Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Information and Broadcasting announces Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman
33 Awards to recognize contribution of Media in spreading message of Yoga
Samman commends the instrumental role that the media plays in disseminating the outreach of yoga, both within India and abroad: Shri Anurag Thakur
Media has been a catalyst in fostering understanding, appreciation, and adoption of: Shri Thakur
09 JUN 2023 5:42PM by PIB Delhi
Ministry of Information and Broadcasting has today announced the second edition of Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman.
Under the Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman 2023, thirty-three Sammans will be given out under three categories viz Print, Television and Radio in twenty-two Indian languages and English as below
1. 11 Sammans in 22 Indian languages and English – to be conferred under the category “Best Media Coverage in Yoga in Newspaper”
2. 11 Sammans in 22 Indian languages and English – to be conferred under the category “Best Media Coverage in Yoga in Electronic Media (TV)”
3. 11 Sammans in 22 Indian languages and English – to be conferred under the category “Best Media Coverage in Yoga in Electronic Media (Radio)”
Announcing the awards for the year 2023 Union Minister Shri Anurag Thakur said that Thanks to Prime Minister Shri Narendra Modi, International Day of Yoga, celebrated on June 21 every year, has kindled a mass movement to promote health and well-being across the globe.
He has further said that Yoga has transcended borders and cultures, captivating the attention of millions worldwide. Its holistic approach to physical, mental, and spiritual well-being has garnered significant interest, making it a global phenomenon. This achievement would not have been possible without the tireless efforts of the media in spreading awareness and showcasing the transformative potential of yoga. In recognition of this, I am happy to announce that Ministry of Information and Broadcasting has decided to conduct the 2nd edition of Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman this year.
Shri Thakur added that the Samman commends the instrumental role that the media plays in disseminating the outreach of yoga, both within India and abroad. As we celebrate the International Day of Yoga, it is crucial to recognize the immense power and responsibility that the media holds in promoting this ancient practice and its numerous benefits.
He also said that media has been a catalyst in fostering understanding, appreciation, and adoption of this profound practice. It has been successful in presenting it as a universal practice accessible to people of all ages, backgrounds, and abilities.
Thanking the media for playing this role as an enabler, Shri Thakur said “I express my heartfelt gratitude to the media for its invaluable contributions in disseminating the outreach of yoga in India and across the globe. Your unwavering dedication to sharing the transformative power of this practice has undoubtedly played a significant role in making yoga a universal language of wellness.”
The Samman will be recommended by an independent Jury. The Samman will comprise of a special media/plaque/trophy and a citation.
The guidelines require Media Houses to submit details in a prescribed format along with relevant clippings of article(s) created and published or audio/visual content telecast/broadcast made during the period 10th June 2023 to 25th June 2023. The last date for entries is 1st July 2023.
Detailed guidelines can be found on the websites of Press Information Bureau (https://pib.gov.in/indexd.aspx ) and Ministry of I&B (https://mib.gov.in/ )
About Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman
Acknowledging the positive role & responsibility of media in disseminating the outreach of Yoga in India and abroad, the Ministry of I&B had instituted the first Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS) in June, 2019. The first edition of the awards was conferred on 7th January, 2020 and thereafter a hiatus was caused due to COVID19 pandemic. The Ministry of Information and Broadcasting has decided to revive the Samman and organize the second edition in 2023.
The International Day of Yoga has been celebrated annually on 21 June since 2015. The idea of International Day of Yoga was first proposed by the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, during his address at the United Nations General Assembly (UNGA), on 27 September 2014.
While proposing the idea the Prime Minister stated:
Yoga is an invaluable gift of India's ancient tradition. It embodies unity of mind and body; thought and action; restraint and fulfilment; harmony between man and nature; a holistic approach to health and well-being. It is not about exercise but to discover the sense of oneness with yourself, the world and the nature. By changing our lifestyle and creating consciousness, it can help in wellbeing. Let us work towards adopting an International Yoga Day.”
Following this initial proposal, the UNGA held informal consultations on the draft resolution, entitled "International Day of Yoga", on 14 October 2014. The consultations were convened by the delegation of India. On 11 December 2014, India's Permanent Representative introduced the draft resolution in the United Nations General Assembly. The draft text received broad support from 177 Member States who sponsored the text, which was adopted without a vote. This initiative found support from most global leaders. A total of 177 nations co-sponsored the resolution, which is the highest number of co-sponsors ever for any UNGA resolution of such nature.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না অন্তরাস্ত্রিয় য়োগ দিবস মেদিয়া সম্মান লাউথোকখ্রে
য়োগগী পাউজেল শন্দোকপদা মেদিয়ানা লৌখিবা থৌদাংবু মনা ৩৩ লান্থোক্তুনা শকখঙগদৌরি
সম্মান অসিনা ভারতকী মনুং অমদি মপান অনিমক্তা য়োগ শন্দোকপদা মেদিয়ানা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংবু শিংথারি: শ্রী অনুরাগ থাকুর
য়োগবু খঙজিনবা, শিংথাবা অমদি লৌশিনবদা মেদিয়ানা পাম্বৈ অমা ওইদুনা লাক্লি: শ্রী থাকুর
09 JUN 2023 5:42PM by PIB Imphal
ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না ঙসি অন্তরাস্ত্রিয় য়োগ দিবস মেদিয়া সম্মানগি অনিশুবা ইদিসন লাউথোকখ্রে।
অন্তরাস্ত্রিয় য়োগ দিবস মেদিয়া সম্মান ২০২৩গী মখাদা, মনা কুন্থ্রাহুমদোই ভারতকী লোল কুননিথোই অমদি ইংলিসতা প্রিন্ত, তেলিভিজন অমদি রেদিও হায়রিবা কাঙলুপ অহুমসিদা মখাগী অসুম্না লান্থোক্কনি
১. ভারতকী লোল ২২ অমদি ইংলিসতা সম্মান ১১ – “বেস্ত মেদিয়া কভরেজ ইন য়োগ ইন নিউজপেপর” হায়রিবা কাঙলুপ অসিদা লান্থোক্কদবা
২. ভারতকী লোল ২২ অমদি ইংলিসতা সম্মান ১১ – “বেস্ত মেদিয়া কভরেজ ইন য়োগ ইন ইলেকত্রোনিক মেদিয়া (তি.ভি.)” হায়রিবা কাঙলুপ অসিদা লান্থোক্কদবা
৩. ভারতকী লোল ২২ অমদি ইংলিসতা সম্মান ১১ – “বেস্ত মেদিয়া কভরেজ ইন য়োগ ইন ইলেকত্রোনিক মেদিয়া (রেদিও)” হায়রিবা কাঙলুপ অসিদা লান্থোক্কদবা
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মরম ওইরগা, চহি খুদিংগী জুন ২১দা পাঙথোক্লিবা, ইন্তরনেস্নেল য়োগ নুমিৎ অসিনা মালেম শিনবা থুংনা মশা মউ ফবা অমদি তিঞ্জং কায়জঙদবা পুন্সিরোল অমা থম্নবগী মীয়ামগী ওইবা ইহৌ অমা পোকহল্লে হায়না, ইং ২০২৩গী মনাশিং লাউথোক্লদুনা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুরনা হায়খি।
য়োগন ঙমখৈ অমদি নাৎকী পল লান্থোক্তুনা মালেম শিনবা থুংনা মীওই মিলিয়ন কয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মসিনা হকচাঙ, পুক্নিং অমদি ৱাখল ফনা থম্বা হায়রিবা পুম্নমকসি কোনশিন্দুনা চঙশিনবা মতৌসিনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিন্দুনা মসিবু মালেমগী ওইবা ইহৌ অমা ওইহল্লি। হায়রিবা অসি মেদিয়ানা চোকথবা নাইদনা মীয়াম্না পাক শন্না খঙহন্নবা শন্দোকপা অমদি য়োগগি মতিংবু উত্থোক্লিবা অসি য়াওদনা ওইথোকপা ঙম্লম্লোই। হায়রিবশিং অসিবু শকখঙদুনা, ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না চহি অসিদা অন্তরাস্ত্রিয় য়োগ দিবস মেদিয়া সম্মানগী ২শুবা ইদিসন পাঙথোক্নবা ফিরেপ লৌরে হায়না ঐনা মীয়ামগী মফমদা লাউথোকচরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মনা অসিনা ভারতকী মনুং অমদি মপান অনিমক্তা য়োগগী মরমদা শন্দোকপদা মেদিয়ানা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংবু শিংথারি। ঐখোয়না মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাঙথোকপগা লোয়ননা, হায়রিবা অরিবা মতমদগী চৎনরক্লবা থৌওং অমদি মসিগী কান্নবশিংবু শন্দোকপদা মেদিয়ানা লৌরিবা অচৌবা মতিক অমদি থৌদাংবু শকখঙবা হায়বসি মরুওই হায়না শ্রী থাকুরনা মখা তাখি।
হায়রিবা পাক শন্না চৎনরিবা থৌওং অসিবু খঙজিনবা, য়ানিংহনবা অমদি লৌশিনবদা মেদিয়ানা পাম্বৈ অমা ওইদুনা লাক্লি। মসিবু চহি কাঙলুপ, হৌরকফম অমদি হকচাঙগী ফীভম্না তৌবা ঙম্বগী ফীভমগী খেন্নবা লৈহন্দনা পুম্ননমক্না পাঙথোকপা য়াবা থৌওং অমা ওইনা পুথোকপদা চাউনা মায় পাকহল্লি হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি।
মতিং হাপ্পগী থৌদাং অসি য়াবগীদমক মেদিয়াবু থাগৎলদুনা, শ্রী থাকুরনা হায়খি, “ভারত অমদি মালেম শিনবা থুংনা য়োগগী মরমদা শন্দোকপদা লৌরিবা মমল নাইদ্রবা থৌদাংসিগীদমক ঐনা মেদিয়াবু থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অদোম্না খোঙফম হোংদনা থৌওং অসিগি মতিকপু শন্দোকপদা লেপ্তুনা য়োগবু মীপুম খুদিংমক্কী ওইবা তিঞ্জং কায়জঙদবা পুন্সিগী পাম্বৈ অমা ওইহনবদা মশক থোকপা থৌদাং য়াখিবনি।”
মনা অসি মনিং মখা তম্বা জুরী অমনা রিকম্মেন্দ তৌগদবনি। মনা অসিদা অখন্নবা মেদিয়া/প্লেক/ত্রোফী অমা অমদি সাইতেসন অমা য়াওরি।
চৎন-পথাপ অসিদা মেদিয়া হাউসশিংনা অপিবা ফোর্মেত্তা অকুপ্পা ৱারোলশিং জুন ১০, ২০২৩ দগী জুন ২৫, ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা ফোঙখিবা মরী লৈনবা আর্তিকল(শিং) নৎত্রগা শন্দোকখিবা ওদিও/ভিজুএল মচাকশিংগা লোয়ননা থাজিল্লক্কদবনি। এন্ত্রী থাজিনবগী অরোইবা নুমিৎ জুলাই ১, ২০২৩নি।
অকুপ্পা ৱারোল প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরোগী ৱেবসাইত (https://pib.gov.in/indexd.aspx ) অমদি আই.বি. মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত (https://mib.gov.in/ ) তা ফংবিগনি।
অন্তরাস্ত্রিয় য়োগ দিবস মেদিয়া সম্মানগী মরমদা
ভারত অমদি মপানদা য়োগগী মরমদা শন্দোকপদা মেদিয়ানা লৌরিবা অচঙবা শক্লোন অমদি থৌদাংবু শকখঙলদুনা, আই.বি. মন্ত্রালয়না অহানবা অন্তরাস্ত্রিয় য়োগ দিবস মেদিয়া সম্মান (এ.ৱাই.দি.এম.এস.) জুন, ২০১৯দা হৌদোকখিবনি। অহানবা ইদিসনগী মনাশিং জনুৱারী ২০২০দা লান্থোকখি অমদি মদুগী মতুংদা কোবিদ ১৯ লাইচৎনা মরম ওইরগা মতম খরা লেপ্লুরে। ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না মনা অসিবু অমুক হিঙ্গৎহন্দুনা অনিসুবা ইদিসন ২০২৩দা পাঙথোক্নবা ফিরেপ লৌবনি।
মালেমগী য়োগ নুমিৎ ইং ২০১৫দগী হৌরগা চহিগী ওইনা জুন ২১দা পাঙথোক্তুনা লাক্লি। মালেমগী য়োগ নুমিৎকী ৱাখল্লোন অসি সেপ্তেম্বর ২৭, ২০১৪দা পাঙথোকখিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনেরেল এসেমব্লী (য়ু.এন.জি.এ.)দা ৱা ঙাঙবদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অহানবা ওইনা হৌদোকখিবনি।
ৱাখল্লোন অসিবু হৌদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱাফমদি:
“য়োগ অসি ভারতকী অরিবা চৎনবীগী মমল নাইদ্রবা খুদোল অমনি‍। মসিদা পুক্নিং অমদি হকচাঙ; ৱাখল অমদি থবক; ফাজিনবা অমদি নিংবা থুংবগী অপুনবা; মীওইবা অমদি মহৌশাগী অপুনবা; হকচাঙ ফবা অমদি তিঞ্জং কায়জঙদবগী অপুনবা থৌওংশিং য়াওরি। মসি শাজেলগী ৱাফম নত্তে, অদোম ইশাগা, মালেম অমদি মহৌশাগা অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোনবু থিননবা পাম্বৈনি‍। ঐখোয়গী পুন্সি মহিং হোংদোক্তুনা অমদি ইশানা ইশাবু মশক খঙজদুনা, মসিনা তিঞ্জং কায়জঙদবা ফীভম পুরকপদা মতেং পাংগনি‍। ঐখোয় মালেমগী য়োগ নুমিৎ অমা পাঙথোক্নবগী মায়কৈদা থবক পায়খৎমিন্নসি‍।”
অহানবগী ৱাহৌদোক অসিগী মতুংদা, য়ু.এন.জি.এ.না ওক্তোবর ১৪, ২০১৪দা “ইন্তরনেস্নেল দে ওফ য়োগ” হায়না মমিং থোনবা দ্রাফ্ত রিজোলুসন অমদা ইনফোর্মেল ওইনা খন্ন-নৈনখি। খন্ন-নৈনবা অদু ভারতকী দেলিগেসন্না শিন্দুনা পাঙথোকখিবনি। দিসেম্বর ১১, ২০১৪দা ভারতকী পর্মেনেন্ত রিপ্রেজেন্তেতিবনা য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনেরেল এসেমব্লীদা দ্রাফ্ত রিজোলুসন অসি পুথোকখি। দ্রাফ্ত অদু স্পোন্সর তৌখিবা মেম্বর স্তেত ১৭৭দগী ঙাক্লৌ ফংদুনা, ভোত তৌনদনা লৌশিনখি। থৌরাং অদুদা মালেমগী লুচিংবা অয়াম্বদগী ঙাক্লৌ ফংখি। পুন্না লৈবাক ১৭৭না রিজোলুসন অদুবু কো-স্পোন্সর তৌদুনা, অসিগুম্বা মখলগী য়ু.এন.জি.এ. রিজোলুসন অমা হেক্তদা খ্বায়দগী মশিং য়াম্বা কো-স্পোন্সর ফংবা ওইখি।