প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ চহি ২০ মপুংফারকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
সাইন্স সিতিদা সম্মিৎ ওফ সক্সেস পেভিল্লিয়ন হাংদোকখ্রে
উদোগকী লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
“ভাইব্রেন্ত গুজরাত অসি শুপ্নগী ব্রান্দিংগী থৌরম অমা নত্তে, মসি মরী চেৎশিনহন্নবগী থৌরম অমনি”
“ অমুক হন্না শেমগৎনবা ঐখোয়না খনবা খক নত্তনা রাজ্যগী তুংগী থৌরাংশু তৌরি অমসুং মসিগীদমক ঐখোয়না ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ মাঙজিল থাবা পাম্বৈ ওইরে”
“অফবা লৈঙাক, ফজবা অমসুং থৌশিলদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক, চাউখৎপা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতবা চপ মান্নবা সিস্তেম অমা লৈবা অসিনা গুজরাত পাম্নবগী মরুওইবা মরম্নি”
“ভাইব্রেন্ত গুজরাত মাইপাকপগী মরুওইবা মরমশিংদি অনৌবা ৱাখল অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা অসিনি”
“ভাইব্রেন্ত গুজরাত অমুক্তং পাংথোকপা থৌরম অমদগী ইন্সিতিতুসন অমা ওইরক্লে”
“ভারতনা মালেমগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইনবা ২০১৪গী পান্দম অদু মালেমগী এজেন্সিশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংগী মরক্তা খোন্থাং য়ৈখি”
“মথং চহি ২০ অসি হৌখিবা চহি ২০দগী হেন্না মরুওই”
27 SEP 2023 12:52PM by PIB Imphal
ঙসি অহমেদবাদকী সাইন্স সিতিদা ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ চহি ২০ মপুংফারকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা চহি ২০গী মমাঙ সেপ্তেম্বর ২৮,২০০৩দা ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ পাংথোকখি। মতম অদুদগী হৌনা, ভারতকী মরুওইবা ললোন-ইতিক্কী মীফমশিংগী মনুংদা অমা ওইদুনা, মীফম অসি তশেংনা মালেমগী থৌরম অমা ওইখ্রে।
উদোগকী লুচিংবশিংনা মখোয়গী অনিংবশিং ফোঙদোকখি।
ৱেলস্পুনগী চিয়ার্মেন বি.কে গোয়েনকানা হায়খি ভাইব্রেন্ত গুজরাত তশেংনা মালেমগী থৌরম অমা ওইরে। শেন থাদবা হেনগৎহনবা হায়বসি মতম অদুগী চীফ মিনিস্তর অমসুং হৌজিক্কী প্রধান মন্ত্রী অসিগী পান্দম অমনি। থৌরম অসি অতোপ্পা রাজ্যশিংগী তমজনফম অমা ওইরক্লে। অহানবা ভাইব্রেন্ত গুজরাত্তা য়ুহা হাবদগী শোকহল্লবা কুছ লমদমদা থবক পায়খৎনবা শ্রী মোদীনা মহাক্কী মফমদা খঙহনখি। মখোয়না অতেনবা মতমগী মনুংদা লমদম অসিদা পোৎথোক পুথোকপা হৌখি।
মহাক্না হায়খি হৌজিক কুছ লমদম চাউখৎলে অমসুং শুপ্নগী মী তাদবা মফম অমা হায়বদু ওইদ্রে অমসুং লমদম অসি অথুবা মতমদা মালেমগী গ্রিন হায়দ্রোজেনগী মফম অমা ওইরক্লগনি। ২০০৯দা মালেমগী শেন-থুমগী ফিবম অৱাবা মায়োক্নবা মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা থমখি অমসুং হায়রিবা চহি অদুদা ভাইব্রেন্ত গুজরাত অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইখি। এম.ও.য়ুশিংগী চাদা ৭০ হেন্না রাজ্য অসিদা শেন থাদখি।
ভাইব্রেন্ত গুজরাত চহি ২০ শুরকপগীদমক গুজরাত সরকার থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা চীফ দিরেক্তর জেনেরেল, জেত্রো(সাউথ এসিয়া), তাকাসি সুজুকিনা হায়খি মেক ইন ইন্দিয়াগী থবক্তা জপান্না খ্বাইদগী চাউনা মতেং পাংলি। ২০০৯দগী জেত্রোনা গুজরাতকা থবক তৌমিন্নরক্লে। মতমগী মতুংইন্না গুজরাতকা নাৎ অমসুং ললোন-ইতিক্কী অচেৎপা মরী লৈনরে অমসুং প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী পাউতাক মতুংইন্না, জপানগী কম্পেনিশিং শেন থাদবদা খুদোংচানবা ২০১৩দা জেত্রোনা অহমেদবাত্তা মসিগী ওফিস হাংদোকখি। গুজরাত্তা লৈবা প্রোজেক ওফিস অসি ২০১৮দা রিজনেল ওফিসকী থাক্তা পুখৎখি।
তাকাসি সুজুকিনা হায়খি গুজরাত্তা জপানগী কম্পেনি অমসুং ফেক্তরি ৩৬০ রোম লৈরি। সেমিকন্দক্তরশিং, গ্রিন হায়দ্রোজেন, রিনিউএবল ইনর্জি অমসুং ফার্মাসিউতিকেল সেক্তরশিংদা ভারত্তা শেন থাদগনি অমসুং মথংগী ভাইব্রেন্ত গুজরাত্তা সেমিকন্দক্তর ইলেক্ত্রোনিক্সকী মতাংদা জপানগী ললোন-ইতিক্কী মীহুৎকাংবু অমা শরুক য়াগনি।
অর্সেলরমিত্তলগী ইজুকিউতিপ চিয়ার্মেন লক্ষমী মিত্তলনা হায়খি ভাইব্রেন্ত গুজরাতনা হৌদোকখিবা চৎনবী অসি অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু পাংথোক্তুনা ভারত অসি মালেমনা পাম্নবা শেন থাদফম অমা ওইহল্লে। মসি প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম অমসুং থবক হৈবনা চাউনা মাইপাকপনি। প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা G20 অসি মালেমগী য়ানবা পুরক্নবা মীফম অমা ওইরকপদা প্রধান মন্ত্রী থাগৎলদুনা মহাক্না হায়খি গুজরাত মাংজিল থাবা উদোগকী রাজ্য অমা ওইরে আমসুং রাজ্য অসিনা মালেমগী চাংদম্নবশিং অদু মপুংফানা উৎথোক্লে। রাজ্যশিংদা পায়খৎলিবা অর্সেলরমিত্তলগী প্রোজেকশিংগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চিংলেম্লবা ভাইব্রেন্ত গুজরাত অমগী মওংদা চহি ২০গী মমাঙদা মরুশিং হুনখিবনি। ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ চহি ২০ মপুংফারকপা থৌরমদা শরুক য়াবদা মহাক অপেনবা পোকই। ভাইব্রেন্ত গুজরাত অসি শুপ্নগী ব্রান্দিংগী থৌরম অমা নত্তে, মসি মরী চেৎশিনহন্নবগী থৌরম অমনি। মীফম অসি মহাক অমসুং রাজ্য অসিগী মীওই করোর ৭গী তৌবা ঙম্বশিংগী লৈনবা অচেৎপা মরী অমগী খুদম অমনি। মসিগী মরী অসি মীয়াম্না ঐহাক নুংশিবদা য়ুম্ফম ওইবনি।
মহাক্না হায়খি ২০০১গী য়ুহা হাবা মতুংদা গুজরাতকী ফিবম খন্দুনা য়েংবদা অরুবা ফিবমদা লৈখি। য়ুহা হাবা মমাঙদা ফাওবা গুজরাত শাংলবা ইকং অমা মায়োক্নখি। মধাবপুরা মার্সেন্তাইল কোওপরেতিপ বেঙ্ক কায়বদগী অতোপ্পা কোওপরেতিপ বেঙ্কশিংসু কায়থরক্তুনা হেন্না অৱাবা মায়োক্নখি। মতম অদুদা মহাক সরকারনা নৌনা শরুক য়াদুনা মহাক্কী অনৌবা থেংনবা অমা ওইখি। ফিবম অসিদা, তমথিরবা গোধারা থৌদোক্না মরম ওইদুনা গুজরাত্তা হিংশা থোরকখি। চীফ মিনিস্তর অমা ওইবগী মহাক্কী এক্সপেরিয়েন্স ৱাৎলবসু, মহাক্না গুজরাত অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়ামদা মপুংফানা থাজবা থমখি। মতম অদুগী মীফত্তশিংনা হায়খিবা ৱাফমশিং অদু গুজরাতকী মিংচৎ থিনবা লৌতুনবা অমা ওইখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ফিবম অসিদগী ঐনা গুজরাত কনগনি হায়না ঐনা ৱাশকখি। অমুক হন্না শেমগৎনবা ঐখোয়না খনবা খক নত্তনা রাজ্যগী তুংগী থৌরাংশু তৌখি অমসুং মসিগীদমক ঐখোয়না ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ অসি মাঙজিল থাবা পাম্বৈ ওইখি। ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ অসি রাজ্য অসিগী পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং মালেমগা থবক তৌমিন্ননবা পাম্বৈ অমা ওইরকখি। সম্মিৎ অসি মালেমদা রাজ্য সরকারগী ৱারেপ লৌবা ঙম্বগী শক্তি অদু উৎনবা অমসুং লৈবাক অসিগী উদোগকী খুদোংচাবশিং খঙহন্নবা পাম্বৈ অমা ওইরকখি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি হিরম কয়াদা লৈরিবা মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবশিং উৎনবা, লৈবাক অসিগী হৈথোই-শিংথোইবশিং উৎনবা অমসুং লৈবাক অসিগী ঈশ্বরনা পীবা খুদোল, ফজবা অমসুং নাৎকী চৎনবীশিং খঙহন্নবা ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ মপুংফানা শীজিন্নরে। ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ অসি রাজ্য অসিগী উদোগ চাউখৎনবা কুহ্মৈ অমা ওইরে অমসুং মসি নবরাত্রি অমসুং গারবাগী হরাওবা মরক্তা পাংথোক্লি।
মতম অমগী কেন্দ্র সরকারনা গুজরাত্তা তোখায়বা মীৎয়েং অমা য়েংখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংলদুনা হায়খি গুজরাত চাউখৎহন্দুনা লৈবাক অসি চাউখৎহনগদবনি হায়বা মহাক্কী পান্দম লৈজরবসু, গুজরাত চাউখৎপা অসি রাজনিতিগী প্রিজম অমদগী য়েংখি। কিহনবা কয়া লৈজরবসু মপানগী ইনভেস্তরশিংনা গুজরাত্তা শেন থাদখি। মসি অখন্না খুদোংচাবা পীবদগী নত্তে। অফবা লৈঙাক, ফজবা অমসুং থৌশিলদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক, চাউখৎপা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতবা চপ মান্নবা সিস্তেম অমা লৈবা অসিনা গুজরাত পাম্নবগী মরুওইবা মরম্নি।
মালেম শীনবা থুংনা মনিংহলবা মতমদা পাংথোকখিবা ২০০৯গী ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অদুদা রাজ্য অদুগী চীফ মিনিস্তর ওইনা থৌরম অদু পাংথোক্নবা মহাক্না হোৎনখি। মদুগী ফল ওইনা ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎ ২০০৯ মনুংদা গুজরাতকী মাইপাকপগী অনৌবা পন্দুব অমা ইখি। ২০০৩ গী মীফমদা মীওই চা খর খক শরুক য়াখি; ঙসিদি মীওই ৪০০০০ হেন্না অমসুং লৈবাক ১৩৫ হেন্না শরুক য়ারে। ২০০৩দা একজিবিতর ৩০ শরুক য়ারম্বদগী ঙসিদি ২০০০ হেন্না শরুক য়ারে। ভাইব্রেন্ত গুজরাত মাইপাকপগী মরুওইবা মরমশিংদি অনৌবা ৱাখল অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা অসিনি। ভাইব্রেন্ত গুজরাতকী অনৌবা ৱাখল্লোন অসি অতোপ্পা রাজ্যশিংনসু থবক ওইনা পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা ৱাখল্লোন অদু অচৌবা ওইরবসু, মসি থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং মহৈ চাহনবা হায়বসি তঙাইফদবনি। অসিগুম্বা থৌরম অসি পাংথোক্নবা নিংথিংনা থৌরাং তৌবা, কেপাসিতি বিল্দিংদা শেন থাদবা, চেকশিন্না য়েংশিনবা অমসুং কৎথোকপা দরকার ওই। ভাইব্রেন্ত গুজরাতনা রাজ্য সরকারগা চপ মান্নবা ওফিসারশিং, ফন্দ অমসুং চৎন-কাংলোনশিং লৈদুনা অতোপ্পা সরকার অমতনা ৱাখলদা ফাওবা খন্দ্রিবা মাইপাকপশিং ফংবা ঙমখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভাইব্রেন্ত গুজরাত অমুক্তং পাংথোকপা থৌরম অমদগী ইন্সিতিতুসন অমা ওইরক্লে। ভাইব্রেন্ত গুজরাতকী ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক্কী রাজ্য খুদিংমক কান্নবা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। মীফম অসিনা পীরিবা খুদোংচাবশিং অতোপ্পা রাজ্যশিংনা লৌগদবনি।
২০শুবা চহিচাদা ললোনবশিংগী মফম অমা ওইনা গুজরাতকী মশক তাকখিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০শুবা চহিচাদগী ২১শুবা চহিচা ফাওবদা পুরকখিবা অওনবশিংনা গুজরাত লৌউ-শিংউ অমসুং শেন-থুমগী মফম অমা ওইরে অমসুং ইন্দস্ত্রি অমসুং মেনুফেকচরিংগী থবকশিংগীদমক রাজ্য অসিগী অনৌবা মশক অমা তাক্লে। ললোন-ইতিক্তা য়ুম্ফম ওইবা গুজরাতকী মিংচৎ হেনগৎলে। ভাইব্রেন্ত গুজরাতন অনৌবা থবকশিং, ৱাখল্লোনশিং অমসুং উদোগশিংগী ইনকুবেতর অমা ওইনা থবক তৌদুনা অসিগুম্বা মাইপাকপশিং অসি পুরকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ২০ অসিদা তেক্সতাইল অমসুং এপ্পারেল ইন্দস্ত্রিদা শেন থাদবা অমসুং থবক ফংবা হেনগৎলে অমসুং রেকোর্দ ওইনা মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলে। ২০০১গা চাংদম্নবদা ওতোমোবাইল সেক্তরদা শেন থাদবা শরুক ৯ হেনগৎলে, মেনুফেকচরিংগী পোৎথোক শরুক ১২ হেনগৎলে, ভারতকী দাই অমসুং ইন্তরমেদিয়েত মেনুফেকচরিংদা চাদা ৭৫ মতেং পাংলে, লৈবাক অসিদা এগ্রো অমসুং ফুদ প্রোসেশিং ইন্দস্ত্রিদা খ্বাইদগী য়াম্না শেন থাদরে, ফুদ প্রোসেশিং য়ুনিত ৩০,০০০ হেন্না মথৌ তৌরে, মেদিকেল দিভাইস মেনুফেকচরিংদা চাদা ৫০ হেন্না পুথোক্লে অমসুং কার্দিয়ক স্তেন্তশিং পুথোকপদা চাদা ৮০ হেন্না শরুক য়ারে, মালেমগী দাইমন্দগী চাদা ৭০ হেন্না প্রোসেস তৌরে, ভারতকী মপান্দা দাইমন্দ থাদোকপগী চাদা ৮০ শরুক য়ারে অমসুং সেরামিক তাইলশিং, সেনিতরিগী পোৎলমশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা সেরামিক পোৎথোকশিং শাবা মেনুফেকচরিং য়ুনিত লিশিং ১০ রোম্না লৈবাক অসিগী সেরামিক কৈথেলদা চাদা ৯০ শরুক য়ারে। হৌজিক্কী ত্রান্সসেক্সনগী ভেলু য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ২ ওইদুনা ভারত্তা গুজরাতনা খ্বাইদগী চাউবা মপান্দা থাদোকপা রাজ্য ওইরি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা দিফেন্স মেনুফেকচরিং অচৌবা সেক্তর অমা ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না ভাইব্রেন্ত গুজরাত হৌদোকপা মতমদা, ঐখোয়না খনবদি লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা রাজ্য অসিনা ইঞ্জিন অমা ওইহনবনি। মসিগী পান্দম অসি লৈবাক অসিনা থবক ওইনা উরে। ভারতনা মালেমগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইনবা ২০১৪গী পান্দম অদু মালেমগী এজেন্সিশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংগী মরক্তা খোন্থাং য়ৈখি। ঙসি মালেমদা ভারত য়াংনা চাউখৎলিবা ইকোনোম ওইরে। ভারত মালেমগী ইকোনোমিক পৱারহাওস অমা ওইনবগী ফিবম অমদা হৌজিক ঐখোয় লৈরি। হৌজিক ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে। ভারতকী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগদবা হিরমশিংদা উদোগকী মীওইশিংনা পুক্নিং চঙগদবনি। স্তার্দঅপকী থবকশিং, এগ্রি-তেক, ফুদ প্রোসেশিং অমসুং শ্রী অন্না হেন্না চাউখৎনবা লম্বীশিংগী খন্নগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি ঐখোয়গী সরকারনা পুক্নিং চঙনা হোৎনরিবা অসি গিফ সিতিদা মমি তারে। মালেমদা খ্বাইদগী ফবা চৎন-কাংলোন শেম্নবা সেন্তর, স্তেৎ অমসুং আই.এফ.এস.