Prime Minister's Office
India-Brazil Joint Statement
10 SEP 2023 7:47PM by PIB Delhi
His Excellency Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, and His Excellency Luiz Inácio Lula da Silva, President of the Federative Republic of Brazil, met in New Delhi on September 10, 2023, at the sidelines of the G20 Summit.
Marking the 75th anniversary of diplomatic relations between Brazil and India, celebrated in 2023, both leaders emphasized that bilateral ties have flourished based on common values and shared objectives, including the pursuit of peace, cooperation, and sustainable development. They reaffirmed their commitment to bolstering the Brazil-India Strategic Partnership and to sustaining their distinctive roles in global affairs. Both sides expressed satisfaction at the progress achieved under various institutional dialogue mechanisms.
The two leaders reaffirmed their commitment to the comprehensive reform of the Security Council including its expansion in the permanent and non-permanent categories, with increased representation of developing countries in both, to improve its efficiency, effectiveness, representativeness, and legitimacy in order to better meet contemporary challenges in international peace and security. They reiterated their mutual support for their countries’ permanent membership in an expanded UNSC.
The leaders stated that Brazil and India will continue to work closely together in the framework of G-4 and the L.69. They also agreed on having regular bilateral coordination meetings on Security Council Reform. The two leaders expressed disappointment at the paralysis created at the Inter-Governmental Negotiations on UN Security Council reform, which have not produced tangible progress. They agreed that time has come to move towards a result-oriented process that aims to achieve concrete outcomes in a fixed time frame.
PM Modi welcomed President Lula's announcement of Brazil´s support to the Indian candidature for non-permanent seat of the UNSC for the 2028-2029 term.
Both leaders acknowledged the urgency of a fair and equitable energy transition. They noted the vital role of biofuels and flex-fuel vehicles in decarbonizing the transport sector, especially in developing nations. They commended bilateral initiatives in bioenergy, involving both governmental and private sectors, and celebrated the establishment during India's G20 presidency of the Global Biofuels Alliance, of which both countries are founding members.
Both leaders recognize that climate change represents one of the greatest challenges of our time that needs to be addressed in the context of sustainable development and of efforts to eradicate poverty and hunger. The two countries commit to broadening, deepening and diversifying their bilateral cooperation on climate, as well as their joint efforts towards a strengthened global governance under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), its Kyoto Protocol and its Paris Agreement. They also pledge to work together to ensure that the UNFCCC multilateral process from COP28 to COP30 paves the way for a course-correction on climate, while uniting the international community around the ultimate objective of the Convention and the goals of its Paris Agreement, in the light of equity and the best available science, taking into consideration the gravity and sense of urgency emanated from the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)’s Sixth Assessment Report (AR6). They reiterated their determination to enhance the multilateral response to climate change in a way that also tackle inequalities within and among countries, including by working closer together within the Group of 77 and China and the BASIC Group of countries. India welcomes Brazil’s presidency of BASIC and fully supports the Brazilian prospective presidency of the 30th Conference of the Parties to the UNFCCC (COP30), in 2025. Both countries also agreed to increase joint projects in partnership with ISA (International Solar Alliance) and CDRI (Coalition for Disaster Resilient Infrastructure) in third countries.
Highlighting their roles as major global food producers, the leaders reaffirmed their resolve to increase cooperation in sustainable agriculture and rural development, including at the multilateral level, with the aim of safeguarding food and nutritional security of both countries and of the world. They underscored the need for open, unimpeded and reliable food supply chains and called upon the international community to ensure that agricultural trade is not affected by unilateral restrictions and protectionist measures, duly taking into consideration the Multilateral trade rules. The two leaders expressed satisfaction over the formation of Joint Technical Committees to facilitate trade in agriculture and animal husbandry products.
Acknowledging the recent increase in bilateral trade and investment, the leaders agreed that economic exchanges between Brazil and India have the potential for further growth, taking advantage of the scale of their respective economies and the potential for forging industrial partnerships.
Expressing satisfaction over the growing trade between India and Mercosur, both leaders agreed to work together for the expansion of India-Mercosur PTA during Brazil’s Mercosur Presidency, to leverage the full potential of this economic partnership.
They welcomed the establishment of the India-Brazil Business Forum as a dedicated platform for private sector collaboration.
The leaders welcomed the increased defence cooperation between India and Brazil including participation in military exercises, exchange of high-level defence delegations, and substantive industry presence in each other's defence expositions. The leaders encouraged the defence industries from both sides to explore new collaboration avenues and commence joint projects to co-produce technologically advanced defence products and build supply chain resilience.
The leaders noted with satisfaction the conclusion of domestic procedures for the entry into force of the India-Brazil Social Security Agreement.
President Lula congratulated PM Modi and India for the historic achievement of Chandrayaan-3's landing in the south polar region of the Moon, as well as the successful launch of India’s first solar mission, Aditya-L1, both important feats which mark remarkable milestones in space exploration.
Celebrating the 20th anniversary of the IBSA Forum, the leaders vowed to foster higher-level dialogues among the three IBSA partners and affirmed the strategic significance of IBSA in safeguarding and advancing the interests of the Global South on the global stage, including at the multilateral and plurilateral bodies. PM Modi extended full support to Brazil’s IBSA Chairship.
Regarding the recent BRICS Summit in South Africa, both leaders acknowledged its positive outcomes, particularly the renewed and strengthened support for the reform of the United Nations Security Council and the invitations extended to six countries to become full members of BRICS.
President Lula congratulated PM Modi for India's successful G20 presidency and pledged to collaborate closely with India during Brazil's G20 tenure, commencing in December 2023. Both leaders welcomed the consecutive presidencies of developing countries in the G20, which elevates the Global South's influence in world governance. They noted with satisfaction the formation of a G20 troika comprising the three IBSA countries during Brazil's presidency.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-ব্ৰাজিল যৌথ বিবৃতি
10 SEP 2023 7:47PM by PIB Guwahati
জি-২০ সন্মিলনৰ সমান্তৰালভাৱে ২০২৩ চনৰ ১০ ছেপ্টেম্বৰত নতুন দিল্লীত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ব্ৰাজিলৰ ৰাষ্ট্ৰপতি লুইজ ইনাছিঅ’ লুলা দা ছিলভা বৈঠকত মিলিত হয়।
২০২৩ চনত ব্ৰাজিল আৰু ভাৰতৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ ৭৫সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে দুয়োগৰাকী নেতাই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে শান্তি, সহযোগিতা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নকে ধৰি উমৈহতীয়া মূল্যবোধ আৰু মিলিত লক্ষ্যৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক জাতিষ্কাৰ হৈছে। তেওঁলোকে ব্ৰাজিল-ভাৰত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বিশ্বজনীন বিষয়ত নিজৰ স্বকীয় ভূমিকা বজাই ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ সুদৃঢ় কৰে। বিভিন্ন প্রতিষ্ঠানিক আলোচনাৰ ব্যৱস্থাৰ অধীনত যি অগ্রগতি লাভ কৰিছে, সেই ক্ষেত্ৰত দুয়োগৰাকী নেতাই সন্তুষ্টি প্রকাশ কৰে৷
দুয়োগৰাকী নেতাই নিৰাপত্তা পৰিষদৰ স্থায়ী আৰু অস্থায়ী শিতানত সম্প্ৰসাৰণকে ধৰি নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ব্যাপক সংস্কাৰৰ প্ৰতি পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয়, দুয়োটাতে উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ প্ৰতিনিধিত্ব বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজন, যাতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ সমসাময়িক প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাত ইয়াৰ দক্ষতা, ফলপ্ৰসূতা, প্ৰতিনিধিত্বমূলকতা আৰু বৈধতা উন্নত কৰিব পৰা যায়। তেওঁলোকে নিজৰ দেশৰ সম্প্ৰসাৰিত ইউএনএছচিৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ বাবে পাৰস্পৰিক সমৰ্থন পুনৰ দোঁহাৰে৷
জি-৪ আৰু এল.৬৯ৰ পৰিকাঠামোৰ অধীনত ব্ৰাজিল আৰু ভাৰতে একেলগে কাম কৰি যাব বুলি দুয়োগৰাকী নেতাই কয়। নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰ সন্দৰ্ভত নিয়মীয়াকৈ দ্বিপাক্ষিক সমন্বয় বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবেও দুয়োগৰাকী নেতাই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃচৰকাৰী আলোচনাত কোনো সুনিৰ্দিষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰা অচলাৱস্থাৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই আক্ষেপ প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই সহমত প্ৰকাশ কৰে যে এক নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফল লাভ কৰাৰ লক্ষ্যৰে ফলাফলমুখী প্ৰক্ৰিয়াৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময় আহি পৰিছে।
২০২৮-২০২৯ চনৰ কাৰ্যকালৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ অস্থায়ী আসনৰ বাবে ভাৰতীয় প্ৰাৰ্থীত্বক ব্ৰাজিলে সমৰ্থন জনোৱা বুলি ৰাষ্ট্ৰপতি লুলাৰ ঘোষণাক আদৰণি জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে।
দুয়োগৰাকী নেতাই এক ন্যায্য আৰু সমতাপূৰ্ণ শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে বিশেষকৈ উন্নয়নশীল দেশসমূহত পৰিবহণ খণ্ডৰ কাৰ্বন মুক্তকৰণ জৈৱ ইন্ধন আৰু ফ্লেক্স-ফুৱেল বাহনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে জৈৱ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড উভয়কে জড়িত কৰি লোৱা দ্বিপাক্ষিক পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে আৰু ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত দুয়োখন দেশে বৈশ্বিক জৈৱ ইন্ধন মৈত্ৰীৰ প্ৰতিষ্ঠাপক সদস্য হিচাপে ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাক উদযাপন কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই স্বীকাৰ কৰে যে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনে আমাৰ সময়ৰ অন্যতম বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে যিটো বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু দৰিদ্ৰতা আৰু ক্ষুধা নিৰ্মূলৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰেক্ষাপটত মোকাবিলা কৰিব লাগিব। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ কাঠামো চুক্তি (ইউএনএফচিচিচি), ইয়াৰ কিয়’ট’ প্ৰট’কল আৰু ইয়াৰ পেৰিছ চুক্তিৰ অধীনত এক শক্তিশালী বিশ্ব শাসনৰ দিশত তেওঁলোকৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ লগতে জলবায়ুৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশে নিজৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা বহল, গভীৰ আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে। তদুপৰি, তেওঁলোকে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে যাতে চিঅ’পি২৮ৰ পৰা চিঅ’পি৩০লৈকে ইউএনএফচিচিচিৰ বহুপক্ষীয় প্ৰক্ৰিয়াই জলবায়ুৰ ওপৰত এক পাঠ্যক্ৰম-সংশোধনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰে, একে সময়তে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰদায়ক চুক্তিখনৰ চূড়ান্ত লক্ষ্য আৰু ইয়াৰ পেৰিছ চুক্তিৰ লক্ষ্যসমূহক একত্ৰিত কৰে৷ তেওঁলোকে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি বহুপক্ষীয় সঁহাৰি এনেদৰে বৃদ্ধি কৰাৰ সংকল্প পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে যাতে দেশসমূহৰ ভিতৰত আৰু দেশসমূহৰ মাজত থকা বৈষম্যকো মোকাবিলা কৰিব পাৰে, য’ত ৭৭নং গোট আৰু চীন আৰু দেশসমূহৰ বেছিক গোটৰ ভিতৰত অধিক ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰা কথাও অন্তৰ্ভুক্ত। ভাৰতে ব্ৰাজিলৰ বেছিকৰ অধ্যক্ষতাক আদৰণি জনাইছে আৰু ২০২৫ চনত ইউএনএফচিচিচিৰ পক্ষসমূহৰ ৩০ সংখ্যক সন্মিলন (চিঅ’পি৩০)ৰ ব্ৰাজিলৰ সম্ভাৱ্য অধ্যক্ষতাক সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্থন কৰিছে। দুয়োখন দেশেই আইএছএ (আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰী) আৰু চিডিআৰআইৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে যৌথ প্ৰকল্প বৃদ্ধি কৰিবলৈও সহমত প্ৰকাশ কৰে৷
বিশ্বৰ প্ৰধান খাদ্য উৎপাদক হিচাপে নিজৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশ আৰু বিশ্বৰ খাদ্য আৰু পুষ্টি সুৰক্ষা সুৰক্ষিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে বহুপক্ষীয় পৰ্যায়কে ধৰি বহনক্ষম কৃষি আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ সংকল্প পুনৰ দোঁহাৰে। তেওঁলোকে মুকলি, বাধাহীন আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য খাদ্য যোগান শৃংখলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু বহুপক্ষীয় বাণিজ্য নিয়মসমূহ উপযুক্তভাৱে বিবেচনা কৰি কৃষি বাণিজ্য যাতে একপক্ষীয় নিষেধাজ্ঞা আৰু সুৰক্ষাবাদী ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত নহয় তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। কৃষি আৰু পশুপালন সামগ্ৰীৰ ব্যৱসায়ৰ সুবিধাৰ বাবে যুটীয়া কাৰিকৰী সমিতি গঠন কৰাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে নেতা দুগৰাকীয়ে৷
শেহতীয়াকৈ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা স্বীকাৰ কৰি নেতাসকলে এই কথাত একমত হয় যে ব্ৰাজিল আৰু ভাৰতৰ মাজত অৰ্থনৈতিক বিনিময়ত নিজৰ নিজৰ অৰ্থনীতিৰ পৰিসৰ আৰু ঔদ্যোগিক অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ সম্ভাৱনাৰ সুবিধা লৈ অধিক বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা আছে।
ভাৰত আৰু মাৰ্কোছুৰৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান বাণিজ্যক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি দুয়োজন নেতাই ব্ৰাজিলৰ মাৰ্কোছুৰৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত ভাৰত-মাৰ্কোছুৰৰ পিটিএ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়, যাতে এই অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাক লাভৱান কৰিব পৰা যায়।
তেওঁলোকে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সহযোগিতাৰ বাবে এক সমৰ্পিত মঞ্চ হিচাপে ভাৰত-ব্ৰাজিল ব্যৱসায়িক মঞ্চ প্ৰতিষ্ঠাক আদৰণি জনায়।
সামৰিক অনুশীলনত অংশগ্ৰহণ, উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিৰক্ষা প্ৰতিনিধি দলৰ আদান-প্ৰদান, ইখন দেশে সিখনৰ প্ৰতিৰক্ষা প্ৰদৰ্শনীত উদ্যোগৰ বস্তুনিষ্ঠ উপস্থিতিকে ধৰি ভাৰত আৰু ব্ৰাজিলৰ মাজত বৃদ্ধি পোৱা প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাক নেতাদ্বয়ে আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে দুয়োপক্ষৰ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগসমূহক নতুন সহযোগিতাৰ পথ অন্বেষণ কৰিবলৈ আৰু প্ৰযুক্তিগতভাৱে উন্নত প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰীৰ সহযোগী উৎপাদন আৰু যোগান শৃংখলৰ সুস্থিৰতা গঢ়ি তোলাৰ বাবে যৌথ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
ভাৰত-ব্ৰাজিল সামাজিক সুৰক্ষা চুক্তি বলবৎ হোৱাৰ বাবে ঘৰুৱা পদ্ধতি সমাপ্ত হোৱাটো নেতাসকলে সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে।
চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰু অঞ্চলত চন্দ্ৰযান-৩ অৱতৰণৰ ঐতিহাসিক সাফল্যৰ লগতে ভাৰতৰ প্ৰথম সৌৰ অভিযান আদিত্য-এল১ৰ সফল উৎক্ষেপণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি লুলাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ভাৰতক অভিনন্দন জনায়৷
আইবিএছএ ফ’ৰামৰ ২০সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি উদযাপন কৰি নেতাসকলে আইবিএছএৰ মাজত উচ্চ পৰ্যায়ৰ ত্ৰিপাক্ষিক আলোচনা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে৷ ব্ৰাজিলৰ আইবিএছএৰ অধ্যক্ষক সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়ায় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে।
শেহতীয়াকৈ দক্ষিণ আফ্ৰিকাত অনুষ্ঠিত ব্ৰিকছ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সন্দৰ্ভত দুয়োজন নেতাই ইয়াৰ ইতিবাচক ফলাফল, বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰৰ বাবে নবীকৃত আৰু শক্তিশালী সমৰ্থন আৰু ব্ৰিকছৰ পূৰ্ণ সদস্য হ’বলৈ ছখন দেশক প্ৰদান কৰা আমন্ত্ৰণ স্বীকাৰ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি লুলাই ভাৰতৰ জি-২০ৰ সফল অধ্যক্ষতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক অভিনন্দন জনোৱাৰ লগতে ২০২৩ চনৰ ডিচেম্বৰৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ব্ৰাজিলৰ জি-২০ কাৰ্যকালত ভাৰতৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। দুয়োগৰাকী নেতাই জি-২০ৰ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ একেৰাহে অধ্যক্ষতাক আদৰণি জনায়, যিয়ে বিশ্ব শাসনত গ্ল’বেল ছাউথৰ প্ৰভাৱ উন্নীত কৰে। ব্ৰাজিলৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ছোৱাত আইবিএছএ তিনিখন দেশক সামৰি জি-২০ ট্ৰ’য়কা গঠন হোৱাটো তেওঁলোকে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে৷