Prime Minister's Office
Text of PM’s address at launch of ferry services between Nagapattinam, India and Kankesanthurai, Sri Lanka
14 OCT 2023 8:21AM by PIB Delhi
Excellencies, Brothers and sisters, Namaskar, Ayubowan, Vannakam!
Friends,
It is my privilege to join you on this important occasion. We are embarking on a new chapter in the diplomatic and economic relations between India and Sri Lanka. The launch of a ferry service between Nagapattinam and Kankesanthurai is an important mile-stone in strengthening our relations.
Friends,
India and Sri Lanka share a deep history of culture, commerce and civilization. Nagapattinam and towns near-by have long been known for sea trade with many countries, including Sri Lanka. The historical port of Poompuhar has been mentioned as a hub in ancient Tamil literature. Sangam age literature like Pattinappalai and Manimekalai speaks about boats and ships moving between India and Sri Lanka. Great Poet Subramania Bharti in his song ‘Sindhu Nadhiyin Misai’, had spoken of a bridge connecting our two countries. This ferry service brings alive all those historical and cultural connections.
Friends,
During the recent visit of President Wickremesinghe, we jointly adopted a vision document for our economic partnership. Connectivity is the central theme of this partnership. Connectivity is not only about bringing two cities closer. It also brings our countries closer, our people closer and our hearts closer. Connectivity enhances trade, tourism and people-to-people ties. It also creates opportunities for the youth of both countries.
Friends,
Following my visit to Sri Lanka in 2015, we witnessed the launch of direct flights between Delhi and Colombo. Later, we celebrated the landing of the first international flight in the pilgrim town of Kushinagar from Sri Lanka. The direct flight between Chennai and Jaffna began in 2019. Now, the ferry service between Nagapattinam and Kankesanthurai is yet another important step in this direction.
Friends,
Our vision for connectivity goes beyond the transport sector. India and Sri Lanka collaborate closely in a wide range of areas such as fin-tech and energy. Digital payments have become a mass movement and a way of life in India due to UPI. We are working on fin-tech sector connectivity by linking UPI and Lanka Pay. Energy security is crucial for our countries to power our development journey. We are connecting our energy grids to enhance energy security and reliability.
Friends,
Partnership for progress and development is one of the strongest pillars of our bilateral relationship. Our vision is to take development to everyone, leaving none behind. In line with this vision, projects implemented with Indian assistance in Sri Lanka have touched the lives of the people. Several projects related to housing, water, health, and livelihood support have been completed in the Northern province. I am glad that we extended support for the upgradation of the Kankesanthurai Harbour. Be it, restoration of railway lines connecting North to South; construction of the iconic Jaffna Cultural Centre; roll out of emergency ambulance service all across Sri Lanka; or the multi-specialty hospital at Dick Oya we are working with a vision of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayaas.
Friends,
You all know that India recently hosted the G20 Summit. Our vision of Vasudhaiva Kutumbakam has been welcomed by the international community. Part of this vision is putting our Neighborhood First, sharing progress and prosperity. During the G20 summit, the India-Middle East-Europe Economic Corridor was launched. This is an important connectivity corridor that will create a massive economic impact on the whole region. The people of Sri Lanka will also benefit from it as we strengthen multi-modal connectivity between our two countries. I thank the President, the Government and the people of Sri Lanka for the successful launch of the ferry service today. With the beginning today, we will also work towards resuming the ferry service between Rameshwaram and Talaimannar.
Friends,
India remains committed to working closely with Sri Lanka to further strengthen our bilateral ties for the mutual benefit of our people. Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতকী নাগপতিনম অমদি স্রী লঙ্কাগী কনকেসন্থুরাইগী মরক্তা হিগী সর্ভিস হৌদোকপগী থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
14 OCT 2023 8:21AM by PIB Imphal
এক্সেলেন্সিজ, ইচিল ইনাও পুম্নমক, খুরুমজরি, অয়ুবোৱন, বন্নকম!
মরূপশিং,
মরুওইখ্রবা তাঞ্জা অসিদা ময়ামগী মরক্তা তিনবা ফংজবা ঐগী লাইবক ফবনি‍। ঐখোয়না ভারত অমদি স্রী লঙ্কাগী দিপ্লোমেতি্ অমদি শেন্মিৎলোনগী ওইবা মরীগী অনৌবা পন্দুপ অমদা খোঙ থাংজিল্লি‍। নাগপতিনম অমদি কনকেসন্থুরাই অনিগী মরক্তা হিগী সর্ভিস হৌদোকপা অসি ঐখোয়গী মরী কনখৎহনবগী মরুওইবা পন্দোল অমনি‍।
মরূপশিং, ভারত অমদি স্রী লঙ্কাকী মরক্তা নাৎ, লল্লোন ইতিক অমদি খুনুংলোনগী ওইবা পুৱারীগী অচেৎপা মরী লৈনৈ‍। নাগপতিনম অমদি মনাক নকপদা লৈবা ময়োল্লমশিং স্রী লঙ্কা য়াওনা লৈবাক কয়াগা সমুদ্রগী লম্বীদা লল্লোন ইতিক্কী থবক তৌনবগীদমক খঙনরিবনি‍। পুম্পুহারগী পুৱারী ওইরবা হিথাংফম অসি অরিবা তামিল লাইরিকশিংদা লল্লোন ইতিক্কী মকোন অমা ওইনা পনবিরম্মি‍। পতিনপলাইন অমদি মনিমেকলাইনচিংবা সঙ্গম মতমগী লাইরিকশিংদা ভারত অমদি স্রী লঙ্কাগী মরক্তা চত্থোক চৎশিন তৌরম্বা হিশিংগী মতাঙদা পল্লম্মি‍। মমিং লৈবা ৱাকম সুব্রমনিয়া ভার্তিনা মহাক্কী ঈশৈ ‘সিন্ধু নাধিয়িন মিসাই’দা লৈবাক অনিসিবু শম্নরম্বা থোং অমগী মরমদা পল্লম্মি‍। অদুগা ঙসিগী হিগী সর্ভিস অসিনা হায়রিবা পুৱারীগী অমদি নাৎকী ওইবা মরী অদুবু অমুক হিঙ্গৎহল্লে‍।
মরূপশিং,
প্রেসিদেন্ত ৱিক্রেমেসিংহেনা হন্দক্তা লাক্লম্বা অদুদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী লমদা খোঙবু ওইমিন্নবগী ভিজন দোকুমেন্ত অমা পুন্না এদোপ্ত তৌমিন্নখ‍ি‍। খোঙবু অসিগী নুংগী ওইবা ৱাখল্লোন্দি কন্নেক্তিবিতীনি‍। কন্নেক্তিবিতী হায়বসি ময়োল্লম অনিসুবু হেন্না নকশিন্নহনবখক্কী ৱাফম নত্তে‍। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অনিবু হেন্না নকশিন্নহল্লি, ঐখোয়গী মীয়ামবু হেন্না নকশিন্নহল্লি অমদি থম্মোয় থম্মোয় নকশিন্নহল্লি‍। কন্নেক্তিবিতীনা লল্লোন ইতিক, তুরিজম অমদি মীগা মীগগী মরক্তা লৈনরিবা মরীবু হেন্না ফগৎহল্লি‍। মসিনা লৈবাক অনিমক্কী নহাশিংগী খুদোংচাবসু হেনগৎহল্লি‍।
মরূপশিং,
২০১৫দা ঐনা স্রী লঙ্কাদা লাক্লম্লবা মতুংদা, ঐখোয়না দিল্লী অমদি কোলোম্বোগী মরক্তা দাইরেক্ত ফ্লাইত হৌদোকখ্রে‍। তুংদা, ঐখোয়না স্রী লঙ্কাগী কুশিনগরগী ময়োল্লমদা অহানবা ইন্তরনেস্নেল ফ্লাইত তারকখিবদা হরাও তয়াম্বা ফোঙদোকখি‍। চেন্নাই অমদি জফ্নাগী মরক্তা ২০১৯দা দাইরেক্ত ফ্লাইত হৌখি‍। হৌজিক অমুক, নাগপতিনম অমদি কনকেসন্থুরাইগী মরক্তা হৌদোক্লিবা হিগী সর্ভিস অসিসু মায়কৈ অসিদা চঙশিল্লিবা অতোপ্পা পন্দোল অমনি‍।
মরূপশিং,
কন্নেক্তিবিতীগী লমদা লৈরিবা ঐখোয়গী মীৎয়েঙ ত্রান্সপোর্ত সেক্তরগী ৱাংমদনি‍। ভারত অমদি স্রী লঙ্কানা ফিন-তেক অমদি ইনর্জীনচিংবা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা নক্ননা খুৎশম্ননা চৎমিন্নরি‍। দিজিতেল পেমেন্ত মীয়ামগী ঈহৌ অমা ওইরে অমদি ভারতকী য়ু.পি.আই.না মরম ওইরগা ভারত্তা পুন্সিগী লম্বী অমা ওইরে‍। ঐখোয়না য়ু.পি.আই. অমদি লঙ্কা পে শম্নহন্দুনা ফিন-তেক সেক্তর কন্নেক্তিবিতীদা থবক তৌমিন্নরি‍। ঐখোয়গী চাওখৎ খোঙচৎ মথৌ হাপ্নবগীদমক লৈবাক অনিসিদা ইনর্জী সিক্যুরিতীনা মরুওইবা ওইরি‍। ঐখোয়না ইনর্জসী সিক্যুরিতী অমদি রিলাইএবিলিতী হেনগৎহন্নবগীদমক ঐখোয়গী ইনর্জী গ্রিদ শম্নহল্লি‍।
মরূপশিং,
খোঙজেল অমদি চাওখৎপগীদমক খোঙবু ওইমিন্নবনা ঐখোয়গী নাকল অনিগী ওইবা মরীগী মপাঙ্গল কল্লবা য়ুম্বী ওইরি‍। ঐখোয়গী মীৎয়েঙদি চাওখৎপপু মীপুম খুদিংদা য়ৌহন্দুনা, কনাগুম্বা অমত্তবু চিত্তহৌহন্দবা হায়বসিনি‍। হায়রিবা মীৎয়েঙ অসিগী পরিংদা, ভারতকী মতেঙগা লোয়ননা স্রী লঙ্কাদা পায়খৎলিবা প্রোজক্তশিংনা মীয়ামগী পুন্সিদা ইথিল পীরি‍। য়ুম-কৈ শাবা, ঈশিং, হকশেল অমদি পুন্সি হিংবগী তেংবাং পীবগা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিং অৱাংথংবা প্রোভিন্সতা লোইশিল্লে‍। কনকেসন্থুরাই হিথাংফমগী ফীভম ফগৎহনবদা ঐখোয়না মতেং পাংবদা ঐহাক হরাওই‍। খা অমদি অৱাং শম্নহল্লিবা রেলৱে লাইনশিং হান্নগী ফীভমদা মথৌ তৌহনবা; মমিং লৈরবা জফ্না কল্চরেল সেন্তর শেমগৎ শাগৎপা; স্রী লঙ্কা শিনবা থুংনা ইমর্জেন্সী এম্বুলেন্স সর্ভিস হৌদোকপা; নৎত্রগা দিক ওয়াদা মল্তি-স্পিসিএল্তী লায়েংশঙ লিংখৎপবু ওইরবসু, ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমদি সবকা প্রয়াসকী পরিংদা থবক পায়খৎলি‍।
মরূপশিং,
ময়ামসু খঙবিরি ভারতনা হন্দক্তা জি২০ মীফম পাঙথোকখি‍। বসুদেব কুতুম্বকমগী ঐখোয়গী মীৎয়েঙবু মালেমগী ফুরুপশিংনা তরাম্না ওকখি‍। মীৎয়েঙ অসিগী শরুক অমদি ঐখোয়গী য়ুমলোন্নববু মাঙদা থমদুনা খোঙজেল অমদি নুংঙাই য়াইফমিন্নবা পুরকপনি‍। জি২০ মীফম মনুংদা, ইন্দিয়া-মিদ্দল ইস্ত-য়ুরোপ ইকনমিক কোরিদোর হৌদোকখি‍। মসি মফম পুম্বসিদা অচৌবা শেন্মিৎলোনগী ইথিল পীগদবা মরুওইবা কন্নেক্তিবিতী কোরিদোর অমনি‍।‍ ঐখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা মল্দি-মোদেল কন্নেক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা স্রী লঙ্কাগী মীয়ামসু মসিদগী কান্নবা ফংগনি‍। ঐনা প্রেসিদেন্ত, লৈঙাক অমদি স্রী লঙ্কাগী মীয়ামবু ঙসি হিগী সর্ভিস অসি মায় পাক্না হৌদোকপগীদমক থাগৎচরি‍। ঙসি হৌদোক্লিবা অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না রামেস্বরম অমদি তলাইমন্নরগী মরক্তা লৈরম্বা হিগী সর্ভিসসু অমুক মখা চত্থনবা থবক পায়খৎকনি‍।
মরূপশিং,
ভারতনা নাকল অনিগী মীয়ামগী কান্ননবগীদমক ঐখোয়গী নাকল অনিগী ওইবা মরীবু হেন্না কনখৎহন্নবা স্রী লঙ্কাগা লোয়ননা য়াম্না নক্ননা থবক তৌমিন্ননবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍। ময়ামবু থাগৎচরি!