Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Sai Hira Global Convention Centre in Puttaparthi, Andhra Pradesh
04 JUL 2023 1:39PM by PIB Delhi
Sai Ram! The Governor of Andhra Pradesh Shri Abdul Nazeer ji, Shri R.J. Rathnakar ji, Managing Trustee of Sri Sathya Sai Central Trust, Shri K. Chakravarthi ji, my very old friend Shri Ryuko Hira ji, Dr. V. Mohan ji, Shri M.S. Naganand ji, Shri Nimish Pandya ji, all other dignitaries, ladies and gentlemen, once again Sai Ram to all of you.
I have had the privilege of visiting Puttaparthi multiple times. I really wished to be among all of you once again, to meet you and be a part of this program by being present there today. However, due to my busy schedule, I couldn't make it. While inviting me, Bhai Ratnakar ji said that ‘you should come once and give blessings’. I feel the need to correct Ratnakar ji's statement. I will definitely come there, but not to give blessings, rather to receive blessings. I am present among all of you today through the help of technology. I congratulate all the members associated with Sri Sathya Sai Central Trust and all the devotees of Sathya Sai Baba for this event today. We have the inspiration and blessings of Sri Sathya Sai with us in this entire event. I am pleased to see the expansion of Sri Sathya Sai Baba's mission on this holy occasion. The country is getting a major think tank in the form of Sri Hira Global Convention Center. I have seen pictures of this convention center and glimpses of it in the short film which was screened now. It provides a spiritual experience along with a touch of modernity. It encompasses cultural divinity as well as intellectual grandeur. This center will serve as a hub for spiritual conferences and academic programs. Scholars and experts from various fields around the world will come together here. I hope that this center will be of great help to the youth.
Friends,
Any thought becomes most effective when it progresses and manifests in the form of action. Mere words do not create a significant impact, as much as true actions do. Today, along with the inauguration of the convention center, the Sri Sathya Sai Global Council Leaders Conference is also commencing here. Delegates from many countries are present at this conference. Particularly, the theme you have chosen for this event, "Practice and Inspire," is both impactful and relevant. It is often said in our country: यत् यत् आचरति श्रेष्ठः, तत्-तत् एव इतरः जनः॥ which means, as the noble ones act, the society follows the same.
Therefore, our conduct is the biggest inspiration for others. The life of Sathya Sai Baba itself is a vivid example of this. Today, India is moving forward by prioritizing its duties, aiming for the goals of the 100th anniversary of independence. We have named our ‘Amrit Kal’ as the 'Kartavya Kaal' (Era of Responsibilities) as we believe it encompasses not only the guidance of spiritual values but also the aspirations for the future. It represents both progress and heritage. While there is a revival of spiritual centers in the country, India is also leading in terms of its economy and technology. Today, India is among the top five economies in the world. Today India has the third-largest start-up ecosystem globally. In areas such as digital technology and 5G, we are competing with the major countries. Forty per cent of real-time online transactions worldwide are happening in India alone. I would like to urge Ratnakar ji and all our Sai devotees to make our newly formed Puttaparthi district, which is associated with Sai Baba's name, 100 per cent digital. Every transaction should be digital. You will see that this district will gain a unique identity in the world, and with Baba's blessings, if my friend Ratnakar ji takes this responsibility then it is possible that we can make the entire district digital by Baba's next birthday when there will be no need for a single cash rupee, and this can be done.
Friends,
Change is happening through the participation of every section of society. Therefore, events like the Global Council serve as an effective means to learn about India and connect the rest of the world with it.
Friends,
Saints are often likened to flowing water in our country, because they never stop with their thoughts or cease their actions. Their life is characterized by a continuous flow and relentless effort. For an ordinary Indian, it doesn't matter where these saints were born. A true saint becomes one's own, representing his faith and culture. Therefore, our saints have nurtured the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, Great India) for thousands of years. Sathya Sai Baba was born in Puttaparthi, Andhra Pradesh! But his followers and admirers can be found in every corner of the world. Today, there are places and ashrams associated with Sathya Sai in every region of the country. People from every language and tradition are associated with Prasanthi Nilayam under a mission. This is the consciousness of India that weaves it together as one thread and makes it eternal.
Friends,
Sri Sathya Sai used to say, सेवा अने, रेंडु अक्षराल-लोने, अनन्त-मइन शक्ति इमिडि उन्दी। i.e. 'Service to humanity is service to the divine.' In other words, infinite power resides in just two letters ‘Seva’ (service). Sathya Sai's life was a living embodiment of this spirit. It has been my privilege to have the opportunity to observe Sathya Sai Baba's life from close quarters, learn from him and continue to live in the shadow of his blessings. He always had a special affection for me, and I always received his blessings. Whenever I had a conversation with him, he would convey profound thoughts with utmost simplicity. Both I and his devotees remember several such teachings of Sathya Sai even today. 'Love All-Serve All', 'Help Ever, Hurt Never', 'Less Talk-More Work', 'Every experience is a lesson, every loss is a gain.' Sathya Sai has given us many life lessons. They contain sensitivity and profound insights into life. I remember when an earthquake struck Gujarat, he called me specially. He personally involved himself in providing relief and assistance in every possible way. Thousands of people from his organization were working day and night in the affected areas of Bhuj under his guidance. Regardless of who the person was, he cared for their well-being as if they were his own, very close to him. For Sathya Sai, 'Service to mankind is service to God.' This spirit of seeing 'Narayana in every human' and 'Shiva in every living being' makes people divine.
Friends,
Religious and spiritual organizations in a country like India have always played a significant role in social upliftment. Today, the nation has completed 75 years of independence and has stepped into ‘Amrit Kaal’ with the resolutions for the next 25 years. Organizations like the Sathya Sai Trust have a crucial role to play when we are giving a momentum to heritage and development. I am glad that your spiritual wing is nurturing the cultural heritage of the younger generation in India through programs like Bal Vikas (Child Development). Sathya Sai Baba established hospitals for humanitarian service, and the state-of-the-art hospital in Prasanthi Nilayam stands as a testament to that. For several years, the Sathya Sai Trust has also been running good schools and colleges for free education. The efforts of your organization in nation-building and empowering society are commendable. The organizations associated with Sathya Sai are also working with dedication in the initiatives taken by the country. Today, the country is connecting every village with clean water supply under the ‘Jal Jeevan Mission’. The Sathya Sai Central Trust is also contributing to this humanitarian cause by providing free water to remote villages and becoming a partner in this noble endeavour.
Friends,
Considering the challenges of the 21st century, climate change is also a major problem facing the entire world. India has undertaken several initiatives on the global platform, such as the Mission "LiFE." The world is trusting India's leadership. As you all know, India is hosting the presidency of an important group like G-20 this year. This event is based on the theme of India's fundamental ideology: ‘One Earth, One Family, One Future’. The world is being influenced by India's vision, and the attraction towards India is increasing worldwide. You have witnessed how a world record was set at the United Nations headquarters on International Yoga Day on June 21. Representatives from most countries came together in one place at the same time for yoga. Yoga is becoming an integral part of people's lives worldwide.
Today, people are embracing Ayurveda and looking to learn from India's sustainable lifestyle. Curiosity as well as faith in our culture, heritage, past, and legacy are continuously growing. In the last few years, numerous idols have been returned to India from various countries. These idols had been stolen from our country 50-100 years ago. Our cultural ideology remains our greatest strength behind India's efforts and this leadership. Therefore, cultural and spiritual organizations like Sathya Sai Trust play a significant role in all such endeavours. You have taken a pledge to plant one crore 'Prema Taru' (Love Tree) in the next two years. I would hope that tree plantation takes place, and I also wish that when my friend, Bhai Hira ii, is present here, we can use the technique of creating small forests like the Miyawaki method from Japan. I would like the people of the Trust to implement it, and we can present a model of creating small forests in different places across the country. It should be done in a very large amount because it has the power to keep each other alive. Another plant has the power to keep the plant alive. I understand that Hira ji has expertise in this, and I can confidently assign him any task. And that's why I informed him as well. Let the resolution of a plastic-free India be accompanied by the inclusion of as many people as possible.
Solar energy is also needed to inspire people towards clean energy alternatives. I have been told and also saw in your short video that the Sathya Sai Central Trust is providing meals made from Shree Anna Ragi and Java (millet) to around 40 lakh students near Andhra. This is also a commendable initiative. If other states are also connected through such initiatives, the country will benefit greatly. Shree Anna not only provides nutrition but also offers numerous possibilities. All such efforts on a global level will enhance India's capabilities and strengthen its identity.
Friends,
The blessings of Sathya Sai are with all of us. With this power, we will build a developed India and fulfill our resolve to serve the entire world. I was not able to meet you again in person, but I will definitely come in the future and cherish the great moments spent among you, reminiscing about the old days. I keep on meeting Hira ji from time to time. Today I assure you that even though I could not come today, I will definitely come in the future. With this belief, I wholeheartedly wish you all the very best. Thank you all very much. Sai Ram!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ପୁଟପର୍ତ୍ତୀରେ ସାଇ ହୀରା ଗ୍ଲୋବାଲ କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟରର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
04 JUL 2023 1:39PM by PIB Bhubaneswar
ସାଇରାମ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ଅବଦୁଲ ନଜିର, ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟସାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଟ୍ରଷ୍ଟର ମ୍ୟାନେଜିଂ ଟ୍ରଷ୍ଟୀ ଶ୍ରୀ ଆର. ଜେ. ରତ୍ନାକର ଜୀ, ଶ୍ରୀ କେ. ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ ଜୀ, ମୋର ବହୁତ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀ ୟୁକୋ ହୀରା ଜୀ, ଡ. ମୋହନ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଏମ ଏମ ନାଗାନନ୍ଦ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ନିମିଷ ପାଣ୍ଡ୍ୟା ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ସାଇରାମ ।
ମୋତେ ଅନେକ ଥର ପୁଟପର୍ତ୍ତୀ ଆସିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି । ମୋର ବହୁତ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା ଯେ ଏଥର ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବି, ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ ହେବି । କିନ୍ତୁ ସେଠିକାର ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ହେତୁ ମୁଁ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇ ପାରିଲି ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାଇ ରତ୍ନାକର ଜୀ ମୋତେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେବା ସମୟରେ କହିଲେ ଯେ ଆପଣ ଥରେ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତୁ । ମୋତେ ଲାଗିଲା ଯେ ରତ୍ନାକର ଜୀଙ୍କର କଥାକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବା ଉଚିତ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେଠାକୁ ଆସିବି କିନ୍ତୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ନୁହେଁ, ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାକୁ ଆସିବି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି । ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟସାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଟ୍ରଷ୍ଟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ, ଏବଂ ସତ୍ୟସାଇ ବାବାଙ୍କ ସମସ୍ତ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ଆୟୋଜନରେ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟସାଇଙ୍କ ପ୍ରେରଣା, ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସହିତ ଅଛି । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟସାଇ ବାବାଙ୍କ ମିଶନର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ଶ୍ରୀ ହୀରା ଗ୍ଲୋବଲ କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟର ଆକାରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଚାର କେନ୍ଦ୍ର ମିଳୁଛି । ମୁଁ ଏହି କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟରର ଚିତ୍ର ଦେଖିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କର ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଝଲକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଏକ ଭାବନା ରହିବା ଉଚିତ, ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ଏକ ଆଭା ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏଥିରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦିବ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏବଂ ଆଦର୍ଶଗତ ମହାନତା ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଏକାଡେମୀକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ । ଏଠାରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆର ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହେବେ । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେକୌଣସି ବିଚାରଧାରା ସେତେବେଳେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ତାହାର ବିଚାର ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ । ଛୋଟ ଛୋଟ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ । ଯେତିକି ଏକ ସତକ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଆଜି କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟରର ଲୋକାର୍ପଣ ସହିତ ହିଁ ଏଠାରେ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟସାଇ ଗ୍ଲୋବାଲ କାଉନସିଲର ନେତାଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରୁ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି, ଆପଣ ଏହି ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ବାଛିଥିବା ଥିମ- “ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା”, ଏହି ଥିମ୍ ଉଭୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଟେ । ଆମ ଏଠାରେ କୁହା ମଧ୍ୟ ଯାଇଥାଏ ଯେ- ୟତ୍ ୟତ୍ ଆଚରିତ ଶ୍ରେଷ୍ଠଃ, ତତ୍ - ତତ୍ ଏବଂ ଇତରଃ ଜନଃ । ଅର୍ଥାତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଲୋକମାନେ ଯେମିତି ଯେମିତି ଆଚରଣ କରିଥାନ୍ତି, ସମାଜ ସେହିଭଳି ଅନୁସରଣ କରିଥାଏ ।
ତେଣୁ, ଆମର ଆଚରଣ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ହୋଇଥାଏ । ସତ୍ୟସାଇ ବାବାଙ୍କ ଜୀବନ ନିଜେ ଏହାର ଏକ ଜୀବନ ଉଦାହରଣ । ଆଜି ଭାରତ ମଧ୍ୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ଆମେ ଆମର ଅମୃତ କାଳକୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସମୟ ଭାବରେ ନାମିତ କରିଛୁ । ଆମର ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଅଛି, ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏଥିରେ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଆଜି ଆଉ ଏକ ଦେଶରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ପୁନଃରୁଦ୍ଧାର ହେଉଛି ତା’ ସହିତ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ୫ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଛି । ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ୫-ଜି ପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଦେଶ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛୁ । ବିଶ୍ୱରେ ଆଜି ଯେତେ ମଧ୍ୟ ରିଅଲ ଟାଇମ ଅନଲାଇନ ନେଣଦେଣ ହେଉଛି, ତାହାର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ କେବଳ ଭାରତରେ ହେଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ରତ୍ନାକର ଜୀଙ୍କୁ ଅନୁଗ୍ରହ କରିବି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଆମର ସାଇ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିବେଦନ କରିବି, ଏହା ଆମର ନୂତନ ଗଠିତ ଜିଲ୍ଲା ଯାହା ସାଇ ବାବାଙ୍କ ନାମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି କି? ଏହି ପୂରା ପୁଟପର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲା କ’ଣ ଆପଣ ଏହାକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଡିଜିଟାଲ କରିପାରିବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନେଣଦେଣ ଡିଜିଟାଲ ହେଉ, ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାର ଭିନ୍ନ ଏକ ପରିଚୟ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ବାବାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ରତ୍ନାକର ଜୀ ଯେଭଳି ମୋର ମିତ୍ର ଯଦି ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ମାନିନେବେ ତେବେ ହୋଇପାରେ ଯେ ବାବାଙ୍କର ଆଗାମୀ ଜନ୍ମଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଜିଲ୍ଲାକୁ ଡିଜିଟାଲ କରିପାରିବା । ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ନଗଦ ଅର୍ଥ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ନାହିଁ ଏହା କରାଯାଇ ପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି । ତେଣୁ, ଗ୍ଲୋବାଲ କାଉନସିଲ ପରି ଆୟୋଜନ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାର ଏକ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପାୟ ଅଟେ।
ସାଥୀମାନେ,
ସନ୍ଥମାନେ ଆମର ଏଠାରେ ପ୍ରାୟତଃ ପ୍ରବାହିତ ଜଳ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଏ । କାରଣ ସନ୍ଥମାନେ କାଦାପି ବିଚାରଧାରା ସହିତ ଅଟକି ଯାଆନ୍ତି ନାହିଁ କିମ୍ବା ଆଚରଣ ସହିତ କେବେ ମଧ୍ୟ ଅଟକି ଯାଆନ୍ତି ନାହିଁ । ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସାଧୁମାନଙ୍କ ଜୀବନ । ଜଣେ ସାଧାରଣ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସାଧୁମାନଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ କ’ଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ । ତାଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରକୃତ ସାଧୁ ତାଙ୍କର ହୋଇଥାଏ, ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରତିନିଧି ହୋଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଆମର ସାଧୁମାନେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଭାବନାକୁ ପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି । ସତ୍ୟସାଇ ବାବା ମଧ୍ୟ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ପୁଟପର୍ତ୍ତୀରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ଅନୁଗାମୀ, ତାଙ୍କର ପ୍ରଶଂସକମାନେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଅଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ସତ୍ୟସାଇଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଆଶ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରୀତିନୀତିରେ ଏକ ମିଶନ ଅଧିନରେ ପ୍ରଶାନ୍ତି ନିଳୟମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଚେତନା, ଯାହା ଭାରତକୁ ଗୋଟିଏ ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧିଥାଏ, ଏହାକୁ ଅମର କରିଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟସାଇ କହୁଥିଲେ- ସେବା ଅନେ, ରେଡ୍ଡୁ ଅକ୍ଷରାଲ-ଲାନେ, ଅନନ୍ତ-ମଇନ ଶକ୍ତି ଇମିଡି ଉଦୀ । ଅର୍ଥାତ, ସେବାର ଦୁଇଟି ଅକ୍ଷରରେ ହିଁ ନିହତ ରହିଛି ଅସୀମ ଶକ୍ତି । ସତ୍ୟସାଇଙ୍କ ଜୀବନ ଏହି ଭାବନାର ଜୀବନ୍ତ ସ୍ୱରୂପ ଥିଲା। ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ରହିଛି ଯେ ମୋତେ ସତ୍ୟସାଇ ବାବାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖିବାର, ତାଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖିବାର ଏବଂ ଅବିରତ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦର ଛତ୍ରଛାୟାରେ ବଂଚିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ତାଙ୍କର ସବୁବେଳେ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ଭଲ ପାଇବା ଥିଲା, ସବୁବେଳେ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋତେ ମିଳୁଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହେଉଥିଲା, ସେ ଗଭୀରରୁ ଗଭୀର କଥା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସରଳତାର ସହିତ କହି ଦେଉଥିଲେ। ମୋତେ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟସାଇଙ୍କର ଅନେକ ଏମିତି ମନ ଆଜି ମଧ୍ୟ ମନରେ ଅଛି । “ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭଲପାଅ, ସମସ୍ତଙ୍କ ସେବା କର”, “ସାହାଯ୍ୟ କର, କେବେ ବି କାହାକୁ ଆଘାତ ଦିଅନାହିଁ”, “କମ କଥା ବେଶୀ କାମ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏକ ଶିକ୍ଷା- ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷତି ଏକ ଲାଭ”- ଏମିତି ଅନେକ ଜୀବନର ସୂତ୍ର ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟସାଇ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଅଛି, ଜୀବନର ଏକ ଗମ୍ଭୀର ଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି, ଗୁଜରାଟରେ ଭୂକମ୍ପ ଆସିଥିଲା । ସେତେବେଳେ ସେ ମୋତେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଫୋନ କରିଥିଲେ । ସବୁ ପ୍ରକାରରେ ସେ ରିଲିଫ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲେ । ସଂଗଠନର ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ତାଙ୍କ ନିର୍ଦେଶରେ ଭୁଜ୍ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦିନରାତି କାମ କରୁଥିଲେ । ସେ ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ହୁଅନ୍ତୁ, ସେ ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ, ଯେପରି କେହି ଜଣେ ତାଙ୍କ ନିକଟତର । ସତ୍ୟସାଇଙ୍କ ପାଇଁ ‘ମାନବ ସେବା ହିଁ ମାଧବ ସେବା’ ଥିଲା, ‘ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଣିଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନାରାୟଣ’, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବନରେ ଶିବ’ ଦେଖିବାର ଏହି ଅନୁଭବ ଜନସାଧାରଣ ଜନାର୍ଦନ କରିଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ପରି ଦେଶରେ ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ, ସର୍ବଦା ସାମାଜିକ ଉନ୍ନତିର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହି ଆସିଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆମେ ଅମୃତ କାଳରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛୁ । ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଐତିହ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ଜୋର ଦେଉଛୁ, ସତ୍ୟସାଇ ଟ୍ରଷ୍ଟ ପରି ସଂଗଠନ ଗୁଡ଼ିକ ଏଥିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦିଗ ବାଲବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ପିଢ଼ି ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ସତ୍ୟ ସାଇବାବା ମାନବ ସେବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନା ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଶାନ୍ତି ନିଳୟମରେ ଏକ ହାଇଟେକ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ସତ୍ୟସାଇ ଟ୍ରଷ୍ଟ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ମାଗଣା ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଭଲ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କଲେଜ ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛି । ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ତଥା ସମାଜର ସଶକ୍ତୀକରଣରେ ଆପଣଙ୍କ ସଂଗଠନର ପ୍ରୟାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଅଟେ ।
ସତ୍ୟସାଇ ସହ ଜଡ଼ିତ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ନେଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ‘ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ’ଅଧିନରେ ବିଶୁଦ୍ଧ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ସତ୍ୟସାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଟ୍ରଷ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରେ ଥିବା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳକୁ ମାଗଣା ଜଳ ଯୋଗାଇ ଏହି ମାନବୀୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆହ୍ୱାନକୁ ଦେଖିଲେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖିନ ହେଉଥିବା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟା ଅଟେ । ମିଶନ ଲାଇଫ ପରି ବିଶ୍ୱ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଭାରତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜି-୨୦ ପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସହିତ ଅଛି । ଏହି ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ ଚଳିତ ଥର ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଆଜି ଭାରତର ଏହି ଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ, ଗତ ମାସରେ ୨୧ ଜୁନ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ କିପରି ଏକ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ବିଶ୍ୱର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏକ ସମୟରେ ଯୋଗ ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ । ଯୋଗ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି ।
ଆଜି ଲୋକମାନେ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ଆପଣାଉଛନ୍ତି, ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନ ଶୈଳୀରୁ ଶିଖିବାର କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛନ୍ତି, ଆମର ସଂସ୍କୃତି, ଆମର ଐତିହ୍ୟ, ଆମର ଅତୀତ, ଆମର ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କୌତୂହଳ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ କେବଳ କୌତୂହଳ ନୁହେଁ, ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ବଢୁଛି । ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ କେତେ ଏମିତି ମୂର୍ତ୍ତିମାନ ଭାରତ ଆସିଛି, ଯେଉଁ ମୂର୍ତ୍ତି ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରୁ ଚୋରି ହୋଇ ବାହାରକୁ ଚାଲି ଯାଉଥିଲା । ଭାରତର ଏହି ପ୍ରୟାସ ପଛରେ, ଏହି ନେତୃତ୍ୱ ପଛରେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ହେଉଛି ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି । ତେଣୁ ସତ୍ୟସାଇ ଟ୍ରଷ୍ଟ ପରି ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକର ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆପଣ ଆଗାମୀ ୨ ବର୍ଷରେ ‘ପ୍ରେମ ତରୁ’ ନାମରେ ଏକ କୋଟି ଗଛ ଲଗାଇବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ବୃକ୍ଷରୋପ ହେଉ ଏବଂ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୋର ମିତ୍ର ଭାଇ ହୀରା ଜୀ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି ତେବେ ଜାପାନର ଯେଉଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜଙ୍ଗଲ ତିଆରି କରିବାର କୌଶଳ ଅଛି, ମିୟାୱାକୀ, ମୁଁ ଚାହେଁ ଟ୍ରଷ୍ଟୀର ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଏଠାରେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆମେ କେବଳ ଗଛ ନୁହଁ, ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଛୋଟ ଜଙ୍ଗଲ ତିଆରି କରିବାର ଏକ ନମୁନା ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ । ତେଣୁ ବହୁତ ପରିମାଣରେ କାରଣ ପରସ୍ପରକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବାର ଶକ୍ତି ଅଛି । ଅନ୍ୟ ଏକ ଉଦ୍ଭିଦକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବାର ଶକ୍ତି ଅଛି । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ହୀରା ଜୀ ଏହାକୁ ଏଠାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ହୀରା ଜୀଙ୍କୁ କୌଣସି କାମ କହିପାରିବି । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ମୁଁ ହୀରା ଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିଲି- ଦେଖନ୍ତୁ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ମୁକ୍ତ ଭାରତର ଏକ ସଂକଳ୍ପ ହେଉ, ଆପଣ ଏହା ସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ନ୍ତୁ ।
ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୌର ଶକ୍ତି ନିର୍ମଳ ଶକ୍ତିର ବିକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କର ଛୋଟିଆ ଭିଡିଓରେ ଦେଖା ଯାଇଛି ସତ୍ୟସାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଟ୍ରଷ୍ଟ, ଆନ୍ଧ୍ରର ପ୍ରାୟ ୪୦ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ରାଗୀ-ଜବା ଦ୍ୱାରା ଭୋଜନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହିପରି ଭାବରେ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଯଦି ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯିବ ତେବେ ଦେଶକୁ ଏଥିରୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ମିଳିବ । ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଆମର ଏଭଳି ସମସ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଭାରତର ପରିଚୟକୁ ଦୃଢ଼ କରିବ ।
ସତ୍ୟସାଇଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଅଛି । ଏହି ଶକ୍ତିର ସହିତ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବୁ । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ମୁହାଁମୁହିଁ ହେବାକୁ ଆସିପାରି ନାହିଁ; କିନ୍ତୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିଶ୍ଚିତ ଆସିବି, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟ ପୁରୁଣା ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇ ବହୁତ ଗୌରବର ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକ ବିତାଇବି । ହୀରା ଜୀ, ସମୟ ସମୟରେ ସାକ୍ଷାତ ହୋଇଥାଏ; କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଜି ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ଆଜି ହୁଏତ ମୁଁ ଆସିପାରିଲି ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ନିଶ୍ଚିତ ଆସିବି ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । ଓମ୍ ସାଇରାମ!