Cabinet
Cabinet approves royalty rates for mining of three critical and strategic minerals- Lithium, Niobium and Rare Earth Elements (REEs)
11 OCT 2023 3:21PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved amendment of Second Schedule of the Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957 (‘MMDR Act’) for specifying rate of royalty in respect of 3 critical and strategic minerals, namely, Lithium, Niobium and Rare Earth Elements (REEs).
Recently, the Mines and Minerals (Development and Regulation) Amendment act, 22023 was passed by the Parliament, which has come into force from 17th August, 2023. The Amendment, among other things, delisted six minerals, including Lithium and Niobium, from the list of atomic minerals, thereby allowing grant of concessions for these minerals to private sector through auction. Further, the amendment provided that mining lease and composite license of 24 critical and strategic minerals (which are listed in Part D of the First Schedule of the Act), including Lithium, Niobium and REEs (not containing Uranium and Thorium), shall be auctioned by the Central Government.
Today’s approval of the Union Cabinet of specification of rate of royalty will enable the Central Government to auction blocks for Lithium, Niobium and REEs for the first time in the country. Royalty rate on minerals is an important financial consideration for the bidders in auction of blocks. Further, manner for calculation of Average Sale Price (ASP) of these minerals has also been prepared by the Ministry of Mines which will enable determination of bid parameters.
The Second Schedule of the MMDR Act provides royalty rates for various minerals. Item No.55 of the Second Schedule provides that royalty rate for the minerals whose royalty rate is not specifically provided therein shall be 12% of the Average Sale Price (ASP). Thus, if the royalty rate for Lithium, Niobium and REE is not specifically provided, then their default royalty rate would be 12% of ASP, which is considerably high as compared to other critical and strategic minerals. Also, this royalty rate of 12% is not comparable with other mineral producing countries. Thus, it is decided to specify a reasonable royalty rate of Lithium, Niobium and REE as below:
(i) Lithium – 3% of London Metal Exchange price,
(ii) Niobium –3% of Average Sale Price (both for primary and secondary sources),
(iii) REE- 1% of Average Sale Price of Rare Earth Oxide
Critical minerals have become essential for economic development and national security in the country. Critical minerals such as Lithium and REEs have gained significance in view of India’s commitment towards energy transition and achieving net-zero emission by 2070. Lithium, Niobium and REEs have also emerged as strategic elements due their usages and geo-political scenario. Encouraging indigenous mining would lead to reduction in imports and setting up of related industries and infrastructure projects. The proposal is also expected to increase generation of employment in the mining sector.
Geological Survey of India (GSI) has recently handed over the exploration report of REE and Lithium blocks. Further, GSI and other exploration agencies are conducting exploration for critical and strategic minerals in the country. The Central Government is working to launch the first tranche of the auction of critical and strategic minerals such as Lithium, REE, Nickel, Platinum Group of Elements, Potash, Glauconite, Phosphorite, Graphite, Molybdenum, etc. shortly.

কেবিনেট
তিনি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কৌশলগত খনিজ- লিথিয়াম, নাইবিয়াম আৰু ৰেয়াৰ আৰ্থ এলিমেন্টৰ (REE) খননৰ বাবে ৰয়েল্টিৰ হাৰত অনুমোদন কেবিনেটৰ
