Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at community programme in Sydney, Australia
23 MAY 2023 8:49PM by PIB Delhi
Namaste Australia!
Prime Minister of Australia and my dear friend, His Excellency Anthony Albanese, former Prime Minister of Australia, His Excellency Scott Morrison, Premier of New South Wales Chris Minns, Foreign Minister Penny Wong, Communications Minister Michelle Rowland, Energy Minister Chris Bowen, Leader of Opposition Peter Dutton, Assistant Foreign Minister Tim Watts, Honourable Members of the New South Wales Cabinet present here, Member of Parliament from Parramatta Dr Andrew Charlton, , Members of Parliament from Australia present here, Mayors, Deputy Mayors, Councillors, and the Indian diaspora living in Australia who have gathered here in such large numbers today! My greetings to all of you!
First of all, I acknowledge the traditional custodians of the lands that we are meeting here today. I pay my respect to the elders, past, present and emerging. I also celebrate all first nations people who may be with us today.
Friends,
When I came here in 2014, I had made a promise to you that you would not have to wait for 28 years for any Prime Minister of India again. So here in this arena in Sydney, I am here once again and I have not come alone. Prime Minister Albanese has also come along with me. Mr. Prime Minister, despite your extremely busy schedule, you have taken time out for all of us. It expresses your affection for us Indians. What you just said conveys to us the love that Australia has for India. This year, I also had the opportunity to welcome the Prime Minister on the Indian soil in Ahmedabad. Today, he was with me while unveiling the foundation stone of Little India here. I express my heartfelt gratitude to him! Thank you, my friend, Anthony! This Little India is also a recognition of the contribution of the Indian community towards the development of Australia. I would like to thank the Premier of New South Wales, the Mayor, Deputy Mayor and Councillors of the City of Parramatta for this special honour.
Friends,
I am glad that many people from the Indian diaspora in New South Wales are actively participating in public life and curving a niche for them. The Deputy Premier of the current New South Wales government Prue Car and Treasurer Daniel Mookhey are making a major contribution and just yesterday, Sameer Pandey was elected as Lord Mayor of Parramatta. I congratulate everyone! My heartiest congratulations!
Friends,
Today, while these developments are taking place in Parramatta, there is information that Sailani Avenue has been named after the Indian soldier Nain Singh Sailani in Perth city of Western Australia. He attained martyrdom while fighting for the Australian army during the First World War. With utmost respect, I congratulate the leadership of Western Australia for this honour.
Friends,
There was a time when it was said that 3C defines the relationship between India and Australia. What are these 3 Cs? These are - Commonwealth, Cricket and Curry. Later on it was said that India and Australia relations are based on 3 D i.e. Democracy, Diaspora and Dosti. Some people even said that India-Australia relations are based on 3 E or Energy , Economy and Education. That means, it was sometimes C, sometimes D, and sometimes E. This probably has been true in different periods. But the extent of historical relations between India and Australia is much greater than this, and do you know what the greatest foundation of all these relations is? Are you aware of it? No, the greatest foundation is Mutual Trust and Mutual Respect! This Mutual Trust and Mutual Respect has not developed only from the diplomatic relations of India and Australia. The real reason and the real strength behind it is you all, every single Indian living in Australia! You are its real strength. The real reason behind it is, more than 2.5 crore citizens of Australia.
Friends,
There is definitely a geographical distance between us, but the Indian Ocean connects us. Even though our lifestyles are different, Yoga connects us now. We have been associated with cricket for a pretty long time, but now even tennis and films are connecting us. We may have different styles of cooking, but now MasterChef unites us. Even though festivals are celebrated differently in our country, we are connected with the lights of Diwali and the celebrations of Baisakhi. The two countries may have different languages being spoken but we have a plethora of schools teaching Malayalam, Tamil, Telugu, Punjabi, Hindi languages here.
Friends,
The people of Australia, the residents here have a kind heart. They are so good and pure at heart that they accept this diversity of India with an open heart and that is why Parramatta Square becomes 'Paramatma' (divine) square for some; Wigram Street is known as Vikram Street and Harris Park becomes Harish Park for many people. By the way, I have heard that no one can beat the Chatkazz's Chaat, and jalebis of Jaipur Sweets in Harris Park. I have a request to all of you. Please take my friend PM Albanese to these places too. And friends, when it comes to food and chaat, it is natural to mention Lucknow. I have heard that there is a place named Lucknow near Sydney. But I don't know if chaat is available there too. Well, here too, there must be Delhi near Lucknow, isn't it? Indeed, there are so many streets like Delhi Street, Bombay Street, Kashmir Avenue, Malabar Avenue here in Australia that connect you to India. I was told that now India Parade is also going to start in Greater Sydney. I am also very delighted to know that here all of you have celebrated the 'Azaadi Ka Amrit Mahotsav' with great pomp and show. Several events have been organized in different city councils here. The Indian heart rejoices when the Sydney Opera House is lit up with the tricolour. India too was cheering on and so I express my special gratitude to the New South Wales Government for the same.
Friends,
Our cricketing ties have also completed 75 years. The greater the excitement on the cricket field, the deeper is our friendship off the field. This time, many women cricket players from Australia also came to India for the first time to play IPL and friends, we are not only friends in good times. A good friend is not only a companion during good times, but also a companion at the time of sorrow. When the great Shane Warne passed away last year, crores of Indians had mourned along with Australia. It was like we had lost a family member.
Friends,
You are all here in Australia, looking at the development here. All of you have had a dream that our India should also become a developed nation. Isn't it your dream? Isn't it your dream? Isn't it your dream? The dream that is in your heart, is also in my heart. This is my dream too. It is the dream of the 140 crore Indians.
Friends,
India is not short of potential. India does not have a shortage of resources either. Today, the country which has the world's largest and the youngest talent factory is India. You are right, that is India. I am repeating this again. Today, the country which has the world's largest and youngest talent factory is India! It is India! It is India! And now I will place some facts in front of you. And I would like to know the correct answer from you. Ready? During this corona pandemic, the country which started the fastest vaccination programme in the world, that country is India, that country is? It's India! That country is India! Today the country which is the fastest growing economy in the world is - India. That country is India! That country is India! Today the country which is the number 1 smartphone data consumer in the world is India! That country is India! That country is India! Today the country which is number 1 in FinTech adoption rate is India! That country is India! That country is India! Today the country which is number 1 in the world in terms of milk production is India! That country is India! That country is India! Today the country which is number 2 in the world in terms of internet users is: India! That is India! Today, the country which is the second largest mobile manufacturer in the world, that country is India! That country is India! Today, the country which is at number 2 in the world in terms of Rice, Wheat, Sugarcane production is: India, that is India! Today the country which is at number 2 in fruit and vegetable production in the world is India, that is India! Today, the country which has the third largest startup ecosystem in the world is India, that is India! The country where the world's third largest automobile market is located is called India, that country is India! The country which has the third largest civil aviation market in the world is India, that country is India and now the country which is moving ahead with the goal of becoming a developed nation in the next 25 years is India, that country is India!
Friends,
Today the IMF considers India as the bright spot of the global economy, and the World Bank believes that if anyone is challenging the Global Headwinds then it is India. Today, there is a crisis in the banking system in many countries of the world, but on the flip side, the strength of Indian banks is being praised all around. In the midst of the biggest crisis in the world in 100 years, India has made record exports last year. Today our Forex Reserve is touching new heights.
Friends,
Our digital stake is an example of how India is working for the global good. You all are well aware of India's FinTech revolution. You might remember when I came here in 2014, I shared a dream with you. It was my dream that the poorest of the poor in India should have their own bank accounts. You will feel proud, friends; you will be proud of the fact that in the last 9 years, we have opened bank accounts of about 50 crore Indians i.e. about 500 million. And our success is not just limited to opening bank accounts. We didn't stop there. It has transformed the entire ecosystem of public service delivery in India. We have created a JAM Trinity or a JAM Trinity of Jan Dhan Bank Account, Mobile Phone and Aadhaar ID. This has made Direct Benefit Transfer (DBT) possible to crores of countrymen just with one click, and you will be more happy to know that in the last 9 years - this figure will also give you a lot of joy - in the last 9 years Rs 28 lakh crore i.e. more than 500 billion Australian dollars have been sent directly to the bank accounts of those in need. During the Corona period, many countries found it difficult to send money to their citizens, but India was one of those countries which was doing this work in the blink of an eye with one click. Universal Public Interface i.e. UPI has taken financial inclusion to a new height in India. Today 40 percent of the world's real time digital payments take place in India alone. If you have visited India recently, you must have seen that digital transactions are taking place everywhere, be it fruit, vegetable or pani puri carts, or tea stalls.
Friends,
This digital revolution of India is not limited to FinTech only. India is developing modern systems. The Ease of Living of the people is increasing. An example of this is India's DigiLocker, which generates every document issued by the government from driving license to degrees and property papers, whatever the government issues. Nearly hundreds of types of documents are reflected in the digital locker. You do not need to store a physical copy. Just one password is enough. Now more than 15 crore i.e. more than 150 million Indians have joined it. Many such digital platforms are making Indians powerful today.
Friends,
Today the world wants to know about every step and every achievement of India. It is quite natural looking at the world order towards which the contemporary world is heading and looking for the possibilities. India is a living civilization which is thousands of years old. India is the Mother of Democracy. We have molded ourselves according to the times but have always stuck to our fundamentals. We see the nation as a family and also consider the world as a family, 'Vasudhaiva Kutumbakam', and therefore looking at the theme of India's G-20 Presidency, it reflects how India lives by its ideals. As G20 Presidency, India says, 'One Earth, One Family, One Future'. When India sets massive goals in terms of solar energy to protect the environment, it says 'One Sun, One World, One Grid'. When India wishes the global community to be healthy, it says 'One Earth, One Health'. India is the country which sent medicines to more than 150 countries of the world during the Corona crisis. India is the country which has saved the lives of crores of people by giving away free vaccines to more than 100 countries. The spirit of service with which you also worked here during the time of Corona is the specialty of our culture. Today is the Martyrdom Day of the fifth Sikh Guru Shri Guru Arjun Dev Ji. Guruji's life has imparted the lesson of serving everyone. It was Guru Arjun Dev Ji who started the Dasvandha system. Seeking inspiration from there, even during Corona, the langars of many Gurdwaras helped people here. In that period, the kitchens of many temples were opened for the affected persons here. Students living and studying in Australia also came forward to help people in large numbers. Various social organizations also helped a lot of people during this period. Wherever Indians are, a humanitarian spirit remains within them.
Friends,
Because of such works in the interest of humanity, today India is being called the Force of Global Good. Wherever there is a disaster, India is always ready to help. Whenever there is a crisis, India is ready to solve it. Today, whether it is to increase the use of solar energy through the International Solar Alliance, whether it is to create Disaster Resilient Infrastructure through mutual cooperation, whether it is to lead the International Big Cat Alliance, India has always been a binding force to unite different countries. Recently, when the earthquake led to devastation in Turkey, India extended a helping hand through Operation Dost. India sees its interests linked to the interests of all. 'Sabka Sath Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas' (everyone's support, everyone's development, everyone's faith and everyone's efforts) is not only the basis of our Domestic Governance but also the vision for Global Governance as well.
Friends,
Today the Strategic Partnership between India and Australia is continuously growing deeper. Recently we have signed the Economic Cooperation and Trade Agreement (ECTA). It is estimated that trade between the two countries will more than double in the next five years. Now we are working on a Comprehensive Economic Cooperation Agreement. We are building Resilient and Reliable Supply Chains. This will not only boost the business of both the countries, but also instill new confidence in the world. Today there are many direct flights between India and Australia. The number of flights has increased over the years. Their number will increase further in the coming days. Both countries have also moved forward in recognizing each other's degrees and this will greatly benefit our students. A consensus has also been reached on the Migration and Mobility Partnership Agreement. This will make it easier for our Skilled Professionals to come to Australia and work here, and friends, as I am here, I am going to make an announcement. The demand of the Indian community in Brisbane will now be fulfilled. Soon a new Consulate of India will be opened in Brisbane.
Friends,
India and Australia's deepening partnership will empower everyone who has faith in Maa Bharati. You have talent, you have the power of your skills and you also have your cultural values. These values play a major role in helping you blend in with the people of Australia. I just came from Papua New Guinea yesterday. There I dedicated the translation of Tamil literature Tirukkural in the local language. This translation has been done by a local Governor of Indian origin there. This is a living example of how even while living abroad, we should be proud of our roots and stay connected to our roots. You are also spreading the fragrance of Indian culture here in Australia. You are India's Cultural Ambassadors, India's Brand Ambassadors in Australia.
Friends,
I want to demand something from you before I conclude. Will you give it to me? Your voice has weakened a bit. Will you give it to me? Sure? Promise? So I would urge you that whenever you come to India, whenever you come to India, bring at least one Australian friend and his family along with you. This will give them a better chance to understand and know India. You have come in such large numbers and I got the opportunity to meet you after a long time. I wish you good health, happiness and joy! Once again, my heartiest thanks to all of you!
Say along with me - Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওস্ত্রেলিয়াগী সিদনীদা পাঙথোকখিবা কম্ম্যুনিতী প্রোগ্রামদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
23 MAY 2023 8:49PM by PIB Imphal
খুরুমজরি ওস্ত্রেলিয়া!
ওস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রী অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপ, হিস এক্সিলেন্সী, এন্থোনী অলবানিজ, হান্নগী ওস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রী, হিস এক্সিলেন্সী স্কোৎ মোরিসন, ন্যু সাউথ ৱেল্সকী প্রিমিয়র খৃস মিন্স, মপাল থৌরম মন্ত্রী পেন্নী ৱোং, কম্ম্যুনিকেসন মন্ত্রী মিচেল রোলেন্দ, ইনর্জী মন্ত্রী খৃস বোৱেন, বিরোধীগী লুচিংবা পিতর দুত্তন, এসিস্তেন্ত ফোরেন মিনিস্তর তিম ৱাতস, ন্যু সাউথ ৱেল্স কেবিনেৎকী ইকাই খুম্নরবা মেম্বর দা এন্দ্রিয়ু চার্লতন, পারামত্তাগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, ওস্ত্রেলিয়াগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, মেয়রশিং, দিপুতী মেয়রশিং, কাউন্সিলরশিং অমসুং ওস্ত্রেলিয়াদা লৈরবা ওভরসীস ইন্দিয়নশিং। ঙসি মশিং য়াম্লবা মীয়াম্না মফম অসিদা তিনবীরি, পুম্নমকপু ঐহাক্না খুরুমজরি!
অহানবদা ঐহাক্না ঙসি মফম অসিদা ঐখোয়না উনবা ফংবগা ইরোইননা লমদম অসিগী ত্রেদিস্নেল কস্তদিয়নশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না অহল-লমনশিং, হৌখ্রবা, হৌরক্লিবা অমসুং হৌরক্কদবশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঙসি ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওরিবা মীওই পুম্নমক্কা লোয়ননা পালন তৌরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ২০১৪দা লাকপা মতমদা ঐহাক্না নখোয়দা ৱাশক অমা শকখি, ৱাশক অদুদি নখোয়না ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমা হেক্তনা অমুক হন্না লাক্নবগীদমক চহি ২৮ ঙাইবগী মথৌ তাহল্লোই হায়বা অসিনি। অদুনা ঙসি সিদনীগী এরেনা অসিদা ঐহাক্না ঙসি অমুক হন্না লেপ্লরে অমসুং ঐহাক ইথন্থা লাকপা নত্তে। প্রধান মন্ত্রী অলবানিজসু ঐহাক্কা লোয়ননা লাকই। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী চিল্লবা মতম কাইথোকপীদুনা নখোয়গীদমক লাক্লিবা অসিনা ভারত মচা ঐখোয়গীদমক মহাক্কী মীনুংশি অদু উৎলি। অদোম্না হৌজিক্তা ফোঙদোকখিবা অদুনা ভারতকীদমক ওস্ত্রেলিয়ানা ফাওরিবা নুংশিবা অদু উৎলি। চহি অমত্তদা ঐহাক্না ভারতকী লমদম অহমদাবাদতা প্রধান মন্ত্রীবু ওকচবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঙসি মহাক্না মফম অসিদা লিত্তল ইন্দিয়া উরেপ-উয়ুং তম্বদা ঐহাক্কী মতেং পাংবীখি। ঐহাক্না মঙোন্দা তৌবীমল খঙবা উৎচরি, থাগৎচরি ঐগী মরুপ এন্থোনী।
মসি লিত্তল ইন্দিয়া ওস্ত্রেলিয়া চাউখৎহনবদা ভারতকী ফুরুপনা শরুক তম্মিবা অদুবু শকখঙবনি। ঐহাক্না অখন্ননা ইকাই খুম্নবীবা অসিগীদমক ন্যু সাউথ ৱেল্সকী প্রিমিয়র, সিতী ওফ পারামত্তাগী মেয়র, দিপুতী মেয়র অমসুং কাউন্সিলরশিংবু থাগৎচনীংই।
মরুপশিং,
ওভরসীস ইন্দিয়ন কম্ম্যুনিতীগী মীওই কয়ানা ন্যু সাউথ ৱেল্সকী পব্লিক লাইফতা থৱায় য়াওনা শরুক য়ারিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। নখোয়গী শক্তাক শেম্মি। হৌজিক্কী ন্যু সাউথ ৱেল্সকী সরকারদা দিপুতী প্রিমিয়র প্রু কার য়াওরি, ত্রেজরর দেনিএল মোখেনা চাউনা শরুক তম্মি অমসুং ঙরাংমকসু ইনাও সমীর পান্দে অসি পারামত্তাগী লোর্দ মেয়র ওইনা খনখি। ঐহাক্না পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি পারামত্তাদা পুম্নমক অসি থোক্লিঙৈ চৈরক্তা সাইলানি এভেন্যু অসি ভারতকী লান্মী নায়ন সিংহ সাইলানিগী মমিং লৌদুনা ৱেস্তর্ন ওস্ত্রেলিয়াগী পর্থ সিতীদা শেমগৎলি হায়বগী পাউসু ফংই। মহাক্না ফার্স্ত ৱর্ল্দ ৱারদা ওস্ত্রেলিয়ন আর্মীগীদমক লান শোক্নদুনা থৱায়না পোন্থা পীখি। ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা অসিগীদমক ৱেস্তর্ন ওস্ত্রেলিয়াগী লুচিংবশীংবু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
মমাংদা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিবাগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসি ৩সি না মশক তাকই হায়নবা মতম অমা লৈরমখি। ৩ সি অসি কম্মনৱেল্থ, ক্রিকেৎ অমসুং করীনি, মসিগী মতুংদা ভারত ওস্ত্রেলিয়াগী মরীশিং অসি ৩ দিদা য়ুম্ফম ওই হায়খি মদুদি দেমোক্রেসী, দাইস্পোরা অমসুং দোস্তিনি, মীওই খরনা হায়খি ভারত ওস্ত্রেলিয়াগী মরীশিং অসি ৩ ই হায়বদি ইনর্জী, ইকনোমী অমসুং এজুকেসন্দা য়ুম্ফম ওই হায়খি, হায়বদি করিগুম্বা মতমদা সি, করিগুম্বা মতমদা দি, করিগুম্বা মতমদা ই, ৱাফমশিং অসি তোঙান-তোঙানবা মতমশিংদা অচুম্বনি হায়বা উবা ফংখি। ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা লৈরিবা পুৱারী ওইরবা মরীশিং অসি মসিদগী হেন্না চাউই অমসুং মরী পুম্নমক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফম অসি করিনো হায়বা অদোম খঙলব্রা? খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফম অসি অমনা অমবু থাজবা অমসুং অমনা অমবু ইকাই খুম্নবা অসিনা ওইরি, মসিগী অমনা অমবু থাজবা অমসুং অমনা অমবু ইকাই খুম্নবা অসি ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী দিপ্লোমেতিক ওইবা মরীশিং খক্তদগী হৌরকখিবা নত্তে। মসিগী তশেংবা মরম, মসিগী তশেংবা শক্তি অসি ওস্ত্রেলিয়াদা লৈরিবা ভারত মচা খুদিংমক্না ওইরি, নখোয়না তশেংবা শক্তি ওইরি। মসিগী তশেংবা মরম অসি ওস্ত্রেলিয়াগী মিলিয়ন ২৫ হেনবা প্রজাশিংনা ওইরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মরক্তা জিওগ্রাফিকেল দিস্তেন্স লৈ অদুবু ইন্দিয়ন ওসীন্না ঐখোয়বু শম্নহল্লি। ঐখোয়গী পুন্সি মহিং খেন্নরবসু হৌজিক্তি য়োগনা ঐখোয়বু শম্নহল্লি। করম্বা মতমদগী ঐখোয়না ক্রিকেৎনা শম্নহল্লকখি খঙদে অদুবু হৌজিক তেন্নিস অমসুং ফিল্মশিংনা ঐখোয়বু শম্নহল্লি। মফম অসিদা থোং-থাকপগী তোখাইবা মওংশিং লৈ অদুবু হৌজিক মাস্তরচেফনা ঐখোয়বু অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা তোঙান-তোঙানবাবা হরাও কুহ্মৈশিং পালন তৌজরবসু ঐখোয়বু দিৱালীগী মৈঙাল অমসুং বাইশখি পালন তৌবনা শম্নহল্লি। মফম অসিদা তোঙান-তোঙানবা লোলশিং ঙাংলি অদুবু ঐখোয় পুম্নমক মালায়ালম, তামিল, তেলেগু, পঞ্জাবী, হিন্দী লোলশিং তাকপীরিবা স্কুল কয়াগা লোয়ননা এফিলিএৎ তৌরি।
মরুপশিং,
ওস্ত্রেলিয়াগী মীয়াম, মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসি থমোয় চাওই, য়াম্না ফৈ অমসুং থমোয় শেংই মদুনা মখোয়না ভারতকী দাইভর্সিতী অসিবু তরাম্না ওকখি অমসুং পারামত্তা স্ক্বের অসিনা কনাগুম্বা অমগী দিভাইন স্ক্বের ওইবা ঙমখি। ৱিগ্রাম স্ত্রীৎ অসি বিক্রম স্ত্রীৎ ওনখি অমসুং হরিস পার্ক অসি মীওই কয়াগী হরিস পার্ক ওইখি। অমরোমদা ঐহাক্না হরিস পার্ক্তা চাৎকাজকী চাৎ, জয়পরগী অথুম্বা জলেবী ফংই হায়না তাই। ঐহাক্না পুম্নমক্তা ৱাফম অমা হায়জগে মফম অদুদা পি.এম. অলবানিজপু পুবীয়ু। অমসুং মরুপশিং, চানবা অমসুং চাৎকী মতাংদা লাকপদদি মহৌশানা লখনৌগী মমিং অসি শোন্নরকই। ঐহাক্না তাবদা সিদনীগী মনাক্তা লখনৌ কৌবা মফম অমা লৈ হায়নৈ। অদুবু মফম অদুদা চাৎ ফংব্রা ফংদব্রা হায়বদি ঐহাক্না খঙদে। মফম অসিদা দিল্লী স্ত্রীৎ, বোম্বে স্ত্রীৎ, কাশ্মির এভেন্যু, মালাবার এভেন্যুগুম্বা লম্বী কয়া লৈ, মসিনা ওস্ত্রেলিয়াদা লৈরিবা নখোয়বু ভারতকা শম্নহল্লি। গ্রেতর সিদনীদা হৌজিক ইন্দিয়া পারেদসু হৌরগনি হায়না ঐহাক্না তাজৈ। ধুম-ধামদা মফম অসিদা নখোয়না আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাঙথোক্লগনি খঙবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। সিতী কাউন্সিল কয়াদা মফম অসিদা থৌরম কয়া পাঙথোকখি। সিদনী ওপরেস হাউসপু মচু অহুমগী ফিরাল মচুনা লৈতেংবা মতমদা ভারত মচাগী থমোয়দা অপেনবা পোকই। ভারত্তগীসু নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমসুং মসিগীদমক ঐহাক্না ন্যু সাউথ ৱেল্স সরকারবু অখন্ননা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ক্রিকেতিংগী মরী অসি চহি ৭৫ শুরক্লে। হেন্না পুক্নিং চীংশিন্নীংঙাই ওইরিবা ৱাফমদি ক্রিকেৎকী লম্পাক্তা অথোই-অহেন তানবা অসিনি, লম্পাক্তনা হেন্না ঐখোয়গী মরুপ ওইবগী মরী চেৎশিল্লি। হন্দক্তা ওস্ত্রেলিয়াদগী নুপী ক্রিকেৎ শান্নরোয় কয়ানা ভারত্তা অহানবা ওইনা আই.পি.এল. শান্নবা লাকখি, মরুপশিং অফবা মরুপ অমা হায়বা অসি হরাওবগী মপাং ওইবতা নত্তনা অৱাবদসু মপাং ওইবা অদুনি। মমাং চহিদা শেন ৱার্ননা লৈখিদবদা ভারত মচা করোর কয়ানা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি।
মরুপশিং,
ময়াম্না ওস্ত্রেলিয়াদা লৈবীরি। মফম অসিগী চাউখৎ-থৌরাং য়েংলি। নখোয় ময়ামনা ভারতসু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবগী মঙলান লৈ। মসি নখোয়গী মঙলান নত্ত্রা? মসি নখোয়গী মঙলান নত্ত্রা? মসি নখোয়গী মঙলান নত্ত্রা? নখোয়গী থমোয়দা মংজরিবা মঙলান অমনি, মসি ঐহাক্কী মঙলানসু ওইরি। মসি ভারত মচা করোর ১৪০গী মঙলান্নি।
মরুপশিং,
ভারত্তা তৌবা ঙম্বগী অৱাৎপা লৈতে। ভারত্তা রিসোর্সশিংগী অৱাৎপসু লৈতে। ঙসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং হৌগৎলক্লিবা তেলেন্ত ফেক্তরী লৈবা লৈবাক অদু ভারতনা ওইরি। অচুম্বা পাউখুম অসি ভারতনি। ঐহাক্না মসি অমুক হন্না ফোঙদোকচগে। ঙসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং হৌগৎলক্লিবা তেলেন্ত ফেক্তরী লৈবা লৈবাক অদু ভারতনা ওইরি। অমসুং হৌজিক নখোয়গী মাংদা মসিগী ৱাফম খরা ঐহাক্না থমজগে। অমসুং অদোমদগী অচুম্বা পাউখুম ঐহাক্না তাবা পাম্মি, কোরোনাগী মালেমগী লাইচৎ অসিদা মালেমদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম হৌখিবা লৈবাক অদু ভারতনি, লৈবাক অদু ভারতনি, লৈবাক অদু ভারতনি। ঙসি মালেমদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকনোমী অদু ভারতনি, লৈবাক অদু ভারতনি। লৈবাক অদু ভারতনি। ঙসি মালেমগী নম্বর ১ স্মার্তফোন দেতা কঞ্জুমর ওইরিবা লৈবাক অদু ভারতনি। লৈবাক অদু ভারতনি। লৈবাক অদু ভারতনি। ঙসি ফিনতেক এদোপ্সন রেৎতা নম্বর ১ ওইরিবা লৈবাক অদু ভারতনি। ঙসি মালেমগী ওইনা শঙ্গোম পুথোকপদা নম্বর ১ ওইরিবা লৈবাক অদু ভারতনি। ঙসি মালেমগী ওইনা ইন্তর্নেৎ য়ুজরশিংগী মশিংদা নম্বর ২ ওইরিবা লৈবাক অদু ভারতনি। ঙসি মালেমগী ওইনা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল মেন্যুফেকচর্র ওইরিবা লৈবাক অদু ভারতনি। লৈবাক অদু ভারতনি। লৈবাক অদু ভারতনি। ঙসি মালেমগী ওইনা চেং, গেহু, চিনি পুথোকপদা মালেমগী নম্বর ২ ওইরিবা লৈবাক অদু ভারতনি। ঙসি মালেমগী ওইনা উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিং পুথোকপদা নম্বর ২ ওইরিবা লৈবাক অদু ভারতনি। লৈবাক অদু ভারতনি। ঙসি মালেমগী ওইনা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম ওইরিবা লৈবাক অদু ভারতনি। লৈবাক অদু ভারতনি। মালেমগী ওইনা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ওতোমোবাইল মার্কেৎ অসি ভারত্তা লৈ। লৈবাক অদু ভারতনি। মালেমগী ওইনা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা সিভিল এভিএসন মার্কেৎ ওইরিবা লৈবাক অদু ভারতনি। লৈবাক অদু ভারতনি। অমসুং মথংগী চহি ২৫দা চাউখৎপগী পান্দমগা লোয়ননাং মাংদা চংশিল্লিবা লৈবাক অদু ভারতনি। লৈবাক অদু ভারতনি।
মরুপশিং,
ঙসি আই.এম.এফ.না ভারত অসি গ্লোবেল ইকনোমীদা অচৌবা মফম অমা কল্লি হায়না লৌই, ৱর্ল্দ বেঙ্কনা থাজৈ মদুদি গ্লোবেল হেদৱাইন্দশিংবু শীংনবা কনাগুম্বা অমা লৈরিবদি অদু ভারতনি হায়না থাজৈ। ঙসি মালেমগী লৈবাক কয়াদা বেঙ্কিং সিস্তেমদা ক্রাইসিস থোক্লি অদুবু নাকল অমরোমদা ভারতকী বেঙ্কশিংগী শক্তি অসি মফম শিনবা থুংবদা থাগৎনরি। চহি ১০০দা থোকপা খ্বাইদগী চাউবা খুদোংথিবগী মরক্তা ভারতনা মমাং চহিদা রেকোর্দ ওইনা এক্সপোর্ত তৌখি। ঙসি ঐখোয়গী ফোরেক্স রিজর্বনা নৌবা পনখৈশিং য়ৌরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী দিজিতেল স্তেক অসি ভারতনা করম্না মালেমগী বাইফনবা থবক তৌই হায়বগী খুদম অমনি। ময়াম্না ভারতকী ফিনতেক রিভোল্যুসনগী মরমদা খনরি। ২০১৪দা ঐহাক্না লাকখিবা মতমদা নখোয়দা মঙলান অমগী মরমদা হায়রমখিবা অদু নখোয়না নীংশিলম্বা য়াই। ঐহাক্কী মঙলান অদুদি ভারত্তা লৈরিবা লায়রবশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী লায়রবশিংগী মখোয়গী মশাগী বেঙ্ক একাউন্তশিং লৈহনবনি। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা ঐখোয়না ভারত মচা করোর ৫০ হায়বদি ৫০০ মিলিয়নগী বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংহনখি তাবদা মরুপশিংনা চাউথোকচবা পোক্কনি। অমসুং ঐখোয়গী মাইপাকপা অসি শুপ্নগী বেঙ্ক একাউন্ত হাংবা খক্তা নত্তে, ঐখোয়না মসিদা লোইশিনখিদে, মসিবু ভারতকী পব্লিক সর্ভিস দেলিবরীগী অপুনবা ইকোসিস্তেম অমদা ওন্থোকখি। ঐখোয়না জেম ত্রিনিতী, জন ধন বেঙ্ক একাউন্ত, মোবাইল ফোন অমসুং আধার আই.দি.গী জেম ত্রিনিতী অমা শেমখি। মসিনা ক্লিক অমদা ইরৈবাকচা করোর কয়াদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর দি.বি.তি. ওইথোকহনখি তাবদা নখোয়না হেন্না নুংঙাইগনি। হৌখিবা চহি ৯দা ফংখিবা মশিং অসিনা নখোয়দা নুংঙাইবা পোকহনগনি, হৌখিবা চহি ৯দা লুপা করোর লাখ ২৮ হায়বদি ওস্ত্রেলিয়ন দোলরগী বিলিয়নদগী ৫০০ হেনবা অসি মথৌ তাবশিংদা বেঙ্ক একাউন্তশিংগী খুত্থাংদা হকথেংননা থাখি। অদুবু ভারত অসি ক্লিক অমদা মীৎনা কুপ্পা মীৎকুপ অমদা থবক অসি তৌবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইখি। য়ুনিভর্সেল পব্লিক ইন্তর্ফেস হায়বদি য়ু.পি.আই.না ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অসিবু ভারত্তা অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎখি। ঙসি চাদা ৪০, মালেমগী রিএল তাইম দিজিতেল পেমেন্তশিংগী চাদা ৪০ ভারত খক্তদা তৌরি। করিগুম্বা অদোমনা ভারত্তা লাকপা তারবদি মফম খুদিংমক্তা, উহৈ-ৱাহৈ, মনা-মশিং নত্ত্রগা পানিপুরি কার্তশিং নত্ত্রগা চাগী স্তোলশিং ওইরবসু দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌবা উবা ফংখি।
মরুপশিং,
ভারতকী দিজিতেল রিভোল্যুসন অসি ফিনতেক খক্তগী নত্তে। ভারতনা মোদর্ন এরেঞ্জমেন্তশিং তৌরি। মীয়ামগী ইজ ওফ লিবিং হেনগৎলক্লি। মসিগী খুদম ভারতকী দিজিলোক্করনি, দ্রাইবিং লাইসেন্সতগী দিগ্রী অমসুং প্রোপর্তী পেপরশিং, সরকারনা পীবা চেচাংশিং অসি দিজিতেল লোক্করদা জেনরেৎ তৌখি। চেচাং মখল চামাগী ময়া দিজিতেল লোক্করদা য়াওরি। নখোয়না মসি ফিজিকেল কোপী ওইনা স্তোর তৌবগী মথৌ তাররোই। পাসৱার্দ অমনা পুম্নমক য়ারে। হৌজিক ভারত মচা করোর ১৫ হায়বদি মিলিয়ন ১৫০ হেনবনা মসিদা য়াওশিনখ্রে। অসিগুম্বা দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংনা ভারতপু ঙসি হেন্না শক্তি লৈহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমনা ভারতকী খোঙথাং খুদিংমক অমসুং মাইপাকপা খুদিংমক খঙবা পাম্মি। ভারত অসি চহি লিশিং কয়াদগী লৈরক্লবা সভ্যতা অমনি। ভারত অসি দেমোক্রেসীগী মমানি। ঐখোয়না মতমগা ইরোইননা ঐখোয় ইশাবু শেমজখি অদুবু ঐখোয়গী হৌরকফমদি কাউথোকপা তৌখিদে। ঐখোয়না লৈবাক অসি ইমুং অমগুম্না খল্লি অমসুং মালেমবুসু ইমুং অমা ওইনা খল্লি, বসুধৈব কুতুম্বকম, মরম অসিনা ভারতনা মাগী জি-২০ প্রসিদেন্দীগী থিম অসি মসি ওইহনখি। ভারতনা হায়খি ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী,ৱান ফ্যুচর। ভারতনা অকোইববু ঙাকশে্নবা সোলর ইনর্জীগীদমক অচৌবা পান্দমশিং থম্বা মতমদা মানা হায়খি ৱান সন, ৱান ৱর্ল্দ, ৱান গ্রীদ। ভারতনা মালেমগী মীয়ামবু মশা মউ ফনা লৈনবা হায়খি ৱান আর্থ, ৱান এল্থ। ভারত অসি কোরোনাগী মতমদা মালেমগী লৈবাক 150 হেনবদা হীদাক লাংথক থাখিবা লৈবাক্নি। ভারত অসি লৈবাক ১০০ হেনবদা লেম্না ভেক্সিনশিং পীদুনা মীওই করোর কয়াগী পুন্সি কনখি। মফম অসিদা থবক তৌরিবা সর্ভিস স্পিরিৎ অসিনা ঐখোয়গী কলচরগী অখন্নবা মগুন ওইখি। ঙসি মঙাশুবা সিখ গুরু শ্রী গুরু অর্জুন দেবজীগী থৱায় থাখিবা নুমিৎনি। দাসাবন্ধা সিস্তেম হৌদোকখিবা অসি গুরু অর্জুন দেবজীননি। মসিগী ইথিল অসিগা লোয়ননা কোরোনা মনুংদসু গুরুদ্বারা কয়াগী লঙ্গরনা মীয়ামগী মতেং পাংখি। মসিগী মতম অসিদা লাইশঙ কয়াগী চাকশঙ বিক্তিমশিংগীদমক হাংখি। ওস্ত্রেলিয়াদা লৈরিবা অমসুং মহৈ তম্লিবা মহৈরোয়শিংনা মীশিং য়াম্লবা মীয়ামবু মতেং পাংনবা মাংদা থোরকখি। তোঙান-তোঙানবা সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিংনা মতম অসিদা মীওই কয়াগী মতেং পাংখি।
মরুপশিং,
মীওইবা খুন্নাইগীদমক তৌখিবা অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ভারতপু ফোর্স ওফ গ্লোবেল গুদ হায়না খঙনরি। খুদোংথিবা থোকপা খুদিংদা ভারতনা মতেং পাংনবা থোরকখি। খুদোংথিবা থোরকপা খুদিংদা ভারতনা মদু কোকহনখি। ঙসি ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্সকী খুত্থাংদা সোলর ইনর্জী শীজিন্নবা হেনগৎলকপা ওইরবসু, ম্যুচুএল কোওপরেসনগী খুত্থাংদা দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বা ওইবদি, ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেৎ এলাইন্স লমজিংবা ওইরবসু, ভারতনা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিং পুনশিন্নবা লিপুন অমা ওইদুনা লাকখি। হন্দক্তা তর্কীদা অমাং অতা থোকহনখিবা য়ুহার হাবদা ভারতনা ওপরেসন দোস্তকী খুত্থাংদা মতেং পাংখি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিবাগী স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসি হেন্না চেৎশিল্লি। হন্দক্তা ঐখোয়না ইকনোমিক কোওপরেসন এন্দ ত্রেদ এগ্রীমেন্ত ই.সি.তি.এ. খুৎয়েক পীখি। লৈবাক অসনিগী মরক্তা ত্রেদ অসি মথংগী চহি মঙাদা শরুক অনি হেন্না হেনগৎলগনি হায়না পান্নরি। হৌজিক ঐখোয়না কমপ্রিহেন্সিব ইকোনোমিক কোওপরেসন এগ্রীমেন্তদা থবক পাইখৎলি। ঐখোয়না মপাঙ্গল কনবা অমসুং থাজবা য়াবা সপ্লাই চেন শেমগৎলি। মসিনা লৈবাক অনিগী বিজিনেস্তা শাহৌ পীবা খক্তা নত্তনা মালেমনা অনৌবা থাজবা অমা ফংলগনি। ঙসি ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা দাইরেক্ত ফ্লাইৎ কয়া লৈরে। চহি কয়া অসিদা ফ্লাইৎশিংগী মশিংসু হেনগৎলকখি। মখোয়গী মশিং অসি লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা হেন্না হেনগৎলগনি। লৈবাক অনিমক্না অমনা অমগী দিগ্রীশিং শকখঙলি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংদা চাউনা কান্নবা পীগনি। মাইগ্রেসন এন্দ মোবিলিতী পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্তদা য়ান্ন-ৱারোল অমসু পীনখি। মসিনা ঐখোয়গী স্কিল লৈবা প্রোফেস্নেলশিংবু ওস্ত্রেলিয়াদা লাকপা অমদি মফম অসিদা থবক শুবদা লাইহল্লি। মরুপশিং ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপা অসিদা ৱাফম অমা লাউথোকচগে। ব্রিসবেন্দা লৈবা ইন্দিয়ন কম্ম্যুনিতিগী দিমান্দ অমা হৌজিক থুংহল্লগনি। অথুবদা ব্রিসবেন্দআ অনৌবা কন্সুলেৎ ওফ ইন্দিয়া হাংলগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী চেৎশিল্লক্লিবা পার্তনরশিপ অসিনা মা ভারতিদা থাজবা থম্বা মীপুম খুদিংমকপু শক্তি পীরগনি। নখোয়দা তেলেন্ত লৈ, নখোয়গী স্কিলশিংগী শক্তি নখোয়দা লৈ, নখোয়দা কলচরেল ভেল্যুশিং য়াওই। ভেল্যুশিং অসিনা ওস্ত্রেলিয়াগী মীয়ামগা লোয়ননা পুনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐহাক্না ঙরাং পাপুৱা ন্যু গীদিদগী লাকখি। মফম অদুদা ঐহাক্না মখোয়গী লোলদা তামিল সহিতা তিরুক্কুরল ফোঙখি। মসি ঐখোয়না মাপন্দা লৈজরবসু ঐখোয়গী হৌরকফমবু কাউথোক্তে হায়বগী খুদম অমনি। ওস্ত্রেলিয়াদা নখোয়না ভারতকী কলচরগী লৈনম শন্দোক্লি। অদোমনা ভারতকী কলচরেল এম্বেসেদর ওইরি। ভারতকী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ৱা ঙাংবা লোইশিন্দ্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক্না নখোয়দা ৱাফম অমা হায়জনীংই। ঐহাক্না হায়নীংবদি নখোয়না ভারতকী মফম অমা হেক্তদা চৎপা মতমদা, নখোয়না ভারত্তা লাকপা মতমদা অদোমগী ওস্ত্রেলিয়াগী মরুপ অমা অমসুং মহাক্কী ইমুং মনুং পুদুনা লাকপীয়ু। মসিনা মখোয়দা ভারতকী মরমদা হেন্না খঙনবা খুদোংচাবা অমা ওঈগনি। মতম শাংলবা মতুংদা নখোয়গী উনবা ফংজরে। ময়াম ইশা-ইউ ফনা নুংঙাইনা লৈবীয়ু। ঐহাক্না ময়ামবু অমুক হন্না থাগৎচরি!
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু ভারত মাতাকী জয়!
ভারত মাতাকী জয়!
ভারত মাতাকী জয়!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!