Prime Minister's Office
PM addresses B20 Summit India 2023
“India’s lunar mission is a success of both science and industry”
“In B-20's theme - RAISE, ‘I’ represents Innovation. But along with innovation, I also see another ‘I’ in it - Inclusiveness”
“Thing that needs most of our investment is ‘mutual trust’”
“Future of global growth is dependent upon the future of business”
“India has an important place in building an efficient and trusted global supply chain”
“Sustainability is both an opportunity as well a business model”
“India has prepared a framework of green credit for business, which focuses on 'planet positive' actions”
“Businesses should focus on improving the purchasing power of more and more people as a self centric approach will harm everyone”
“We should definitely think about a system for ‘International Consumer Care Day.’ This will help in strengthening trust between businesses and consumers”
“There is a need for a more integrated approach regarding cryptocurrencies”
“Global business communities and governments will have to work together to ensure that Ethical AI is promoted”
“A connected world is about shared purpose, shared planet, shared prosperity and a shared future”
27 AUG 2023 1:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the B20 Summit India 2023 in New Delhi today. B20 Summit India brings policymakers, business leaders and experts from across the world to deliberate and discuss the B20 India Communique. The B20 India Communique includes 54 recommendations and 172 policy actions for submission to G20.
Addressing the gathering, the Prime Minister emphasized the celebratory moment that was ushered in by the successful Chandrayaan Mission landing on 23rd August. He said India’s festive season has advanced, and society as well as businesses are in a celebratory mood. Noting the role of ISRO in the successful Lunar mission, the Prime Minister also acknowledged the role of the industry in the mission as many components of Chandrayaan were provided by the private sector and MSMEs. “This is a success of both science and industry”, he said.
He continued that along with India, the entire world is celebrating and this celebration is about running a responsible space programme. The Prime Minister said that the celebrations are about responsibility, acceleration, innovation, sustainability and equality, the theme of today’s B20. He further added that it is about humanity, and about ‘One Earth, One Family and One Future’
Speaking about the B20 theme ‘R.A.I.S.E.’, the Prime Minister said that even though the ‘I’ represents innovation but he pictures another ‘I’ of inclusiveness. He informed that the same vision has been applied when inviting the African Union to permanent seats at the G20. Even in B20, the Prime Minister said that the economic development of Africa is identified as a focus area. “India believes that the inclusive approach of this forum will have a direct impact on this group”, the Prime Minister said. He noted that the successes of the decisions taken here will have a direct impact in dealing with global economic challenges and creating sustainable growth.
Talking about the lessons learnt from the once in a century calamity i.e. the Covid-19 pandemic, Shri Modi said that that the pandemic taught us that the thing that needs most of our investment is ‘mutual trust’. The Prime Minister said that as the pandemic shattered the edifice of mutual trust, India stood with confidence and humility raising the banner of mutual trust. India, the Prime Minister said, made medicines available to more than 150 countries, living up to its status as the pharmacy of the world. Similarly, vaccine production was increased to save crores of lives. The Prime Minister said that India's democratic values show in its action and its response. He said, “India’s democratic values show in G20 meetings in more than 50 cities of India.”
Emphasizing the attractiveness of partnership with India for the global business community, the Prime Minister mentioned India’s young talent pool and its digital revolution. “The more your friendship deepens with India, the more prosperity accrue to both”, PM Modi added.
He said “business can transform potential into prosperity, obstacles into opportunities, aspirations into achievements. Whether they are small or big, global or local, business can ensure progress for everyone.” Therefore, the Prime Minister said, “the future of global growth is dependent upon the future of business”.
Throwing light on the transformations in life that have occurred with the onset of Covid 19 pandemic, the Prime Minister noted the irreversible change of disruptions in the global supply chain. Questioning the efficiency of the global supply chain that ceased to exist when the world required it the most, the Prime Minister underlined that India is the solution to the disruptions that the world is dealing with today. He highlighted India’s position in creating a trusted supply chain in the world today and emphasized the contributions of global businesses.
Expressing happiness that B20 has emerged as a robust platform among businesses of G20 nations, PM Modi stressed the need to focus on sustainability. He asked global business to move forward as sustainability, in itself, is an opportunity as well a business model. He elaborated this by giving an example of millet which is a superfood, environment friendly as well as good for small farmers making it a win-win model from the angle of both economy and lifestyle. He also mentioned the circular economy and green energy.India’s approach of taking the world along is visible in steps like the International Solar Alliance.
In the post corona world, the Prime Minister observed that every individual has become extra conscious about their health and its impact is clearly visible in day-to-day activities. He also noted that people are looking ahead to the futuristic impact of any such activity. Giving strength to this belief, the Prime Minister said that businesses and the society should have a similar approach towards the planet and analyze the impact of their decisions on the planet. “The well being of the planet is also our responsibility”, the Prime Minister added. Speaking about Mission LiFE, the Prime Minister said that the objective of this mission is to create a group or a collective of Pro Planet People. He underlined that half of the issues will be reduced when both the lifestyle and the businesses are pro planet. He emphasized adapting life and business according to the environment and informed about India preparing a framework of green credit for business, which emphasizes on planet positive actions. The Prime Minister urged all the stalwarts of global business to join hands and make it a global movement.
The Prime Minister asked for a reconsideration of the traditional approach to business. He said that there is a need to go beyond brand and sales. He said, “As a business, we also have to focus on creating an ecosystem that will benefit us in the long term. Now, Due to the policies implemented by India in the past few years, 13.5 crore people have come out of poverty in just 5 years. These people are the new consumers. This neo middle class is also giving momentum to India's growth. That is, the net beneficiary of the work done by the government for the poor is our middle class as well as our MSMEs.” The Prime Minister stressed that businesses should focus on improving the purchasing power of more and more people as a self centric approach will harm everyone. Referring to a similar challenge of uneven availability and universal need in critical material and rare earth metals, Prime Minister Modi said, “If those who have them do not look at them as global responsibility then it will promote a new model of colonialism.”
The Prime Minister underlined that a profitable market can be sustained when there is a balance in the interests of producers and consumers, and it also applies to nations. He stressed that treating other countries only as a market will not work but harm even the producing countries sooner or later. He emphasized that the way forward is to make everyone equal partners in this progres. He urged the business leaders present on the occasion to give thought to making businesses more consumer-centric where these consumers could be individuals or countries. He said that their interests need to be taken care of and suggested coming up with a yearly campaign for this. “Every year, can global businesses come together to pledge themselves for the good of the consumers and their markets”, the Prime Minister asked.
Shri Modi asked the global business to fix a day to talk about the interest of the consumer. He asked, “When we talk about consumer rights, should not we also be mindful of consumer care as it will automatically take care of many consumer rights issues? We should definitely think about a system for 'International Consumer Care Day. This will help in strengthening trust between businesses and consumers”, said Prime Minister Modi. He elaborated that consumers are not confined to retail consumers within a particular geography but also the nations that are consumers of global trade, global goods and services.
Noting the presence of the world's business leaders, the Prime Minister raised significant questions and said that the future of business and humanity will be decided by the answers to these questions. Regarding the answers, Shri Modi said that mutual cooperation is necessary to answer them. He underlined that issues like climate change, energy sector crisis, food supply chain imbalance, water security, cyber security etc. have a big impact on business, and stressed on increasing the efforts to counter this. He also touched upon issues that no one could have thought of 10-15 years ago and gave the example of challenges related to cryptocurrencies. The Prime Minister stressed the need for a more integrated approach in this matter and suggested creating a global framework where issues of all stakeholders can be addressed. He also spoke about a similar approach needed regarding artificial intelligence. Highlighting the buzz and excitement around AI, the Prime Minister drew attention to some ethical considerations regarding skilling and re-skilling, and concerns regarding algorithm bias and its impact on society. “Such issues have to be resolved together. Global business communities and governments will have to work together to ensure that Ethical AI expands”, the Prime Minister asserted and stressed on sensing the potential disruptions in different sectors.
Concluding the address, the Prime Minister said that businesses have successfully gone beyond borders and boundaries but it is now time to take businesses beyond the bottomline. He said that it can be carried out by focusing on supply chain resilience and sustainability. Shri Modi expressed confidence that the B20 Summit has paved the way for a collective transformation. “Let us remember that a connected world is not just about connection through technology. It is not only about shared social platforms but also about a shared purpose, shared planet, shared prosperity and a shared future”, the Prime Minister remarked.
Background
The Business 20 (B20) is the official G20 dialogue forum with the global business community. Established in 2010, B20 is among the most prominent Engagement Groups in G20, with companies and business organizations as participants. The B20 works to deliver concrete actionable policy recommendations to spur economic growth and development.
The three day summit is being held from 25th to 27th August. Its theme is R.A.I.S.E – Responsible, Accelerated, Innovative, Sustainable and Equitable Businesses. It is being attended by over 1,500 delegates from about 55 countries.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী বি-২০ সম্মিৎ ইন্দিয়া ২০২৩ দা ৱা ঙাংখ্রে
“ভারতকী থাগী খোঙচৎ সাইন্স অমসুং উদোগ অনিমক্কী মাইপাকপনি”
“ বি-২০গী পান্দম-রাইজ হায়বসিদা ‘আই’না ইন্নোবেসন হায়বনি। ইন্নোবেসনগা লোয়ননা, ঐনা মসিদা অতোপ্পা ‘আই’ অমা উরি- ইনক্লুসিপনেস”
“শেন থাদবদা ঐখোয়না দরকার ওইরিবা অসি ‘অমনা অমবু থাজনবনি’”
“তুংদা মালেমগী চাউখৎপা অসি তুংগী ললোন-ইতিক্কী মখা পোল্লি”
“মতিক চাবা অমসুং থাজবা য়াবা মালেমগী সপ্লাই চেন অমা শেমগৎপদা ভারতনা মরুওইবা মফম অমা কল্লি”
“তুংকোইনা চৎনহনবা হায়বসি খুদোংচাবা অমনি অমসুং ললোন-ইতিক্কী নমুনা অমনি”
“অফবা গ্রহ অমা ওইনবা থবকশিংদা মীৎয়েং থম্বা ললোন-ইতিক্কী গ্রিন ক্রেদিৎকী ঙাক্লৌ অমা ভারতনা শেম-শারে”
“মীয়াম পোৎ-চৈ লৈবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা ললোন-ইতিকশিংনা মীৎয়েং চঙগদবনি অমসুং মীওই অয়াম্বনা মশাগীতা খনবা থৌওংশিংনা মীওই খুদিংমক মাঙহনগনি”
“ঐখোয়না ‘ইন্তরনেসনেল কঞ্জুমর কিয়ার দে’গী সিস্তেম অমগী মতাংদা খনগদবনি। মসিনা ললোন-ইতিকশিং অমসুং কঞ্জুমরশিংগী মরক্তা থাজনবা হেনগৎহনগনি”
“ক্রিপতোকরেন্সিশিংগী মতাংদা অপুনবা থবক অমা পায়খৎপা দরকার ওইরে”
“ কাংলোন চুম্বা এ.আই য়োকখৎনবা মালেমগী ললোন-ইতিক্কী কাংবু অমসুং সরকারশিং পু
27 AUG 2023 1:36PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী বি-২০ সম্মিৎ ইন্দিয়া ২০২৩ দা ৱা ঙাংখ্রে। বি-২০ ইন্দিয়া কম্মুনিকিউ খন্ননবা বি-২০ সম্মিৎ ইন্দিয়াদা মালেমগী মফম শীনবা থুংবগী থৌশিল শেম্বশিং, ললোন-ইতিক্কী লুচিংবশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিং পুনখি। বি-২০ ইন্দিয়া কম্মুনিকিউদা জি-২০দা পীশিন্নবা রিকমেন্দেসন ৫৪ অমসুং পোলিসি এক্সন ১৭২ য়াওরি।
মীফম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা ওগস্ত ২৩দা চন্দ্রয়ন মিসন মাইপাকপগী হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ভারতকী কুম্মৈ-হরাওগী মতম হান্না য়ৌরকখ্রে, মীয়াম অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং হরাও-তয়াম্বগী ফিবম অমদা লৈরি। থাগী খোঙচৎ অসি মাইপাকপদা ইসরোগী থৌদাং থাগৎনিঙাইনি। চন্দ্রয়নগী মচাকশিং লনাই সেক্তর অমসুং এম.এস.এম.ইশিংনা পীবা মরম্না মিসন অসিদা ভারতকী উদোগশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌখি। মসি সাইন্স অমসুং উদোগ অনিমক্কী মাইপাকপনি।
মহাক্না হায়খি ভারতকা লোনননা মালেম শীনবা থুংনা হরাওবা ফোঙদোক্লি অমসুং মসিগী হরাওবা অসি দাইত্ব লৈবা স্পেসকী থৌরম অমা পাংথোকপগীদমক হরাওবনি। হরাওবা ফোঙদোক্লিবা অসি ঙসিগী বি-২০গী পান্দম দাইত্ব লৌবা, খুমাঙচাউশিনবা, অনৌবা পাংথোকপা, তুংকোইনা চৎনবা থবক পায়খৎপা অমসুং মান্নবা অসিগীদমক্নি। মীফম অসি মীওইবা খুন্নাইগীদমক্নি অমসুং ‘মালেম অমা, ইমুং অমা অমসুং তুংলমচৎ অমগী’ মতাংদনি।
বি-২০গী পান্দম রাইজ (R.A.I.S.E)গী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ‘আই’না ইন্নোবেসন হায়বনি, মহাক্না অতোপ্পা অমদা ‘আই’না ইনক্লুসিপনেস হায়খি। জি-২০দা লেংদবা মেম্বর ওইহন্নবা অফ্রিকান য়ুনিয়ন চেবাউ পীবদা মসগিঈ পান্দম অসি থমখি। বি-২০ ফাওবদা, অফ্রিকাগী শেন-থুম চাউখৎহনবা হায়বসি অখন্নবা হিরম অমা ওইরি। খুদিংমক কোনশিন্নবা লুপ অসিগী পান্দম অসিনা লুপ অসি হকথেংননা কান্নবা অমা পীগনি হায়বা ভারতনা থাজৈ। মফম অসিদগী লৌখিবা ৱারেপশিংগী মাইপাকপনা মালেমগী শেন-থুমশিং খুদোংচাদবশিং মায়োক্নবা অমসুং তুংকোইনা চাউখৎপদা হকথেংননা কান্নবা অমা পীগনি।