11 OCT 2023 3:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে খনি আৰু খনিজ (উন্নয়ন আৰু নিয়ন্ত্ৰণ) আইন, ১৯৫৭ (‘MMDR Act’’)ৰ দ্বিতীয় অনুসূচীৰ সংশোধনত অনুমোদন জনায়। এই সংশোধনৰ লক্ষ্য হৈছে ৩টা গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কৌশলগত খনিজ যথাঃ লিথিয়াম, নাইবিয়াম আৰু ৰেয়াৰ আৰ্থ এলিমেন্টৰ (REE) খননৰ ক্ষেত্ৰত ৰয়েল্টিৰ হাৰ নিৰ্দিষ্ট কৰা।
শেহতীয়াকৈ খনি আৰু খনিজ (উন্নয়ন আৰু নিয়ন্ত্ৰণ) সংশোধনী আইন, ২০২৩ সংসদত গৃহীত হৈছে। এয়া ১৭ আগষ্ট, ২০২৩ ৰপৰা বলবৎ হৈছে। এই সংশোধনীয়ে পাৰমাণৱিক খনিজৰ তালিকাৰপৰা লিথিয়াম আৰু নাইবিয়ামকে প্ৰমুখ্য কৰি ছটা খনিজক তালিকাৰপৰা আঁতৰাই এই খনিজসমূহৰ ক্ষেত্ৰত নিলামৰ জৰিয়তে ব্যক্তিগত খণ্ডক ৰেহাই প্ৰদানৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে। ইয়াৰোপৰি, উক্ত সংশোধনীত উল্লেখ কৰা হৈছে যে লিথিয়াম, নাইবিয়াম আৰু আৰইই (ইউৰেনিয়াম আৰু থ’ৰিয়াম নথকা)কে ধৰি ২৪টা গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কৌশলগত খনিজ (যিসমূহ আইনখনৰ প্ৰথম অনুসূচীৰ ডি অংশত তালিকাভুক্ত কৰা হৈছে)ৰ খনন পট্টা আৰু কম্প’জিট অনুজ্ঞাপত্ৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰদ্বাৰা নিলাম কৰা হ’ব।
আজি কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ ৰয়েল্টিৰ হাৰ নিৰ্দিষ্টকৰণত অনুমোদনে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে লিথিয়াম, নাইবিয়াম আৰু আৰইইৰ ক্ষেত্ৰত ব্লক নিলামৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। খনিজৰ ক্ষেত্ৰত ৰয়েল্টি ৰেট হৈছে ব্লকৰ নিলামত নিলামকাৰীসকলৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰ্থিক বিবেচনা। ইয়াৰোপৰি, এই খনিজৰ গড় বিক্ৰী মূল্য (ASP) গণনাৰ পদ্ধতিও খনি মন্ত্ৰালয়ে যুগুত কৰিছে যিয়ে নিবিদাৰ পৰিমাপ নিৰ্ধাৰণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব।
এমএমডিআৰ আইনৰ দ্বিতীয় অনুসূচীত ভিন্ন খনিজ পদাৰ্থৰ ৰয়েল্টিৰ হাৰৰ উল্লেখ কৰা হৈছে। দ্বিতীয় অনুসূচীৰ ৫৫ নং দফাত উল্লেখ আছে যে যিসমূহ খনিজৰ ৰয়েল্টিৰ হাৰ বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰা হোৱা নাই, সেইসমূহৰ ক্ষেত্ৰত ৰয়েল্টিৰ হাৰ গড় বিক্ৰী মূল্যৰ (ASP) ১২% হ’ব। এইদৰে যদি লিথিয়াম, নাইবিয়াম আৰু আৰইইৰ বাবে ৰয়েল্টিৰ হাৰ বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰা নহয়, তেন্তে এইসমূহৰ ক্ষেত্ৰত ডিফল্ট ৰয়েল্টিৰ হাৰ এএছপিৰ ১২% হ’ব, যি আন-আন গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কৌশলগত খনিজৰ তুলনাত যথেষ্ট বেছি। লগতে এই ১২% ৰয়েল্টিৰ হাৰ অন্যান্য খনিজ উৎপাদনকাৰী দেশৰ সৈতে তুলনাযোগ্য নহয়। এইদৰে লিথিয়াম, নাইবিয়াম আৰু আৰইইৰ যুক্তিসংগত ৰয়েল্টিৰ হাৰৰ ক্ষেত্ৰত নিম্ন-উল্লেখিত সিদ্ধান্তৰাজি গ্ৰহণ কৰা হৈছেঃ
(i) লিথিয়াম – লণ্ডন মেটেল এক্সচেঞ্জ মূল্যৰ ৩%,
(ii) নাইবিয়াম – গড় বিক্ৰী মূল্যৰ ৩% (প্ৰাথমিক আৰু গৌণ উভয় উৎসৰ বাবে),
(iii) আৰইই - ৰেয়াৰ আৰ্থ অক্সাইডৰ গড় বিক্ৰী মূল্যৰ ১%
দেশখনৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অপৰিহাৰ্য্য হৈ উঠিছে। ২০৭০ৰ ভিতৰত শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু নিকা-শূন্য নিৰ্গমন লাভৰ দিশত ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি লিথিয়াম আৰু আৰইইৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজসমূহ তাৎপৰ্য্যপূৰ্ণ হৈ উঠিছে। লিথিয়াম, নাইবিয়াম আৰু আৰইইসমূহে ব্যৱহাৰ আৰু ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ বাবে কৌশলগত উপাদান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। থলুৱা খননক উৎসাহিত কৰিলে আমদানি হ্ৰাস পাব আৰু আনুষংগিক উদ্যোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প স্থাপন হ’ব। এই প্ৰস্তাৱে খনন খণ্ডতো কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
শেহতীয়াকৈ ভাৰতীয় ভূতাত্ত্বিক জৰীপ বিভাগে (GSI) আৰইই আৰু লিথিয়াম ব্লকৰ অন্বেষণৰ প্ৰতিবেদন দাখিল কৰিছে। ইয়াৰোপৰি, জিএছআই আৰু অন্যান্য অন্বেষণ সংস্থাসমূহে দেশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কৌশলগত খনিজসমূহৰ বাবে অন্বেষণ অব্যাহত ৰাখিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে লিথিয়াম, আৰইই, নিকেল, প্লেটিনাম গ্ৰুপ অৱ এলিমেন্ট, পটাছ, গ্ল’কনাইট, ফচফৰাইট, গ্ৰেফাইট, মলিবডিনাম আদি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কৌশলগত খনিজ পদাৰ্থৰ নিলামৰ প্ৰথমটো প্ৰক্ৰিয়া অতি সোনকালে আৰম্ভ কৰিবলৈ কাম কৰি আছে।