Prime Minister's Office
PM addresses B20 Summit India 2023
“India’s lunar mission is a success of both science and industry”
“In B-20's theme - RAISE, ‘I’ represents Innovation. But along with innovation, I also see another ‘I’ in it - Inclusiveness”
“Thing that needs most of our investment is ‘mutual trust’”
“Future of global growth is dependent upon the future of business”
“India has an important place in building an efficient and trusted global supply chain”
“Sustainability is both an opportunity as well a business model”
“India has prepared a framework of green credit for business, which focuses on 'planet positive' actions”
“Businesses should focus on improving the purchasing power of more and more people as a self centric approach will harm everyone”
“We should definitely think about a system for ‘International Consumer Care Day.’ This will help in strengthening trust between businesses and consumers”
“There is a need for a more integrated approach regarding cryptocurrencies”
“Global business communities and governments will have to work together to ensure that Ethical AI is promoted”
“A connected world is about shared purpose, shared planet, shared prosperity and a shared future”
27 AUG 2023 1:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the B20 Summit India 2023 in New Delhi today. B20 Summit India brings policymakers, business leaders and experts from across the world to deliberate and discuss the B20 India Communique. The B20 India Communique includes 54 recommendations and 172 policy actions for submission to G20.
Addressing the gathering, the Prime Minister emphasized the celebratory moment that was ushered in by the successful Chandrayaan Mission landing on 23rd August. He said India’s festive season has advanced, and society as well as businesses are in a celebratory mood. Noting the role of ISRO in the successful Lunar mission, the Prime Minister also acknowledged the role of the industry in the mission as many components of Chandrayaan were provided by the private sector and MSMEs. “This is a success of both science and industry”, he said.
He continued that along with India, the entire world is celebrating and this celebration is about running a responsible space programme. The Prime Minister said that the celebrations are about responsibility, acceleration, innovation, sustainability and equality, the theme of today’s B20. He further added that it is about humanity, and about ‘One Earth, One Family and One Future’
Speaking about the B20 theme ‘R.A.I.S.E.’, the Prime Minister said that even though the ‘I’ represents innovation but he pictures another ‘I’ of inclusiveness. He informed that the same vision has been applied when inviting the African Union to permanent seats at the G20. Even in B20, the Prime Minister said that the economic development of Africa is identified as a focus area. “India believes that the inclusive approach of this forum will have a direct impact on this group”, the Prime Minister said. He noted that the successes of the decisions taken here will have a direct impact in dealing with global economic challenges and creating sustainable growth.
Talking about the lessons learnt from the once in a century calamity i.e. the Covid-19 pandemic, Shri Modi said that that the pandemic taught us that the thing that needs most of our investment is ‘mutual trust’. The Prime Minister said that as the pandemic shattered the edifice of mutual trust, India stood with confidence and humility raising the banner of mutual trust. India, the Prime Minister said, made medicines available to more than 150 countries, living up to its status as the pharmacy of the world. Similarly, vaccine production was increased to save crores of lives. The Prime Minister said that India's democratic values show in its action and its response. He said, “India’s democratic values show in G20 meetings in more than 50 cities of India.”
Emphasizing the attractiveness of partnership with India for the global business community, the Prime Minister mentioned India’s young talent pool and its digital revolution. “The more your friendship deepens with India, the more prosperity accrue to both”, PM Modi added.
He said “business can transform potential into prosperity, obstacles into opportunities, aspirations into achievements. Whether they are small or big, global or local, business can ensure progress for everyone.” Therefore, the Prime Minister said, “the future of global growth is dependent upon the future of business”.
Throwing light on the transformations in life that have occurred with the onset of Covid 19 pandemic, the Prime Minister noted the irreversible change of disruptions in the global supply chain. Questioning the efficiency of the global supply chain that ceased to exist when the world required it the most, the Prime Minister underlined that India is the solution to the disruptions that the world is dealing with today. He highlighted India’s position in creating a trusted supply chain in the world today and emphasized the contributions of global businesses.
