প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰোজগাৰ মেলাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
21 AUG 2023 1:16PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
আজি আপোনালোক সকলোৱে এই ঐতিহাসিক সময়ত শিক্ষাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্বৰ সৈতে নিজকে জড়িত কৰিছে৷ এই বছৰ, মই লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা সবিশেষ কৈছো যে কিদৰে ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰই দেশৰ উন্নয়নত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে৷ এয়া ভাৰতৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক নতুন গঢ় দিয়াৰ, তেওঁলোকক আধুনিকতাৰে সজাই তোলাৰ আৰু তেওঁলোকক নতুন দিশ দিয়াৰ দায়িত্ব৷ মই ৫,৫০০তকৈ অধিক শিক্ষকক শুভেচ্ছা জনাইছো, যিসকলে মধ্যপ্ৰদেশৰ প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ত নিযু্ক্তি লাভ কৰিছে৷ মোক জনোৱা মতে বিগত তিনি বছৰত মধ্যপ্ৰদেশত ৫০,০০০তকৈ অধিক শিক্ষক নিযুক্তি দিয়া হৈছে৷ মই ইয়াৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰকো অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰতো আপোনালোক সকলোৱে মুখ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ওলাইছে। এখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণৰ দিশত ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াইছে। ইয়াৰ অধীনত পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ লগতে অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি দুয়োটাকে সমান গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। প্ৰাথমিক শিক্ষাৰ বাবেও নতুন পাঠ্যক্ৰম প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। মাতৃভাষাত শিক্ষা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত আন এক প্ৰশংসনীয় কাম কৰা হৈছে। তেওঁলোকক মাতৃভাষাত শিক্ষা দিবলৈ নিদি ইংৰাজী নজনা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ অন্যায় কৰা হ’ল। ই আছিল সামাজিক ন্যায়ৰ বিৰুদ্ধে। এতিয়া আমাৰ চৰকাৰে এই অন্যায় দূৰ কৰিলে। এতিয়া পাঠ্যক্ৰমত আঞ্চলিক ভাষাৰ কিতাপৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এইটোৱেই হ’ব দেশৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ ব্যাপক সংস্কাৰৰ আধাৰ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ইতিবাচক মানসিকতা, সঠিক উদ্দেশ্য আৰু সম্পূৰ্ণ ভক্তিৰে সিদ্ধান্ত লোৱা হয়, তেতিয়া সমগ্ৰ পৰিৱেশ ইতিবাচকতাৰে ভৰি পৰে। 'অমৃতকাল'ৰ প্ৰথম বছৰত আমি দুটা ডাঙৰ ইতিবাচক বাতৰিৰ সন্মুখীন হৈছো। এইবোৰে আমাক দেশৰ দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস আৰু বৃদ্ধি পোৱা সমৃদ্ধিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। নিটি আয়োগৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি মাত্ৰ পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত ভাৰতত ১৩.৫ কোটি ভাৰতীয় দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ গতি কৰিছে। কিছুদিন আগতে আন এটা প্ৰতিবেদন প্ৰকাশ পাইছিল। এই প্ৰতিবেদন অনুসৰি এই বছৰ দাখিল কৰা আয়কৰ ৰিটাৰ্ণৰ সংখ্যাইও এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশৰ ইংগিত দিয়ে। বিগত ৯ বছৰত জনসাধাৰণৰ গড় আয়ৰ ব্যাপক বৃদ্ধি হৈছে। আইটিআৰৰ তথ্য অনুসৰি ২০১৪ চনত প্ৰায় ৪ লাখ টকাৰ গড় আয় ২০২৩ চনত ১৩ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰততো নিম্ন আয়ৰ গোটৰ পৰা উচ্চ আয়ৰ গোটলৈ যোৱা লোকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। এই পৰিসংখ্যাই উৎসাহ বৃদ্ধি কৰাৰ উপৰিও দেশৰ প্ৰতিটো খণ্ড শক্তিশালী হৈ উঠিছে আৰু বহুতো নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাইছে বুলিও নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আয়কৰ ৰিটাৰ্ণৰ নতুন পৰিসংখ্যাত আৰু এটা কথা মন কৰিবলগীয়া। অৰ্থাৎ দেশৰ নাগৰিকৰ নিজৰ চৰকাৰৰ ওপৰত থকা আস্থা ক্ৰমাগতভাৱে অধিক শক্তিশালী হৈ আহিছে। ফলত দেশৰ নাগৰিকে সততাৰে কৰ পৰিশোধ কৰিবলৈ ব্যাপক হাৰত আগবাঢ়ি আহিছে। তেওঁলোকে জানে যে তেওঁলোকৰ কৰ প্ৰতিটো পইচা দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে বিশ্বৰ ১০ নম্বৰ স্থানত থকা অৰ্থনীতিয়ে আজি পঞ্চম স্থানত উপনীত হোৱাটো তেওঁলোকৰ বাবে স্পষ্টভাৱে দেখা যায়। ২০১৪ চনৰ আগৰ সময়ছোৱা কেলেংকাৰী আৰু দুৰ্নীতিৰ যুগ সেই কথা দেশৰ নাগৰিকে পাহৰিব নোৱাৰে। দুখীয়াৰ অধিকাৰ, ধন তেওঁলোকৰ ওচৰ পোৱাৰ আগতেই কাঢ়ি লৈ গ’ল। আজি দুখীয়াৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সকলো টকা পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ একাউণ্টত উপনীত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ব্যৱস্থাটোত দুৰ্নীতি ৰোধ কৰাৰ ফলত চৰকাৰে এতিয়া দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে পূৰ্বতকৈ অধিক খৰচ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ইমান বৃহৎ পৰিসৰত কৰা বিনিয়োগে দেশৰ প্ৰতিটো কোণত চাকৰিও সৃষ্টি কৰিছে। তেনে এটা উদাহৰণ হ’ল কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ। ২০১৪ চনৰ পৰা দেশৰ গাঁওসমূহত ৫ লাখ নতুন কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰতিটো কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰে আজি বহু লোকক চাকৰিৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। গতিকে, গাঁও আৰু দুখীয়াৰ কল্যাণ নিশ্চিত হ’ল আৰু একে সময়তে কৰ্মসংস্থাপনৰো সুবিধা সৃষ্টি হ’ল।
বন্ধুসকল,
আজি শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ আৰু নিয়োগ সৃষ্টিৰ দৰে তিনিওটা স্তৰতে সুদূৰপ্ৰসাৰী নীতি আৰু সিদ্ধান্ত লৈ দেশত কেইবাটাও আৰ্থিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। যোৱা ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাও ঘোষণা কৰিছো। এই আঁচনিখনো এই দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন। আমাৰ বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলৰ পৰম্পৰাগত দক্ষতাক একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজন অনুযায়ী গঢ় দিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে প্ৰায় ১৩ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। এই আঁচনিৰ অধীনত ১৮টা ভিন্ন ধৰণৰ দক্ষতাৰ সৈতে জড়িত পৰিয়ালসমূহক সকলো ধৰণৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব; আৰু তেওঁলোকে লাভৱান হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা সমাজৰ সেই শ্ৰেণীটো উপকৃত হ’ব, যাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল, কিন্তু তেওঁলোকৰ অৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে কেতিয়াও কোনো সংহত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হোৱা নাছিল। বিশ্বকৰ্মা আঁচনিৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণৰ লগতে হিতাধিকাৰীসকলক আধুনিক সঁজুলি ক্ৰয় কৰিবলৈ ভাউচাৰো দিয়া হ’ব। অৰ্থাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰ অধিক সুযোগ লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি শিক্ষক হোৱা এই বৃহৎ সংখ্যক লোকক আৰু এটা কথা ক’ব বিচাৰিছো। আপোনালোক সকলোৱে কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে ইয়াত উপনীত হৈছে। আশা কৰোঁ আপোনালোকে আৰু শিকিব। আপোনালোকৰ সহায়ৰ বাবে চৰকাৰে অনলাইন শিক্ষা মঞ্চ আইগট কৰ্মযোগী আৰম্ভ কৰিছে। এই সুযোগৰ সৰ্বাধিক সুবিধা ল’বলৈ চেষ্টা কৰক। এতিয়া যিসময়ত আপোনালোকে আপোনালোকৰ সপোন পূৰণৰ এক সুন্দৰ সুযোগ পাইছে, সেই সময়ত আপোনালোকৰ লগতে আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক এই নতুন সফলতাৰ বাবে তথা এই নতুন যাত্ৰাৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো। ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message during Madhya Pradesh Rozgar Mela
21 AUG 2023 1:16PM by PIB Delhi
Namaskar,
Today all of you are associating yourselves with this crucial responsibility of teaching in this historical period. This year, I have spoken in detail from the ramparts of the Red Fort about how national character plays an important role in the development of the country. It is the responsibility of all of you to shape the future generation of India, mould them into modernity and give them a new direction. I extend my best wishes to more than 5500 teachers who are appointed in the primary schools of Madhya Pradesh. I have been told that in the last 3 years about 50 thousand teachers have been recruited in MP. I congratulate the state government too for the same.
Friends,
All of you are also going to play a major role in implementing the National Education Policy. The National Education Policy is making a huge contribution in the direction of fulfilling the resolution of a developed India. Under this, equal importance has been laid upon both traditional knowledge as well as state-of-the-art technology. A new curriculum has also been chalked out for primary education. Another commendable work has been done in terms of imparting education in mother tongue. A great injustice was done to those students who did not know English, by not allowing them education in their mother tongue. It was against social justice. Now our government has done away with this injustice. Now in the curriculum, emphasis is being laid on books in regional languages. This will be the basis of the massive reform in the education system of the country.
Friends,
When decisions are made with a positive mindset, right intention, and full devotion, then the whole environment is filled with positivity. We have come across two major positive news stories in the first year of 'Amritkaal'. These inform us about the decreasing poverty and increasing prosperity in the country. As per the report of NITI Aayog, within just five years, 13.5 crore Indians have moved above the poverty line in India. A few days back another report was published. According to this report, the number of income tax returns filed this year also indicates something very important. There has been a huge increase in the average income of the people in the last 9 years. According to ITR data, the average income which was around Rs 4 lakh in 2014 has increased to Rs 13 lakh in 2023. In India, the number of people moving from lower income group to upper income group has also increased. These figures, apart from raising excitement, also assure that every sector of the country is getting strengthened and many new employment opportunities are growing.
Friends,
There is one more thing to note in the new figures of income tax return. That is, the trust of the citizens of the country in their government is continuously becoming stronger. As a result, the citizens of the country are coming forward in large numbers to pay their taxes honestly. They know that every penny of their tax is being used for the development of the country. It is clearly visible to them that the economy which ranked number 10 in the world before 2014, has reached 5th position today. The citizens of the country cannot forget the period before 2014, which was an era of scams and corruption. The poor were robbed of their rights, their money even before it reached them. Today, all the money meant for the poor is directly reaching their accounts.
Friends,
One of the outcomes of plugging the leakage in the system is that the government is now capable of spending more on the welfare of the poor than before. The investment made on such a large scale has also created jobs in every nook and corner of the country. One such example is the Common Service Centres. Since 2014, 5 lakh new common service centres have been set up in the villages of the country. Every Common Service Centre is providing jobs to many people today. So, the welfare of the villages and the poor was ensured and at the same time employment opportunities were also created.
Friends,
Today several financial initiatives are being taken in the country with far-reaching policies and decisions at all the three levels like education, skill development and employment generation. On this 15th August, I have also announced PM Vishwakarma Yojana from the ramparts of the Red Fort. This scheme is also a reflection of this vision. PM Vishwakarma Yojana has been formulated to mould the traditional skills of our Vishwakarma friends according to the needs of the 21st century. About Rs 13 thousand crore will be invested in this. Under this scheme, all kinds of assistance will be provided to the families who are associated with 18 different types of skills; and they will be benefitted. This will benefit that section of the society, whose importance was discussed, but no concerted efforts were ever made to improve their condition. Under the Vishwakarma scheme, along with training, vouchers will also be given to the beneficiaries to buy modern tools. That is, through PM Vishwakarma, the youth will get more opportunities to enhance their skills.
Friends,
I would like to say one more thing to these wonderful people who have become teachers today. All of you have reached here through hard work. I hope that you will continue to learn. To help you, the government has started an online learning platform IGoT Karmayogi. Try to take maximum advantage of this facility. Now that you have got a great opportunity to fulfil your dreams, I wish you and your family members all the very best for this new success, for this new journey. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.