Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying foundation stone ceremony of various projects in Mahabubnagar, Telangana
01 OCT 2023 4:25PM by PIB Delhi
Governor of Telangana Tamilisai Soundararajan ji, my colleague and minister in the Central Government, G. Kishan Reddy ji, my colleague in Parliament Shri Sanjay Kumar Bandi ji, all the other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
Namaskar!
The festive season has begun in the country. By passing the Nari Shakti Vandan Adhiniyam in Parliament, we have ushered in the spirit of Shakti Puja right before Navratri. Today, laying of foundation stones and inaugurations of several important projects have taken place in Telangana, adding to the festive colours here. I congratulate all the people of Telangana for the schemes and various projects worth Rs 13,500 crore.
My family members,
I am delighted that today I have laid the foundation stones of various projects and inaugurated many such road connectivity projects, which will bring major changes in the lives of the people here. Mobility in Telangana, Andhra Pradesh and Maharashtra is going to be very easy through the Nagpur-Vijayawada corridor. Due to this, trade, tourism and industry will also get a massive boost in these three states. Some important economic hubs have been identified in this corridor. It will also have 8 Special Economic Zones, five Mega Food Parks, four fishing seafood clusters, three pharma & medical clusters and a textile cluster. As a result of this, many employment opportunities are going to open-up for the youth of Hanamkonda, Warangal, Mahabubabad and Khammam districts. Due to food processing, there will be value addition in the crops of farmers in these districts.
My family members,
For a landlocked state like Telangana, there is a dire need for such road and rail connectivity, which can help transport the goods manufactured here to the sea coast and promote their export. My people of Telangana should capture the world market. For this reason, many major economic corridors of the country are passing through Telangana. These will connect all the states with the East and West Coast. The Suryapet-Khammam section of Hyderabad-Visakhapatnam Corridor is also going to be of great help in this. Consequently, it will help in reaching the East Coast. Also, there will be a huge reduction in logistics costs of industries and businesses. The railway line being built between Jalkair and Krishna section will also be very important for the people here.
My family members,
Bharat is a major producer, consumer and exporter of Turmeric. Farmers here in Telangana also produce turmeric in large quantities. After Corona, awareness about the benefits of turmeric has increased and its demand has also increased across the world. Today it is imperative that the entire value chain of turmeric, from production to export and research, is given more professional attention; and initiative needs to be taken in this regard. Today I am announcing a major decision related to this from the land of Telangana. Considering the needs and future prospects of turmeric farmers the Central Government has decided to constitute 'National Turmeric Board' for their benefit. The ‘National Turmeric Board’ will help farmers in different areas ranging from value addition in the supply chain to infrastructure-related works. I congratulate all the turmeric growing farmers of Telangana and the country for the formation of 'National Turmeric Board'.
My family members,
Today, there is a lot of discussion on Energy and Energy Security all over the world. Bharat has ensured energy not only for its industries but also for domestic use. The number of LPG connections in the country, which was around 14 crore in 2014, has increased to more than 32 crore in 2023. Recently we have also reduced the prices of gas cylinders. The Government of India, besides increasing LPG access, now considers it necessary to expand its distribution network as well. Hassan-Cherlapalli LPG pipeline will now go a long way in providing energy security to the people of this region. The foundation stone of Multi Product Pipeline between Krishnapatnam and Hyderabad has also been laid here. As a result, thousands of direct and indirect jobs will also be created in various districts of Telangana.
My family members,
I have inaugurated various buildings in the Hyderabad Central University today. The BJP government has given the status of Institution of Eminence to the University of Hyderabad and has provided special funds. Today I am going to make another major announcement amidst you. The Government of India is going to establish a Central Tribal University in Mulugu district. And this university will be named after the revered tribal goddesses Sammakka-Sarakka. Rs 900 crore will be spent on Sammakka-Sarakka Central Tribal University. I congratulate the people of Telangana for this Central Tribal University. Once again, I thank the people of Telangana very much for their love and affection. Right now, I am in this official government event, so I have spoken in a limited manner. After 10 minutes, I will go to an open ground and speak freely there and I promise that whatever I say will reflect Telangana's emotions.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তেলঙ্গানাগী মহবুবনগরদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তম্বদা থমখিবা ৱারোল
01 OCT 2023 4:25PM by PIB Imphal
তেলঙ্গানা রাজ্যপাল তমিলিসাই সোন্দরাজনজী, কেন্দ্র সরকারগী ঐহাক্কী খোঙলোই মন্ত্রী, শ্রী হি. কিশন রেদ্দীজী, পার্লিয়ামেন্তকী ঐহাক্কী মরুপ, শ্রীমান সঞ্জয় কুমার বন্দীজী, মফমসিদা তিনবীরিবা অতোপ্পা মীথুংলেন, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং! নমস্কার!
লৈবাক অসিদা কুহ্মৈগী মতম হৌরে। পার্লিয়ামেন্তনা নারিশক্তী বন্দন আইন পাস তৌদুনা ঐখোয়না নবরাত্রীগী মমাংদা শক্তি পুজাগী হরাও নুংঙাইবগী ইথিল হান্ননা শেমখ্রে। ঙসি, তেলঙ্গানাদা মরু ওইবা প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তম্লি, মীয়ামগী মফমদসু খুৎশিন্নরি। মসিনা লমদমসিদা হরাও নুংঙাইবগী ইথিলনা থল্লে। ঐহাক্না তেলঙ্গানাগী মীয়াম্বু লুপা করোর 13,500কী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা থম্মোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। না কুতম্ভু সভ্যুলারা।
ঐহাক্না ঙসি উরেপ উয়ুং তম্লিবা অমসুং মীয়ামগী মফমদা খুৎশিন্নরিবা রোদ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদমসিগী মীয়ামগী পুন্সিদা অচৌবা অওনবা কয়া পুরক্কদবসিদা নুংঙাইবা ফাওই। নাগপুর-বিজয়ৱারা কোরিদোরনা তেলঙ্গানা, আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং মহারাস্ত্র চৎপদা হান্নদগী হেন্না খুদোং চাহল্লগনি। মসিনা মরম ওইরগা, রাজ্য অহুমসিগী ত্রেদ, তুরিজম অমসুং ইন্দস্ত্রীসু য়াম্না খুমাং চাউশিনগনি। কোরিদোর অসিদা লৈরিবা মরু ওইবা ইকোনোমিক হব খরগী মশক খঙদোকখ্রে। মসিদা অখন্নবা ইকোনোমিক জোন নিপান, মেগা ফুদ পার্ক মঙা, ফিশিং সিফুদ ক্লস্তর মরি, ফার্মা অমসুং মেদিকেল ক্লস্তর অহুম অমসুং তেক্সতাইল ক্লস্তর অমসু য়াওগনি। পুম্নমক অসিনা মরম ওইরগা হনমকোরা, ৱারঙ্গল, মহবুববাদ অমসুং খম্মম জিলাগী নহাশিংদা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংহনগনি। জিলাশিং অসিগী লৌমীশিংগী পোত্থোকশিগসু দুফ প্রোসেসিং তৌদুনা ভেল্যু হাপ্পা ঙম্লগনি। না কুতম্ভু সভ্যুলারা।
তেলঙ্গানাগুম্বা কংফাল লম্না কোইশিনবা রাজ্যগী ওইনা, মফমসিগী পোত্থোকশিংবু সমুদ্র মপান্দা য়ৌহন্দুনা এক্সপোর্ত তৌবদা খুমাং হেন্না চাউশিলহন্নবা রেল অমসুং রোদ কন্নেক্তিবিতী য়াম্না মরু ওই। মালেমগী কৈথেলবু তেলঙ্গানাগী মীয়াম্না খুদুম চনশিনগদবনি। মসিগীদমক্তা, লৈবাক্কী ইকোনোমিক কোরিদোর কয়ানা তেলঙ্গানা ফাওদুনা চৎলি। মসিনা রাজ্য খুদিংবু ইস্ত অমসুং ৱেস্ত কোস্তকা শম্নহনবগী পাম্বৈ অমা ওইগনি। হাইদ্রবাদ বিশাখাপ্তনম কোরিদোরগী সুর্য়াপেত খম্মম সেক্সন্দসু মসিনা য়াম্না তেংবাংগনি। মসিনা মরম ওইরগা, ইস্ত কোস্ত ফাওবা য়ৌবদা মতেং য়াম্না ফংগনি। লোয়ননা, ইন্দস্ত্রী অমসুং কারবারগী লোজিস্তিক্স কোস্ততসু য়াম্না হন্থরক্কনি। জকলের অমসুং কৃষ্ণ স্তেসনগী মরক্তা শাগৎলিবা রেল লম্বীনসু মফমসিগী মীয়ামগী ওইনা য়াম্না মরু অইবা অমা ওইগনি। না কুতম্ভু সভ্যুলারা।
ভারত অসি য়াইঙং য়াম্না পুথোকপা, শিজিন্নবা অমসুং মীরমদা থাদোকপা লৈবাক অমনি। তেলঙ্গানাগী লৌমী মশিং য়াম্বসু য়াইঙং পুথোকই। কোরোনাগী মতুংদা য়াইঙংগী মতাংদা মীয়াম্না খঙবা হেনগৎনরে, মালেমদা মসিগী দিমান্দসু য়াম্না হেনগৎলে। য়াইঙংগী মপুং ওইবা ভেল্যু চেন্দা মসিবু পুথোকপদগী হৌরগা, এক্সপোর্ত, রিসর্চ ফাওবগী লমদা য়াম্না প্রোফেস্নেল ওইবা মওংদা মিৎয়েং চঙবগী মথৌ য়াম্না তারবনি। মরী লৈনবা খোঙথাং পায়খৎপগী মথৌ তারবনি। মসিগা মরী লৈনবা অচৌবা ৱারেপ অমা ঙসি ঐহাক্না তেলঙ্গানাগী লমদমসিদা লাউথোক্কনি। কেন্দ্র সরকারনা য়াইঙং থাবা লৌমীশিংগীদমক্তা খন্দুনা, মখোয়গী তঙাই ফদবশিং য়েংদুনা, অমসুং মখোয়গী মফমদগী ওইথোকপা য়াবা খুদোংচাবা কয়াবু খঙলবা মতুংদা, ‘নেস্নেল তর্মেরিক বোর্দ’ অমা শেম্বগী ৱারেপ লৌরে। বোর্দ অসিনা সপ্লাই চেন্দা ভেল্যু এদিসন তৌবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগতপা ফাওবগী হীরমশিংদা লৌমীশিংগী মফমদা মতেং পীগনি। ঐহাক্না তেলঙ্গানা অমসুং লৈবাক্কী য়াইঙং পুথোক্লিবা লৌমীশিংগী মফমদা ‘নেস্নেল তর্মেরিক বোর্দ’ শেমখিবা অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি। না কুতম্ভু সভ্যুলারা।
ঙসিদি, মালেম শিনবা থুংবদা ইনর্জী অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতীগী মতাংদা ৱারী কয়া শান্নরি। ভারতনা মশাগী ইন্দস্ত্রীখক্কী নত্তনা মীয়ামগী য়ুমগী ইনর্জী তঙাই ফদবশিং পীরি। লৈবাক্কী LPG কন্নেক্সন মশিংনা ইং 2014দা করোর 14গী ময়াদা লৈরম্বা অদুদগী হৌজিক, ইং 2023দা করোর 32দগীসু হেনখ্রে। ঐখোয়না গ্যাস সিলিন্দরগী মমলসু হন্দক্তা হন্থহনখি। ভারত সরকারনা LPG এক্সেস হেনগৎহনবগা লোয়ননা মসিগী দিস্ত্রিব্যুসন নেতৱর্ক পাকথোক চাউথোকহনবসি য়াম্না মরু ওইবনি হায়না খল্লি। হসন-চেরলাপল্লি LPG পাইপ্লাইন্না হৌজিক লমদমসিগী মীয়ামদা ইনর্জী সেক্যুরিতী লৈহনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি। লমদমসিদা কৃষ্ণপত্নমদগী হাইদ্রবাদ ফাওবগী মরক্তা মলতি প্রদক্ত পাইপ্লাইন অমগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসিনা মরম ওইরগা, তেলঙ্গানাগী জিলাশিংদা হকথেংনবা অমসুং নাকোইনবা থবক কয়া লৈহনগনি। না কুতম্ভু সভ্যুলারা।
ঐহাক্না ঙসি হাইদ্রবাদ সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীগী বিলদিং কয়া শঙ্গাখ্রে। হাইদ্রবাদ সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীগী অসি বি.জে.পি. সরকারনা ইন্সতিত্যুসন ওফ ইমিনেন্সকী থাক্তা থমখ্রবনি অমসুং মসিগীদমক্তা মরী লৈনবা ফন্দসু থাদখ্রবনি। ঙসি ঐহাক্না অদোমগী নাক্তা লাক্তুনা অচৌবা ৱাফম অমা লাউথোক্কনি। ভারত সরকারনা মুলুগু জিলাদা সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতী অমা হাংদোক্লগনি। অদুগা য়ুনিভর্সিতী অসিগী মমিংসু ঐখোয়গী নুংশিরবা ত্রাইবেল লাইরেম্বী, সম্মক্কা সরক্কাগী মিং লৌদুনা থোনগনি। সম্মক্কা সরক্কা সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতী অসিগীদমক্তা লুপা করোর 900 চাদিং তৌগনি। ঐহাক্না সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী অসিগীদমক্তা তেলঙ্গানা মীয়াম্বু থাগৎচরি। তেলঙ্গানাগী মীয়াম্বু অদোমগী মীনুংশিগীদমক্তা ঐহাক্না অমুক্কা হনা থাগৎচরি। মসিদি সরকারগী থৌরম্নিনা ঐহাক্না অকক্নবা খরা থম্লে। অদুবু, মিনিত 10গী মতুংদা লম্পাক্তা থোকপা মতমদদি, ঐহাক্না য়াম্না মকা লাম্না ৱাফম থমজগে। ঐহাক্না হায়বা খুদিংমক তেলঙ্গানাগী মীয়ামগী থম্মোইনুংগী ৱারি ঙাক্তা ওইগনি। লমদমসিগী মীয়ামগী থম্মোইনুংগী ৱারি ঙাক্তা শাগনি।
থাগৎচরি।