Prime Minister's Office
PM addresses 350th year of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s Coronation Day
“National welfare and public welfare have been the basic elements of Shivaji Maharaj’s governance”
“Shivaji Maharaj always gave paramount importance to upholding the unity and integrity of India”
“Reflection of the thoughts of Chhatrapati Shivaji Maharaj can be seen in the vision of Ek Bharat, Shrestha Bharat”
“Shivaji Maharaj inspired people for nation-building by ending the mentality of slavery”
“Chhatrapati Shivaji Maharaj is completely different from other heroes of history because of his vision”
“The flag of the Indian Navy with the identity of British rule has been replaced by the emblem of Shivaji Maharaj”
“The bravery, ideology and justice of Chhatrapati Shivaji Maharaj have inspired many generations”
“This journey will be to build the India of Chhatrapati Shivaji Maharaj's dreams will be the journey of Swaraj, good governance and self-reliance. This will be the journey of a developed India”
02 JUN 2023 11:11AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 350th year of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s Coronation Day via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the coronation day of Chhatrapati Shivaji Maharaj in the Azadi Ka Amrit Mahotsav has brought along new consciousness and new energy for everyone. He said that the coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj is a special chapter of the historic period three hundred and fifty years ago and the great tales of self-governance, good governance and prosperity inspire everyone even today. “National welfare and public welfare have been the basic elements of Shivaji Maharaj’s governance”, the Prime Minister underlined. He noted that a grand event has been organized in the courtyard of Raigarh Fort at the first capital of Swarajya and the day is fondly celebrated as a festival all over Maharashtra. The Prime Minister informed that such events will be held throughout the year in Maharashtra and also congratulated the Maharashtra government for the planning and execution.
The Prime Minister stated that when the coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj took place three hundred and fifty years ago, the spirit of Swarajya and nationalism were included in it. He said that Shivaji Maharaj always gave paramount importance to upholding the unity and integrity of India. Today, the Prime Minister said, the reflection of the thoughts of Chhatrapati Shivaji Maharaj can be seen in the vision of Ek Bharat, Shrestha Bharat.
Underling the responsibility of leaders of keeping the citizens motivated and confident, the Prime Minister remarked that one can imagine the confidence levels of the country at the time of Chhatrapati Shivaji Maharaj. He mentioned that the confidence of the citizens was at the lowest due to hundreds of years of slavery where invasions and exploitation by invaders coupled with poverty made the society weak. “An attempt was made to break the morale of the people by attacking our cultural centers”, the Prime Minister said as he highlighted that Chhatrapati Shivaji Maharaj not only fought the invaders but also instilled the belief in the public that self-governance is a possibility. “Shivaji Maharaj inspired people for nation-building by ending the mentality of slavery”, Shri Modi said.
The Prime Minister pointed out that there have been many rulers in history who are known for their dominance in the military but their administrative ability was weak and similarly many rulers who were known for their excellent governance, but their military leadership was weak. However, the Prime Minister said, the personality of Chhatrapati Shivaji Maharaj was magnificent as he established ‘Swaraj’ as well as ‘Suraj’. The Prime Minister highlighted that Shivaji Maharaj gave an example of his military leadership by conquering forts and defeating enemies at a very young age, while on the other hand, as a king, he also showed the way of good governance by implementing reforms in public administration. The Prime Minister further elaborated that on the one hand, he protected his kingdom and culture from invaders, while on the other, he put forward a comprehensive vision of nation-building. “Chhatrapati Shivaji Maharaj is completely different from other heroes of history because of his vision”, the Prime Minister said as he highlighted his public welfare character of governance which assured that people live with self-respect. Along with this, the Prime Minister continued, Chhatrapati Shivaji Maharaj also sent out a strong message to those who tried to hurt Swaraj, religion, culture and heritage which boosted confidence among the people and propagated the spirit of self-reliance. The Prime Minister further added that it resulted in boosting respect for the nation. Be it farmer welfare, women empowerment, or making governance accessible to the common man, the Prime Minister underlined that his system of governance and his policies are equally relevant even today.
The Prime Minister remarked that various aspects of Chhatrapati Shivaji Maharaj's personality impact us today in one way or the other. He informed that recognizing India's maritime potential, the expansion of the Navy and his management skills are inspiration for everyone even today. The Prime Minister also mentioned the forts built by him which are still standing proudly in the middle of the ocean, despite bearing the brunt of strong waves and tides. The Prime Minister also touched upon his expansion of the kingdom and mentioned that he built forts from the seashores to the mountains. During that period, the Prime Minister noted that his arrangements related to water management put the experts in awe. Throwing light on the inspiration derived from Shivaji Maharaj, the Prime Minister underlined that India freed the Navy from a trace of slavery last year as the flag of the Indian Navy with the identity of British rule has been replaced by the emblem of Shivaji Maharaj. “Now, this flag is symbolizing the pride of new India in the seas and skies”, Shri Modi added.
“The bravery, ideology and justice of Chhatrapati Shivaji Maharaj have inspired many generations. His bold style of action, strategic skills and peaceful political system are an inspiration for us even today”, the Prime Minister remarked. Concluding the address, the Prime Minister expressed pride that the policies of Chhatrapati Shivaji Maharaj are discussed in many countries of the world where research is carried out on it. Shri Modi also mentioned that the statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj was installed in Mauritius a month ago. “Completion of 350 years of the coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj in the Azadi Ka Amrit Kaal is an inspiring occasion. Even after so many years, the values established by him are showing us the way forward”, the Prime Minister concluded emphasizing that the journey of 25 years of Amrit Kaal must be completed on the basis of these values. “This journey will be to build the India of Chhatrapati Shivaji Maharaj's dreams will be the journey of Swaraj, good governance and self-reliance. This will be the journey of a developed India”, the Prime Minister concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜ୍ୟାଭିଷେକ ଦିବସର 350ତମ ବର୍ଷକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଜନ କଲ୍ୟାଣ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଶାସନର ମୌଳିକ ଉପାଦାନ ଅଟେ"
“ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ସର୍ବଦା ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ”
“ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରତିଫଳନ ଏକ ଭରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତଙ୍କ ଦର୍ଶନରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ”
"ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ସମାପ୍ତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ"
“ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ତାଙ୍କ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେତୁ ଇତିହାସର ଅନ୍ୟ ନାୟକ ମାନଙ୍କଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ”
ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନର ପରିଚୟ ସହିତ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ପତାକାକୁ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରତୀକ ଚିହ୍ନ ଭାବରେ ବଦଳାଇ ଦିଆଯାଇଛି ”
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସାହସିକତା, ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ଅନେକ ପୀଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି
“ଏହି ଯାତ୍ରା ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସ୍ପପ୍ନର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ, ସ୍ୱରାଜ, ଉତ୍ତମ ଶାସନ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ହେବ ”
02 JUN 2023 11:11AM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜ୍ୟାଭିଷେକ ଦିବସର 350 ତମ ବର୍ଷ ଅବସରରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜ୍ୟାଭିଷେକ ଦିବସ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଚେତନା ଏବଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଆଣିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜ୍ୟାଭିଷେକ ତିନି ଶହ ପଚାଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଐତିହାସିକ ସମୟର ଏକ ବିଶେଷ ଅଧ୍ୟାୟ ଏବଂ ସ୍ୱ-ଶାସନ, ଉତ୍ତମ ଶାସନ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ମହାନ କାହାଣୀ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି। "ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଜନ କଲ୍ୟାଣ ହେଉଛି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଶାସନର ମୌଳିକ ଉପାଦାନ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱରାଜଙ୍କ ପ୍ରଥମ ରାଜଧାନୀରେ ରାୟଗଡ ଦୁର୍ଗ ପ୍ରାଙ୍ଗଣରେ ଏକ ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ଦିନଟି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକ ପର୍ବ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ଷସାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଏବଂ ଯୋଜନା ତଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ତିନି ଶହ ପଚାଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜ୍ୟାଭିଷେକ କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସ୍ୱରାଜ ଏବଂ ଜାତୀୟତାର ଆତ୍ମା ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ସର୍ବଦା ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ। ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରତିଫଳନ ଏକ ଭରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଦର୍ଶନରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନେତାଙ୍କ ଦାୟିତ୍ବ କୁ ଭିତ୍ତି କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସମୟରେ ଦେଶର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସ୍ତର କଳ୍ପନା କରାଯାଇପାରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ ହେତୁ ନାଗରିକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ଶୋଷଣ ସମାଜକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦେଇଥିଲା। "ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରି ଲୋକଙ୍କ ମନୋବଳ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ କେବଳ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ସହ ଲଢ଼ି ନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେ ସ୍ବଶାସନ ଏକ ସମ୍ଭାବନା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ସମାପ୍ତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଇତିହାସରେ ଅନେକ ଶାସକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସାମରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶାସନିକ ଦକ୍ଷତା ଦୁର୍ବଳ ଥିଲା ଏବଂ ସେହିଭଳି ଅନେକ ଶାସକ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଶାସନ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ସାମରିକ ନେତୃତ୍ୱ ଦୁର୍ବଳ ଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଚମତ୍କାର ଥିଲା ଯେହେତୁ ସେ ‘ସ୍ୱରାଜ’ ତଥା ‘ସୁରଜ’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଖୁବ୍ କମ୍ ବୟସରେ ଶତ୍ରୁଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରି ନିଜର ସାମରିକ ନେତୃତ୍ୱର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଜଣେ ରାଜା ଭାବରେ ସେ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ସହ ଉତ୍ତମ ଶାସନର ମାର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ସେ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ତଥା ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କଠାରୁ ରକ୍ଷା କରିଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଇଛନ୍ତି। “ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେତୁ ଇତିହାସର ଅନ୍ୟ ନାୟକ ମାନଙ୍କଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଶାସନର ଜନ କଲ୍ୟାଣ ଚରିତ୍ରକୁ ସେ ଆଲୋକିତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ବାରା ଲୋକମାନେ ଆତ୍ମ ସମ୍ମାନ ସହ ବଞ୍ଚନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱରାଜ, ଧର୍ମ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଘାତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇଥିଲେ ଯାହା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇଥିଲା ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ହେଉ, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ହେଉ କିମ୍ବା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଶାସନକୁ ସୁଗମ କରିବା ହେଉ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ନୀତି ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ବଜାୟ ରଖିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଆଜି ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ବାଟରେ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଚିହ୍ନିବା, ନୌସେନାର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ତାଙ୍କର ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଅଟେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଦୁର୍ଗ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ସମୁଦ୍ରର ମଧ୍ୟଭାଗରେ ପ୍ରବଳ ତରଙ୍ଗ ଓ ଜୁଆର ସହିବା ସତ୍ତ୍ବେ ଗର୍ବର ସହିତ ଛିଡା ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ରାଜ୍ୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ସମୁଦ୍ର କୂଳରୁ ପର୍ବତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଜଳ ପରିଚାଳନା ସହ ଜଡିତ ତାଙ୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଚକିତ କରିଛି। ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କଠାରୁ ମିଳିଥିବା ପ୍ରେରଣା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତ ନୌସେନାକୁ ଦାସତ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିଲା କାରଣ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନର ପରିଚୟ ସହିତ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ପତାକା ବଦଳାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, “ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପତାକା ସମୁଦ୍ର ଓ ଆକାଶରେ ନୂତନ ଭାରତର ଗର୍ବର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ।
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସାହସିକତା, ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ଅନେକ ପୀଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ତାଙ୍କର ସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ, ରଣନୈତିକ କୌଶଳ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସମ୍ବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ନୀତି ବିଶ୍ବର ଅନେକ ଦେଶରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଏହା ଉପରେ ଗବେଷଣା କରାଯାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ମରିସସରେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। “ଆଜାଦି ର ଅମୃତ କାଳ ରେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜ୍ୟାଭିଷେକର 350 ବର୍ଷର ସମାପ୍ତି ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଘଟଣା। ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସ୍ଥାପିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଅମୃତ କାଳର 25 ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଯାତ୍ରା ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସ୍ବପ୍ନର ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ହେବ, ସ୍ବରାଜ, ସୁଶାସନ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଓ ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।