহৌরগনি: পৱার অমসুং নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মিনিস্তর আর.কে সিংহ
ই.ভি-রেদি ইন্দিয়া দাসবোর্দনা ২০২২ অমসুং ২০৩০গী মরক্তা ইলেক্ত্রিক গারিশিং চাদা ৪৫.৫ কম্পাউন্দেদ এন্নুয়েল গ্রোথ রেত লৈগনি’; ২০৩০ ফাওবদা ভারত্তা চহিদা ই.ভি করোর ১.৬ য়োনগনি
16 OCT 2023 4:58PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা পৱার অমসুং নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মিনিস্তর আর.কে সিংহনা অনৌবা ই.ভি-রেদি ইন্দিয়া দাসবোর্দ অমা হৌদোকখ্রে। থিঙ্কতেঙ্ক ও.এম.আই ফাউন্দেসন্দা থৌশিল অমসুং উদোগকী অখঙ-অহৈশিংনা শেমগৎপা দাসবোর্দ অসি রিএল-তাইম ইলেক্ত্রিক গারি শীজিন্নবা অমসুং ফোরকাস্তশিং, বেত্তরি দরকার ওইবা, চার্জ তৌবগী চাং, কৈথেল ফগৎলকপগী মতাংদা মীৎয়েং থম্বা শেন তিংদবা দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমনি। দাসবোর্দ অসিনা মীয়াম, উদোগ, থৌশিল শেম্লিবশিং অমসুং ইলেক্ত্রিক গারি শীজিন্নরিবশিংদা কান্নবা পীগনি।
প্লেতফোর্ম অসিনা দেতা অমসুং এ.আইগী শক্তি শীজিন্নরি অমসুং মেক্রোইকোনোমিক দেতাগী দরকার ওইবশিং ফংহলগনি অমসুং ইলেক্ত্রিক গারিগী লমদা ভারতনা য়াংনা চাউখৎলকপা অসি নৈনগনি। ই.ভি-রেদি ইন্দিয়া দাসবোর্দনা ২০২২ অমসুং ২০৩০গী মরক্তা ইলেক্ত্রিক গারিশিং চাদা ৪৫.৫ কম্পাউন্দেদ এন্নুয়েল গ্রোথ রেত লৈগনি’ অমসুং ২০২২দা ইলেক্ত্রিক তু-হুইল্লর ৬,৯০,৫৫০ য়োনবদা ২০৩০দা ইলেক্ত্রিক তু-হুইল্লর ১,৩৯,৩৬,৬৯১ য়োনগনি।
থৌরম অদুদা দাসবোর্দকী মরমদা লাইরিকমচা অমা ফোঙখ্রে; লাইরিক অসিদা মফম অসিদা ফংগনি। হৌদোকপগী থৌরম মফম অসিদা য়েংবা য়াগনি।
“তুংগীদি ইলেক্ত্রিক্নি, মসি কনা অমতনা থিংবা ঙম্লোই, দিজল অমসুং পেত্রোল এস.য়ু.ভিশিং পুৱারি ওইহৌরগনি”
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিং, উদোগ, ৱার্ল্দ বেঙ্কগী মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংদা থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি তুংগীদমক ইলেক্ত্রিক লৈরে। মসি কনা অমতনা থিংবা ঙম্লোই। বেত্তরগী মমল হন্থরক্কনি, অমসুং অমুক্তং মমল তাখ্রবদি, দিজল অমসুং পেত্রেল এস.য়ু.ভি পুৱারি ওইহৌরগনি। ঐখোয়গী খোঙচৎ অসিদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিশিংগী মনুংদা অমা ওইদুনা, ঐখোয়গী ইলেক্ত্রিক লৈগনি।
মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অমা ওইনা ইলেক্ত্রিক গারি শীজিন্নবা হৌবা হায়বসি ভারতকীদমক তঙাইফদবনি। ঐখোয়না ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিদগী ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিদা কাখৎলকপা পাম্মী। মসিদা ইনর্জিগী লমদা মনিংতম্বা দরকার ওই, মরম অদুনা ইলেক্ত্রিক গারিশিং শীজিন্নবা দরকার ওইরিবনি।
“কার্বোন শীজিন্নদবা চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং অসি কার্বোন থাদোকপা হন্থহন্নবা তঙাইফদে”
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি কার্বোন শীজিন্নদবা চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং অসি য়াম্না মরুওই অমসুং ঐখোয়গী মৈখু থাদোকপগী চাদা ১৮ দি ত্রান্সপোর্তনা ওইরি, মসি উদোগকী হেক মখাদা লৈরি অমসুং সরকারনা থৱায় য়াওনা ই.ভিশিং পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা, য়ুনিত অমদা লুপা ১৫দা সোলার লৈখি; থর্মেল পৱার য়ুনিত অমদা লুপা ৪.৫০দা ফংলি হায়না মীওই কয়ানা মঙোন্দা চৈখি, অদুবু মহাক্না হায়খি করিগুম্বা মহাক্না মমল অসিদা লৈদ্রবদি, মমল হন্থরক্লোই। ঙসিদি সোলারগী মমল হন্থরক্লে। মসি ঐখোয়না ইলেক্ত্রিক্কী গারি শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা পান্দম অমগী মখাদা পাংথোকপনি। কনাগুম্বা মীওই অমতনা ইলেক্ত্রিক গারিশিংগী ৱারি শানবা হৌদ্রিঙৈ মমাঙদা, এপ্রিল ২০১৮দা সরকারনা অহানবা ওইনা ইলেক্ত্রিক গারিশিং চার্জ তৌনবা চৎন-কাংলোনশিং পুথোকখ্রে।
মিনিস্তরনা হায়খি সরকারনা দাসবোর্দ অমা (https://evyatra.beeindia.gov.in/) হাংদোক্লে অমসুং মসিদগী ঐখোয়না চার্জ তৌফমশিং অমসুং মখোয় হাংলিবরা নত্ত্রগা হাংদ্রিবরা হায়বা খঙবা ঙম্লগনি। দাসবোর্দ শীজিন্নদুনা কনাগুম্বা অমনা মফম অদু য়ৌদ্রিঙৈদা চার্জ তৌফম অদু কন্দুনা থম্বা য়াই।
“ভোলুম হেনগৎহন্নবা অমসুং বেত্তরিগী মমল হন্থহন্নবা, বেত্তরিশিংগী অতোপ্পা পি.এল.আই অমা লৈরে”
ইলেক্ত্রিক গারিশিং শীজিন্নবদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি বেত্তরি মমলনা মরম ওইদুনা মীওই অমনা থেংনরিবা খুদোংচাদবা অসি মমলনি। বেত্তরিশিং পুথোক্নবা ঐখোয়না প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ পীরে, অতোপ্পা পি.এল.আই অমসু ঐখোয়না পুথোক্লগনি। ঐখোয়না বেত্তরিগী মমল হন্থহনবা দরকার ওই। নোংচুপ্না কার্বোন থাদোকপা হন্থহনবগী মরুওইবগী মতাংদা ৱা ঙাংলি, অদুবু বেত্তরি মমল হন্থহন্নবগী মতাংদা মখোয়না করি অমতা হায়দে। করিগুম্বা ঐখোয়না ভোলুম হেনগৎহল্লবদি বেত্তরিগী মমল হন্থগনি অমসুং মরম অদুনা পুথোকপা, কেপাসিতি অমসুং ভোলুমশিংগী ঐখোয়না অতোপ্পা পি.এল.আই অমা চৎনগদৌরিবনি।
“সপ্লাই চেনগী ৱাফমশিং অরুবা ৱাফমশিংনি, লিথিয়মদগী অতোপ্পা কেমিস্ত্রিশিংদা হোংদোকপা দরকার ওই”
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি ই.ভি শীজিন্নবগী অতোপ্পা খুদোংচাদবদি লিথিয়ম ফংফম অসিনি। লিথিয়ম রিজার্বকী চাদা ৮০ লৈবাক অমা খক্তা লৈরি অমসুং লিথিয়ম পুথোকপগী চাদা ৮৮ লৈবাক অমা খক্তনা পাংথোক্লি। সপ্লাই চেনগী ৱাফম আসি হৌজিক মরুওইনা লৌরে। ঐখোয়না মথৌ তারিবদি লিথিয়মদগী অতোপ্পা কেমিস্ত্রিশিং হায়বদি সোদিয়ম আইওন্দা হোংদোকপা অসিনি। সপ্লাই চেন ফজনা লৈহন্নবা অতোপ্পা কেমিস্ত্রিশিং শীজিন্নবা হায়বসি তঙাইফদবনি। উদোগশিংনা অতোপ্পা কেমিস্ত্রিশিংগী লমদা থিজিন্নবা শেন থাদগদবনি।
“শেন-থুম চাউখৎনবা অমসুং ক্লাইমেত এক্সনগীদমক ই.ভিশিং য়াম্না মরুওই”
য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রিনা হায়খি ভারতকুম্বা লৈবাক অমদা শেন-থুম চাউখৎনবা অমসুং ক্লাইমেত এক্সনগীদমক ই.ভিশিং য়াম্না মরুওই। অইং-অশাগী খল হোংলকপা থিংনবা থবকশিংদা অহোংবা পুরকপা অসি তঙাইফদে অমসুং মসি তশেংনা থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। ঐখোয়না মীকোক অমদা মৈখু থাদোকপা অসি মালেমগী চাংচৎকী শরুক অহুম থোকপগী মনুংদা শরুক অমনি, অদুগা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী ওইনা মালেমগী চাংচৎকী শরুক অহুমনি। ঐখোয়গী অপুনবা মীশিং অসি চাদা ১৭ ওইরবসু মালেমদা ঐখোয়না কার্বোনদাইওক্সাইদ চাদা ৪ খক থাদোক্লি।
মিনিস্তরনা হায়খি মালেমগী শাবা হেনগৎলকপা দিগ্রি সেলসিয়স ২গী মখাদা লৈহনবদা অয়াবা পীদুনা ইনর্জিগী অওনবশিং পুরক্নবা থবক পায়খৎলিবা অচৌবা ইকোনোমি অমা ভারতনা ওইরি। ঐখোয় অসি মাংজৌননা এন.দি.সিগী পান্দমশিং ফংলবা অমতা ঙাইরবা অচৌবা ইকোনোমি অমনি। লৈবাক অমতদা রিনিউএবল ইনর্জি পুথোকপা ঙম্বা য়াংনা চাউখৎত্রি। চহি ১১ ঙনখৎনা, ২০১৯দা ঐখোয়না মৈখু থাদোকপা হন্থহন্নবগী এন.দি.সি ফংবা ঙম্লে। মরম অদুনা গ্লাস্কোদা ঐখোয়না হায়খি ঐখোয়গী পৱার পুথোকপগী চাদা ৫০ নন-ফোসিল ফুয়েলশিংদগী ওইগনি। ঐখোয়গী মৈখু থাদোকপগী চাং চাদা ৪৫দা হন্থহনগনি হায়না ঐনা ৱাশকখি। ই.ভিশিং শীজিন্নবা অসিনা মৈখু থাদোকপা হন্থহনগনি। ঐখোয় সরকার অমা ওইনা, ঐখোয়গী মালেম অসি ঐখোয়না মরুওইনা লৌবা, মসি ঐখোয়গী চৎনবী ওইনা মসি য়াম্না মরুওইবনি। ঐখোয়না মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমদা থাজবা থম্বা মরম্না ঐখোয়না থবক পায়খৎপনি।
ই.ভি-রেদি ইন্দিয়া দাসবোর্দ
ও.এম.আই ফাউন্দেসনগী মতুংইন্না, ই.ভি-রেদি ইন্দিয়া দাসবোর্দ অসি ভাহান রাজ্যশিং অমসুং তেলঙ্গানা শীনবা থুংবগী সেল দেতাশিং য়াওরবা ভারতকী অমতা ঙাইরবা দাসবোর্দনি, মসিদা চার্জ তৌফম, দরকার ওইবগী ফিবম, গারি লৈবদা চঙবা অপুনবা শেনফম চঙদম্নবা, ই.ভি শীজিন্নরিবশিং কান্নবা ফংহনবা কয়া য়াওরি। মসিগী মথক্তা মসিনা ই.ভিশিংদা হৌজিক শেন থাদবগী মওং অমসুং লৈবাক অসিগী ই.ভি য়াম্না শীজিন্নবা মফমশিং খঙদোকপা ঙমগনি। মসিনা মখা তানা মৈখু থাদোকপা হন্থহন্দুনা, মৈখু অমতা থাদোক্তবা ভারতকী খোঙচৎ য়াংখৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
ফাউন্দেসন্না হায়খী ২০৩০ ফাওবদা ভারত্তা চহি অমদা ই.ভি করোর ১.৬ হেন্না শীজিন্নগনি হায়না দাসবোর্দনা পারি। মসিগা লোয়ননা মহারাস্ত্রা অমসুং দিল্লিদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মশিং য়াম্না চার্জ তৌফমশিং লৈরি। লৈবাক অসিদা ইলেক্ত্রিক তু হুইল্লর শাবদা তমিল নাদুনা মাঙজিল থারি, ইলেক্ত্রিক থ্রী হুইল্লর শাবদা তেলঙ্গানানা মাংজিল থারি, ইলেক্ত্রিক ফোর হুইল্লর শাবদা মহারাস্ত্রা, বেত্তরি শাবদা গুজরাতনা অমসুং রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তদা কর্নাতকানা মাংজিল থারি। কিলোৱাত অমা লুপা ৩.৬ পীদুনা চান্দিগরনা চার্জ তৌবগী মমল খ্বাইদগী য়ামদনা লৌরি। দাসবোর্দনা হায়খি মদুদি ২০৩০ ফাওবদা ভারতনা কার্বোনদাইওক্সাইদ থাদোকপা মিল্লিয়ন তন ৫.১৮ রোম হন্থহনগনি হায়রি। হৌজিক ফাওবদা লক্ষদ্বিপ ইথৎশিংগী অপুনবা পাক-চাউবা লমগী শরুক অনিগী লমদা উ পাম্বী মিল্লিয়ন ৮৫.৪৭ হৌরি।
