প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ নাগপত্তনম আৰু শ্ৰীলংকাৰ কংকেচন্থুৰাইৰ মাজত ফেৰী সেৱাৰ শুভাৰম্ভেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পূৰ্ণপাঠ
14 OCT 2023 8:21AM by PIB Guwahati
মান্যবৰ, ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল, নমস্কাৰ!
বন্ধুসকল,
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত আপোনালোকৰ সৈতে মিলিত হোৱাটো সৌভাগ্যৰ কথা। ভাৰত আৰু শ্ৰীলংকাৰ কূটনৈতিক আৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কত আমি এক নতুন অধ্যায় আৰম্ভ কৰিছোঁ। নাগপত্তনম আৰু কংকেচন্থুৰাইৰ মাজত ফেৰী সেৱাৰ শুভাৰম্ভণি, আমাৰ সম্পৰ্ক সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু শ্ৰীলংকাৰ মাজত সংস্কৃতি, বাণিজ্য আৰু সভ্যতাৰ গভীৰ সম্পৰ্কৰ ইতিহাস আছে। নাগপত্তনম আৰু ইয়াৰ ওচৰৰ চহৰসমূহ শ্ৰীলংকাকে প্ৰমুখ্য কৰি বহু দেশৰ সৈতে সাগৰীয় বাণিজ্যৰ বাবে দীৰ্ঘদিন ধৰি পৰিচিত। প্ৰাচীন তামিল সাহিত্যত ঐতিহাসিক পূমপুহাৰ বন্দৰক হাব হিচাপে উল্লেখ কৰা হৈছে। পতিনাপ্পলাই আৰু মণিমেকলাইৰ দৰে সংগম যুগৰ সাহিত্যত ভাৰত আৰু শ্ৰীলংকাৰ মাজত চলাচল কৰা নাও আৰু জাহাজৰ কথা কোৱা হৈছে। মহাকবি সুব্ৰহ্মণ্য ভাৰতীয়ে তেওঁৰ গীত ‘সিন্ধু নাধিয়িন মিছাই’ত, আমাৰ দুয়োখন দেশক সংযোগ কৰা এখন দলঙৰ কথা কৈছিল। এই ফেৰী সেৱাই এই সকলোবোৰ ঐতিহাসিক আৰু সাংস্কৃতিক সংযোগক সজীৱ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ ৰাষ্ট্ৰপতি ৰনিল বিক্রমসিংহৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত আমি যৌথভাৱে আমাৰ অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগীৰ কথা ব্যক্ত কৰিছোঁ। এই অংশীদাৰিত্বৰ কেন্দ্ৰীয় বিষয়বস্তু হৈছে সংযোগ। সংযোগ মানে কেৱল দুখন চহৰক ওচৰলৈ অনাই নহয়। ইয়াৰ উপৰিও ই আমাৰ দেশক ওচৰলৈ লৈ যায়, আমাৰ মানুহক ওচৰলৈ আৰু আমাৰ হৃদয়ক ওচৰলৈ লৈ যায়। সংযোগে বাণিজ্য, পৰ্যটন আৰু জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, দুয়োখন দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সুযোগৰ সৃষ্টি কৰে।
বন্ধুসকল,
২০১৫ত শ্ৰীলংকা ভ্ৰমণৰ পিছত আমি দিল্লী আৰু কলম্বোৰ মাজত পোনপটীয়া বিমান সেৱা আৰম্ভ হোৱা প্ৰত্যক্ষ কৰিলোঁ। পিছত, আমি শ্ৰীলংকাৰপৰা তীৰ্থস্থান কুশনগৰত প্ৰথমখন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানৰ অৱতৰণ উদযাপন কৰিলোঁ। চেন্নাই আৰু জাফনাৰ মাজত পোনপটীয়া বিমান সেৱা ২০১৯ ৰপৰা আৰম্ভ হৈছিল। এতিয়া নাগপত্তনম আৰু কংকেচন্থুৰাইৰ মাজত ফেৰী সেৱা এই দিশত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
সংযোগৰ বাবে আমাৰ দৃষ্টিভংগী পৰিবহণ খণ্ডৰ বাহিৰলৈ গৈছে। ভাৰত আৰু শ্ৰীলংকাই ফিন-টেক আৰু শক্তিৰ দৰে বিস্তৃত ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা কৰিছে। ভাৰতত ইউপিআইৰ বাবে এক গণ আন্দোলন আৰু ডিজিটেল পেমেন্ট জীৱনশৈলীত পৰিণত হৈছে। আমি ইউপিআই আৰু লংকা পে’ক সংযোগ কৰি ফিন-টেক খণ্ডৰ সংযোগৰ ওপৰত কাম কৰি আছোঁ। আমাৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাক শক্তিশালী কৰিবলৈ আমাৰ দেশসমূহৰ বাবে শক্তি সুৰক্ষা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি শক্তিৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতা বৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ শক্তি গ্ৰীডসমূহ সংযোগ কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
প্ৰগতি আৰু উন্নয়নৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অন্যতম শক্তিশালী স্তম্ভ। আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে উন্নয়নক সকলোৰে ওচৰলৈ লৈ যোৱা, এজনো যেন বাদ পৰি নাথাকে। এই দৃষ্টিভংগীৰে সংগতি ৰাখি শ্ৰীলংকাত ভাৰতীয় সাহায্যৰে ৰূপায়ণ কৰা প্ৰকল্পসমূহে জনসাধাৰণৰ জীৱনক স্পৰ্শ কৰিছে। উত্তৰ উপকূলত গৃহ নিৰ্মাণ, পানী, স্বাস্থ্য আৰু জীৱিকাৰ সহায়ৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে। মই আনন্দিত যে আমি কংকেচন্থুৰাই বন্দৰৰ উন্নীতকৰণৰ বাবে সমৰ্থন আগবঢ়াইছোঁ। উত্তৰৰপৰা দক্ষিণলৈ সংযোগ কৰা ৰে’লপথৰ পুনৰুদ্ধাৰেই হওঁক; আইকনিক জাফনা সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ; সমগ্ৰ শ্ৰীলংকাত জৰুৰীকালীন এম্বুলেন্স সেৱাৰ আৰম্ভণিয়েই হওঁক বা ডিক ওয়াৰ মাল্টি-স্পেচিয়েলিটি চিকিৎসালয়খনেই হওঁক, আমি সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছোঁ।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱ সকলোৰে জ্ঞাত যে ভাৰতে শেহতীয়াকৈ জি-২০ সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰিছিল। আমাৰ বসুধৈৱ কুটুম্বকম দৃষ্টিভংগীক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজে আদৰণি জনাইছে। এই দৃষ্টিভংগীৰে এটা অংশ হৈছে আমাৰ চুবুৰীয়াসকলক প্ৰথম স্থান দিয়া, প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ ভাগ-বতৰা কৰা। জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ আৰম্ভ কৰা হয়। এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোগ কৰিডৰ, যিয়ে সমগ্ৰ অঞ্চলটোত ব্যাপক অৰ্থনৈতিক প্ৰভাৱৰ সৃষ্টি কৰিব। আমি আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত বহুমুখী সংযোগ সুদৃঢ়কৰণৰ লগে-লগে শ্ৰীলংকাৰ জনসাধাৰণো ইয়াৰ জৰিয়তে উপকৃত হ’ব। আজি ফেৰী সেৱাৰ সফল আৰম্ভণিৰ বাবে শ্ৰীলংকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি, চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণক ধন্যবাদ জনাইছোঁ। আজিৰ আৰম্ভণিৰ লগে-লগে আমি ৰামেশ্বৰম আৰু তালাইমন্নাৰৰ মাজত ফেৰী সেৱা পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰ দিশতো কাম কৰিম।
বন্ধুসকল,
আমাৰ জনসাধাৰণৰ পাৰস্পৰিক লাভৰ অৰ্থে আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক অধিক সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত শ্ৰীলংকাৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিবলৈ ভাৰত অংগীকাৰবদ্ধ হৈ আছে। ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at launch of ferry services between Nagapattinam, India and Kankesanthurai, Sri Lanka
14 OCT 2023 8:21AM by PIB Delhi
Excellencies, Brothers and sisters, Namaskar, Ayubowan, Vannakam!
Friends,
It is my privilege to join you on this important occasion. We are embarking on a new chapter in the diplomatic and economic relations between India and Sri Lanka. The launch of a ferry service between Nagapattinam and Kankesanthurai is an important mile-stone in strengthening our relations.
Friends,
India and Sri Lanka share a deep history of culture, commerce and civilization. Nagapattinam and towns near-by have long been known for sea trade with many countries, including Sri Lanka. The historical port of Poompuhar has been mentioned as a hub in ancient Tamil literature. Sangam age literature like Pattinappalai and Manimekalai speaks about boats and ships moving between India and Sri Lanka. Great Poet Subramania Bharti in his song ‘Sindhu Nadhiyin Misai’, had spoken of a bridge connecting our two countries. This ferry service brings alive all those historical and cultural connections.
Friends,
During the recent visit of President Wickremesinghe, we jointly adopted a vision document for our economic partnership. Connectivity is the central theme of this partnership. Connectivity is not only about bringing two cities closer. It also brings our countries closer, our people closer and our hearts closer. Connectivity enhances trade, tourism and people-to-people ties. It also creates opportunities for the youth of both countries.
Friends,
Following my visit to Sri Lanka in 2015, we witnessed the launch of direct flights between Delhi and Colombo. Later, we celebrated the landing of the first international flight in the pilgrim town of Kushinagar from Sri Lanka. The direct flight between Chennai and Jaffna began in 2019. Now, the ferry service between Nagapattinam and Kankesanthurai is yet another important step in this direction.
Friends,
Our vision for connectivity goes beyond the transport sector. India and Sri Lanka collaborate closely in a wide range of areas such as fin-tech and energy. Digital payments have become a mass movement and a way of life in India due to UPI. We are working on fin-tech sector connectivity by linking UPI and Lanka Pay. Energy security is crucial for our countries to power our development journey. We are connecting our energy grids to enhance energy security and reliability.
Friends,
Partnership for progress and development is one of the strongest pillars of our bilateral relationship. Our vision is to take development to everyone, leaving none behind. In line with this vision, projects implemented with Indian assistance in Sri Lanka have touched the lives of the people. Several projects related to housing, water, health, and livelihood support have been completed in the Northern province. I am glad that we extended support for the upgradation of the Kankesanthurai Harbour. Be it, restoration of railway lines connecting North to South; construction of the iconic Jaffna Cultural Centre; roll out of emergency ambulance service all across Sri Lanka; or the multi-specialty hospital at Dick Oya we are working with a vision of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayaas.
Friends,
You all know that India recently hosted the G20 Summit. Our vision of Vasudhaiva Kutumbakam has been welcomed by the international community. Part of this vision is putting our Neighborhood First, sharing progress and prosperity. During the G20 summit, the India-Middle East-Europe Economic Corridor was launched. This is an important connectivity corridor that will create a massive economic impact on the whole region. The people of Sri Lanka will also benefit from it as we strengthen multi-modal connectivity between our two countries. I thank the President, the Government and the people of Sri Lanka for the successful launch of the ferry service today. With the beginning today, we will also work towards resuming the ferry service between Rameshwaram and Talaimannar.
Friends,
India remains committed to working closely with Sri Lanka to further strengthen our bilateral ties for the mutual benefit of our people. Thank you!