Prime Minister's Office
PM to visit Rajasthan and Madhya Pradesh on 5th October
PM to lay the foundation stone and dedicate to nation multiple projects worth about Rs 5000 crore in Rajasthan
Projects relate to Road, Rail, Aviation, Health and Higher Education sectors
PM to dedicate IIT Jodhpur campus to the Nation
PM to lay the foundation stone of New Terminal Building at Jodhpur Airport
PM to lay the foundation stone ‘Trauma Centre and Critical Care Hospital Block at AIIMS, Jodhpur
PM to perform bhoomi poojan of ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan’ in Jabalpur, Madhya Pradesh
PM to inaugurate, lay the foundation stone and dedicate to nation multiple projects worth about Rs 12,600 crore in Madhya Pradesh
Projects relate to important sectors like Road, Rail, Gas pipeline, Housing and Clean Drinking Water
PM to inaugurate more than 1000 houses constructed under Light House Project at Indore
04 OCT 2023 9:14AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Rajasthan and Madhya Pradesh on 5th October, 2023.
At around 11:15 AM, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate multiple development projects worth about Rs 5000 crore at Jodhpur, Rajasthan, in sectors like road, rail, aviation, health and higher education. At around 03:30 PM, Prime Minister will reach Jabalpur, where he will perform bhoomi poojan of ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan’. He will also inaugurate, lay the foundation stone and dedicate to nation development projects worth more than Rs 12,600 crore, in sectors like in road, rail, gas pipeline, housing and clean drinking water.
PM in Rajasthan
Prime Minister will lay the foundation stone of important projects for strengthening the Health infrastructure in Rajasthan. The projects include 350 bedded ‘Trauma Centre and Critical Care Hospital Block at All India Institute of Medical Sciences, Jodhpur’, and seven Critical Care Blocks under Pradhan Mantri – Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) to be developed across Rajasthan. The integrated centre for ‘Trauma, Emergency and critical care’ at AIIMS Jodhpur will be developed at a cost of more than Rs 350 crore. It will encompass various facilities such as triage, diagnostics, day care, wards, private rooms, modular operating theatres, ICUs and dialysis areas. It will bring a holistic approach in management of trauma and emergency cases by providing multidisciplinary and comprehensive care to patients. The seven Critical Care Blocks across Rajasthan will augment district level critical care infrastructure benefiting people of the state.
Prime Minister will also lay the foundation stone for the development of the state-of-the-art New Terminal Building at Jodhpur Airport. To be built at a total cost of Rs 480 crore, the New Terminal Building will be developed in an area of about 24,000 sqm and will be equipped to provide services to 2,500 passengers during peak hours. It will cater to 35 lakh passengers annually, improving connectivity and boosting tourism in the region.
Prime Minister will also dedicate IIT Jodhpur campus to the Nation. The state-of- the-art campus has been built at a cost of more than Rs 1135 crore. It is a step towards providing high quality holistic education and building infrastructure for supporting cutting-edge research and innovation initiatives.
For upgrading the infrastructure at Central University of Rajasthan, Prime Minister will dedicate to nation ‘central instrumentation laboratory’, staff quarters and ‘yoga & sports sciences building’. He will lay the foundation stone of the Central Library, 600 capacity Hostel and a dining facility for students at the Central University of Rajasthan.
In a step that will improve road infrastructure in Rajasthan, Prime Minister will lay the foundation stone of multiple road development projects including four laning of Karwar to Dangiyawas Section of Jodhpur Ring Road on NH-125A; Construction of seven Bypasses/Re-alignments of major town portions of Balotra to Sanderao section via Jalore (NH-325); project for four laning of Pachpadra-Bagundi section of NH-25. These road projects will be built at a cumulative cost of about Rs 1475 crore. Jodhpur Ring Road will help in easing traffic pressure and reduction in vehicular pollution in the city. The projects will help improve connectivity, boosting trade employment generation and economic growth in the region.
Prime Minister will flag off two new train services in Rajasthan. These include a new train - Runicha Express - connecting Jaisalmer to Delhi and a new heritage train connecting Marwar Jn. - Khambli Ghat. Runicha Express will pass through Jodhpur, Degana, Kuchaman City, Phulera, Ringas, Shrimadhopur, Neem Ka Thana, Narnaul, Ateli, Rewari, improving connectivity of all towns with the national capital. The new heritage train connecting Marwar Jn.-Khambli Ghat will provide an impetus to tourism and generate employment in the region. Further, two other rail projects will be dedicated to Nation by the Prime Minister. These include projects for doubling the 145 km long ‘Degana-Rai Ka Bagh' rail line and the 58 km long 'Degana-Kuchaman City' rail line.
PM in Madhya Pradesh
The 500th birth centenary of Rani Durgavati is being celebrated with great fervour by the Government of India. The announcement regarding the celebration was made by the Prime Minister, during his visit to Shahdol, Madhya Pradesh in July, 2023. He reiterated this pronouncement during this year’s historic Independence Day address to the nation from the ramparts of the Red Fort. In line with these celebrations, Prime Minister will perform bhoomi poojan of ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan‘.
To be built at a cost of about Rs 100 crore in Jabalpur, the ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan’ will be spread in an area of about 21 acres. It will showcase an impressive 52 feet high bronze statue of Rani Durgavati. It will have a magnificent museum highlighting the history of Gondwana region including the valour and courage of Rani Durgavati. It will also highlight the cuisine, art, culture, way of living etc of Gond people and other tribal communities. The premises of ‘Veerangana Rani Durgavati Smarak aur Udyaan‘will also have multiple parks and gardens including a garden for medicinal plants, Cactus garden, Rock garden, among others.
Rani Durgavati was the ruling queen of Gondwana in the mid-16th century. She is remembered as a brave, fearless and courageous warrior who fought for freedom against the Mughals.
Prime Minister’s vision to provide ‘housing for all’ will be strengthened as the Light House Project at Indore, Madhya Pradesh will be inaugurated. Built at a cost of about Rs 128 crore under Pradhan Mantri Awas Yojana - Urban, the project will benefit more than 1000 beneficiary families. It employs innovative technology ‘Prefabricated Sandwich Panel System with Pre-engineered Steel Structural System’ to build quality homes with all basic facilities but in considerably reduced construction time.
In a step towards realising Prime Minister’s vision of providing safe and adequate drinking water through individual household tap connections, the foundation stone of multiple Jal Jeevan Mission projects in Mandla, Jabalpur and Dindori districts worth over Rs 2350 crores will be laid. Prime Minister will dedicate the Jal Jeevan Mission project in Seoni district worth over Rs 100 crore, to the nation. These projects in four districts of the state will benefit about 1575 villages of Madhya Pradesh.
Prime Minister will also lay the foundation stone and dedicate to nation worth multiple projects more than Rs 4800 crore for improving the road infrastructure in Madhya Pradesh. Prime Minister will lay the foundation stone of projects including upgradation of road connecting Jharkheda- Berasia - Dholkhedi of NH 346; four laning of Balaghat - Gondia Section of NH 543; four Laning of Khandwa Bypass connecting Rudhi and Deshgaon; four Laning of Temagaon to Chicholi section of NH 47; four laning of road connecting Boregaon to Shahpur; and four laning of road connecting Shahpur to Muktainagar. Prime Minister will dedicate to nation the upgradation of the road connecting Khalghat to Sarwardewla of NH 347C.
Prime Minister will dedicate rail projects worth more than Rs 1850 crore to the nation. These projects include doubling the rail line connecting Katni - Vijaysota (102 KMs) and Marwasgram - Singrauli (78.50 KMs). Both these projects are part of the project for doubling the rail line connecting Katni - Singrauli Section. These projects will improve rail infrastructure in Madhya Pradesh benefiting the trade and tourism in the state.
Prime Minister will dedicate to nation Vijaipur- Auraiya- Phulpur Pipeline Project. The 352 KMs long pipeline has been built at a cost of more than Rs 1750 crore. Prime Minister will also lay the foundation stone of Nagpur Jabalpur section (317 KMs) of Mumbai Nagpur Jharsuguda Pipeline Project. The project will be built at a cost of more than Rs 1100 crore. The gas pipeline projects will provide clean and affordable Natural Gas to industries and homes, and will be a step towards reducing emissions in the environment. Prime Minister will also dedicate a new bottling plant at Jabalpur which has been built at a cost of about Rs 147 crore.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
5 ଅକ୍ଟୋବରରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରାୟ 5000 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ସଡକ, ରେଳ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ
ଆଇଆଇଟି ଯୋଧପୁର କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯୋଧପୁର ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ୍ ବିଲ୍ଡିଂର ଶିଳାନ୍ୟସ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯୋଧପୁରର ଏମ୍ସ ଠାରେ ‘ଟ୍ରାଉମା ସେଣ୍ଟର ଏବଂ କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ହସ୍ପିଟାଲ ବ୍ଲକ’ର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ 12,600 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ସଡକ, ରେଳ, ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ, ଗୃହ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ପରି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ
ଇନ୍ଦୋରରେ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ 1000 ରୁ ଅଧିକ ଗୃହର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 OCT 2023 9:14AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 5 ଅକ୍ଟୋବର, 2023 ରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବେ।
ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ 11: 15 ରେ ରାଜସ୍ଥାନର ଯୋଧପୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ଏବଂ ସଡକ, ରେଳ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ 5000 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ 03:30 ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜବଲପୁରରେ ପହଞ୍ଚିବେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ସଡ଼କ, ରେଳ, ଗ୍ୟାସ, ପାଇପଲାଇନ୍, ଆବାସ ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛ ପାନୀୟଜଳ ପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ 12,600 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶରେ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ତତା ତାହାକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଜସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ ସାଇନ୍ସ, ଯୋଧପୁରରେ 350 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ‘ଟ୍ରାଉମା ସେଣ୍ଟର ଏବଂ କ୍ରିଟିକାଲ୍‌ କେୟାର ହସ୍ପିଟାଲ ବ୍ଲକ’ଏବଂ ସମଗ୍ର ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ହେଲ୍‌ଥ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ମିଶନ୍ (ପିଏମ-ଏବିଏଚଆଇଏମ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ସାତଟି କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ବ୍ଲକର ବିକାଶ କରାଯିବ। ଏମ୍‌ସ ଯୋଧପୁରରେ ‘ଟ୍ରାଉମା ଏମର୍ଜେନସି ଏବଂ କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର’ ପାଇଁ ଏକିକୃତ କେନ୍ଦ୍ର 350 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନିବେଶରେ ବିକାଶ କରାଯିବ।
ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ଯଥା ଟ୍ରାଇଏଜ୍, ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍, ଡେ କେୟାର, ୱାର୍ଡ, ବେସରକାରୀ କୋଠରୀ, ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ଅପରେଟିଂ ଥିଏଟର, ଆଇସିୟୁ ଏବଂ ଡାୟଲିସିସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ପରି ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିବ। ଏହା ରୋଗୀଙ୍କୁ ବହୁମୁଖୀ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଆଘାତ ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ପରିଚାଳନାରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ରାଜସ୍ଥାନରେ ଥିବା ସାତଟି କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ବ୍ଲକ୍ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି କରି ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ।
ଯୋଧପୁର ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ୍ ବିଲ୍ଡିଂର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ମୋଟ 480 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଟର୍ମିନାଲ୍ ବିଲଡିଂ ପ୍ରାୟ 24,000 ବର୍ଗମିଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକଶିତ ହେବ ଏବଂ ପିକ୍‌ ସମୟରେ 2500 ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସଜ୍ଜିତ ହେବ। ଏହା ବାର୍ଷିକ 35 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବ, ସଂଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଇଆଇଟି ଯୋଧପୁର କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। 1135 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଉଚ୍ଚମାନର ସାମଗ୍ରିକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ବଳିଷ୍ଠ ପଦକ୍ଷେପ।
ରାଜସ୍ଥାନର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନବୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ‘କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଲାବୋରେଟୋରୀ’, ଷ୍ଟାଫ୍ କ୍ୱାର୍ଟର୍ସ ଏବଂ ‘ଯୋଗ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ’ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ସେ ରାଜସ୍ଥାନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁସ୍ତକାଳୟ, 600 ଛାତ୍ରଙ୍କ କ୍ଷମତା ଥିବା ଛାତ୍ରାବାସ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭୋଜନ କକ୍ଷର ସୁବିଧାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ରାଜସ୍ଥାନରେ ସଡକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ-125 ଏ ରେ ଯୋଧପୁର ରିଙ୍ଗ ରୋଡ଼ର କାରୱଡରୁ ଡାଙ୍ଗିଆୱାସ ଖଣ୍ଡକୁ ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା ସହିତ ଅନେକ ସଡ଼କ ବିକାଶ ପ୍ରକଳପର ଆଧାରଶିଳା ରଖିବେ। ଏଥିରେ ଜାଲୋର (ଏନଏଚ-325) ର ସଡ଼କରେ ବାଲୋତରା ଠାରୁ ସାଣ୍ଡେରାବ ଖଣ୍ଡର ପ୍ରମୁଖ ସହରୀ ଭାଗକୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ସାତ ବାଇପାସର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଏନଏଚ-25ର ପଚପଦରା-ବାଗୁଣ୍ଡି ବିଭାଗର ଚାରିଲେନ୍ କରିବାର ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମିଲ୍ ରହିଛି। ଏହି ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ 1475 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ। ଯୋଧପୁର ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏବଂ ସହରରେ ଯାନବାହାନ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି, ନିଯୁକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ଏଥିମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ - ରୁନିଚା ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ - ଜୟସଲମରକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏବଂ ମାରୱାଡ଼ ଜଙ୍କସନକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ନୂତନ ଐତିହ୍ୟ ଟ୍ରେନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ରୁନିଚା ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଯୋଧପୁର, ଦେଗାନା, କୁଚମାନ ସିଟି, ଫୁଲେରା, ରିଙ୍ଗସ, ଶ୍ରୀମାଧୋପୁର, ନିମ୍ କା ଥାନା, ନାରନୌଲ, ଆଟେଲି, ରେୱାରୀ ଦେଇ ଯିବ ଯଦ୍ବାରା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ରାଜଧାନୀରେ ସମସ୍ତ ସହରର ସଂଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ। ମାରୱାଡ଼ ଜଙ୍କସନ- ଖାମ୍ବୋଲି ଘାଟକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ନୂତନ ହେରିଟେଜ ଟ୍ରେନ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯିବ। 145 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ‘ଡେଗାନା-ରାୟ କା ବାଗ’ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ 58 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ‘ଡେଗାନା-କୁଚମାନ ସିଟି’ ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦୋହରୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇନ୍ଦୋରରେ ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହେବା ପରେ ‘ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୃହ’ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଜବୁତି ମିଳିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା - ସହରୀ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ 128 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ 1000 ରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ସମସ୍ତ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହିତ ଗୁଣାତ୍ମକ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କିନ୍ତୁ ଅଭିନବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ‘ପ୍ରି-ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଷ୍ଟିଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରକଚରାଲ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ସହିତ ପ୍ରିଫାବ୍ରିକେଟେଡ୍ ସାଣ୍ଡୱିଚ୍ ପ୍ୟାନେଲ୍ ସିଷ୍ଟମ୍’ର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଘରୋଇ ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ନିରାପଦ ତଥା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପରେ 2350 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ମଣ୍ଡଲା, ଜବଲପୁର ଏବଂ ଡିଣ୍ଡୋରି ଜିଲ୍ଲାର ଏକାଧିକ ଜଳ ମିସନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ପକାଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 100 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ସେଓନି ଜିଲ୍ଲାର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ରାଜ୍ୟର ଚାରୋଟି ଜିଲ୍ଲାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପ୍ରାୟ 1575 ଟି ଗ୍ରାମ ଉପକୃତ ହେବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସଡକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ 4800 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ-346 ର ଝାରଖଡା- ବେରାସିଆ-ଢୋଲଖେଡିକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ସଡ଼କର ଉନ୍ନତି ସହିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏଥିରେ ଏନଏଚ୍ 543 ର ବାଲଘାଟ-ଗୋଣ୍ଡିଆ ଖଣ୍ଡର ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା, ରୁଢ଼ୀ ଓ ଦେଶଗାଓଁକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଖଣ୍ଡୱା ବାଇପାସକୁ ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା, ଏନଏଚ୍ 47 ର ଟେମାଗାଓଁ ରୁ ଚିଚୋଲି ଖଣ୍ଡକୁ ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା, ବୋରେଗାଓଁକୁ ଶାହପୁର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସଡ଼କକୁ ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା ଏବଂ ଶାହପୁରକୁ ମୁକତାଇନଗର ସହିତ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ସଡ଼କର ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା ସାମିଲ୍ ରହିଚି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଏଚ୍ 347ସି ର ଖଲଘାଟରୁ ସରବରଦେୱଲାକୁ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ସଡ଼କର ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶକୁ 1850 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏଥିରେ କାଟନି - ବିଜୟସୋଟା (102 କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ମାରୱାସଗ୍ରାମ - ସିଙ୍ଗ୍ରାଉଲି (78.50 କିମି) କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦୋହରିକରଣ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। କାଟନି - ସିଙ୍ଗ୍ରାଉଲି ବିଭାଗକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦୋହରୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହାର ଏକ ଅଂଶ | ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ରାଜ୍ୟର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଲାଭବାନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଜୟପୁର - ଔରିଆ- ଫୁଲପୁର ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। 352 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ପାଇପଲାଇନ 1750 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁମ୍ବାଇ ନାଗପୁର ଝାରସୁଗୁଡା ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ନାଗପୁର ଜବଲପୁର ବିଭାଗ (317 କିଲୋମିଟର) ର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବେ। 1100 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ହେବ। ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଘରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ପରିବେଶରେ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ 147 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଜବଲପୁରରେ ଏକ ନୂତନ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।