Ministry of Science & Technology
"StartUps Intellectual Property Rights Protection" is aimed at promoting innovation and entrepreneurship, says Science & Technology Minister Dr Jitendra Singh
Patents by Startups, along with Industry linkages, encourage Innovation and motivate Enterprise, says Dr Jitendra Singh
“PM Modi has launched several schemes which supplement each other to reinforce the Startup ecosystem and their Capacity Building”
In the nine years of the Government led by PM Modi, today we are at an equal level with the developed nations: Dr Jitendra Singh
02 JUL 2023 2:17PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, MoS PMO, Department of Atomic Energy and Department of Space and MoS Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr Jitendra Singh has said that "StartUps Intellectual Property Rights Protection" is aimed at promoting innovation and entrepreneurship.
In his inaugural address at the ‘National Intellectual Property Festival’, organised by the CSIR at the National Physical Laboratory in New Delhi, Dr Jitendra Singh said, the filing of Intellectual Property Rights (IPR) including Patents and Trademark by StartUps, along with Industry linkages will encourage innovation and motivate enterprise in India. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, after the Government came up with the IPR Act in 2016, the Trademark Registration process has come down to one month, which was more than one year earlier, he said.
“Soon after this, 'StartUps Intellectual Property Rights Protection' scheme was brought in, which envisages 80% rebate in patent filing and 40%-50% rebate vis-à-vis the Industry and the companies,” the Minister said.
Dr Jitendra Singh said, Prime Minister Shri Narendra Modi has launched several schemes which supplement each other to reinforce the StartUp ecosystem and their Capacity Building. “You can couple the StartUps, eg. you have the Mudra scheme, which offers you a loan of 10-20 lakhs without any gratuity, mortgage, almost interest free,” he said.
Pertinent to mention that with the vision to protect IPRs for StartUps, the Government has launched a scheme, Startups Intellectual Property Protection (SIPP) for encouraging innovation and creativity of Startups. The startups are given an 80% rebate on Patent filing fees and a facility for expedited examination of patent applications. Under the new Trademark Rules, Startups have been given a 50% rebate in filing fees vis-à-vis other companies.
Even for promotion of registration of Industrial Designs by StartUps as per the new design amendment rules 2021, the Government has reduced filing and prosecution fees for small entities.
The Minister said, there is a huge round of encouragement and promotion both for StartUps in the terms of being innovative and entrepreneurs.
“In the last nine years, PM Modi has given esteem to science and scientists and also raised it as a subject of international deliberations. Even during his just concluded US visit, the predominant subject in the Joint Statement is science related issues, - from semiconductors to space to International Space Station, Artemis Accords,” said Dr Jitendra Singh.
“In Global Innovation Index we have jumped 31 places, - from 81 to 40; in Startup ecosystem we started very late, in 2016 when PM Modi gave a call from the Red Fort in his Independence Day address, but in just a couple of years we have gone to the No.3 ranking in the Startup ecosystem in the world,” he said.
Dr Jitendra Singh called for combining the digital repository of traditional knowledge and heritage with the modern scientific innovation and by institutionalising this mechanism, we can gain cutting edge in sectors such as Khadi, Aroma Mission and Lavender cultivation.
“I am convinced this is one of the best times happening, optimum times happening, and if we are into this StartUp IPR protection, we have the advantage of supplementing our StartUp ventures with our traditional knowledge, which is not happening as frequently as it could happen here. And if we do that, we would actually have an edge over other countries,” he said.
The Minister said that in the nine years of the Government led by PM Modi, because he has been carrying that kind of vision, today we are at an equal pace and at an equal level with the developed nations.
“Today, we are equal partners with other nations in technology application. In Quantum Computing, for example, we are in the same league as the developed world,” he said.
Speaking on the occasion, Secretary, DSIR and DG, CSIR, Dr. (Smt.) N Kalaiselvi said the National Intellectual Property Festival is being celebrated this month, - from 1st to 31st July 2023.
