Ministry of Culture
PAN INDIA LAUNCH OF MERI MAATI MERA DESH CAMPAIGN FROM TOMORROW ON 9th AUGUST
JAN-BHAGIDHARI PROGRAMMES TO BE ORGANISED FROM VILLAGE TO NATIONAL LEVEL TO PAY TRIBUTE TO THE ‘VEERS’ WHO LAID DOWN THEIR LIVES FOR THE COUNTRY
SHILAPHALAKAMS (MEMORIAL PLAQUES) TO BE INSTALLED IN GRAM PANCHAYATS
SOIL FROM VARIOUS CORNERS OF THE COUNTRY TO BE BROUGHT TO DELHI IN AMRIT KALASH YATRA FOR CREATING AMRIT VATIKA
08 AUG 2023 7:13PM by PIB Delhi
Nation -wide “Meri Mati Mera Desh” Campaign will be launched tomorrow on 9th August 2023, to pay tribute to the ‘Veers’ who laid down their lives for the country. From 9th to 30th August , 2023, the 'Meri Maati Mera Desh' campaign will include programs at the village, and block levels , by local urban bodies, as well as state and national level.
The campaign will include various programs across the country to remember the bravehearts (Veers). Shilaphalakams (memorial plaques) commemorating them will be installed in village panchayats. This campaign is the concluding event of the 'Azadi ka Amrit Mahotsav,' which began on 12th March , 2021, and has witnessed widespread public participation(Jan Bhagidari) with over 2 lakh programs organized across India.
Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, recently announced this campaign during his Mann Ki Baat broadcast. The campaign aims to honour the brave freedom fighters and bravehearts who sacrificed their lives for the country .
The campaign will feature programs like the establishment of Shilaphalakams dedicated to freedom fighters and security forces, as well as initiatives like Panch Pran Pledge, Vasudha Vandan, Veeron ka Vandan which venerates the gallant sacrifices of our bravehearts. Shilaphalakam or Memorial plaques saluting the spirit of sacrifice of local bravehearts from the village, panchayat, block, town, city, municipality etc. are to be erected across urban and rural areas. It will have Prime Minister’s message with the names of those who have laid down their lives for the nation belonging to that region.
An 'Amrit Kalash Yatra' will be conducted, carrying soil from all corners of the country in 7500 kalash to create an 'Amrit Vatika' in Delhi. This 'Amrit Vatika' will symbolize the commitment to 'Ek Bharat Shreshtha Bharat.'
To encourage mass participation (Jan-Bhagidari), a website, https://merimaatimeradesh.gov.in, has also been launched where people can upload selfies holding soil or an earthen lamp. By doing so, they take the pledge of Panch Pran, with focus to make India a developed country, eliminate the mentality of slavery, be proud of our rich heritage, uphold unity and solidarity, fulfil duties as citizens, and respect those who protect the nation. Once the pledge is taken, a digital certificate of participation can be downloaded from the website.
The nationwide campaign will start on 9th August, with scheduled programs until Independence Day on 15th August 2023. Subsequent events will take place from 16th August , 2023 onwards at block, municipality/corporation, and state levels. The closing ceremony is scheduled for 30th August , 2023, on the Kartavya Path, New Delhi in the presence of dignitaries. The portal https:// yuva.gov.in can be accessed for information on various activities under Meri Maati Mera Desh campaign.
Last year, “Har Ghar Tiranga” programme, became a grand success owing to participation of one and all. This year too, Har Ghar Tiranga will be celebrated between 13th -15th August, 2023. Indians everywhere can hoist the national flag, click selfie with the Tiranga and upload on Har Ghar Tiranga website.
Meri Mati Mera Desh website https://merimaatimeradesh.gov.in
Portal https:// yuva.gov.in can also be accessed
Har Ghar Tiranga website https://harghartiranga.com

ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତା କାଲି (ଅଗଷ୍ଟ ୯ ତାରିଖ) ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆରମ୍ଭ ହେବ ମେରୀ ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ
ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ବୀରମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଜନ-ଭାଗିଦାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗାଁରୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜିତ ହେବ
ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ସ୍ମାରକୀ ଫଳକ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ
ଅମୃତ ବାଟିକା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଅମୃତ କଳଶ ଯାତ୍ରା ସକାଶେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ମାଟି ଅଣାଯିବ
08 AUG 2023 7:13PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମେରୀ ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ ଆସନ୍ତାକାଲି ୯ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୩ ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ, ଯାହା ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ଦେଇଥିବା "ବୀର” ମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବ । ୯ ରୁ ୩୦ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ‘ମେରୀ ମାଟି ମେରା ଦେଶ' ଅଭିଯାନରେ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ ତଥା ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାହସୀ ବୀରମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁଥିବା ଶିଳାଫଳକମ (ସ୍ମାରକୀ ଫଳକ) ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ଏହି ଅଭିଯାନ ହେଉଛି ‘ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ'ର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହ, ଯାହା ୧୨ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସାରା ଭାରତରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ (ଜନ ଭାଗିଦାରୀ) ର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇ ରହିଛି ।
ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ମନ କି ବାତ ପ୍ରସାରଣ ସମୟରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ସାହସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ତଥା ସାହସୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ।
ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ତଥା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଶିଳାଫଳକମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ, ଏବଂ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଶୃତି, ବସୁଧା ବନ୍ଦନା, ବୀର କା ବନ୍ଦନା ଯାହା ଆମର ସାହସୀମାନଙ୍କ ବଳିଦାନକୁ ସମ୍ମାନ କରେ । ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଗ୍ରାମ, ପଞ୍ଚାୟତ, ବ୍ଲକ, ସହର, ପୌରପାଳିକା ଆଦି ସ୍ଥାନରେ ସାହସୀ ବୀରମାନଙ୍କ ବଳିଦାନର ଆତ୍ମାକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଶିଳାଫଳକମ୍ କିମ୍ବା ସ୍ମାରକୀ ଫଳକ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ନାମ ସହିତ ଏଥିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ରହିବ ।
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ‘ଅମୃତ ବାଟିକା' ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ୭୫୦୦ କଳଶରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ମାଟି ଆଣି ଏକ ‘ଅମୃତ କଳଶ ଯାତ୍ରା' କରାଯିବ । ଏହି ‘ଅମୃତ ବାଟିକା' ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ ହେବ ।
ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ (ଜନ-ଭାଗିଦାରୀ)କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାପାଇଁ ଏକ ୱେବସାଇଟ୍‌, https://merimaatimeradesh.gov.in, ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି । ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ମାଟି କିମ୍ବା ମାଟି ଦୀପ ଧରି ସେଲଫି ଅପଲୋଡ୍ କରିପାରିବେ । ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ କରିବା, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ଦୂର କରିବା, ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଏତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବ କରିବା, ଏକତା ଏବଂ ନିବିଡତା ରକ୍ଷା କରିବା, ନାଗରିକ ଭାବରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ସହିତ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣର ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେବେ । ଜାତି ଥରେ ପ୍ରତଜ୍ଞା ନିଆଯିବା ପରେ ୱେବସାଇଟରୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ ହୋଇପାରିବ ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ୯ ଅଗଷ୍ଟରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ, ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୩ ରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଧାର୍ଯ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୧୬ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୩ ଠାରୁ ବ୍ଲକ, ପୌରପାଳିକା / ନିଗମ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଏହି ସମ୍ମାନ ସମାରୋହ ୩୦ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୩ ରେ, ଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ମେରୀ ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା https:// yuva.gov.in ପୋର୍ଟାଲ୍‌ରୁ ମିଳି ପାରିବ ।
ଗତ ବର୍ଷ, ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହେତୁ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ଲାଭ କଲା । ଏହି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ହର୍ ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ୧୩ ରୁ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ପାଳନ କରାଯିବ । ଭାରତୀୟମାନେ ସବୁଠାରେ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିପାରିବେ, ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସହିତ ସେଲଫି କ୍ଲିକ୍ କରିପାରିବେ ଏବଂ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ୱେବସାଇଟରେ ଅପଲୋଡ୍ କରିପାରିବେ ।
ମେରୀ ମାଟି ମେରା ଦେଶ ୱେବସାଇଟ୍ https://merimaatimeradesh.gov.in
ପୋର୍ଟାଲ୍ https:// yuva.gov.in ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ହୋଇପାରିବ
ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା https://harghartiranga.com