Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
NCGG successfully trains the 24th batch of civil servants from Maldives
So far, 685 officers from Maldives imparted training
DG Shri Bharat Lal urges civil servants to champion equitable access to education for all
Empowering women with basic facilities serve as catalysts for economic growth says DG, NCGG
25 JUN 2023 1:35PM by PIB Delhi
The 2-week Capacity Building Programme (CBP) for civil servants of Maldives organised in partnership with the Ministry of External Affairs (MEA) concluded on 23rd June, 2023. NCGG has signed MoU with the Government of Maldives to enhance the skills and capabilities of 1,000 civil servants in the field of public administration and governance by 2024. As part of the agreement, NCGG has already imparted training to 685 officers from Maldives. The successful conclusion of the capacity building programme for civil servants of Maldives signifies the convergence of shared values and spirit of collaboration, serving as a testament to Prime Minister shri Narendra Modi’s ‘neighbourhood first’ approach.
The valedictory session was presided over by shri Bharat Lal, Director General, National Centre for Good Governance. With a firm focus on improving the quality of life for citizens, shri Bharat Lal urged the officers to capitalize on their learnings and translate them into tangible actions that drive positive change and holistic development. By embracing innovative approaches and incorporating lessons gleaned from the programme, the officers can effectively contribute to elevating the well-being and welfare of the people they serve. Recognizing Prime Minister shri Narendra Modi’s unwavering commitment to ensuring necessities for all citizens, such as housing, cooking gas, education, healthcare, financial services, and skill development, among others, he highlighted the need for officers to emulate these initiatives and make significant strides in enhancing the ease of living. The DG emphasized the importance of working with speed and scale and leaving no stone unturned in their pursuit of efficiently delivering these fundamental amenities.
A well-educated and skilled workforce forms the backbone of a thriving economy, fostering innovation, productivity, and competitiveness in the global arena. Mr. Bharat Lal emphasized that civil servants hold a unique position of responsibility, as they are instrumental in designing and implementing policies that impact the education sector. He urged them to provide equitable access to education, address gaps in learning opportunities, and foster a holistic approach to skill development.
The DG stressed the importance of creating an enabling environment for women through the provision of essential facilities, such as 24-hour water and power supply, and adequate sanitation facilities. Empowering women through the provision of basic amenities not only boosts economic outcomes but also fosters gender equality. By ensuring their equal participation in economic activities, societies can unlock the full potential of their human capital and drive sustainable growth, he said.
He placed significant emphasis on the need for civil servants to harness the potential of the digital revolution and embrace the latest IT innovations as a means to advance digital governance. The adoption of digital tools and platforms can enable faster decision-making, improved data management, and increased accessibility to government services, thereby enhancing the overall efficiency and effectiveness of governance. Recognizing their role as change agents and their deep understanding of local contexts, he expressed confidence in their ability to successfully implement policies and achieve favourable outcomes in their respective domains.
Giving the overview of the programme, Dr. B. S. Bisht, course coordinator said that in the 24th capacity building programme, NCGG shared various initiatives taken in the country. such as changing paradigm of governance, centralised public grievances redressal and monitoring system, India Maldives relations, Aadhar: a tool of good governance, implementation of public policies, women inclusive governance, innovation in public administration, Digital governance and public service delivery, Smart City development, housing to all, leveraging digital technology, best practices from various development schemes, urban governance, low cost desalination for drinking water, Climate Change, tourism, Jal Jeevan Mission, e-governance and digital India UMANG, leadership, coordination and communication, Mudra Yojana, poverty elimination initiatives, health care governance, sanitation and public health behaviour, circular economy, skill India, anti-corruption strategies, India’s policy towards Indian Ocean region among others.
The participants had the opportunity to engage in visits that were carefully curated to provide them with a comprehensive understanding of a diverse range of developmental projects and institutions. Among the notable visits, the participants had the opportunity to explore the Smart City in Dehradun, Central Information Commission, Pradhanmantri Sanghralaya which enriched their knowledge of the practical aspects of governance.
The 24th CBP was supervised by Dr. B. S. Bisht, course coordinator for Maldives, Dr. Sanjeev Sharma, co-course coordinator and the entire CBP team of NCGG. Their contributions to curriculum development, session coordination, and knowledge dissemination were instrumental in creating a comprehensive and impactful learning experience for the participants.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
মালদিবসকী সিবিল সর্ভেন্তশিংগী ২৪শুবা বেতচ এন.সি.জি.জিনা মাইপাক্না ত্রেনিং পীখ্রে
হৌজিক ফাওবদা, মালদিবসকী ওফিসার ৬৮৫ ত্রেনিং পীখ্রে
মীওই খুদিংমক লাইরিক-লাইশু তম্বগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা থবক পায়খৎনবা দি.জি শ্রী ভারত লালনা সিবিল সর্ভেন্তশিংদা তকশিনখ্রে
দি.জি, এন.সি.জি.জিনা হায়খি তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং নুপীশিংদা ফংহনবনা শেন-থুম চাউখৎপা হেনগৎহনগনি
25 JUN 2023 1:35PM by PIB Imphal
এক্সতর্নেল এফের্য়া মিনিস্ত্রিগী মতেংগা লোয়ননা মালদিবসকী সিবিল সর্ভেন্তশিংগী চয়োল অনিগী কেপাসিতি বিল্দিং প্রোগ্রাম( সি বি পি) জুন ২৩, ২০২৩দা লোইশিনখ্রে। লৈবাক ঙাকপগী থবক তৌরিবা সিবিল সর্ভেন্ত ১০০০ গী হৈশিংবা অমসুং থবক তৌবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা এন.সি.জি.জিনা ২০০৪ দা মালদিবস সরকারগা লোয়ন্না এম..য়ু অমা খুৎয়েক পীনখি। এ্রগ্রিমেন্ত অদুগী মতুংইন্না, এন.সি.জি.জিনা মালদিবসকী ওফিসার ৬৮৫ ত্রেনিং পীখ্রে। মালদিবসকী সিবিল সর্ভেন্তশিং মাইপাক্না ত্রেনিং পীখিবা অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী য়ুম্লোন্নবনা হান্নাহায়বা পান্দম অদু থবক ওইনা পাংথোকখিবগী খুদম অমনি।
নেসনেল সেন্তর ফোর গুদ গভর্নান্স (এন.সি.জি.জিনা)গী দিরেক্তর জেনেরেল, শ্রী ভারত লালনা প্রসিদেন্ত ওইদুনা ত্রেনিং লোইশিনবগী থৌরম অদু পাংথোকখি। শ্রী লালনা হায়খি মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎনবা মীৎয়েং থমদুনা, অফবা অহোংবা অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা ওফিসারশিংনা মখোয়না তমখিবশিং অদু থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। অনৌবা থবকশিং পাংথোক্তুনা অমসুং থৌরম অসিদগী তমখিবশিং থবক ওইনা পায়খৎতুনা ওফিসারশিংনা মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবা হেনগৎহনগদবনি। মীয়ামদা য়ুম, চাক থোংনবা গ্যাস, লাইরিক-লাইশু তম্বা, অনা-লায়য়েংগী থবক, শেন-থুমগী থবকশিং, স্কিল হেনগৎহনবা য়াওনা খুদোংচাবা কয়া ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থবক কয়া পায়খৎলে। ওফিসারশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিদগী ইথিল ফংদুনা মীয়াম হিংবদা লাইহন্নবা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। মীয়ামগী থবক তৌবদা য়াংনা অমসুং পাক-চাউনা পাংথোকপা দরকার ওই অমসুং তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনবা য়াবা খুদিংমক হোৎনগদবনি।
লাইরিক-লাইশু ফজনা হৈরবা অমসুং হৈথোই-শিংথোইরবা থবক শুবা মীওইশিংনা অফবা ইকোনোমি অমা, অনৌবা থবক পায়খৎপা হেনগৎহনবা, পোৎথোক পুথোকপা অমসুং মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবগী য়াংলেন শরুনি। লাইরিক-লাইশু তম্বগী লমদা অওনবা পুরক্নবা থৌশিল শেম্বা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপদা সিবিল সর্ভেন্তশিংনা মরুওইবা মফম অমা কল্লি। লাইরিক তম্বগী খুদোংচাবা ফংবা ৱাৎলিবশিং মেনখৎনবা অমসুং মীওই খুদিংমক লাইরিক তম্বা ফংহন্নবা অমসুং স্কিল হেনগৎহন্নবা মখোয়না থবক তৌগদবনি হায়না মহাক্না তকশিনখি।
দি.জিনা হায়খি নুপীশিংদা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং হায়বদি পুং ২৪ ঈশিং অমসুং মৈ ফংহনবা, সেনিতেসনগী খুদোংচাবা মরাংকাইনা পীবা য়াওনা নুপীশিংগী অফবা ফিবম অমা ফংহনবা মরুওই। তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং পীদুনা নু্পীশিং থৌনা হাপ্পা অসিনা শেন-থুম চাউখৎহনবা খক নত্তনা নুপী-নুপা থোং মান্নবশু হেনগৎহল্লি। শেন-থুম তানবগী থবকশিংদা নুপীশিং চপ মাননা শরুক য়াহনবা অসিনা খুন্নাইনা নুপীশিংগী তৌবা ঙম্বশিং মপুংফানা শীজিন্নবা য়াগনি অমসুং চাউখৎপা য়াংশিনহনগনি।
মহাক্না হায়খি সিবিল সর্ভেন্তশিংনা দিজিতেলগী অওনবশিংগী খুদোংচাবশিং লৌগদবনি অমসুং দিজিতেল গভর্নানান্স চাউখৎনবা খ্বাইদগী নৌবা আই.তিগী থবকশিং শীজিন্নগদবনি। দিজিতেল তুলশিং অমসুং প্লেতফোর্মশিং শীজিন্নবনা য়াংনা ৱারেপ লৌবা, দেতা ফজনা শীজিন্নবা অমসুং সরকারগী থবকশিং লাইনা ফংহনবা হেনগৎহনগনি অমসুং লৈবাক ঙাকপগী থবকশিং মপুংফানা হেনগৎহনগনি। সিবিল সর্ভেন্তশিং অসি অওনবা পুরক্নবা মীওইশিংনি অমসুং মখোয়না মফম অমগী মরমদা ফজনা খঙবা ঙম্মী অমসুং থৌশিলশিং থবক ওইনা মপুংফানা পাংথোকপা ঙম্মী।
কোর্স কোওর্দিনেতর দোক্তর বি.এস. বিস্তনা হায়খি ২৪শুবা কেপাসিতি বিল্দিং প্রোগ্রাম অসিদা, এন.সি.জি.জিনা লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা থবকশিং খঙহল্লে। লৈবাক ঙাকপদা লাক্লিবা অহোংবশিং, মীয়ামগী খুদোংচাদবা কোকহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং, ভারত-মালদিবসকী মরীশিং, আধার, সরকারগী থৌশিলশিং থবক ওইনা পাংথোকপা, নুপীশিং য়াওহনবা লৈঙাকলৈবাক ঙাকপদা অনৌবা থবকশিং, দিজিতেলগী থবকশিং, স্মার্দ সিতি শেমগৎপা, মীওই খুদিংমক য়ুম ফংহনবা, দিজিতেল তেক্নোলোজি শীজিন্নবা, চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং, সহরগী লৈঙাক, শেন য়াম্না চঙহন্দনা থক্নবা ঈশিং ফংনবা দেসেলিনেসন তৌবা, অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপা, তুরিজম, জল জিবন মিসন, -গভর্নান্স, দিজিতেল ইন্দিয়া উমং, লুচিংবগী থবক, কম্মুনিকেসন, মুদ্রা য়োজনা, লায়রবা মুৎথৎনবা থবকশিং, অনা-লায়য়েংগী থবকশিং, সেনিতেসন, সর্কলার ইকোনোমি, স্কিল ইন্দিয়া, শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎনবা থবকশিং, ভারত মহাসাগর লমদমদা ভারতকী থৌশিলগী মতাংদা শন্দোক্না খঙহনখি।
ত্রেনি শরুক য়াখিবশিং মফম কয়াদা পুদুনা ফজনা তাকপী তম্বীখি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং অমসুং ইন্সতিতুসনশিং মপুংফানা খঙহনখি। খোঙচৎশিং অদুগী মনুংদা দেরাদুনগী স্মার্দ সিতি, সেন্ত্রেল ইনফোর্মেসন কম্মিসন, প্রধান মন্ত্রী সংগ্রহলয় য়াওখি।
২৪ শুবা কেপাসিতি বিল্দিং প্রোগ্রাম অসি কোর্স কোওর্দিনেতর দোক্তর বি.এস. বিস্তনা য়েংশিনি। এন.সি.জি.জিগী কাংবুনা করিকুলম শেম্বা, সেসন পাংথোকপা, তাকপী-তম্বীবাগী থবকশিং পাংথোকখি। ত্রেনিং শরুক য়াখিবশিংনা মখোয়না ফংবা কান্নবশিংগী মতাংদা পাউদমখি।