ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ବ୍ରାଜିଲ୍ ମିଳିତ ବିବୃତି
11 SEP 2023 11:26AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଲୁଇଜ୍ ଇନାସିଓ ଲୁଲା ଡା ସିଲଭା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୦, ୨୦୨୩ରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି।
୨୦୨୩ରେ ପାଳିତ ବ୍ରାଜିଲ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଉଭୟ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଶାନ୍ତି, ସହଯୋଗ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ସମେତ ସାଧାରଣ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରକରି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ସେମାନେ ବ୍ରାଜିଲ-ଭାରତ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାପାରରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭୂମିକା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥାଗତ ଆଲୋଚନା ପ୍ରଣାଳୀଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ନେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଓ ନିରାପତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସାମୟିକ ଆହ୍ୱାନର ଉତ୍ତମ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏହାର ଦକ୍ଷତା, ଫଳପ୍ରଦତା, ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଏବଂ ବୈଧତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦର ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ୟୁଏନଏସସିରେ ସେମାନଙ୍କ ଦେଶର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସମର୍ଥନ କୁ ସେମାନେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଜି-୪ ଓ ଏଲ୍-୬୯ ଢାଞ୍ଚାରେ ବ୍ରାଜିଲ ଓ ଭାରତ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ଦୁଇ ନେତା କହିଛନ୍ତି। ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ନିୟମିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମନ୍ୱୟ ବୈଠକ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆନ୍ତଃ-ସରକାରୀ ଆଲୋଚନାରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅସ୍ଥିରତାକୁ ନେଇ ଉଭୟ ନେତା ଅସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି ଠୋସ୍ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇପାରିନାହିଁ। ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଠୋସ୍ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏକ ଫଳାଫଳ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ସମୟ ଆସିଛି ବୋଲି ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
୨୦୨୮-୨୦୨୯ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପାଇଁ ୟୁଏନଏସସିର ଅସ୍ଥାୟୀ ଆସନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱକୁ ବ୍ରାଜିଲସମର୍ଥନ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଲୁଲାଙ୍କ ଘୋଷଣାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ନେତା ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ନ୍ୟାୟସଂଗତ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ବିଶେଷ କରି ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରିବାରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ଫ୍ଲେକ୍ସ-ଇନ୍ଧନ ଯାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଦି ଥିଲା। ସେମାନେ ଉଭୟ ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମିଲ କରି ଜୈବ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସର ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ପାଳନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଉଭୟ ଦେଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମ ସମୟର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହାକୁ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ କ୍ଷୁଧା ଦୂରୀକରଣ ପ୍ରୟାସ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସମାଧାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଜଳବାୟୁ ଉପରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ବ୍ୟାପକ, ଗଭୀର ଏବଂ ବିବିଧତା ଆଣିବା ସହିତ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଜାତିସଂଘ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନ୍ଏଫ୍ସିସିସି), ଏହାର କିଓଟୋ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ୟାରିସ୍ ଚୁକ୍ତି ଅଧୀନରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ (ଆଇପିସିସି)ର ଷଷ୍ଠ ଆକଳନ ଆନ୍ତଃସରକାରୀ ପ୍ୟାନେଲ (ଆଇପିସିସି)ର ଷଷ୍ଠ ଆକଳନ ରୁ ମିଳିଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ଓ ତତ୍ପରତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଚୁକ୍ତିର ଚରମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ୟାରିସ୍ ଚୁକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମୁଦାୟକୁ ଏକଜୁଟ କରିବା ସହିତ ସିଓପି୨୮ରୁ ସିଓପି୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୟୁଏନଏଫସିସିସି ବହୁପାକ୍ଷିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜଳବାୟୁ ଉପରେ ଏକ କୋର୍ସ-ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିବାକୁ ସେମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି । ରିପୋର୍ଟ (ଏଆର୬)ର ୭୭ ଗ୍ରୁପ୍ ଏବଂ ଚୀନ୍ ଏବଂ ବେସିକ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ଅଫ୍ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମେତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଅସମାନତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରତି ବହୁପକ୍ଷୀୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ଏପରି ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଭାରତ ବ୍ରାଜିଲର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଏବଂ ୨୦୨୫ରେ ୟୁଏନଏଫସିସିସି (ସିଓପି ୩୦)ର ୩୦ତମ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବ୍ରାଜିଲସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରୁଛି । ତୃତୀୟ ଦେଶରେ ଆଇଏସଏ (ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ) ଏବଂ ସିଡିଆରଆଇ (କୋଏଲିସନ ଫର ଡିଜାଷ୍ଟର ରେସିଲିଏଣ୍ଟ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର) ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ଦେଶ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ନେତାମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ନେତାମାନେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସ୍ତର ସମେତ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେମାନେ ଖୋଲା, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ନିୟମକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଏକତରଫା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣବାଦୀ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା କୃଷି ବାଣିଜ୍ୟ ଯେପରି ପ୍ରଭାବିତ ନ ହୁଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମୁଦାୟକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । କୃଷି ଓ ପଶୁପାଳନ ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଯୁଗ୍ମ ବୈଷୟିକ କମିଟି ଗଠନକୁ ନେଇ ଉଭୟ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ନିକଟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ବ୍ରାଜିଲ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିନିମୟ ସେମାନଙ୍କନିଜ ଅର୍ଥନୀତିର ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଭାଗିଦାରୀ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ଭାରତ ଏବଂ ମର୍କୋସୁର ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ବାଣିଜ୍ୟରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଉଭୟ ନେତା ବ୍ରାଜିଲର ମର୍କୋସୁର ପ୍ରେସିଡେନ୍ସି ସମୟରେ ଭାରତ-ମର୍କୋସୁର ପିଟିଏର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଭାରତ-ବ୍ରାଜିଲ ବିଜନେସ ଫୋରମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ସାମରିକ ଅଭ୍ୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ପରସ୍ପରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଶିଳ୍ପର ଉପସ୍ଥିତି ସମେତ ଭାରତ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧିକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦର ସହ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ନୂତନ ସହଯୋଗର ବାଟ ଖୋଜିବା ଏବଂ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ନେତାମାନେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ-ବ୍ରାଜିଲ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ଚୁକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶେଷ ହୋଇଥିବାରୁ ନେତାମାନେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ର ଅବତରଣର ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସୌର ଅଭିଯାନ ଆଦିତ୍ୟ-ଏଲ୍-୧ର ସଫଳ ଉତକ୍ଷେପଣ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଲୁଲା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଆଇବିଏସଏ ଫୋରମର ୨୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ନେତାମାନେ ତିନି ଜଣ ଆଇବିଏସଏ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସଂସ୍ଥା ସମେତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତି ରେ ଆଇବିଏସଏର ରଣନୈତିକ ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ରାଜିଲର ଆଇବିଏସଏ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତ୍ୱକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ନିକଟରେ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ହୋଇଥିବା ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଭୟ ନେତା ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ବିଶେଷକରି ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦର ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ନୂତନ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ୬ଟି ଦେଶକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ନିମନ୍ତ୍ରଣ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଲୁଲା ଭାରତର ସଫଳ ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ବ୍ରାଜିଲର ଜି-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ଭାରତ ସହ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ଜି-୨୦ରେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କର କ୍ରମାଗତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଶାସନରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ପ୍ରଭାବକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ବ୍ରାଜିଲର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ କାଳରେ ତିନୋଟି ଆଇବିଏସଏ ଦେଶକୁ ନେଇ ଏକ ଜି-୨୦ ଟ୍ରୋଇକା ଗଠନ ହୋଇଥିବାରୁ ସେମାନେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
India-Brazil Joint Statement
10 SEP 2023 7:47PM by PIB Delhi
His Excellency Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India, and His Excellency Luiz Inácio Lula da Silva, President of the Federative Republic of Brazil, met in New Delhi on September 10, 2023, at the sidelines of the G20 Summit.
Marking the 75th anniversary of diplomatic relations between Brazil and India, celebrated in 2023, both leaders emphasized that bilateral ties have flourished based on common values and shared objectives, including the pursuit of peace, cooperation, and sustainable development. They reaffirmed their commitment to bolstering the Brazil-India Strategic Partnership and to sustaining their distinctive roles in global affairs. Both sides expressed satisfaction at the progress achieved under various institutional dialogue mechanisms.
The two leaders reaffirmed their commitment to the comprehensive reform of the Security Council including its expansion in the permanent and non-permanent categories, with increased representation of developing countries in both, to improve its efficiency, effectiveness, representativeness, and legitimacy in order to better meet contemporary challenges in international peace and security. They reiterated their mutual support for their countries’ permanent membership in an expanded UNSC.