Expressing happiness that B20 has emerged as a robust platform among businesses of G20 nations, PM Modi stressed the need to focus on sustainability. He asked global business to move forward as sustainability, in itself, is an opportunity as well a business model. He elaborated this by giving an example of millet which is a superfood, environment friendly as well as good for small farmers making it a win-win model from the angle of both economy and lifestyle. He also mentioned the circular economy and green energy.India’s approach of taking the world along is visible in steps like the International Solar Alliance.
In the post corona world, the Prime Minister observed that every individual has become extra conscious about their health and its impact is clearly visible in day-to-day activities. He also noted that people are looking ahead to the futuristic impact of any such activity. Giving strength to this belief, the Prime Minister said that businesses and the society should have a similar approach towards the planet and analyze the impact of their decisions on the planet. “The well being of the planet is also our responsibility”, the Prime Minister added. Speaking about Mission LiFE, the Prime Minister said that the objective of this mission is to create a group or a collective of Pro Planet People. He underlined that half of the issues will be reduced when both the lifestyle and the businesses are pro planet. He emphasized adapting life and business according to the environment and informed about India preparing a framework of green credit for business, which emphasizes on planet positive actions. The Prime Minister urged all the stalwarts of global business to join hands and make it a global movement.
The Prime Minister asked for a reconsideration of the traditional approach to business. He said that there is a need to go beyond brand and sales. He said, “As a business, we also have to focus on creating an ecosystem that will benefit us in the long term. Now, Due to the policies implemented by India in the past few years, 13.5 crore people have come out of poverty in just 5 years. These people are the new consumers. This neo middle class is also giving momentum to India's growth. That is, the net beneficiary of the work done by the government for the poor is our middle class as well as our MSMEs.” The Prime Minister stressed that businesses should focus on improving the purchasing power of more and more people as a self centric approach will harm everyone. Referring to a similar challenge of uneven availability and universal need in critical material and rare earth metals, Prime Minister Modi said, “If those who have them do not look at them as global responsibility then it will promote a new model of colonialism.”
The Prime Minister underlined that a profitable market can be sustained when there is a balance in the interests of producers and consumers, and it also applies to nations. He stressed that treating other countries only as a market will not work but harm even the producing countries sooner or later. He emphasized that the way forward is to make everyone equal partners in this progres. He urged the business leaders present on the occasion to give thought to making businesses more consumer-centric where these consumers could be individuals or countries. He said that their interests need to be taken care of and suggested coming up with a yearly campaign for this. “Every year, can global businesses come together to pledge themselves for the good of the consumers and their markets”, the Prime Minister asked.
Shri Modi asked the global business to fix a day to talk about the interest of the consumer. He asked, “When we talk about consumer rights, should not we also be mindful of consumer care as it will automatically take care of many consumer rights issues? We should definitely think about a system for 'International Consumer Care Day. This will help in strengthening trust between businesses and consumers”, said Prime Minister Modi. He elaborated that consumers are not confined to retail consumers within a particular geography but also the nations that are consumers of global trade, global goods and services.
Noting the presence of the world's business leaders, the Prime Minister raised significant questions and said that the future of business and humanity will be decided by the answers to these questions. Regarding the answers, Shri Modi said that mutual cooperation is necessary to answer them. He underlined that issues like climate change, energy sector crisis, food supply chain imbalance, water security, cyber security etc. have a big impact on business, and stressed on increasing the efforts to counter this. He also touched upon issues that no one could have thought of 10-15 years ago and gave the example of challenges related to cryptocurrencies. The Prime Minister stressed the need for a more integrated approach in this matter and suggested creating a global framework where issues of all stakeholders can be addressed. He also spoke about a similar approach needed regarding artificial intelligence. Highlighting the buzz and excitement around AI, the Prime Minister drew attention to some ethical considerations regarding skilling and re-skilling, and concerns regarding algorithm bias and its impact on society. “Such issues have to be resolved together. Global business communities and governments will have to work together to ensure that Ethical AI expands”, the Prime Minister asserted and stressed on sensing the potential disruptions in different sectors.
Concluding the address, the Prime Minister said that businesses have successfully gone beyond borders and boundaries but it is now time to take businesses beyond the bottomline. He said that it can be carried out by focusing on supply chain resilience and sustainability. Shri Modi expressed confidence that the B20 Summit has paved the way for a collective transformation. “Let us remember that a connected world is not just about connection through technology. It is not only about shared social platforms but also about a shared purpose, shared planet, shared prosperity and a shared future”, the Prime Minister remarked.
Background
The Business 20 (B20) is the official G20 dialogue forum with the global business community. Established in 2010, B20 is among the most prominent Engagement Groups in G20, with companies and business organizations as participants. The B20 works to deliver concrete actionable policy recommendations to spur economic growth and development.
The three day summit is being held from 25th to 27th August. Its theme is R.A.I.S.E – Responsible, Accelerated, Innovative, Sustainable and Equitable Businesses. It is being attended by over 1,500 delegates from about 55 countries.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ ୨୦୨୩କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
‘‘ଭାରତର ଚନ୍ଦ୍ର ଅଭିଯାନ ଉଭୟ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ସଫଳତା’’
‘‘ବି-୨୦ର ବିଷୟବସ୍ତୁ –ରାଇଜ୍‍ ରେ 'ଆଇ' ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। କିନ୍ତୁ ନବସୃଜନ ସହିତ ମୁଁ ଏଥିରେ ଆଉ ଏକ 'ଆଇ' ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି- ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ’’
"ଆମର ଅଧିକାଂଶ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଉପାଦାନ ହେଉଛି 'ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ’’
"ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଭବିଷ୍ୟତ ବ୍ୟବସାୟର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ"
‘‘ଏକ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣରେ ଭାରତର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ରହିଛି’’
"ସ୍ଥିରତା ଉଭୟ ଏକ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ"
‘‘ଭାରତ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ସବୁଜ ଋଣର ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ 'ପ୍ଲାନେଟ୍ ପଜିଟିଭ୍‍' କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି’’
"ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ କ୍ରୟ ଶକ୍ତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ । କାରଣ ଏକ ଆତ୍ମ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବ’’
‘‘ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ଯତ୍ନ ଦିବସ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ। ଏହା ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ’’
"କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସି ସମ୍ପର୍କରେ
27 AUG 2023 1:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ବି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ ୨୦୨୩କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ବି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ବ୍ୟବସାୟିକ ନେତା ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ବି-୨୦ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାଲୋଚନା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି । ବି-୨୦ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ଜି-୨୦ରେ ଦାଖଲ ପାଇଁ ୫୪ଟି ସୁପାରିସ ଏବଂ ୧୭୨ଟି ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ରେ ସଫଳ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅବତରଣ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ସବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଋତୁ ଆସୁଛି ଏବଂ ସମାଜ ତଥା ବ୍ୟବସାୟଗୁଡିକ ଉତ୍ସବର ମୁଡରେ ଅଛନ୍ତି । ସଫଳ ଚନ୍ଦ୍ର ଅଭିଯାନରେ ଇସ୍ରୋର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଶିଳ୍ପର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ କାରଣ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ଅନେକ ଉପାଦାନ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହା ଉଭୟ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ସଫଳତା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସହିତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ଏହି ଉତ୍ସବ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚଳାଇବା ପାଇଁ । ଆଜିର ବି-୨୦ ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ, ନବସୃଜନ, ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ସମାନତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ମାନବିକତା ଏବଂ 'ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ' ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ ।
ବି-୨୦ ବିଷୟବସ୍ତୁ 'ଆର.ଏ.ଆଇ.ଏସ୍.ଇ. ' ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ 'ଆଇ' ନବସୃଜନର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ କିନ୍ତୁ ସେ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତିତାର ଆଉ ଏକ 'ଆଇ'କୁ ଚିତ୍ରିତ କରନ୍ତି । ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଜି-୨୦ରେ ସ୍ଥାୟୀ ଆସନକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ବେଳେ ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏପରିକି ବି-୨୦ରେ ମଧ୍ୟ ଆଫ୍ରିକାର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ଫୋକସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି ଫୋରମର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ଉପରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏଠାରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିର ସଫଳତା ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଶତାବ୍ଦୀର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଅର୍ଥାତ୍ କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀରୁ ଶିଖିଥିବା ଶିକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାମାରୀ ଆମକୁ ଶିଖାଇଛି ଯେ ଆମର ଅଧିକାଂଶ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଜିନିଷ ହେଉଛି 'ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ'। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାମାରୀ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନମ୍ରତାର ସହ ଠିଆ ହୋଇଛି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସର ଚାନ୍ଦୁଆ ତଳେ ରଖିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଫାର୍ମାସି ହବର ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛି । ସେହିଭଳି କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ ଦେଖାଯାଏ । ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଭାରତର ୫୦ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ଜି-୨୦ ବୈଠକରେ ଦେଖାଯାଏ।
ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟୀ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ଭାରତ ସହ ଭାଗିଦାରୀର ଆକର୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ଏହାର ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ସହ ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଧୁତା ଯେତେ ଗଭୀର ହେବ, ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ସେତେ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧି ଆସିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ଭାବ୍ୟତାକୁ ସମୃଦ୍ଧିରେ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ସୁଯୋଗରେ, ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଉପଲବ୍ଧିରେ ପରିଣତ କରିପାରେ । ସେମାନେ ଛୋଟ ହୁଅନ୍ତୁ କି ବଡ଼, ବୈଶ୍ବିକ ହେଉ ଅବା ସ୍ଥାନୀୟ, ବ୍ୟବସାୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବ। ତେଣୁ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଭବିଷ୍ୟତ ବ୍ୟବସାୟର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ ଜୀବନରେ ଘଟିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବ୍ୟାଘାତର ଅପରିବର୍ତ୍ତନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଯେଉଁ ବାଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ତାହାର ସମାଧାନ ହେଉଛି ଭାରତ । ସେ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟର ଅବଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସାୟମଧ୍ୟରେ ବି୨୦ ଏକ ମଜଭୁତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଥିବାରୁ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ଥାୟୀତ୍ବ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ଥିରତା ନିଜେ ଏକ ସୁଯୋଗ ତଥା ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ହୋଇଥିବାରୁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ସୁପରଫୁଡ୍, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ତଥା କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ବାଜରାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ଏହାକୁ ଉଭୟ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ଜୀବନଶୈଳୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏକ ଲାଭଜନକ ମଡେଲ ରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମଞ୍ଚ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପରେ ବିଶ୍ୱକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେବାପାଇଁ ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି।
କରୋନା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦୁନିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଅଧିକ ସଚେତନ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକମାନେ ଏଭଳି କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଭାବକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୃଥିବୀ ପ୍ରତି ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ସମାଜର ସମାନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ପ୍ରଭାବକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ଉଚିତ୍ । ପୃଥିବୀର ମଙ୍ଗଳ ମଧ୍ୟ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ମିଶନ ଲାଇଫ୍‍ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମିଶନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରୋ ପ୍ଲାନେଟ ପିପୁଲର ଏକ ମଞ୍ଚ ବା ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିବା । ଉଭୟ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଅନୁକୂଳ ହେଲେ ଅଧା ସମସ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ପରିବେଶ ଅନୁଯାୟୀ ଜୀବନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ସବୁଜ ଋଣର ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ପୃଥିବୀର ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାପାରର ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି ହୋଇ ଏହାକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରତି ପାରମ୍ପରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ପୁନର୍ବିଚାର କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ବ୍ରାଣ୍ଡ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ଭାବରେ ଆମକୁ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଆମକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭାବେ ଉପକୃତ କରିବ । ଏବେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛି, ସେଥିପାଇଁ ମାତ୍ର ୫ ବର୍ଷରେ ୧୩.୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳି ପାରିଛନ୍ତି। ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ନୂଆ ଉପଭୋକ୍ତା। ଏହି ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ଯେଉଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ତାହାର ମୋଟ୍‍ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ତଥା ଆମର ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ। ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ କ୍ରୟ ଶକ୍ତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ । କାରଣ ଏକ ଆତ୍ମକେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ବିରଳ ଧାତୁରେ ଅସମାନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଆବଶ୍ୟକତାର ସମାନ ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ, "ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏହା ଅଛି ସେମାନେ ଯଦି ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ଏହା ଉପନିବେଶବାଦର ଏକ ନୂତନ ମଡେଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ସନ୍ତୁଳନ ରହିଲେ ଏକ ଲାଭଦାୟକ ବଜାର ବଜାୟ ରହିପାରିବ ଏବଂ ଏହା ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ କେବଳ ବଜାର ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କଲେ କାମ ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସମାନ ଅଂଶୀଦାର କରିବା ହେଉଛି ଆଗକୁ ଯିବାର ବାଟ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଉପସ୍ଥିତ ବ୍ୟବସାୟୀ ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଅଧିକ ଉପଭୋକ୍ତା କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିବା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ କିମ୍ବା ଦେଶ ହୋଇପାରିବେ । ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବାର୍ଷିକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରତିବର୍ଷ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବଜାରର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇପାରିବେ କି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ।
ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦିନ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଧିକାର ବିଷୟରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁ, ଆମେ ଉପଭୋକ୍ତା ଯତ୍ନ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସଚେତନ ହେବା ଉଚିତ । କାରଣ ଏହା ଆପେ ଆପେ ଅନେକ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଧିକାର ସମସ୍ୟାର ଯତ୍ନ ନେବ? ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ 'ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉପଭୋକ୍ତା ଯତ୍ନ ଦିବସ' ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଖୁଚୁରା ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ, ବୈଶ୍ୱିକ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାର ଉପଭୋକ୍ତା ଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଟନ୍ତି ବୋଲି ସେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱର ବ୍ୟବସାୟୀ ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ମାନବିକତାର ଭବିଷ୍ୟତ ସ୍ଥିର ହେବ । ଏହାର ଉତ୍ତର ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଉତ୍ତର ଦେବା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସଙ୍କଟ, ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଅସନ୍ତୁଳନ, ଜଳ ନିରାପତ୍ତା, ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରସଙ୍ଗ ବ୍ୟବସାୟ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ୧୦-୧୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କେହି ଭାବି ନ ଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସି ସହ ଜଡ଼ିତ ଆହ୍ବାନର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅଧିକ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କୁ ନେଇ ଆବଶ୍ୟକ ସମାନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ । ଏଆଇକୁ ନେଇ ଚାଲିଥିବା ଚର୍ଚ୍ଚା ଓ ଉତ୍ସାହ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପୁନଃଦକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍କିତ କେତେକ ନୈତିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଲଗୋରିଦମ୍ ପକ୍ଷପାତିତା ଏବଂ ସମାଜ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ଏଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମିଳିତ ଭାବେ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ନୈତିକ ଏଆଇର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସାୟୀ ସମୁଦାୟ ଏବଂ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବାଧାକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡିକ ସଫଳତାର ସହ ସୀମା ଏବଂ ସରହଦ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ୟବସାୟକୁ ତଳୁ ବାହାରକୁ ନେବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ବ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ସାମୂହିକ ପରିବର୍ତନର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଆମେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ଯେ ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ ଦୁନିଆ କେବଳ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ନୁହେଁ । ଏହା କେବଳ ଅଂଶୀଦାର ସାମାଜିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଅଂଶୀଦାର ପୃଥିବୀ, ଅଂଶୀଦାର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବିଜନେସ ୨୦ (ବି୨୦) ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟୀ ସମୁଦାୟ ସହିତ ସରକାରୀ ଜି୨୦ ଆଲୋଚନା ମଞ୍ଚ । ୨୦୧୦ ରେ ସ୍ଥାପିତ, ବି୨୦ ହେଉଛି ଜି୨୦ ର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରମୁଖ ନିୟୋଜିତ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଯେଉଁଥିରେ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂଗଠନ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଭାବରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି । ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ବି-୨୦ ଦୃଢ଼ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ନୀତି ସୁପାରିଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଅଗଷ୍ଟ ୨୫ରୁ ୨୭ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତିନି ଦିନିଆ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଏହାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ଆର.ଏ.ଆଇ.ଏସ୍.ଇ- ଦାୟିତ୍ୱବାନ, ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ, ଅଭିନବ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସମାନ ବ୍ୟବସାୟ । ଏଥିରେ ପାଖାପାଖି ୫୫ଟି ଦେଶରୁ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି।