Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration and foundation stone laying ceremony of various projects in Gwalior, Madhya Pradesh
02 OCT 2023 8:48PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Chief Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, my cabinet colleagues Shri Narendra Singh Tomar ji, Virendra Kumar ji, Jyotiraditya Scindia ji, all other dignitaries, and all my family members who have come here in such a large number! I salute this historical land of Gwalior!
This land is a symbol of courage, self-respect, military glory, music, tastebuds as well as mustard. Gwalior has given the best revolutionaries to the country. Gwalior-Chambal region has given its brave children to our army for the defence of the nation. Gwalior has also shaped the policy and leadership of BJP.
Rajmata Vijaya Raje Scindia ji, Kushabhau Thakre ji and Atal Bihari Vajpayee ji were shaped by the soil of Gwalior. This land is an inspiration in itself. Every patriot from this land had sacrificed himself for the nation and had dedicated his life for the nation.
My family members,
Crores of Indians like us did not get the privilege of fighting for the freedom of the country. But the responsibility of making Bharat developed and making Bharat prosperous is on the shoulders of all of us. Even today, once again I have come to Gwalior amidst you to carry this mission forward. Currently, development projects worth about Rs 19 thousand crores have been either inaugurated or their foundation stones laid.
And I was watching as the curtains were being raised one after the other for the inauguration and foundation stone laying of the projects. The curtains were raised so many times that you got tired of clapping. You can imagine that today our government has been doing so many inaugurations and foundation stones laying ceremonies in a year that no government could do in a year and people get tired of clapping. We have the capacity to do so much work.
My family members,
Before Dussehra, Dhanteras and Diwali, about 2.25 lakh families of Madhya Pradesh are entering their new houses today. Today several connectivity-related projects have also been started here. Vikram Udyogpuri in Ujjain and Multi Modal Logistics Park in Indore will expand the industrialization process of Madhya Pradesh. Thousands of new jobs and new opportunities are going to be created for the youth here. Today various new projects have started in IIT Indore also.
Today, besides Gwalior, even Vidisha, Betul, Katni, Burhanpur, Narsinghpur, Damoh and Shajapur have got new health centres. These centres have been built under the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. These have facilities for treatment of serious diseases. I congratulate all of you and my family members of Madhya Pradesh for all these initiatives!
Friends,
All these projects are the result of the joint efforts of the double engine government. When both Delhi and Bhopal have like-minded governments dedicated to public welfare, then such work gets done at a faster pace. Therefore, today Madhya Pradesh has faith in the double engine government. Double engine means double development of MP!
My family members,
In the past years, our government has pulled Madhya Pradesh up from a BIMARU state to the top 10 states of the country. From here, our aim is to take Madhya Pradesh to the top-3 states of the country. Should MP be among the top-3 or not? Should MP be ranked among the top-3 or not? Should it reach top 3 with great pride or not? Who can do this work? Who can give this guarantee? Your answer is wrong, because this is the guarantee given by your single vote as a responsible citizen. Your one vote can take Madhya Pradesh to number three. Your every vote given to Double Engine will take MP to top-3.
My family members,
MP cannot be developed by those people who neither have any new thinking nor a roadmap for development. These people have only one work at hand - hatred towards the country's progress, hatred towards Bharat's schemes. In their hatred they even forget the achievements of the country. Today you see, the whole world is praising the glory of Bharat. Is Bharat's voice being heard in the world or not? Today the world sees its future in Bharat. But those who are in the political quagmire, who do not see anything except power and do not like the voice of India which is echoing in the world today.
Just imagine friends, Bharat has become the 5th largest economic power from number 10 in 9 years. But these anti-development people are trying to prove that this has not happened. Modi has given a guarantee that in the next term, Bharat will be among the top three economies of the world. This also is frustrating some power-hungry people.
My family members,
The country had given 6 decades to these anti-development people. 60 years is not a short time. If this much work could be done in 9 years, then how much could have been done in 60 years! They also had a chance but they could not do it. So, this is their failure. At that time, they used to play with the emotions of the poor, and even today they are playing the same game. At that time, they used to divide the society in terms of caste, and even today they are committing the same sin. At that time, they were immersed in corruption, and today they have become more and more corrupt. At that time, they used to be busy glorifying one particular family and even today they are doing the same to secure their future. That's why they don't like glorifying the nation's pride.
My family members,
Modi has guaranteed pucca houses to poor, Dalit, backward and tribal families. So far, under this initiative, 4 crore families in the country have got their pucca houses. Here in MP too, lakhs of houses have been handed over to poor families so far and even today such a large number of houses has been inaugurated. When these people were ruling the central government in Delhi, there was only loot going on in the name of giving away houses to the poor. The houses these people built were not even fit for habitation. There were lakhs of such beneficiaries across the country who had never even set foot in those houses. But in the houses being built today, house warming ceremonies are taking place merrily. This is because each beneficiary is building these houses as per his or her own convenience. They are building their homes as per their dreams and needs.
Our government monitors the work as it gets done, through technology, and sends the money directly into their bank accounts. There is no theft, no leakages in money, no corruption. And the construction of the house progresses smoothly. Earlier, only four walls were constructed in the name of a house. But in the houses being constructed today, toilet, electricity, tap water, Ujjwala gas, everything is available in. Today, work on important water-related projects for Gwalior and Sheopur districts has also started. This will also help in supplying water to these houses.
Friends,
Modi has also ensured that Lakshmi of these houses i.e. my mothers and sisters are the owners of the house. Are you aware that the houses under PM Awas Yojana are registered in the name of women? Crores of sisters have become 'Lakhpatis' due to the houses under the PM Awas Yojana. These houses worth lakhs have been registered in the names of those who did not have any property in their names before. Even today, most of the houses which are inaugurated have been registered in the name of women.
And brothers and sisters,
Modi has fulfilled his guarantee. I also want a guarantee from you sisters. I just want to ask the sisters, since I have fulfilled my guarantee, will you give me a guarantee? Will you give me a guarantee? Sure? So, I need a guarantee from you that after getting your houses, you need to educate your children very well and teach them some skill. Will you do it? This guarantee of yours gives me strength to work.
My family members,
Women empowerment is not a vote bank for Bharat, but a dedicated mission for national welfare and nation building. We have seen many governments in the past. Our sisters were repeatedly asked for votes by making false promises of 33 percent reservation in Lok Sabha, in Parliament. But due to a conspiracy in Parliament, the law was not enacted. It was stalled again and again. But Modi had given a guarantee to the sisters. And Modi's guarantee means fulfilment of every guarantee.
Today the Nari Shakti Vandana Adhiniyam has become a reality. I am saying this in this event and also for the future, that we have to move forward in the same direction in order to increase the participation of our women in the journey of development to open the path of progress even further.
Brothers & sisters,
All the development projects that we have implemented today are going to get an impetus from the passing of this law.
My family members,
Gwalior-Chambal region is becoming a land of opportunities today. But the situation was not always like this. What is the track record of those leaders who have been in the government for several decades but are talking too much today? Our young friends, the first-time voters, have seen only BJP government in their entire life. They have seen a progressive Madhya Pradesh. These leaders of the opposition parties who are talking a lot today had got the opportunity to rule Madhya Pradesh for many decades.
During their rule, injustice and oppression flourished in Gwalior-Chambal region. Social justice was marginalized under their rule. At that time, the weak, the Dalits and the backward people were not heard. People used to take law into their own hands. It had become difficult for the common man to move freely on the roads. With a lot of hard work, our government has been able to bring this region to today's level. Now we don't need to look back from here.
The next 5 years are very crucial for Madhya Pradesh. Today, a new airport terminal is being built in Gwalior, and an elevated road is also being built. A new hospital with a thousand beds has been built here; new bus stand, modern railway station, new schools and colleges are being built. One after the other the face of entire Gwalior is changing. Similarly, we need to change the image of entire Madhya Pradesh and hence a double engine government is necessary here.
Friends,
Modern infrastructure not only makes life easier, but is also the path to prosperity. Today, the 8-lane expressway connecting Jhabua, Mandsaur and Ratlam has also been inaugurated. Madhya Pradesh of the last century also yearned for good quality 2-lane roads. Today 8-lane expressways are being built in MP. Work has also started today on the 4-lane road connecting Indore, Dewas and Harda. The work of converting the Gwalior-Sumawali section of the Railways to broad-gauge has also been completed. Now the first train on this section has also been flagged off. This area is going to benefit a lot from all these connectivity-related projects.
Friends,
With modern infrastructure and good law and order, be it farmers or industries, everyone flourishes. Where anti-development governments come to power, both these systems collapse. If you look at Rajasthan, throats are slit openly and the government there keeps watching. Wherever these anti-development people go, appeasement also begins. Due to this, goons, criminals, rioters and corrupt people become uncontrollable. Atrocities on women, Dalits, backward classes and tribals increase. In the past years, crime and corruption have increased the most in these anti-development states. Therefore, Madhya Pradesh has to be very careful about these people.
My family members,
Our government is dedicated to carrying forward development to every class and every region. Modi pays attention to those people who were always neglected. Modi worships them. I want to know from you, had anyone heard the word ‘Divyang’ before 2014? Those who were physically challenged were left helpless by the previous governments.
It is our government which took care of the Divyangs or specially-abled people, provided modern equipment to them and developed a common sign language for them. Today itself a new sports centre for Divyangs has been inaugurated in Gwalior. This will further strengthen the identity of Gwalior as a major sports hub in the country. And friends, believe me, the world will talk about sports, and the sports of Divyangs. Mark my words, Gwalior is going to feel proud.
And that is why I say that Modi pays attention to those who were always neglected. Modi worships them. For so many years no one cared about the small farmers of the country. Modi showed his concerns about these small farmers. Our government has so far sent Rs 28,000 to the accounts of every small farmer in the country under PM Kisan Samman Nidhi. There are 2.5 crore small farmers in our country who grow coarse grains. Earlier no one cared about the small farmers growing coarse grains. It is our government which has given the identity of 'Shri-Anna' to millets and is taking it to the markets across the world.
Friends,
Another major proof of this spirit of our government is the PM Vishwakarma Yojana. Our potter brothers and sisters, blacksmiths, carpenters, goldsmiths, garland makers, tailor brothers and sisters, washermen, cobblers, barbers, and many such friends involved in similar activities have been important pillars of our lives. It is impossible to imagine a life without them. Our government has taken care of them after so many decades of independence.
These friends were left behind in the society. But now Modi has launched a massive campaign to bring them forward. The government will provide thousands of rupees for training these friends. BJP government will give Rs 15,000 for modern equipment. Cheap loans worth lakhs of rupees are also being given to these friends. Modi and the Central government have given the guarantee of providing loans to Vishwakarma friends.
My family members,
The anti-development political parties of the country want to take Madhya Pradesh backward, whereas our double engine government thinks about the future. Therefore, one can trust only the double engine government for development. Only our government can guarantee that Madhya Pradesh will be among the top states in the country in terms of development.
Right now, Shivraj ji was telling me that Madhya Pradesh is number one in the country in terms of cleanliness. Today is Gandhi Jayanti. Gandhiji used to talk about cleanliness. Yesterday, a cleanliness drive took place across the country. Have you seen even a single Congressperson cleaning or making any appeal for cleanliness? Do the Congressperson hate the fact that Madhya Pradesh has become number one in terms of cleanliness? What good can they do for Madhya Pradesh? Can we trust such people?
And that is why I urge all of you, brothers and sisters, to take this pace of development forward, to increase it rapidly and today you have come here in such large numbers to bless me! I express my heartfelt gratitude to the friends of the Gwalior-Chambal region for coming here to shower their blessings on me.
Say along with me-
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মধ্য প্রদেশকী গ্বালিয়রদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
02 OCT 2023 8:48PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী –জয়!
ভারত মাতা কী –জয়!
ভারত মাতা কী –জয়!
মুখ্য মন্ত্রী শহরী শিবরাজ সিংহ চৌহান, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ঐগী মরুপশিং, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরজী, বিরেন্দ্র কুমারজী, জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়াজী, অতোপ্পা দিগনিতরী পুম্নমক, মশিং য়াম্না লাকপীরিবা ঐগী ইমুংগী মীওইশিং, ঐহাক্না গ্বালিয়রগী পুৱারী ওইরবা লমদম অসিবু হন্না-হন্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
লম অসিনা থৌনা, ইশাবু ইকাই খুম্নবা, লান্মীগী মতিক ময়াই, ঈশৈ, মহাও অমসুং হঙ্গাম মশক তাক্লি। গ্বালিয়রনা লৈবাক্তা লময়ানবা অমা পীখি। গ্বালিয়র-চম্বলনা মাগী মথৌনা লৈরবা মচাশিংবু লৈবাক ঙাক্নবা অমসুং ঐখোয়গী লান্মীগীদমক পীখি। গ্বালিয়রনা BJPগী পোলিসী অমসুং লীদরশিপ মখোঙ শোম্বীখি।
রাজমাতা বিজয়রাজে সিন্ধিয়াজী, কুশাভাও থাকরেজী অমসুং অতল বিহারি বাজপেয়ীজী অসি গ্বালিয়রগী লমদমদা পোকখি। লমদম অসিমক মশাগী ওইনা ইথিলগী হৌরকফম ওইরি। লৈহাও অসিদগী হৌখিবা অথৌবা খুদিংমক্না লৈবাক্কীদমক মশাবু কত্থোকখি, মহাক্না লৈবাক্কী মীংদা মাগী পুন্সি কত্থোকখি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ঐখোয়গুম্বা ভারত মচা করোর কয়ানা লৈবাক্কী নীংতম্বগীদমক লান্থেংনবগী খুদোংচাবা ফংদে। অদুবু ভারতপু চাউখৎহনবা অমসুং ভারতপু নুংঙাইহনবগী থৌদাং ঐখোয়গী পুম্নমক্না লৌগদবনি। ঙসিসু মিসন অসি মাংদা পুনবা ঐহাক্না গ্বালিয়রদা অমুক হন্না লাক্লি। হৌজিক মফম অসিদা লুপা করোর লিশিং 19রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং শঙ্গাখি।
অমগী মথংদা অমা শঙ্গাবগী নত্ত্রগা উরেপ-উয়ুং তম্বগী কর্তেন হাইদোরকপা অসি ঐহাক্না য়েংলমখি। কর্তেনশিং অসি কয়ারক হন্না হাংদোরকপনা নখোয়না খুবাক খুবদা চোকথখি। য়েংবীয়ু সরকার অমত্তনা চহি অমদা শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং কয়া তৌবা অমত্তা লৈতে, ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা মসি নোংমদা তৌরি অমসুং মীয়াম্না খুবাক খুবদা চোকথখি, থবক কয়া তৌবা ঙম্বগী কেপাসিতী লৈ।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
দশহরা, ধনতেরস অমসুং দীপাৱলীগী মমাংদা মধ্য প্রদেশকী ইমুং লাখ 2.25কী ময়ানা ঙসি অনৌবা য়ুমশিংদা হোংজিল্লি। ঙসি কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত কয়া মফম অসিদা হৌখ্রে। উজ্জেনগী বিক্রম উধ্যোগপুরি অমসং ইন্দোরগী মল্তী মোদেল লোজিস্তিক পার্জ অসিনা মধ্য প্রদেশকী ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন পাকথোক চাউথোকহল্লগনি। মফম অসিদা নহাশিংগীদমক অনৌবা থবক অমসুং অনৌবা খুদোংচাবা লিশিং কয়া পীরি। ঙসি IIT ইন্দোরদসু অনৌবা থবক কয়া পাইখৎপা হৌখ্রে।
ঙসি গ্বালিয়রগা লোয়ননা বেতুল, কতনী, বুরহানপুর, নরসিংহপুর, দমোহ অমসুং শাজাপুরদসু অনৌবা হেল্থ সেন্তরশিং হাংলগনি। সেন্তরশিং অসি আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা শাখিবনি। মসিদা অরুবা অনাবশিং লায়েংনবা খুদোংচাবা লৈরগনি। ঐহাক্না মসিগীদমক মধ্য প্রদেশকী ঐগী ইমুংগী মীওইশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
থবক পুম্নমক অসি দবল ইঞ্জিন সরকারগী অপুনবা খোঙথাংশিংগী মহৈণি। দিল্লী অমসুং ভোপালনা ৱাখল্ল মান্নবা মীয়ামগী য়াইফনবা কত্থোকপা সরকারশিং লৈরবা মতমদা অসিগুম্বা থবক অসি খোঙজেল য়াংনা তৌবা ঙম্মি। মরম অসিনা ঙসি মধ্য প্রদেশনা দবল ইঞ্জিন সরকারদা থাজবা থম্মি। দবল ইঞ্জিন হায়বদি MPগী দবল দিবেলপমেন্ত হায়বনি!
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
হৌখিবা চহি খরা অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা মধ্য প্রদেশপু বীমারু রাজ্য অমদগী লৈবাক্কী তোপ 10 স্তেৎশিংগী মনুংদা চলহনখি। ঐখোয়গী পান্দম অসি মধ্য প্রদেশপু তোপ-3 দা পুখৎপনি। MPনা তোপ-3 দা য়ৌগদ্রা নত্ত্রগা য়ৌরোইদ্রা? চাউনা খুমাং চাউশিনবগা লোয়ননা অহুমশুবদা য়ৌবা নত্ত্রগা য়ৌদবা? কনানা মসিগী থবক তৌগনি? মসিগী গরেন্তী কনানা পীগনি? নখোয়গী পাউখুম অদু লাল্লি, মসিগী গরেন্তী অসি থৌদাং লৈবা প্রজা অমা ওইনা নখোয়গী ভোৎ অমনা মধ্য প্রদেশপু নম্বর থ্রীদা য়ৌহনগদৌরিবনি। নখোয়না দবল ইঞ্জিনদা ভোৎ পীবনা MPনা তোপ-3 দা য়ৌবা ঙমহনগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
MP অসি অনৌবা ৱাখল্লোন লৈতবা নত্ত্রগা চাউখৎ-থৌরাংগী রোদমেপ লৈতবা মীওইশিংনা চাউখৎপা পুরকপা ঙমলোই। মীওইশিং অসিগী থবক অমা খক্তা লৈ – লৈবাক্কী চাউখৎপদা শাওনীংবা, ভারতকী স্কিমশিংদা শাওনীংবা। মখোয়না শাওনীংবা অসিনা লৈবাক্কী মাইপাকখিবশিং ফাওবা কাওথোকহনবা ঙম্মি। ঙসি নখোয়না উরি মদুদি মালেম পুম্বনা ভারতকী মতিক ময়াইবু শৈথাংরি। ভারতকী ভোইস মালেমদা য়ৌহনবা ঙমলব্রা নত্ত্রগা ঙমদব্রা? ঙসি ভারতনা ভারত্তা তুংলমচৎ উরি। অদুবু রাজনিতীনা থুমহৎখ্রবশিংনা, চৌক্রি নত্তনা করিগুম্বা অমত্তা উবা ঙমদবশিংনা ঙসি মালেমদা ভারতকী ভোইস য়ৌবা ঙম্বা অসিদা অপেনবা পোক্তে।
ভারতনা চহি 9দা ইকনোমিক পাৱর নম্বর 10দগী 5 য়ৌবা ঙমখি। অদুবু এন্তি-দিবেলপমেন্ত ওইবা মীওইশিং অসিনা মসি ওইথোক্তনবা হোৎনরি। মোদীনা মথংগী তর্মদা ভারতপু মালেমগী মকোক থংবা ইকনোমী অহুমগী মনুংদা চলহনগনি হায়না গরেন্তী পীরি। মসিনা শক্তি করম্বা মীওই খরগী মপুক নাহল্লি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
লৈবাক অসিনা এন্তি-দিবেলপমেন্ত ওইবা মীওইশিংদা দিকেদ তরুক পীখ্রে। চহি 60 অসি অতেনবা মতম নত্তে। করিগুম্বা চহি 9গী মনুংদা থবক কয়া তৌবা ঙম্লবদি চহি 60দা কয়া য়াম্না তৌবা ঙমগনি। মখোয়না খুদোংচাবা অমা ফংখি। মখোয়না মদু তৌখিদে, মসি মখোয়গী অশোইবনি। মতম অদুদসু মখোয়না লায়রবশিংগী খুদোংচাবা লৌবীখি, ঙসিসু মখোয়না চপ মান্নবা গেম অদু শান্নরি। মতম অদুদা মখোয়না জাৎ-বিজেৎতা য়ুম্ফম ওইরগা খুন্নাইবু তোখাই-তোখাই তাহনখি ঙসিসু চপ মান্নবা পাপ অদু তৌরি। মতম অদুদা মখোয়না তেরোরিজম অমসুং করপ্সনদা লুপখি ঙসিসু মখোয়না হেন্না হেন্না শেঞ্জা-থুমজা তৌরি। মতম অদুদা মখোয়না ইমুং অমা খক্তবু শৈথাবগী ঈশৈ শকখি, ঙসিসু মখোয়না মদু তৌরি। মরম অসিনা লৈবাক খুমাং চাউশিনবগী শৈথাবগী ঈশৈ মখোয়না তানীংদে।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
মোদীনা লায়রবা, দলিৎ, শোত্থরবা অমসুং ত্রাইবেল ইমুংশিংদা পর্মিনেন্ত ওইবা য়ুমশিং পীনবা গরেন্তী পীখি। ঙসি ফাওবদা মসিগী মখাদা লৈবাক্কী ইমুং করোর 4না মখোয়গী পর্মিনেন্ত ওইবা য়ুমশিং ফংজরে। MPদসু ঙসি ফাওবদা লায়রবা ইমুংশিংদা য়ুম লাখ কয়া পীখ্রে অমসুং ঙসিমকসু হায়রিবা য়ুমশিং অদু শঙ্গারি। মীওইশিং অসিগী সরকারনা দিল্লীদা লৈবা মতমদা লায়রবশিংগী য়ুমশিংগী মীংদা লুৎ খক্তা তৌরমখি। মীওইশিং অসিনা শাখিবা য়ুম অদু লৈহৈবা নত্তে। য়ুমশিং অদুদা মখোঙ থাংজিন্দ্রিবা লৈবাক অসিদা বেনিফিসরী লাখ কয়া লৈ। অদুবু ঙসি শাখিবা য়ুমশিং অসিগীদি শঙ্গাবগী থৌরম হরাওনা পাঙথোক্নরি। মসিগী মরমদি বেনিফিসরী ইচিল-ইনাওশিংনা মখোয়গী মশাগী অপাম্বগী মতুং ইন্না য়ুমশিং অদু শারি।
ঐখোয়গী সরকারনা থবক অদু য়েংশিনখি অমসুং তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা মখোয়গী একাউন্তশিংদা হকথেংননা শেল থাখি, হুরানবা, কম্পনী, করপ্সন অমত্তা য়াওহনখিদে। অমসুং য়ুমশিং শাবা অসি খোঙজেল য়াংশিল্লি। মমাংদা য়ুমগী নম্মাদা ফকলাং মরি খক্তা খারমখি। ঙসি শারিবা য়ুমশিং অসিদদি তোইলেৎ, ইলেক্ত্রিসিতী, তোতি ঈশিং, উজ্জ্বলা গ্যাস, পুম্নমক ফংহল্লি। ঙসি গ্বালিয়র অমসুং স্যোপুর জিলাশিংদা মরু ওইবা ৱাতর প্রোজেক্তশিংসু পাইখৎপা হৌখ্রে। মসিনা য়ুমশিং অসিদা ঈশিং সপ্লাই তৌবদা মতেং পাংলগনি।
মরুপশিং,
মোদীনা য়ুমশিং অসিগী লক্ষ্মি হায়বদি ঐগী ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংবু য়ুমশিংগী মপুং ওইহনবসু ঙমখি। পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা শাখিবা য়ুমশিং অসি নুপীশিংগী মমিংদসু রেজিস্তর তৌই হায়বা নখোয় খঙলব্রা? পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী য়ুমশিং অসিদগী ইচে ইচল কয়ানা লাখপতি ওইবা ঙমখ্রে। লাখ কয়ারোম ওইবা য়ুমশিং অসি মশাগী মমিংদা প্রোপর্তী ফাওবা লৈজদবা মীওইশিংগী মমিংদা রেজিস্তর তৌরি। ঙসিসু য়ুমশিং অসি অয়াম্বনা ইচে-ইচলশিংগী মমিংদা রেজিস্তর তৌবা থেংনগনি।
অমসুং ইচে-ইচলশিং,
মোদীনা মাগী গরেন্তী থুংহনখি। ঐহাক্নসু ইচে-ইচলশিংনা গরেন্তী অমা পীবা পাম্মি। ঐহাক্না ইচে-ইচলশিংদা ঐগী গরেন্তী অসি থুংহনবীগদ্রা হংজনীংই। নখোয়না গরেন্তী অমা পীবিগরে, শোইদনা? ঐহাক্না গরেন্তী অমা পাম্মি, য়ুম ফংলবা মতুংদা ইচেশিংবু মহৈ-মশিং তমহনবীয়ু, মখোয়দা স্কিল খরা তম্বীয়ু, তৌবীগদ্রা? নখোয়গী গরেন্তীনা ঐঙোন্দা থবক হেন্না তৌনবা শক্তি পী।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
নারী শক্তি অসি ভারতকী ওইনা ভোৎ বেঙ্ক নত্তে মসি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লৈবাক শেমগৎপগী কত্থোক্লবা মিসন অমনি। ঐখোয়না মমাংদা সরকার কয়া লাক্লগা চৎখিবা উখ্রে। ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংদা লোক সভা অমসুং পার্লিয়ামেন্তদা চাদা 33 খাক্তুনা থমগনি হায়না ৱাশকলগা থুংহন্দনা ভোৎশিং হঞ্জিন-হঞ্জিন খোমখি। অদুবু পার্লিয়ামেন্তদা কনস্পিরেসী অমা তৌবনা লো অসি শেম্বা ঙমদনা লৈরকখি, হঞ্জিন-হঞ্জিন লেপখি। অদুবু মোদীনা ইচে-ইচলশিংদা গরেন্তী পীখি। অমসুং মোদীগী গরেন্তী অসি গরেন্তী খুদিংমক থুংহন্নবা গরেন্তীনি।
ঙসি নারী শক্তি বন্দন এক্ত অসি মঙফাওনরে। মীফম অসিদা ঐহাক্না হায়জনীংবদি তুংলমচৎকীদমক্তসু চাউখৎ খোঙচৎতা ঐখোয়গী ইমাশিংগী শক্তি য়াওশিনবা হেন্না হেনগৎহনগদবনি অমসুং চাউখৎপগী লম্বীসু হাংদোক্কদবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি ঐখোয়না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত পুম্নমক লো অসি পাস তৌবগা লোয়ননা মপাঙ্গল কনখৎলগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
গ্বালিয়র-চম্বল অসি ঙসি খুদোংচাবশিংগী লমদম অমা ওইরক্লি। অদুবু মমাংদা ফীভম অসি শুম্না অদুম লৈরম্বা নত্তে। দিকেদ কয়া সরকার পাইরমখিবা লুচিংবশসিংগী ত্রেক রেকোর্দ অদু করিনো? নহা ওইরিবা মরুপশিং, অহানবা ভোৎ থাগদৌরিবা ভোত্তরশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা BJP সরকার খক্তা উখি। চাউখৎপা মধ্য প্রদেশ খক্তা উখি। ৱাজাও ঙাংবা বিরোধীগী লুচিংবশিংনা মধ্য প্রদেশপু দিকেদ কয়া পালমখি।
মখোয়গী লৈঙাক মনুংদা গ্বালিয়র-চম্বলদা শুপ্নম শাশন তৌরমখি। মখোয়গী লৈঙাক মখাদা সোসিএল জস্তিস ফংলমখিদে। মতম অদুদা অশোনবা, দলিৎ অমসুং শোত্থরবা মীওইশিংনা ঙাংবা তারমখিদে। মীওইশিং অদুনা মখুৎতা লো পাইশিনখি। মীচম মীয়াম্না লম্বীদা চৎপা ফাওবা খুদোংথীনীংঙাই ওইখি। কন্না হোৎন্দুনা ঐখোয়গী সরকারনা সেক্তর অসিবু ঙসিগী থাক অসি য়ৌনবা পুখৎলকখি। মফম অসিদগী ঐখোয়না তুদংদা হন্দুনা য়েংলরোই।
মধ্য প্রদেশকী ওইনা মথংগী চহি মঙা অসি য়াম্না মরু ওই। য়েংঙু ঙসি গ্বালিয়রদা অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল অমা শারি, ফগৎলবা লম্বীশিং শেম্মি। ফমুং লিশিং কয়া থাবা অনৌবা হোস্পিতালশিং মফম অসিদা শারি। অনৌবা বস স্তেন্দ, মোদর্ন রেলৱে স্তেসন, অনৌবা স্কুল অমসুং কোলেক, অমগী মথংদা অমা গ্বালিয়রগী শক্তমদা অহোংবা লাক্লি। মতৌ অসুম্না মধ্য প্রদেশ পুম্বগী শক্তমদা অহোংবা পুরক্কনি অমসুং মসিগীদমক দবল ইঞ্জিন সরকার মথৌ তাই।
মরুপশিং,
মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরনা পুন্সি নুংঙাইহনবা খক্তা নত্তনা চাউখৎপগী লম্বীসু ওইরি। ঙসি ঝাবুৱা, মন্দসৌর অমসুং রতলাম শম্নহল্লিবা 8-লেন এক্সপ্রেসৱেসু শঙ্গাখি। মধ্য প্রদেশন 2-লেন ওইবা অফবা লম্বী খৌরাংনা ঙাইরম্বা অদি ঙসিদা 8-লেন এক্সপ্রেসৱে লৈরে। ঙসি ইন্দোর, দেৱাস অমসুং হরদা শম্নহল্লিবা 4 –লেন লম্বীসু শেম্বা হৌখ্রে। রেলৱেজগী গ্বালিয়রগী সুমাৱলি সেক্সন ব্রোদ –গেজতা ওন্থোকপগী থবক মপুং ফানা লোইখ্রে। হৌজিক অহানবা ত্রেন লমথাখ্রে। মফম অসিনা কন্নেক্তিবিতীগী থবকশিংদা কান্নবা পীরগনি।
মরুপশিং,
মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অফবা লো এন্দ ওর্দরগা লোয়ননা লৌমীশিং নত্ত্রগা ইন্দস্ত্রীশিং ওইরবসু পুম্নমক খুমাং চাউশিনগনি। এন্তি-দিবেলপমেন্ত ওইবা সরকারশিংনা শক্তি পাইরবা মতমদা সিস্তেমশিং অসি কাইথরক্কনি। রাজস্থান য়েংবীয়ু, ঙক থাংনা লেল্লবা ফাওবদা সরকারনা য়েংদুনা লৈ। এন্তি-দিবেলপমেন্ত ওইবা মীওইশিং অসিনা চৎপা মফম খুদিংদা এপীজমেন্তসু তুং ইন্নরকই। মসিনা মরম ওইদুনা গুন্দা, ক্রিমিনেল, রায়তর অমসুং শেঞ্জা থুমজবা তৌবা মীওইশিং মরাং কাই। নুপীশিং, দলিৎ, শোত্থরবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংদা ওৎনৈবা হেনগৎলকই। মধ্য প্রদেশনা অসিগুম্বা মীওইশিংদগী চেকশিনগদবনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা ক্লাস খুদিংমক রিজন খুদিংমক চাউখৎহন্নবা কত্থোক্লি। কনাগুম্বা অমত্তনা হংবীদবশিংদা মোদীনা হংলি, মোদীনা মখোয়দা থৌনিরি। ঐহাক্না নখোয়দগী খঙবা পাম্মি… ময়াম্না 2014 গী মমাংদা দিব্যাঙ্গ হায়বা ৱাহৈ অসি তাখ্রবা? মমাংগী সরকারশিংনা মীমান্নদ্রবা মীওইশিং অসি হন্না য়েংলমদে।
ঐখোয়গী সরকারনা দিব্যাঙ্গশিংবু য়েংশিনখি, মখোয়গীদমক মোর্দন ইক্বিপমেন্ত পীখি, মখোয়গীদমক সাইন লেংগ্বেজ দিবেলপ তৌখি। ঙসিসু দিব্যাঙ্গশিংগীদমক অনৌবা স্পোর্ত সেন্তর অমা গ্বালিয়রদা শঙ্গাখি। মসিনা গ্বালিয়রবু লৈবাক্কী অচৌবা স্পোর্তস হব অমা ওইনা মশক তাকপদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। অমসুং মরুপশিং থাজবীয়ু দিব্যাঙ্গশিংগী স্পোর্তসকী মরমদা মালেমনা শোন্নগনি, গ্বালিয়রনা চাউথোকচবা পোক্কনি মসি ইশিন্দুনা থম্বীয়ু।
মরম অসিনা ঐহাক্না হায়জরি কনাগুম্বা অমত্তনা হংবীদ্রবশিংদা মোদীনা হংলি, মোদীনা থৌনিজরি। চহি কয়া অসি কনাগুম্বা অমত্তনা লৈবাক্কী অপীকপা লৌমীশিংদা হংবীদনা লাকখি। মোদীনা অপীকপা লৌমীশিংগীদমক খল্লি অমসুং মখোয়গীদমক ৱাবীরি। ঐখোয়গী সরকারনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী খুত্থাংদা অপীকপা লৌমী খুদিংমক্কী একাউন্তশিংদা লুপা লিশিং 28 থাখ্রে। লৈবাক অসিদা অপৌবা মহৈ-মরোংশিং থাবা লৌমী করোর 2.5 লৈ। ঐখোয়গী সরকারনা মিল্লেৎপু ‘শ্রী অন্ন’গী মীংথোন পীখি অমসুং মসি মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা কৈথেলশিংদা য়ৌহনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগী মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী খুদম অসি পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনানি। ঐখোয়গী চফু শাবা ইচিল-ইনাওশিং, য়োৎ শুবা ইচিল-ইনাওশিং, উ শুবা ইচিল-ইনাওশিং, সনা শাবা ইচিল-ইনাওশিং, লৈ পরেং শাবা ইচিল-ইনাওশিং, ফী তুবা ইচিল-ইনাওশিং, ফী শুবা ইচিল-ইনাওশিং, খোঙউপ শাবা ইচিল-ইনাওশিং, শম ককপা ইচিল-ইনাওশিং, অসিগুম্বা মীওই কয়ানা ঐখোয়গী পুন্সিগী মরু ওইবা য়ুম্বী ওইরি। মখোয় য়াওনা ঐখোয়না হীংবা ওইথোকলোই। ঐখোয়গী সরকারনা নীংতম্বা ফংলবা মতুং চহি কয়া লৈরগা মখোয়গী মতেং পাংগদৌরি।
মরুপশিং অসি খুন্নাইদা শোত্থনা লৈরমখি। হৌজিক মোদীনা মখোয়বু মাংদা পুখৎনবা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে। সরকারনা মরুপশিং অসিদা লুপা লিশিং কয়া পীরগনি। BJP সরকারনা মোদর্ন ইক্বিপমেন্তগীদমক লুপা লিশিং 15 পীগনি। মরুপশিং অসিদা লোনশিংসু পীরগনি। মোদীনা বিশ্বকর্মাশিংগী লোনশিংগী গরেন্তর ওইরগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
লৈবাক্কী এন্তি-দিবেলপমেন্ত পোলিতিকেল পার্তীশিংনা মধ্য প্রদেশপু চাউথহনবা পাম্মি। অমরোমদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা মাংদা পুখৎপা পাম্মি। মরম অসিনা ঐখোয়না দবক ইঞ্জিন সরকার খক্তনা চাউখৎপা পুরকপা ঙমগনি হায়না থাজৈ। ঐখোয়গী সরকার খক্তনা মধ্য প্রদেশপু চাউখৎপগী স্কেলদা মকোক্তা লৈবা রাজ্যশিংগী মনুং চলহনবা ঙমগনি।
হৌজিকসু শিবরাজজী অসি লুনানবদা লৈবাক্কী নম্বর ৱান ওইরি হায়না হায়খ্রে। ঙসি গান্ধী জয়েন্তিনি, গান্ধীনা লুনানবগী মরমদা হায়রমখি। ঙরাং লৈবাক শিনবা থুংবদা লুনানহনবগী প্রোগ্রাম পাঙথোক্নখি। কোংগ্রেসকী মীওই অমত্তনা লুনানবগী থবক তৌবা য়াওখিব্রা? মখোয়না লুনানহন্নবা অপীল তৌখিব্রা? লুনানবদা মধ্য প্রদেশনা নম্বর ৱান ওইবা অসি কোংগ্রেসকী মীওইশিংনা পামদে, মখোয়না মধ্য প্রদেশকী করি অফবা তৌগনি? মখোয়বু ঐখোয়না থাজবা য়াব্রা?
অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ঐনা ইচিল-ইনাওশিংদা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংশিনহন্নবা, মসি য়াম্না খোঙজেল য়াংহন্নবা অমসুং নখোয়না মশিং য়াম্না থোরক্তুনা ঐবু থৌজাল পীনবীরি, ঐহাক্না মশিং য়াম্লবা গ্বালিয়র-চম্বলগী মরুপশিং থৌজাল পীজরি। লাকপীবগীদমক ঐনা থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐগা লোয়ননা হায়বীয়ু -
ভারত মাতা কী –জয়!
ভারত মাতা কী –জয়!
ভারত মাতা কী –জয়!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!