Secretary, DPIIT, Shri Rajesh Kumar Singh and senior scientists and officials of CSIR and DST were present on the occasion.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইন্নোবেসন অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ য়োকখৎনবা “স্তার্দঅপস ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তি রাইতস ঙাক-শেন্নবা’ পান্দম থম্লি হায়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি মিনিস্তর শ্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখ্রে
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি উদোগকা লোয়ন্না থবক তৌমিন্নদুনা, স্তার্দঅপশিংগী পেতেন্তশিং অসিনা ইন্নোবেসন অমসুং ইন্তরপ্রাইজ পুক্নিং থৌগৎলে
“ স্তার্দঅপকী থবকশিং অমগা অমগা মতেং পীন্নবা অমসুং মখোয়গী কেপাসিতি বিল্দিং হেনগৎনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্কিম কয়া হৌদোক্লে
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লুচিংবা সরকারগী চহি ৯গী মতম অসিদা, ঙসিদি ঐখোয় চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা মান্নবা থাক অমদা লৈরে: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
02 JUL 2023 2:17PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, এতোমিক ইনর্জি দিপার্তমেন্ত, স্পেস দিপার্তমেন্ত, পর্সোনেল অমসুং পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ইন্নোবেসন অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ য়োকখৎনবা “স্তার্দঅপস ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তি রাইতস ঙাক-শেন্নবা’ পান্দম থম্লি।
নিউ দিল্লিদা নেসনেল ফিজিকেল লেবোরেতোরিদা সি.এ.আই.আরনা শীনবা ‘নেসনেল ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তি ফেস্তিবেল’ হৌদোকপদা ৱা ঙাংবদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি স্তার্দঅপশিংনা পেতেন্তশিং অমসুং ত্রেদমার্কশিং য়াওনা ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তি রাইতস (আই পি আর) ফাইল তৌবা অসিনা ভারত্তা ইন্নোবেসনঅমসুং ইন্তরপ্রাইজ পুক্নিং থৌগৎকনি। পি.এম নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা সরকারনা অসিনা ২০১৬দা আই.পি.আর এক্ত চৎনহল্লে অমসুং মমাঙদা চহি অমগী মতম লৌরম্বা ত্রেদমার্ক রেজিস্তার তৌবগী থবক অদু থা অমগী মনুংদা লোইশিল্লে।
মিনিস্তরনা হায়খি মসিগী মতুংদা, ‘স্তার্দঅপ ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তি রাইতস প্রোতেক্সন’ স্কিম চৎনরে, মসিদা পেতেন্ত ফাইল তৌবা অমসুং রিবেত চাদা ৮০ পীরে অমসুং ইন্দস্ত্রি অমসুং কম্পেনিশিংদা রিবেত চাদা ৪০-৫০ পীরে।
মহাক্না হায়খি স্তার্দঅপকী থবকশিং অমগা অমগা মতেং পীন্নবা অমসুং মখোয়গী কেপাসিতি বিল্দিং হেনগৎনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্কিম কয়া হৌদোক্লে। নহাক্না স্তার্দঅপ হেনগৎহনবা ঙমগনি, খুদম ওইনা গ্রেচুইতি, মোর্তগেজ য়াওদনা, শেন্দোয় য়াওদনা লুপা লাখ ১০-২০ ফাওবা লোন লৌবা য়াবা অদোমগী মুদ্রা স্কিম লৈরে।
