Ministry of Defence
9th International Day of Yoga: Raksha Mantri performs Yoga with Armed Forces & Indian Coast Guard personnel onboard INS Vikrant
Appeals to people to include the practice in their daily routine for physical, mental & spiritual well-being
“Yoga is a zero budget medium; It involves zero investment & provides incredible profits”
Yoga Day is proof that the world is acknowledging & adopting Indian culture: Shri Rajnath Singh
21 JUN 2023 11:23AM by PIB Delhi
Embracing the spirit of unity and well-being, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh performed Yoga with the personnel of the Armed Forces & the Indian Coast Guard onboard India’s indigenous aircraft carrier INS Vikrant on the occasion of 9th International Day of Yoga on June 21, 2023. Chief of the Naval Staff Admiral R Hari Kumar, his wife who is the President of Naval Welfare and Wellness Association Smt Kala Hari Kumar, Chief Hydrographer to the Government of India Vice Admiral Adhir Arora, Controller of Personnel Services Vice Admiral Krishna Swaminathan and Chief of Staff, Southern Naval Command Rear Admiral J Singh were also present along with over 800 personnel, including 120 Agniveers.
Against the backdrop of a beautiful blue sky & a calming breeze, the deck of INS Vikrant provided an awe-inspiring setting to celebrate the ancient Indian practice which is cementing its importance across the globe due to the multiple benefits it offers towards physical, mental & spiritual well-being. Expert yoga instructors guided the participants in performing various asanas (poses) and breathing exercises with the aim to promote physical fitness, mental calmness and spiritual healing.
After the sessions, the Raksha Mantri felicitated the yoga instructors and interacted with the participants. He termed the global celebration of the practice as a matter of great pride for the nation as the world is acknowledging and adopting Indian culture. He highlighted the Government’s efforts to spread Yoga across the globe, stating that India has succeeded in presenting the message to the world that the practice provides multiple benefits to the whole of humanity.
Shri Rajnath Singh appealed to the people to include Yoga in their daily routine as it unites the body with the mind, besides connecting a human being with nature and the divine, while acting as a stepping stone to achieve spiritual consciousness. He described Yoga as an equivalent to ‘Amrit’ which paves the way for physical, mental & spiritual well-being and opens up numerous possibilities for nurturing the mind, body & soul, while offering holistic healing at a deeper level in the day-to-day lives of the people.
The Raksha Mantri likened the body as the hardware of a computer and mind as the software, emphasising that Yoga strengthens both the aspects for efficient overall functioning. “Yoga is a zero budget medium that negates physical, mental and spiritual disturbances. It involves zero investment & provides incredible profits. The importance of Yoga was seen during the Covid-19 pandemic, when people who made the practice an integral part of their daily routine were relatively less affected by the virus. According to various researches, yoga played a crucial role in increasing the immunity in people during the pandemic,” he said.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନବମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ: ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତରେ ସଶସ୍ତ୍ରବାହିନୀ ତଥା ତଟରକ୍ଷା କର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଯୋଗକୁ ଶାରିରୀକ, ମାନସିକ ତଥା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଦିନଚର୍ଯ୍ୟାରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଦେଲେ ଗୁରୁତ୍ୱ
ଯୋଗ ଶୂନ୍ୟ ବଜେଟ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ: ଏଥିରେ ଶୂନ୍ୟ ନିବେଶ ସାମିଲ ରହିଛି ଏବଂ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ
ଯୋଗ ଦିବସ ଏହା ପ୍ରମାଣ କରିଥାଏ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥାଏ ଏବଂ ନିଜସ୍ୱ ରହିଥାଏ: ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ
21 JUN 2023 11:23AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ନବମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ୨୧ ଜୁନ ୨୦୨୩କୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିମାନ ବାହକ ଜାହାଜ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ଉପରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ କର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ନୌସେନା ପ୍ରମୁଖ ଏଡମିରାଲ ଆର. ହରି କୁମାର, ତାଙ୍କ ପତ୍ନୀ ଏବଂ ନୌସେନା କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ୱେଲନେସ ଆସୋସିଏସନର ଅଧ୍ୟ ଶ୍ରୀମତୀ କଲା ହରି କୁମାର, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫର ଭାଇସ ଏଡମିରାଲ ଅଧିର ଅରୋଡ଼ା, କାର୍ମିକ ସେବା ନିୟନ୍ତ୍ରକ ଭାଇସ ଏଡମିରାଲ କୃଷ୍ଣା ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣୀ ନୌସେନା କମାଣର ଷ୍ଟାଫ ରିଅର ଏଡମିରାଲର ମୁଖ୍ୟ ଜେ. ସିଂହ ୧୨୦ ଅଗ୍ନିବୀରମାନଙ୍କ ସମେତ ୮୦୦ରୁ ଊଦ୍ଧ୍ୱର୍ କର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସବୁଜ, ନୀଳ ଆକାଶ ଏବଂ ଶାନ୍ତ ପବନର ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତର ଡେକ୍ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଅଭ୍ୟାସର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ବିସ୍ମୟକାରୀ ସ୍ଥାନ ଦେଇଥିଲା, ଯାହା ଶାରିରୀକ, ମାନସିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଅନେକ ଲାଭ କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱରେ ଏହାର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି, ବିଶେଷ ଯୋଗ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ ଶାରିରୀକ ଅନୁକୂଳତା ମାନସିକ ଶାନ୍ତି ତଥା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆରୋଗ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦେଶ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଆସନଗୁଡ଼ିକୁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଅଭ୍ୟାସ କରିବାରେ ପ୍ରତିଯୋଗିମାନଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ଅଧିବେଶନ ପରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ସେ ଯୋଗାଭ୍ୟାସର ବୈଶ୍ୱିକ ଉତ୍ସବକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ ଗର୍ବର କଥା ବୋଲି କହିଥିଲେ, କାରଣ ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଏବଂ ଆପଣାଉଛି । ସେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାରେ ସଫଳ ରହିଛି ଯେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ସମଗ୍ର ମାନବ ସମାଜକୁ ଅନେକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହିତ ନିଜର ଦିନଚର୍ଯ୍ୟାରେ ଯୋଗକୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ କାରଣ ଏହା ମଣିଷକୁ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପରମାତ୍ମାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ବ୍ୟତୀତ ଅଧିକ ଭାବରେ ଶରୀରକୁ ମନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ, ଯାହାକି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନା ପାଇବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ସେ ଯୋଗକୁ ‘ଅମୃତ’ ସଦୃଶ କହିଥିଲେ ଯାହା ଶାରିରୀକ, ମାନସିକ ତଥା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କଲ୍ୟାଣର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଗଭୀର ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଆରୋଗ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ମନ, ଶରୀର ଏବଂ ଆତ୍ମାର ପୋଷଣ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାର ମାର୍ଗ ଖୋଲିଥାଏ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶରୀରର ତୁଳନା କମ୍ପୁ୍ୟଟରର ହାର୍ଡୱେର ଏବଂ ମସ୍ତିଷ୍କର ତୁଳନା ସଫ୍ଟୱେର ଭାବରେ କରିଥିଲେ । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯୋ ଯୋଗ କୁଶଳ ସମଗ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଉଭୟ ବର୍ଗକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ, ‘ଯୋଗ ଏକ ଶୂନ୍ୟ ବଜେଟ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ’ ଯାହା ଶାରିରୀକ, ମାନସିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ନକାରାତ୍ମକ କରିଥାଏ । ଏଥିରେ ଶୂନ୍ୟ ନିବେଶ ସାମିଲ ଅଛି ଏବଂ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଯୋଗର ମହତ୍ତ୍ୱ କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଯୋଗାଭ୍ୟାସକୁ ନିଜର ଦିନଚର୍ଯ୍ୟାର ଅଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରି ନେଇଥିଲେ, ତାହା ଭାଇରସ ଠାରୁ ଅପେକ୍ଷାକୃତ କମ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁସାରେ, ଯୋଗ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିଲା ।