ঙাকশেল মন্ত্রালয়
৯শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ: ঙাকশেল মন্ত্রীনা আই.এন.এস. বিক্রান্ত তোংদুনা আর্মদ ফোর্সশিং অমসুং ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ পর্সনেলগা লোয়ননা য়োগ তৌখ্রে
ফিজিকেল, মেন্তেল অমসুং স্পিরিচুএল ৱেল-বিংগীদমক মখোয়গী নোংমগী থবক-থৌরমদা প্রক্তিস অসি য়াওহন্নবা মীয়ামদা আপীল তৌখ্রে
“য়োগ অসি জিরো বজেৎ মিদিয়ম অমনি; মসিদা জিরো ইনভেস্তমেন্ত চংই অমসুং চাউনা কান্নবশিং পীরি”
য়োগ নুমিৎ অসিনা মালেমনা ভারতকী কলচরবু শকখঙলি অমসুং তুং ইল্লি হায়বগী খুদমনি: শ্রী রাজনাথ সিংহ
21 JUN 2023 11:23AM by PIB Imphal
অপুনবা অমসুং হকচাং ফবগী ৱাখল্লোন অসিবু ঙাক্লদুনা ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংহনা জুন ২১, ২০২৩দা ৯শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগী থৌরমদা ভারতকী ইন্দিজিনস এয়রক্রাফ কেরিয়র আই.এন.এস. বিক্রান্ত তোংদুনা আর্মদ ফোর্সেস অমসুং ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দকী পর্নেলগা লোয়ননা য়োগ তৌখ্রে। চীফ ওফ দি নেবেল স্তাফ এদমিরেল আর হরি কুমার, নেবেল ৱেল্ফিয়র এন্দ ৱেলনেস এসোসিএসনগী প্রসিদেন্ত ওইরিবা মহাক্কী লোইনবী শ্রীমতি কালা হরি কুমার, ভারত সরকারগী চীফ হাইদ্রোগ্রাফর ভাইস এদমিরেল অধির এরোরা, কন্ত্রোলর ওফ পর্সনেল সর্ভিসেস ভাইস এদমিরেল কৃষ্ণ স্বামিনাথন অমসুং চীফ ওফ স্তাফ, সাউদর্ন নেবেল কম্মান্দ রিয়র এদমিরেল জে সিংহনা অগনিবীর ১২০ য়াওনা পর্সনেল ৮০০ হেনবগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
ফজরবা হিংগোক মচুগী অতিয়া অমসুং লিরি শিৎপা নুংশিৎ মরক্তা আই.এন.এস. বিক্রান্তগী দেক্না অরিবা ভারতকী চৎনবী অসিবু পালন তৌবগী ফজরবা শক্তম অমা উহনখি, মসিনা ফিজিকেল, মেন্তেল অমসুং স্পিরিচুএল ৱেল-বিংগী মাইকৈদা কান্নবা কয়ামরুম পীবনা মরম ওইনা মালেম শিনবা থুংবদা মসিগী মরু ওইবা অদু হেন্না চেৎশিনহনখি। এক্সপর্ত য়োগ ইনস্ত্রক্তরশিংনা হকচাং ফনা থম্নবা, পুক্নিং ৱাখল ইংথনবা অমসুং স্পিরিচুএল হিলিং প্রমোৎ তৌনবা পান্দমগা লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা আসনাশিং তৌবা অমসুং শ্বর হোনবগী শাজেল তৌবদা শরুক য়ারিবশিংবু লমজিংখি।
সেসনশিং অসিগী মতুংদা ঙাকশেল মন্ত্রীনা য়োগ ইনস্ত্রক্তরশিংবু ওকখি অমসুং শরুক য়ারিবশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখি। মহাক্না থৌওং অসি মালেম শিনবা থুংবদা পালন তৌরিবা অসি লৈবাক্কী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি লোয়ননা মালেমনা ভারতকী চৎনবী অসিবু শক খঙবীরি অমসুং তরাম্না ওকপীরি। মহাক্না মালেম শিনবা থুংবদা য়োগ শন্দোক্নবা সরকারগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা হায় ভারতনা মালেমদা থৌওং অসিনা অপুনবা মীওইবা খুন্নাইগীদমক কান্নবা কয়ামরুম পীরি হায়বা পাউজেল পীবদা মাইপাকপা ঙমখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা মীয়ামদা মখোয়গী নোংমগী থবক-থৌরমদা য়োগ য়াওহন্নবা আপীল তৌখি মরমদি মসিনা মীওইবা জাতিবু মহৌশা অমসুং ঈশ্বরগা নকশিন্নহনবগী মথক্তা হকচাং অমসুং ৱাখল অসি পুনশিনহনখি অমরোমদা মসিনা স্পিরিচুএল কন্সিয়সনেস ফংনবা স্তেপ্পিং স্তোন অমা ওইরি। মহাক্না য়োগ অসি ফিজিকেল, মেন্তেল অমসুং স্পিরিচুএল ৱেল-বিংগীদমক লম্বী য়াৎলিবা ‘অমৃত’কা পাঙ্খক ওই অমসুং মসিনা ৱাখল, হকচাং অমসুং থৱায় অসি ঙাকশেন্নবা ওইথোকপা য়াবা কয়া পীরি অমরোমদা মীয়ামগী নোংমগী পুন্সিদা মসিনা হেন্না লুবা থাক্তা হোলিস্তিস হিলিং ফংহল্লি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা হকচাংবু কম্প্যুতরগী হর্দৱেয়র অমসুং ৱাখলনা সোফৱেয়রনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা য়োগনা অপুনবগী মথৌ তৌবা অসি ফগৎহন্নবা হীরম অনিমক মপাঙ্গল কনখৎহল্লি হায়খি। মহাক্না হায় “য়োগ অসি ফিজিকেল, মেন্তেল অমসুং স্পিরিচুএলগী অকাইবশিং কোকহনবা ঙম্বা জিরো বজেৎ মিদিয়ম অমনি। মসিদা জিরো ইনভেস্তমেন্ত চংই অমসুং চাউনা কান্নবশিং পীরি। য়োগগী কান্নবা অসি কোবিদ-১৯ লাইচ৭ মনুংদা উবা ফংখি, মীয়াম্না মসিবু মখোয়গী নোংমগী থবক-থৌরমগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইহনবনা ভাইরস অসিনা শোকহনবদা চাউনা হন্থহনবা ঙমখি। তোঙান-তোঙানবা রিসর্চশিংগী মতুং ইন্না য়োগনা লাইচৎ মনুংদা মীয়ামগী ইম্ম্যুনিতী হেনগৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি”।

Ministry of Defence
9th International Day of Yoga: Raksha Mantri performs Yoga with Armed Forces & Indian Coast Guard personnel onboard INS Vikrant
Appeals to people to include the practice in their daily routine for physical, mental & spiritual well-being
“Yoga is a zero budget medium; It involves zero investment & provides incredible profits”
Yoga Day is proof that the world is acknowledging & adopting Indian culture: Shri Rajnath Singh
21 JUN 2023 11:23AM by PIB Delhi
Embracing the spirit of unity and well-being, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh performed Yoga with the personnel of the Armed Forces & the Indian Coast Guard onboard India’s indigenous aircraft carrier INS Vikrant on the occasion of 9th International Day of Yoga on June 21, 2023. Chief of the Naval Staff Admiral R Hari Kumar, his wife who is the President of Naval Welfare and Wellness Association Smt Kala Hari Kumar, Chief Hydrographer to the Government of India Vice Admiral Adhir Arora, Controller of Personnel Services Vice Admiral Krishna Swaminathan and Chief of Staff, Southern Naval Command Rear Admiral J Singh were also present along with over 800 personnel, including 120 Agniveers.
Against the backdrop of a beautiful blue sky & a calming breeze, the deck of INS Vikrant provided an awe-inspiring setting to celebrate the ancient Indian practice which is cementing its importance across the globe due to the multiple benefits it offers towards physical, mental & spiritual well-being. Expert yoga instructors guided the participants in performing various asanas (poses) and breathing exercises with the aim to promote physical fitness, mental calmness and spiritual healing.
After the sessions, the Raksha Mantri felicitated the yoga instructors and interacted with the participants. He termed the global celebration of the practice as a matter of great pride for the nation as the world is acknowledging and adopting Indian culture. He highlighted the Government’s efforts to spread Yoga across the globe, stating that India has succeeded in presenting the message to the world that the practice provides multiple benefits to the whole of humanity.
Shri Rajnath Singh appealed to the people to include Yoga in their daily routine as it unites the body with the mind, besides connecting a human being with nature and the divine, while acting as a stepping stone to achieve spiritual consciousness. He described Yoga as an equivalent to ‘Amrit’ which paves the way for physical, mental & spiritual well-being and opens up numerous possibilities for nurturing the mind, body & soul, while offering holistic healing at a deeper level in the day-to-day lives of the people.
The Raksha Mantri likened the body as the hardware of a computer and mind as the software, emphasising that Yoga strengthens both the aspects for efficient overall functioning. “Yoga is a zero budget medium that negates physical, mental and spiritual disturbances. It involves zero investment & provides incredible profits. The importance of Yoga was seen during the Covid-19 pandemic, when people who made the practice an integral part of their daily routine were relatively less affected by the virus. According to various researches, yoga played a crucial role in increasing the immunity in people during the pandemic,” he said.