Prime Minister's Office
PM addresses programme marking 20 years celebration of Vibrant Gujarat Global Summit
Inaugurates Summit of Success Pavillion, Science City
Industry leaders praise Prime Minister’s vision
“Vibrant Gujarat is not just an event of branding, but more than that it is also an event of bonding”
“We were not just thinking about reconstruction but were also planning for the state’s future and we made the Vibrant Gujarat Summit the chief medium for this ”
“Main attraction of Gujarat was good governance, fair and policy-driven governance, an equal system of growth and transparency”
“Core elements of the success of Vibrant Gujarat are idea, imagination and implementation”
“Vibrant Gujarat has become an institution from a one-time event”
“2014’s goal of making India the growth engine of the world is finding resonance among international agencies and experts”
“Next 20 years are more important than last 20 years”
27 SEP 2023 12:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the programme marking 20 years celebration of the Vibrant Gujarat Global Summit at Science City in Ahmedabad today. The Vibrant Gujarat Global Summit was started 20 years ago on 28 September 2003 under the visionary leadership of the then Chief Minister of Gujarat, Shri Narendra Modi. Over time, it transformed into a truly global event, attaining the status of being one of the premier business summits in India.
Leaders of industry shared their thoughts.
B K Goenka, Chairman of Welspun, recalling the journey of Vibrant Gujarat said that Vibrant Gujarat has become a truly global event. He recalled the vision of the then Chief Minister and current Prime Minister for whom investment promotion was a mission. He said that the event has become a role model for other states. He recalled his experience during the first Vibrant Gujarat when Shri Modi advised him to expand in the Kutch region which was recently devastated by the earthquake. The Prime Minister’s advice, Shri Goenka said, proved historic and with all the support they could start production in a very short span of time. He underlined the vibrancy of the present-day Kutch, a far cry from being just a deserted area and said soon the region will become the hub of green hydrogen for the world. He also remembered the Prime Minister’s optimism in 2009 amidst the global financial crisis and Vibrant Gujarat was a great success in that year also. More than 70 percent MoUs have seen investment in the state, he said.
Takashi Suzuki, Chief Director General, Jetro (South Asia) congratulated the Gujarat Government for the 20th anniversary of Vibrant Gujarat and said that Japan has been the biggest contributor to the Make in India initiative. Speaking about Jetro’s partnership with Gujarat since 2009, Mr Suzuki said that cultural and business linkages with Gujarat have only deepened with time and credited the guidance of Prime Minister Narendra Modi upon whose recommendation, Jetro opened up its project office in Ahmedabad in 2013 to facilitate investments from Japanese companies. He also highlighted country-focused townships in India that have encouraged investments and mentioned that the project office in Gujarat was upgraded to the regional office in 2018. Mr Suzuki informed that Gujarat is home to almost 360 Japanese companies and factories. He also mentioned venturing into future business sectors in India such as semiconductors, green hydrogen, renewable energy and pharmaceutical sectors and informed about inviting a Japanese business delegation focussing on semiconductor electronics in the next Vibrant Gujarat. Mr Suzuki also thanked Prime Minister Modi for his guidance in making India a desirable place for investment.
Mr Lakshmi Mittal, Executive Chairman of ArcelorMittal said that the trend started by Vibrant Gujarat led to such events in other states also making India a favoured destination for global investors. He credited the Prime Minister's vision and efficiency for this. He congratulated the Prime Minister for the G20 which has emerged as a global consensus builder under the leadership of the Prime Minister. Shri Mittal underlined Gujarat’s status as the leading industrial state and how it showcases global competitiveness in an effective way. He briefed about ArcelorMittal projects in the state
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the seeds sown twenty years ago have taken the form of a magnificent and diverse Vibrant Gujarat. He expressed delight at becoming a part of the 20th-anniversary celebrations of Vibrant Gujarat Summit. Reiterating that Vibrant Gujarat is not merely a branding exercise for the state but an occasion to strengthen the bonding, the Prime Minister emphasized that the summit is a symbol of a solid bond associated with him and the capabilities of 7 crore people of the state. “This bond is based upon the immense love of the people for me”, he added.
He said it is difficult to imagine the condition of Gujarat after the 2001 earthquake. Even before the earthquake, Gujarat was undergoing a long drought. These were compounded by the collapse of Madhavpura Mercantile Cooperative Bank leading to a chain reaction in other cooperative banks also. Shri Modi recalled that it was a new experience for him as he was new in the role in the government at that time. In this scenario, violence erupted in Gujarat in the wake of the heart-rending Godhara incident. Shri Modi said that despite his lack of experience as Chief Minister, he had full confidence in Gujarat and its people. He also recalled agenda-driven doomsayers of the time as a conspiracy to defame Gujarat was pursued.
“I took a pledge that whatever be the circumstances, I will take Gujarat out of this situation. We were not just thinking about reconstruction but were also planning for its future and we made the Vibrant Gujarat Summit one the chief medium for this ”, the Prime Minister said. He highlighted that Vibrant Gujarat had become a medium for uplifting the spirits of the state and engaging with the world. He underlined that the summit became a medium to showcase the decision-making and focused approach of the state government to the world while also bringing to the fore, the industry potential of the country. He further added that Vibrant Gujarat has been effectively used to present countless opportunities in a multitude of sectors, showcase the talent pool of the country, and highlight the nation’s divinity, grandeur and cultural traditions. Speaking about the time of organization of the summit, the Prime Minister mentioned that Vibrant Gujarat became a festival for the industrial development of the state as it is organized during the hustle and bustle of Navratri and Garba.
The Prime Minister remembered the indifference of the then central government towards Gujarat. Despite his dictum of ‘country’s development through the development of Gujarat’, the development of Gujarat was seen from a political prism. Foreign Investors chose Gujarat despite intimidation. This was despite no special incentive. He said the main attraction was good governance, fair and policy-driven governance, and an equal system of growth and transparency.
Recalling the 2009 edition of Vibrant Gujarat when the entire world was going through a recession, the Prime Minister mentioned that as the then Chief Minister of the state, he emphasized going forward and organizing the event. As a result, the Prime Minister underlined that a new chapter of Gujarat’s success was written during the 2009 Vibrant Gujarat Summit.
The Prime Minister explained the success of the Summit through its journey. The 2003 edition attracted only a few hundred participants; today more than 40000 participants and delegates and 135 countries take part in the summit, he informed. The number of exhibitors has also increased from 30 in 2003 to more than 2000 today.
The Prime Minister said that core elements of the success of Vibrant Gujarat are, idea, imagination and implementation. He underlined the audacity of the idea and imagination behind the Vibrant Gujarat and said that it was followed in other states.
“However great the idea may be, it is imperative for them to mobilize the system and deliver results”, the Prime Minister remarked as he noted that this organization of such scale requires intense planning, investments in capacity building, meticulous monitoring and dedication. He reiterated that with Vibrant Gujarat, the state government with the same officers, resources and regulations achieved what was unimaginable for any other government.
The Prime Minister said that today, Vibrant Gujarat has become an institution from a one-time event with an ongoing system and process within and outside government.
The Prime Minister emphasized the spirit of Vibrant Gujarat that aimed to benefit every state of the country. He remembered requesting other states to avail the opportunity that the summit offered.
Noting that the identity of Gujarat in the 20th century was that of trader-based, the Prime Minister informed that the transformation from the 20th to the 21st century led Gujarat to become a powerhouse in agriculture and a financial hub, and the state got its new identity as an industrial and manufacturing ecosystem. He also stated that the trade-based reputation of Gujarat was strengthened. The Prime Minister credited the success of such developments to Vibrant Gujarat which is working as an incubator for ideas, innovation and industries. Referring to the success stories and case studies from the past 20 years that have been made possible with effective policy-making and efficient project implementation, the Prime Minister gave the example of the growth in investments and employment in the textile and apparel industry and also mentioned the record growth in exports. Shri Modi touched upon the automobile sector where investments rose 9 times in comparison to 2001, a 12-time jump in the manufacturing output, a 75 percent contribution in India's dyes and intermediates manufacturing, the highest share in investment in Agro and food processing industry in the country, more than 30,000 operational food processing units, more than 50 percent share in medical devices manufacturing and about 80 percent share in Cardiac Stents manufacturing, processing of more than 70 percent of the world's diamonds, 80 percent contribution to India's diamond exports, and 90 percent share in the ceramic market of the country with about 10 thousand manufacturing units of ceramic tiles, sanitary ware and different ceramic products. Shri Modi also informed that Gujarat is the largest exporter in India with a current transactional value of 2 billion US dollars. “Defense manufacturing will be a very big sector in the coming times”, he added.
