Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Sai Hira Global Convention Centre in Puttaparthi, Andhra Pradesh
04 JUL 2023 1:39PM by PIB Delhi
Sai Ram! The Governor of Andhra Pradesh Shri Abdul Nazeer ji, Shri R.J. Rathnakar ji, Managing Trustee of Sri Sathya Sai Central Trust, Shri K. Chakravarthi ji, my very old friend Shri Ryuko Hira ji, Dr. V. Mohan ji, Shri M.S. Naganand ji, Shri Nimish Pandya ji, all other dignitaries, ladies and gentlemen, once again Sai Ram to all of you.
I have had the privilege of visiting Puttaparthi multiple times. I really wished to be among all of you once again, to meet you and be a part of this program by being present there today. However, due to my busy schedule, I couldn't make it. While inviting me, Bhai Ratnakar ji said that ‘you should come once and give blessings’. I feel the need to correct Ratnakar ji's statement. I will definitely come there, but not to give blessings, rather to receive blessings. I am present among all of you today through the help of technology. I congratulate all the members associated with Sri Sathya Sai Central Trust and all the devotees of Sathya Sai Baba for this event today. We have the inspiration and blessings of Sri Sathya Sai with us in this entire event. I am pleased to see the expansion of Sri Sathya Sai Baba's mission on this holy occasion. The country is getting a major think tank in the form of Sri Hira Global Convention Center. I have seen pictures of this convention center and glimpses of it in the short film which was screened now. It provides a spiritual experience along with a touch of modernity. It encompasses cultural divinity as well as intellectual grandeur. This center will serve as a hub for spiritual conferences and academic programs. Scholars and experts from various fields around the world will come together here. I hope that this center will be of great help to the youth.
Friends,
Any thought becomes most effective when it progresses and manifests in the form of action. Mere words do not create a significant impact, as much as true actions do. Today, along with the inauguration of the convention center, the Sri Sathya Sai Global Council Leaders Conference is also commencing here. Delegates from many countries are present at this conference. Particularly, the theme you have chosen for this event, "Practice and Inspire," is both impactful and relevant. It is often said in our country: यत् यत् आचरति श्रेष्ठः, तत्-तत् एव इतरः जनः॥ which means, as the noble ones act, the society follows the same.
Therefore, our conduct is the biggest inspiration for others. The life of Sathya Sai Baba itself is a vivid example of this. Today, India is moving forward by prioritizing its duties, aiming for the goals of the 100th anniversary of independence. We have named our ‘Amrit Kal’ as the 'Kartavya Kaal' (Era of Responsibilities) as we believe it encompasses not only the guidance of spiritual values but also the aspirations for the future. It represents both progress and heritage. While there is a revival of spiritual centers in the country, India is also leading in terms of its economy and technology. Today, India is among the top five economies in the world. Today India has the third-largest start-up ecosystem globally. In areas such as digital technology and 5G, we are competing with the major countries. Forty per cent of real-time online transactions worldwide are happening in India alone. I would like to urge Ratnakar ji and all our Sai devotees to make our newly formed Puttaparthi district, which is associated with Sai Baba's name, 100 per cent digital. Every transaction should be digital. You will see that this district will gain a unique identity in the world, and with Baba's blessings, if my friend Ratnakar ji takes this responsibility then it is possible that we can make the entire district digital by Baba's next birthday when there will be no need for a single cash rupee, and this can be done.
Friends,
Change is happening through the participation of every section of society. Therefore, events like the Global Council serve as an effective means to learn about India and connect the rest of the world with it.
Friends,
Saints are often likened to flowing water in our country, because they never stop with their thoughts or cease their actions. Their life is characterized by a continuous flow and relentless effort. For an ordinary Indian, it doesn't matter where these saints were born. A true saint becomes one's own, representing his faith and culture. Therefore, our saints have nurtured the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, Great India) for thousands of years. Sathya Sai Baba was born in Puttaparthi, Andhra Pradesh! But his followers and admirers can be found in every corner of the world. Today, there are places and ashrams associated with Sathya Sai in every region of the country. People from every language and tradition are associated with Prasanthi Nilayam under a mission. This is the consciousness of India that weaves it together as one thread and makes it eternal.
Friends,
Sri Sathya Sai used to say, सेवा अने, रेंडु अक्षराल-लोने, अनन्त-मइन शक्ति इमिडि उन्दी। i.e. 'Service to humanity is service to the divine.' In other words, infinite power resides in just two letters ‘Seva’ (service). Sathya Sai's life was a living embodiment of this spirit. It has been my privilege to have the opportunity to observe Sathya Sai Baba's life from close quarters, learn from him and continue to live in the shadow of his blessings. He always had a special affection for me, and I always received his blessings. Whenever I had a conversation with him, he would convey profound thoughts with utmost simplicity. Both I and his devotees remember several such teachings of Sathya Sai even today. 'Love All-Serve All', 'Help Ever, Hurt Never', 'Less Talk-More Work', 'Every experience is a lesson, every loss is a gain.' Sathya Sai has given us many life lessons. They contain sensitivity and profound insights into life. I remember when an earthquake struck Gujarat, he called me specially. He personally involved himself in providing relief and assistance in every possible way. Thousands of people from his organization were working day and night in the affected areas of Bhuj under his guidance. Regardless of who the person was, he cared for their well-being as if they were his own, very close to him. For Sathya Sai, 'Service to mankind is service to God.' This spirit of seeing 'Narayana in every human' and 'Shiva in every living being' makes people divine.
Friends,
Religious and spiritual organizations in a country like India have always played a significant role in social upliftment. Today, the nation has completed 75 years of independence and has stepped into ‘Amrit Kaal’ with the resolutions for the next 25 years. Organizations like the Sathya Sai Trust have a crucial role to play when we are giving a momentum to heritage and development. I am glad that your spiritual wing is nurturing the cultural heritage of the younger generation in India through programs like Bal Vikas (Child Development). Sathya Sai Baba established hospitals for humanitarian service, and the state-of-the-art hospital in Prasanthi Nilayam stands as a testament to that. For several years, the Sathya Sai Trust has also been running good schools and colleges for free education. The efforts of your organization in nation-building and empowering society are commendable. The organizations associated with Sathya Sai are also working with dedication in the initiatives taken by the country. Today, the country is connecting every village with clean water supply under the ‘Jal Jeevan Mission’. The Sathya Sai Central Trust is also contributing to this humanitarian cause by providing free water to remote villages and becoming a partner in this noble endeavour.
Friends,
Considering the challenges of the 21st century, climate change is also a major problem facing the entire world. India has undertaken several initiatives on the global platform, such as the Mission "LiFE." The world is trusting India's leadership. As you all know, India is hosting the presidency of an important group like G-20 this year. This event is based on the theme of India's fundamental ideology: ‘One Earth, One Family, One Future’. The world is being influenced by India's vision, and the attraction towards India is increasing worldwide. You have witnessed how a world record was set at the United Nations headquarters on International Yoga Day on June 21. Representatives from most countries came together in one place at the same time for yoga. Yoga is becoming an integral part of people's lives worldwide.
Today, people are embracing Ayurveda and looking to learn from India's sustainable lifestyle. Curiosity as well as faith in our culture, heritage, past, and legacy are continuously growing. In the last few years, numerous idols have been returned to India from various countries. These idols had been stolen from our country 50-100 years ago. Our cultural ideology remains our greatest strength behind India's efforts and this leadership. Therefore, cultural and spiritual organizations like Sathya Sai Trust play a significant role in all such endeavours. You have taken a pledge to plant one crore 'Prema Taru' (Love Tree) in the next two years. I would hope that tree plantation takes place, and I also wish that when my friend, Bhai Hira ii, is present here, we can use the technique of creating small forests like the Miyawaki method from Japan. I would like the people of the Trust to implement it, and we can present a model of creating small forests in different places across the country. It should be done in a very large amount because it has the power to keep each other alive. Another plant has the power to keep the plant alive. I understand that Hira ji has expertise in this, and I can confidently assign him any task. And that's why I informed him as well. Let the resolution of a plastic-free India be accompanied by the inclusion of as many people as possible.
Solar energy is also needed to inspire people towards clean energy alternatives. I have been told and also saw in your short video that the Sathya Sai Central Trust is providing meals made from Shree Anna Ragi and Java (millet) to around 40 lakh students near Andhra. This is also a commendable initiative. If other states are also connected through such initiatives, the country will benefit greatly. Shree Anna not only provides nutrition but also offers numerous possibilities. All such efforts on a global level will enhance India's capabilities and strengthen its identity.
Friends,
The blessings of Sathya Sai are with all of us. With this power, we will build a developed India and fulfill our resolve to serve the entire world. I was not able to meet you again in person, but I will definitely come in the future and cherish the great moments spent among you, reminiscing about the old days. I keep on meeting Hira ji from time to time. Today I assure you that even though I could not come today, I will definitely come in the future. With this belief, I wholeheartedly wish you all the very best. Thank you all very much. Sai Ram!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা আন্ধ্র প্রদেশকী পুত্তপার্তীদা সাই হিরা গ্লোবেল কনভেন্সন সেন্তর শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
04 JUL 2023 1:39PM by PIB Imphal
সাইরাম, আন্ধ্র প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমান অব্দুল নজীরজী, শ্রী সত্য সাই সেন্ত্রেল ত্রস্তকী মেনেজিং ত্রস্তী শ্রী আর.জে. রত্নাকরজী, শ্রী কে. চক্রবর্তীজী, ঐহাক্কী অরিবা মরুপ শ্রী র‍্য্যুকী হিরোজী, দাঃ বি. মোহনজী, শ্রী এম.এস. নাগনন্দজী, শ্রী নিমিশ পান্দ্যাজী, অতোপ্পী মীথুংলেন, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙো পুম্নমকপু, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না সাইরাম হায়না নোল্লুকচরি।
ঐহাক্না পুত্তপার্তীদা লাকপগী খুদোংচাবা কয়ারক হন্না ফংখ্রে। হন্দক্কী মতাং অসিদসু, ঐহাক্না অদোমগী মরক্তা লৈদুনা, অদোমগা উন্নদুনা, মফমদুদা লৈদুনা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা পামজবনি। অদুবু, মফমসিদা ওইরিবা ফিভম অসিনা ঐহাক লাকপা ঙমদ্রে। ভাই রত্নাকরজীনা ঐহাক্কী ইফমদা লাকপীনবা পাউজেল পীবা মতমদা ঐহাক্না মফমসিদা লাক্তুনা থৌজাল পীনবীয়ু হায়বীরকখিবনি। রত্নাকরজীগী ৱাহৈ অসি ঐহাক্না চুমহনগদবনি হায়না খল্লি। ঐহাক শোইদনা লাক্কনি, থৌজাল পীনবা নত্তেকো, থৌজাল লৌবা ওইনা লাক্কনি। ঐহাক্না তেক্নোলোজীগী মতেংদগী অদোম পুম্নমক্কী নাক্তা লৈবা ঙমজরি। ঐহাক্না শ্রী সত্যা সাই সেন্ত্রেল ত্রস্তকা মরী লৈনবা মীহুৎ খুদিং, অদুগা সত্যা সাই বাবাগী ভক্ত খুদিংবু থৌরম অসিগীদমক্তা থাগৎচবা পামজৈ। থৌরম অসিদা শ্রী সত্যা সাইগী থৌজাল লৈবীরি। ঙসিগী য়াইফরবা থৌরমসিদা শ্রী সত্যা সাই বাবাগী থৌজাল অমসুং ইথিলনা ঐখোয়গী নাক্তা লৈবসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। শ্রী হিরা গ্লোবেল কনভেন্সন সেন্তরগী মওংদা লৈবাক্না ৱারী ৱাতাই খন্ন-নৈনবগী মপুং ওইবা মফম অমা ফংলে। ঐহাক্না সেন্তর অসিগী ফোতো উরে অদুগা অদোম্না থারকপা অতেনবা ফিল্ম অসিদা সেন্তর অসিগী মমি কয়াসু উবা ফংলে। সেন্তর অসিদা অরিবা মওং-মতৌবুসু য়োকখৎপা অমসুং মতমগী চুনবা মতৌসু পুন্না লৈমিন্নরি। সেন্তর অসিনা স্পিরিচুএল কনফরেন্স অমসুং একাদমিক প্রোগ্রামশিংগী কেন্দ্র অমা ওইরগনি। মসিদা তোঙান-তোঙানবা হীরমগী অখঙ-অহৈ কয়ানা অমত্তা ওইনা পুনগনি। সেন্তর অসিনা নহারোলশিংদা মতেং য়াম্না পাংগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থমজরি।
মরুপশিং,
ৱাখল্লোন অমনা খুমাং চাউশিনবা, থবক অমগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিনবা মতমদা ৱাখল্লোন অদুগী মগুন লাকপনি। ঙসি কনভেন্সন সেন্তর শঙ্গাবা অসিগা লোয়ননা শ্রী সত্য সাই গ্লোবেল কাউন্সিলগী লুচিংবশিংগী কনফরেন্স অমা হৌখ্রে। কনফরেন্স অসিদা লৈবাক অমসুং মালেমগী দেলিগেত কয়া মফমসিদা তিন্দুনা লৈরি। মরু ওইবা ৱাফম অমনা, ঙসিগী থৌরম অসিগী থীম –“প্রেক্তিস এন্দ ইন্সপাইয়র” অসিমকসু ইথিল য়াম্না পীবনি। ঐখোয়গী মফমসিদা হায়নবা অমা লৈ – য়ত য়ত আচরিত শ্রেস্থ; তত-তত এব ইতরঃ জনঃ ।। হায়বদি, মমিং লৈবা মীওইনা পাংথোকপা থবক খুদিংমক, খুন্নাইনা খুদম ওইনা ইল্লি হায়বনি।
মরম অদুনা, ঐখোয়গী থবক-থৌরম্না অতোপ্পগী ইথিল ওইগদৌরিবনি। সত্যা সাই বাবাগী পুন্সিনা অহিঙবা খুদম অমা ওইরি। ভারতনা ঙসিদি মশাগী থৌদাংবু খ্বাইদগী মাঙদা থমদুনা তুংলমচত্তা খোঙদারি। নিংতম্বগী চহি 100কী পান্দমগা লোয়ননা ঐখোয়না মাঙজিল থানা চঙশিল্লি, ঐখোয়না অমৃত কালবু ইশাগী থৌদাং পাংথোক্কদবা য়ুগ হায়না খন্দুনা চৎলি। ঐখোয়গী থৌদাংশিং অসিদা হৌজিক মতমগী তঙাই ফদবা য়াওরি, তুংগী মতমগী পান্দম অমসু