স্তার্দঅপশিংগী আই.পি.আরশিং ঙাক-শেন্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা, স্তার্দঅপশিংগী ইন্নোবেসন অমসুং অফবা থবকশিং পুক্নিং থৌগৎনবা স্তার্দঅপস ইন্তলেকচুএল প্রোপর্তি প্রোতেক্সন(সিপ) স্কিম সরকারনা হৌদোক্লে। পেতেন্ত ফাইল তৌবদা চঙবা শেনফমগী চাদা ৮০ স্তার্দঅপশিংদা হন্দোক্লে অমসুং পেতেন্ত এপ্লিকেসনশিং য়াংনা য়েংশিন্নবা খুদোংচাবা লৈরে। অনৌবা ত্রেদমার্ক নিয়মশিংগী মখাদা, স্তার্দঅপশিং আমসুং অতোপ্পা কম্পেনিশিংনা ফাইল তৌবদা চাদা ৫০ রিবেত পীরে।
নিউ দিজাইন এমেন্দমেন্ত রুলস,২০২১গী মতুংইন্না, ইন্দস্ত্রিগী দিজাইনশিং রেজিস্তার তৌবা পুক্নিং থৌগৎনবা, অপীকপা য়ুনিতশিংনা ফাইল তৌবগী ফিস সরকারনা হন্থহল্লে।
মিনিস্তরনা হায়খি স্তার্দঅপশিংগী থবকশিং পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং য়োকখৎনবা অচৌবা থৌরাং কয়া পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ৯দা মোদী সরকারনা সাইন্স অমসুং সাইন্তিস্তশিংদা পুক্নিং চঙলে অমসুং মসি মালেমগী থাক্তা খন্নবা হিরম অমা ওইনা পুখৎলে। হন্দক্কী মহাক্কী য়ু.এস খোঙচৎ অদুদা অপুনবা ৱারোলদা মরুওইবা হিরম অসি সাইন্সকা মরী লৈনবা ৱাফমশিং-সেমিকন্দক্তরশিং, স্পেস, ইন্তরনেসনেল স্পেস স্তেসন, অর্তেমিস একোর্দসনা ওইখি।
মিনিস্তরনা হায়খি গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সতা ঐখোয় মফম ৩১ হাইগৎলক্তুনা- ৮১দগী ৪০দা লৈরে; ২০১৬গী মহাক্কী নিংতম্বা নুমিৎকী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোকখিবা মতুংইন্না ঐখোয়না য়াম্না থেংনা স্তার্দঅপকী থবকশিং হৌখি; অদুবু শুপ্নগী চহি ২দা ঐখোয় মালেমদা স্তার্দঅপ ইকোসিস্তেমদা অহুমসুবা রেঙ্কতা লৈরে।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি থায়নগী লৌশিং অমসুং চৎনবীশিংগা অনৌবা মতমগী সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিংগা পুনশিন্দুনা ঐখোয়না খাদি, এরোমা মিসন অমসুং লাভেন্দর থাবদা মাংজিল থাবা থবকশিং পায়খৎলে। করিগুম্বা ঐখোয়না স্তার্দঅপ আই.পি.আর ঙাক-শেনবগী থবক অসি পায়খৎলবদি, ঐখোয়গী স্তার্দঅপ ভেঞ্জরশিং ঐখোয়গী মমাংঙৈগী লৌশিং শীজিন্নবগী খুদোংচাবা ঐখোয়না ফংগনি। করিগুম্বা মসি ঐখোয়না থবক ওইনা পাংথোক্লবদি, ঐখোয়না চহিচা কয়া হেনবগী খুদোংচাবা ফংগনি।
মিনিস্তরনা হায়খি চহি ৯ অসিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা অসিগুম্বা মখলগী পান্দম থম্বদগী, ঙসি ঐখোয় চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা মান্নবা খোঙথাং অমদা থাংমিন্নরে অমসুং মান্নবা থাক অমদা লৈরে। ঙসি ঐখোয় তেক্নোলোজি শীজিন্নবদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা ঐখোয়গা মান্নরে। খুদম ওইনা, ক্বান্তম কম্পুতিংদা ঐখোয় মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়াওরে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, দি.এস.আই.আরগী সেক্রেতরি অমসুং সি.এস.আই.আরগী দি.জি দোক্তর(শ্রীমতি) এন কলাইসেলভিনা হায়খি থা অসিগী ১ দগী জুলাই ৩১, ২০২৩ ফাওবা নেসনেল ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তি ফেস্তিবেল পাংথোক্কনি।
থৌরম অদুদা সেক্রেতরি, দি.পি.আই.আই.তি , শ্রী রাজেস কুমার সিংহ অমসুং সেনিয়র সাইন্তিস্তশিং অমসুং সি.এস.আই.আর অমসুং দি.এস.তিগী ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।