সি ওথোরিতিশিং পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। লৈবাক অসি মালেমদা চাংদম্নবা য়াবা শেন-থুমগী কৈথেল অমা ওইনা শেমগৎনবা ঐখোয়না থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক থবক লেপ্পা মতম নত্তে। মথং চহি ২০ অসি হৌখিবা চহি ২০দগী হেন্না মরুওই। ভাইব্রেন্ত গুজরাতনা চহি ৪০ মপুংফারকপা মতমদা, লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ১০০শুবা থৌরম পাংথোক্কদবা মতম অদু কুইদ্রে। হৌজিক অসি ভারত ২০৪৭দা চাউখৎলবা অমসুং অত্মানির্ভর লৈবাক অমা ওইনবা লম্বী অমা শেমগদবা মতম অদু য়ৌরে। মীফম অসিনা মাইকৈ অসিদা চঙশিনহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী অচার্য়া দেবব্রাত, গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, এম.পি শ্রি সি.আর পতিল, গুজরাত সরকারগী মিনিস্তরশিং অমসুং উদোগকী লুচিংবশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
অহমেদবাদকী সাইন্স সিতিদা পাংথোকপদা ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ চহি ২০ মপুংফারকপা থৌরমদা ইন্দস্ত্রি এসোসিএসনশিং, ললোন-ইতিক্কী শক্নাইরবশিং, নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, অৱাংবা থাক্কী অমসুং তেক্নিকেল ইজুকেসন কলেজশিংগী মহৈরোয়শিং শরুক য়াখি।
বাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎ অসি চহি ২০গী মমাংদা মতম অদুগী গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্রগী মীৎয়েং শান্না য়েংবা লিচিং মখাদা হৌখিবনি। সেপ্তেম্বর ২৮, ২০০৩ দা বাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎকী খোঙচৎ হৌখি। মতমগা ইরোইননা মসি ভারতকী খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্কী বিজিনেস সম্মিৎশিংগী মনুংদা অমগী থাক য়ৌদুনা তশেংনা গ্লোবেল ইভেন্ত অমা ওইরকখি। ২০০৩দা ইন্তর্নেস্নেল পার্তিসিপেন্ত ৩০০রোম য়াওদুনা হৌদোকখিবদগী ২০১৯দা লৈবাক ১৩৫ হেনবদগী দেলিগেৎ লিশিং কয়ানা চাউনা শরুক য়াবা উবা ফংখি।
হৌখিবা চহি ২০ অসিদা বাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎনা “গুজরাতপু পাম্নরবা ইনভেস্তমেন্ত দেস্তিনেসন অমা ওইনা শেমগৎপদগী” “অনৌবা ভারত অমা শেমগৎপা” ওইনা ওইরকখি। বাইব্রেন্ত গুজরাত মাইপাকপনা লৈবাক পুম্বগী ফীদম্নফম ওইবা মোদেল অমা ওইরকখি অমসুং ভারতকী রাজ্যশিংদা অসিগুম্বা ইনভেস্তমেন্ত সম্মিৎশিং পাঙথোক্নবা ইথিলসু পীখি।

Prime Minister's Office
PM addresses programme marking 20 years celebration of Vibrant Gujarat Global Summit
Inaugurates Summit of Success Pavillion, Science City
Industry leaders praise Prime Minister’s vision
“Vibrant Gujarat is not just an event of branding, but more than that it is also an event of bonding”
“We were not just thinking about reconstruction but were also planning for the state’s future and we made the Vibrant Gujarat Summit the chief medium for this ”
“Main attraction of Gujarat was good governance, fair and policy-driven governance, an equal system of growth and transparency”
“Core elements of the success of Vibrant Gujarat are idea, imagination and implementation”
“Vibrant Gujarat has become an institution from a one-time event”
“2014’s goal of making India the growth engine of the world is finding resonance among international agencies and experts”
“Next 20 years are more important than last 20 years”
27 SEP 2023 12:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the programme marking 20 years celebration of the Vibrant Gujarat Global Summit at Science City in Ahmedabad today. The Vibrant Gujarat Global Summit was started 20 years ago on 28 September 2003 under the visionary leadership of the then Chief Minister of Gujarat, Shri Narendra Modi. Over time, it transformed into a truly global event, attaining the status of being one of the premier business summits in India.
Leaders of industry shared their thoughts.
B K Goenka, Chairman of Welspun, recalling the journey of Vibrant Gujarat said that Vibrant Gujarat has become a truly global event. He recalled the vision of the then Chief Minister and current Prime Minister for whom investment promotion was a mission. He said that the event has become a role model for other states. He recalled his experience during the first Vibrant Gujarat when Shri Modi advised him to expand in the Kutch region which was recently devastated by the earthquake. The Prime Minister’s advice, Shri Goenka said, proved historic and with all the support they could start production in a very short span of time. He underlined the vibrancy of the present-day Kutch, a far cry from being just a deserted area and said soon the region will become the hub of green hydrogen for the world. He also remembered the Prime Minister’s optimism in 2009 amidst the global financial crisis and Vibrant Gujarat was a great success in that year also. More than 70 percent MoUs have seen investment in the state, he said.
Takashi Suzuki, Chief Director General, Jetro (South Asia) congratulated the Gujarat Government for the 20th anniversary of Vibrant Gujarat and said that Japan has been the biggest contributor to the Make in India initiative. Speaking about Jetro’s partnership with Gujarat since 2009, Mr Suzuki said that cultural and business linkages with Gujarat have only deepened with time and credited the guidance of Prime Minister Narendra Modi upon whose recommendation, Jetro opened up its project office in Ahmedabad in 2013 to facilitate investments from Japanese companies. He also highlighted country-focused townships in India that have encouraged investments and mentioned that the project office in Gujarat was upgraded to the regional office in 2018. Mr Suzuki informed that Gujarat is home to almost 360 Japanese companies and factories. He also mentioned venturing into future business sectors in India such as semiconductors, green hydrogen, renewable energy and pharmaceutical sectors and informed about inviting a Japanese business delegation focussing on semiconductor electronics in the next Vibrant Gujarat. Mr Suzuki also thanked Prime Minister Modi for his guidance in making India a desirable place for investment.
Mr Lakshmi Mittal, Executive Chairman of ArcelorMittal said that the trend started by Vibrant Gujarat led to such events in other states also making India a favoured destination for global investors. He credited the Prime Minister's vision and efficiency for this. He congratulated the Prime Minister for the G20 which has emerged as a global consensus builder under the leadership of the Prime Minister. Shri Mittal underlined Gujarat’s status as the leading industrial state and how it showcases global competitiveness in an effective way. He briefed about ArcelorMittal projects in the state
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the seeds sown twenty years ago have taken the form of a magnificent and diverse Vibrant Gujarat. He expressed delight at becoming a part of the 20th-anniversary celebrations of Vibrant Gujarat Summit. Reiterating that Vibrant Gujarat is not merely a branding exercise for the state but an occasion to strengthen the bonding, the Prime Minister emphasized that the summit is a symbol of a solid bond associated with him and the capabilities of 7 crore people of the state. “This bond is based upon the immense love of the people for me”, he added.
He said it is difficult to imagine the condition of Gujarat after the 2001 earthquake. Even before the earthquake, Gujarat was undergoing a long drought. These were compounded by the collapse of Madhavpura Mercantile Cooperative Bank leading to a chain reaction in other cooperative banks also. Shri Modi recalled that it was a new experience for him as he was new in the role in the government at that time. In this scenario, violence erupted in Gujarat in the wake of the heart-rending Godhara incident. Shri Modi said that despite his lack of experience as Chief Minister, he had full confidence in Gujarat and its people. He also recalled agenda-driven doomsayers of the time as a conspiracy to defame Gujarat was pursued.
“I took a pledge that whatever be the circumstances, I will take Gujarat out of this situation. We were not just thinking about reconstruction but were also planning for its future and we made the Vibrant Gujarat Summit one the chief medium for this ”, the Prime Minister said. He highlighted that Vibrant Gujarat had become a medium for uplifting the spirits of the state and engaging with the world. He underlined that the summit became a medium to showcase the decision-making and focused approach of the state government to the world while also bringing to the fore, the industry potential of the country. He further added that Vibrant Gujarat has been effectively used to present countless opportunities in a multitude of sectors, showcase the talent pool of the country, and highlight the nation’s divinity, grandeur and cultural traditions. Speaking about the time of organization of the summit, the Prime Minister mentioned that Vibrant Gujarat became a festival for the industrial development of the state as it is organized during the hustle and bustle of Navratri and Garba.
The Prime Minister remembered the indifference of the then central government towards Gujarat. Despite his dictum of ‘country’s development through the development of Gujarat’, the development of Gujarat was seen from a political prism. Foreign Investors chose Gujarat despite intimidation. This was despite no special incentive. He said the main attraction was good governance, fair and policy-driven governance, and an equal system of growth and transparency.
Recalling the 2009 edition of Vibrant Gujarat when the entire world was going through a recession, the Prime Minister mentioned that as the then Chief Minister of the state, he emphasized going forward and organizing the event. As a result, the Prime Minister underlined that a new chapter of Gujarat’s success was written during the 2009 Vibrant Gujarat Summit.
The Prime Minister explained the success of the Summit through its journey. The 2003 edition attracted only a few hundred participants; today more than 40000 participants and delegates and 135 countries take part in the summit, he informed. The number of exhibitors has also increased from 30 in 2003 to more than 2000 today.
The Prime Minister said that core elements of the success of Vibrant Gujarat are, idea, imagination and implementation. He underlined the audacity of the idea and imagination behind the Vibrant Gujarat and said that it was followed in other states.
“However great the idea may be, it is imperative for them to mobilize the system and deliver results”, the Prime Minister remarked as he noted that this organization of such scale requires intense planning, investments in capacity building, meticulous monitoring and dedication. He reiterated that with Vibrant Gujarat, the state government with the same officers, resources and regulations achieved what was unimaginable for any other government.
The Prime Minister said that today, Vibrant Gujarat has become an institution from a one-time event with an ongoing system and process within and outside government.
The Prime Minister emphasized the spirit of Vibrant Gujarat that aimed to benefit every state of the country. He remembered requesting other states to avail the opportunity that the summit offered.
Noting that the identity of Gujarat in the 20th century was that of trader-based, the Prime Minister informed that the transformation from the 20th to the 21st century led Gujarat to become a powerhouse in agriculture and a financial hub, and the state got its new identity as an industrial and manufacturing ecosystem. He also stated that the trade-based reputation of Gujarat was strengthened. The Prime Minister credited the success of such developments to Vibrant Gujarat which is working as an incubator for ideas, innovation and industries. Referring to the success stories and case studies from the past 20 years that have been made possible with effective policy-making and efficient project implementation, the Prime Minister gave the example of the growth in investments and employment in the textile and apparel industry and also mentioned the record growth in exports. Shri Modi touched upon the automobile sector where investments rose 9 times in comparison to 2001, a 12-time jump in the manufacturing output, a 75 percent contribution in India's dyes and intermediates manufacturing, the highest share in investment in Agro and food processing industry in the country, more than 30,000 operational food processing units, more than 50 percent share in medical devices manufacturing and about 80 percent share in Cardiac Stents manufacturing, processing of more than 70 percent of the world's diamonds, 80 percent contribution to India's diamond exports, and 90 percent share in the ceramic market of the country with about 10 thousand manufacturing units of ceramic tiles, sanitary ware and different ceramic products. Shri Modi also informed that Gujarat is the largest exporter in India with a current transactional value of 2 billion US dollars. “Defense manufacturing will be a very big sector in the coming times”, he added.
The Prime Minister said “When we started Vibrant Gujarat, our intention was that this state should become the growth engine of the country's progress. The country has seen this vision become reality.” He said in 2014’s goal of making India the growth engine of the world is finding resonance among international agencies and experts. “Today India is the fastest growing economy in the world. Now we are standing at a turning point where India is going to become a global economic powerhouse. Now India has to become the third largest economy in the world.”, he said. He asked the industrialists to focus on sectors which will help in giving new possibilities to India. He asked for a discussion of ways of giving momentum to the startup ecosystem, agri-tech, food processing and Shri Anna.
Talking about the growing need for institutions of financial cooperation the Prime Minister commented on the increasing relevance of GiFT City. “GIFT City reflects our Whole of Government approach. Here the Centre, State and IFSC authorities work together to create the best regulatory environment in the world. We should intensify efforts to make it a globally competitive financial marketplace”, he added.
The Prime Minister said that this is not the time to pause. “The next 20 years are more important than the last 20 years. When Vibrant Gujarat completes 40 years, India will not be far away from the centenary of its independence. This is the time when India will have to create a roadmap that will make it a developed and self-reliant nation by 2047”, concluded the Prime Minister expressing the hope that the Summit will move in this direction.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Member of Parliament, Shri C R Patil, Ministers from Government of Gujarat and Industry Leaders were present on the occasion among others.
Background
Programme marking the celebration of 20 years of the Vibrant Gujarat Global Summit at Science City, Ahmedabad witnessed the participation of industry associations, prominent personalities from the sphere of trade & commerce, young entrepreneurs, and students of higher and technical education colleges among others.
The Vibrant Gujarat Global Summit was started under the visionary leadership of the then Chief Minister of Gujarat, Shri Narendra Modi 20 years ago. On 28 September 2003, the journey of the Vibrant Gujarat Global Summit started. Over time, it transformed into a truly global event, attaining the status of being one of the premier business summits in India. With about 300 international participants in 2003, the summit witnessed overwhelming participation from more than thousands of delegates from more than 135 nations in 2019.
In the last 20 years, Vibrant Gujarat Global Summit has evolved from “Making Gujarat a preferred Investment Destination” to “Shaping a New India”. The unparalleled success of Vibrant Gujarat became a role model for the entire country and has also inspired other Indian states to replicate the organization of such investment summits.