ও.এম.আই ফাউন্দেসনগী ইজুকিউতিপ দিরেক্তর, ঐশ্বারয়া রমন্না হায়খি ই.ভি-রেদি ইন্দিয়া অসি অমদা খুদিংমক য়াওরবা অমসুং শেন তিংদবা দাসবোর্দ অমনি। মসি ভারতকী ই.ভিগী খোঙচৎ শরুক য়ানিংবা খুদিংমক্কীনি। মসি ও.এম.আই ফাউন্দেন্না কন্না থিজিনবা, নৈনবা, ঐখোয়গী অখঙ-অহৈশিংগী চোকথবা নাইদনা কৎথোকপগী মহৈনি।
ই.ভি-রেদি ইন্দিয়া দাসবোর্দকী মরুওইবা শক্তমশিং:
1. দাসবোর্দ অসিদা ভাহান রাজ্য ৩৪ অমসুং য়ু.তিশিং অমসুং তেলঙ্গানাগী সেল দেতাশিং য়াওরে। শীজিন্নবগী চাংশিং, মতম, ফোর্ম ফেক্তর, রাজ্যশিং অমসুং অহেনবা হিরম কয়াদা দেতা অসি লাইনা খঙনবা উৎলে।
2. দাসবোর্দ অসিদা ই.ভি শীজিন্নবগী মতাংদা ওইরকপা য়াবশিং উৎলে অমসুং ২০৩০ ফাওবদা বেত্তরি দিমান্দগী মতাংদা উৎলে। মসিগী মথক্তা, ভারত পুম্নমক্কী উৎপগী মথক্তা, রাজ্যশিংগী প্রোজেক্সনশিং উৎলে।
3. ই.ভি লৈদুনা শীজিন্নরিবশিংগী ওইনা, দাসবোর্দনা ই.ভি গারি মপুশিংগী শেন-থুমগী কান্নবশিং উৎলে। বতন অমা নম্বদা, সবসিদি ফংবা য়ারবা ই.ভি মোদেলশিং অমসুং সবসিদিগী মশিং য়েংবা য়ারগনি।
4. দাসবোর্দ অসি ই.ভিগী থবকশিংগী থৌশিলশিং অমসুং ভেলু চেনশিং কোনশিনবা চৎন-কাংলোনশিং য়াওরে। পোলিসি মোদুলনা রাজ্যশিংনা মখোয়গী থৌশিলশিং চাংদম্নবদা মতেং পাংলে অমসুং মখোয়গী খুদোংচানবা নৌথোকহনবা য়ারে।
5. দাসবোর্দ অসিদা লৈবাক অসিদা চার্জ তৌফমশিং উৎলে। মসিগী মথক্তা লম্বীদা লৈরিবা চার্জ তৌফমশিংগী কুংনা লৈবগী চাংসু উৎলে। মসিগী মোদুল অসিদা রাজশিংগী চার্জ তৌবগী মমলশু উৎলে।
6. ই.ভি ভেলু চেনশিং, গারি শাবা, বেত্তরি তেক্নোলোজি, বেত্তরি রিসাইক্লিং নত্ত্রগা অর্বান মাইনিং, রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্ত খোঙ্গুল লীদুনা ভারতকী শেন-থুম চাউখৎনবা অমসুং থবক পীবদা মতেং পাংলিবশিং দাসবোর্দ অসিনা উৎলে।
7. লৈবাক শীনবা থুংনা ই.ভি শীজিন্নদুনা ভারতনা মৈখু অমতা থাদোক্তনবা মাইকৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা দাসবোর্দ অসিনা মতেং পাংলি।
8. অরোইবদা, দাসবোর্দ অসিদা ই.ভি শীজিন্নবগী পাউ অমসুং ব্লোগশিং উৎলি অমসুং ই.ভিগী থবকশিংগী ভেল চেনশিংগী দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা ৱারেপ লৌবগী থবকশিং মফম অমদা পাংথোক্লি।
হৌদোকপগী থৌরম অদুদা “দেতা-দ্রাইভন দিসিজন মেক্কিং ইন ই.ভি সেক্তর” হায়বা হিরমদা খন্ন-নৈনবা অমসু পাংথোকখি।
https://evreadyindia.org/ দা দাসবোর্দ য়েংবীয়ু।
অদোম্না মসি চেক তৌবা য়াগনি:
1. https://powermin.gov.in/en/content/electric-vehicle
2. Centre sanctions Rs. 800 crores under FAME Scheme Phase II for 7432 public fast charging stations
3. Three schemes launched and several steps taken by the Centre to promote adoption of electric vehicles in India
4. ELECTRIC VEHICLES
5. EVs purchased under FAME INDIA scheme