চহি ১০০গী মনুংদা অমুক খক থোকপা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা তম্বীখিবা পারাশিংগী মতাংদা শ্রী মোদীনা হায়খি শেন থাদবদা ঐখোয়না দরকার ওইরিবা অসি ‘অমনা অমবু থাজনবনি হায়বা লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা তম্বীরে। লাইচৎ অসিনা অমনা অমবু থাজনবা মাঙহনখি। থাজবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগীদমক ভারতনা লেপ্পদগী অমনা অমবু থাজনবা হেনগৎলকখি। ভারতনা শাবা হিদাক-লাংথকশিং মালেমগী লৈবাক ১৫০ হেনবদা ফংহনখি, লৈবাক অসি মালেমগী ফার্মাসিগী থাক্তা লৈখি। মীওই করোর কয়া কন্নবা তিকা পুথোকপা হেনগৎলে। লৈবাক অসিগী থবকশিংদা ভারতকী গনতন্ত্রগী গুনশিং অদু উৎলে। ভারতকী সহর ৫০ হেনবদা জি-২০গী মীফমশিং পাংথোকপা অসিনা ভারতকী গনতন্ত্রগী মগুনশিং অদু উৎথোক্লে।
মালেমগী ললোন-ইতিক তৌরিবশিংনা ভারতকা লোয়ননা ললোন-ইতিক পাংথোকপা পাম্লিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোলশিং লৈরি অমসুং লৈবাক অসিদা দিজিতেলগী অওনবা লৈরে। অদোম্না ভারতকা অচেৎপা মরী হেন্না লৈরিবমখৈ, নাক অনিমক হেন্না নুংঙাইগনি। ললোন-ইতিক্নবা তৌবা ঙম্বশিং নুংঙাইবদা ওন্থোকপা ঙমগনি, অৱাবশিং খুদোংচাবশিংদা ওন্থোকপা ঙমগনি, অনিংবশিং মাইপাকপশিংদা ওন্থোকপা ঙমগনি। মখোয় অপীকপা নত্ত্রগা অচৌবা ওইগেরা, ললোন-ইতিক্কী থবকশিংনা মীওই খুদিংমক নুংঙাইহনগনি। মরম অদুনা তুংদা মালেমগী চাউখৎপা অসি তুংগী ললোন-ইতিক্কী মখা পোল্লি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ হৌরকপদা পুন্সিদা অহোঙবশিং লাকখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দোক-হঞ্জিন য়াদবা অহোংবশিংনা মালেমগী সপ্লাই চেন্দা অপনবা পীখি। মালেম্না দরকার ওইরকপা মতমদা মালেমগী সপ্লাই চেনগী থবকশিং লেপখি। ঙসি মালেম্না থেংনরিবা অৱাবশিং অসি কোক্নবা পাম্বৈশিং ভারতনা পুথোকখি। মতিক চাবা অমসুং থাজবা য়াবা মালেমগী সপ্লাই চেন অমা শেমগৎপদা ভারতনা মরুওইবা মফম অমা কল্লি।
বি-২০না জি-২০ লৈবাকশিংগী ললোন-ইতিকশিংগী মরক্তা মতিক চাবা মফম অমা ওইরকপদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা থবকশিং পায়খৎনবা মীৎয়েং চঙবা দরকার ওই। তুংকোইনা চৎনহনবা হায়বসি খুদোংচাবা অমনি অমসুং ললোন-ইতিক্কী নমুনা অমনি। মিল্লেত অসি অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা অমসুং য়াম্না কানরবা চীঞ্জাক অমনি অমসুং মসি শেন্মিৎলোন অমসুং পুন্সি মহিংগী মীৎয়েংদা অপীকপা লৌমীশিংগী কান্নবা অমনি। সার্কলার ইকোনোমি অমসুং গ্রিন ইনর্জিগী লমদা ভারতনা থবক কয়া পায়খৎলে। ভারতনা মালেমগা লোয়ননা পায়খৎলিবা থবকশিং ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্সগুম্বা থবকশিংদা উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোরোনা মতুংগী মালেমদা মীওই খুদিংমক মখোয়গী হকশেলগী মররমদা কা হেন্না লাংতক্নবা উবা ফংলে অমসুং মসিনা মখোয়গী নোংমগী থবক-থৌরমশিংদা চৈথেং পীরে। অসিগুম্বা লাইচৎ অমা হেক্তা লাকপা মতমদা ফংগদবা চৈথেংগী মতাংদা মীয়াম্না মাঙজৌননা খনবা হৌরে। ললোন-ইতিক্কী থবকশিং অমসুং খুন্নাইনা মালেমগী অসিগী মতাংদা মান্নবা মীৎয়েং লৈগদবনি অমসুং মখোয়গী ৱারেপশিংনা গ্রহ অসিদা পীগদবা চৈথেং অদু নৈনগদবনি। গ্রহ অসি ফনা থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি।
মিসন লাইফকী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মিসন অসিগী পান্দমদি মালেমগী য়াইফনবা খনবা মীওই কাংলুপ অমা শেমগৎপনি। পুন্সি মহিং অমসুং ললোন-ইতিকশিং অনিমক্না গ্রহ অসিগী য়াইফনবা খনবা মতমদা খুদোংচাদবশিং তঙখাই অমা হন্থগনি। পুন্সি অমসুং ললোন-ইতিক অকোয়গী ফিবমগা চুনশিন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং অফবা গ্রহ অমা ওইনবা থবকশিংদা মীৎয়েং থম্বা ললোন-ইতিক্কী গ্রিন ক্রেদিৎকী ঙাক্লৌ অমা ভারতনা শেম-শারে। মালেমগী অচৌবা ললোন-ইতিকশিংনা মসিদা শরুক য়াগদবনি অমসুং মসি মালেমগী খোঙজং অমা ওইহনসি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ব্রান্দ অমসুং য়োনবা খক্তগী খনবগী ৱাংমদা খনবা দরকার ওইরে। ললোন-ইতিক অমা ওইনা, মসিনা তুংকোইনা ঐখোয়দা কান্নবা পীগদবা ফিবম অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙগদবনি। হৌখিবা চহি খরদা ভারতনা পায়খৎখিবা থৌশিলশিংনা মরম ওইদুনা, শুপ্নগী চহি ৫ দা মীওই করোর ১৩.৫ লায়রবা কোক্লে। হায়রিবা মীওইশিং অসি অনৌবা কঞ্জুমরশিংনি। ভারত চাউখৎপদা নিও মিদল ক্লাসশিংনসু ইনোৎ হাপ্লি। লায়রবশিংগী সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিগী কান্নবশিং ঐখোয়গী মিদল ক্লাস অমসুং ঐখোয়গী এম.এস.এম.ইশিংশু ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়াম পোৎ-চৈ লৈবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা ললোন-ইতিকশিংনা মীৎয়েং চঙগদবনি অমসুং মীওই অয়াম্বনা মশাগীতা খনবা থৌওংশিংনা মীওই খুদিংমক মাঙহনগনি। মরুওইবা পোৎলমশিং অমসুং রিয়ার আর্থ মেতেলশিং থোং মান্ননা ফংবা অমসুং লৈবাক খুদিংমক ফংবদগী খুদোংচাদবা থেংনরি। করিগুম্বা মখোয়দা মালেমগী দাইত্ব ওইনা য়েংদবশিং অদুনা লোয়লম লৈঙাক্কী অনৌবা নমুনা অমা শেমগৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পোৎথোক পুথোক্লিবশিং অমসুং কঞ্জুমরশিংগী অপাম্বশিং খল চানা থম্লবা মতমদা শেন্দোং লৈবা কৈথেল অমা লৈহনবা ঙমগনি অমসুং মসি লৈবাকশিংনা চৎনরি। অতোপ্পা লৈবাকশিং কৈথেল অমা ওইনা উবা খক্তনা তুংদা পোৎথোক পুথোক্লিবা লৈবাকশিং মাংজবা ওইগনি। কঞ্জুমরশিং অদু লৈবাকশিং ওইগেরা নত্ত্রগা লনাই মীওইশিং ওইগেরা ললোন-ইতিক পাংথোকপা মতমদা কঞ্জুমরশিংগী হেন্না খনগদবনি। কঞ্জুমরশিংগী য়াইফনবা অমসুং মখোয়গী কৈথেলশিংগী য়াইফনবা মখোয় মশামক ৱাশক লৌনবা চহি খুদিংগী মালেমগী ললোন-ইতিকশিং পুনগদবনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি কঞ্জুমরশিংগী য়াইফনবা ৱারি শান্নবা মালেমগী ললোন-ইতিকশিংনা নোংমগী মতম কাইথোক্কদবনি। ঐখোয়না কঞ্জুমরশিংগী হকশিংগী মতাংদা ৱারি শারকপা মতমদা, ঐখোয়না ‘ইন্তরনেসনেল কঞ্জুমর কিয়ার দে’গী সিস্তেম অমগী মতাংদা খনগদবনি। মসিনা ললোন-ইতিকশিং অমসুং কঞ্জুমরশিংগী মরক্তা থাজনবা হেনগৎহনগনি। কঞ্জুমরশিং অসি অকক্নবা মফম অমগী রিতেল কঞ্জুমরশিং খক্ত নত্তে, মসি মালেমগী ললোন-ইতিক, মালেমগী পোৎলমশিং অমসুং থবকশিংগী লৈবাকশিংসু য়াওরি। ক্রিপতোকরেন্সিশিংগী মতাংদা অপুনবা থবক অমা পায়খৎপা দরকার ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা অমগা অমগা মতেং পীনবা অসি দরকার ওই। অইং-অশাগী খল হোংলকপা, ইনর্জিগী অৱাবা, চানবা চীঞ্জাক ফংহনবদা খল মান্নদবা, ঈশিং ফংদবা, সাইবর সেকুরিতি অসিনচিংবনা ললোন-ইতিক্তা অচৌবা চৈথেং পীরে অমসুং মসি থেংননবা থবক পায়খৎপা হেনগৎহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরী লৈনবা খুদিংমক্কী অৱাবশিং কোকহন্নবা অপুনবা থৌরাং অমা অমসুং মালেমগী ঙাক্লৌ অমা শেম্বা দরকার ওইরে। কাংলোন চুম্বা এ.আই য়োকখৎনবা মালেমগী ললোন-ইতিক্কী কাংবু অমসুং সরকারশিং পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। মসিনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা অকায়বা থোকহনবা য়াবগী ওইথোকপশিং লৈরে।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱা-অনা মায়োক্নবা ঙম্বা সপ্লাই চেনদা মীৎয়েং থমদুনা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পায়খৎকদবনি। অপুনবগী ওইনা অহোঙবা অমা পুরক্নবা বি-২০ মীফম্না লম্বী অমা শেম্লে। ইশম শম্নবা মালেম অসি শুপ্নগী তেক্নোলোজি খক্তনা শম্নবা নত্তে হায়বা ঐখোয় নিংশিংসি। ইশম শম্নরবা মালেম অমা হায়বসি থবকশিং শরুক য়ামিন্নবা, মালেম অসি শরুক য়ামিন্নবা, নুংঙাইমিন্নবা অমসুং অপুনবগী তুংলমচৎ অমা শেমগৎপনি।
নুঙগীৱারোল
বি-২০ অসি মালেমগী ললোন-ইতিক তৌবা কাংলুপকী ওফিসিএল জি-২০ দাইলোগ ফোরম্নি। মসি ২০১০দা লিংখৎখি, বি-২০ অসি জি-২০গী মশক নাইবা গ্রুপশিংগী মনুংদা অমনি অমসুং মসিদা কম্পেনিশিং অমসুং ললোন-ইতিক্কী লুপশিং শরুক য়ারি। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং চাউখৎনবা থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা থৌশিলশিং শেম্নবা বি-২০না থবক তৌরি।
নুমিৎ হুম্নিগী মীফম অসি ওগস্ত ২৫দগী ওগস্ত ২৭ ফাওবা পাংথোক্লি। মীফম অসিগী থিম রাইজ- হায়বদি রেন্সপোন্সিবল, এসেলেরেতেদ, ইন্নোবেসন,স্তেনেবল অমসুং ইকুইতেবল বিজিনেস হায়বনি। মসি লৈবাক ৫৫ রোমগী দেলিগেদ ১৫০০ শরুক য়াখি।