Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message during Madhya Pradesh Rozgar Mela
21 AUG 2023 1:16PM by PIB Delhi
Namaskar,
Today all of you are associating yourselves with this crucial responsibility of teaching in this historical period. This year, I have spoken in detail from the ramparts of the Red Fort about how national character plays an important role in the development of the country. It is the responsibility of all of you to shape the future generation of India, mould them into modernity and give them a new direction. I extend my best wishes to more than 5500 teachers who are appointed in the primary schools of Madhya Pradesh. I have been told that in the last 3 years about 50 thousand teachers have been recruited in MP. I congratulate the state government too for the same.
Friends,
All of you are also going to play a major role in implementing the National Education Policy. The National Education Policy is making a huge contribution in the direction of fulfilling the resolution of a developed India. Under this, equal importance has been laid upon both traditional knowledge as well as state-of-the-art technology. A new curriculum has also been chalked out for primary education. Another commendable work has been done in terms of imparting education in mother tongue. A great injustice was done to those students who did not know English, by not allowing them education in their mother tongue. It was against social justice. Now our government has done away with this injustice. Now in the curriculum, emphasis is being laid on books in regional languages. This will be the basis of the massive reform in the education system of the country.
Friends,
When decisions are made with a positive mindset, right intention, and full devotion, then the whole environment is filled with positivity. We have come across two major positive news stories in the first year of 'Amritkaal'. These inform us about the decreasing poverty and increasing prosperity in the country. As per the report of NITI Aayog, within just five years, 13.5 crore Indians have moved above the poverty line in India. A few days back another report was published. According to this report, the number of income tax returns filed this year also indicates something very important. There has been a huge increase in the average income of the people in the last 9 years. According to ITR data, the average income which was around Rs 4 lakh in 2014 has increased to Rs 13 lakh in 2023. In India, the number of people moving from lower income group to upper income group has also increased. These figures, apart from raising excitement, also assure that every sector of the country is getting strengthened and many new employment opportunities are growing.
Friends,
There is one more thing to note in the new figures of income tax return. That is, the trust of the citizens of the country in their government is continuously becoming stronger. As a result, the citizens of the country are coming forward in large numbers to pay their taxes honestly. They know that every penny of their tax is being used for the development of the country. It is clearly visible to them that the economy which ranked number 10 in the world before 2014, has reached 5th position today. The citizens of the country cannot forget the period before 2014, which was an era of scams and corruption. The poor were robbed of their rights, their money even before it reached them. Today, all the money meant for the poor is directly reaching their accounts.
Friends,
One of the outcomes of plugging the leakage in the system is that the government is now capable of spending more on the welfare of the poor than before. The investment made on such a large scale has also created jobs in every nook and corner of the country. One such example is the Common Service Centres. Since 2014, 5 lakh new common service centres have been set up in the villages of the country. Every Common Service Centre is providing jobs to many people today. So, the welfare of the villages and the poor was ensured and at the same time employment opportunities were also created.
Friends,
Today several financial initiatives are being taken in the country with far-reaching policies and decisions at all the three levels like education, skill development and employment generation. On this 15th August, I have also announced PM Vishwakarma Yojana from the ramparts of the Red Fort. This scheme is also a reflection of this vision. PM Vishwakarma Yojana has been formulated to mould the traditional skills of our Vishwakarma friends according to the needs of the 21st century. About Rs 13 thousand crore will be invested in this. Under this scheme, all kinds of assistance will be provided to the families who are associated with 18 different types of skills; and they will be benefitted. This will benefit that section of the society, whose importance was discussed, but no concerted efforts were ever made to improve their condition. Under the Vishwakarma scheme, along with training, vouchers will also be given to the beneficiaries to buy modern tools. That is, through PM Vishwakarma, the youth will get more opportunities to enhance their skills.
Friends,
I would like to say one more thing to these wonderful people who have become teachers today. All of you have reached here through hard work. I hope that you will continue to learn. To help you, the government has started an online learning platform IGoT Karmayogi. Try to take maximum advantage of this facility. Now that you have got a great opportunity to fulfil your dreams, I wish you and your family members all the very best for this new success, for this new journey. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରୋଜଗାର ମେଳା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
21 AUG 2023 1:16PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବଧିରେ ଶିକ୍ଷା ଭଳି ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ବ ସହିତ ନିଜେ ନିଜକୁ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି। ଚଳିତ ଥର ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ପଚାରିଥିଲି ଯେ କେମିତି ଦେଶର ବିକାଶରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚରିତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭାରତର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଆଧୁନିକତା ଶୈଳୀରେ ଗଢ଼ିବା ଏବଂ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବାର ଦାୟିତ୍ବ ରହିଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରାଥମିକ ନାମାଙ୍କନରେ ନିଯୁକ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା ପାଞ୍ଚ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଗତ ୩ ବର୍ଷରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୫୦ ହଜାର ବିନିମୟରେ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ର ନିଯୁକ୍ତି ହୋଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିକୁ ଲାଗୁ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧ କରିବା ଦିଗରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। ଏଥିରେ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଠାରୁ ନେଇ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ମହତ୍ତ୍ବ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଆହୁରି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛ, ମାତୃଭାଷାରେ ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ ନେଇ। ଇଂରାଜୀ ଦେଖି ନ ଥିବା ଅନେକ ଛାତ୍ର ସେମାନେ ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ପାଠ ନ ପଢ଼ି ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ବଡ଼ ଅନ୍ୟାୟ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ବିରୁଦ୍ଧ ଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଅନ୍ୟାୟକୁ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ଦୂର କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଲାବସରେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସମୁଦ୍ର ତଟର କାହାଣୀକୁ ଜୋର ଦିଆଯାଇଛି। ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆଧାର ହେବ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା, ସ୍ବଚ୍ଛ ପ୍ରକୃତି, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ପରିବେଶ ସକାରାତ୍ମକତାରେ ଭରି ଉଠିଥାଏ। ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ହିଁ ଦୁଇଟି ବହୁତ ବଡ଼ ସକାରାତ୍ମକ ଖବର ଆସିଥିଲା। ଏହି ଖବରଗୁଡ଼ିକ ଦେଶରେ କମ ହୋଇଥାଏ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି, ସମୃଦ୍ଧିର ପରିଚୟ ଦେଇଥାଏ। ନୀତି ଆୟୋଗର ରିପୋର୍ଟରେ ଆସିଛି ଯେ କେବଳ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ଭାରତରେ ସାଢ଼େ ତେର କୋଟି ଭାରତୀୟ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ରେଖାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବକୁ ଚାଲି ଯାଇଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆହୁରି ଗୋଟିଏ ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି। ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଫାଇଲ ହେବାକୁ ଥିବା ଇନକମ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଦେଇଥିବା ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ବିତୀୟ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି। ଗତ ନଅ ବର୍ଷରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ସାଧାରଣ ଆୟରେ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଆଇଟିଆରର ଗଣନା ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୧୪ରେ ଯାହାର ସାଧାରଣ ଆୟ ପାଖାପାଖି ୪ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଥିଲା, ୨୦୨୩ରେ ତାହାର ଅନୁପାତ ୧୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ହୋଇଗଲା। ଭାରତରେ ନିମ୍ନ ଆୟ ଗୋଷ୍ଠୀରୁ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଯାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଉତ୍ସାହ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ଏହି କଥାର ବିଶ୍ବାସ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରୋଜଗାର ମିଳୁଛି ଏବଂ ରୋଜଗାରର ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବଢୁଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆୟକର କର ଦେୟକୁ ନୂତନ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆହୁରି ଗୋଟିଏ କଥା ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବାକୁ ହେବ। ଅର୍ଥାତ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ସରକାର ଉପରେ ଭରସା ଲଗାତାର ଭାବେ ମଜଭୁତ ହେଉଛି। ପରିଣାମ ସ୍ବରୂପ, ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ସ୍ବଚ୍ଛତାର ସହ ଟିକସ ଶୁଝିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଟିକସର ଏକ ଏକ ପଇସା ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି। ତାଙ୍କୁ ସଫା ଦେଖାଯାଉଛି ଯେ ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦୁନିଆରେ ୧୦ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା, ତାହା ଆଜି ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଛି। ଦେଶର ନାଗରିକ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ସମୟକୁ କେବେ ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ, ଯେଉଁ ଘୋଟାଲା ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ଯୁଗ ଥିଲା। ଗରୀବମାନଙ୍କୁ ଠାରୁ ତାଙ୍କର ଅଧିକାର, ସେମାନଙ୍କର ପଇସା ସେମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ପୂର୍ବରୁ ଛଡ଼େଇ ନିଆ ଯାଉଥିଲା। ଆଜି ଗରୀବଙ୍କ ଭାଗରେ ସମସ୍ତ ପଇସା ସିଧା ସେମାନଙ୍କ ଖାତାରେ ପହଞ୍ଚୁଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ନିୟମରେ ଲିକେଜକୁ ବନ୍ଦ କରିବାର ଏକ ଫଳାଫଳ ଏହା ଯେ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଗରୀବମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଅଛନ୍ତି। ଏତେ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ହୋଇଥିବା ନିବେଶ ଦ୍ବାରା ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଏମିତି ହିଁ ଏକ ଉଦାହରଣ କମନ ସର୍ଭିସ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଟେ। ୨୦୧୪ ପରେ ଦେଶର ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ ୫ ଲକ୍ଷ ନୂତନ କମନ ସର୍ଭିସ ସେଣ୍ଟର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କମନ ସର୍ଭିସ ସେଣ୍ଟର ଆଜି ଅନେକ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି। ଯାହାଦ୍ବାରା ଗାଁରେ ଏବଂ ଗରୀବଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି, ଏହା ସହିତ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷା, କୌଶଳ ବିକାଶ ଏବଂ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ତିନୋଟି ସ୍ତରରେ ଦୂରଗାମୀ ନିତି ମାନ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣୟର ସହ ଅନେକ ବିତ୍ତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ଏଥର ଅଗଷ୍ଟ ୧୫କୁ ମୁଁ ଲାଲକିଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ବକର୍ମା ଯୋଜନାର ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲ। ଏହି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପରିଚାୟକ ଅଟେ। ଆମର ବିଶ୍ବକର୍ମା ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାରମ୍ପରିକ କୋଶଳକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକର ଅନୁରୂପ ଭାବେ କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ ବିଶ୍ବକର୍ମା ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ବାରା ପ୍ରାୟତଃ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରାଯିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିଭିନ୍ନ ୧୮ ପ୍ରକାରର କୌଶଳ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପରିବାରକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ; ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ହେବ। ଏହାଦ୍ବାରା ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗକୁ ଲାଭ ମିଳିବ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ମହତ୍ତ୍ବ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ ବେଳେବେଳେ ଠୋସ୍ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇ ନାହିଁ। ବିଶ୍ବକର୍ମା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଲାଭାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସହିତ ଆଧୁନିକ ଉପକରଣ କିଣିବା ପାଇଁ ଭାଉଚର ମଧ୍ୟ ଦିଆଯିବ। ଅର୍ଥାତ ପିଏମ ବିଶ୍ବକର୍ମା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କୌଶଳକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ଏହି ଅଦ୍ଭୁତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଶିକ୍ଷକ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି, ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହିଁବି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ମୋର ଆଶା ଅଛି ଯେ ଆପଣ ଶିଖୁଥିବେ। ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅନଲାଇନ ଲଗ୍ଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ IGOT କର୍ମଯୋଗୀ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସୁବିଧାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବାର ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜର ସ୍ବପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାର ବହୁତ ଭଲ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସଫଳତା ପାଇଁ, ଏହି ନୂତନ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ!