Prime Minister's Office
PM lays foundation stone for several infrastructure development projects worth around Rs 6,100 crores in Warangal, Telangana
Lays foundation stone for 176 km long National Highway projects worth over Rs 5,550 crores
Lays foundation stone for Railway Manufacturing Unit in Kazipet worth over Rs 500 crores
Performs darshan & Puja at Bhadrakali Temple
“Capabilities of Telugu people have always enhanced the capabilities of India”
“The new youthful India of today is brimming with energy”
“Fast-paced development in India is impossible with obsolete infrastructure”
“Telangana is connecting surrounding economic centers and becoming a hub of economic activity”
“Manufacturing sector is becoming huge source of employment for youth”
08 JUL 2023 12:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone for several crucial infrastructure development projects in Telangana worth around Rs 6,100 crores in Warangal, Telangana today. The development works include 176 km long National Highway Projects worth over Rs 5,550 crores and a Railway Manufacturing Unit in Kazipet to be developed at a cost of over Rs 500 crores. The Prime Minister also performed darshan and pooja at Bhadrakali Temple.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that even though Telangana is a relatively new state and has completed only 9 years of its existence, the contributions of Telangana and its people have been very significant in the history of India. “The capabilities of Telugu people have always enhanced the capabilities of India”, he said. The Prime Minister highlighted the significant role of the citizens of Telangana in making India the 5th largest economy in the world and expressed confidence in the growth in opportunities as the world looks towards India as an investment destination. “There is a lot of anticipation for Viksit Bharat”, he added.
“The new youthful India of today is brimming with energy”, the Prime Minister said as he acknowledged the advent of a golden period in the third decade of the 21st century and urged everyone to make full use of this period. Stressing that no part of India should be left behind in terms of fast-paced development, the Prime Minister highlighted the emphasis on improving Telangana’s infrastructure and connectivity in the last 9 years. He congratulated the people of Telangana for the projects of today that are worth more than 6,000 crores.
The Prime Minister stressed the need to find new ways to achieve new goals as he pointed out that fast-paced development in India is impossible with obsolete infrastructure. Noting that poor connectivity and expensive logistic costs hinder the progress of businesses, the Prime Minister highlighted the multifold increase in the speed and scale of development by the Government. He gave examples of highways, expressways, economic corridors and industrial corridors which are creating a network and said the two-lane and four-lane highways are being converted to four and six-lane highways respectively. The Prime Minister informed that the highway network of Telangana has seen a two-fold rise from 2500 km to 5000 km. He also mentioned that the construction of 2500 km of national highways is under different stages of development. He also informed that the dozens of corridors that are under construction as part of the Bharatmala Project pass through Telangana and gave examples of Hyderabad - Indore Economic Corridor, Chennai - Surat Economic Corridor, Hyderabad - Panji Economic Corridor and Hyderabad - Visakhapatnam Inter Corridor. In a way, the Prime Minister continued, Telangana is connecting the surrounding economic centers and becoming a hub of economic activity.
Speaking about the Mancherial – Warangal section of Nagpur – Vijayawada Corridor whose foundation stone is laid today, the Prime Minister said that it will provide modern connectivity to Telangana with Maharashtra and Andhra Pradesh while also reducing the distance between Mancherial and Warangal and put an end to traffic woes. “The region is home to many tribal communities and has been neglected for a long time”, he interjected. Shri Modi said that this corridor will give vision to multimodal connectivity in the state and the four-laning of the Karimnagar-Warangal section will strengthen connectivity to the Hyderabad-Warangal Industrial Corridor, Kakatiya Mega Textile Park and Warangal SEZ.
The Prime Minister emphasized that the increased connectivity in Telangana is directly benefiting the industry and tourism of the state as traveling to heritage centers and places of faith in Telangana is now becoming more convenient. He also mentioned the agricultural industry and the granite industry of Karimnagar and said that the efforts of the Government are directly assisting them. “Be it farmers or laborers, students or professionals, everyone is getting benefited. The youth are also getting new employment and self-employment opportunities near their homes”, he added.
Throwing light on the Make in India campaign and how the manufacturing sector is becoming a huge source of employment for the youth in the country, the Prime Minister mentioned the PLI scheme to encourage manufacturing in the country. “Those who are manufacturing more are getting special assistance from the Government”, Shri Modi said he informed about more than 50 big projects being implemented in Telangana under this scheme. The Prime Minister also touched upon India creating a new record in defence exports this year. He informed that India's defence export which was around Rs 1000 crores 9 years ago, has crossed Rs 16,000 crores today. He mentioned Bharat Dynamics Limited based in Hyderabad and said that it is also reaping the benefits.
