Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur confers 8th and 9th Community Radio Awards; inaugurates Regional Community Radio Sammelan
Licensing time reduced from 4 years to 6 months by Government, 13 processes reduced to 8: Shri Anurag Thakur
Government to auction 808 channels in 284 cities during 3rd e-auction, Minister announces
120 Community Radio Stations added in last 2 years alone, total over 450: Shri Apurva Chandra
23 JUL 2023 2:00PM by PIB Delhi
The Union Minister for Information and Broadcasting, Shri Anurag Thakur today conferred the 8th and 9th National Community Radio Awards.The awards were conferred during the Inaugural Session of thetwo-day Regional Community Radio Sammelan (North) which was inaugurated by the Union Minister at the Indian Institute of Mass Communication in New Delhi.
Addressing the gathering on the occasion the Minister said that Community Radio Stations play a key role in realizing the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi of Jan Bhagidari se Jan Andolan. These stations compliment the efforts of Akashvani and have played a key role in keeping their listeners informed during calamities.
Shri Anurag Thakur said the Community Radio stations provide their service despite several challenges including Human Resource shortage, financial strains and lack of external support and for this spirit of nation service they ought to be commended. While the awards encourage the stations, the Minister said, they also recognise the importance of Community Radio in education, awareness generation and problem solving in the remotest corners of India. He expressed hope that the awards will encourage others to foray into this field.
The Minister delved into the efforts of the Government towards Ease of Doing Business in this field and said that the Government has made earnest efforts to reduce the time taken to establish such community radio stations. Where earlier acquiring a license was a time consuming and tedious process taking around four years and involving thirteen processes, today this has been reduced to eight processes and a license can be acquired within six months. He added that the Ministry is making all efforts to reduce this time further. The application process is now online on Broadcast Seva Portal and is connected to Saral Sanchar Portal.
Commenting on the expansion of reach of Radio in India, the Minister said that while today 80% of geographical area of the country and over 90% percent of population is covered by Radio, Government is working to expand this reach further and auction of 808 channels in 284 cities under the 3rd batch of e-auction is a big step in that direction.
Shri Thakur said that the increasing number of Community Radio Stations is a display of their Increasing popularity. Government of India is working to realise the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi that there should be a Community Radio station in each district and this should further percolate to one in every Block.
Speaking on the need for a platform to bring together the experiences of these Community Radio Stations, Shri Thakur said that various experiments and innovations in the field of community services are being performed in isolation by these radio stations across India. He expressed hope that a network could be created where these stations could share their ideas and experiences so that the best of these could be replicated across the country. He envisioned a community that will create a powerhouse out of the ideas of these stations.
The Minister thanked the Jury of the awards for their contributions and congratulated the winners making a special mention of the station that have been conferred an award both for the 8th and 9th edition stating that this recognises their continuing excellence in the field.
Secretary Shri Apurva Chandra, speaking earlier, said that the communication space has witnessed many advancements in the form of Television and then Internet and now OTT, but that has not dented the popularity and reach of Radio. Community Radio exists in a space not touched by other platforms and serves a need for connectivity not served by more modern media. He further stated that COVID19 pandemic had prevented organization of these Awards and thus this year the Ministry is giving away both the 8th and 9th National Community Radio Awards.
He further informed the audience that the last 2 years have seen an addition of over 120 community radio stations taking the total to over 450 with an additional over 100 Letters of Intent with the Ministry.
The winners of 8th and 9th National Community Radio Awards is a recognition of Community Radio Stations who have done commendable work in their field, in public interest. These awards are being conferred during Community Radio Regional Sammelan being held on the occasion of National Broadcasting Day on 23rd July 2023.
For the 9th National Community Radio Awards a total of 12 Awards in 4 Categories are being given. The award winning Community Radio Stations are situated in the States of Haryana, Bihar, Odisha, Uttar Pradesh, Uttrakhand, Tamil Nadu, Rajasthan and Tripura.
The Government of India instituted the National Community Radio Awards to promote better programming in Community Radio and encourage Community Radio Stations to generate programmes in the interest of local community. The National Community Radio Awards are given to those Community Radio Stations who have done exemplary work in the field of Community Radio Broadcasting through Community Centric Programmes. The various categories of awards have worked as a nudge for the Community Radios to develop programmes on various themes. The awards have promoted a culture of sustainability, innovation and citizen-participation.
Community Radio is an important third tier in Radio Broadcasting, distinct from Public Service Radio broadcasting and Commercial Radio. Community Radio Stations (CRSs) are low power Radio Stations, which are meant to be set-up and operated by community based organisations.
The Community Radio provides a platform to communities to air local voices on issues concerning Health, Nutrition, Education, Agriculture etc. Community Radio also has the potential to strengthen people’s participation in development programmes through its holistic approach. In a country like India, where every state has its own language and distinctive cultural identity, CRSs are also a repository of local folk music and cultural heritage. Many CRSs record and preserve local songs for posterity and give local artists a platform to showcase their talent to the community. The unique position of CRS is an instrument of positive social change, which makes it an ideal tool for community empowerment. Since the Community Radio broadcast is in local languages and dialects, people are able to relate to it instantly.
The Government is supporting the Community Radio Movement in India, in a big way so that this form of mass-media reaches to the last mile where mainstream media presence is low. There has been exponential growth of Community Radio Stations in the past few years. As on date, there are a total of 449 Community Radio Stations in the country, out of which 70 % are in the rural areas. Around 100 odd organizations have been permitted for establishment of Community Radio Stations. This shows the commitment of the government for community empowerment and transformation to bring them into the mainstream development process.
The National Community Radio Awards carry 1st, 2nd and 3rd prize for Rs, 1 Lakh, 75,000/= and 50,000/=respectively. Details of awardees are given below: -
Thematic Awards
• First Prize: Radio Mind Tree, Ambala, Haryana; Name of Programme: Hope Jeene Ki Rah
• Second Prize: Radio Hirakhand, Sambalpur, Odisha; Name of Programme: Adhar O PoshanBigyan
• Third Prize: Green Radio, Sabour, Bihar; Name of Programme: PoshanShrinkhla
Most Innovative Community Engagement Awards
• First Prize Radio SD, Muzaffarnagar, Uttar Pradesh; Name of the programme: Hizra in Between
• Second Prize Kabir Radio, Sant Kabir Nagar, Uttar Pradesh; Name of Program: Selfie Le Le Re
• Third Award: Radio Mind Tree, Ambala, Haryana Name of Programme: Book Bugs
Promoting Local Culture Awards
• First Prize: Voice of SOA, Cuttack, Odisha; Name of Programme: Asmita
• Second Prize: Friends FM, Tripura, Agartala; Name of Programme: Revived a dying art: MASK & POT
• Third Prize: PantnagarJanvani, Pantnagar, Uttarakhand; Name of Program: Dadi Ma Ka Batua
Sustainability Model Awards
• First Prize: Radio Hirakhand, Sambhalpur, Odisha
• Second Prize: VayalagaVanoli, Madurai, Tamil Nadu
• Third Prize: VAGAD Radio “90.8”, Banswara, Rajasthan
Saurabh Singh

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୮ମ ଏବଂ ୯ମ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର; ଆଞ୍ଚଳିକ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ସମ୍ମେଳନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ସରକାର ଲାଇସେନ୍ସ ସମୟକୁ ୪ ବର୍ଷରୁ ୬ ମାସକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି, ୧୩ଟି ପ୍ରକ୍ରିୟା ୮ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି: ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ତୃତୀୟ ଇ-ନିଲାମ ସମୟରେ ୨୮୪ ଟି ସହରରେ ୮୦୮ ଚ୍ୟାନେଲ ନିଲାମ କରିବାକୁ ସରକାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି
ଗତ ୨ ବର୍ଷରେ ୧୨୦ ଟି କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ଯୋଡି ହୋଇଛି, ମୋଟ ୪୫୦ ରୁ ଅଧିକ: ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରା
23 JUL 2023 2:00PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି ୮ମ ଏବଂ ୯ମ ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଦୁଇ ଦିନିଆ ଆଞ୍ଚଳିକ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ସମ୍ମେଳନ (ଉତ୍ତର) ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାକି ଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତୀୟ ଜନ ସଂଚାର ସଂସ୍ଥାନରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହି ଅବସରରେ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି "ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ସେ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ" କୁ ହାସଲ କରିବାରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକ ଆକାଶବାଣୀର ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି ଏବଂ ବିପଦ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଶ୍ରୋତାମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ, ଆର୍ଥିକ ଅସୁବିଧା ଏବଂ ବାହ୍ୟ ସମର୍ଥନ ଅଭାବ ଭଳି ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ୱେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ଗୁଡ଼ିକ ସେବା ଯୋଗାଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯିବା ଉଚିତ । ପୁରସ୍କାର ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିବାବେଳେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଭାରତର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଶିକ୍ଷା, ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ପୁରସ୍କାର ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗେଇବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି । ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଲାଇସେନ୍ସ ହାସଲ କରିବା ସମୟ ସାପେକ୍ଷ ଏବଂ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରାୟ ଚାରି ବର୍ଷ ସମୟ ନେଉଥିଲା ଏବଂ ତେରଟି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲା, ଆଜି ଏହାକୁ ଆଠଟି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଲାଇସେନ୍ସ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାକୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛି । ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟ ସେବା ପୋର୍ଟାଲରେ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ଏବଂ ସରଳ ସଞ୍ଚାର ପୋର୍ଟାଲ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି ।
ଭାରତରେ ରେଡିଓର ପ୍ରସାର ପ୍ରସାର ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦେଶର ୮୦% ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ୯୦% ରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ରେଡିଓ ଦ୍ୱାରା ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଇ-ନିଲାମର ତୃତୀୟ ବ୍ୟାଚ୍ ଅନ୍ତର୍ଗତ ୨୮୪ ଟି ସହରରେ ୮୦୮ ଚ୍ୟାନେଲର ନିଲାମ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଲୋକପ୍ରିୟତାର ନିଦର୍ଶନ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ହାସଲ କରିବାକୁ ଭାରତ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଫଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକରେ ଗୋଟିଏକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଏହି କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ଗୋଷ୍ଠି ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ କରାଯାଉଛି । ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କର ଧାରଣା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ସେୟାର କରିପାରିବେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଗୁଡିକ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ନକଲ ହୋଇପାରିବ । ସେ ଏକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକର ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଏକ ପାୱାରହାଉସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ପାଇଁ ପୁରସ୍କାରର ଖଣ୍ଡପୀଠକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଷ୍ଟେସନର ଏକ ବିଶେଷତା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଯାହା ଉଭୟ ୮ମ ଏବଂ ୯ମ ସଂସ୍କରଣ ପାଇଁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରା ଏହା ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଟେଲିଭିଜନ ଏବଂ ପରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଓଟିଟି ଆକାରରେ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଅଗ୍ରଗତି ଘଟିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ରେଡିଓର ଲୋକପ୍ରିୟତା ତଥା ପହଞ୍ଚିବାରେ କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ନାହିଁ । କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଏକ ସ୍ଥାନରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଅଛି ଯାହା ଅନ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦ୍ୱାରା ସ୍ପର୍ଶ ହୋଇନଥାଏ ଏବଂ ଜରୁରୀ ସେବା ଯୋଗାଇଥାଏ ଯାହା ଏକାଧିକ ଆଧୁନିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଯୋଗାଇ ନଥାଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ୧୯ ମହାମାରୀ ଏହି ପୁରସ୍କାରର ପ୍ରଦାନକୁ ରୋକି ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉଭୟ ୮ମ ଏବଂ ୯ମ ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୨୦ ରୁ ଅଧିକ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଗ କରି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରୁ ୧୦୦ ଲେଣ୍ଟର ଅଫ୍‍ ଇଣ୍ଟେଟ ସହିତ ମୋଟ ୪୫୦ ରୁ ଅଧିକ ନେଇଛନ୍ତି ।
୮ମ ଏବଂ ୯ମ ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନର ଏକ ସ୍ୱୀକୃତି, ଯେଉଁମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ୨୩ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ ରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ଦିବସ ଅବସରରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମେଳନ ସମୟରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
୯ମ ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ୪ ଟି ବର୍ଗରେ ମୋଟ ୧୨ ଟି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ହରିୟାଣା, ବିହାର, ଓଡିଶା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ତାମିଲନାଡୁ, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରା ରାଜ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓରେ ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଗୋଷ୍ଠିଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ । ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ସେହି କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ଦିଆଯାଏ ଯେଉଁମାନେ ଗୋଷ୍ଠି ଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଦର୍ଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ପୁରସ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକାଶ ପାଇଁ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥିରତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନାଗରିକ-ଅଂଶଗ୍ରହଣର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ।
କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତୃତୀୟ ସ୍ତର ଅଟେ ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ରେଡିଓ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଅଟେ । କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ (ସିଆରଏସ୍‍) ହେଉଛି ସ୍ୱଳ୍ପ ଶକ୍ତି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍‌, ଯାହା ଗୋଷ୍ଠି ଭିତ୍ତିକ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ପରିଚାଳିତ ହେବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଗୋଷ୍ଠିକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, କୃଷି ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସ୍ଥାନୀୟ କଥା ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯୋଗାଇଥାଏ । ଭାରତ ପରି ଦେଶରେ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ନିଜସ୍ୱ ଭାଷା ଏବଂ ଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ରହିଛି, ସିଆରଏସ୍‍ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକ ସଂଗୀତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ଭଣ୍ଡାର । ଅନେକ ସିଆରଏସ୍‍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୀଢି ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଗୀତଗୁଡ଼ିକୁ ରେକର୍ଡ କରନ୍ତି ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କଳାକାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦିଅନ୍ତି । ସିଆରଏସ ର ଅନନ୍ୟ ସ୍ଥିତି ହେଉଛି ସକରାତ୍ମକ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଉପକରଣ, ଯାହା ଏହାକୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ସାଧନ କରିଥାଏ । ଯେହେତୁ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଉପଭାଷାରେ ହେଉଛି, ଲୋକମାନେ ତୁରନ୍ତ ଏହା ସହିତ ସମ୍ପର୍କ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି ।
ଭାରତରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସରକାର ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗଣମାଧ୍ୟମର ଏହି ରୂପ ଶେଷ ମାଇଲରେ ପହଞ୍ଚିବ ଯେଉଁଠାରେ ଆଗଧାଡିର ଗଣମାଧ୍ୟମର ଉପସ୍ଥିତି କମ୍ ଅଟେ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶରେ ସମୁଦାୟ ୪୪୯ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ଅଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୭୦% ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଅଛି । କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଟି ସଂଗଠନକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ଗୋଷ୍ଠି ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ଯଥାକ୍ରମେ ୧ମ, ୨ୟ ଏବଂ ୩ୟ ଭାବେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏ ବାବଦରେ ୧ ଲକ୍ଷ, ୭୫,୦୦୦ / = ଏବଂ ୫୦,୦୦୦ / =ପୁରସ୍କାର ରାଶି ଦିଆଯାଉଛି । ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତଙ୍କ ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି: -
ଥିମେଟିକ୍ ପୁରସ୍କାର
ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର: ରେଡିଓ ମାଇଣ୍ଡ ଟ୍ରି, ଅମ୍ବାଲା, ହରିୟାଣା; କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ: ହୋପ୍‍ ଜୀନେ କି ରାହ
ଦ୍ୱିତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ରେଡିଓ ହୀରାଖଣ୍ଡ, ସମ୍ବଲପୁର, ଓଡିଶା; କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ: ଆଧାର ଓ ପୋଷଣବିଜ୍ଞାନ
ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ଗ୍ରିନ୍‍ ରେଡିଓ, ସାବୌର, ବିହାର; କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ: ପୋଷଣଶୃଙ୍ଖଳା
ପ୍ରମୁଖ ଅଭିନବ ଗୋଷ୍ଠି ଯୋଗଦାନ ପୁରସ୍କାର
ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର ରେଡିଓ ଏସଡି, ମୁଜାଫରନଗର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ; କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ: ହିଜରା ଇନ୍‍ ବିଟୁଇନ୍‍
ଦ୍ୱିତୀୟ ପୁରସ୍କାର କବୀର ରେଡିଓ, ସନ୍ଥ କବୀର ନାଗର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ; କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ: ସେଲଫି ଲେ ଲେ ରେ
ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ରେଡିଓ ମାଇଣ୍ଡ ଟ୍ରି, ଅମ୍ବାଲା, ହରିୟାଣା; କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ: ବୁକ୍ ବଗସ୍‍
ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପୁରସ୍କାର
ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର: ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ସୋଆ, ଭୁବନେଶ୍ୱର, ଓଡିଶା; କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ: ଅସ୍ମିତା
ଦ୍ୱିତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ଫ୍ରେଣ୍ଡସ୍ ଏଫଏମ୍‌, ତ୍ରିପୁରା, ଅଗରତାଲା; କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ: ରିଭାଇଭଡ୍‍ ଏ ଡାଇଂ ଆର୍ଟ : ମାସ୍କ ଆଣ୍ଡ ପଟ୍‍
ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ପନ୍ତନଗର ଜନବାଣୀ, ପନ୍ତନଗର, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ; କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନାମ: ଦାଦି ମା କା ବଟୁଆ
ସ୍ଥିରତା ମଡେଲ ପୁରସ୍କାର
ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର: ରେଡିଓ ହୀରାଖଣ୍ଡ, ସମ୍ବଲପୁର, ଓଡିଶା
ଦ୍ୱିତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ଭାୟାଲାଗା ଭାନୋଲି, ମଦୁରାଇ, ତାମିଲନାଡୁ
ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ଭିଏଜିଏଡି ରେଡିଓ “୯୦.୮”, ବାନସ୍ୱରା, ରାଜସ୍ଥାନ