Ministry of Housing & Urban Affairs
PM’s call for Ek Tareekh Ek Ghanta Ek Saath could be world’s largest voluntary effort for a cleaner India: Shri Hardeep S Puri
Over 6.4 lakh sites have been adopted for shramdaan from urban & rural India: Shri Hardeep S Puri
29 SEP 2023 2:01PM by PIB Delhi
Ek Tareekh Ek Ghanta Ek Saath” is specifically about hard core cleanliness activities – shramdaan for swachhata. This is not about pledges, plog runs, rangoli competitions, wall paintings, nukkad nataks. Shramdaan is only for cleanliness drives across the nation”, emphasised Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Housing & Urban Affairs and Petroleum & Natural Gas. On 105th episode of Mann Ki Baat, Prime Minister, appealed for 1 hour of shramdaan for swachhata at 10 am on 1st Oct by all citizens collectively as a ‘swachhanjali’ to Bapu on the eve of his Jayanti. This mega cleanliness drive calls upon citizens from all walks of life to join in actual cleaning activities at public places like market spaces, railway tracks, water bodies, tourist locations, places of worship etc. resulting in visible cleanliness.
While interacting with media on ‘Swachhata Hi Seva’ today, he said that over 6.4 lakh sites have been adopted for shramdaan from urban & rural India. The mega cleanliness drive aims to clean Garbage Vulnerable Points, railway tracks and stations, airports and surrounding areas, roadsides – Stretches of National & State Highways, water bodies, ghats, slums, under bridges, market spaces, backlanes, places of worship, tourist spots, bus stands/toll plazas, zoos and wildlife areas, gaushalas, hills, beaches, ports, residential areas, anganwadis, schools/colleges etc.
To facilitate the swachhata events, ULBs, towns, gram panchayats, ministries have added events for swachhata shramdaan on the Swachhata Hi Seva – Citizens Portal https://swachhatahiseva.com/. Citizens can view the cleanliness events nearest to them on this specially-architectured IT platform and join to participate. At various locations of cleanliness, citizens can click pictures during the shramdaan for swachhata and upload on the portal. The portal also hosts a section inviting citizens, influencers to join the andolan and lead the people’s movement by becoming Swachhata Ambassadors.
The Minister informed the media that a large number of Resident Welfare Associations have come forward to volunteer for shramdaan in nearly 1 lakh residential areas while village communities have come forward to adopt around 35,000 anganwadi centres all over the nation. NGOs, market associations, SHGs, faith groups, trade bodies, private sector etc have come forward to do shramdaan in 22,000 market areas, 10,000 water bodies, nearly 7,000 bus stands/toll plazas, nearly 1000 gaushalas, nearly 300 zoos & wildlife areas and various locations that will have mega cleanliness drives in rural and urban India.
Adding further, the Minister said that in a first of its kind, army, navy, air force will be coming together with civilians to clean up various garbage vulnerable places, railway tracks, heritage buildings, step-wells, forts. Large stretches of the National Highway is being adopted for cleanliness by lead groups like Baba Ramdev’s Patanjali Yogpeeth and other local communities. Many coastal regions will be taken up for swachhata by eminent groups led by Afroz Shah and Sudrashan Patnaik. Sulabh international has come forward to adopt Community and Public Toilets for cleaning on the 1st of Oct.
Shri Hardeep Singh Puri noted that various associations have come forward to clean museums, monuments and forts across the nation. As part of the cleanliness drive in schools/colleges, Mata Amritaanandamayi’s Amma Foundation will offer shramdaan for swachhata in schools across the country. Pradeep Sangwan’s Healing Himalayas has come forward to clean the Himalayan trail in Uttarakhand. ISKCON Temple association has come forward to adopt temple areas for cleanliness drives & Ramakrishna Math will be adopting math areas for shramdaan. Other organizations like FICCI, CII, CREDAI, NGOs like Sri Sathya Sai Loka Seva, Lions Club, Rotary club, UNICEF, Aga Khan foundation, etc. will join the action on Oct 1st.