The Prime Minister also touched upon Indian Railways setting new records and new milestones in terms of manufacturing. He highlighted the buzz around ‘Made in India’ Vande Bharat trains and said that Indian Railways has manufactured thousands of modern coaches and locomotives over the years. Referring to the Railway Manufacturing Unit, Kazipet whose foundation stone is laid today, the Prime Minister said that it is a rejuvenation of Indian Railways and Kazipet will become part of the new energy of Make in India. Due to this, the Prime Minister said, new employment opportunities will be created in this area and every family will be benefited in one way or the other. Concluding the address, the Prime Minister said, “This is Sabka Saath, Sabka Vikas” as he urged to take Telangana forward on this mantra of development.
Governor of Telangana, Dr Tamilisai Soundararajan, Union Minister for Road, Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Tourism, Shri G Kishan Reddy and Member of Parliament, Shri Sanjay Bandi among others were present on the occasion.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone for 176 km long National Highway projects worth over Rs 5,550 crores. The projects include 108 km long Mancherial – Warangal section of Nagpur – Vijayawada Corridor. The section will reduce the distance between Mancherial and Warangal by around 34 km, thus reducing travel time and decongesting traffic on NH-44 and NH-65. He also laid the foundation stone for the upgradation of the 68 km long Karimnagar – Warangal section of NH-563 from the existing two-lane to a four-lane configuration. This will help in improving connectivity to Hyderabad-Warangal Industrial Corridor, Kakatiya Mega Textile Park and SEZ at Warangal.
The Prime Minister laid the foundation stone of the Railway Manufacturing Unit, Kazipet. To be developed at a cost of over Rs 500 crores, the modern manufacturing unit will have enhanced Rolling Stock manufacturing capacity. It will be equipped with the latest technology standards and facilities such as Robotic Painting of Wagons, State-of-the-art Machinery and a Plant with modern material storage and handling. It will help in local employment generation and the development of ancillary units in nearby areas.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତେଲଙ୍ଗାନାର ୱାରାଙ୍ଗଲରେ ପ୍ରାୟ ୬୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୧୭୬ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୫୫୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
କାଜିପେଟରେ ୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେଲୱେ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ଭଦ୍ରକାଳୀ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା କରିଛନ୍ତି
“ତେଲୁଗୁ ଲୋକମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ସବୁବେଳେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି”
“ଆଜିର ନୂତନ ଯୁବ ଭାରତ ଶକ୍ତିରେ ଭରପୂର ହୋଇଛି”
“ପୁରୁଣା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଭାରତରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ଅସମ୍ଭବ”
“ତେଲଙ୍ଗାନା ଆଖପାଖର ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି”
“ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି”
08 JUL 2023 12:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତେଲଙ୍ଗାନାର ୱାରାଙ୍ଗଲରେ ପ୍ରାୟ ୬୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ୫୫୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୭୬ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା କାଜିପେଟରେ ଏକ ରେଳ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଦ୍ରକାଳୀ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ତେଲଙ୍ଗାନା ଏକ ନୂତନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ଅସ୍ତିତ୍ୱର ମାତ୍ର ୯ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି, ତଥାପି ଭାରତ ଇତିହାସରେ ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ଅବଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲୁଗୁ ଲୋକଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ସବୁବେଳେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ୫ମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ତେଲଙ୍ଗାନାର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସ୍ଥଳ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଥିବା ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧିରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, “ବିକଶିତ ଭାରତ” ପାଇଁ ବହୁତ ଆଶା ଅଛି ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟର ଆଗମନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ନୂତନ ଯୁବ ଭାରତ ଶକ୍ତି ସହିତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୋଇଛି । ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତର କୌଣସି ଅଂଶକୁ ପଛରେ ପକାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ଜୋର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ତଥା ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ୬୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସେ ତେଲେଙ୍ଗାନାବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଉପାୟ ଖୋଜିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁରୁଣା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଭାରତରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ଅସମ୍ଭବ । ଦୁର୍ବଳ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ମହଙ୍ଗା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ବ୍ୟବସାୟର ଅଗ୍ରଗତିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶର ଗତି ଏବଂ ମାପର ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଏକ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ରାଜପଥ, ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କରିଡରର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଦୁଇ ଲେନ ଏବଂ ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଜପଥକୁ ଯଥାକ୍ରମେ ଚାରି ଏବଂ ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଜପଥରେ ପରିଣତ କରାଯାଉଥିବା କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜପଥ ନେଟୱାର୍କରେ ୨୫୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ୫୦୦୦ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁଇଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୫୦୦ କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ର୍ନିମାଣ ବିକାଶର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଦେଇ ଯାଇଥିବା ନିର୍ମାଣାଧିନ ହାଇଦ୍ରାବାଦ - ଇନ୍ଦୋର ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର, ଚେନ୍ନାଇ - ସୁରଟ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର, ହାଇଦ୍ରାବାଦ - ପାନଜୀ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦ - ବିଶାଖାପାଟନମ୍ ଇଣ୍ଟର କରିଡରର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଆଖପାଖର ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି ।
ନାଗପୁର - ବିଜୟୱାଡା କରିଡରର ମାଞ୍ଚେରିଆଲ୍ - ୱାରଙ୍ଗାଲ୍ ସେକ୍ସନ ବିଷୟରେ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସହିତ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ମାଞ୍ଚେରିଆଲ୍ ଏବଂ ୱାରଙ୍ଗଲ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ ହ୍ରାସ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇ ଆସୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କରିଡର ରାଜ୍ୟରେ ବହୁମୁଖୀ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦେବ ଏବଂ କରିମନଗର-ୱାରଙ୍ଗଲ ସେକ୍ସନର ଚାରି ଲେନ ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ୱାରଙ୍ଗଲ ଶିଳ୍ପ କରିଡର, କାକଟିଆ ମେଗା ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କ ଏବଂ ୱାରଙ୍ଗଲ ଏସଇଜେଡ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିବା ସଂଯୋଗ ରାଜ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ତଥା ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେଉଛି କାରଣ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଐତିହ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ତଥା ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ ହୋଇଛି । ସେ କରିମନଗରର କୃଷି ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଗ୍ରାନାଇଟ୍ ଶିଳ୍ପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ସେମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । କୃଷକ ହେଉ କିମ୍ବା ଶ୍ରମିକ, ଛାତ୍ର କିମ୍ବା ବୃତ୍ତିଧାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ଯୁବକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଘର ନିକଟରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର କିପରି ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ବିଶେଷ ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ୫୦ ରୁ ଅଧିକ ବଡ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନିରେ ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଭାରତ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ରଖିଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଅ।ଜି ୧୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ସେ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଅବସ୍ଥିତ ଭରତ ଡାଇନାମିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଲାଭ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ଏବଂ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ରେଳ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତ ରଖିଛନ୍ତି । ସେ "ମେକ୍‍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ” ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍‌କୁ ନେଇ ଥିବା ଗୁଜବକୁ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ହଜାର ହଜାର ଆଧୁନିକ କୋଚ୍ ଏବଂ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛି । ରେଲୱେ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍‌, କାଜିପେଟଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆଜି ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଏକ ନବୀକରଣ ଏବଂ କାଜିପେଟ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ନୂତନ ଶକ୍ତିର ଏକ ଅଂଶ ହେବ । ଏହି କାରଣରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବା ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହି ସମ୍ବୋଧନକୁ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି “ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ” ବିକାଶର ଏହି ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଆଗକୁ ନେବାପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଡକ୍ଟର ତାମିଲାଇସାଇ ସୁନ୍ଦରରାଜନ୍‌, କେନ୍ଦ୍ର ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତିନ ଗଡକରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ଏବଂ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ବନ୍ଦି ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫୫୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୭୬ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ନାଗପୁରର ୧୦୮ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାଞ୍ଚେରିଆଲ୍ - ୱାରଙ୍ଗଲ୍ ସେକ୍ସନ - ବିଜୟୱାଡା କରିଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ସେକ୍ସନ ମଞ୍ଚେରିଆଲ୍ ଏବଂ ୱାରଙ୍ଗଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତାକୁ ପ୍ରାୟ ୩୪ କିଲୋମିଟର ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ହେବ ଏବଂ ଏନଏଚ-୪୪ ଏବଂ ଏନଏଚ-୬୫ ରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏନଏଚ-୫୬୩ ର ୬୮ କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ କରିମନଗର - ୱାରଙ୍ଗଲ୍ ସେକ୍ସନର ନବୀକରଣ ପାଇଁ ସେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ହାଇଦ୍ରାବାଦ-ୱାରଙ୍ଗଲ ଶିଳ୍ପ କରିଡର, କାକଟିଆ ମେଗା ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କ ଏବଂ ୱାରଙ୍ଗଲରେ ଏସଇଜେଡ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଜିପେଟ ରେଳ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଧୁନିକ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ମାନକ ଏବଂ ୱାଗନ୍ସର ରୋବୋଟିକ୍ ପେଣ୍ଟିଂ, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସାମଗ୍ରୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସହିତ ଏକ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସହିତ ସୁସଜ୍ଜିତ ହେବ । ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସହାୟକ ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡିକର ବିକାଶରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।