Prime Minister's Office
Text of PM’s address at launch of ferry services between Nagapattinam, India and Kankesanthurai, Sri Lanka
14 OCT 2023 8:21AM by PIB Delhi
Excellencies, Brothers and sisters, Namaskar, Ayubowan, Vannakam!
Friends,
It is my privilege to join you on this important occasion. We are embarking on a new chapter in the diplomatic and economic relations between India and Sri Lanka. The launch of a ferry service between Nagapattinam and Kankesanthurai is an important mile-stone in strengthening our relations.
Friends,
India and Sri Lanka share a deep history of culture, commerce and civilization. Nagapattinam and towns near-by have long been known for sea trade with many countries, including Sri Lanka. The historical port of Poompuhar has been mentioned as a hub in ancient Tamil literature. Sangam age literature like Pattinappalai and Manimekalai speaks about boats and ships moving between India and Sri Lanka. Great Poet Subramania Bharti in his song ‘Sindhu Nadhiyin Misai’, had spoken of a bridge connecting our two countries. This ferry service brings alive all those historical and cultural connections.
Friends,
During the recent visit of President Wickremesinghe, we jointly adopted a vision document for our economic partnership. Connectivity is the central theme of this partnership. Connectivity is not only about bringing two cities closer. It also brings our countries closer, our people closer and our hearts closer. Connectivity enhances trade, tourism and people-to-people ties. It also creates opportunities for the youth of both countries.
Friends,
Following my visit to Sri Lanka in 2015, we witnessed the launch of direct flights between Delhi and Colombo. Later, we celebrated the landing of the first international flight in the pilgrim town of Kushinagar from Sri Lanka. The direct flight between Chennai and Jaffna began in 2019. Now, the ferry service between Nagapattinam and Kankesanthurai is yet another important step in this direction.
Friends,
Our vision for connectivity goes beyond the transport sector. India and Sri Lanka collaborate closely in a wide range of areas such as fin-tech and energy. Digital payments have become a mass movement and a way of life in India due to UPI. We are working on fin-tech sector connectivity by linking UPI and Lanka Pay. Energy security is crucial for our countries to power our development journey. We are connecting our energy grids to enhance energy security and reliability.
Friends,
Partnership for progress and development is one of the strongest pillars of our bilateral relationship. Our vision is to take development to everyone, leaving none behind. In line with this vision, projects implemented with Indian assistance in Sri Lanka have touched the lives of the people. Several projects related to housing, water, health, and livelihood support have been completed in the Northern province. I am glad that we extended support for the upgradation of the Kankesanthurai Harbour. Be it, restoration of railway lines connecting North to South; construction of the iconic Jaffna Cultural Centre; roll out of emergency ambulance service all across Sri Lanka; or the multi-specialty hospital at Dick Oya we are working with a vision of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayaas.
Friends,
You all know that India recently hosted the G20 Summit. Our vision of Vasudhaiva Kutumbakam has been welcomed by the international community. Part of this vision is putting our Neighborhood First, sharing progress and prosperity. During the G20 summit, the India-Middle East-Europe Economic Corridor was launched. This is an important connectivity corridor that will create a massive economic impact on the whole region. The people of Sri Lanka will also benefit from it as we strengthen multi-modal connectivity between our two countries. I thank the President, the Government and the people of Sri Lanka for the successful launch of the ferry service today. With the beginning today, we will also work towards resuming the ferry service between Rameshwaram and Talaimannar.
Friends,
India remains committed to working closely with Sri Lanka to further strengthen our bilateral ties for the mutual benefit of our people. Thank you!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତର ନାଗାପଟ୍ଟିନମ୍ ଓ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର କାନକେସନଥୁରାଇ ମଧ୍ୟରେ ନୌସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
14 OCT 2023 8:21AM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ, ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ, ନମସ୍କାର, ଅୟୁବୋବନ, ୱନକ୍କମ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ସାମିଲ ହେବା ହେଉଛି ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ । ଆମେ ଭାରତ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରୁଛୁ । ନାଗପଟ୍ଟିନମ୍ ଏବଂ କାନକେସନଥୁରାଇ ମଧ୍ୟରେ ନୌସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଆମର ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଂଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଓ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ହେଉଛନ୍ତି ସଂସ୍କୃତି, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସଭ୍ୟତାର ଏକ ଗଭୀର ଇତିହାସର ଭାଗିଦାର । ନାଗପଟ୍ଟିନମ୍ ଏବଂ ଏହାର ଆଖ- ପାଖର ସହର ଗୁଡିକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସମେତ କେତେକ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ବେଶ ଜଣାଶୁଣା । ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟରେ ପୁମପୁହାରର ଐତିହାସିକ ବନ୍ଦରକୁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ପଟ୍ଟିନପ୍ପଲାଇ ଏବଂ ମଣିମେକଲାଇ ଭଳି ସଙ୍ଗମ ଯୁଗର ସାହିତ୍ୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ନୌଯାତ୍ରା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଜାହାଜ ଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ମହାନ କବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ନିଜ ଗୀତ ‘ସିନ୍ଧୁ ନଧିୟିନୀ ମିସାଇ’ରେ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସେତୁ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ନୌସେବା ସେହି ସମସ୍ତ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ପୁଣି ଜୀବନ୍ତ ରୂପ ଦେଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବିକ୍ରମସିଂଘେ ନିକଟରେ ଭାରତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ ଦୃଶ୍ୟପତ୍ରକୁ ଅଣାଯାଇଛି । ଯୋଗାଯୋଗ ହେଉଛି ଏହି ଭାଗିଦାରୀର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଷୟ । ଏହି ଯୋଗାଯୋଗ କେବଳ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ନିକଟତର କରାଇବା ବିଷୟରେ ହିଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପରସ୍ପରକୁ ନିକଟତର କରାଇବା ସହିତ ଆମର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ୁଛି ଏବଂ ଆମର ହୃଦୟକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ୁଛି । ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବାଣିଜ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । ଏହା ଦୁଇ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁ-ଅବସର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
2015ରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାକୁ ମୋର ଯାତ୍ରା ପରେ, ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ କଲମ୍ବୋ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛେ । ପରେ, ଆମେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ତୀର୍ଥ ନଗରୀ କୁଶୀନଗରରେ ପ୍ରଥମ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବିମାନ ଆଗମନର ଆନନ୍ଦ ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କଲୁ । ଚେନ୍ନାଇ ଏବଂ ଜାଫନା ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନସେବା 2019ରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଆଉ ଏବେ ନାଗପଟ୍ଟିନମ୍ ଏବଂ କାନକେସନଥୁରାଇ ମଧ୍ୟରେ ନୌସେବା ଏହି ଦିଗରେ ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରର ସୀମାଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ହେଉଛି ବହୁତ ଆଗରେ । ଭାରତ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଫିନ-ଟେକ୍ ଏବଂ ଉର୍ଜ୍ଜା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ କରିଥାଆନ୍ତି । ୟୁପିଆଇ ଯୋଗୁଁ ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣ ଭାରତରେ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ଜୀବନ ଜୀଇଁବାର ଏକ କୌଶଳ ପାଲଟି ଯାଇଛି । ଆମେ ୟୁପିଆଇ ଏବଂ ଲଙ୍କା-ପେ’କୁ ମିଶାଇ ଫିନ-ଟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂଯୋଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆମର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦିଗରେ ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଉର୍ଜ୍ଜା ସୁରକ୍ଷା ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମେ ଉର୍ଜ୍ଜା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନିଜ ଉର୍ଜ୍ଜା ଗ୍ରୀଡ଼ଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାଗିଦାରୀ ଭାରତ- ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଦ୍ୱିପକ୍ଷୀୟ ସମ୍ବନ୍ଧର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଢ଼ ଆଧାର ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟରୁ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ । ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ବିକାଶକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବା, କାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଏହାଠାରୁ ବଂଚିତ ନ କରିବା । ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ଭାରତର ସହାୟତା ଯୋଗୁଁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ନୂତନ ରୂପ ଦେଇଛି । ଉତର ପ୍ରାନ୍ତରେ ଆବାସ, ଜଳ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆଜୀବିକା ସହାୟତା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଯାଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମେ କାନକେସନଥୁରାଇ ବନ୍ଦରର ଉନ୍ନୟନ ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିଛୁ । ସେ ଉତରରୁ ଦକ୍ଷିଣକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ରେଳ ଲାଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ; ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଜାଫନା ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ରର ନିର୍ମାଣ; ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ଜରୁରୀକାଳିନ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବା, ଡିକ ଓୟାରେ ମଲ୍ଟିସ୍ପେସାଲିଟି ହସ୍ପାତାଳ ହେଉ, ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ନିକଟରେ ହିଁ G-20 ଶୀଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ଆମର ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀକୁ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସମୁଦାୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀର ଏକ ପକ୍ଷ ହେଉଛି ଆମର ପଡୋଶୀଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଭାଗିଦାର କରିବା, G-20 ଶୀଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ଭାରତ- ମଧ୍ୟପୂର୍ବ- ୟୁରୋପ ଆର୍ଥିକ କରିଡରର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଡର ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାଦ୍ୱାରା ଲାଭବାନ ହେବେ, କାରଣ ଆମେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ମଲ୍ଟିମଡେଲ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛୁ । ମୁଁ ଆଜି ନୌସେବାର ସଫଳ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ସରକାର ଏବଂ ଜନତାଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଆଜିକାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ, ଆମେ ରାମେଶ୍ୱରମ୍ ଏବଂ ତଲାଇମନ୍ନାର ମଧ୍ୟରେ ନୌସେବାକୁ ପୁଣିଥରେ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ନିଜର ଲୋକମାନଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ପାଇଁ ଆମର ଦ୍ୱିପକ୍ଷୀୟ ସମ୍ବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସହିତ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ!