Prime Minister's Office
PM Narendra Modi's YouTube Journey: 15 Years of Global Impact
English rendering of Video address to the fellow YouTubers on the YouTube Fanfest India 2023
27 SEP 2023 8:29PM by PIB Delhi
My YouTuber friends, today I am extremely happy to be here among you as a fellow YouTuber. I am also just like you, not any different. Since 15 years, I have also been connected to the country and the world through a YouTube channel. I also have subscribers in decent numbers.
I have been told that a big community of about 5,000 creators, aspiring creators is present here today. Some work on gaming, some educate on technology, some do food blogging, while some are travel bloggers or lifestyle influencers.
Friends, for years, I have been observing how your content impacts the people of our country. And we have an opportunity to make this impact even more effective. Together, we can bring transformation in the lives of a vast population in our country. Together, we can empower and strengthen many more individuals. Together, we can easily teach and make crores of people understand important matters. We can connect them with us.
Friends, although there are thousands of videos on my channel, the most satisfying for me has been when I talked to lakhs of students in our country through YouTube on subjects like exam stress, expectation management, productivity.
When I am amidst such a big creative community of the country, I feel like talking to you about some topics. These topics are connected with mass movement, the power of the people of the country is the basis for their success.
The first topic is cleanliness - Swachh Bharat became a big campaign in the last nine years. Everyone contributed to it, children brought an emotional power to it. Celebrities gave it heights, people in all corners of the country turned it into a mission and YouTubers like you made cleanliness more cool.
But we don't have to stop. Till the time cleanliness does not become India’s identity, we won’t stop. Therefore, cleanliness must be a priority for each one of you.
The second topic is - Digital payments. Due to the success of UPI, India today has 46 percent share in digital payments of the world. You should inspire more and more people of the country to make digital payments, teach them to make digital payments in simple language through your videos.
Another topic is Vocal For Local. In our country, so many products are made at the local level. The skill of our local artisans is amazing. You can promote them also through your work, and help in making India's local turn global.
And I have one more request. Inspire others also, make an emotional appeal that we will buy the product that has the fragrance of our soil, which has the sweat of a labourer or artisan of our country. Whether it's Khadi, handicrafts, handloom, or anything else. Awaken the nation, initiate a movement.
And one more thing I'd like to suggest from my side. Along with the identity that you have as a YouTuber, can you add an activity. Consider putting a question at the end of each episode or provide action points to do something. People can do the activity and share it with you. This way, your popularity will also grow, and people will not just listen but also engage in doing something.
I really enjoyed talking to all of you. What do you say at the end of your videos... I will also repeat it: Subscribe to my channel and hit the Bell Icon to receive all my updates.
Wishing you all the best.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଯାତ୍ରା : ୧୫ ବର୍ଷର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଭାବ
ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଫ୍ୟାନ୍ ଫେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୩ରେ ସାଥୀ ୟୁଟ୍ୟୁବରମାନଙ୍କୁ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
27 SEP 2023 8:29PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ସାଥୀ ୟୁଟ୍ୟୁବରମାନେ, ମୁଁ ଆଜି ଜଣେ ୟୁଟ୍ୟୁବର ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହି ବହୁତ ଖୁସି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଦୌ ଅଲଗା ନୁହେଁ । ୧୫ ବର୍ଷ ହେବ ମୁଁ ଏକ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ଜରିଆରେ ଦେଶ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହୁଛି ଓ ବିଶ୍ୱଭ୍ରମଣ କରିଛି। ମୋର ଅନେକ ସବ୍‌ସ୍କ୍ରାଇବର (ଅନୁଗାମୀ) ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି।
ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛି ଯେ ପାଖାପାଖି ୫,୦୦୦ କ୍ରିଏଟର୍ସ (ଭିଡିଓ ପ୍ରସ୍ତୁତକାରୀ), ଉଦୀୟମାନ କ୍ରିଏଟର୍ସଙ୍କ ଏକ ବିଶାଳ ସମୁଦାୟ ଆଜି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । କେହି ଗେମିଂ ଉପରେ କାମ କରନ୍ତି, କେହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି, କେହି ଫୁଡ୍ ବ୍ଲଗିଂ କରନ୍ତି, ଆଉ କିଛି ଟ୍ରାଭେଲ ବ୍ଲଗର କିମ୍ବା ଜୀବନଶୈଳୀ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଟନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବା କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସବୁ ଆମ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ କିପରି ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରୁଛି । ଆଉ ଏହି ପ୍ରଭାବକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ପାଖରେ ଏକ ସୁଯୋଗ ଅଛି। ଆମେ ମିଳିମିଶି ଆମ ଦେଶର ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟାଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବା । ମିଳିମିଶି ଆମେ ଆହୁରି ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ ଓ ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବା। ଏକାଠି ହୋଇ ଆମେ ସହଜରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦେଇପାରିବା ଏବଂ ବୁଝାଇ ପାରିବା । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଯଦିଓ ମୋ ଚ୍ୟାନେଲରେ ହଜାର ହଜାର ଭିଡିଓ ଅଛି, ତଥାପି ମୋ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ସନ୍ତୋଷଜନକ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ପରୀକ୍ଷା ଚାପ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ରହିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟାଶାର ପରିଚାଳନା, ଉତ୍ପାଦକତା ଭଳି ବିଷୟରେ ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କଥା ହୋଇଥିଲି ।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶର ଏତେ ବଡ଼ ସୃଜନଶୀଳ ସମୁଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଥାଏ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହ କିଛି ବିଷୟରେ କଥା ହେବାକୁ ମନେ କରେ। ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ସହ ଜଡ଼ିତ, ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଶକ୍ତି ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତାର ଆଧାର।
ପ୍ରଥମ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛତା - ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ପାଲଟିଛି । ଏଥିରେ ସମସ୍ତେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ପିଲାମାନେ ଏଥିରେ ଏକ ଭାବନାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ଆଣିଥିଲେ। ସେଲିବ୍ରିଟିମାନେ ଏହାକୁ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଏକ ମିଶନରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ୟୁଟ୍ୟୁବରମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିଥିଲେ ।
କିନ୍ତୁ ଆମେ ଅଟକିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଭାରତର ପରିଚୟ ପାଲଟିବ ନାହିଁ, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଅଟକିବୁ ନାହିଁ। ତେଣୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଦରକାର।
ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଷୟ ହେଉଛି- ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ। ୟୁପିଆଇର ସଫଳତା ଯୋଗୁଁ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟରେ ଭାରତର ୪୬ ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶ ରହିଛି । ଆପଣ ଦେଶର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କରିବାକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ସରଳ ଭାଷାରେ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥ ପଇଠ କରିବା ଶିଖାନ୍ତୁ ।
ଆଉ ଏକ ବିଷୟ ହେଉଛି ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ । ଆମ ଦେଶରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ। ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗରଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ । ଆପଣ ନିଜ କାମ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ।
ମୋର ଆଉ ଏକ ଅନୁରୋଧ ଅଛି । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତୁ, ଭାବପ୍ରବଣ ନିବେଦନ କରନ୍ତୁ ଯେ ଆମେ ସେହି ଉତ୍ପାଦ କିଣିବୁ ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ଦେଶର ଜଣେ ଶ୍ରମିକ କିମ୍ବା କାରିଗରଙ୍କ ଝାଳ ଅଛି । ଖଦୀ ହେଉ, ହସ୍ତତନ୍ତ ହେଉ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କିଛି। ଦେଶକୁ ଜାଗ୍ରତ କରନ୍ତୁ, ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ।
ଆଉ ଏକ କଥା ମୁଁ ମୋ ତରଫରୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ। ୟୁଟ୍ୟୁବର ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କର ପରିଚୟ ସହିତ, ଆପଣ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯୋଡିପାରିବେ କି? ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧ୍ୟାୟ ଶେଷରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ରଖିବାକୁ ବିଚାର କରନ୍ତୁ କିମ୍ବା କିଛି କରିବା ପାଇଁ ଆକ୍ସନ ପଏଣ୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ। ଲୋକମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଶେୟାର କରିପାରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ଲୋକପ୍ରିୟତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଲୋକମାନେ କେବଳ ଶୁଣିବେ ନାହିଁ ବରଂ କିଛି କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ହେବେ ।
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତାକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଉପଭୋଗ କଲି | ଭିଡିଓ ଶେଷରେ ଆପଣମାନେ କ'ଣ କୁହନ୍ତି... ମୁଁ ମଧ୍ୟ ତାହାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବି: ମୋ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ସବସ୍କ୍ରାଇବ୍ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋର ସମସ୍ତ ଅପଡେଟ୍ ପାଇବାକୁ ବେଲ୍ ଆଇକନ୍ ହିଟ୍ କରନ୍ତୁ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।