Department of Space
“Sunshine moment for India,” says Dr Jitendra Singh as PSLV-XL launches India’s first Solar Mission
Thanks to PM Modi for giving us the conviction to reach out to the stars and discover the mysteries of universe: Dr Jitendra Singh
“Coming close on the heels of successful Chandrayaan-3 landing, the successful launch of Aditya L1 is a testimony to the ‘whole of science and the whole of nation’ approach”
Day of reckoning as we move on into the next 25 years of AmritKaal and Mother India pledges, with the collective will and collective effort of our 140 crore children, to reach and occupy the place of pride on the world pedestal: Dr Jitendra Singh
02 SEP 2023 3:04PM by PIB Delhi
As the ISRO’s trusted workhorse, the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-XL) launched India’s first Solar Mission, - Aditya L1 from Sriharikota Range today, Union Minister Dr Jitendra Singh termed it as India’s “sunshine moment”.
“While the whole world watched this with baited breath, it is indeed a sunshine moment for India,” he said, addressing ISRO scientists and engineers at the Mission Control Room soon after the PSLV-C57 ejected Aditya L1 around 1 pm IST.
“Indian scientists had been working, toiling day and night for years and years together. But now comes the moment of vindication, the moment of redeeming the pledge to the nation,” said Dr Jitendra Singh, Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Space and Atomic Energy.
Dr Jitendra Singh thanked the Prime Minister Shri Narendra Modi for making this happen “by opening up new vistas for India's space sector and telling us that sky is not the limit.”
“Thanks also honourable PM for giving us the confidence, the courage and the conviction to reach out to the stars and to discover the mysteries of universe beyond. And thanks also for making us realise the enormous potential of our space fraternity,” he said.
“Coming close on the heels of successful Chandrayaan-3 landing, the successful launch of Aditya L1 is also a testimony to the ‘whole of science and the whole of nation’ approach in which we have sought to adopt in our world culture,” said Dr Jitendra Singh.
“While ISRO is credited in executing this vision, the science institutes across the country have come forward to contribute in one form or the other, in small way or big, to this vision. To name a few, - The Indian Institute of Astrophysics, Bengaluru, the National Aerospace Laboratories, the Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai, the NGRI Nagpur, IIT Kharagpur, IIT Madras, IIT Delhi, IIT Mumbai, and the list is too long,” he added.
Calling it as a team effort, Dr Jitendra Singh termed the Aditya L1 launch as “a day of reckoning”.
“This day, the 2nd of September 2023, is a day of reckoning when we move on into the next 25 years of AmritKaal and Mother India pledges, with the collective will and collective effort of our 140 crore children, to reach and occupy the place of pride on the world pedestal,” he said.
Earlier, ISRO confirmed the launch of Aditya-L1 by PSLV-C57 is accomplished successfully with the satellite placed “precisely” into its intended orbit. With this, India’s first solar observatory has begun its journey to the destination of Sun-Earth L1 point.
With its solar panels deployed, the Aditya-L1 started generating the power, said ISRO.
Aditya L1 is the first space-based Indian mission to study the Sun. Through various orbit raising manoeuvres and the cruise phase over about the next four months, the spacecraft shall be placed in a halo orbit around the Lagrange point 1 (L1) of the Sun-Earth system, which is about 1.5 million km from the Earth.
A satellite placed in the halo orbit around the L1 point has the major advantage of continuously viewing the Sun without any occultation/eclipses. This will provide a greater advantage of observing the solar activities and its effect on space weather in real time.
The spacecraft carries seven payloads to observe the photosphere, chromosphere and the outermost layers of the Sun (the corona) using electromagnetic and particle and magnetic field detectors.
Using the special vantage point L1, four payloads directly view the Sun and the remaining three payloads carry out in-situ studies of particles and fields at the Lagrange point L1, thus providing important scientific studies of the propagatory effect of solar dynamics in the interplanetary medium.
The Aditya L1 Mission is expected to provide the most crucial information to understand the problem of coronal heating, coronal mass ejection, pre-flare and flare activities and their characteristics, dynamics of space weather, propagation of particles and fields etc.

শুন্দ্রংগী বিভাগ
PSLV-XL না ভারতকী অহানবা সোলর মিসন লোঞ্চ তৌখিবদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা “ভারতকীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মীকুপ”নি হায়না ফোঙদোকখ্রে
থৱানমীচাকশিং য়ৌবা ঙম্নবা অমসুং তাইবংপালগী অঙকপশিং থীদোক্নবা ঐখোয়দা থাজবা থমখিবগীদমক পি.এম. মোদীবু থাগৎচরি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
“মাইপাক্না চন্দ্রয়ান-3 লেন্দিং তৌখিবগী হেক মতুংদা আদিত্য L1 মাইপাক্না লোঞ্চ তৌখিবা অসি ‘হোল ওফ সাইন্স অমসুং হোল ওফ নেসন’ এপ্রোচকী খুদম অমনি”
অমৃতকালগী মথংগী চহি 25দা ঐখোয়না চংলকপদা অমসুং মালেমগী ফম্পাক্তা ফীদম্নফম ওইবা মফম অমা য়ৌনবা অমসুং কনবা ঙম্নবা ইমা ভারতনা মাগী মচা করোর 140গী অপুনবা ফিরেপ অমসুং অপুনবা খোঙথাংগা লোয়ননা ৱাশক শক্লিবা মতম অসিদা কাউঙমলরোইদবা নুমিৎ অমা ওইরি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
02 SEP 2023 3:04PM by PIB Imphal
ISROগী থাজবা থম্মিবা ৱার্কহোর্স, পোলর সেতলাইৎ লোঞ্চ ভেহিকল (PSLV-XL)না ঙসি শ্রীহরিকোতাদগী ভারতকী অহানবা সোলর মিসন – আদিত্য L1 লোঞ্চ তৌখিবা অসি কেন্দ্র মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ভারতকী “চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মীকুপনি” হায়না ফোঙদোকখ্রে।
ISTদা পুং 1 pm রোম তারকপদা PSLV-C57 না আদিত্য L1 হেক ইজেক্ত তৌখিবগী মতুংদা মিসন কন্ত্রোল রুমদা ISROগী বিজ্ঞানিক অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিংদা ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায়খি, “মালেম পুম্বনা মসিবু পাখৎনা য়েংনখি অদুবু ভারতকী ওইনদি চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মীকুপ অমা ওইখি”
,ওসাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); MoS PMO, পর্সনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেনসন্স, এতোমিক ইনর্জী এন্দ স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, “ভারতকী বিজ্ঞানিকশিংনা চহি কয়া-কয়া অয়ুক নুমিদাং খাইদনা হোৎনখি। অদুবু হৌজিক্তি পুম্নমক অদু মরম চাই উৎনবা, লৈবাক অসিদা শকখিবা ৱাশক থবক ওইনা উৎনবী মীকুপ অদু লাক্লে”।
“ভারতকী স্পেস সেক্তরগীদমক অনৌবা বিস্তাশিং হাংদোক্তুনা অমসুং ঐখোয়দা অতিয়ানা অরোইবা পনখৈ নত্তে হায়বীদুনা” মসিবু ওইথোকহনবগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু দা. জিতেন্দ্র সিংহনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়, “থৱানমীচাকশিং য়ৌবা ঙম্নবা অমসুং তাইবংপালগী অঙকপশিং থীদোক্নবা ঐখোয়দা থাজবীবা, ঐখোয়দা থাজবা থমখিবগীদমক পি.এম. মোদীবু থাগৎচরি। অমসুং ঐখোয়গী স্পেস ফ্রেতর্নিতীগী তৌবা ঙম্বা মতিক ময়াই অসি পুথোকপা ঙমহনখিবগীদমক্তসু থাগৎচরি”।
দা. জিতেন্দ্র সিংহন হায়খি, “মাইপাক্না চন্দ্রয়ান-3 লেন্দিং তৌখিবগী হেক মতুংদা আদিত্য L1 মাইপাক্না লোঞ্চ তৌখিবা অসি ‘হোল ওফ সাইন্স অমসুং হোল ওফ নেসন’ এপ্রোচকী খুদম অমনি”।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “বিজন অসি থবক ওইনা পাঙথোকপগী ISROবু থাগৎপগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংবদগী সাইন্স ইন্সতিত্যুতশিংনা হীরম অমা নত্ত্রগা অমদা, পীকনা নত্র্রগা চাউনা বিজন অসিদা শরুক তম্নবা মাংদা থোরকখি। মমিং ওইনা খরা পল্লবদা – দি ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ এস্ত্রোফিজিক্স, বেঙ্গলুরু, দি নেস্নেল এরোস্পেস লেবোরেতোরীজ, দি তাতা ইন্সতিত্যুত ওফ ফন্দমেন্তেল রিসর্চ, মুম্বাই, NGRI নাগপুর, IIT খরাগপুর, IIT মদ্রাস, IIT দিল্লী, IIT মুম্বাই, অমসুং লোইবা নাইদে”।
মসি তীম এফর্ত অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা আদিত্য L1 লোঞ্চ তৌখিবা নুমিৎ অসি ‘কাউঙমলরোইদবা নুমিৎ অমনি” হায়না ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি, “সেপ্তেম্বর 2, 2023 নুমিৎ অসি অমৃতকালগী মথংগী চহি 25দা ঐখোয়না চংলকপদা অমসুং মালেমগী ফম্পাক্তা ফীদম্নফম ওইবা মফম অমা য়ৌনবা অমসুং কনবা ঙম্নবা ইমা ভারতনা মাগী মচা করোর 140গী অপুনবা ফিরেপ অমসুং অপুনবা খোঙথাংগা লোয়ননা ৱাশক শক্লিবা মতম অসিদা কাউঙমলরোইদবা নুমিৎ অমা ওইরি
ISROনা আদিত্য – L1 অসি PSLV-C57না মাগী লৈফম থোকপা ওর্বিৎতা সেতলাইৎনা “চপ চানা” থমদুনা মাইপাক্না লোঞ্চ তৌখ্রে হায়না ফোঙদোকখি। মসিগ লোয়ননা ভারতকী অহানবা সোলর ওবজর্বেতরীনা সন-আর্থ L1 পোইন্তগী লমথুংফম অসিদা মাগী খোঙচৎ হৌখ্রে।
দিপ্লোই তৌখিবা মাগী সোলর পেনেলশিংগা লোয়ননা আদিত্য-L1না পাৱর পুথোকপা হৌখ্রে হায়না ISROনা ফোঙদোকখি।
আদিত্য L1 অসি নুমিৎকী মরমদা থীজিন্নবা অহানবা স্পেস-বেজ ইন্দিয়ন মিসন ওইরি। তোঙান-তোঙানবা ওর্বিৎতা কোইনা চৎপা খোঙচৎ অমসুং মথংগী থা মরি চংগদবা ক্রুজ ফেসকী খুত্থাংদা স্পেসক্রাফ অসি পৃথিবীদগী মিলিয়ম 1.5 km লাপ্না লৈবা সন-আর্থ সিস্তেমগী লেগ্রেঞ্জ পোইন্ত 1 (L1)গী অকোইবদা লৈরিবা হেলো ওর্বিৎ অমদা থমগনি।
L1 পোইন্তগী অকোইবদা হেলো ওর্বিৎতা সেতলাইৎ অমা থম্বা অসিনা ওকুলতেসন/ইক্লিপ্স অমত্তা য়াওদনা নুমিৎ লেপ্পা লৈতনা য়েংবগী অচৌবা খুদোংচাবা ফংগনি। মসিনা সোলর এক্তিবিতীশিং অমসুং রিএল তাই, ওইনা স্পেস ৱেদরদা মসিনা পীরিবা ইফেক্ত অদু য়েংশিনবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
স্পেসক্রাফ অসিনা ইলেক্ত্রোমেগনেতিক অমসুং পার্তিকেল অমদি মেগনেতিক ফিল্দ দিতেক্তরশিং শীজিন্নদুনা নুমিৎ (কোরোনা)গী ফোতোস্ফিয়র, ক্রোমোস্ফিয়র অমসুং খ্বাইদগী মপাল থংবা কুময়োমশিং য়েংশিন্নবা পেলোদ তরেৎ পুরি।
স্পেসিএল বেন্তেজ পোইন্ত L1 শীজিন্নদুনা পেলোদ মরিনা হকথেংননা নুমিৎ য়েংগনি অমসুং লেমহৌরিবা পেলোদ অহুমনা লেগ্রেঞ্জ পোইন্ত L1দা লৈরিবা পার্তিকলশিং অমসুং ফিল্দশিংগী ইন-সিতু স্তদীশিং তৌগনি, মসিনা ইন্তর্প্লেনরী মেদিয়মদা সোলর দাইনামিক্সকী প্রোপেগেতরী ইফেক্তকী মরু ওইবা সাইন্তিফিক স্তদীশিংগী মরমদা ই-পাউ পীরগনি।
আদিত্য L1 মিসন্না কোরোনেল হীতিংগী প্রোব্লেম, কোরোনেল মাস ইজেক্সন, প্রি-ফ্লের অমসুং ফ্লের এক্তিবিতীশিং অমসুং মখোয়গী করেক্তরিস্তিক্স, স্পেস ৱেদরগী দাইনামিক্স, পার্তিকলশিং অমসুং ফিল্দশিংগী প্রোপাগেসন অসিনচিংবগী মরমদা খঙনবা মরু ওইবা ই-পাউশিং পীরগনি।