Ministry of Defence
Self-reliance a necessity as India faces double border threat & new dimensions of warfare: Raksha Mantri in Lucknow
“Strong & self-reliant military backbone of a sovereign nation; Govt ensuring that Armed Forces are not dependent on foreign equipment”
“Self-reliance in niche technologies must for India to become a military power at global level”
“95% of land in UP Defence Corridor acquired; 109 MoUs signed with estimated investment of over Rs 16,000 crore”
Shri Rajnath Singh calls for developing dual use technology that benefits both defence & civilian sectors
17 JUN 2023 12:03PM by PIB Delhi
Self-reliance is not an option but a necessity, as India is facing a double threat on its borders, along with new dimensions of warfare that are emerging in today’s fast-changing world. This was stated by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh during a defence dialogue on ‘Aatmanirbhar Bharat’ organised by STRIVE think-tank, a veterans’ initiative, and a media organisation in Lucknow, Uttar Pradesh on June 17, 2023.
The Raksha Mantri termed a strong & self-reliant military as the backbone of a sovereign nation, which besides protecting the borders, safeguards the country’s civilisation and culture. He asserted that the Government, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, is ensuring that the Armed Forces are not dependent on foreign weapons & equipment, emphasising that the real strength lies in being ‘Aatmanirbhar’, especially when an emergency situation arises.
Shri Rajnath Singh shared his insights on the paradigm shift brought about by technology in the nature of warfare. He stressed on the need to develop indigenous state-of-the-art weapons and platforms that equip & prepare the Armed Forces to tackle new and emerging challenges.
“Most of the weapons today are electronic-based systems, which can reveal sensitive information to the adversaries. As imported equipment has certain limitations, we need to go beyond the horizon and achieve self-reliance in niche technologies. Latest weapons/equipment are equally important as the bravery of our soldiers. If India wishes to become a military power at the global level, there is no other option than being self-reliant in defence manufacturing,” the Raksha Mantri said.
Listing out the advantages of being ‘Aatmanirbhar’, Shri Rajnath Singh stated that it would not only decrease the expenditure on imports, but also multi-dimensionally benefit the civil sector. He called for developing dual use technology that, besides strengthening the defence sector, improves the standard of living of the people.
The Raksha Mantri enumerated the steps taken by the Government to create a robust defence ecosystem, which not only caters to the domestic requirements, but also fulfills the security needs of friendly countries. These include setting up of Defence Industrial Corridors (DIC) in Uttar Pradesh and Tamil Nadu; earmarking of record 75 per cent of defence capital procurement budget (approx. Rs one lakh crore) for domestic industry in Financial Year 2023-24; 25 per cent R&D budget for private industry and Innovations for Defence Excellence (iDEX) initiative & Technology Development Fund to promote start-ups.
On the UP DIC, Shri Rajnath Singh said that the work is going on in mission mode and 95% of around 1,700 hectares of land has been acquired till date. Of these, 36 industries and institutions have been allotted nearly 600 hectares of land. 109 MoUs have been signed, with an estimated investment value of more than Rs 16,000 crore. So far, a total investment of about Rs 2,500 crore has been made in UPDIC by various entities. The corridor will not only produce spare parts, but also manufacture and assemble Drones/Unmanned Aerial Vehicles, Electronic warfare, Aircraft & BrahMos missiles.
The Raksha Mantri highlighted that the Government’s efforts in the last few years have resulted in over Rs one lakh crore defence production and nearly Rs 16,000 crore exports in Financial Year 2022-23. He exuded confidence that the defence exports will soon cross Rs 20,000 crore mark. “We are moving ahead at an unprecedented pace to achieve the Prime Minister’s vision of making India a developed nation by 2047. The aim is to build an economically powerful and completely self-reliant India, which is also a net defence exporter,” he added.