য়াওরি। মসিদা চাউখৎ থোঙথাংসু য়াওরি, হেরিতেজসু য়াওরি। লৈবাক অসিদা মীয়াম পুনবগী মফম অমা শেম্বআ মতমদা, নাকল অমদনা ভারতনা তেক্নোলোজী অমসুং শেন্মিৎলোনগী হীরমদসু লুচিংদুনা চৎলি। ঙসিদি ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী মঙাশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরি। মালেমগী স্তার্তঅপকী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা ইকোসীস্তেমসু ওইরি। দিজিতেল তেক্নোলোজী অমসুং 5G গুম্বা লমশিংদা ঐখোয়না চাউর-চাউরবা লৈবাক কয়াগা চাংয়েংনরি। মালেমদা রিএল তাইম ওনলাইন ত্রাঞ্জেক্সন তৌরিবা খুদিংদা ভারত মথন্তনা চাদা 40গী শরুক তম্লি। ঐহাক্না রত্নাকর অমসুং ঐখোয়গী সাইগী ভক্তশিংদা হায়নীংবদি, ঐখোয়না সাই বাবাগী মিংদা শেম্লিবা জিলা, অমসুং মসিগী পুত্তপর্তীগী অপুনবা জিলা অসিবু ঐখোয়না চাদা 100দিজিতেল ওইহনবা য়াগদরা হায়বসিনি। ত্রাঞ্জেক্সন খুদিং দিজিতেল ওইবা, অমুক্তা য়েংবীয়ু, মসিদগী মালেমদা অনৌবা শক্তাক অমা ফংবা ঙমগনি অমসুং বাবাগী থৌজালদগী রত্নাকরজীগুম্বা ঐহাক্কী মরুপনা মসিবু মশাগী থৌদাংনি খল্লবদি, বাবাগী মথংগী মপোক নুমিত্তা জিলা অসিবু মপুং ফানা দিজিতেল ওইহনবা য়াগনি। কেশকী তঙাই ফদবা শুক্লৈ লৈতবা মফম অমা ওইহনবা য়ানবা হোৎনবা য়াগনি।
মরুপশিং,
খুন্নাইগী মীপুম খুদিংনা শরুক য়াবদগী অহোংবা পুরকপা ঙম্লিবনি। মরম অদুনা, গ্লোবেল কাউন্সিলগুম্বা থৌরম অসিদি ভারতকী মতাংদা খঙবা অমসুং মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংনা ভারতকা পুনবগী পাম্বৈ অমা ওইগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লাইনীংবা মীওইশিংবু অচেনবা ঈশিং ইচেলগুম্না খন্নৈ। মরমদি, লাইনীংবশিং অসিদি ভাখলনা লেপহনবা ঙমদে, অদুগা লিচৎ শাজৎনসু থিংবা ঙমদে। লেপ্তনা হোৎনবা অমসুং লেপ্তনা চঙশিনবা হায়বসিনা লাইনীংবশিংগী পুন্সিনি। লাইনীংবশিং অসিগী পোক্নফম লমদম অসি কদাইদনো হায়বা ভারতকী মীচম মীয়াম্না থোইদোক্না খন্নদে। অশেংবা নাইনীংববু মশামক্কী লমগীনি খল্লি, ঐখোয়গী সংস্কৃতীগী মীহুৎনি হায়না খন্নৈ। মরম অদুনা ঐখোয়গী লাইনীংবশিংনা চহি লিশিং কয়াদগী ‘ভারত অমা, অপুনবা ভারত’ হায়বগী ৱাখল্লোনবু মশাগী ফিজোল ওইহন্দুনা লাক্লি। সত্যা সাই বাবাসু আন্ধ্র প্রদেশকী পুত্তপর্তীদা পোকখি, অদুবু মহাকপু নীংজবা মীওইশিংদি মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমদা লৈরি। ঙসিদি, সত্যা সাই বাবাগা মরী লৈনবা মফমমসুং আশ্রম কয়া লৈবাক্কী মফম খুদিংদা লৈরি। লোল খেন্নবা, চৎনবী খেন্নবা মীওই কয়া প্রশান্তি নিলয়মগা ৱাখল্লোন অমগী মখাদা অমত্তা ওইতি। মসিমক ভারতকী ইথিলনি অমসুং মসিনা ঐখোয়বু অমত্তা ওইনা পুন্সিন্দুনা থম্বীরিবনি।
মরুপশিং,
শ্রী সত্যা সাইনা হায়বীরম্মি – সেবা অনে, রেন্দু অক্সরাল-লোনে, অনন্ত-মহন শক্তি ইমিদি উন্দে। হায়বদি, সেবা হায়বসি ৱাহৈ অনিদা ফোংদোকপা য়াই। সত্যা সাই বাবাগী পুন্সি অসিমক মসিমক্কী অহিংবা খুদম্নি। শ্রী সত্যা সাই বাবাগী পুন্সিবু য়াম্না নক্না উবা ফংজবা, মহাক্কী মফমদগী তমজবা ফংবা অদুগা মহাক্কী থৌজালগী মখাদা হিংবগী তাঞ্জা ফংবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি হায়না ঐহাক খঞ্জৈ। ঐহাক্না মহাকপু মতম পুম্বদা য়াম্না অখন্ননা খঞ্জৈ, মহাক্তি য়াম্না লুবা ৱাহৈবুসু য়াম্না লায়না হায়বী। ঐহাক্না মহাক্কা ৱারী শাবা খুদিংদা মহাক্না অরুবা ৱাফম কয়াবু য়াম্না লায়না অদুমক তাকপীবনি। ঐহাক অমসুং মহাক্কী ভক্তশিংদা শ্রী সত্যা সাইনা হায়বীরম্বা মন্ত্রা অমা ঐহাক্না ঙসিসি অদুম নীংশিংলি। “পুম্নমকপু নুংশিয়ু-পুম্নমক্কী সেবা তৌ”, “মতম পুম্বদা মতেং পাংউ, কৈদৌনুংদা অতোপ্পদা কায়গনু”, “য়াম্না ঙাঙগনু, থবক হেন্না তৌ”, “থেংনবা খুদিংমক পারা অমনি। মাঙজবা খুদিংমক তোংজবনি”। মসিগুম্বা পুন্সিগী পাউতাক কয়া মহাক্না ঐখোয়দা তম্বীরম্লে। মসিদা চমথোকপা অমসু য়াওই, পুন্সিবুসু য়াম্না কুপ্না নৈনৈ। গুজরাত্তা য়ুহা হাখিবা মতমদা মহাক্না ঐঙোন্দা ফোন তৌরকখিববু ঐহাক্না ঙসিসু নীংশিংলি। মহাক মশামক য়াওদুনা মাইকৈ খুদিংদগী তেংবাং লৌবীখি। সংস্থাগী মীওই লিশিং কয়ানা ভুজকী লমদমদা অহিং নুংথিল নাইদনা থবক তৌখি। মীওই খুদিংগী মতাংদা মহাক্না মশামক্কী মীওইনি খন্দুনা সেবা তৌখি। সত্যা সাইগী ওইনদি ‘মীওইবগী সেবা অসিমক ঈশ্বরগী সেবানি”। “মীপুম খুদিংদা নরায়ন লৈ”, “জিব খুদিংদা শিব লৈ” হায়না উবগী মহাক্কী মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা মীয়াম্বু অমত্তা ওইহল্লি।
মরুপশিং,
ভারতকুম্বা লৈবাক অসিদা ধর্ম অমসুং ধর্মগী নত্তবা লুপ খুদিংনা মতম পুম্বদা চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্র ওইনা লৈবনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা নিংতম্বগী চহি 75 মপুং ফারে, মথংগী চহি 25কী মিৎয়েং অমগা লোয়ননা অমৃত কালগী মাইকৈদা চঙশিল্লি। ঐখোয়না চাউখৎ থৌরাং অমসুং হেরিতেজতা অনৌবা পাঙ্গল হাপ্লি, মসিদা সত্যা সাই ত্রস্তকুম্বা লুপশিংনা অচৌবা থৌদাং য়ারি। অদোমগী স্পিরিচুএল ৱিংনা বাল বিকাসকুম্বা থৌরমগী খুত্থাংদা নৌনা হৌরক্লিবা চারোন শুরোনশিংগী মফমদা ভারতকী সংস্কৃতীগী ৱাখল্লোন হাপ্লি। সত্যা সাইন বাবানা মীওইবা সেবাগীদমক্তা হোস্পিতাল কয়া হাংদোক্লি, প্রসান্তী নলিয়মদা হাই তেক হোস্পিতাল শারে। সত্যা সাই বাবা ত্রস্তনা অফবা অমসুং মগুন লৈবা এজুকেসন পীনবগীদমক্তা অফবা স্কুল অমসুং কোলেজ কয়া শারি। লৈবাক চাউখৎ থৌরাং, খুন্নাইগী মপাঙ্গল হাপ্পগী থবকশিংদা অদোমগী লুপ্না হোৎনরিবা কয়া অসি তসেংনা থাগৎনীংঙাইনি। লৈবাক্না পায়খৎলিবা খোঙথাং খুদিংদা সত্যা সাইগা মরী লৈনবা লুপ পুম্নমক্না কত্থোকপগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌরি। লৈবাক্না ‘জল জীবন মিসন’গী খুত্থাংদা খুঙ্গং খুদিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং পীনবা থবক তৌরি। সত্যা সাই সেন্ত্রেল ত্রস্তনসু অথাপ্পা খুঙ্গংশিংদা অশেংবা ঈশিং ফংহন্দুনা মীওইবা খুন্নাইগী মফমদা মশক থোক্লবা তেংবাং পীরি।
মরুপশিং,
21শুবা চহি চাগী শিংনবশিং য়েংলুবা মতমদা মালেম পুম্বগী মাঙদা ক্লাইমেত চেঞ্জকী অচৌবা খুদোংচাদবা অমা লৈবা উরি। ভারতনা মালেমগী ফম্বাক্তা মিসন LiFEকুম্বা খোঙথাং পুথোক্লি। মালেম্না ভারতকী লুচিং থৌদাং অসিদা থাজবা থম্নরি। হন্দক্কী চহিগী G20গী প্রসিদেন্সীসু ভারতনা ওইরি হায়বা মীয়াম্না খঙনরে। “ৱান আর্থ, ভান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর”গুম্বা ভারতনা য়াম্না লুনা খঞ্জবা ৱাফম অমনা থৌরম অসিমক্কী থীমসু ওইরিবনি। মালেম্না ভারতকী মিৎয়েংদা অপেনবা ফাওনরি, মসিমক্না মালেমগী পুক্নিংসু চীংশিল্লি। মমাংগী থাগী জুন 21দা পাংথোকপা মালেমগী য়োগ নুমিত্তা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী ময়াই লোইশঙদা ৱর্ল্দ রেকোর্দ থমখিবগী থৌওংসু মীয়াম্না উনরবনি। মালেমগী মীহুৎ মশিং খ্বাইদগী য়াম্বনা মতম অমত্তদা মফম অমত্তদা পুনমিন্নখি। য়োগনা ঙসিদি মালেমগী মীপুম খুদিংগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরবনি।
মীয়াম্না ঙসিদি অয়ুর্বেদবু মশাগী পুন্সিগী শরুক ওইহন্নরি। ভারতকী সস্তেনেবল ওইবা পুন্সি মহিং তম্বগী ৱারী শারি। ঐখোয়গী সংস্কৃতী, হেরিতেজ, হৌখ্রবা মতমশিং, ঐখোয়গী চৎনবীবু শীংথানবগী মতৌ হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চহি খরদা মালেমগী লৈবাক কয়ানা ভারত্তগী লৌখিবা মুর্তীশিং হন্দোক্নরক্লি, হায়রিবা মুর্তীশিং অসি চহি 100-100গী মমাঙদা অমসুং চহি 50 কয়াগী মমাঙদা ভারত্তগী হুরান্দুনা মীরমদা পুখিবনি। ভারতকী মসিগুম্বা থৌওং অমসুং লুচিং পুরেল অসিগী মরুমদা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গলদি ভারতকী সংস্কৃতীগা শাগোন্নবা ৱাখল্লোন অসিনি। মরম অদুনা, মসিগুম্বা থৌওং কয়া অসিদা সত্যা সাই ত্রস্তকুম্বা সংস্কৃতী অমসুং খুন্নাইগী ওইবা লুপশিং অসিনা অচৌবা থৌদাংসু য়ারি। অদোম্না মথংগী চহি 2 অসিদা ‘প্রেম তারু’গী মিং থোন্দুনা উ করোর 1 থাবগী পান্দম অমসু থমখ্রে। থৌওং অসিমকপু মালেম্না শীংথানবা অমা ওইহনবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি, অদুগা জাপানগী উমং মচা-মচা শেম্বগী মিয়াৱাকী থৌওং অসিমক পাংথোকপসু ঐহাক্না পামজৈ। ঐখোয়গী ত্রস্ত অসিনা উ থাবা খক নত্তনা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা অপীক-অপীকপা উমং শাবগী খুদম অমসু লৈবাক্কী মমাংদা উৎহন্নিংই। মসিনা অমনা অমবু হিংহনবা ঙম্বগী পাঙ্গল লৈ। পাম্বী অমবু হিংহনবগী পাঙ্গল অসি অতোপ্পা পাম্বী অমদা লৈবনি। মসিবু হৌদোকপীরম্বা হিরোজীসু মফমসিদা লৈরে, অদুনা ঐহাক্না য়াম্না হক লৈনা হিরোজীদা ৱাফম থমজবা ঙম্মি। অদুনা ঐহাক্না ঙসি মহাক্কী মফমদসু হায়খ্রবনি। অদুগা প্লাস্তিক ফ্রী ইন্দিয়াগী পান্দম অমসু ঐখোয়গী লৈরি, মসিদা মীপুম খুদিংনা শরুক য়াহন্নিংই।
সোলর ইনর্জী ক্লীন ইনর্জীগী মতাংদা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহনবগী মথৌসু তারি। সত্যা সাই সেন্ত্রেল ত্রস্তনা আন্ধ্রগী চাউরাকপা মহৈরোই লাক্ষ 40দা শ্রী অন্ন রাগী জোৱারগী চিঞ্জাক থোংদুনা পীজরি হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লে অদুগা ঐহাক্না অদোম্না থারকপা ভিদিওদসু উজরে। মসিগুম্বা খোঙথাং অসি অতোপ্পা রাজ্যদসু পাংথোক্লবদি, লৈবাক্না য়াম্না কান্নবা ফংগনি। শ্রী অন্ন অসি হকশেলদসু য়াম্না কান্নৈ, মসিগী খুদোংচাবা কয়াসু লৈ। ঐখোয়গী মসিগুম্বা থবকশিং অসিনা মালেমগী থাক্তা লৈরিবা ভারতকী থাক হেন্না ৱাংখৎহনগনি, ভারতকী শক্তাক্কী মপাঙ্গল হেন্না হাপকনি।
মরুপশিং,
সত্যা সাইনা ঐখোয় পুম্নমকপু থৌজানবীরি। মসিগী শক্তি অসিনা ঐখোয়না চাউখৎপা ভারতকী মঙলান মঙফাওনহনবা ঙমগনি, অদুগা মালেম পুম্বগী সেবা তৌবগী পান্দমসু ফংবা ঙমগনি। ঙসিদি অদোমগা শক-মায় উন্নবা ফংদ্রে, অদুবু তুংগী মতমদা ঐহাক শোইদনা লাক্কনি, হৌখ্রবা মতমগী ৱারী নীংশিংদুনা অদোমগা নুংঙাইরবা মতম লেনখিগনি। হিরোজীদি মরক-মরক্তা অদুম উন্নৈ, অদুবু ঙসি লাকপা ঙমদ্রবসু, নোংমদি ঐহাক শোইদনা লাক্কনি হায়বগী থাজবা পীজবগা লোয়ননা ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোমগী মফমদা ঐহাক্না ইকোক নোঞ্জরি। সাইরাম।