মন্ত্রীমন্দল
মরুওইবা মিনরেল অহুম-লিথিয়ম, নিওবিয়ম অমসুং রিয়ার আর্থ ইলিমেন্তস(আর ই ই) মাইনিং তৌবগী রোয়েলতি রেতশিং মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
11 OCT 2023 3:21PM by PIB Imphal
মরুওইবা মিনরেল অহুম-লিথিয়ম, নিওবিয়ম অমসুং রিয়ার আর্থ ইলিমেন্তস(আর ই ই) মাইনিং তৌবগী রোয়েলতি রেতশিং লেপথোক্নবা মাইন্স এন্দ মিনরেলস(দিবলপমেন্ত এন্দ রিগুলেসন)এক্ত,১৯৭৫(‘এম এম দি আর এক্ত’)কী সেকেন্দ সেদুল শেমদোকপা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
হন্দক সংসদনা মাইন্স এন্দ মিনরেলস(দিবলপমেন্ত এন্দ রিগুলেসন) এমেন্দমেন্ত এক্ত,২০২৩ পাস তৌখ্রে অমসুং মসি ওগস্ত ১৭,২০২৩দগী চৎনবা হৌখ্রে। এমেন্দমেন্ত অদুদা, এতোমিক মিনরেলশিংদগী লিস্তদগী লিথিয়ম অমসুং নিওবিয়ম য়াওনা মিনরেল তরুক মমিং লৌথোক্লে, মরম অসিনা নীলাম তৌদুনা হায়রিবা মিনরেলশিং অসি প্রাইভেদ সেক্তরনা মাইনিং তৌনবগী অয়াবা পীরে। মখা তানা, এমেন্দমেন্ত অসিনা মরুওইবা মিনরেল ২৪( এক্তকী অহানবা সেদুলগী পার্ত দি দা য়াওরিবশিং) হায়বদি লিথিয়ম, নিওবিয়ম অমসুং আর.ই.ইশিং(য়ুরানিয়ম অমসুং থোরিয়ম য়াওদনা) কেন্দ্র সরকারনা নীলাম লাউগনি।
রোয়ালতিগী রেত লেপথোক্নবা ঙসি কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরিবা অসিনা লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা লিথিয়ম, নিওবিয়ম অমসুং আর.ই.ইশিংগী ব্লোকশিং কেন্দ্র সরকারনা নীলাম লাউবা ঙম্লগনি। ব্লোকশিং নীলাম লাউবদা বিদ্দরশিংগী ওইনা মিনরেলশিংগী রোয়েলতি রেত অসি শেন-থুমগী য়াম্না মরুওইবা ৱাফম অমনি। হায়রিবা মিনরেলশিং অসিগী এভরেজ সেল প্রাইজ(এ এস পি) খোৎপা অসি মাইন্স মিনিস্ত্রিনা পাংথোক্তুনা লাক্লি, মসিনা বিদ তৌনবগী ফিবমশিং লেপ্পা ঙমহনগনি।
মাইন্স এন্দ মিনরেলস(দিবলপমেন্ত এন্দ রিগুলেসন) এক্তকী অনিশুবা সেদুলনা তোঙান-তোঙানবা মিনরেলশিংগী রোয়েলতি রেতশিং লেপ্লে। সেকেন্দ সেদুলগী আইতেম নম্বর ৫৫দা মিনরেলশিংগী রোয়েলতি রেত অসি চপ চানা পীদে, মরম অদুনা এভরেজ সেল প্রাইজগী চাদা ১২ ওইগদবনি হায়রি। মতৌ অশুম্না, করিগুম্বা লিথিয়ম, নিওবিয়ম অমসুং আর.ই.ইগী রোয়েলতি রেত পীদ্রবদি, অতোপ্পা মরুওইবা মিনরেলশিংগা চাংদম্নদুনা মখোয়গী রোয়েলতি রেত অদু এ.এস.পিগী চাদা ১২ ওইগদবনি। মসিগী চাদা ১২গী রোয়েলতি রেত অসি অতোপ্পা মিনরেল পুথোকপা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা য়ারোই। মরম অদুনা, লিথিয়ম, নিওবিয়ম অমসুং আর.ই.ইগী চপ চাবা রোয়েলতি রেত অমা লেপ্নবা মখাদা পীরি:
(i) লিথিয়ম-লন্দন মেতেল একচেঞ্জ প্রাইজগী চাদা ৩,
(ii) নিওবিয়ম- এভরেজ সেল প্রাইজগী চাদা ৩(প্রাইমারি অমসুং সেকেন্দরি সোর্স অনিমক্কী)
(iii) আর.ই.ই – রিয়ার আর্থ ওক্সাইদকী এভরেজ সেল প্রাইজগী চাদা ১
লৈবাক অমগী শেন-থুম চাউখৎহনবা অমসুং নেসনেল সেকুরিতিদা মরুওইবা মিনরেলশিং অসি য়াম্না মরুওই। ইনর্জিগী অওনবা পুরক্নবা অমসুং ২০৭০দা মৈখু অমতা থাদোক্তনবা ভারতকী পান্দমশিং ফংনবা লিথিয়ম অমসুং আর.ই.ইগুম্বা মরুওইবা মিনরেলশিং অসিগী দরকার ওইবা হেনগৎলক্লে। মখোয়গী শীজিন্নফমশিং অমসুং মালেমগী রাজনিতিগী ওইরিবা ফিবম অসিদা লিথিয়ম, নিওবিয়ম অমসুং আর.ই.ইশিং অসি মরুওইবা ইলিমেন্তশিং ওইরে। লৈবাক অসিগী মশাগী মাইনিংগী থবক পুক্নিং থৌগৎপা অসিনা মপান্দগী পুশিল্লকপা হন্থহনগনি অমসুং মরী লৈনবা উদোগশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং লিংখৎপা ঙমগনি। পায়খৎকদৌরিবা থবক অসিনা মাইনিং সেক্তরদা থবক পীবা হেনগৎহনবা ঙমগনি হায়না থাজবা থম্লি।
আর.ই.ই অমসুং লিথিয়ম ব্লোকশিং ফংবগী রিপোর্ত হন্দক জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া(জি এস আই)না পুথোকখ্রে। মখা তানা, জি.এস.আই অমসুং অতোপ্পা এক্সপ্লোরেসন এজেন্সিশিংনা লৈবাক অসিদা মরুওইবা মিনরেলশিং থিবগী থবক পাংথোক্লি। মরুওইবা মিনরেলশিং লিথিয়ম, আর.ই.ই, নিক্কেল, প্লাতিনম গ্রুপকী ইলিমেন্তশিং, পোতাস, গ্লাউকোনাইত, ফোস্পেৎ, গ্রাফাইদ, মোলিবদেনম অহানবা তাঙ্কক্কী নীলাম লাউনবগী থবক কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎপা হৌরে।

Cabinet