Among the States, Uttar Pradesh has adopted over 1 lakh sites for cleanliness drives, whereas Maharashtra will be conducting cleanliness drives in over 62,000 locations with citizens joining the shramdaan at beaches, religious places, schools/colleges, water bodies etc. from Telangana are targeting to clean temples of historical significance across the State. Madhya Pradesh is all set to spring in action on 1st Oct from nearly 57,000 locations, whereas Andhra Pradesh & Gujarat have planned shramdaan in nearly 40,000 & 35,000 locations respectively. Union Cabinet Ministers, MPs, several Chief Ministers along with Mayors, Sarpanches and political leadership will join the citizen-led mega cleanliness drive too.
In Delhi, under the NDMC, NGO Sri Sri Art of Living & Chintan will be joining the shramdaan for cleaning slums and other areas. Over 500 sites under MCD have also been adopted for cleanliness drives.
Referring to the PM’s clarion call for Swachhata 9 years ago in 2014, the Minister said that in response to the PM’s call citizens from all walks of life reciprocated with immense enthusiasm taking the ownership for Swachh Bharat. As a result, swachhata became a national behavior and Swachh Bharat Mission became a household name, he said .
On the Prime Minister’s call for Ek Tareekh Ek Ghanta Ek Saath, in a unique effort citizens will be leading mega cleanliness drives in what could be world’s largest voluntary effort for a cleaner India., Shri Puri added.
Like previous years, this year too, Swachhata Pakhwada – Swachhata Hi Seva (SHS) 2023 is being organized by the Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) & Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) in collaboration with all other Central ministries. The Pakhwada was jointly launched on 15th Sept with Minister of Panchayati Raj & Rural Development, Shri Giriraj Singh, Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat and Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri through a virtual Samvad with DMs, Municipal Commissioners and all States/UTs.
The theme of Swachhata Pakhwada 2023 is Garbage Free India. Various activities have been conducted by all villages and towns, schools, anganwadis, health centres, railways stations, airports etc. focusing on awareness generation and improved cleanliness. During the fortnight of activities, over 31 crore people have already participated in plog runs, cleanliness drives, awareness programs etc.
Over 31 crore citizens from across the nation have participated in the Pakhwada and joined the jan andolan for swachhata. Various cities conducted plog runs, swachhata rallies, pledges, awareness programs, nukkad nataks, rangoli competitions, wall arts, beach clean ups, cleanliness drives at iconic tourist spots, legacy waste sites, water bodies etc. Nearly 5000 public places, 1000 garbage vulnerable sites, over 500 beaches, 600 water bodies, over 300 tourist spots have been cleaned during the Pakhwada.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
পি.এম.গী এক তারীখ, এক ঘন্তা, এক সাথকী খোল্লাও অসিনা হান্নদগী হেনবা তরু তনানবা ভারত অমগীদমক্তা মীয়াম্না মশানা য়ানা পাংথোকপা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা থৌওং ওইরগনিঃ শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরী
ভারতকী অর্বান অমসুং রুরেলগী মফম লাখ 6.4 হেনববু শ্রামদানগীদমক্তা খন্নখ্রেঃ শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরী
29 SEP 2023 2:01PM by PIB Imphal
“এক তারীখ, এক ঘন্তা, এক সাথ অসিদি শ্রামদান সে স্বচ্ছতা হায়রিবা তরু-তনানবগী অকনবা খোঙথাং অসিগীদমক্তা অখন্ননা থম্বা খোল্লাওনি। মসিদি ৱাশক শকপা, লমজেল চেনবা, রঙ্গোলী কম্পিতিসন, ৱাল পেন্তিং, নুক্কর, নাতক্কী থৌওং অমত্তা নত্তে। শ্রামদান হায়বসিদি লৈবাক শিনবা থুংবদা চত্থগদৌরিবা তরু-তনানবগী থবকশিংখক্কীনি”, হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স; পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মন কী বাতকী 105শুবা তাঙ্কক্তা ওক্তোবর 1গী অয়ুক্কী পুং 10 তাবা মতমদা লৈবাক মীয়াম্না অমত্তা ওইনা বাপুজীগী মপোক কুমওনগী নোংমা মাংওইননা মহাক্কী মফমদা ‘স্বচ্ছাঞ্জলী’ কৎসি হায়না ফোংদোকখিবনি। মসিগুম্বা তরু-তনানবগী অচৌবা খোঙথাং অসিনা পুন্সিগী থেংখাং খুদিংগী মীয়ামগী মফমদা কৈথেল, রেলৱে ত্রেক, ঈশিং লৈফম, লমকোয়ফম, লাইনীংফম্নচিংবা মীয়ামগী মফমশিংবু তসেংনা শেংদোকসি, য়েংবদা লু-নান্না উহনসি হায়না হায়খিবনি।
ঙসি মীদিয়াগী মীওইশিংগা ‘স্বচ্ছতা হি সেবা’গী মতাংদা উন্নবদা, রুরেল অমসুং অর্বান ভারতকী মফম লাখ 6.4 হেনববু শ্রামদানগীদমক্তা খনগৎখি হায়না মহাক্না পাউদমখি। লম তু শেংদোকপগী অচৌবা খোঙথাং অসিনা অমোৎপা য়াম্না পৈশিনগনবা মফম, রেলৱে লম্বী অমসুং স্তেসন, এয়রপোর্ত অমসুং মনাক নকপগী মফম, শোরোক মপান – নেস্নেল অমসুং স্তেত হাইৱেগী পরিং খরা, ঈশিং লৈফম, ঘাত, স্লম, থোং মখা, কৈথেল, বেক লেন, লাইনীংফম, লমকোয়ফম, বস স্তেন্দ/তোল প্লাজা, জু অমসুং লম্লক্কী শা লৈফম, ঘাউসালা, চিং, সমুদ্র মপান, হিথাংফম, মৈ লৈনবা মফম, আঙ্গনৱারী, স্কুল/কোলেজনচিংবা মফমশিং শেংদোকপগী পান্দম থম্লি।
স্বচ্ছতা ইভেন্ত অসিদা তেংবাংনবগীদমক্তা, ULB, তাউন, গ্রাম পঞ্চায়ত, মন্ত্রালয়শিংনা স্বচ্ছতা শ্রামদানগী থৌরমশিংবু স্বচ্ছতা হি সেবা – সিতিজন্স পোর্তেল, https://swachhatahiseva.com/ অসিদা হাপচিনখ্রে। মীয়াম্না অখন্ননা মওং-মতৌ শেম্লবা IT প্লেতফোর্ম অসিদা মখোয়গী খ্বাইদগী নকপদা পাংথোক্লিবা তরু-তনান্না থম্বগী থৌরমশিং য়েংবা য়াগনি অমসুং শরুক য়ানবা য়াওবসু য়াওগনি। শ্রামদান সে স্বচ্ছতাগী কেম্পনে মনুংদা লম-তু শেংদোক্লিবা মফমশিংগী ফোতো নমদুনা মীয়াম্না পোর্তেল অসিদা অপ্লোদ তৌবা য়াগনি। মীয়াম্বু শরুক য়াবীনবা পাউজেল পীবা, ইনফ্লুএন্সরশিংনা জন আন্দোলন অসিদা শরুক য়ানবা অমসুং স্বচ্ছতা এম্বেসেদর ওইদুনা মীয়ামগী ইহৌ অসিবু লুচিংবগী সেক্সন কয়া পোর্তেল অসিদা য়াওরি।
রেসিদেন্ত ৱেলফিয়র এসোসিএসন মশিং য়াম্বনা মী লৈনবা মফম চাউরাক্না লাখ 1দা শ্রামদান পাংথোক্নবা মাঙ থানা থোকলকখি অমসুং খুঙ্গংগী কম্ম্যুনিতীশিংনা লৈবাক শিনবা থুংবগী আঙ্গনৱারী সেন্তর চাউরাক্না 35,000বু কোনশিন্নবা মাঙ থানা থোক্নরকখি হায়না মন্ত্রীনা মীদিয়াগী মফমদা পাউদমখি। NGO, কৈথেলগী লুপ, SHG, ধর্মগী কাঙলুপ, লল্লোন ইতিক্কী লুপ, প্রাইভেত সেক্তরনচিংবনা মার্কেত এরিয়া 22,000; ঈশিং লৈফম 10,000; চাউরাকপা বস স্তেন্দ/তোল প্লাজা 7,000, চাউরাকপা ঘাউসালা 1000, জু অমসুং লম্লক্কী শা লৈবা মফম চাউরাকপা 300 অমসুং রুরেল অমসুং অর্বান ভারতকী লম-তু শেংদোকপগী অচৌবা থবকশিং পাংথোক্কদবা মফমশিংদা শ্রামদান পাংথোক্কে হায়না মাঙজিল থানা থোক্নরকখি।
মখা তাবা ওইনা, অহানবা ওইনা পাংথোকপা মতৌ ওইনা, আর্মী, নেভী, এয়র ফোর্সনা মীচম মীয়ামগা অমত্তা ওইনা পুনদুনা অমোৎ অকায় য়াম্না পৈশিনগনবা মফম, রেল লম্বী, হেরিতেজ বিলদিং, স্তেপ ৱেল, লানবনশিং শেংদোক্কনি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। বাবা রামদেবগী পতাঞ্জলী য়োগাপীথ অমসুং লোকেলগী অতোপ্পা কাঙলুপশিংনা নেস্নেল হাইৱেগী অশাংবা পরিংসু শেন্দোক্কে হায়না মাঙ থানা থোক্লকখি। অফ্রোজ শাহ অমসুং সুদর্শন পত্নাইক্না লুচিংবা মমিং লৈবা লুপশিংনা সমুদ্রগী তোর্বান কয়াবু শ্রামদানগীদমক্তা খনগৎনখি। সুলাভ ইন্তর্নেস্নেলনা ওক্তোবর 1দা কম্ম্যুনিতী অমসুং পব্লিক তোইলেত শেংদোক্নবা থোক্লকখি।
শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরীনা তোঙান-তোঙানবা লুপ কয়ানা লৈবাক শিনবা থুংবগী ম্যুজিয়ম, মোন্যুমেন্ত অমসুং লানবনশিং শেংদোক্কে হায়না থোক্নরকখি হায়না ফোংদোকখি। স্কুল/কোলেজশিংদা লম-তু শেংদোকপগী থবক্কী শরুক অমা ওইনা, মাতা অমৃতাঅনন্দমায়ীগী অম্মা ফাউন্দেসন্না লৈবাক্কী স্কুলশিংদা শ্রামদাম পাংথোকচগে হায়না হায়জরকখি। প্রদীপ সাংৱানগী হিলিং হিমালয়ানা উত্তরাখন্দগী হিমালয়গী পরিং শেংদোক্নবা থোক্লকখি। ISKCON তেম্পল এসোসিএসন্না লাইনীংফম শেংদোকচগে হায়রকখি অমসুং রামকৃষ্ণ মথনা মথকী মফমশিংদা শ্রামদান পাংথোক্কনি। FICCI, CII, CREDAI, শ্রী সত্যা সাই লোক সেবা, লাইওন্স ক্লব, রোতারী ক্লবকুম্বা NGO, UNICEF, অগা খান ফাউন্দেসন্না ওক্তোবর 1দা মরী লৈনবা থবকশিংদা শরুক য়াশিল্লক্কনি।
রাজ্যশিংগী মরক্তগী, উত্তর প্রদেশনা লম তু শেংদোক্নবা মফম লাখ 1 হেন্না লৌশিনখ্রে, অদুগা মহারাস্ত্রনা মফম 62,000 হেনবদা লম তু শেংবগী থবক পাংথোক্কনি অমসুং মসিদা মীয়ামসু শরুক য়াশিন্দুনা সমুদ্র মপান, লাইগী মফম, স্কুল/কোলেজ, ঈশিং লৈফমশিং শেংবদা মতেং পাংশিনগনি। তেলঙ্গানাগী ওইনা, রাজ্যসিদা লৈবা পুৱারীগা মরী লৈনবা লাইশঙশিং শেংদোকপগী পান্দম থম্লি। মধ্য প্রদেশনা ওক্তোবর 1দা মফম 57,000 শেংনবা শেম শারি; আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং গুজরাতনা মথংশিৎনা মফম 40,000 অমসুং 35,000দা শ্রামদান পাংথোক্নবা থৌরাং য়াৎলি। কেন্দ্রগী কেবিনেত মন্ত্রী, এম.পি., মুখ্য মন্ত্রী কয়াগা লোয়ননা মেয়র, সর্পঞ্চ অমসুং রাজনীতিগী লুচিংবশিংনা মীয়াম্না লুচিংদুনা পাংথোকপা তরু-তনানবগী থৌরমশিংদা শরুক য়াগনি।