The leaders stated that Brazil and India will continue to work closely together in the framework of G-4 and the L.69. They also agreed on having regular bilateral coordination meetings on Security Council Reform. The two leaders expressed disappointment at the paralysis created at the Inter-Governmental Negotiations on UN Security Council reform, which have not produced tangible progress. They agreed that time has come to move towards a result-oriented process that aims to achieve concrete outcomes in a fixed time frame.
PM Modi welcomed President Lula's announcement of Brazil´s support to the Indian candidature for non-permanent seat of the UNSC for the 2028-2029 term.
Both leaders acknowledged the urgency of a fair and equitable energy transition. They noted the vital role of biofuels and flex-fuel vehicles in decarbonizing the transport sector, especially in developing nations. They commended bilateral initiatives in bioenergy, involving both governmental and private sectors, and celebrated the establishment during India's G20 presidency of the Global Biofuels Alliance, of which both countries are founding members.
Both leaders recognize that climate change represents one of the greatest challenges of our time that needs to be addressed in the context of sustainable development and of efforts to eradicate poverty and hunger. The two countries commit to broadening, deepening and diversifying their bilateral cooperation on climate, as well as their joint efforts towards a strengthened global governance under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), its Kyoto Protocol and its Paris Agreement. They also pledge to work together to ensure that the UNFCCC multilateral process from COP28 to COP30 paves the way for a course-correction on climate, while uniting the international community around the ultimate objective of the Convention and the goals of its Paris Agreement, in the light of equity and the best available science, taking into consideration the gravity and sense of urgency emanated from the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)’s Sixth Assessment Report (AR6). They reiterated their determination to enhance the multilateral response to climate change in a way that also tackle inequalities within and among countries, including by working closer together within the Group of 77 and China and the BASIC Group of countries. India welcomes Brazil’s presidency of BASIC and fully supports the Brazilian prospective presidency of the 30th Conference of the Parties to the UNFCCC (COP30), in 2025. Both countries also agreed to increase joint projects in partnership with ISA (International Solar Alliance) and CDRI (Coalition for Disaster Resilient Infrastructure) in third countries.
Highlighting their roles as major global food producers, the leaders reaffirmed their resolve to increase cooperation in sustainable agriculture and rural development, including at the multilateral level, with the aim of safeguarding food and nutritional security of both countries and of the world. They underscored the need for open, unimpeded and reliable food supply chains and called upon the international community to ensure that agricultural trade is not affected by unilateral restrictions and protectionist measures, duly taking into consideration the Multilateral trade rules. The two leaders expressed satisfaction over the formation of Joint Technical Committees to facilitate trade in agriculture and animal husbandry products.
Acknowledging the recent increase in bilateral trade and investment, the leaders agreed that economic exchanges between Brazil and India have the potential for further growth, taking advantage of the scale of their respective economies and the potential for forging industrial partnerships.
Expressing satisfaction over the growing trade between India and Mercosur, both leaders agreed to work together for the expansion of India-Mercosur PTA during Brazil’s Mercosur Presidency, to leverage the full potential of this economic partnership.
They welcomed the establishment of the India-Brazil Business Forum as a dedicated platform for private sector collaboration.
The leaders welcomed the increased defence cooperation between India and Brazil including participation in military exercises, exchange of high-level defence delegations, and substantive industry presence in each other's defence expositions. The leaders encouraged the defence industries from both sides to explore new collaboration avenues and commence joint projects to co-produce technologically advanced defence products and build supply chain resilience.
The leaders noted with satisfaction the conclusion of domestic procedures for the entry into force of the India-Brazil Social Security Agreement.
President Lula congratulated PM Modi and India for the historic achievement of Chandrayaan-3's landing in the south polar region of the Moon, as well as the successful launch of India’s first solar mission, Aditya-L1, both important feats which mark remarkable milestones in space exploration.
Celebrating the 20th anniversary of the IBSA Forum, the leaders vowed to foster higher-level dialogues among the three IBSA partners and affirmed the strategic significance of IBSA in safeguarding and advancing the interests of the Global South on the global stage, including at the multilateral and plurilateral bodies. PM Modi extended full support to Brazil’s IBSA Chairship.
Regarding the recent BRICS Summit in South Africa, both leaders acknowledged its positive outcomes, particularly the renewed and strengthened support for the reform of the United Nations Security Council and the invitations extended to six countries to become full members of BRICS.
President Lula congratulated PM Modi for India's successful G20 presidency and pledged to collaborate closely with India during Brazil's G20 tenure, commencing in December 2023. Both leaders welcomed the consecutive presidencies of developing countries in the G20, which elevates the Global South's influence in world governance. They noted with satisfaction the formation of a G20 troika comprising the three IBSA countries during Brazil's presidency.