Cabinet approves royalty rates for mining of three critical and strategic minerals- Lithium, Niobium and Rare Earth Elements (REEs)
11 OCT 2023 3:21PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved amendment of Second Schedule of the Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957 (‘MMDR Act’) for specifying rate of royalty in respect of 3 critical and strategic minerals, namely, Lithium, Niobium and Rare Earth Elements (REEs).
Recently, the Mines and Minerals (Development and Regulation) Amendment act, 22023 was passed by the Parliament, which has come into force from 17th August, 2023. The Amendment, among other things, delisted six minerals, including Lithium and Niobium, from the list of atomic minerals, thereby allowing grant of concessions for these minerals to private sector through auction. Further, the amendment provided that mining lease and composite license of 24 critical and strategic minerals (which are listed in Part D of the First Schedule of the Act), including Lithium, Niobium and REEs (not containing Uranium and Thorium), shall be auctioned by the Central Government.
Today’s approval of the Union Cabinet of specification of rate of royalty will enable the Central Government to auction blocks for Lithium, Niobium and REEs for the first time in the country. Royalty rate on minerals is an important financial consideration for the bidders in auction of blocks. Further, manner for calculation of Average Sale Price (ASP) of these minerals has also been prepared by the Ministry of Mines which will enable determination of bid parameters.
The Second Schedule of the MMDR Act provides royalty rates for various minerals. Item No.55 of the Second Schedule provides that royalty rate for the minerals whose royalty rate is not specifically provided therein shall be 12% of the Average Sale Price (ASP). Thus, if the royalty rate for Lithium, Niobium and REE is not specifically provided, then their default royalty rate would be 12% of ASP, which is considerably high as compared to other critical and strategic minerals. Also, this royalty rate of 12% is not comparable with other mineral producing countries. Thus, it is decided to specify a reasonable royalty rate of Lithium, Niobium and REE as below:
(i) Lithium – 3% of London Metal Exchange price,
(ii) Niobium –3% of Average Sale Price (both for primary and secondary sources),
(iii) REE- 1% of Average Sale Price of Rare Earth Oxide
Critical minerals have become essential for economic development and national security in the country. Critical minerals such as Lithium and REEs have gained significance in view of India’s commitment towards energy transition and achieving net-zero emission by 2070. Lithium, Niobium and REEs have also emerged as strategic elements due their usages and geo-political scenario. Encouraging indigenous mining would lead to reduction in imports and setting up of related industries and infrastructure projects. The proposal is also expected to increase generation of employment in the mining sector.
Geological Survey of India (GSI) has recently handed over the exploration report of REE and Lithium blocks. Further, GSI and other exploration agencies are conducting exploration for critical and strategic minerals in the country. The Central Government is working to launch the first tranche of the auction of critical and strategic minerals such as Lithium, REE, Nickel, Platinum Group of Elements, Potash, Glauconite, Phosphorite, Graphite, Molybdenum, etc. shortly.