Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of I&B introduces key amendments to Cable Television Network Rules, 1994
MSO Registration to be renewed for a period of Ten years; Infrastructure Sharing for Enhanced Internet Access
Timely Renewal Window to Ensure Service Continuity for MSOs
28 SEP 2023 11:25AM by PIB Delhi
The Ministry of INformation and Broadcasting has yesterday issued a notification amending the Cable Television Network Rules, 1994, thereby introducing a procedure for the renewal of Multi-System Operator (MSO) Registrations. In addition, an enabling provision has been inserted in the Rules for the sharing of infrastructure by the Cable Operators with Broadband Service providers to promote internet penetration to the last mile.
The salient features of the amended Rules for MSO Registration are :-
1. MSOs shall apply for the registration or renewal of registration online at the Broadcast Seva Portal of MIB.
2. MSO registrations shall be granted or renewed for a period of ten years;
3. The processing fee of Rs. One lakh is kept for the renewal of registration also;
4. The application for renewal of registration shall be within a window of seven to two months before the expiry of the registration.
The renewal procedure is in line with the Government's commitment to ease of doing business as it will provide certainty to cable operators to continue their services without interruption and therefore make the sector attractive for foreign investment.
Earlier, only fresh MSO registrations were granted under the Cable Television Networks Rules, 1994. The Rules did not specify the period of validity for MSO registrations, nor did they recognize the mandatory filing of online applications.
The inclusion of a provision related to the sharing of infrastructure by Cable Operators with broadband service providers will provide the twin benefit of enhanced internet penetration and efficient utilization of resources. It will also reduce the need for additional infrastructure for broadband services.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେବୁଲ ଟେଲିଭିଜନ ନେଟ ୱାର୍କ ଆଇନ ୧୯୯୪ରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଶୋଧନ
ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଓ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ବା ନବୀକରଣର ମିଆଦ ୧୦ବର୍ଷ ପାଇଁ ହେବ; ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଇଣ୍ଟରନେଟ ଆକ୍‌ସେସ ପାଇଁ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟକଚର ସେୟାରିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଓମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବାକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ନବୀକରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ
28 SEP 2023 11:25AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କେବୁଲ ଟେଲିଭିଜନ ନେଟୱାର୍କ ଆଇନ ୧୯୯୪ରେ କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଲଟି ସିଷ୍ଟମ ଅପରେଟର (ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଓ) କାରବାର ନବୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ୧୦ବର୍ଷିଆ ରେଜିଷ୍ଟେସନ ନିୟମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହାଛଡା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଆକ୍‌ସେସ୍ ସେବା ବଢାଇବା ପାଇଁ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଓମାନେ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟକ୍‌ଚର (ଭିତ୍ତିଭୂମି) ସେୟାରିଂ ନିଜ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ କରିପାରିବେ । ଏହା ଫଳରେ ବ୍ରଡ୍‌ବ୍ୟାଣ୍ଡ ସେବା ଯୋଗାଉଥିôବା କେବୁଲ ଅପରେଟରମାନେ ଶେଷତମ ସ୍ଥାନକୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ପାରିବେ । ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଓଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ପଞ୍ଜୀକରଣ ବା ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୁଖ୍ୟାଂଶ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ।
୧) ନବୀକରଣ ବା ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ପାଇଁ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଓମାନେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବ୍ରଡକାଷ୍ଟ ସେବା ପୋର୍ଟାଲରେ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍‌ରେ ଆବେଦନ କରିବେ ।
୨)ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଓଗୁଡିକୁ ୧୦ବର୍ଷ ପାଇଁ କାରବାର ନିମନ୍ତେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବା ନବୀକରଣର ଅନୁମତି ମିଳିବ ।
୩) ପଞ୍ଜୀକରଣ/ନବୀକରଣ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରସେସିଂ ଫି ଏକଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
୪) ପ୍ରଚଳିତ ପଞ୍ଜୀକରଣ ମିଆଦ ଶେଷ ହେବାର ସାତରୁ ଦୁଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ନବୀକରଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସରକାର ଏହି ନବୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ କେବୁଲ ଅପରେଟର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବ୍ୟବସାୟ ସୁବିଧା ପାଇବେ ଏବଂ ଏଥିରେ କୌଣସି ବିଘ୍ନ ଘଟିବ ନାହିଁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୁଯୋଗ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ନୂଆ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଓ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ପାଇଁ ୧୯୯୪ର କେବୁଲ ଟେଲିଭିଜନ ନେଟୱାର୍କ ଆଇନର ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ସେହି ଆଇନର ପଞ୍ଜୀକରଣର ମିଆଦ ଉଲ୍ଲେଖ ନ ଥିଲା । ଏହାଛଡା ଏଥିରେ ଅନ୍‌ଲାଇନ ଆବେଦନକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇ ନ ଥିଲା ।
ସଂଶୋଧିତ ଆଇନରେ କେବୁଲ ଅପରେଟରମାନେ ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସେବା ଯୋଗାଣର ସୁବିଧା ଅଛି ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ସେୟାର କରି ବ୍ୟାବସାୟିକ ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିବେ । ଏହାଛଡା ଶେଷତମ ସ୍ଥାନ ଓ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସେବା ପହଂଚିପାରିବ । ଏହି ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ସେୟାରିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ବଳର ଦକ୍ଷ ଉପଯୋଗ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ବ୍ରଡ ସେବା ନିମନ୍ତେ ଅତିରିକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିବ ନାହିଁ ।