Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation projects worth more than Rs 5200 crores in Bodeli, Chhotaudepur, Gujarat
Lays foundation stone and dedicates multiple projects worth more than Rs 4500 crore under the programme ‘Mission Schools of Excellence’
Lays foundation stone for ‘Vidya Samiksha Kendra 2.0’ and various other development projects
“For us, a house for the poor is not just a number but an enabler of dignity”
“We aim to encourage merit while providing opportunities to youth from tribal areas”
“I have come to tell the mothers and sisters of the entire tribal area including Chhota Udaipur that this son of yours has come to ensure your rights”
27 SEP 2023 3:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation, projects worth more than Rs 5200 crores in Bodeli, Chhotaudepur, Gujarat today. It includes laying the foundation stone and dedication of multiple projects worth more than Rs 4500 crore under the programme ‘Mission Schools of Excellence’, laying the foundation stone for ‘Vidya Samiksha Kendra 2.0’ and various other development projects
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled his long association with the region. He expressed delight over the projects launched or for which foundation stones were laid today. He remembered his days as a Karyakarta and his time in the villages of the region. He expressed happiness on seeing many known faces in the audience. He said that he is very closely familiar with the circumstances and life of the tribal community in the area. He told the audience about his resolve to develop the area and other tribal areas when he assumed official responsibilities. He expressed satisfaction in seeing the positive impact of many schemes launched during his tenure. He talked about the joy of seeing those kids, who saw school for the first time now doing well in life as teachers and engineers.
Talking about the schools, roads, housing, and availability of water, the Prime Minister said that these are the basis of life of dignity for the poor section of society and these have been his priorities to work on in a mission mode. He informed that more than 4 crore houses have been constructed for the poor in the country. “For us, a house for the poor is not just a number but an enabler of dignity”, he said. He said that the decision about the design of these houses has been left to the beneficiaries and he also mentioned the fact that most of the houses are in the name of the women of the house. Similarly, every household is getting piped water ensuring ease of life. He said that under the Jal Jeevan Mission, 10 crore new water connections were provided. He told the audience that the experience gathered while working in the state is coming in handy at the national level also. “You are my teacher”, he said.
Speaking about the educational sector, the Prime Minister said that the projects of today are a huge step towards putting Gujarat at the top and congratulated the entire team of Chief Minister Bhupender Patel. “Mission School of Excellence and Vidya Samiksha 2.0 will have a positive effect on education in school”, Prime Minister Modi said. Recalling his interactions with the Chairman of the World Bank about Vidya Samiksha Kendras, Shri Modi informed that the Chairman urged him to establish Vidya Samiksha Kendras in every district of India and the World Bank is ready to support the noble cause. He underlined that such initiatives will greatly benefit the talented students as well as those who lack the resources. “We aim to encourage merit while providing opportunities to youth from tribal areas”,
The Prime Minister highlighted the government’s focus on education and skill development for the past two decades. Before the last two decades, the Prime Minister pointed out the lack of teachers and other educational facilities in schools and colleges which led to a huge number of dropouts. He also lamented the absence of a science school in the tribal belt regions of the state when he took the office of the Chief Minister of Gujarat. “The government has completely transformed the situation”, Shri Modi said as he informed that 2 lakh teachers were recruited and more than 1.25 lakh classrooms were built in the past two decades. In the tribal areas, the Prime Minister emphasized, the past two decades have witnessed an emerging network of science, commerce and arts institutions. He informed that the government has built 25,000 classrooms and 5 new medical colleges in the tribal areas and gave the example of Govind Guru University and Birsa Munda University. He highlighted that many skill development institutions have also come up in these regions.
Talking about the new National Education Policy, the Prime Minister said that education in mother tongue will create new opportunities for the tribal students and empower them. He also mentioned more than 14 thousand PM SHRI Schools and Eklavya Residential Schools that are transforming lives in tribal areas. SC/ST scholarships are helping students. The Prime Minister said that the effort is to encourage tribal youth in the startup ecosystem of the country. Atal Tinkering labs in far-flung schools are creating an interest in science among the tribal students.
Stressing the importance of skills in today’s world, the Prime Minister mentioned Kaushal Vikas Kendras and training of lakhs of youth under Kaushal Vikas Yojna. Prime Minister Modi also talked about the collateral-free loans under Mudra Yojna which is creating crores of first-time entrepreneurs. Vandhan Kendras are also benefiting lakhs of tribals in the state. He also mentioned special outlets for tribal products and handicrafts.
The Prime Minister informed about the PM Vishwakarma Yojna that was launched on 17th September. He said people like Nai, darji, dhobi, kumhaar, lohar, sunar, sutar, malakaar, mochi, rajmistri will get loans with low interest, instruments and training. He said that it is an effort to keep these skills and traditions alive. No guarantees are needed for the loan under the scheme there is only one guarantee, Modi, he said.
The Prime Minister underlined that Dalits, backward classes and tribals and those who were once deprived are scaling the heights of development today with the help of various schemes implemented by the government. Shri Modi spoke about getting the opportunity to pay tribute to the glory of the tribals after so many decades of independence and mentioned the birth anniversary of Lord Birsa Munda which is now celebrated as Jan Jatiya Gaurav Diwas. He also informed about the present government increasing the budget for tribal communities by 5 times as compared to earlier.
The Prime Minister talked about Narishakti Vandan Adhiniyam which became the first law to be passed from the New Parliament building. He asked why tribals and women were kept deprived of their rights for so long. “I have come to tell the mothers and sisters of the entire tribal area including Chhota Udaipur that this son of yours has come to ensure your rights”, he said.
The Prime Minister underlined that avenues have now opened for all women to participate in Parliament and Assembly. He also mentioned the Constitution providing reservations for SC and ST communities. Noting that the new law also has a provision for reservation for women of SC/ST categories, the Prime Minister highlighted the coincidence of India’s first tribal woman President, Draupadi Murmu ji undersigning this law.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the resolutions of Amrit Kaal will be fulfilled as its beginning is wonderful.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Member of Parliament, Shri C R Patil, and Ministers from Government of Gujarat were present on the occasion among others.
Background
School infrastructure across Gujarat got a massive boost as the Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple projects worth more than Rs 4500 crore under the programme ‘Mission Schools of Excellence’. Thousands of new classrooms, smart classrooms, computer labs, STEM (Science, Technology Engineering, and Mathematics) labs and other infrastructure built across schools in Gujarat will be dedicated to the nation by the Prime Minister. He also laid the foundation stone for improving and upgrading thousands of classrooms across Gujarat schools under the mission.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the project ‘Vidya Samiksha Kendra 2.0’. This project will be built upon the success of ‘Vidya Samiksha Kendra’ which has ensured continuous monitoring of schools and improvement in student learning outcomes in Gujarat. ‘Vidya Samiksha Kendra 2.0’ will lead to the establishment of Vidya Samiksha Kendras in all districts and blocks of Gujarat.
During the programme, the Prime Minister dedicated to the nation multiple development projects including a new bridge built across the Narmada river on ‘Vadodara Dabhoi-Sinor-Malsar-Asa road’ in Taluka Sinor, Vadodara district; Chab Talav re-development project, water supply project in Dahod, about 400 newly built houses for the economic weaker section at Vadodara, Village Wi-Fi project across 7500 villages across Gujarat; and the newly built Jawahar Navodaya Vidyalaya at Dahod.
The Prime Minister laid the foundation stone of the water supply project in Chhotaudepur; a flyover bridge in Godhra, Panchmahal; and the FM Radio studio at Dahod to be built under the ‘Broadcasting Infrastructure and Network Development (BIND)’ scheme of the Central Government.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ବୋଡେଲି, ଛୋଟାଉଦେପୁର ରେ 5200 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମିଶନ୍ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସିଲେନ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ 4500 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି
‘ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର 2.0’ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି
‘‘ଆମ ପାଇଁ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଘର କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ ବରଂ ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ’’
ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଆମେ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ
“ମୁଁ ଛୋଟା ଉଦେପୁର ସମେତ ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଆସିଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପୁଅ ଆପଣଙ୍କର ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆସିଛି”
27 SEP 2023 3:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ବୋଡେଲି, ଛୋଟାଉଦେପୁରରେ 5200 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ‘ମିଶନ୍ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସିଲେନ୍ସ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ 4500 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ, ‘ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର 2.0’ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସହ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କିମ୍ବା ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ଆଜି ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ସେଥିପାଇଁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଜଣେ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଦିନ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ରହିଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ | ଦର୍ଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଜଣାଶୁଣା ଚେହେରା ଦେଖି ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ | ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଜୀବନ ସହ ସେ ଅତି ନିକଟରୁ ପରିଚିତ। ସେ ଯେତେବେଳେ ଦାୟୀତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କଲେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ସେ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ କହିଥିଲେ। ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ଯୋଜନାର ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଦେଖି ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ଆନନ୍ଦ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍କୁଲ ଦେଖିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜୀବନରେ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଭାବରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ।
ବିଦ୍ୟାଳୟ, ରାସ୍ତା, ଗୃହ, ଏବଂ ଜଳର ଉପଲବ୍ଧତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମାଜର ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସମ୍ମାନର ଜୀବନର ଆଧାର ଏବଂ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ତାଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ 4 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, “ଆମ ପାଇଁ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଘର କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ ବରଂ ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ”। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଘରଗୁଡିକର ଡିଜାଇନ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ଘର ଘରର ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ଥିବା କଥା ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଇପ୍ ପାଣି ପାଇ ଜୀବନର ସହଜତା ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି | ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ 10 କୋଟି ନୂତନ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମୟରେ ସଂଗୃହିତ ଅଭିଜ୍ଞତା ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ, “ଆପଣମାନେ ମୋର ଗୁରୁ’’।
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜୁରାଟକୁ ଶୀର୍ଷରେ ରଖିବା ପାଇଁ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦର ପଟେଲଙ୍କ ସମସ୍ତ ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମିଶନ୍ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଏବଂ ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା 2.0 ସ୍କୁଲରେ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ। ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କର ଚେୟାରମ୍ୟାନଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ତାଙ୍କୁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିପରି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତିଭାବାନ ଛାତ୍ରଙ୍କ ସହିତ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ରହିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଆମେ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ।’’
ବିଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ଅଭାବ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯାହାଦ୍ୱାରା ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଡ୍ରପ୍ ଆଉଟ୍ ହୋଇଥିଲା | ସେ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପଦ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସମୟରେ ରାଜ୍ୟର ଆଦିବାସୀ ବେଲ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ବିଜ୍ଞାନ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅନୁପସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। “ସରକାର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ 2 ଲକ୍ଷ ଶିକ୍ଷକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ 1.25 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ କଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଏକ ଉଦୀୟମାନ ନେଟୱାର୍କର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ 25,000 ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଏବଂ 5 ଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଛି।
ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ। ସେ 14 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପିଏମ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି | ଏସସି / ଏସଟି ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି। ସୁଦୂର ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି |
ଆଜିର ଦୁନିଆରେ କୌଶଳର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଲ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରସମୂହ ଏବଂ କୌଶଲ ବିକାଶ ଯୋଜନାଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଥିବା ବନ୍ଧକମୁକ୍ତ ଋଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ବନ୍ଧନ କେନ୍ଦ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ ପାଇଁ ସେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଉଟଲେଟ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
17 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାରିକ, ଟେଲର, ଧୋବା, କୁମ୍ଭାର, କମାର, ବଣିଆ, ସୂତାର, ମାଲାକାର, ମୋଚି, ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ ଭଳି ଲୋକମାନେ ସ୍ୱଳ୍ପ ସୁଧରେ ଋଣ, ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଳାଭ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କୌଶଳ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଋଣ ପାଇଁ କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ବୋଲି କେବଳ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ତଥା ଯେଉଁମାନେ ଏକଦା ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ସହାୟତାରେ ଆଜି ବିକାଶର ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚି ପାରୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ଗୌରବକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଭୁ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଜନ ଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ। ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଆଦିବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ବଜେଟକୁ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ 5 ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିବା ବିଷୟରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରୁ ପାରିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଥମ ଆଇନ ହୋଇଥିଲା। ଆଦିବାସୀ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କାହିଁକି ଏତେ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ରଖାଗଲା ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, “ମୁଁ ଛୋଟା ଉଦେପୁର ସମେତ ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଆସିଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପୁଅ ଆପଣଙ୍କର ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଆସିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ତ ମହିଳା ସଂସଦ ଓ ବିଧାନସଭାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଛି। ସେ ଏସସି ଏବଂ ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ସମ୍ବିଧାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ନୂତନ ଆଇନରେ ଏସସି / ଏସଟି ବର୍ଗର ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଏହି ଆଇନରେ ସ୍ବାକ୍ଷର କରାଯାଇଛି।
ସମ୍ବୋଧନ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଆରମ୍ଭ ଚମତ୍କାର ଥିବାରୁ ଅମୃତ କାଳର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେବ।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ, ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସି ଆର ପାଟିଲ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଅନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ସ୍କୁଲର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବଡ଼ ଆକରରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଛି, କାରଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ମିଶନ୍ ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସିଲେନ୍ସ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ 4500 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଗୁଜରାଟ ସ୍କୁଲ୍ରେ ନିର୍ମିତ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ଶ୍ରେଣୀ, ସ୍ମାର୍ଟ କ୍ଲାସ, କମ୍ପୁଟର ଲ୍ୟାବ, ଏସଟିଇଏମ୍ (ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଓ ଗଣିତ) ଲାବୋରାଟୋରି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯିବ। ସେ ମିଶନ୍ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗୁଜରାଟର ସ୍କୁଲରେ ହଜାର ହଜାର ଶ୍ରେଣୀରେ ଉନ୍ନୟନ ଓ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ‘ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର 2.0’ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ‘ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର’ର ସଫଳତା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ହେବ ଯାହା ଗୁଜୁରାଟରେ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ମନିଟରିଂ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷଣ ଫଳାଫଳରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ‘ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର 2.0’ ଗୁଜୁରାଟର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ତଥା ବ୍ଲକରେ ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଦୋଦରା ଜିଲ୍ଲାର ତାଲୁକା ସିନୋରର ‘ଭଦୋଦରା ଦାଭୋଇ-ସିନୋର-ମାଲସର-ଆସା ରୋଡର ନର୍ମଦା ନଦୀ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ନୂତନ ସେତୁ, ଚାବ ତାଲାବ ପୁନର୍ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଦାହୋଦରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପରିଯୋଜନା, ବଡୋଦରାରେ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 400 ନବନିର୍ମିତ ଆବାସ, ସମଗ୍ର ଗୁଜୁରାଟର 7500 ଗ୍ରାମରେ ଗ୍ରାମ ୱାଇ-ଫାଇ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଦାହୋଦରେ ନବନିର୍ମିତ ଜବାହାର ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରି ଅନେକ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ସାମିଲ୍ ରହିଛି- ଛୋଟା ଉଦେପୁରରେ ଜଳଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଗୋଧରା, ପଞ୍ଚମହଲରେ ଏକ ଫ୍ଲାଇଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଦାହୋଦରେ ଏଫଏମ ରେଡିଓ ଷ୍ଟୁଡିଓ, ଯାହାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବ୍ରଡ୍‌କାଷ୍ଟିଂ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଆଣ୍ଡ ନେଟୱର୍କ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ (ବିଆଇଏନଡି)’ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ।