Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah reviews progress of computerisation of office of Central Registrar of Cooperative Societies (CRCS)
Since its formation in July 2021 to realise Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s vision of ‘Sehkaar se Samriddhi’, the Ministry of Cooperation has taken number of steps to promote ease of doing business in Cooperative Sector
As part of these initiatives, Office of Central Registrar of Cooperative Societies is being computerised to create a digital ecosystem for Multi State Cooperative Societies (MSCS) to facilitate all their activities including Registration of new societies
A software and portal is being developed which is targeted to be launched by 26th June 2023
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah directs that youth should also be involved for better utilisation and improved analytics of the portal through competitions to be organised by CRCS office
Computerisation project will greatly help in registration of new MSCS and facilitate working of existing MSCS
07 JUN 2023 12:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah reviewed progress of computerisation of office of Central Registrar of Cooperative Societies (CRCS) in New Delhi. Secretary Cooperation, Additional Secretary and other senior officer of Ministry of Cooperation participated in the meeting.
Since its formation in July 2021 to realise Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s vision of ‘Sehkaar se Samriddhi’, the Ministry of Cooperation has taken number of steps to promote ease of doing business in Cooperative Sector. As part of these initiatives, the Office of Central Registrar of Cooperative Societies, which is responsible for administration of Multi State Cooperative Societies (MSCS) Act, 2002, is being computerised to create a digital ecosystem for Multi State Cooperative Societies to facilitate all their activities including Registration of new societies. A software and portal is being developed which is targeted to be launched by 26th June 2023.
During the review meeting, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah directed that youth should also be involved for better utilisation and improved analytics of the portal through competitions to be organised by CRCS office. The Computerisation project will greatly help in registration of new MSCS and facilitate working of existing MSCS.
The main objective of Computerisation are:
1. Complete paperless submission and processing of applications
2. Automatic compliance with MSCS Act & Rules through software
3. Enhance ease of doing business
4. Digital Communication
5. Transparent processing
6. Improved Analytics & MIS
The Computerisation work has already been started. Version I of the software is based on existing MSCS Act and Rules. Version II will incorporate proposed Amendments to the MSCS Act & Rules and it will enhance the initial version by addressing any gaps or deficiencies based on user feedback.
The following modules will be the covered in the new portal:
1. Registration
2. Amendment of bye-laws
3. Annual Return Filing
4. Appeal
5. Audit
6. Inspection
7. Inquiry
8. Arbitration
9. Winding Up & Liquidation
The software will enable processing of application/ service requests through electronic work flow in the CRCS office in a time bound manner. This will have provisions for OTP based user registration, validation checks for compliance with MSCS Act and Rules, hearing through VC, issue of registration certificate and other communication electronically.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা সেন্ত্রেল রেজিস্ত্রার ওফ কোওপরেতিব সোসাইতীজ (সি.আর.সি.এস)গী ওফিসকী কমপ্যুতরাইজেশন তৌবগী থবক অদু কয়াম য়াম্না খুমাং চাউশিনখ্রবগে হায়বগী মতাংদা য়েংশিনখ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী ‘সেহকার সে সমরিদধি’গী ভিজন অদুবু ফংবা ঙম্নবা জুলাই ২০২১দা হেক শেমখিবদগী, কোওপরেশন মন্ত্রালয়না কোওপরেতিব সেক্তরদা ইজ ওফ দুইং বিজনেস য়োকখৎনবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে
মসিগী অনৌবা থৌরাংশিং অসিগী শরুক অমা ওইনা, সেন্ত্রেল রেজিস্ত্রার ওফ কোওপরেতিব সোসাইতীজগী ওফিস অসিঅনৌবা সোসাইতীশিংগী রেজিস্ত্রেশন য়াওনা মখোয়গী থবক-থৌরম খুদিংমক্তা মতেং পাংনবা মল্তি স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতীজ (এম.এস.চি.এস)গীদমক্তা দিজিতেল ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবা কমপ্যুতরাইজ তৌরি
২০২৩গী জুন ২৬তা লোঞ্চ তৌনবা পান্দম থমদুনা সোফৱেয়র অমসুং পোর্তেল অমা শেমগৎলি
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা খঙহল্লকখ্রে মদুদি সি.আর.সি.এস.কী ওফিসনা শিনগদবা কমপিতিশনশিং অদুগী খুত্থাংদা পোর্তেল অসিবু হেন্না ফজনা শিজিন্নবা অমসুং হেন্না ফগৎলবা এনালিতিকশিংগীদমক্তা নহাশিংবুশু মসিদা শরুক য়াহনগদবনি
কমপ্যুতরাইজেশন প্রোজেক্ত অসিনা অনৌবা এম.এস.সি.এস.গী রেজিস্ত্রেশন তৌবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলগনি অমসুং হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা এম.এস.সি.এস.কী থবক তৌবদা মতেং পাংলগনি
07 JUN 2023 12:24PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নই দিল্লীদা সেন্ত্রেল রেজিস্ত্রার ওফ কোওপরেতিব সোসাইতীজ (সি.আর.সি.এস.)গী ওফিস কমপ্যুতরাইজেশন তৌবগী থবক অদু কয়া য়াম্না খুমাং চাউশিনখ্রবগে হায়বগী মতাংদা য়েংশিনখ্রে। কোওপরেশনগী সেক্রেতরী, এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী ‘সেহকার সে সমরিদধি’গী ভিজন অদুবু ফংবা ঙম্নবা জুলাই ২০২১দা হেক শেমখিবদগী, কোওপরেশন মন্ত্রালয়না কোওপরেতিব সেক্তরদা ইজ ওফ দুইং বিজনেস য়োকখৎনবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। মসিগী অনৌবা থৌরাংশিং অসিগী শরুক অমা ওইনা, মল্তি স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতীজ (এম.এস.সি.এস.) এক্ত ২০০২গী এদমিনিস্ত্রেশনগী থৌদাং লৌরিবা, সেন্ত্রেল রেজিস্ত্রার ওফ কোওপরেতিব সোসাইতীজগী ওফিস অসি অনৌবা সোসাইতীশিংগী রেজিস্ত্রেশন য়াওনা মখোয়গী থবক-থৌরম খুদিংমক্তা মতেং পাংনবা মল্তি স্তেত কোওপরেতিব সোসাইতীজ (এম.এস.চি.এস)গীদমক্তা দিজিতেল ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবা কমপ্যুতরাইজ তৌরি
রিভ্যু মিতিং অদুগী মনুংদা, কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা খঙহল্লকখ্রে মদুদি সি.আর.সি.এস.কী ওফিসনা শিনগদবা কমপিতিশনশিং অদুগী খুত্থাংদা পোর্তেল অসিবু হেন্না ফজনা শিজিন্নবা অমসুং হেন্না ফগৎলবা এনালিতিকশিংগীদমক্তা নহাশিংবুশু মসিদা শরুক য়াহনগদবনি। কমপ্যুতরাইজেশন প্রোজেক্ত অসিনা অনৌবা এম.এস.সি.এস.গী রেজিস্ত্রেশন তৌবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলগনি অমসুং হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা এম.এস.সি.এস.কী থবক তৌবদা মতেং পাংলগনি।
কমপ্যুতরাইজেশনগী মরু ওইবা পান্দমদি:
1. এপ্লিকেশনশিংবু মপুং ফানা পেপরলেস সবমিসন অমসুং প্রোসেসিং তৌহনবা
• ii. সোফৱেয়রগী খুত্থাংদা এম.এস.সি.এস. এক্ত অমসুং রুলশিংবু ওতোমেতিক ওইনা ঙাক্না চৎপা
1. ইজ ওফ দুইং বিজনেস ফগৎহনবা
2. দিজিতেল কম্যুনিকেশন
• v. ত্রান্সপরেন্ত ওইবা প্রোসেসিং
1. হেন্না ফগৎলবা এনালীতিক্স অমসুং এম.আই.এস.
কমপ্যুতরাইজেশনগী থবক অসি হান্নদগী হৌখ্রে। সোফৱেয়রগী বর্জন I অসি লৈরিবা এম.এস.সি.এস. এক্ত অমসুং রুলশিংদা য়ুমফম ওইবা। বর্জন IIনা এম.এস.সি.এস. এক্ত অমসুং রুলশিংদা প্রোপোস তৌখিবা অমেন্দমেন্তশিং হাপচিনবা অমসুং মসিনা য়ুজরগী ফীদবেক্তা য়ুমফম ওইরগা অহানবগী বর্জন অদুদা লৈরম্বা অহাংবশিং অমসুং অৱাৎপশিং অদুবু য়েংশিন্দুনা অহানবগী বর্জন অদুবু হেন্না ফগৎহল্লগনি।
মখাগী মোদ্যুলশিং অসি অনৌবা পোর্তেলদা য়াওরগনি:
1. রেজিস্ত্রেশন
• ii. বাই-লোশিংগী এমেন্দমেন্ত
1. এন্যুৱল রিতর্ন ফাইলিং
2. আপীল
• v. ওদিৎ
1. ইনস্পেক্সন
2. ইনক্বাইরী
3. আর্বিত্রেশন
4. ৱাইন্দিং অপ অমসুং লিক্বিদেশন
সোফৱেয়র অসিনা অকক্নবা মতমগী মনুংদা সি.আর.সি.এস. ওফিসতা ইলেক্ত্রোনিক ৱার্ক ফ্লোগী খুত্থাংদা এপ্লিকেশন/সর্বিস রিক্বেস্তশিং প্রোসেস তৌবা ঙমহল্লগনি। মসিনা ও.তি.পি.দা য়ুমফম ওইরগা য়ুজর রেজিস্ত্রেশন তৌবা, এম.এস.সি.এস. এক্ত অমসুং রুলশিং ঙাক্না চৎপ্রা হায়বগী মতাংদা ভেলিদেশন চেক তৌবা, ভি.সি.গী খুত্থাংদা রাই তাবা, রেজিস্ত্রেশন সার্তিফিকেত ইশু তৌবা অমসুং অতোপ্পা কম্যুনিকেশনবু ইলেক্ত্রোনিক্কী খুত্থাংদা পাংথোক্নবগী প্রোভিজনশিং পীরি।