Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message during Madhya Pradesh Rozgar Mela
21 AUG 2023 1:16PM by PIB Delhi
Namaskar,
Today all of you are associating yourselves with this crucial responsibility of teaching in this historical period. This year, I have spoken in detail from the ramparts of the Red Fort about how national character plays an important role in the development of the country. It is the responsibility of all of you to shape the future generation of India, mould them into modernity and give them a new direction. I extend my best wishes to more than 5500 teachers who are appointed in the primary schools of Madhya Pradesh. I have been told that in the last 3 years about 50 thousand teachers have been recruited in MP. I congratulate the state government too for the same.
Friends,
All of you are also going to play a major role in implementing the National Education Policy. The National Education Policy is making a huge contribution in the direction of fulfilling the resolution of a developed India. Under this, equal importance has been laid upon both traditional knowledge as well as state-of-the-art technology. A new curriculum has also been chalked out for primary education. Another commendable work has been done in terms of imparting education in mother tongue. A great injustice was done to those students who did not know English, by not allowing them education in their mother tongue. It was against social justice. Now our government has done away with this injustice. Now in the curriculum, emphasis is being laid on books in regional languages. This will be the basis of the massive reform in the education system of the country.
Friends,
When decisions are made with a positive mindset, right intention, and full devotion, then the whole environment is filled with positivity. We have come across two major positive news stories in the first year of 'Amritkaal'. These inform us about the decreasing poverty and increasing prosperity in the country. As per the report of NITI Aayog, within just five years, 13.5 crore Indians have moved above the poverty line in India. A few days back another report was published. According to this report, the number of income tax returns filed this year also indicates something very important. There has been a huge increase in the average income of the people in the last 9 years. According to ITR data, the average income which was around Rs 4 lakh in 2014 has increased to Rs 13 lakh in 2023. In India, the number of people moving from lower income group to upper income group has also increased. These figures, apart from raising excitement, also assure that every sector of the country is getting strengthened and many new employment opportunities are growing.
Friends,
There is one more thing to note in the new figures of income tax return. That is, the trust of the citizens of the country in their government is continuously becoming stronger. As a result, the citizens of the country are coming forward in large numbers to pay their taxes honestly. They know that every penny of their tax is being used for the development of the country. It is clearly visible to them that the economy which ranked number 10 in the world before 2014, has reached 5th position today. The citizens of the country cannot forget the period before 2014, which was an era of scams and corruption. The poor were robbed of their rights, their money even before it reached them. Today, all the money meant for the poor is directly reaching their accounts.
Friends,
One of the outcomes of plugging the leakage in the system is that the government is now capable of spending more on the welfare of the poor than before. The investment made on such a large scale has also created jobs in every nook and corner of the country. One such example is the Common Service Centres. Since 2014, 5 lakh new common service centres have been set up in the villages of the country. Every Common Service Centre is providing jobs to many people today. So, the welfare of the villages and the poor was ensured and at the same time employment opportunities were also created.
Friends,
Today several financial initiatives are being taken in the country with far-reaching policies and decisions at all the three levels like education, skill development and employment generation. On this 15th August, I have also announced PM Vishwakarma Yojana from the ramparts of the Red Fort. This scheme is also a reflection of this vision. PM Vishwakarma Yojana has been formulated to mould the traditional skills of our Vishwakarma friends according to the needs of the 21st century. About Rs 13 thousand crore will be invested in this. Under this scheme, all kinds of assistance will be provided to the families who are associated with 18 different types of skills; and they will be benefitted. This will benefit that section of the society, whose importance was discussed, but no concerted efforts were ever made to improve their condition. Under the Vishwakarma scheme, along with training, vouchers will also be given to the beneficiaries to buy modern tools. That is, through PM Vishwakarma, the youth will get more opportunities to enhance their skills.
Friends,
I would like to say one more thing to these wonderful people who have become teachers today. All of you have reached here through hard work. I hope that you will continue to learn. To help you, the government has started an online learning platform IGoT Karmayogi. Try to take maximum advantage of this facility. Now that you have got a great opportunity to fulfil your dreams, I wish you and your family members all the very best for this new success, for this new journey. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মধ্য প্রদেশকী রোজগার মেলাদা পীখিবা পি.এম.গী ভিদিও মেসেসকী ৱারোল
21 AUG 2023 1:16PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
ঙসি নখোয়না ইতিহাসিক ওইরিবা তানফম অসিদা মহৈ তম্বীবগী মরু ওইবা থৌদাং লৌগদৌরি। হন্দক ঐহাক্না লাল কিলাদগী লৈবাক্কী চাউখৎপদা নেস্নেল করেক্তরনা করম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌবগে হায়বগী মতাংদা কুপ্না থমখি। ভারতকী তুংগী মীরোল মখোঙ শোম্বীবা, মোদর্নিতীদা মখোয়বু চংহনবা অমসুং অনৌবা মাইকৈ তাকপা অসি নখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। মধ্য প্রদেশকী প্রাইমারী স্কুলশিংদা এপোইন্ত তৌখ্রবা ইচিল-ইনাও লিশিং মঙা মখাই হেনবদা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। হৌখিবা চহি 3 অসিদা এম.পি.দা ওজা লিশিং 50 লৌখি হায়না ঐঙোন্দা খঙহনবীরকই। মসিগীদমক রাজ্য সরকারবু থাগৎফম থোকই।
মরুপশিং,
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা নখোয় পুম্নমক্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌরগনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা ফিরেপ থুংহন্নবা মাইকৈদা চাউনা শরুম তম্মি। মসিদা ত্রেদিস্নেল নোলেজতগী হৌরগা ফ্যুচর তেক্নোলোজীদা চপ মান্ননা মরু ওইনা লৌখি। প্রাইমারী এজুকেসনগী লমদা অনৌবা করিকুলম শেমখি। মমা লোলদা মহৈ তম্বা ফংহনবা অসি অতোপ্পা শীংথানীংঙাই ওইবা থৌরাং অমনি। ইংলিশ খঙদবা মহৈরোয় কয়াদা মশাগী মমা লোলদা মহৈ তম্বা ফংহনদবা হায়বা অসি অচৌবা অরানবা থৌওং চত্থবনি। মসি সোসিএল জস্তিসকী মায়োক্তনি। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী অরানবা থৌওং অসি লৌথোকখ্রে। হৌজিক রিজনেল লোলশিংগী লাইরিক্কী সেলেবস্তা মীৎয়েং চংলি। মসিনা লৈবাক্কী এজুকেসন সিস্তেমদা অচৌবা অহোংবা পুরকপা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
অফবা ৱাখল্লোন, অচুম্বা ফিরেপ, মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা ৱারেপশিং লৌবা মতমদা অপুনবা এনভাইর্নমেন্ত অদু পোজিতিবিতীনা থল্লি। অমৃত কালগী অহানবা চহিদা অফবা য়াম্না নুংঙাই পাউ অনি লাকখি। পাউশিং অসিনা লৈবাক অসিদা লাইরবা হন্থবা অমসুং চাউখৎপা হেনগৎপগী পাউ পুরকখি। NITI আয়োগকী রিপোর্ত্তা ভারত্তা লৈরিবা ভারত মচা করোর 13.5 অসি শুপ্নগী চহি মঙা মনুংদা পোভর্তী লাইনগী মথক্তা কাখৎলকপা ঙমখি হায়না য়াওরকখি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা রিপোর্ত অমা লাকখি। রিপোর্ত অসিগী মতুং ইন্না চহি অসিদা ইনকম তেক্স রিতর্নস ফাইল তৌরকপা মশিং অসিনা অতোপ্পা ইন্দিকেসন অমগা পীখি। হৌখিবা চহি 9 অসিদা এভরেজ ইনকমগী মীওইশিংগী মশিংদা চাউনা হেনগৎলকখি। ITR দেআ মতুং ইন্না 2014দা এভরেজ ইনকম লুপা লাখ 4 না ওইরমখিবা অদু 2023দা লুপা লাখ 13দা হেনগৎখি। ভারত্তা লোৱর ইনকম গ্রুপতগী অপ্পর ইনকম গ্রুপতা হাইগৎলকপা মীওইশিংগী মশিং অসিসু হেনগৎলকখি। নুংঙাইবা পোকপগা লোয়ননা মশিংশিং অসিনা লৈবাক্কী সেক্তর খুদিংমক মপাঙ্গল কনখৎখ্রে অমসুং অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎলি হায়নসু থাজবা পীরি।
মরুপশিং,
ইনকম তেক্স রিতর্নগী অনৌবা মশিং অসিদা ৱাফম অমগা য়াওরি, মদুদি লৈবাক্কী প্রজাশিংনা সরকারদা থাজবা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। মসিগী মরমদি লৈবাক্কী প্রজাশিংনা মখোয়গী তেক্সশিং থমোয় শেংনা থীদোক্নবা মশিং য়াম্না থোক্নরক্লি। মখোয়না খঙই মদুদি মখোয়গী তেক্সকী শেনফম খুদিংমক লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা চাদিং তৌরি। 2014গী মমাংদা ইকনোমী অসি 10দা লৈরমখি ঙসি মসি 5শুবদা লৈরে। লৈবাক্কী প্রজাশিংনা 2014গী মমাংদা স্কেম অমসুং শেঞ্জা থুমজাগী ওইরম্বা মতম অদু কাউবা ঙমলোই। লাইরবগী হকশিং অসি মখোয়দা য়ৌদ্রিঙৈদা মৎপীখি। ঙসি লাইরবনা ফংফম থোকপা শেল খুদিংমক মখোয়গী একাউন্তদা হকথেংননা য়ৌহল্লি।
মরুপশিং,
সিস্তেমদগী লীকেজ লৈহনদবগী ফল অসি সরকারনা মমাংদা তৌখিবা অদুদগী হেন্না লাইরবশিংগী য়াইফনবা চাদিং তৌবা ঙমহনখি। পাক চাউনা ইনভেস্তমেন্ত তৌবনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়াদা থবক পীবসু ঙমহনখি। কম্মন সর্ভিস সেন্তর অসি খুদম অমনি। 2014দগী হৌদিনা লৈবাক্কী খুঙ্গংশিংদা অনৌবা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ 5 হাংবা ঙমখ্রে। কম্মন সর্ভিস সেন্তর খুদিংমক্না ঙসি মীওই কয়াদা থবক পীরি। হায়বদি খুঙ্গংগী লাইরবগী য়াইফমবা থবকসু তৌখি, অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিংসু পীখি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা হেন্না য়ৌশিনবা ঙম্বা পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিংগা লোয়ননা লেবেল অহুমমক্তা এজুকেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং এমপ্লোইমেন্তদা ফাইনান্সিএল ইনিসিএতিব কয়ামরুম পাইখৎলি, ফাইনান্সিএলগী ওইবা থবকশিংসু তৌরি। ওগস্ত 15দা ঐহাক্না পি.এম. বিশ্বকর্ম য়োজনা লাল কিলাদগী লাউথোকখি। স্কিম অসি বিজন অসিগী মমি অমনি। পি.এম. বিশ্বকর্ম য়োজনা অসি 21শুবা চহিচাগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা ঐখোয়গী বিশ্বকর্মগী ত্রেদিস্নেল স্কিলশিং শীজিন্ননবা শেমখিবনি। মসিগীদমক লুপা করোর লিশিং 13রোম চাদিং তৌখি। মসিগা লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা স্কিল 18 লৈবা মীওইশিংগী ইমুং মনুংশিংদা মতেং পুম্নমক পীগনি, মসিদগী মখোয়না কান্নবা ফংলগনি। মসিনা মখোয়গী মরু ওইবদি খন্নবা অদুবু মখোয়গী ফীভম ফগৎহন্নবা থবক্তি পাইখৎপীদবা খুন্নাইগী শরুকশিংদা কান্নবা পীরগনি। বিশ্বকর্ম য়োজনাগী মখাদা ত্রেনিংগা লোয়ননা মোদর্ন তুলশিং লৈবা বেনিফিসরীশিংদা ভৌচরশিংসু পীগনি। হায়বদি পি.এম. বিশ্বকর্মগী খুত্থাংদা নহাশিংনা মখোয়গী স্কিলশিং হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা ওজা ওইগদৌরিবা মীওইশিংদ ঐহাক্না ৱাফম অমগা থমজগে। নখোয় পুম্নমক্না ৱানা হোৎনদুনা মফম অসি য়ৌরকখিবনি, মখা তানা তমশিন্নবগী ইথিল অদু হিংদুনা থম্বীয়ু। অদোমগী মতেং পাংনবা সরকারনা ওনলাইন লর্নিং প্লেৎফোর্ম IGoT Karmayogi শেমদুনা থম্মি। মসিগী কান্নবা য়ারিবা মখৈ লৌনবা হোৎনবীয়ু। অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংদা অনৌবা মাইপাকপা অসিগীদমক, অনৌবা খোঙচৎ অসিগীদমক, মঙলানশিং মঙফাওননবা খুদোংচাবা অমা ফংবা অসিদা ঐহাক্না হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, থাগৎচরি।