দিল্লীগী ওইনসু, NDMC, NGO শ্রী শ্রী আর্ত ওফ লিভিং অমসুং চিন্তন্না স্লম অমসুং অতোপ্পা মফমশিং শেংদোক্নবা শ্রামদান অসিদা শরুক য়াগনি। MCDগী মখাদা লৈবা মফম 500 হেনববুসু লম তু শেংবগী দ্রাইব অসিগীদমক্তা খন্দোকখ্রে।
চহি 9গী মমাংদা পি.এম.না ইং 2014দা থমখিবা খোল্লাওদা খুদম ওইনা পীরদুনা, মন্ত্রীনা হায়খিবদা, পি.এম.গী খোল্লাও তাদুনা মীওই কয়ানা স্বচ্ছ ভারতপু মশামক্কী থবক্নি খন্না থৱাই য়াওনা থোক্নরকখি। মসিনা মরম ওইরগা, স্বচ্ছতানা লৈবাক্কী লিচৎ শাজৎ ওইরকখি অমসুং স্বচ্ছ ভারত মিসন অসি য়ুম্থোং খুদিংদা শিজিন্নবা মিং অমা ওইরকখি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীগী এক তারীখ, এক ঘন্তা, এক সাথকী খোল্লাওগী মতাংদা পল্লদুনা, মসিনা হান্নদগী হেনবা তরু তনানবা ভারত অমগীদমক্তা মীয়াম্না মশানা য়ানা পাংথোকপা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা থৌওং ওইরগনি হায়না শ্রী পুরীনা মখা তাখি।
মমাংগী চহিদা তৌখিবগুম্না, হন্দক্কী চহি অসিদসু, হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় (MoHUA) অমসুং দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন (DDWS)না কেন্দ্রগী অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিংগা খুৎশম্নদুনা স্বচ্ছতা পখ্বারা – স্বচ্ছতা হি সেবা (SHS) 2023 পাংথোক্লি। পখ্বারা অসি পঞ্চায়তী রাজ অমসুং খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রী, শ্রী গিরিরাজ সিংহ, জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱৎ অমসুং হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রী হর্দীপ শিংহ পুরীনা ভর্চুএল সম্বাদকী খুত্থাংদা DM, ম্যুনিসিপাল কম্মিস্নর অমসুং রাজ্য/UTশিংগা লোয়ননা সেপ্তেম্বর 15দা পুন্না হৌদোকমিন্নখিবনি।
স্বচ্ছতা পখ্বারা 2023গী থীমদি গার্বেজ ফ্রী ইন্দিয়া হায়বসিনি। খুঙ্গং অমসুং শহর মচা, স্কুল, আঙ্গনৱারী, হকশেলগী সেন্তর, রেলৱে স্তেসন, এয়রপোর্ত্নচিংবনা তোঙান-তোঙানবা থবক কয়া এৱিয়র্নেস পীবা অমসুং লু নানবা হেনগৎহনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা পাংথোক্লি। থবক থৌরমশিং পাংথোকপগী থাখায় অসিগী মনুংদা, মীওই করোর 31 হেনবনা প্লোগ রন, লম তু শেংবা, এৱিয়র্নেস প্রোগ্রাম্নচিংবশিংদা থৱাই য়াওনা শরুক য়ানখি।
লৈবাক শিনবা থুংবগী মীয়াম করোর 31না পখ্বারা অসিদা শরুক য়াখি অমসুং স্বচ্ছতাগী জন আন্দোলন অসিদা য়াওখি। তোঙান-তোঙানবা শহরশিংনা প্লোগ রন, স্বচ্ছতা রেল্লী, ৱাশক লৌবা, এৱিয়র্নেস প্রোগ্রাম, নুক্কর নাতক, রঙ্গোলী কম্পিতিসন, ৱাল আর্ত কয়া পাংথোকপগা লোয়ননা সমুদ্র তোর্বান, মমিং লৈবা লমকোয়বগী মফম, লিগেসী ৱেস্ত সাইত, ঈশিং লৈফম্নচিংবা শেংদোকপগী থবক পাংথোক্নখি। মীয়ামগী মফম চাউরাকপা 5000, অমোৎ অকায় য়াম্না পৈশিনগনবা মফম 1000, সমুদ্র তোর্বান 500 হেনবা, ৱাতর বোদী 600, লমকোয়ফম 300 হেনবশিং অসি পখ্বারা মনুংদা শেংদোকখি।