Prime Minister's Office
India-Greece Joint Statement
25 AUG 2023 11:39PM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister H.E. Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister Shri Narendra Modi paid an official visit to the Hellenic Republic on 25th August 2023.
Prime Minister Mitsotakis and Prime Minister Modi acknowledged that both India and Greece share historical linkages and agreed that at a time when the global order is undergoing unprecedented changes, a reenergised approach to enhancing our bilateral relationship is required.
Both leaders held high level talks in a warm and friendly atmosphere. They noted the ongoing cooperation between the two sides and exchanged views on bilateral, regional and international issues of mutual interest.
As leaders of two ancient sea faring nations with a long-standing maritime outlook, they shared their vision of a free, open and rules-based Mediterranean Sea and Indo-Pacific, in accordance with the law of the sea, in particular the provisions of the UNCLOS, and with full respect for the sovereignty, territorial integrity, and freedom of navigation to the benefit of international peace, stability and security.
Both Leaders noted that the EU and India have largest democratic and free market space in the world, and agreed that deepening EU-India relations would be mutually beneficial and have a positive regional and global impact. The Prime Ministers noted with satisfaction that both Greece and India have shown extraordinary economic resilience, despite the challenges in their respective regions, and have restored domestic economic growth. The two Prime Ministers expressed their strong support for the ongoing India-EU trade and investment negotiations and the early implementation of the India-EU Connectivity Partnership.
Building on the foundation of the long-standing warm and close relationship between their countries and peoples, the two leaders decided to upgrade Greek-Indian bilateral ties to the level of a "Strategic Partnership” and agreed to work to further expand bilateral cooperation in political, security and economic spheres. The two Prime Ministers also decided to take steps to further strengthen people-to-people ties between the two countries. Appreciating the increase in bilateral trade and economic engagement in recent years, the leaders also directed that both sides shall work to double bilateral trade by 2030.
Both leaders reiterated the need for further broadening and deepening bilateral engagements, in the field of defence, shipping, science and technology, cyber space, education, culture, tourism and agriculture. They took note of the signing of the MOU on Cooperation in the field of Agriculture, including the establishment of a Hellenic-Indian Joint Sub-committee on Agriculture for facilitating sectoral cooperation for mutual benefit. Both leaders directed their senior officials to ensure regular dialogue in the areas including political, economic, defence, security and public diplomacy. They also agreed to encourage direct flights between Greece and India.
Taking into account the long-standing cultural exchanges between India and Greece, both leaders welcomed efforts to promote exchanges in all forms of art. They also agreed to encourage joint efforts in preserving and protecting ancient sites, and strengthen cooperation within UNESCO.
Both leaders agreed that an early finalization of a Mobility and Migration Partnership Agreement (MMPA) would be mutually beneficial, facilitating in particular the free movement of workforce between the two countries.
The two leaders strongly condemned terrorism in all its forms and manifestations, whenever, wherever, and by whom-so-ever committed and the use of terrorist proxies for cross-border terrorism.
Prime Minister Modi welcomed Greece into the International Solar Alliance (ISA) and looked forward to Greece’s membership of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
Welcoming India’s Presidency of the G20 Forum, Prime Minister Mitsotakis expressed confidence that under India’s leadership, the G20 will successfully advance its goals.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Mitsotakis for the gracious hospitality extended by the Government and the people of Greece during the visit. Prime Minister Modi extended an invitation to Prime Minister Mitsotakis to visit India.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଗ୍ରୀସ୍ ସଂଯୁକ୍ତ ବକ୍ତବ୍ୟ
25 AUG 2023 11:39PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ କ୍ୟୁରିକୋସ୍ ମିତସୋଟାକିସଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 25 ଅଗଷ୍ଟ 2023 ରେ ହେଲେନିକ୍ ଗଣରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତସୋଟାକିସ୍ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ବୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଭାରତ ଏବଂ ଗ୍ରୀସ୍ ଐତିହାସିକ ସଂଯୋଗର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅତୁଳନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ।
ଉଭୟ ନେତା ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶରେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗକୁ ସେମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି।
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ସାମୁଦ୍ରିକ ଯାତ୍ରା ସହିତ ଦୁଇଟି ପ୍ରାଚୀନ ସମୁଦ୍ର ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ନେତା ଭାବରେ ସେମାନେ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା ଏବଂ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ଭୂମଧ୍ୟସାଗର ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ସେମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟର ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ବିଶେଷ ଭାବରେ ସମୁଦ୍ରର ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ। ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ୍ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସାର୍ବଭୌମତ୍ବ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ଗମନାଗମନର ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ ସହିତ, ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଏବଂ ନିୟମ ଆଧାରିତ ଭୂମଧ୍ୟ ସାଗର ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଏହାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୟୁଏଇ ଏବଂ ଭାରତର ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବବୃହତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ମୁକ୍ତ ବଜାର ସ୍ଥାନ ଅଛି ଏବଂ ଏକମତ ହେଲେ ଯେ ୟୁଏଇ-ଭାରତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ପରସ୍ପର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ଏବଂ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଗ୍ରୀସ୍ ଏବଂ ଭାରତ ନିଜ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସତ୍ତ୍ୱେ ଅସାଧାରଣ ଆର୍ଥିକ ସନ୍ତୁଳନ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଘରୋଇ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପୁନଃ ସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି। ଚାଲିଥିବା ଭାରତ-ଇୟୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଭାରତ-ଇୟୁ କନେକ୍ଟିଭିଟି ପାର୍ଟନରସିପ୍ ର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଥିବା ଉଷ୍ମ ଏବଂ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କର ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଦୁଇ ନେତା ଗ୍ରୀକ୍-ଭାରତୀୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ "କୌଶଳଗତ ଭାଗିଦାରୀ" ସ୍ତରକୁ ଉତିର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ନିକଟ ଅତୀତରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ 2030 ସୁଦ୍ଧା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାଇବର ସ୍ପେସ୍, ଶିକ୍ଷା, ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଯୋଗଦାନକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଗଭୀର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉଭୟ ନେତା ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ର ସହଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ କୃଷି ଉପରେ ହେଲେନିକ୍-ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ମିଳିତ ଉପ-କମିଟି ଗଠନ ସମେତ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବାକୁ ସେମାନେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ। ରାଜନୈତିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ କୂଟନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ସେମାନଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଗ୍ରୀସ୍ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ଏବଂ ଗ୍ରୀସ୍ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର କଳାରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରାଚୀନ ସ୍ଥାନଗୁଡିକର ସଂରକ୍ଷଣ ତଥା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଏବଂ ୟୁନେସ୍କୋ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ଏକମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ମୋବିଲିଟି ଏବଂ ମାଇଗ୍ରେସନ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏମଏମପିଏ) ର ଶୀଘ୍ର ଚୂଡାନ୍ତ ହେବା ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ହେବ, ବିଶେଷ ଭାବରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମୁକ୍ତ ଚଳାଚଳକୁ ସୁଗମ କରିବ |
ଦୁଇ ନେତା ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଏହାର ସମସ୍ତ ରୂପ ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଯେତେବେଳେ ଏବଂ ଯାହାଦ୍ବାରା ମଧ୍ୟ କରାଯାଉ ତଥା ସୀମାରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଦମନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗ୍ରୀସକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ (ଆଇଏସଏ) ରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି (ସିଡିଆରଆଇ) ର ମିଳିତ ମଞ୍ଚର ଗ୍ରୀସର ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଜି -20 ଫୋରମର ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତସୋଟାକିସ୍ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱରେ ଜି -20 ସଫଳତାର ସହ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସରକାର ଏବଂ ଗ୍ରୀସବାସୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତସୋଟାକିସଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତସୋଟାକିସଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।