The Prime Minister said “When we started Vibrant Gujarat, our intention was that this state should become the growth engine of the country's progress. The country has seen this vision become reality.” He said in 2014’s goal of making India the growth engine of the world is finding resonance among international agencies and experts. “Today India is the fastest growing economy in the world. Now we are standing at a turning point where India is going to become a global economic powerhouse. Now India has to become the third largest economy in the world.”, he said. He asked the industrialists to focus on sectors which will help in giving new possibilities to India. He asked for a discussion of ways of giving momentum to the startup ecosystem, agri-tech, food processing and Shri Anna.
Talking about the growing need for institutions of financial cooperation the Prime Minister commented on the increasing relevance of GiFT City. “GIFT City reflects our Whole of Government approach. Here the Centre, State and IFSC authorities work together to create the best regulatory environment in the world. We should intensify efforts to make it a globally competitive financial marketplace”, he added.
The Prime Minister said that this is not the time to pause. “The next 20 years are more important than the last 20 years. When Vibrant Gujarat completes 40 years, India will not be far away from the centenary of its independence. This is the time when India will have to create a roadmap that will make it a developed and self-reliant nation by 2047”, concluded the Prime Minister expressing the hope that the Summit will move in this direction.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Member of Parliament, Shri C R Patil, Ministers from Government of Gujarat and Industry Leaders were present on the occasion among others.
Background
Programme marking the celebration of 20 years of the Vibrant Gujarat Global Summit at Science City, Ahmedabad witnessed the participation of industry associations, prominent personalities from the sphere of trade & commerce, young entrepreneurs, and students of higher and technical education colleges among others.
The Vibrant Gujarat Global Summit was started under the visionary leadership of the then Chief Minister of Gujarat, Shri Narendra Modi 20 years ago. On 28 September 2003, the journey of the Vibrant Gujarat Global Summit started. Over time, it transformed into a truly global event, attaining the status of being one of the premier business summits in India. With about 300 international participants in 2003, the summit witnessed overwhelming participation from more than thousands of delegates from more than 135 nations in 2019.
In the last 20 years, Vibrant Gujarat Global Summit has evolved from “Making Gujarat a preferred Investment Destination” to “Shaping a New India”. The unparalleled success of Vibrant Gujarat became a role model for the entire country and has also inspired other Indian states to replicate the organization of such investment summits.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଂଶତମ ସମାରୋହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ
ଶିଖର ବୈଠକ ସଫଳତା ପାଭିଲିୟନ ଓ ବିଜ୍ଞାନ ନଗରୀକୁ କଲେ ଉଦଘାଟନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ଶିଳ୍ପଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା
“ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ କେବଳ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ବନ୍ଧନ”
“ଆମେ କେବଳ ପୁନର୍ଗଠନ ବିଷୟ ଭାବୁ ନ ଥିଲୁ, ଆମେ ରାଜ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା କରୁଥିଲୁ ଓ ଆମେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମ କରିଦେଲୁ”
“ସୁଶାସନ, ନ୍ୟାୟୋଚିତ ଓ ନୀତିଗତ ପ୍ରଶାସନ, ଏକ ସମାନୁପାତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହେଉଛି ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ”
“ଧାରଣା, କଳ୍ପନା ଓ ଦ୍ରୁତ କ୍ରିୟାନ୍ଵୟନ ହେଉଛି ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ମୂଳ ଉପାଦାନ”
“ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବକୁ ଉଠି ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଲଟିଛି”
“ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ୨୦୧୪ରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିବା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂସ୍ଥା ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁରଣିତ ହେଉଛି”
“ବିଗତ ୨୦ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଆଗାମୀ ୨୦ ବର୍ଷ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ”
27 SEP 2023 12:52PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ସମାରୋହରେ ଆଜି (୨୭-୦୯-୨୦୨୩) ବିଜ୍ଞାନ ନଗରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଠାରେ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ରଖିଛନ୍ତି । ତତ୍କାଳିନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସମୟରେ ଏହି ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୮, ୨୦୦୩ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ବାସ୍ତବ ପକ୍ଷରେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବା ସହ ଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ମାନ୍ୟତା ଲାଭ କରିଛି ।
ଶିଳ୍ପ ଜଗତ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ଏକମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ୱେଲସ୍ପୁନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ବି.କେ. ଗୋଏଙ୍କା ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଯାତ୍ରାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ବାସ୍ତବରେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ସେ ତକ୍ରାଳୀନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ତାଙ୍କର ଏକ ଅଭିଯାନ ଥିଲା । ସେହି ଘଟଣା ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାଳରେ ରୋଲ୍ ମଡେଲ୍ ପାଲଟିଥିଲା । ପ୍ରଥମ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେତେବେଳେ ଭୂମିକମ୍ପ ଯୋଗୁ ଧ୍ୱସ୍ତବିଧ୍ୱସ୍ତ କଚ୍ଛ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟବସାୟ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଗୋଏଙ୍କା କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରାମଶ ଐତିହାସିକ ଥିଲା ଓ ସମସ୍ତ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ଉତ୍ସାହୀ କିଛି ଅଞ୍ଚଳ ଯାହାକି ଏକ ନୀଚ ଅଞ୍ଚଳ ଥିଲା ଖୁବଶୀଘ୍ର ତାହା ବିଶ୍ୱ ନିମନ୍ତେ ସବୁଜ ଉଦଜାନର ଭଣ୍ଡାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେହିପରି ୨୦୦୯ ମସିହାର ବୈଶ୍ୱିକ ଆର୍ଥିକ ଜଟିଳତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଆଶାବାଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଯୋଗୁ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ କିପରି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିଲା ଓ ଶତପଡ଼ା ୭୦ ଭାଗରୁ ଅଧିକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଗୋଏଙ୍କା କହିଥିଲେ ।
ଜେଟ୍ରୋର (ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ)ର ମୁଖ୍ୟ ମହାନିର୍ଦେଶକ ଟାକାସୀ ସୁଜୁକୀ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ୨୦ତମ ବାର୍ଷିକ ସମାରୋହ ନିମନ୍ତେ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ମେକ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପରେ ଜାପାନର ସର୍ବାଧିକ ଅବଦାନ ରହିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ୨୦୦୯ରୁ ଜେଟ୍ରୋର ଗୁଜରାଟ ସହ ଭାଗିଦାରିତା ନେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମୟ ଗଡ଼ିବା ସହ ଗୁଜରାଟ ସହ ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କ ଆହୁରି ନିବିଡ଼ ହୋଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେବା ସହ ୨୦୧୩ରେ ତାଙ୍କ ସୁପାରିସରେ ଜେଟ୍ରୋ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିଥିଲା । ଦେଶ ଭାରତରେ ଟାଉନସିପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପରେ ଏଥିପ୍ରତି ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା ଓ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ୨୦୧୮ ମସିହାରେ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଉନ୍ନୀତ ହେଲା । ଗୁଜରାଟରେ ୩୬୦ ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀ ଓ କାରଖାନା ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସୁଜୁକୀ କହିଥିଲେ । ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର, ସବୁଜ ଉଦଜାନ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଓ ଔଷଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିବା ତଥା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ନିମନ୍ତେ ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ଜାପାନୀ ବ୍ୟାବସାୟିକ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସୁଜୁକୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଭାରତକୁ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ଏକ ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଭାବେ ବାଛିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନକୁ ଶ୍ରୀ ସୁଜୁକୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଆର୍ସେଲର ମିତ୍ତଲର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ମିତ୍ତଲ କହିଥିଲେ ଯେ, ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଭଳି ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଧାରାକୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନେ ଅନୁସରଣ କରି ଭାରତକୁ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବେ ବାଛିବାକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଏହାର ଶ୍ରେୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଓ ଦକ୍ଷତାକୁ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜି-୨୦ ବିଶ୍ୱ ସହମତ ମଞ୍ଚ ଭାବେ ବିବେଚିତ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଗୁଜରାଟ କିପରି ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ଶିଳ୍ପଭିତ୍ତିକ ରାଜ୍ୟ ହୋଇ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଦକ୍ଷତାପୂର୍ବକ ଦର୍ଶାଇଛି ତାହା ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ସହ ଗୁଜରାଟରେ ଆର୍ସେଲର ମିତ୍ତଲ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ସମବେତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ପୋତା ଯାଇଥିବା ମଞ୍ଜି ଆଜି ଏକ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ଓ ବିବିଧ ଉତ୍ସାହପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁଜରାଟର ରୂପ ନେଇଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ବୈଠକର ୨୦ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ସେ ଖୁସୀ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ କେବଳ ଏକ ଛାପ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବନ୍ଧନରେ ଆବଦ୍ଧ ହେବାର ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ତାଙ୍କ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଏକ ନିବିଡ଼ ବନ୍ଧନ ଓ ରାଜ୍ୟର ସାତ କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ । “ଏହି ବନ୍ଧନ ମୋ ପ୍ରତି ଲୋକମାନଙ୍କ ଭଲପାଇବା ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
୨୦୦୧ରେ ଭୂମିକମ୍ପ ପର ଗୁଜରାଟ ଅବସ୍ଥା ଚିନ୍ତା କରିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର । ଏପରିକି ଭୂମିକମ୍ପ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟରେ ଭୟଙ୍କର ମରୁଡ଼ି ପଡ଼ିଥିଲା । ମାଧବପୁର ବାଣିଜି୍ୟକ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସମସ୍ୟା ବହୁଗୁଣିତ ହେବା ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥିଲା । ସେତେବେଳେ ସରକାର ଚଳାଇବାର ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ସହ ଏସବୁ ଘଟଣା ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଥିଲା । ଏତିକିବେଳେ ହୃଦୟବିଦାରକ ଗ୍ରୋଧା ଘଟଣା ପରେ ପ୍ରବଳ ହିଂସାକାଣ୍ଡ ଘଟିଥିଲା । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା କମ୍ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଗୁଜରାଟ ଓ ଏହାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉପରେ ଅଖଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେତେବେଳେ କେତେକ ହତାଶ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ବଦନାମ କରିବା ପାଇଁ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଭିତ୍ତିକରି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ଚଳାଇଥିଲେ ।
“ମୁଁ ଯେନତେନ ପ୍ରକାରଣ ଗୁଜରାଟକୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଶପଥ ନେଲି । ଆମେ ସେତେବେଳେ ପୁନର୍ଗଠନ କଥା ଭାବୁ ନ ଥିଲୁ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲୁ ଓ ଏହି ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ତାହାର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମ ଥିଲା” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟର ଉତ୍ସାହ ବର୍ଦ୍ଧନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେବା ସହ ବିଶ୍ୱ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲା । ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଜଣାଇବାର ମାଧ୍ୟମ ହେବା ସହ ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଅବଗତ କରାଇଲା । ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ଦକ୍ଷତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଢଙ୍ଗରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଅସଂଖ୍ୟ ସୁଯୋଗ, ଦେଶର ମେଧାଶକ୍ତିର ବହୁଳତା ସହ ଦେଶ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଉକ୍ରର୍ଷ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା ନେଇ ଅବଗତ କରାଇବାରେ ସମର୍ଥ ହେଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସବ ହେବା ସହ ନବରାତ୍ରୀ ଓ ଗରବାର ଧୂମଧଡ଼ାକା ମଧ୍ୟରେ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର ହୋଇଥିଲା ।
ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ପ୍ରତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦାସୀନ ଭାବର ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ଗୁଜରାଟ ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ବିକାଶ ଭଳି ଅକାଟ୍ୟ ପ୍ରମାଣ ବର୍ଦ୍ଧନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶକୁ ଏକ ରାଜନୀତିକ ଯବକାଚ ଜରିଆରେ ଦେଖାଗଲା । ଏପରି ଦମନ ନୀତି ସତ୍ତ୍ୱେ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକ ଗୁଜରାଟକୁ ବାଛିଲେ । ଏହା କୌଣସି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନ ଥିଲା । ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ସୁଶାସନ, ଉତ୍ତମ ଓ ନୀତିଗତ ପ୍ରଶାସନ ଓ ସମାନୁପାତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଦ୍ଧତି ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ।
୨୦୦୯ ମସିହାରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଯେତେବେଳେ ଆର୍ଥିକ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ଚକ୍ରରେ ପଡ଼ିଥିଲା ସେତେବେଳ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଯିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ଫଳରେ ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ଗୁଜରାଟ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଜରିଆରେ ଲେଖାଯାଇପାରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତାର ଯାତ୍ରା କାହାଣୀ ବଖାଣି ଥିଲେ । ଏହାର ୨୦୦୩ ସଂସ୍କରଣରେ ଅଳ୍ପ କେତେ ଶହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ୧୩୫ଟି ଦେଶର ୪୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୦୩ରେ ମାତ୍ର ୩୦ ଥିବାବେଳେ ଆଜି ୨୦୦୦ରୁ ଅଧିକରେ ପହଞ୍ଚôଛି ।
ଧାରଣା, କଳ୍ପନା ଓ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ସଫଳତାର ମୁଖ୍ୟ ଦିଗ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏହି ଧାରଣା ଓ କଳ୍ପନା ଏତେ ଅଧିକ ଥିଲା ଯେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଜି ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି ।
“ଧାରଣା ଯେତେ ମହାନ ହେଉ ନା କାହିଁକି ପଦ୍ଧତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏଭଳି ସଂଗଠନ ପାଇଁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଯୋଜନା, ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ନିବେଶ, ଉତ୍ସର୍ଗୀ ଭାବ ଓ ଅତ୍ୟନ୍ତ କୁଶଳ ପର୍ଯ୍ୟାଲୋଚନା ଆବଶ୍ୟକ । ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସେହି ଅଧିକାରୀ, ସମ୍ବଳ ଓ କଟକଣା ସତ୍ତ୍ୱେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଯାହା ହାସଲ କଲା ତାହା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ କଳ୍ପନା ବାହାରେ ଥିଲା । ଆଜି ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ଗୋଟିଏ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ରୂପ ସରକାର ମଧ୍ୟରେ ଓ ବାହାରେ ରୂପ ନେଇପାରିଛି ।
ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରେରଣାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତିର ସହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସମ୍ମିଳନୀର ନିର୍ଯାସକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବାକୁ ସେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କହିଥିବା ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟର ପରିଚୟ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ କେବଳ ବାଣିଜ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଥିବାବେଳେ ବିଂଶରୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ଏହାକୁ କୃଷିର ଏକ ଗନ୍ତାଘର ଓ ଆର୍ଥିକ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ କରିବା ସହ ଶିଳ୍ପ ଓ ନିର୍ମାଣକୁ ବାତାବରଣର ଏକ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ପରିଚୟ ମିଳିଲା । ବାଣିଜ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଗୁଜରାଟର ସୁନାମ ଆହୁରି ମଜଭୁତ ହେଲା । ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ସଫଳତା ରାଜ୍ୟକୁ ସଫଳତା ଆଣିଦେଲା । ଏହା ଶିଳ୍ପ, ନବୋନ୍ମେଷ ଓ ଧାରଣାର ଏକ ଏନ୍ତୁଡ଼ିଶାଳ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କଲା । ୨୦ ବର୍ଷର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଓ ଅନୁଧ୍ୟାନର ନଜିର ଦେଇ ଦକ୍ଷ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ, ଦକ୍ଷତାପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଯୋଗୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହେଲା ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଶରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବୟନ ଓ କପଡ଼ା ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପରେ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ରପ୍ତାନୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ୨୦୦୧ ମସିହା ତୁଳନାରେ ଯାନବାହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନଅ ଗୁଣ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ, ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାର ଗୁଣ, ରଙ୍ଗ ଓ ମଧ୍ୟମ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶତକଡ଼ା ୭୫ ଭାଗ, କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ନିବେଶ, ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ, ଶତକଡ଼ା ୫୦ ଭାଗରୁ ଅଧିକ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ପ୍ରାୟ ଶତକଡ଼ା ୮୦ ଭାଗ ହାର୍ଟଷ୍ଟେଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ, ବିଶ୍ୱର ଶତକଡ଼ା ୭୦ ଭାଗରୁ ଅଧିକ ହୀରା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଭାରତର ଶତକଡ଼ା ୮୦ ଭାଗ ହୀରା ରପ୍ତାନୀ ଦେଶର ଶତକଡ଼ା ୯୦ ଭାଗ ସେରାମିକ ବଜାର ଓ ୧୦ ହଜାର ସେରାମିକ ଟାଇଲ ତିଆରି କାରଖାନା, ପରିମଳ, ଉପକରଣ ଓ ସେରାମିକ ବସ୍ତୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଦୁଇ ବିଲିଅନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ସହ ଗୁଜରାଟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ବୃହତ୍ତମ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ରାଜ୍ୟ ହୋଇଛି । “ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନିର୍ମାଣ ଏକ ବିରାଟ କ୍ଷେତ୍ର ରୂପ ନେବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ ହେବ ବୋଲି ଆମର ଅଭିପ୍ରାୟ ଥିଲା । ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଆଜି ଦେଶରେ ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେଇଛି” । ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ ପାଇଁ ରହିଥିବା ୨୦୧୪ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଜି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଅନୁରଣିତ ହେଉଛି । “ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ରୁତତମ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଦେଶ ହୋଇଛି । ଆମେ ଆଜି ଯେଉଁ ମୋଡ଼ରେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ଏକାଠି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପନ୍ନ ଦେଶ ହେବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଭାରତ ପାଇଁ ଯେଉଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଦିଗ ରହିଛି ସେଥିପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ବାତାବରଣକୁ ଗତିଦେବା । ଏଗ୍ରିଟେକ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଆଲୋଚନାର ରାସ୍ତା ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର କ୍ରବବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗିଫ୍ଟସିଟିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । “ଆମ ସରକାରଙ୍କ ମନୋଭାବ ଏଥି ସହ ରହିଛି । ଏଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଓ ଆଇଏଫଏସସି କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ମିଳିମିଶି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନିୟନ୍ତ୍ରଣଧର୍ମୀ ବାତାବରଣ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆମେ ଏହାକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗୀମୂଳକ ଆର୍ଥିକ ବଜାର ସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଜୋରଦାର କରିବା ଉଚିତ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଏବେ ଆଉ ଅଟକିବାର ସମୟ ନାହିଁ । “ଗତ ୨୦ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଆଗାମୀ ୨୦ ବର୍ଷ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ୪୦ ବର୍ଷ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ, ଭାରତ ସେତେବେଳେ ଏହାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଠାରୁ ବେଶୀ ଦୂରରେ ନ ଥିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ହିଁ ଭାରତ ୨୦୪୭ ବେଳକୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଦେଶ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ତିଆରି କରିବ” ବୋଲି କହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା କାମନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଉଦବୋଧନ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ସି. ଆର. ପାଟିଲ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୋଷ୍ଠୀ ନେତୃବୃନ୍ଦ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ୨୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ବିଜ୍ଞାନ ନଗରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ଏଥିରେ ଶିଳ୍ପ ସଂଘ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଓ ଉଚ୍ଚ ଓ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷାର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବାବେଳେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଇତି ମଧ୍ୟରେ ବାସ୍ତବ ବୈଶ୍ୱିକ ରୂପ ନେଇ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ହୋଇଯାଇଛି । ୨୦୦୩ରେ ୩୦୦ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ବେଳେ ୧୩୫ଟି ଦେଶରୁ ହଜାରରୁ ଊଦ୍ଧ୍ୱର୍ ପ୍ରତିନିଧି ୨୦୧୯ରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଗତ ୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ “ଗୁଜରାଟକୁ ପସନ୍ଦର ବିନିଯୋଗ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ”ଲକ୍ଷ୍ୟରୁ “ନବଭାରତ ନୂତନ ଛବି” ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଉତ୍ସାହୀ ଗୁଜରାଟର ଆଶାତୀତ ସଫଳତା ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ମଡେଲ୍ ବନିବା ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏଭଳି ବିନିଯୋଗ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଛି ।