Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
7th edition of ‘Secretariat Reforms’ report released, for June-July 2023
88.94 % Public Grievances disposed (8.63 lakh grievances disposed out of 9.70 lakh)
All Ministries/ Departments of Govt. of India have adopted delayering and are in partially delayered/ fully delayered category
3.22 lakh physical files reviewed out of which 1.49 lakh files weeded out
10 Ministries/Departments have 100% share of e-Receipts for June-July 2023
40.64 lakh sq. ft. of space freed, Cleanliness Campaign conducted at 7,186 sites; Rs 37.56 crore of revenue earned from scrap disposal
22 AUG 2023 12:04PM by PIB Delhi
In pursuance of the decisions taken in the National workshop on 23.12.2022, DARPG published monthly report on “Secretariat Reforms” for June-July, 2023.
Key highlights of the Report for the month of June-July, 2023 are as follows:
1. Swachhata Campaign & Reduction in Pendency
1. 3.22 lakh files were reviewed. 1.49 lakh files weeded out, out of 1.96 lakh identified for weeding
2. 8.63 lakh public grievances disposed out of 9.70 lakh received (Disposal rate-88.94%)
3. 40.64 lakh square feet of space freed in June-July, 2023
4. Rs.37.56 crore revenue earned by scrap disposal in June-July, 2023
5. Cleanliness Campaign conducted at 7,186 sites
1. Increasing Efficiency in Decision Making
1. All Ministries/ Departments of Govt. of India have adopted delayering and are in partially delayered/ fully delayered category (60 fully delayered; 19 partially delayered)
2. 43 Ministries/Departments have reviewed and modified order of delegation 2021-2023
3. Desk Officer System in operation in 40 Ministries/ Departments
1. e-Office implementation and analytics
1. All 75 Ministries which were identified for e-Office 7.0 migration have adopted e-Office 7.0
2. 27.44 lakh active e-Files against 9.24 lakh active physical files in the Central Secretariat
3. 10 Ministries/ Departments have 100% e-Receipts in the month of June, 2023
4. e-Receipts in June increased to 91.92% from 91.43% in May 2023
1. Best Practices
1. Department of Telecommunication: To ensure health and well-being of the employees, a scrap room has been converted to Gym in Department of Telecommunications, Sanchar Bhawan, which was inaugurated on 23rd June, 2023.
1. Department of Biotechnology: Initiated E-Book, INTRADBT, and eProMIS to enable applicants to submit proposals, create a repository of all schemes, and provide a one-stop source of information to the Department employees. eProMIS enable applicants to submit competitive research grant project proposals under various R&D programs of the Department of Biotechnology (DBT) around the year without waiting for specific calls for proposals.
2. Department of Commerce: has taken several steps for capacity building and training of its employees. In addition to the annual capacity building plan, 30% of the total employees of the Department have completed their training modules on the Dakshata Programme. The Department has developed an intranet portal accessible to all employees, which helps in data dissemination and digitization of administrative procedures. The portal has provisions for conference room booking, online requisition for stationery, the status of VIP references, uploading of OMs/orders, notice board, dashboard, meetings scheduled on a particular day, download of important forms, etc.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
জুন-জুলাই ২০২৩গী ‘সেক্রেতরিএত রিফোর্ম্স’কী ৭শুবা খুৎনম ফোঙখ্রে
মীয়ামগী ৱাকৎ ৮৮.৯৪% লোইশিনখ্রে (ৱাকৎ লাখ ৯.৭০গী মনুংদা লাখ ৮.৬৩ লোইশিনখ্রে)
ভারত লৈঙাক্কী মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্না দিলেয়রিংগী থৌওং পায়খৎলে অমদি শরুক খরা দিলেয়র তৌরবা/মপুং ফানা দিলেয়র তৌরবা কাঙলুপশিংদা লৈরি
ফীজিকেল ফাইল লাখ ৩.২২ য়েংশিনখ্রে মসিগী মনুংদা ফাইল লাখ ১.৪৯ খন্দোকখ্রে
জুন-জুলাই ২০২৩গী ওইনা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত ১০দা ১০০% ই-রিসীৎ শেয়র তৌরে
মফম সক্বার ফীৎ লাখ ৪০.৬৪ শংদোক্লে; মফম ৭,১৮৬তা লম-তু শেংখ্রে; অতেক অকায় য়োন্থোকপদা লুপা করোর ৩৭.৫৬কী শেন্ফম লাক্লে
22 AUG 2023 12:04PM by PIB Imphal
২৩.১২.২০২২দা পাঙথোকখিবা নেস্নেল ৱর্কসোপ্তা লেপখিবা ফিরেপকী মখা পোন্না, দি.এ.আর.পি.জি.না জুন-জুলাই ২০২৩গী ওইবা “সেক্রেতরিএত রিফোর্মস”কী থাগী রিপোর্ত ফোঙখ্রে‍।
জুন-জুলাই, ২০২৩ থাগী রিপোর্ত্তা য়াওরিবা মরুওইবা ৱাফম খরদি মখাদা পীরি:
১.‍ স্বচ্ছতা কেম্পেন অমদি পনবা হন্থহনবা
ক. ফাইল লাখ ৩.২২ য়েংশিনখ্রে‍। খত্তোক্নবগীদমক মশক খঙদোক্লবা ফাইল লাখ ১.৯৬কী মনুংদা লাখ ১.৪৯ খত্তোকখ্রে‍।
খ. ফংখিবা মীয়ামগী ৱাকৎ লাখ ৯.৭০গী মনুংদা লাখ ৮.৬৩ লোইশিনখ্রে (লোইশিনবগী চাং – ৮৮.৯৪%)
গ. জুন-জুলাই ২০২৩দা মফম স্ক্বার ফীৎ লাখ ৪.৬৪ হাঙহনখ্রে‍।
ঘ. জুন-জুলাই ২০২৩দা অতেক অকায় য়োন্থোকখিবদা লুপা করোর ৩৭.৫৬কী শেনফম লাকখি‍।
ঙ. মফম ৭,১৮৬তা লম-তু শেংখি‍।
২. ফিরেপ লৌবদা মতিং লৈবা হেনগৎলকপা
ক. ভারত লৈঙাক্কী মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্না দিলেয়রিংগী থৌরাং পায়খৎলে অমদি শরুক খরা দিলেয়র তৌবা/ মপুং ফানা দিলেয়র তৌরবা কাঙলুপ্তা লৈরি (৬০না মপুং ফানা দিলেয়র তৌরা; ১৯না শরুক খরা দিলেয়র তৌরে)
খ. মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত ৪৩না ওর্দর ওফ দেলিগেসন ২০২১-২০২৩ য়েংশিনখ্রে অমদি শেমদোকখ্রে‍।
গ. মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত ৪০দা দেক্স ওফিসর সিস্তেম চৎনখ্রে‍।
৩. ই-ওফিস পায়খৎপা অমদি নৈনবা
ক. ই-ওফিস ৭.০দা হোংদোক্নবা মশক খঙদোক্লবা মন্ত্রালয় ৭৫মক্না ই-ওফিস ৭.০ পায়খৎলে‍।
খ. সেন্ত্রেল সেক্রেতরিএত্তা এক্তিব ফীজিকেল ফাইল লাখ ৯.২৪ লৈবদা এক্তিব ই-ফাইল লাখ ২৭.৪৪ লৈরে‍।
গ. জুন, ২০২৩ থাদা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত ১০দা ১০০% ই-রিসীত লৈরে‍।
ঘ. ই-রিসীতকী চাং মে ২০২৩দা ৯১.৪৩% লৈরম্বদগী জুনদা ৯১.৯২%দা হেনগৎলক্লে‍।
৪. খ্বায়দগী ফবা থৌওং
ক. দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকম্ম্যুনিকেসন: শিন্মীশিংগী হকশেল অমদি মশা মউ ফনা থম্নবগীদমক, দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকম্ম্যুনিকেসন, সঞ্চার ভবনদা লৈবা অতেক অকায় থম্লম্বা কা অমা জিম ওন্থোক্তুনা, জুন ২৩, ২০২৩দা শঙ্গাখ্রে‍।
খ. দিপার্রতমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী: এপ্লিকান্তশিংদা প্রপোজেল থাজিনবা য়াহন্নবা, স্কীম পুম্নমক্কী রিপোজিতরী অমা শেম্নবা অমদি দিপার্তমেন্তকী শিন্মীশিংদা ইনফোর্মেসনগী ৱন-স্তোপ সোর্স অমা ফংহন্নবগীদমক ই-বুক, ইন্ত্রাদি.বি.তি., অমদি ইপ্রোমিজকী থৌরাং পায়খৎলে‍। ইপ্রোমিজনা এপ্লিকান্তশিংবু অকক্নবা প্রপোজেলগী কৌরকপা ঙাইহন্দনা চহি চুনপ্পা দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী (দি.বি.তি.) তোঙান তোঙানবা আর. এন্দ দি. প্রোগ্রামশিংগী মখাদা কম্পিতিতিপ রিছর্চ গ্রান্ত প্রোজেক্ত প্রপোজেল থাবা য়াহল্লি‍।
গ. দিপার্তমেন্ত ওফ কম্মর্স: মাগী শিন্মীশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং অমদি ত্রেনিংগী মখল মখা কয়াগী খোঙথাঙশিং পায়খৎলে‍। চহিগী কেপাসিতী বিল্দিং থৌরাংগী মথক্তা দিপার্তমেন্তকী অপুনবা শিন্মীগী ৩০%দি দক্সতা প্রোগ্রামদা মখোয় মখোয়গী ত্রেনিং মোদ্যুলশিং লোইশিল্লে‍। দিপার্তমেন্ত অসিনা মাগী শিন্মী পুম্নমক্তা ইন্ত্রানেৎ পোর্তেল অমা শীজিন্নবা ফংহন্দুনা দেতা থাদোক থাজিন তৌবদা অমদি এদমিনিস্ত্রেতিব থৌওংশিং দিজিতাইজ তৌবদা মতেঙ ওইরে‍। পোর্তেল অসিদা কন্ফরেন্স রুম বুক তৌবা, চে-চাংশিং ওন্লাইন্দা লৌবা, ভি.আই.পি. রিফরেন্সশিংগী লৈরিবা ফীভম, ও.এম./ওর্দরশিং থাগৎপা, নোতিস বোর্দ, দেসবোর্দ, অকক্নবা নুমিৎ অমগী মীফমগী সিদ্যুলশিং, মরুওইবা ফোর্মশিং দাউনলোদ তৌবনবচিংবগী খুদোংচাবা কয়া য়াওরি‍।