Chief Nodal Officer for UP DIC Air Chief Marshal RKS Bhadauria (Retd), officers of the Armed Forces & DRDO and representatives of the industry and academia were present on the occasion.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ভারতনা ঙমখৈদা খুদোংথিবা অনি অমসুং লান শোক্নবগী অনৌবা দাইমেন্সনশিং মায়োক্নরিবা অসিদা আত্মনির্ভর ওইবা তঙাই ফদে: লখনৌদা ঙাকশেল মন্ত্রী
“মপাঙ্গল কনবা অমসুং আত্মনির্ভর ওইবা মিলিতরীনা সোভরেন ওইবা লৈবাক অমগী য়াংলেন শরূ ওইরি; সরকারনা আর্মদ ফোর্সশিংনা মীরমগী খুৎশু-খুৎলাইদা মীপাল তাংদনবা হোৎনরি”
“মালেমগী থাক্তা ভারতনা মিলিতরী পাৱর অমা ওইনবা হোৎনবদা নিচ তেক্নোলোজীশিংদা আত্মনির্ভর ওইবা মথৌ তাই”
“য়ু.পি. দিফেন্স কোরিদোরদা লম ৯৫% মথৌ তাই; লুপা করোর ১৬,০০০ হেনবগী ইনভেস্তমেন্তগা লোয়ননা এম.ও.য়ু. ১০৯ খুৎয়েক পীনখ্রে”
শ্রী রাজনাথ সিংহনা দিফেন্স অমসুং সিবিলিয়ন সেক্তর অনিমক্তা কান্নবা পীরিবা দ্যুল য়ুজ তেক্নোলোজী দিবেলপ তৌনবা ফোঙদোকখ্রে
17 JUN 2023 12:03PM by PIB Imphal
আত্মনির্ভর ওইবা অসি ওপ্সন অমা নত্তে মসি তঙাই ফদবনি, মরমদা ভারতনা মাগী ঙমখৈশিংদা খুদোংথিবা অনি লোয়ননা ঙসিগী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা মালেমদা থোরক্লিবা লান শোক্নবগী অনৌবা দাইমেন্সনশিং মায়োক্নরি। ৱাফম অসি জুন ১৭, ২০২৩দা উত্তর প্রদেশকী লখনৌদা বেতরেনশিংগী ইনিসিএতিব অমসুং মেদিয়া ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা, স্ত্রাইব থিঙ্ক-তেঙ্কনা শিনবা ‘আত্মনির্ভর ভারত’ হায়বা দিফেন্স দাইলোগ অমদা ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা মপাঙ্গল কনবা অমসুং আত্মনির্ভর ওইবা মিলিতরীনা সোভরেন ওইবা লৈবাক অমগী য়াংলেন শরূ ওইরি হায়খি, মসিনা ঙমখৈশিং ঙাকশেনবগী মথক্তা লৈবাক্কী সভ্যতা অমসুং নাৎ ঙাক্তুনা থম্মি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকার অসিনা আর্মদ ফোর্সশিংনা মীরমগী খুৎশু-খুৎলাইদা মীপাল তাংদনবা হোৎনরি হায়রদুনা মরু ওইনা ইমর্জেন্সী ওইবা ফীভম অমা থোরকপা মতমদা ‘আত্মনির্ভর’ ওইবনা তশেংবা শক্তি অদু উৎপা ঙম্মি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা লান শোক্নবগী মওং-মতৌদা তেক্নোলোজীনা পুরক্লিবা অচৌবা অহোংবা অসিগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোন ফোঙদোকখি। মহাক্না অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা শীংনবশিং অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা আর্মদ ফোর্সশিংবু শেম-শারিবা ইন্দিজিনস ওইবা স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত ৱীপন অমসুং প্লেৎফোর্ম দিবেলপ তৌবা মথৌ তাই হায়খি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসিগী অয়াম্বা খুৎশু-খুৎলাইশিং অসি ইলেক্ত্রোনিক-বেজ সিস্তেমশিং ওইরি মসিনা য়েক্নবশিংদা সেন্সিতিব ওইবা ই-পাউ খঙহনবা ঙম্মি। ইম্পোর্ত তৌবা খুৎশু-খুৎলাইশিং অসিগী অকক্নবা লিমিতেসন লৈবনা ঐখোয়না মসিগী ৱাংমদা চংশিন্দুনা নিচ তেক্নোলোজীশিংদা আত্মনির্ভর ওইবা ঙম্নবা হোৎনবা তাই। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা থৌনা ফাবগী মতিক খুৎশু-খুৎলাইশিংসু খ্বাইদগী নৌবা ওইবা অসি চপ মান্ননা মরু ওই। করিগুম্বা ভারতনা মালেমগী থাক্তা মিলিতরী পাৱর ওইবা পাম্লবদি দিফেন্স মেন্যুফেকচরিংদা আত্মনির্ভর ওইবা নত্তনা অতোপ্পা পাম্বৈ লৈতে”।
‘আত্মনির্ভর’ ওইবগী কান্নবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি মসিনা ইম্পোর্তশিংদা চাদিং তৌবা হন্থহনবা খক্তা নত্তনা সিবিল সেক্তরদা মলতি-দাইমেন্সনেল ওইবা কান্নবশিংসু পীরি। মহাক্না মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা দিফেন্স সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মথক্তা দ্যুল য়ুজ তেক্নোলোজী দিবেলপ তৌনবা ফোঙদোকখি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা সরকারনা লমদম অসিগী মথৌ তাবশিং থুংহনবা ঙম্বা খক্তা নত্তনা মরু ওইরিবা লৈবাকশিংগী সেক্যুরিতীগী মথৌ তাবশিং থুংহল্লিবা মপাঙ্গল কনবা দিফেন্স ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পাউদমখি। মসিদা উত্তর প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুদা দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর (দি.আই.সি.) লিংখৎপা; শেনবা চহি ২০২৩-২৪দা দোমেস্তিক ইন্দস্ত্রীগীদমক দিফেন্স কেপিতেল প্রোক্যুর্মেন্ত বজেৎকী চাদা ৭৫ (চাউরাক্না লুপা করোর লাখ অমা) রেকোর্দ ওইনা খাক্তুনা থম্বা; স্তার্ত-অপশিং থৌগৎনবা প্রাইবেৎ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্নোবেসন্স ফোর দিফেন্স এক্সিলেন্স (আই.দি.ই.এক্স) ইনিসিএতিব অঞসুং তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত ফন্দগীদমক আর এন্দ দি বজেৎকী চাদা ২৫ খাক্তুনা থম্বা য়াওরি।
য়ু.পি. দি.আই.সি.গী মতাংদা শ্রী রাজনাথনা হায়খি মদুদি মিসন মোদতা হৌজিক থবক পাইখৎলি অমসুং হৌজিক ফাওবদা লম হেক্তর ১,৭০০রোমগী ৯৫% ফংবা ঙমলে। মসিগী মনুংদা ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্সতিত্যুসন ৩৬তা লম হেক্তর ৬০০কী ময়া পীখ্রে। লুপা করোর ১৬,০০০ হেনবগী ইনভেস্তমেন্ত ভেল্যু ওইবা এম.ও.য়ু. ১০৯সু খুৎয়েক পীনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা তোঙান-তোঙানবা এন্তিতীশিংনা য়ু.পি.সি.আই.সি.দা লুপা করোর ২,৫০০রোমগী ইনভেস্তমেন্ত তৌখিবা লৈরে। কোরিদোর অসিনা স্পিয়র পার্তশিং শাবা খক্তা নত্তনা দ্রোনশিং/অনমেন এরিএল ভেহিকলশিং, ইলেক্ত্রোনিক ৱারফিয়র, এয়রক্রাফ অমসুং ব্রহ্মোস মিসাইলশিং মেন্যুফেকচর অমসুং এসেম্বলসু তৌগনি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি হোখিবা চহি খরা অসিদা পাইখৎখিবা সরকারগী খোঙথাংশিংনা মরম ওইদুনা দিফেন্স প্রদক্সন লুপা করোর লাখ অমা হেন্না তৌবা ঙমখি অমসুং শেনবা চহি ২০২২-২৩দা এক্সপোর্ত কুপা করোর ১৬,০০০ তৌবা ঙমখি। দিফেন্স এক্সপোর্তশিং অসি অথুবদা লুপা করোর ২০,০০০ হেল্লগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “প্রধান মন্ত্রীগী ২০৪৭ ফাওবদা লৈবাক অসিনা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবা পান্দম ফংনবা মাইকৈদা ঐখোয়না অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজেলদা মাংদা চংশিল্লি। মসিগী পান্দম অসি শেন্মীৎলোন্দা শক্তি লৈবা অমসুং নেৎ দিফেন্স এক্সপোর্তরসু ওইরিবা মপুং ফানা আত্মনির্ভর ওইবা ভারত অমা শেম্বনি”।
থৌরম অসিদা য়ু.পি. দি.আই.সি.গী চীফ নোদেল ওফিসর, এয় চীফ মার্শেল আর.কে.এস. ভাদৌরিয়া (থবক্তগী পোত্থারবা), আর্মদ ফোর্সেস অমসুং দি.আর.দি.ও.গী ওফিসরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি।