Prime Minister's Office
PM addresses closing ceremony of centenary celebrations of Gita Press in Gorakhpur, Uttar Pradesh
Releases Chitramaya Shiva Purana Granth
Visits Leela Chitra Temple
“Gita Press is not just a printing press but a living faith”
“Vasudeva Sarvam i.e. Everything is, from and in Vasudev”
“The spiritual light that lit up in the form of Gita Press in 1923 has become the guiding light of the entire humanity today”
“Gita Press connects India, strengthens India's solidarity”
“Gita Press in a way represents the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat”
“Bhagavad Gita has always become a source of inspiration when unrighteousness and terror have become strong, and the truth has been clouded with danger”
“Organizations like Gita Press are born to revive human values and ideals”
“We will build a new India, and make our vision of world welfare a success”
07 JUL 2023 5:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the closing ceremony of the centenary celebrations of the historic Gita Press in Gorakhpur, Uttar Pradesh today and released the Chitramaya Shiva Purana Granth. The Prime Minister also visited Leela Chitra temple in the Gita Press and paid floral tribute to the portrait of Lord Shri Ram.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that in the pious month of Sravan, and with the blessings of Indradev, he has got the opportunity to be present at Gita Press in Gorakhpur which is the worshiping place of Shiva Avtar Guru Gorakhnath and the workplace of many saints. Referring to his visit to Gorakhpur, the Prime Minister said that it is a wonderful example of development and heritage going hand in hand. He informed that he will head to Gorakhpur Railway Station to lay the foundation stone for the redevelopment of Gorakhpur Railway Station and flag off two Vande Bharat Express Trains after the completion of the program at Gita Press. He also mentioned that the pictures of the proposed railway station have created a buzz of excitement among the citizens. Referring to the Vande Bharat Express, the Prime Minister stated that it has elevated the levels of convenience for the middle class. Recalling the time when Ministers had to write letters to add a halt for a train in their region, the Prime Minister said that today Ministers are writing letters to flag off Vande Bharat Trains. “Vande Bharat Trains have become a craze”, he added. Shri Modi congratulated the people of Gorakhpur and India for today’s projects.
“Gita Press is not just a printing press but a living faith”, the Prime Minister said as he remarked that the office of Gita Press is no less than a shrine for crores of people. He said that with Gita comes Krishna, with Krishna, there is compassion and ‘karma’, and there is a sense of knowledge as well as scientific research. The Prime Minister said quoting the Gita, “Vasudeva Sarvam i.e. Everything is, from and in Vasudev.”
The Prime Minister emphasized that the spiritual light that lit up in the form of Gita Press in 1923 has become the guiding light of the entire humanity today. He thanked the good fortune for being able to witness the golden century of this humanitarian mission. On this historic occasion, the Prime Minister said, the government has conferred the Gandhi Peace Prize to Gita Press. Referring to Mahatma Gandhi’s emotional attachment to Gita Press, the Prime Minister informed that Gandhiji once used to write for Gita Press through Kalyan Patrika. He further added that it was Gandhiji who suggested that advertisements should not be published in the Kalyan Patrika and the suggestion is still being followed. The Prime Minister expressed delight that the country paid its respects to Gita Press by conferring the Gandhi Peace Prize as it honors the contribution and its 100-year-old legacy. In these 100 years, the Prime Minister continued, Gita Press has published crores of books which are sold at a price less than the cost and delivered door-to-door. He noted the spiritual and intellectual satisfaction that this flow of knowledge must have provided to so many readers while also creating many dedicated citizens for society at the same time, The Prime Minister congratulated the personalities who have been contributing and cooperating in this Yagya selflessly without the need for any publicity and also paid tributes to personalities like Sethji Jayadayal Goyandka and Bhaiji Shri Hanuman Prasad Poddar.
The Prime Minister underlined that an organization like Gita Press is not only associated with religion and work but also has a national character. “Gita Press connects India, strengthens India's solidarity”, Shri Modi said as he informed about its 20 branches across the country. The Prime Minister mentioned that one can find Gita Press stalls at every railway station in the country. He informed that the Gita Press publishes 1600 titles in 15 different languages and propagates the basic thoughts of India to the masses in different languages. “Gita Press in a way represents the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat”, he asserted.
The Prime Minister pointed out that it is no coincidence that Gita Press has completed its journey of 100 years at a time when the country is celebrating 75 years of its independence. Highlighting the time before 1947 when India continuously made efforts in different fields for its renaissance, the Prime Minister said that different institutions took shape to awaken the soul of India. As a result, he continued, by 1947, India was completely ready to break the shackles of slavery with mind and soul. He noted that the establishment of Gita Press also became a major base for it. The Prime Minister lamented the time when centuries of slavery had tarnished India's consciousness a hundred years ago and foreign invaders burnt India’s libraries. “The Gurukul and the Guru tradition were almost destroyed during the British period,” he said. He also threw light on the beginning of the disappearance of India’s sacred texts as the printing presses at the time were beyond the reach of the common man due to the high cost. “How would our society run without Gita and Ramayana? When the sources of values and ideals start drying up, the flow of society stops automatically”, the Prime Minister exclaimed.
The Prime Minister emphasized that the Bhagavad Gita has always become a source of inspiration when unrighteousness and terror have become strong, and the truth has been clouded with danger. Quoting the Gita, the Prime Minister explained that whenever there is a crisis on the authority of religion and truth, then God appears on earth to protect it. Referring to the tenth chapter of the Gita which explains about God appearing in any form, the Prime Minister said that sometimes organizations like Gita Press are born to revive human values and ideals. He said that Gita Press accelerated the flow of consciousness and thinking for India as soon as its establishment in 1923. He mentioned that our scriptures, including the Gita, once again started resonating in every household and our minds mixed with the mind of India. “Family traditions and new generations started connecting with these books, and our holy books started becoming the base for generations to come”, he added.
“Gita Press is proof that when your objectives are pure, your values are pure then success becomes synonymous”, the Prime Minister said. He underlined that Gita Press as an institution has always enriched social values and shown the path of duty to the people, He gave examples of cleanliness of the river Ganges, science of Yoga, publication of Patanjali Yoga Sutra, ‘Arogya Ank’ associated with Ayurveda, ‘Jeevancharya Ank’ to introduce people to the Indian lifestyle, ideals of service to the society, ‘Seva Ank’ and ‘Dan Mahima’. “Behind all these efforts, the inspiration of serving the nation has been attached, and there has been a resolve to build the nation”, Shri Modi added.
“The penance of saints never fails, their resolutions are never empty!”, Shri Modi said. Recalling his address from the Red Fort about freedom from the mentality of slavery and taking pride in our heritage, the Prime Minister said that the nation is moving forward while taking along both development and heritage. On the one hand, India is making new records in digital technology, while at the same time, the divine form of Vishwanath Dham in Kashi has also emerged after the redevelopment of Kashi Corridor. The Prime Minister mentioned building world-class infrastructure, while also witnessing the magnificence of pilgrimages like Kedarnath and Mahakal Mahalok. The Prime Minister also drew attention to the fact that the dream of the grand Ram Temple in Ayodhya is also going to be fulfilled after centuries. The Prime Minister also mentioned the new Naval Ensign showing the mark of the time of Chhatrapati Shivaji Maharaj. The Prime Minister also touched upon renaming the Rajpath to the Kartavya Path to inspire the spirit of duty, development of Museums across the country to honor the tribal traditions and tribal freedom fighters, and restoring sacred ancient idols which were stolen and sent outside the country.
Concluding the address, the Prime Minister said that the idea of a developed and spiritual India was given to us by our sages, and today one can see it becoming meaningful. The Prime Minister expressed confidence that the spiritual practice of our saints and sages will continue to give such energy to the all-round development of India. “We will build a new India, and make our vision of world welfare a success”, the Prime Minister concluded.
Governor of Uttar Pradesh, Ms Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Member of Parliament from Gorakhpur, Shri Ravi Kishan, General Secretary Shri Vishnu Prasad Chandgothia and Chairman Keshoram Agarwal of Trust Board of Gita Press were present on the occasion among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেসকী গোরাখপুরদা গীতা প্রেস চহি ১০০ শুবগী কুমওন থৌরমশিং লোইশিনবা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
চিত্রাময়া সিব পুরানা গ্রান্থ ফোঙখ্রে
লীলা চিত্রা লাইশঙদা চৎখ্রে
“ভসুদেবা সর্ভম হায়বদি খুদিংমক ভসুদেবতগী হৌরকপনি”
“১৯২৩দা গীতা প্রেসকী শক্তম ওইনা চুখৎখিবা থৱায়গী মঙাল অদুনা ঙসিদি মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী লমজিং মৈরা ওইরে”
“গীতা প্রেসনা ভারত শম্নহল্লে, ভারতকী অপুনবগী শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহল্লে’
“এক ভারত, শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন মহুৎশীনবা লম্বী অমদা গীতা প্রেস লৈরি”
“ অরানবা অমসুং কিহনবনা মপাঙ্গল কনখৎলকপা অমসুং খুদোংথিবনা অচুম্বা কুপশিনখিবা মতমদা, ভগবদ গীতানা মতম পুম্নমক্তা থৌনাগী হৌরকফম ওইরি”
“মীওইবগী গুনশিং অমসুং ফিদমশিং অমুক হিঙ্গৎনবা গীতা প্রেসগুম্বা লুপশিং থোরকখি”
“ঐখোয়না অনৌবা ভারত অমা শেমগৎকনি, অমসুং নুংঙাইবা মালেম অমা শেম্নবা ঐখোয়গী পান্দম মাইপাকহল্লসি”
07 JUL 2023 5:36PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী গোরাখপুরদা পুৱারি ওইরবা গীতা প্রেস চহি ১০০ শুবগী কুমওন থৌরমশিং লোইশিনবা থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং চিত্রাময়া সিব পুরানা গ্রান্থ ফোঙখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা গীতা প্রেসতা লীলা চিত্রাগী লাইশঙদসু চৎখি অমসুং ভাগবন রামগী শক্তমদা লৈ-শু কৎতুনা ইকায়খুম্নবা উৎখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেংলবা শ্রাবন থা অমসুং ইন্দ্রদেবগী থৌজালগা লোয়ননা, সিব অবতার গুরু গোরানাথকী লাই নিংফম অমসুং সাধু কয়াগী মফম ওইরিবা গোরাখপুরগী গীতা প্রেসতা লাক্নবগী খুদোংচাবা অমা মহাক্না ফংলে। মফম অসি চাউখৎপা অমসুং নাৎকী লনগৈ-পুক্কৈ অনিমক পুন্না চৎমিন্নবা মফম অমনি। গীতা প্রেসকী থৌরম অসি লোইরবা মতুংদা গোরাখপুর রেলৱে স্তেসন অমুক হন্না শেমগৎনবা উরেপ-উয়ুং তম্নবা অমসুং বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অনি লমথানবা মহাক গোরাখপুর রেলৱে স্তেসন্দা চৎকনি।
শেমগৎকদৌরিবা রেলৱে স্তেসন অসিগী ফোতোশিং উবদা মীয়াম মরক্তা হরাওবা ফাওনরে। বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিংনা মিদল ক্লাসশিং খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে। মতম অমদা মখোয়গী লমদা ত্রেনশিং খাম্নবা মিনিস্তরশিংনা চিথি ইবা মতম অমা লৈরমখি, ঙসিদি মিনিস্তরশিংনা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিং চেনবা হৌনবা চিথিশিং ইরে। বন্দে ভারত ত্রেনশিং মীয়াম্না ঙাওনবা অমা ওইরে। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা গোরাখপুর অমসুং ভারতকী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গীতা প্রেস অসি শুপ্নগী প্রিন্তিং প্রেস অমা নত্তে, অহিংবা থাজবা অমনি। গীতা প্রেসকী ওফিস অসি মীওই করোর কয়াগী লাইশঙ অমদগী তাবা নত্তে। গীতাদগী কৃষ্ণ লাকপনি, কৃষ্ণগা লোয়ননা, মীনুংশি অমসুং ‘কর্মা’ লাকই অমসুং মসিদা লৌশিং অমসুং সাইন্তিফিক ওইনা থিজিনবগী ৱাখল্লোন অমা য়াওরি। গীতাগী শ্লোক অমা লৌখৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ভসুদেবা সর্ভম হায়বদি খুদিংমক ভসুদেবতগী হৌরকপনি”
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ১৯২৩দা গীতা প্রেসকী শক্তম ওইনা চুখৎখিবা থৱায়গী মঙাল অদুনা ঙসিদি মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী লমজিং মৈরা ওইরে। মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা পায়খৎপা মিসন অসি চহি ১০০ মপুংফারকপগী থৌরম শরুক য়াবা অসি লাইবক ফবনি। গীতা প্রেসতা গান্ধী পিছ প্রাইজ পীখ্রে। মতম অমদা গান্ধীজিনা কলয়ান পত্রিকাগী খুৎথাংদা গীতা প্রেসতা ইখি। কলয়ান পত্রিকাদা এদভরতাইজমেন্তশিং ফোঙদনবা গান্ধীজিনা পাউতাক পীখি অমসুং পাউতাক অদু হৌজিক ফাওবা ইল্লি।
প্রেস অসিনা পাংথোকখিবা থবকশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা অমসুং চহি ১০০ শুরকপদা গীতা প্রেসতা গান্ধী পিছ প্রাইজ পীদুনা লৈবাক অসিনা গীতা প্রেসনা ইকায়খুম্নবা উৎখিবদা অপেনবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ১০০ অসিদা গীতা প্রেসনা লাইরিক করোর কয়া ফোঙদুনা অচঙবা মমলদগী তানা য়োনখি অমসুং য়ুমথোং য়ুমথোংশিংদা ফংহনখি। লৌশিং ফংহনবা অসিদা অপাবশিংদা অপেনবা পোকহনবগা লোয়ননা খুন্নাইদা কৎথোকপা ঙম্বা মীওই কয়া শেমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গীতা প্রেসগুম্বা লুপ অমা লাইনিংগা মরী লৈনবা খক নত্তনা মখোয়গী থবক অসিদা লৈবাক্কী ওইবা অমা য়াওরি। গীতা প্রেসনা ভারত শম্নহল্লে, ভারতকী অপুনবগী শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা প্রেস অসিগী মশা ২০ লৈরে। লৈবাক অসিদা রেলৱে স্তেসন খুদিংমক্তা মীওই অমনা গীতা প্রেস স্তোলশিং থেংনগনি। গীতা প্রেসনা লোল ১৫দা লাইরিক ১৬০০ ফোঙখ্রে অমসুং তোঙান-তোঙানবা লোলশিংদা ভারতকী মরুওইবা ৱাখল্লোনশিং শন্দোক্লি। এক ভারত, শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন মহুৎশীনবা লম্বী অমদা গীতা প্রেস লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপদা গীতা প্রেসনা চহি ১০০ শুরকপা অসি মপা চানবা অমা নত্তে। ১৯৪৭গী মমাঙদা ভারতনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা লৈবাক অসিগী অওনবা পুরক্নবা লেপ্তনা হোৎনবা মতমদা, তোঙান-তোঙানবা লোয়শঙশিংনা ভারত মিকপ থোকহন্নবা থৌদাং অমা লৌখি। মদুগী ফল ওইনা, ১৯৪৭দা মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী নান্থোক্নবা ভারতনা থৱায়-হকচাং য়াওনা থৌরাং তৌখি। মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা গীতা প্রেস লিংখৎখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহিচা কয়া মীনাই ওইরকপদগী চহি ১০০গী মমাঙদা ভারতকী অচুম্বা ৱাখল্লোন মাঙহনখি অমসুং মপান্দগী লান্দারকপশিংনা ভারতকী লাইব্রেরিশিং মৈ থাখি। বৃতিসকী মতমদা গুরুকুল অমসুং গুরুগী চৎনবী মপুংফানা মাঙহনখি। শেন য়াম্না চঙবা মরম্না মতম অমদা প্রিন্তিং প্রেসশিং মীচম মীয়াম্না শীজিন্নবা ঙম্বগী ৱাংমদা লৈখি অমসুং ভারতকী অশেংবা লাইরিকশিং মাঙবা হৌরকখি। গীতা অমসুং রমায়ন য়াওদনা ঐখোয়গী খুন্নাই হিংগনি? গুনশিং অমসুং ফিদমশিং কংশিনবা হৌরকপদা, খুন্নাইগী ইচেল মশা মথন্থা লেপচখিগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অরানবা অমসুং কিহনবনা মপাঙ্গল কনখৎলকপা অমসুং খুদোংথিবনা অচুম্বা কুপশিনখিবা মতমদা, ভগবদ গীতানা মতম পুম্নমক্তা থৌনাগী হৌরকফম ওইরি। গীতা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা শন্দোক্না হায়খি লাইনিং অমসুং অচুম্বা খুদোংথিবা তারকপা মতমদা, মদু কন্নবা মালেমদা ঈশ্বর লাকই। গীতাগী ১০শুবা তাঙ্কক পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মওং অমদা হেক্তা ঈশ্বর থোরকই। মীওইবগী গুনশিং অমসুং ফিদমশিং অমুক হিঙ্গৎনবা গীতা প্রেসগুম্বা লুপশিং থোরকখি।
মহাক্না হায়খি ১০২৩দা প্রেস অসি হেক লিংখৎপদগী গীতা প্রেসনা ভারতকী ৱাখল্লোন খোঙজেল য়াংখৎহনখি। গীতা য়াওনা ঐখোয়গী লাইরিকশিং অমুক হন্না ভারতকী য়ুমথোং খুদিংদা খোন্থাং য়ৈবা হৌরকখি অমসুং ঐখোয়গী ৱাখলগা ভারতকী ৱাখলগা পুনশিন্নখি। ইমুংগী চৎনবীশিং অমসুং অনৌবা মীরোলশিং হায়রিবা লাইরিকশিং অসিগা শম্নবা হৌরকখি অমসুং ঐখোয়গী শেংলবা লাইরিকশিং তুংগী মীরোলশিংগী য়ুম্ফম ওইরকখি। অদোমগী পান্দমশিং নাখৈ শেংলবা, অদোমগী গুনশিং শেংলবা মতম অদুদা মাইপাকপা ঙম্মী হায়বা গীতা প্রেসনা খুদম্নি। মহৈলোয়শঙ অমা ওইনা গীতা প্রেসনা মতম পুম্নমক্তা খুন্নাগী গুনশিং য়োকখৎখি অমসুং মীয়ামদা থৌদাংগী লম্বী তাকখি। হায়রিবা থবকশিং অসিগী তুংদা, লৈবাক্কী থবক তৌনবা ইথিল পীরি অমসুং লৈবাক শেমগৎনবা ৱারেপ অমা লৌখি।
শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি সাধুশিংগী অৱাবা খাংবা অমসুং মখোয়গী ৱাশকশিং কৈদৌঙৈদা লেম্না মাঙদে। মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী মনিং তম্নবা অমসুং ঐখোয়গী হেরিতেচকী চাউথোকচবা পোক্নবা মহাক্না লাল কিলাদা ৱা ঙাংবদা পনখিবা অদু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হেরিতেচ অনিমক্কা লোয়ননা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিল্লি। অমরোমদা ভারত দিজিতেল তেক্নোলোজিদা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লে অমসুং অমরোমদা, কাসি কোরিদোর অমুক হন্না শেমগৎলবা মতুংদা, কাসিদা ঈশ্বরগী মশক ওইরবা বিশ্বানাথ ধাম উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা মালেম থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগা লোয়ননা, চিংলেম্লবা কেদরনাথ অমসুং মহাকাল মহালোকগুম্বা লাইফমশিংসু উবা ফংলে। চহিচা কয়াগী মতুংদা অয়োধ্যদা অচৌবা রাম লাইশঙ উবা ফংলগনি। অনৌবা নেভি ইন্সাইন্দা ছত্রপতি সিবজী মহারাজা ইকায়খুম্নবা উৎলে। মশাগী থৌদাং মশক খঙবগী ইথিল পীনবা রাজপথ অসি কর্তভ্যা হায়না নৌনা মমিং থোল্লে অমসুং ত্রাইবেলশিংগী চৎনবীশিং অমসুং ত্রাইবেল নিংতম লান্মীশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা মিউজমশিং শেমগৎলে অমসুং হুরানখিবা অমসুং মপান্দা পুখিবা মমাংঙৈগী অরিবা মীতমশিং অমুক পুরক্লে।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎলবা অমসুং স্পিরিচুএল ওইবা ভারত অমা শেমগৎনবা ৱাখল ঐখোয়দা ঐখোয়গী সাধুশিংনা পীরমখি অমসুং ঙসিদি কনাগুম্বা অমনা মসিগী ৱাহন্থোক উবা ফংলে। ঐখোয়গী সাধুশিংগী থৱায়গী ওইবা থবকশিং অদুনা ভারত হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎনবা মখা তানা ঐখোয়দা থৌনা পীগনি। ঐখোয়না অনৌবা ভারত অমা শেমগৎকনি, অমসুং নুংঙাইবা মালেম অমা শেম্নবা ঐখোয়গী পান্দম মাইপাকহল্লসি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল অনন্দিবেন পতেল, উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগি অদিত্যনাথ, গোরাখপুরগী এম.পি শ্রী রবি কিষন, গীতা প্রেসকী ত্রস্ত বোর্দকী জেনেরেল সেক্রেতরি শ্রী বিষ্ণু প্রসাদ চান্দগোথিয়া অমসুং চিয়ার্মেন কেসোরাম অর্গৱাল য়াওখি।